Door Sim Kranenburg

LG 55"-EG910V gebogen oled Review

Geweldig beeld voor wie kan wachten

08-11-2016 • 09:00

195

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

Hoewel deze tv een hoog cijfer krijgt, is hij niet voor iedereen. Dat komt vooral door de trage interface van webOS 2, waarop je te vaak en te lang moet wachten. Er komt ook geen update meer die de snelheid noemenswaardig zal verbeteren. Wat beeldkwaliteit betreft springt dit model er wel bovenuit, dankzij het sublieme oledscherm, dat een gigantisch contrast, prima kijkhoeken en prachtige kleuren oplevert. Als de trage interface en het gebogen scherm geen dealbreakers voor je zijn, heb je aan deze tv een goeie.

Getest

LG 55EG910V Zwart

Prijs bij publicatie: € 1.700,-

Bekijk product

Verreweg de meeste televisies maken gebruik van een lcd-paneel. De techniek is inmiddels ver doorontwikkeld, waardoor lcd-televisies goedkoop te produceren zijn. Sinds 2013 zijn er ook televisies te koop op basis van de nog jonge oledtechniek, die een aantal belangrijke voordelen biedt ten opzichte van lcd. De kijkhoeken zijn bijvoorbeeld veel beter en ook is de helderheid veel uniformer over het beeld verdeeld, doordat de pixels van een oled-tv zelf licht opwekken en er geen gebruik wordt gemaakt van een afzonderlijke backlight. Doordat er geen achtergrondverlichting nodig is, kunnen de televisies nog platter worden gemaakt. De afzonderlijke oledpixels kunnen geheel worden uitgeschakeld, zodat de weergave van zwart perfect is en dat levert een enorm contrast op.

De beeldkwaliteit die door oled mogelijk wordt gemaakt, is duidelijk veel hoger dan die van lcdtv's, maar daar staat tegenover dat ook de prijs over het algemeen een flink stuk hoger ligt. In deze review bekijken we de 55"-EG910V: de goedkoopste courante oledtelevisie van LG. Op het moment van schrijven liep er een kortingsactie waardoor hij voor 1800 euro en minder te vinden was. De eerste oledtelevisies van drie jaar geleden met dezelfde beeldmaat moesten nog 8000 à 9000 euro opbrengen. Daarmee vergeleken is de EG910V dus een koopje.

Voorlopig worden oledtelevisies niet veel goedkoper, want LG heeft laten weten dat er in de toekomst alleen nog uhd-oleds geproduceerd worden. De EG910V is vorig jaar al geïntroduceerd, maar omdat LG al enige tijd geleden gestopt is met de ontwikkeling van hd-oleds, wordt dit model voorlopig gehandhaafd. Er is officieel nog niets over bekend, maar wij denken dat LG na de introductie van de 2017-modellen volgend jaar compleet zal stoppen met het leveren van deze tv.

De EG910V heeft een gebogen scherm en draait op webOS 2. Hij zal helaas geen update naar webOS 3 krijgen, omdat volgens LG de hardware daarvoor niet geschikt is. Je krijgt er een Magic Remote-aanwijsafstandsbediening bij, die voorzien is van een microfoon. De Magic Remote kan ook gebruikt worden om andere aangesloten apparatuur te bedienen. Deze tv is geschikt voor 3d-weergave door middel van de prettig kijkende passieve techniek. De benodigde brillen krijg je gewoon meegeleverd.

Uiterlijk en aansluitingen

De EG910V is een opvallende verschijning met zijn superplatte, gebogen scherm. We zijn geen voorstander van gebogen schermen, omdat de geometrie van het beeld door de kromming wordt aangetast. Gelukkig heeft LG de kromming beperkt gehouden, waardoor het beeld snel went en je er er bij het kijken eigenlijk geen last van hebt. De kromming valt eigenlijk meer op als je niet recht voor het scherm zit, maar ook onder een hoek valt er goed naar te kijken. Bovenaan is de tv slechts 5mm dik, maar omdat er ook plaats nodig was voor de luidsprekers en aanstuurelektronica, is de kast ongeveer 5cm diep.

LG EG910VLG EG910VLG EG910V

Rond het scherm loopt een 2mm brede, verchroomde rand. Het scherm lijkt, als de tv uitgeschakeld is, helemaal tot de rand door te lopen, maar rond het actieve beeld loopt een 7mm brede rand die zwart blijft. Midden onder het scherm zit een uitsteeksel met daarop het LG-logo. Het logo is niet verlicht. Wel zit er in de uitstulping een rode led, die gaat branden als de tv stand-by is. Je kunt de led in het menu uitschakelen, maar omdat de zwartweergave van oled perfect is, kun je dan als er een volledig zwart beeld wordt weergegeven, niet meer zien of de tv aan- of uitstaat. Achter de uitstulping is een joystickje verstopt, waarmee de tv zonder afstandsbediening te gebruiken is.

LG EG910VLG EG910VLG EG910V

De voet heeft net als het scherm een kromming, maar deze heeft een veel kleinere radius, wat het gebogen scherm accentueert. Onderhuids heeft hij een stalen constructie, maar de afwerking is van kunststof. Dit plastic heeft een metaallook meegekregen, maar als je te dichtbij komt, zie je duidelijk dat het geen metaal is. De televisie is ook zonder voet te gebruiken en aan de muur op te hangen, al vinden we een gebogen scherm aan de muur er maar raar uitzien. De bevestigingsgaten vormen een rechthoek van 20x34cm en voldoen daarmee niet aan de vesa-standaard. Niet elke tv-beugel is dus te gebruiken, maar meestal lukt het wel om de tv gemonteerd te krijgen.

Aansluitingen

De hele achterkant is uitgevoerd in een opvallende witte kleur. Onderaan zit een klep, waarachter de bevestiging van de voet is verstopt. Het netsnoer is slechts anderhalve meter lang en niet afneembaar. Hierdoor kun je het niet eenvoudig vervangen door een langer exemplaar als je lengte tekort komt. Dit kan vooral bij muurmontage onhandig zijn. De aansluitingen zijn allemaal onder een hoek gemonteerd, waardoor er geen speciale snoeren met haakse stekkers nodig zijn als je de tv ophangt.

AansluitingenAansluitingenAansluitingen

Onderaan zitten van links naar rechts: een rj-45-netwerkaansluiting, een scart-, een composiet- en een componentaansluiting, die werken via break-outkabeltjes, een toslink- digitale audio-uitgang, een aansluiting voor satelliet, een antenneaansluiting die geschikt is voor Digitenne en kabel-tv, en een seriële aansluiting voor servicedoeleinden. Aan de zijkant zit een rij aansluitingen die relatief gemakkelijk vanaf de voorkant te bereiken is. Bovenaan zit een sleuf voor een CI+-module, daaronder zitten drie usb 2.0-aansluitingen en daar weer onder zitten de drie hdmi-aansluitingen waarvan er een voorzien is van een arc. De hele achterkant is in een opvallende witte kleur uitgevoerd.

Bediening op afstand

De Magic Remote van LG was vroeger een klein apparaatje met een beperkt aantal knoppen en bewegingsdetectie. Door het ontbreken van cijfertoetsen was het intikken van kanaalnummers onhandig en dus leverde LG standaard een tweede, ouderwetse, afstandsbediening mee, die wel voorzien was van veel toetsen. Het huidige model zit veel slimmer in elkaar, want het is voorzien van veel knoppen, heeft een ingebouwde microfoon voor zoekopdrachten door middel van spraak en uiteraard heeft het ook bewegingsdetectie, waarmee je een aanwijspijl op het scherm kunt bedienen.

Magic RemoteMagic RemoteMagic Remote

De aanwijspijl werkt zeer nauwkeurig en intuïtief, maar als je liever knoppen gebruikt, dan werkt dat net zo goed. Het knopgevoel is goed; er is een duidelijk voel- en hoorbare klik. Als je de Magic Remote vastpakt, valt je wijsvinger vanzelf in een inkeping aan de achterkant en komt je duim vanzelf op het scrollwieltje terecht. Het wieltje is erg handig bij het navigeren door lijsten en ook is het te gebruiken om van kanaal te wisselen. Je kunt het indrukken om een keuze te bevestigen. Als je niet wil aanwijzen, kun je gebruikmaken van de d-pad om door de interface te navigeren en dat werkt net zo handig.

De Magic Remote is achttien en een halve centimeter lang en heeft een relatief hoog gewicht van zo'n 150 gram voor veel 'kwaliteitsgevoel'. Er gaan twee AA-batterijen in en de communicatie met de tv verloopt via bluetooth, zodat je hem niet op de tv hoeft te richten. Er is ook een infraroodled aanwezig, waarmee andere apparaten, zoals een decoder, een blu-rayspeler of een audioset te bedienen zijn. Ook wordt de tv ermee ingeschakeld, omdat bluetooth nog niet werkt in stand-by.

De spraakherkenning werkt best goed en kan handig zijn om bijvoorbeeld YouTube-filmpjes te vinden of om zoekopdrachten in de browser te doen. De Magic Remote is ergonomisch vormgegeven met een ronde achterkant, waardoor hij prettig in de hand ligt. Het nadeel hiervan is dat hij zich niet goed laat bedienen als hij op tafel ligt. Gelukkig zit de belangrijke muteknop in het midden, zodat je die kunt gebruiken zonder de remote eerst op te hoeven pakken.

