Tijdens het evenement in Ronda hadden we enkele uren de beschikking over een OM-D E-M1 II met een 12-40mm f/2.8-lens, die we in sommige situaties, zoals bij de paarden, verruilden voor de nieuwe 12-100mm f/4 en in het geval van de roofvogels voor de 40-150 f/2.8. We konden uiteraard zelf bepalen wat we gingen vastleggen, evenals hoe en met welke instellingen, maar Olympus had wel regelmatig suggesties. Er werden in ieder geval voldoende mogelijkheden geboden om de autofocus op de proef te stellen, zoals je hieronder kunt zien.
Alle foto's hieronder zijn gemaakt in het jpeg-formaat en volledig onbewerkt, met uitzondering van hier en daar een minimale uitsnede. De rawbestanden lieten zich nog niet openen door Lightroom, dus deze hebben we nog niet goed kunnen bekijken. We hebben de foto's hieronder onderverdeeld in verschillende situaties: statische foto's, bewegende onderwerpen en low light.
Statische foto's
Bij goed licht levert de camera zeer scherpe en gedetailleerde beelden af.
Bewegende onderwerpen
Low light
De eerste vier foto's hieronder zijn van de beroemde middeleeuwse brug van Ronda, die het stadje in de bergen verbindt met de rest van Zuid-Spanje. Deze foto's zijn vanaf een statief gemaakt, de tweede en derde foto met een hoge lichtgevoeligheid van respectievelijk 12.800 en 25.600 iso. De laatste foto in de reeks is uit de hand gemaakt, in een zeer donkere omgeving, met een lichtgevoeligheid van 8000 iso.
Daaruit valt op te maken dat de resultaten die de Olympus produceert, prima toonbaar zijn en vrij weinig zichtbare ruis bevatten. Zonder de bijbehorende raws is het lastig oordelen, maar het resultaat valt niet tegen, zeker niet als we bedenken dat dit in vergelijking met aps-c en fullframe een kleine sensor is. Daar staat tegenover dat foto's bij daglicht al snel wat minder gedetailleerd worden naarmate de lichtgevoeligheid oploopt. Dat doet zich al voor vanaf 640 iso, vermoedelijk door ruis(reductie).