TV Plus-app

LG TV plusLG TV plusLG TV plus

Uiteraard kan de EG910V ook bediend worden met een app op je telefoon of tablet. Hij heet TV Plus en is beschikbaar voor Android en iOS. Je kunt door middel van de app foto's, video's en muziek vanaf het mobiele apparaat op de tv afspelen. Ook is er een launcher, waarmee apps op de tv kunnen worden gestart. Er is wel een zenderlijst, maar de epg is niet in de app beschikbaar. Het touchscreen van de telefoon of tablet kan gebruikt worden om de aanwijspijl op het scherm te bedienen, maar het is ook mogelijk om van virtuele knoppen op het scherm gebruik te maken. Al met al is de functionaliteit beperkt en veel toevoegen doet de app dan ook niet.

WebOS en mediaspeler

De EG910V is vorig jaar geïntroduceerd en draait dan ook op webOS 2 van vorig jaar. Volgens LG is het niet mogelijk om webOS 3 op deze tv aan de praat te krijgen, omdat daarvoor nieuwere hardware nodig is. Er zullen nog wel updates voor worden gemaakt, maar veel beter dan dat het nu is, zal het nooit worden. Dat is jammer, want hoewel webOS in beginsel een prettig werkend besturingssysteem is, draait het alles behalve vloeiend op de EG910V. Het maakt niet veel uit wat je doet, de tv laat je altijd wachten. Ook zijn er regelmatig haperingen in animaties van de interface te zien. Door menu's navigeren werkt langzaam en soms moet je knoppen twee keer indrukken voordat de tv reageert. Dit alles wekt veel irritatie op.

WebOS

Het idee achter webOS is goed; alles wat je op de tv kunt bekijken, wordt getoond als een kaart op een horizontale balk. Daarbij maakt het niet uit of het om live tv, een externe ingang of een app gaat. Als je op de homeknop drukt, verschijnt de balk in beeld. Links op de balk staat een screenshot van de laatst bekeken kaart en als je nog verder naar links navigeert, krijg je de recente geschiedenis te zien. Op de balk staan je favorieten en als je naar rechts scrolt, krijg je alle beschikbare kaarten te zien. Deze kun je oppakken en verplaatsen naar eigen inzicht. De linker zeven kaarten worden op het homescreen getoond.

WebOS

Er is geen mogelijkheid om kaarten te groeperen in mappen, waardoor je het overzicht al snel kwijtraakt als je veel apps hebt geïnstalleerd. Wel handig is het snelmenu, waarin de meestgebruikte instellingen zijn te vinden. Onder in dit menuutje staat de optie om naar het instellingenmenu te gaan, maar als je de instellingenknop op de Magic Remote langer ingedrukt houdt, ga je er in één keer naartoe.

WebOS

De epg is strak vormgegeven en ziet er overzichtelijk uit. Het huidige kanaal wordt in de linkerbovenhoek weergegeven en daarnaast wordt programma-informatie weergegeven. Je kunt in de epg filteren op radio, tv of favorieten. Je kunt een herinnering instellen voor een programma en ook kunnen er opnamen op een via usb aangesloten opslagmedium worden ingepland. Het is handig dat je met het scrollwieltje snel door de kanalen kunt navigeren, maar helaas reageert de tv ook hierbij aan de trage kant.

EPG

Mediaspeler

De ingebouwde SmartShare-mediaspeler kan gebruikt worden voor het weergeven van video's, foto's en muziek vanaf usb of via het netwerk door middel van dlna. Het aantal ondersteunde bestandsformaten en codecs is groot. Zo is er zelfs ondersteuning voor hevc, al is het niet mogelijk om video met een hogere resolutie dan 1920x1080 weer te geven. Ook ondertitels werken prima en bovendien zijn het formaat en de positie ervan naar eigen voorkeur in te stellen. Helaas lukt het ons net niet om de ondertitels in de onderste zwarte balk van een CinemaScope-formaatfilm te plaatsen.

Inputlag en 3d

InputlagAls je een gameconsole hebt waarmee je op de tv wil spelen, heb je baat bij een zo laag mogelijke inputlag. De inputlag is de tijd die een tv nodig heeft om de gamebeelden die via een externe ingang worden aangeboden, daadwerkelijk weer te geven. Bij een te hoge inputlag worden actiespellen moeilijker en neemt het spelplezier af. Bijna alle televisies hebben een speciale spelmodus, die de inputlag zoveel mogelijk beperkt. Als we de EG910V in die modus zetten, meet onze Leo Bodnar-lagtester een lag van 46ms. Hiermee zit deze tv wat boven het gemiddelde. De allerbeste televisies zijn met een lag van rond de twintig milliseconde meer dan twee keer zo snel.

3d

Hoewel 3d steeds verder naar de achtergrond lijkt te verdwijnen en sommige fabrikanten het helemaal hebben afgeschaft, kan de EG910V nog gewoon diepte weergeven. De benodigde passieve brillen krijg je meegeleverd, samen met een poetsdoekje. De twee brillen zitten erg comfortabel, dankzij een superlaag gewicht van slechts vijftien gram. Ook laten ze zich prima combineren met je eventuele eigen bril. In tegenstelling tot actieve brillen knipperen ze niet en daardoor leveren ze een rustig beeld op, dat niet gaat vermoeien na langere tijd.

3d-brillen3d-brillen3d-brillen

Bij het kijken naar 3d is het beeld zeer helder en er is zo goed als geen crosstalk te zien. Het superhoge contrast van het oledpaneel levert ook in 3d bijzonder mooie beelden op. Het enige nadeel van de passieve techniek is dat de verticale resolutie wordt gehalveerd. Hierdoor zie je een lijnstructuur in beeld als je dicht bij de tv zit. Uiteindelijk weegt dit nadeel niet op tegen de voordelen en vinden we dit verreweg de beste 3d-techniek. Als je het leuk vindt om af en toe een 3d-film te kijken, en daar zijn er inmiddels zeer veel van, is deze tv een goede keuze.

Energiegebruik en geluid

Er is bij een oled-tv geen backlight en het verbruik hangt dan ook sterk af van de beeldinhoud. Met de oleds op de hoogste stand zijn er pieken van zo'n 240W waar te nemen. Gemiddeld ligt het verbruik met de oleds in de hoogste stand op 147W, wat een helderheid van 235cd/m² oplevert. Dat de helderheid niet zo hoog is, komt doordat we die altijd vaststellen met een schaakbordpatroon, waarbij dus de helft van de pixels in het beeld wit is. Omdat oled-tv's een automatic brightness limiter hebben, zakt de helderheid wat in. Gemeten met een klein zwart vlak op een zwarte achtergrond zien we een maximale helderheid van 395cd/m², onder de meeste lichtomstandigheden ruim voldoende voor een mooi beeld.

EnergieverbruikMet de oleds afgesteld op 120cd/m², een mooie waarde om 's avonds met gematigd licht bij te kijken, zakt het verbruik naar 80W gemiddeld. Een keurige waarde voor een 55"-tv en dat levert de EG910V dan ook energielabel A op. Met de oleds op de laagste stand verbruikt de tv slechts 42W gemiddeld, maar de helderheid is met 18cd/m² wel erg laag. Dat levert zelfs in het donker een futloos beeld op, maar als je ogen eenmaal aan de duisternis gewend zijn, ziet het beeld er, door het hoge contrast, met deze lage helderheid nog altijd veel mooier uit dan op een lcd. Er is geen omgevingslichtsensor die de helderheid automatisch aanpast.

Geluid

Het geluid is bij de meeste televisies een beetje het ondergeschoven kindje. Vaak worden er omwille van het design kleine luidsprekers toegepast, die ook nog eens op een ongunstige plek zijn gemonteerd. Zo ook bij de EG910V. Aan de onderkant zitten een paar kleine breedbandluidsprekertjes die het geluid naar beneden, in de richting van de voet, uitstralen. De verstaanbaarheid van stemmen is best goed en ook valt het maximale volume niet tegen, maar doordat de luidsprekers nogal dicht bij elkaar gemonteerd zijn, is er van een stereobeeld nauwelijks sprake.

LuidsprekersLuidsprekers

Er is een virtueel surroundeffect beschikbaar, Ultra surround genaamd, maar dit klinkt alles behalve indrukwekkend. Met Clear Voice II kun je stemmen beter verstaanbaar maken. Dit doet de tv door de middenfrequenties te versterken. Het werkt prima, maar bij het luisteren naar muziek kun je deze functie maar beter uitzetten, want het geluid wordt er erg blikkerig van. Ook handig is de automatische volumeregeling, die al te grote niveauverschillen tussen verschillende kanalen en ingangen beperkt.

Beeldeigenschappen

Normale televisies met een lcd-paneel kennen een aantal problemen die bij een oledscherm niet voorkomen. Zo hebben alle lcd's beperkte kijkhoeken, waardoor het beeld recht van voren mooier is dan wanneer je onder een hoek kijkt. Een oled-tv ziet er onder elke hoek prima uit. Om dit te illustreren hebben we twee foto's gemaakt met identieke belichting. De ene recht van voren en de andere onder een hoek van vijfenveertig graden.

KijkhoekenKijkhoeken

We zien dat de weergave onder een hoek net zo goed is als recht van voren. Het contrast is onder een hoek nog altijd enorm hoog, de kleuren zien er hetzelfde uit en zelfs de helderheid neemt nauwelijks af als je niet recht voor het scherm zit. Het enige wat ons niet bevalt op de foto die onder een hoek is genomen, is de zichtbare moiré, maar die is ontstaan in de camera en is met je eigen ogen dus niet zichtbaar.

Een ander probleem waar elke lcdtv last van heeft, is dat de backlight het licht niet perfect uniform over het scherm verdeelt, waardoor er bij het bekijken van egale beelden duidelijk helderheidsverschillen te zien zijn. Hier heeft een oled-tv geen last van, doordat de individuele pixels zelf licht geven en er dus geen backlight nodig is.

UniformiteitUniformiteit

Op de foto's van een wit scherm, die belicht zijn voor middengrijs, zodat helderheidsverschillen duidelijk naar voren komen, zien we dat wit zeer egaal wordt weergegeven. Geen enkele lcdtv heeft zo'n mooie, uniforme verdeling van de helderheid. Onder een hoek verandert daar niets aan. Wel is het zo dat een volledig wit beeld minder helder kan worden weergegeven dan een gedeeltelijk wit beeld. Dit komt door een automatic brightness limiter, die het stroomverbruik van het paneel beperkt. Doordat de abl zeer snel werkt, valt de reductie in helderheid meestal niet op. Als je de helderheid van het scherm lager afstelt, wordt het effect van de abl minder.

Misschien wel het belangrijkste nadeel van lcd's is het onvermogen om zwart weer te geven, waardoor het contrast in beeld beperkt is.

ZwartZwart

Bij een oledscherm kunnen de pixels volledig worden uitgeschakeld, waardoor zwart perfect kan worden weergegeven. Er komt dan ook totaal geen licht van het scherm als je een zwart scherm weergeeft. In een volledig verduisterde kamer is dus niet te zien waar het scherm ophoudt. Ook kun je bij een zwart scherm nergens aan zien dat de tv aanstaat en uiteraard verandert hier onder een hoek niets aan.

Beeldverwerking

In een poging om potentiële kopers op de winkelvloer te imponeren zijn de meeste televisies rijkelijk uitgerust met algoritmen die het beeld scherper, kleur- en contrastrijker, en ruislozer moeten maken dan dat van de concurrent. Dit soort beeldverbeteraars hebben een averechts effect op de beeldkwaliteit. Als je net een nieuwe tv hebt, doe je er dan ook goed aan om even de menu's in te duiken om ze uit te schakelen. Doe je dat niet, dan krijg je een zeer onnatuurlijk beeld te zien, dat totaal anders is dan wat de maker van de beelden voor ogen had.

Dynamisch contrastZo is de EG910V voorzien van 'Dynamisch contrast', wat meer verschil tussen licht en donker in het beeld oplevert. Op het eerste gezicht ziet het beeld er hierdoor misschien beter uit, maar doordat lichte delen van het beeld lichter worden gemaakt en donkere delen donkerder, verdwijnen er allerlei details in de hooglichten en schaduwpartijen. Alleen als het beeldmateriaal erg slecht is, doordat je bijvoorbeeld naar oude, analoge video-opnamen kijkt, heb je wat aan een dergelijke functie.

De Kleurextensie-engine is zeer vergelijkbaar en leidt tot een flinke toename van kleur in beeld. Ook hierbij geldt dat het er op het eerste gezicht best aardig uit kan zien, maar van een natuurlijk beeld is geen sprake meer. Felle kleuren worden hetzelfde weergegeven, maar van de wat subtielere kleuren wordt de verzadiging flink opgepompt. Ook hierdoor gaan details in het beeld verloren en bovendien zien huidtinten er zo erg onnatuurlijk uit.

SuperresolutieMet Superresolutie kun je het beeld er scherper uit laten zien. De werking ervan is zeer vergelijkbaar met de normale scherpteregeling. Het is een vorm van unsharp masking die leidt tot een hard beeld met zichtbare halo's bij contrastovergangen. Naar ons idee is het een totaal overbodige functie, want doordat het lokale contrast op een oled-tv super hoog is, ziet het beeld er al veel scherper uit dan op een lcdtv. Bovendien heeft het hoge contrast van oled geen nadelige bijwerkingen.

Uiteraard is de EG910V voorzien van LG's TruMotion-beeldinterpolatie, dat een vloeiender en scherper beeld bij beweging moet opleveren. Dat doet het algoritme door tussenliggende beelden te berekenen en zo de framerate te verhogen. Bij het kijken naar films kan dit leiden tot het zogenaamde soap opera effect, waardoor veel mensen er een afkeer van hebben. Ook als je geen last hebt van dit effect, kun je het maar beter uitschakelen, want het is onmogelijk om in elke situatie automatisch de correcte tussenliggende beelden te berekenen en dus zijn er regelmatig fouten in het beeld zichtbaar.

Metingen en kalibratie

Normaal gesproken meten we van alle televisies het contrast volgens de ansi-methode. Hierbij worden acht witte en acht zwarte vlakken van een schaakbordpatroon gemeten om zo tot een contrastverhouding te komen. Omdat oledtelevisies bij het weergeven van zwart totaal geen licht uitstralen, heeft deze meting geen zin, want de contrastverhouding zou dan uitkomen op 1 staat tot oneindig. Het contrast is eigenlijk de belangrijkste eigenschap van een beeldscherm en in de praktijk zien beelden er op een oledscherm veel indrukwekkender uit dan op een lcd. Er lijkt meer diepte in het beeld te zitten en doordat de pixels individueel aangestuurd kunnen worden, is het lokale contrast superhoog, en dat levert veel meer gevoel van scherpte in het beeld op.

Na het contrast is een correcte weergave van grijstinten het belangrijkst. Als grijstinten namelijk zonder kleurzweem worden weergegeven, zien verreweg de meeste kleuren er goed uit. Ook is het van belang dat alle grijstinten met de juiste helderheid worden weergegeven. Als dat namelijk niet het geval is, gaan er subtiele details in beeld verloren. We bekijken altijd alle presets en in dit geval leverden de twee 'isf Expert'-standen het beste beeld op.

Grijstinten voor

Zo uit de doos is de weergave al redelijk nauwkeurig. De gemiddelde ΔΕ2000 ligt met 2,2 onder de grens van 3, waarbij afwijkingen zichtbaar beginnen te worden. Rond de 40 IRE is er een kleine uitschieter die de grens van drie overschrijdt, maar heel ernstig is dat niet. Opvallend is dat de kleuren een tikje te warm zijn, terwijl de meeste tv's standaard juist wat te koele kleuren laten zien. De gammagrafiek ziet er nagenoeg perfect uit en komt gemiddeld precies op de gewenste waarde van 2,2 uit.

Primaire en secundaire kleuren voor

Van alle metingen zijn die van de primaire en secundaire kleuren het minst belangrijk, omdat ze alleen de meest verzadigde kleuren bekijken. De EG910V doet het hier erg goed, met zeer kleine afwijkingen, waaraan niet veel te verbeteren valt. Al met al is de weergave van deze tv zo uit de doos dus prima en valt er niet veel winst te behalen met een kalibratie.

Kalibratie

Om te kijken of we de kleine foutjes die we hebben gemeten, kunnen corrigeren, gaan we aan de slag met onze Spectracal C6-colorimeter en we gebruiken die in combinatie met Calman 5-software. We hebben een tweestapsgrijskalibratie uitgevoerd. Eventueel kun je deze tv nog nauwkeuriger afstellen met een twintigstapskalibratie, maar dat was in dit geval niet nodig.

Grijstinten na

Na de kalibratie zijn alle afwijkingen teruggedrongen onder de zichtbare grens van 3 en de gemiddelde ΔΕ2000 is zelfs onder de 1 gedaald. Dit resultaat hebben we behaald door rood, groen en blauw laag op respectievelijk -6, 9 en 0 te zetten en RGB hoog op 3, 0 en 3. Als je deze waarden overneemt op je eigen EG910V, is er uiteraard geen garantie dat ze dezelfde resultaten opleveren, omdat geen twee tv's exact hetzelfde zijn.

Kleur na

De EG910V is voorzien van een uitgebreid color management system, maar al te grote wijzigingen daarin leveren color banding in beeld op. Om deze reden hebben we alle instellingen ervan ongemoeid gelaten. De primaire en secundaire kleuren zijn na de kalibratie dus niet significant verbeterd, maar dat was ook niet nodig. Het eindresultaat stemt ons in ieder geval zeer tevreden.

Specificaties en fotogalerij

Categorie Televisies
Merk LG
Uitvoering LG 55EG910V Zwart
Schermdiagonaal 55"
Gebogen scherm Ja
Resolutie (tv) 1920x1080
Beeldverhouding 16:9
Televisietype Full hd
Paneeltype Oled
Refreshrate 100Hz
Ontvangstnorm Ntsc, pal, secam
3d-weergave Ja
3d-technologie Passief
2d-conversie Ja
Meegeleverde 3d-brillen 2x
Smart-tv Ja
Smart-tv-besturingssysteem LG webOS 2.0
Overige onlinecontent Kijk.nl (SBS/Net5/Veronica), Netflix, YouTube
Tunertype Analoog, dvb-c, dvb-s2, dvb-t2
Aantal tuners 1
Common interface CI+
Video in Componentvideo, composiet, 3x hdmi
Hoogste hdmi-versie Hdmi 1.4
Dlna Ja
Verbinding (audio) Audio sigitaal (s/pdif)
Verbinding (ethernet) Ethernet 100Mbit/s
Verbinding (usb) 3x usb 2.0
Wifi aanwezig Ja
Verbinding (wlan) 802.11ac, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja
Bluetooth aanwezig Ja
Speakers Intern stereo
Frontspeakervermogen (rms) 10W
Stroomverbruik 110W
Energiekosten per jaar op basis van 4 uur per dag kijken en € 0,23 per kWh € 36,94
Televisie-eigenschappen 24p, appbediening, firmware-upgrade mogelijk, opnemen / timeshift, osd, ruisonderdrukking, slaaptimer
Introductiejaar 2015
Televisiekleur (voorkant) Zwart
Televisiekleur (zij-/achterkant) Wit
Voetkleur Zilver
Hoogte 760mm
Hoogte (zonder voet) 719mm
Breedte 1,228m
Diepte 215mm
Diepte (zonder voet) 48,9mm
Gewicht 15kg
LG EG910VLG EG910VLG EG910VLG EG910VLG EG910VLG EG910VAansluitingenAansluitingenAansluitingenMagic RemoteMagic RemoteMagic Remote3d-brillen3d-brillen3d-brillen

Conclusie

Hoewel de EG910V het betaalbaarste courante oledmodel is van LG, is het nog steeds een dure televisie. En als je zoveel geld uitgeeft, dan mag je perfectie verwachten. We vinden het dan ook onbegrijpelijk dat LG ervoor heeft gekozen om een ondermaatse soc te gebruiken. Helaas zijn de meeste televisies tegenwoordig van een (te) goedkope soc voorzien, waardoor de interface wat snelheid betreft te wensen overlaat. Vaak kun je daarmee leren leven, maar de EG910V laat je wel erg vaak wachten en dat is ronduit irritant. Je kunt dan ook het beste de hele interface links laten liggen en televisie kijken via een externe settopbox.

Wat geluid betreft is deze tv evenmin bijzonder. De kwaliteit is, net als bij de meeste andere televisies, goed genoeg voor het volgen van de meeste tv-programma's. De verstaanbaarheid van stemmen is in orde, maar voor het kijken naar films of concerten schieten de twee kleine luidsprekertjes duidelijk tekort. Een soundbar of een av-receiver met losse luidsprekers is dan ook zeker aan te raden als je van mooi geluid houdt. De voor gamers belangrijke inputlag is wat aan de hoge kant, maar de 3d-weergave is dan weer erg goed, dankzij de prettige passieve brillen.

Op het belangrijkste vlak van de beeldkwaliteit weet de EG910V dankzij het oledpaneel te imponeren. Geen enkele lcdtv kan tippen aan het enorme contrast van oled. Zelfs heel dure modellen met een full array local dimming backlight weten niet zo'n mooi beeld neer te zetten als deze tv. De EG910V kan geen uhd-beelden weergeven en ook is er geen ondersteuning voor hdr. Of je dat als een nadeel moet zien, hangt vooral af van de kijkafstand. Uhd heeft bij een paneel van 55" alleen nut als je behoorlijk dichtbij zit.

We zijn geen voorstander van gebogen televisies, omdat de geometrie in het beeld erdoor wordt aangetast. In de praktijk went de kromming snel en ben je na een paar minuten kijken alweer vergeten dat het beeld gebogen is. We vinden het wel een duidelijk nadeel als je de tv wil ophangen, want een gebogen scherm aan de muur ziet er maar raar uit.

Of deze televisie wat voor je is, hangt er vanaf of je kunt leven met een traag werkende interface, want er zal geen software-update komen die de snelheid verbetert. Als je doorspaart voor LG's B6, ben je aanzienlijk meer geld kwijt, maar krijg je een veel vlotter werkende interface met webOS 3 en bovendien een uhd-paneel dat ook nog eens prachtig hdr kan weergeven. Als je de tv slechts als monitor gebruikt en uitsluitend gebruikmaakt van externe ingangen, heb je aan dit model een van de beste hdtv's die ooit zijn gemaakt.

Reacties (195)

195
193
105
12
1
58
Wijzig sortering
Het grootste nadeel van deze tv is zoals bij alle tv's: het Smart gedeelte.
Een trage processor vaak al bij aankoop het onderdeel wat het snelste verouderd inclusief al het smart werk van je spiksplinternieuwe tv.

Waarom zijn er niet veel meer niet-smart of standaard TV's te koop. Die met een fenomenale beeldkwaliteit waar je met gemak jaren mee kunt doen. Die mediaspeler vervang ik zelf wel. Het smart gedeelte is toch vooral de melkkoe voor de fabrikant.

Wat zou het tof zijn als tweakers binnenkort met de feestdagen in aantocht de grote Dumb TV Test zou organiseren. Kan mij niet voorstellen dat ik de enige ben met die voorkeur.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 23 juli 2024 06:19]

Helemaal mee eens. Sterker nog, van mij hoeft er zelfs geen tv tuner in. Daar sluit ik zelf wel een horizonbox oid op aan.

En voornamelijk m'n eigen mediacenter. Dat betekend dat een hele flinke monitor al genoeg zou zijn.

Ik meen alleen dat er op monitoren een flinke importijd heffing zit tov tv's. Of is dat tegenwoordig niet meer?
Ik maak geen gebruik van een losse turner bij mijn LG 55EG910V maar gewoon Ci+ het is wel iets trager maar als je er niet op let merk je er niets van

Horizonbox betaal je nog eens €10 per maand extra is €120 per jaar en ik betaald van dat geld liever Netflix!

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 23 juli 2024 06:19]

Dat hangt af van welk abonnement en welk moment je lid bent geworden.

ik ben al iets van 12 jaar klant en kreeg de box vorig jaar aangeboden als ik overstapte naar een nieuw abonnement. Meer zenders, box en een lager bedrag dan voorheen. Die CI+ modules heb ik ook in m'n tv zitten maar gebruik ik noot meer.

Pauzeren, uitgesteld kijken etc worden hier dagelijks gebruikt. Kijk bijna niets meer Live...
Helemaal gelijk het smart gedeelte van de meeste Smart TV's is echt niet te gebruiken.
Maar wat ik juist mis is de halveringswaarde van de lichtopbrengt van de TV's. Men vergeet namelijk nogal snel dat OLED halveringswaarde van de lichtopbrengst (bij OLED per pixel) is bij blauwe OLED's echt extreem kort is (OLED opzich heeft al een veel kortere halveringswaarde dan de verlichtingen van traditionele TFT TV's) en ook veel korter dan bij de andere kleuren OLED, waardoor je in verloop van tijd dus helemaal geen mooi contrast overhoud. Ook ben ik erg benieuwd naar de refreshrate bij volledig uitschakelen van de pixels. Dit want OLED pixels als je die volledig uitzet en dan weer aan is het vaak trager dan normale TFT pixels. Dan heb je misschien een mooi zwart wit contrast maar krijg je een waas over het beeld bij drukke/snelle acties in films etc. (daarom bij mobiele telefoons en TV's met OLED doen ze de pixels nooit volledig uit en dan weer aan en heb je dus in de praktijk een iets minder contrast dan bij statische beelden)
LG gebruikt geen blauwe leds, maar allemaal witte, maar wat daar precies de halveringswaarde voor is voordat je het echt gaat merken (het gaat dus wel egaal bij LG, het is niet zo dat je steeds minder blauw krijgt tov de andere kleuren)
Dat ze witte OLED's gebruiken veranderd nog steeds niet het feit dat de halverings waarde veel beter is. Net als bij gewone LED's bestaan er geen echte witte LED's en OLED's, er moet altijd gebruik gemaakt worden van Blauw. Bij gewone LED's gebruikt men Blauwe LED's maar doen een Fosfor laag over de LED heen, waardoor hij Wit oplicht.(je kunt het blauwe bijna altijd nog wel zien) bij OLED gebruiken ze een zelfde soort truck alleen omdat ze hier een volledig kleuren filter gebruiken (Wit is alle kleuren bij elkaar) zal dit misschien iets helpen voor de degradatie van de OLED pixel, maar aangezien het nog steeds blauw gebruikt heb je nog steeds een probleem met OLED. Daarnaast kan ik je vertellen dat ondanks de mooie verhalen van LG, Samsung etc over OLED ook de andere kleuren degraderen nog steeds sneller dan bij gewone TFT-LCD technieken en is het zelfs zo dat het vaak beter is om OLED schermen altijd aan te laten staan dan vaak aan en uit te zetten. Want als de pixels volledig uit staan/geen spanning krijgen en dan weer aan gaat het degradatie process sneller op het moment van aanzetten. Dit neemt niet weg dat als je teveel geld hebt en elke 3 jaar een TV kunt kopen is een OLED TV wel erg mooi qua contrast (de eerste 2 jaar dan)! Ook moet je nog steeds opletten met logo's op de TV, want OLED heeft net als Plasma inbrand gevaar, TFT-LCD heeft dit niet echt.(het lijkt wel soms maar dit gaat wel weg)
Ik zal het wel bekijken hoe het gaat
Net van een plasma van samsung afgestapt (2x om de 3 jaar eem probleem dat bij wit beeld er rode pixels door heen komen in soort van balken, eerste keer net binnen de garantie vervangen, nu na 6 jaar gebeurd het dus weer dus heb ik hem maar vervangen door een OLEDB6 van LG)

Ik hoop wel dat deze langer mee gaat dan die 6 jaar van de samsung plasma..
Als er degradatie in komt dan is het hopelijk gewoon geleidelijk over het hele scherm zonder echte kleur vervorming, (dus constant een beetje minder licht)

Maar goed de eerste genereratie van deze OLEDS was 2014? Dus die zijn nu 2 jaar oud, hoe gaat het er nu mee met deze modellen?
Witte LEDs zijn niet gebaseerd op blauwe leds met fosfor, maar zijn eigenlijk UV LEDs. Als ik het goed begrijp gebruikt LG in de OLED panelen per pixel 3 witte LEDs met een kleurfilter ervoor.
Niet waar. Het is zo dat je ook wit met rgb kunt creëren, maar de meeste Witte LED bestaat uit blauw met fluoriserend materiaal(dus klopt dat het geen fosfor is)

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Led
Wit maken uit RGB leds heeft hier helemaal niets mee te maken; je hebt overigens wel deels gelijk; warm witte LEDs worden gemaakt van blauwe LEDs met een fosfor coating.

Maar bijvoorbeeld de witte power leds van Cree worden zover ik begrepen heb gemaakt op basis van SiliciumCarbide substraten, waarop een Indium gallium nitride (InGaN) laag gegroeid wordt in het blauw/violet/ultraviolet spectrum.
Dan heb je het niet goed begrepen. Tot op heden is er echt geen andere manier om witte led te maken dan:
RGB (dus ook blauw gebruiken) LED's en daar dus door mengen wit te creeren of anders Blauwe LED in combinatie van een extra fluoriserende laag. Verbeterde veries gebruiken ook Geel waardoor het mooier wit kan worden. En Cree gebruikt ook nog een extra component om het beter te maken, maar gebruiken nog steeds blauw als basis LED. Door het gebruik vanYAG (yttrium aluminium gernet) en combinatie met het zeldzame materiaal cerium is de oplossing van Cree erg duur!!
welke golflengte?

is dat blauw?
Voor wat?

Wat bedoel je?

Boodschap is en blijft, zonder blauwe (O)LED geen witte (O)LED.

[Reactie gewijzigd door Kappie1977 op 23 juli 2024 06:19]

Zijn er gegevens over de halveringstijd bij OLED. Het is voor mij een punt, waarom ik nog geen OLED heb uren kopen.
dit is een beetje lastig, maar over het algemeen gaat de blauwe OLED de helft korter mee dan de andere kleur OLEDs. De truck die men tegenwoordig uithaald is om juist vellere Blauwe OLED's te gebruiken en die in standaard minder vel te gebruiken, alleen voor de langere termijn betekend dit nog steeds dat de kleuren niet gelijk degraderen en ook nog steeds redelijk snel ten opzichte van de andere technologieën. In mijn ogen dus nog niet goed genoeg om te gebruiken. Voor een mobieltje is het niet erg, want hoe lang gebruiken we die tegenwoordig? Niet veel langer dan een jaar.
Het degradatie probleem zou bij LG minder moeten spelen aangezien ze gebruik maken van witte leds met een kleurenfilter, in plaats van RGB-leds zoals Samsung doet.
Verkoop gaat om verleiden, dromen verkopen en omzet. Natuurlijk kan LG sublieme monitoren maken doe 10 jaar meegaan. Alleen de aandeelhouders willen dat je dan 2 of 3 TV's "versleten" hebt. De oplossing beperkte ondersteuning van software, mindere verbindingen, wisselende looks en formaten.

Wat jij wil kan wel in een diensten markt. Alleen heeft zover ik weet daaraan alleen Scala zijn vingers gebrand.

[Reactie gewijzigd door gepebril op 23 juli 2024 06:19]

Helemeaal met je eens, maar ik denk dat daarvoor de markt te klein is...... koop dus maar b.v deze TV en gebruik hem als monitor met extern mediacenter en boxen.... die paar cent aan electronica (en erger nog... die dan onnodige verdikking) neem je dan maar op de koop toe....
Een apart dumb TV model of monitor uitbrengen wordt wellicht duurder dan dit ding, ook voor wie niet alles ervan gebruikt.
Je bent echt niet de enige. Ik gebruik die tierelantijnen ook niet. Voor mij is beeldweergave nummer 1.
Graag dan ook een categorie voor TV's zonder speakers. De meeste tweakers hebben uiteraard een prima audiosysteem in de kamer staan. Het komt het design en platheid van de TV ten goede. Worden dit soort TV's überhaupt gemaakt?
Nadeel is dat smartloze toestellen meestal low-end zijn. Was er maar een high end toestel zonder Smart, (en nee wil geen monitor) dan had ik er meteen een gekocht!
Helemaal mee eens!
De reden dat er smart-tv's verkocht worden is denk ik tweeledig. Eén is dat andere fabrikanten het ook doen, twee is dat je daarmee als fabrikant een soort van macht kunt uitoefenen. Je kunt namelijk de content bepalen die de gebruiker ziet, zodat je reclame krijgt voorgeschoteld, zodat je als fabrikant meer winst kunt genereren.

Je ziet met verschillende apps hoe nadelig dit is voor de consument, omdat ze niet weten wat ze kunnen verwachten en updates krijgen. Ik heb pas geleden een tweakblog geschreven over intenties, dit is een mooi voorbeeld, net als het artikel van Tweakers over dualsim, waarin dit past.

Mijn hoop is dat jullie als tweakers/consumenten meer met intenties in je achterhoofd kijken naar fabrikanten. Ook hier is de intentie simpelweg niet goed: fabrikanten willen meer winst door de consument te benadelen. Volgens mij is het vanuit maatschappelijk oogpunt belangrijk technologische ontwikkelingen de individu te laten helpen, niet tegen te werken.

Met privacy zijn we als maatschappij al een heel eind: we maken keuzes naar aanleiding van onze privacy, ook in maatschappelijk opzicht (patiëntendossier). Ik hoop dat jullie dat ook bij zaken die niet door de beugel kunnen. We hoeven niet overladen te worden met reclames, we hoeven onze apps en spellen niet vol te stoppen met in-app/in-game aankopen, we hoeven geen telefoons waarbij het geheugen niet uitbreidbaar is met micro-SD, we hoeven geen apparaten waarbij we allerlei adapters nodig hebben om normale hardware aan te sluiten.

Wat betreft smart-tv's: het mag er van mij op zitten, ik wil het niet gebruiken, zodra het de basale functies aantast zoals van zender wisselen of naar een externe uitgang wisselen, dan doe je wat mij betreft niet meer mee.
De B6 is in \[Prijs-discussie] OLED Televisies redelijk vaak voor 1999 euro of minder te verkrijgen.

Daarvoor krijg je HDR en 4K en vernieuwde Smart TV.
Deze prijs van 1700,- is natuurlijk ook niet up-to-date lijkt mij.
Wij hebben deze begin dit jaar voor 1500,- gekocht.
Neem als je net als de B6 goed gaat zoeken en bellen je hem voor een mooi prijsje kan krijgen

Edit:
Adviesprijs B6 is 2699,-
pricewatch: LG OLED55B6V Zwart
Hier zou je het gewoon mee moeten vergelijken aangezien ze ook de adviesprijs van de 910V hebben gepakt.
pricewatch: LG 55EG910V Zwart

[Reactie gewijzigd door DeBaroN op 23 juli 2024 06:19]

Wachten op Media Markt btw dagen en misschien is hij dan al gezakt in prijs of heeft LG weer eens een cashback actie.
Bel maar eens naar Radio Von Burg in Rotterdam (was een tip op deze site; thnx daarvoor). In tegenstelling tot de prijs die op hun website staat, doen ze telefonisch een nog veel scherper bod.
Ik heb deze TV bijna twee maanden geleden bij hen gekocht en hun prijs zat Euro 350,- onder die van de scherpste internetaanbieder (hun internetprijs was daaraan gelijk).
Dus altijd de goedkoopste vinden op internet klopt niet altijd.

PS. Super TV. Ik ben er zeer tevreden over!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411658 op 23 juli 2024 06:19]

Ik heb mijn TV ook bij Radio Von Burg gehaald, ze hebben naast de scherpe prijs ook nog eens een zéér goede service.

ps.: de opvolger van de EG910V (de EG920V) is voor zo'n €300,00 meer te verkrijgen, heeft HDR en 4k. :)
Helaas heeft die tv slechte input lag. Er is nog geen 4k oled scherm die game waardig is met HDR helaas.
OLED B6:
4k @ 60Hz @ 4:4:4 + HDR: 38.2 ms

38.2ms valt nog best wel mee :)
Niet voor shooters

alleen die lcd/led 4k van ks8000 ofzo komt op 20 uit. Maar daarbij is de HDR niet super.

[Reactie gewijzigd door zlpsycho op 23 juli 2024 06:19]

En mijn pricewatch: Asus ROG Swift PG279Q Zwart is de snelste ter wereld met 3.25ms
Je gaat toch geen shooter spelen op TV?

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 23 juli 2024 06:19]

Tuurlijk wel, speel ps4 (straks pro) Heerlijk.
Mvp geen probleem. Speel nu op 42 inch 1080p

[Reactie gewijzigd door zlpsycho op 23 juli 2024 06:19]

Voeg extra 33.3ms inputlag toe door 30FPS ;)
Anoniem: 159816 @zlpsycho8 november 2016 18:57
De meeste shooters draaien op 30 fps en dat levert ook inputlag op. Zelfs op 60 fps is het nog maar net te doen. Voor shooters zit je het liefst op een minimum(!) framerate van 90+.
Gelukkig hebben ze voor de high end monitoren speciale technieken ontwikkeld om de refresh rate hoger te maken, want als je echt puur naar techniek van de TFT en OLED monitoren panels kijkt is de snelste refresh van een scherm van zwart-zwart ongeveer 7ms en dat zijn dure panels hoor. en de meeste monitoren doen tegenwoorden Grey-Grey waarbij je dus een stuk sneller lijkt te zijn, maar in werkelijkheid draaien de pixels nog steeds even hard, maar men berekend het niet meer van wit naar helemaal zwart, maar van wit(open) naar grijs. je verliest dus contrast, maar de snelheid gaat wel een stuk hoger zijn en daardoor valt het niet mega op dat het contrast een stuk lager is dan bij de werkelijke snelheid van zwart-zwart (dus van dicht, naar open en weer helemaal dicht). Alleen Plasma zou met behoud van contrast echte snelheden kunnen krijgen.
Klopt helemaal, ik kijk om die reden ook liever film op een OLED of Plasma. Voor snelle games is het echter wel een behoorlijk verschil. Bij een game als Civ merk ik niet dat mijn refreshrate per ongeluk op 60 staat, maar bij een shooter is het gelijk duidelijk. Het is een afweging van eisen, maar ben ervan overtuigd dat dit in de toekomst opgelost gaat worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 23 juli 2024 06:19]

bron/bewijs?

Dan moet je als nog zo min mogelijk hebben dus.

Niemand heeft het over ps4 input lag zonder scherm.

[Reactie gewijzigd door zlpsycho op 23 juli 2024 06:19]

Anoniem: 159816 @zlpsycho8 november 2016 20:41
Elke 0,0333 seconden (33ms) wordt het beeld ververst op 30 fps. In die 33 ms tussen elk beeldje is er natuurlijk al een hoop gebeurd. Op 90 fps zit je op 11ms per beeldje. Een moderne opstelling op een pc gaat tot ongeveer 144 fps, wat neerkomt op 0,0069 seconden (6,9 ms) per beeldje.

Dat het vanaf 90 fps minimaal pas echt lekker speelt is natuurlijk wel persoonlijke ervaring. Bij een console zal je sowieso sneller tegen de limieten van de beperkte snelheid van een controller aanlopen. Het hele platform is er op ingericht om onderuitgezakt op de bank te gebruiken, niet voor high end gaming op hoog niveau.

(Fighting games zoals SF4 daargelaten).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 23 juli 2024 06:19]

Voor BF1 zit je niet onderuit gezakt op de bank. Sowieso bij elke shooter die ik speel zit ik actief voor het scherm.
Anoniem: 159816 @zlpsycho8 november 2016 23:56
Dat maakt voor de rest van het verhaal niet uit. De lage framerate van je console én tv zorgen voor een bak inputlag.
Dan is het wel fijn om het zo laag mogelijk te hebben ipv deze 38ms tv
Wel als je je playstation of xbox op je pc hebt aangesloten, zoals bijna iedereen dat doet.. (en je shooters speelt)
:)
Dat is ook het eerste dat ik dacht. Voor die 200 euro zou ik UHD, HDR, WebOS 3.0 en nog meer updates toch niet laten liggen.

Hoop ook dat t.net nog met een review van de B6V gaat komen. Op het forum is dit toch een bijzonder veel besproken model.

[Reactie gewijzigd door rajackar op 23 juli 2024 06:19]

Ja jij hebt geluk gehad en hem voor 2159 euro gehaald. Misschien zijn ze over een jaartje onder de 1500 euro en dan gelijk gaan voor de 2017 versie ;)
Een goedkopere 49 inch versie zou ook leuk zijn.

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 23 juli 2024 06:19]

Zoqals je zelf al zegt is 1999 wel te vinden toch regelmatig toch? Dan wordt het verschil met deze TV wel erg klein. Maar goed, je moet het wel hebben natuurlijk en als je geen HDR of UHD hoeft is het wel een mooi dat je ook aan de OLED kunt.
Hebben de B6/E6/G6 allemaal precies hetzelfde paneel?
Volgens mij hebben ze inderdaad het zelfde paneel, alleen een andere chipset. Ook gaat een groot deel van de kosten naar de afwerking van het apparaat. (Oled on glass, soundbar).

En de B6 is de enige zonder 3D.
Yep, paneel is hetzelfde. SOC en soundbar maken het verschil. En de B6 heeft als enige in de serie geen 3D ondersteuning.
De G6 heeft een hogere peak brightness.
Dat zeg je nu wel maar die andere heeft 3D weergave, die heeft die van jou weer niet. Sommige mensen willen 3D hebben. Zo nog mooier zijn om HDR en 3D te hebben.
De B6 is in \[Prijs-discussie] OLED Televisies redelijk vaak voor 1999 euro of minder te verkrijgen.

Daarvoor krijg je HDR en 4K en vernieuwde Smart TV.
De vraag is natuurlijk waar je stopt met een paar 100 euro extra erin te stoppen. Als mijn plasma het vandaag zou begeven, zou ik eerder naar de 3000 euro gaan.
https://tweakers.net/pricewatch/481909/lg-oled55e6v.html

Dit model heeft een plat scherm en Harmon Kardon speakers, wat voor mij prettig is aangezien ik niet met een aparte sound bar wil werken.

Ik vind het wel vreemd dat dit toestel weer boven water komt omdat het volgens mij vorig jaar rond deze tijd al rond de 1500 (of was het 1599) euro te vinden was voor de eindejaarsaanbiedingen. Ik zocht een toestel voor mijn vader, maar ben uiteindelijk voor een goedkopere LCD gegaan omdat dit toestel gebogen is.
De B6 heeft ook een plat scherm en Harman/Kardon speakers. Alleen geen soundbar.
De C6 heeft een gebogen scherm.

En persoonlijk vind ik het ook wat vreemd om 2 voor twaalf nog een 2015 model te reviewen.
Technisch gezien heeft de B6 H/K speakers maar ze klinken niet echt heftig hoor. Ik heb deze TV met een 5.1 setje er aan en ik zou het niet zonder aanraden als je geluid belangrijk vindt.
Ik heb ze letterlijk nog nooit gebruikt. 5.1 set er aan hangen, en alle geluid word daar unprocessed heen gestuurd via optical.

Maar ik ben ook van mening dat een soundbar niet zo goed klinkt als afzonderlijke speakers.
Ik heb ze alleen gehoord toen ik ruzie had met het Audio Return Channel. Dat werkt nu ook perfect (bleek een HDMI kabel probleem) Volgens mij hetzelfde effect als optical toch?

Denk ook dat losse speakers beter is maar ik kan me voorstellen dat een soundbar een goede oplossing is als je het niet al te omslachtig wilt doen en toch redelijk geluid wilt hebben.
Ik vind het ook vreemd inderdaad. Vooral door de titel, geweldig beeld voor wie kan wachten. Deze tv was notabene begin dit jaar door een cashback voor 1500,- te verkrijgen. Juist toen was deze review op zn plaats geweest.
En kost 2 keer zoveel.
Je gaat mij niet zeggen dat iemand die 1700 uit kan geven aan een TV niet 2000 kan uitgeven. Binnenkort met alle acties en gekte rondom feestdagen misschien wel minder.
Sommige mensen rekken hun budget bijvoorbeeld van 1500,- om deze te kunnen kopen. Om dan nog is 300 erbij te doen is dan te veel.
Anoniem: 426269 @DeBaroN8 november 2016 12:13
Nou je budget rekken van 1500 naar 1700 om deze te kunnen kopen, dat is dus niet slim. Dan beter rekken naar 2000 of gewoon iets anders tot 1500 euro nemen.
Nee, is een algemeen voorbeeld ivm budget. Maar hij is natuurlijk ook goedkoper te krijgen dan de adviesprijs. Zoals eerder vermeld, de b6 is ook al voor 600 minder te krijgen dan adviesprijs.

[Reactie gewijzigd door DeBaroN op 23 juli 2024 06:19]

Ik heb dit toestel een halfjaar geleden aan ~1.700 € gekocht, de prijs is niet accuraat meer, neen. Het is wel een geweldig toestel, ik blijf er mijn ogen op uitkijken, iedere keer opnieuw!
Precies zoals ik het ervaar met onze 910V
Hoe is het toch mogelijk dat we anno 2016 nog steeds fabrikanten hebben die een state of the art tv durfen te verkopen zonder een soepel lopend OS? Zelfs met hardware van 4 jaar oud moet dat makkelijk kunne!. Ik vind dat echt onbegrijpelijk, ik heb zelf ook LG waar in principe alles mee kan. CI+ kaart voor Ziggo, dus geen losse tuner nodig, hij kan films afspelen via DLNA, Netflix, HBO Go, Videoland, Youtube. Super handig om alles met één apparaat en afstandbediening te kunnen doen. Maar de interface is zo tenenkrommend traag dat ik 9 van de tien keer een alternatief gebruik.

*Edit*
Ik moet toch eens beter mijn bericht nalezen als ik het via een tel. heb geplaatst ;(

[Reactie gewijzigd door Jan de Olde op 23 juli 2024 06:19]

Bij mijn OLED LG 55EG910V loopt het allemaal soepel binnen de OS hij is alleen een beetje langzaam met het laden en zenders verwisselen maar als je daar niet oplet dan is het niet merkbaar

Hier trouwens ook Ci+ in mijn 55 inch OLED zonder een losse tuner en alles werkt gewoon goed. Ik heb zelf geen problemen met de interface van de LG 55EG910V
Heb dit toestel nu een klein jaar en ben er nog steeds 'ongelooflijk tevreden' van!
De kromming is inderdaad niets meer dan een idiote marketing gimmick maar in de praktijk merk je er nauwelijks iets van, gelukkig maar. Dat de bediening traag opstart en wat sloom aanvoelt is niet te ontkennen maar eigenlijk went dat, het scheelt dat ik zelden live-tv kijk en snel snel naar het juiste kanaal moet zappen =) Eerlijk gezegd doen we hier nauwelijks iets met heel dat 'smart' gedoe, al is dt waarschijnlijk een kip en het ei situatie. Netflix en Youtube app (ondersteund chromecast) zijn zo wat de enige en die werken netjes 'out of the box', EPG heb ik niet dus daar kan ik niets over zeggen; en voor multimedia gebruik ik een rPi met Kodi. Ben wel eens door de LG App Store gegaan, maar zag daar niets zitten dat mij de moeite waard leek.

Wat mij WEL stoort is het gebrek aan een analoge audio uit! Als ik met de hoofdtelefoon wil luisteren ben ik nu verplicht om de audio via SPDIF naar de versterker te sturen en dan daar in te pluggen. Echter, als je 'optical audio out' aanzet dan zet ie om onduidelijke redenen CEC af, en omgekeerd!?!? Ik ga hem er niet voor buiten gooien, maar als ik ooit eens een van de LG ingenieurs tegenkom zal ik het niet nalaten hem hierover mijn mening te zeggen =)
(en als ik dan toch mag zeuren, ik had eigenlijk gehoopt dat Dual Play in staat zou zijn om 2 bronnen "tegelijk" te tonen, maar helaas... )

PS: Er is ook een (officieuze) WindowsPhone app: https://www.microsoft.com...os-tv-remote/9nblggh0j26l (mogelijk zijn er meerdere, ik gebruik deze en die werkt redelijk goed, al moet ik het IP adres wel "hard-coderen", de 'search' krijg ik niet werkend)

PS: Hoezo, "uitvoering zwart" trouwens ???

[Reactie gewijzigd door deroby op 23 juli 2024 06:19]

Tweakers.net beweerd dat er geen upgrade aankomt naar WebOS3.0 voor onze LG 55EG910V maar ben terecht gekomen op verschillende websites waar ze dat tegen spreken en hebben het over dat WebOS 3.0 wel naar OLED modellen komt uit 2015: Ze zeggen dat als je OLED TV is geleverd met WebOS2.0 dat je wel de upgrade gaat krijgen maar niet bekend is wanneer dit gaat plaats vinden.

It has not been confirmed if the update will be available for the 2014 TVs, but it has been confirmed that it is coming to the 2015 TVs. We are not sure exactly which features it will include when it starts rolling out later this year, but you can learn more about the new features in webOS 3.0 here.

https://www.homecinemamag...-uitrol-webos-3-0-update/

Bovendien kunnen uitsluitend tv's die in 2015 geleverd werden met webOS 2.0 de upgrade tegemoet zien. Tv's uit 2014 die in 2015 konden worden bijgewerkt naar webOS 2.0, vallen bij de komende software-update buiten de boot.
WebOS 3.0 brengt onder andere een zoommogelijkheid voor tekst naar de software, terwijl het via de Magic Mobile Connection mogelijk wordt om smartphones met de tv's te verbinden, om bijvoorbeeld apps op het scherm weer te geven via LG's TV Plus-app. De Magic Remote-afstandsbediening zou bij de komende generatie smart-tv's eenvoudiger met settopboxen overweg moeten kunnen.

https://tweakers.net/nieu...ar-voor-webos-20-tvs.html

Ik heb hier WebOS 2.0 op mijn LG 55EG910V en deze is zo geleverd uit de doos, dus dat betekent dat ik volgens de bovenstaande bericht straks kan upgraden naar WebOS 3.0

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 23 juli 2024 06:19]

Als dit zo is zou Tweakers deze review aan moeten passen lijkt mij ?!
Er is al heel lang geen nieuws meer geweest over de vermeende update naar webOS 3 voor 2015 OLED modellen. Er wewrd overigens gezegd dat er een light versie van webOS 3 zou komen. Een zogenaamde webOS 2.5 update. Daarna ook niks meer van vernomen.

Ik zou er niet op wachten Ik verwacht in ieder geval geen webOS 3 voor OLED 2015 modellen meer.
We zijn geen voorstander van gebogen televisies, omdat de geometrie in het beeld erdoor wordt aangetast. In de praktijk went de kromming snel en ben je na een paar minuten kijken alweer vergeten dat het beeld gebogen is. We vinden het wel een duidelijk nadeel als je de tv wil ophangen, want een gebogen scherm aan de muur ziet er maar raar uit.
Een ander nadeel is dat een televisie een apparaat is waar vaak meerdere mensen tegelijkertijd gebruik van maken. Al zit je niet recht voor een gebogen scherm (wat vaak voorkomt in een huiskamer), dan gaat de kromming echt niet wennen.
Klopt, maar het ligt er ook aan hoe sterk de kromming is. Je hebt TV's die slechts enkele graden gebogen zijn (volgens mij deze ook) en een aantal die veel sterker gebogen zijn. Dit is een mooi artikel erover:

http://www.flatpanelshd.c...on=showfull&id=1399228517
Ik ben zelf in het bezit van een 55EC930V (met kromming).
Dit is typisch zo'n model waar de kromming dusdanig weinig is dat het totaal niets toevoegd, maar, ook totaal niet stoort. Je conclusie is dus juist :)
Blijft toch nog het puntje over hoe het staat aan de muur. En dat is minder strak. Het zal jou misschien niet storen, maar mij zou dat wel zeker storen. :)
Laat ik deze heel toevallig ook hebben :*)

Ik ben er nog steeds heel content mee!
Nog een 930V iemand die het kan bevestigen. Kromming geen na- en voordeel.
Al dat gezeur en marketing over LCD's altijd, totaal onbelangrijk als je ooit van een OLED genoten hebt.
Misschien ben ik extra gevoelig voor zwartwaarden ofzo maar persoonlijk snap ik echt geen reet van mensen die nog steeds (dure) LCD's kopen.

800 euro voor een LCD uitgeven is echt zonde van het geld. kwaliteit per euro veel beter bij OLED, koop dan maar wat minder vaak een tv of kleinere size.

De 930V is misschien niet laatste generatie meer kwaliteit is zo bizar goed.
3D trouwens ook: ziet er veel beter uit dan bios / imax. werkt echt super!

En software boeit mij niet, ik gebruik het puur als scherm
Heb er een minix op voor film/serie, een Marantz voor audio en Horizon voor TV.

[Reactie gewijzigd door Tonton op 23 juli 2024 06:19]

Ik heb de 55EG910V en ik heb (ook) geen enkele last van de kromming. Ik was er binnen enkele minuten aan gewend.
Laat dit dus niet (teveel) meewegen in het wel/niet kiezen voor dit toestel. Ik ben er zeer tevreden over.
Het wordt eens tijd voor een TV waar ze separaat de computers bij verkopen. Denk aan: €1400 euro voor een 5k-scherm. En dat ding doet verder helemaal niks behalve beeld weergeven als je 'm aansluit op iets anders. Vervolgens is er ruimte achter het scherm om computertjes te bevestigen. Denk aan een Raspberry Pi of een Android mini PC. Of van de eigen fabrikant een SOC die precies achterop de TV past.

Zo kan je dan een SOC hebben zoals de Pi voor €40, of keuze uit meerdere soorten mini-PC's van de fabrikant. Een supersnel systeem kan dan €140 euro kosten, normaal systeem €60, of iets ertussenin voor €90.

Het leuke is dan ook nog eens dat je over een jaar of 2 die dingetjes moet kunnen vervangen met een nieuwere variant. Snellere CPU, betere GPU, meer RAM, meer opslag, etc.

Die hele TV-markt is zo bizar ouderwets...
Vrees dat 95% van de markt ouderwets is. Mensen willen juist alles geintergreerd zodat ze minder afstandsbedieningen hebben.
Yep en daardoor krijg je dus die SmartTV's met al die trage meuk erop. Ik heb laatst een Samsung TV gekocht voor de slaapkamer met niks erop, gewoon alleen een TV meer niet zonder poespassen. Vervolgens een Amazon FireTV stick erin met Plex en Kodi en voilá een supersmart TV met een snelle gebruikerservaring.

Niemand houdt je trouwens tegen omdat met deze TV ook te doen het is alleen jammer dat je er wel voor betaald.
De vraag die ik me stel is eerder waarom het Smart gedeelte zo traag is... als meestal een RPI van 40 euro al een betere performance geeft. Besparen fabrikanten dan zo hard hierop ?
Het is denk een beetje hetzelfde als de autofabrikant die een navigatiesysteem maakt. Als je die gebruikt kom je ook nergens of met een super onlogische route en kun je ten alle tijden beter Google Maps op je telefoon gebruiken.

TV fabrikanten maken tv's en dat smart gedeelte doen ze er dan nog even bij. Het zal wel reteslecht en inefficient geprogrammeerd zijn bovendien is de concurrentie in de televisiemarkt zo hevig dat ieder tientje die je kunt besparen op een soc er weer eentje is dus dat zal ook wel een reden zijn.

Wat mij betreft beperken TV fabrikanten zich tot het maken van domme tv's zonder toeters en bellen die niks anders doen dan een signaal doorgeven over een antenne of HDMI poort. Dus geen wifi, smart etc en als ik iets smarts wil sluit ik er wel iets op aan wat ook echt goed werkt zoals Roku, Fire TV, etc.

Net als met de autofabrikanten dus, die moeten zich beperken tot de auto en de toeters en bellen zoals hun zeer ongebruikersvriendelijke onboard systemen aan iemand anders over laten die daarin is gespecialiseerd. Zodra iets een bijproduct is gaat het fout lijkt het wel.

Kijk ook maar naar Samsung met Touchwiz, nog zo'n mooi voorbeeld waar ze enkel telefoons zouden moeten maken en het OS aan Google zouden moeten overlaten.
Een tuner hoeft er voor mij zelfs niet in... we zijn toch allemaal haast genoodzaakt de setopboxes van onze providers te gebruiken (althans in Belgie). TV fabrikanten zouden inderdaad beter pure monitors maken met een tuner en smart functies als optie... maar het is waarschijnlijk leuker een SOC van 10 euro erin te stoppen en dan 100 euro extra te vragen.
Dit ja, al die extra rommel hoef ik niet, wil alleen het scherm gebruiken samen met mn pc. Wie wel extra wil, bijlappen en klaar.
Dat is dus een monitor.

Overigens heb je helemaal gelijk en het is ook vreemd dat dit er niet meer is. De TV/monitor markt focussed zich imo ook op de verkeerde dingen. Zo is voor een TV een groot scherm van belang maar de resolutie is niet heel erg belangrijk. Voor een monitor is juist een hoge resolutie goed in combinatie met dunne bezels en een hele goede kleurweergave. Maar helaas draaien de tv fabrikanten dit nu gewoon om.
De markt van monitors in het 50" of groter segment (zonder ingebouwde computers) is redelijk klein. De meeste mensen (myself included) weten niet eens van het bestaan van monitors op dat formaat ;)

In de Pricewatch zie ik ze wel staan, 50" of groter met een 4k resolutie, zónder poespas. Dat gaat mijn volgende investering worden. Gewoon een Raspberry Pi eraan koppelen, of een Apple TV. En klaar.
wat jij zoekt is ook geen TV, maar een publicatiescherm! (zon ding bij de mac/starbucs etc. met prijzen en informatie)

Daar zijn er tich van op de markt, maar niet bij de mediamarkt :+

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 06:19]

Volledig mee eens, de tv-fabrikanten zouden voor minicomputers een standaard moeten afspreken, o.a. qua afmetingen, een (interne) aansluitingsconnector voor de tv zodat deze op de tv kan worden vastgeklikt of ingeschoven.
Vergelijk dit met de afspraken rondom CI(+)-sleuven, Samung Evolution kit (het principe, maar dan voor een merkonafhankelijke minicomputer).
Dat bestaat/bestond al. Mijn tv, Samsung F8000 is uitgerust met een aansluiting voor een evolutionkit. Hiermee kan je je tv upgraden naar een nieuwer model. Zit dan ook een nieuwe afstandsbediening bij. Helaas zie ik het op nieuwe tv's niet meer terug. Ze verkopen uiteraard liever een nieuwe tv, zo is het ook wel weer.
Een nieuwe TV verkopen ze (naar eigen ervaring) eens in de 10 tot 15 jaar, denk ik? Mijn 1080p gaat al 6 jaar mee. Ik upgrade die dingen niet. Het systeem erachter zou ik wél upgraden. Daar valt denk ik meer winst te behalen voor TV fabrikanten.

Ik bedoel: een 4k TV zou ik kunnen kopen, want dat is technisch een upgrade van het scherm. Maar ik kijk helemaal niks in 4k. Netflix biedt het wel aan maar ik vind 1080p al bijzonder mooi. What's next? 5k TVs? Leuk hoor al die pixels. Maar ik heb liever een low-power computertje die mij eindeloos Netflix kan streamen in 1080p, met een heel erg snelle en responsieve user interface.

Sterker nog: ik upgrade een TV met name pas op het laatste moment omdat ik ALTIJD het idee heb dat ik ouderwetse troep in huis haal.
Ik ben benieuwd wanneer de eerste 42 of 46 inch OLED tv's gaan komen... voor mijn in de woonkamer is 55 inch echt net te groot laat staan 65 maar zulke goede kwaliteit daar moet je dan nog even op wachten!
Dat dacht ik ook kwam van een 42 inch LED en wat een verschil in kijk-ervaring. Ik kijk nu op 3 meter op 55 inch OLED. Eenmaal gewend aan 55 inch wil je echt naar iets groters 65 inch in mijn geval :)

Ik denk dat er geen OLED's komen die kleiner gaan zijn dan 55 inch is wat ik verwacht, anders hadden ze dit al eerder gedaan

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 23 juli 2024 06:19]

De enige reden dat er nog geen kleinere OLED's beschikbaar zijn is, omdat ze de productie capaciteit nog niet optimaal hebben. Waar ga je dan op inzetten als fabrikant? Precies je meest belangrijke modellen, waar je ook het meeste geld aan verdiend. Waarschijnlijk moeten we nog wel 2 jaar wachten tot de eerste kleinere formaten er komen. Ik schat zo dat er begin volgend jaar misschien al wel iets van een 49/50 inch beschikbaar zal zijn. Maar de echt kleinere formaten laten nog wel even op zich wachten.
Ah kijk met een 49-50 incher zou ik al erg geholpen zijn: Wand achter de tv is n.l. c.a. 110cm breed (hoek v.d. kamer) met tv engigsinds schuin opgesteld. En een 55 inch (~125 cm breed) is dan natuurlijk net te groot. Afwachten dan! :*)
Jij moet gewoon eens stoppen met promotie van "je" OLED. Op het forum ben je al een paar keer op je vingers getikt. Je hebt er amper verstand van en dan wel je verstand van zaken openbaar maken? Nee, dank je.
Anoniem: 762779 @VCDfan9 november 2016 20:25
Jij moet eens ophouden met nuttloze reactie plaatsen en u bent geen moderator hier en ga gewoon daarin plaats met hem in discussie i.p.v. deze nutteloze aanval op hem. Hij mag hier zijn mening geven en ervaring en geeft zijn mening niks mis met zijn reacties. Dat jij nou erniet tegen kan is niet zijn probleem. Ik vind dit erg kinderachtig van u sorry maar ik moest dit kwijt. Als ik zijn reacties doorneem vind ik het normaal met de keuze voor mijn toekomstige TV. Respecteer elkaar eens

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 762779 op 23 juli 2024 06:19]

Ik moet vcdfan wel gelijk geven dat de opmerking gebaseerd is op nattevingerwerk, dat is voor sommige lezers verwarrend.
Reactie was inderdaad niet erg netjes. Excuses daarvoor. Was eruit voordat ik het wist. Maar dat komt vooral door het OLED draadje waar elke dag wel weer nutteloze opmerkingen "Wij van WC eend adviseren WC eend" langs kwamen.
Als je het aantal reacties telt van 'm in deze review heb ik wel een klein puntje. En nee...het is geen "jalouzie".

edit: Ik denk zelfs nu ik nog wat reacties lees dat ie niet helemaal goed is. Dan helemaal excuses, hij kan er niets aan doen.

[Reactie gewijzigd door VCDfan op 23 juli 2024 06:19]

De 930V kreeg in 2014 een 9 als cijfer:
reviews: LG 55" EC930V: ultiem zwartkijken met een kromming
De 910V is eigenlijk een iets betere versie toch?
De 910V is een model uit 2015

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 23 juli 2024 06:19]

Ja, maar dat bedoel ik niet |:(
De 930V heb ik in Duitsland gezien voor 1800 euro en ik vroeg me dat ook destijds af en ik wou mijn OLED eerst in Oberhausen kopen met de 930V maar na onderzoek en doorvraag bleek de 910V een beter versie te zijn nieuwer en dat is mij ook hier verteld en van de verkopers heb ik dat gehoord.

Ik dacht meteen toen ik de 930V zag dat het beter was dan de 910V omdat deze een hogere benummering heeft dan de 910V, maar dat blijkt niets met elkaar te maken te hebben en heb gehoord dat de 910V beter is.

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 23 juli 2024 06:19]

De 910v is inderdaad beter dan den 930v. De 930v was simpelweg het eerste echt goede OLED scherm op de markt en voor die tijd dus baanbrekend!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.