Inleiding
Samengevat
Hoewel deze tv een hoog cijfer krijgt, is hij niet voor iedereen. Dat komt vooral door de trage interface van webOS 2, waarop je te vaak en te lang moet wachten. Er komt ook geen update meer die de snelheid noemenswaardig zal verbeteren. Wat beeldkwaliteit betreft springt dit model er wel bovenuit, dankzij het sublieme oledscherm, dat een gigantisch contrast, prima kijkhoeken en prachtige kleuren oplevert. Als de trage interface en het gebogen scherm geen dealbreakers voor je zijn, heb je aan deze tv een goeie.
Eindoordeel
Verreweg de meeste televisies maken gebruik van een lcd-paneel. De techniek is inmiddels ver doorontwikkeld, waardoor lcd-televisies goedkoop te produceren zijn. Sinds 2013 zijn er ook televisies te koop op basis van de nog jonge oledtechniek, die een aantal belangrijke voordelen biedt ten opzichte van lcd. De kijkhoeken zijn bijvoorbeeld veel beter en ook is de helderheid veel uniformer over het beeld verdeeld, doordat de pixels van een oled-tv zelf licht opwekken en er geen gebruik wordt gemaakt van een afzonderlijke backlight. Doordat er geen achtergrondverlichting nodig is, kunnen de televisies nog platter worden gemaakt. De afzonderlijke oledpixels kunnen geheel worden uitgeschakeld, zodat de weergave van zwart perfect is en dat levert een enorm contrast op.
De beeldkwaliteit die door oled mogelijk wordt gemaakt, is duidelijk veel hoger dan die van lcdtv's, maar daar staat tegenover dat ook de prijs over het algemeen een flink stuk hoger ligt. In deze review bekijken we de 55"-EG910V: de goedkoopste courante oledtelevisie van LG. Op het moment van schrijven liep er een kortingsactie waardoor hij voor 1800 euro en minder te vinden was. De eerste oledtelevisies van drie jaar geleden met dezelfde beeldmaat moesten nog 8000 à 9000 euro opbrengen. Daarmee vergeleken is de EG910V dus een koopje.
Voorlopig worden oledtelevisies niet veel goedkoper, want LG heeft laten weten dat er in de toekomst alleen nog uhd-oleds geproduceerd worden. De EG910V is vorig jaar al geïntroduceerd, maar omdat LG al enige tijd geleden gestopt is met de ontwikkeling van hd-oleds, wordt dit model voorlopig gehandhaafd. Er is officieel nog niets over bekend, maar wij denken dat LG na de introductie van de 2017-modellen volgend jaar compleet zal stoppen met het leveren van deze tv.
De EG910V heeft een gebogen scherm en draait op webOS 2. Hij zal helaas geen update naar webOS 3 krijgen, omdat volgens LG de hardware daarvoor niet geschikt is. Je krijgt er een Magic Remote-aanwijsafstandsbediening bij, die voorzien is van een microfoon. De Magic Remote kan ook gebruikt worden om andere aangesloten apparatuur te bedienen. Deze tv is geschikt voor 3d-weergave door middel van de prettig kijkende passieve techniek. De benodigde brillen krijg je gewoon meegeleverd.
Uiterlijk en aansluitingen
De EG910V is een opvallende verschijning met zijn superplatte, gebogen scherm. We zijn geen voorstander van gebogen schermen, omdat de geometrie van het beeld door de kromming wordt aangetast. Gelukkig heeft LG de kromming beperkt gehouden, waardoor het beeld snel went en je er er bij het kijken eigenlijk geen last van hebt. De kromming valt eigenlijk meer op als je niet recht voor het scherm zit, maar ook onder een hoek valt er goed naar te kijken. Bovenaan is de tv slechts 5mm dik, maar omdat er ook plaats nodig was voor de luidsprekers en aanstuurelektronica, is de kast ongeveer 5cm diep.
Rond het scherm loopt een 2mm brede, verchroomde rand. Het scherm lijkt, als de tv uitgeschakeld is, helemaal tot de rand door te lopen, maar rond het actieve beeld loopt een 7mm brede rand die zwart blijft. Midden onder het scherm zit een uitsteeksel met daarop het LG-logo. Het logo is niet verlicht. Wel zit er in de uitstulping een rode led, die gaat branden als de tv stand-by is. Je kunt de led in het menu uitschakelen, maar omdat de zwartweergave van oled perfect is, kun je dan als er een volledig zwart beeld wordt weergegeven, niet meer zien of de tv aan- of uitstaat. Achter de uitstulping is een joystickje verstopt, waarmee de tv zonder afstandsbediening te gebruiken is.
De voet heeft net als het scherm een kromming, maar deze heeft een veel kleinere radius, wat het gebogen scherm accentueert. Onderhuids heeft hij een stalen constructie, maar de afwerking is van kunststof. Dit plastic heeft een metaallook meegekregen, maar als je te dichtbij komt, zie je duidelijk dat het geen metaal is. De televisie is ook zonder voet te gebruiken en aan de muur op te hangen, al vinden we een gebogen scherm aan de muur er maar raar uitzien. De bevestigingsgaten vormen een rechthoek van 20x34cm en voldoen daarmee niet aan de vesa-standaard. Niet elke tv-beugel is dus te gebruiken, maar meestal lukt het wel om de tv gemonteerd te krijgen.
Aansluitingen
De hele achterkant is uitgevoerd in een opvallende witte kleur. Onderaan zit een klep, waarachter de bevestiging van de voet is verstopt. Het netsnoer is slechts anderhalve meter lang en niet afneembaar. Hierdoor kun je het niet eenvoudig vervangen door een langer exemplaar als je lengte tekort komt. Dit kan vooral bij muurmontage onhandig zijn. De aansluitingen zijn allemaal onder een hoek gemonteerd, waardoor er geen speciale snoeren met haakse stekkers nodig zijn als je de tv ophangt.
Onderaan zitten van links naar rechts: een rj-45-netwerkaansluiting, een scart-, een composiet- en een componentaansluiting, die werken via break-outkabeltjes, een toslink- digitale audio-uitgang, een aansluiting voor satelliet, een antenneaansluiting die geschikt is voor Digitenne en kabel-tv, en een seriële aansluiting voor servicedoeleinden. Aan de zijkant zit een rij aansluitingen die relatief gemakkelijk vanaf de voorkant te bereiken is. Bovenaan zit een sleuf voor een CI+-module, daaronder zitten drie usb 2.0-aansluitingen en daar weer onder zitten de drie hdmi-aansluitingen waarvan er een voorzien is van een arc. De hele achterkant is in een opvallende witte kleur uitgevoerd.
Bediening op afstand
De Magic Remote van LG was vroeger een klein apparaatje met een beperkt aantal knoppen en bewegingsdetectie. Door het ontbreken van cijfertoetsen was het intikken van kanaalnummers onhandig en dus leverde LG standaard een tweede, ouderwetse, afstandsbediening mee, die wel voorzien was van veel toetsen. Het huidige model zit veel slimmer in elkaar, want het is voorzien van veel knoppen, heeft een ingebouwde microfoon voor zoekopdrachten door middel van spraak en uiteraard heeft het ook bewegingsdetectie, waarmee je een aanwijspijl op het scherm kunt bedienen.
De aanwijspijl werkt zeer nauwkeurig en intuïtief, maar als je liever knoppen gebruikt, dan werkt dat net zo goed. Het knopgevoel is goed; er is een duidelijk voel- en hoorbare klik. Als je de Magic Remote vastpakt, valt je wijsvinger vanzelf in een inkeping aan de achterkant en komt je duim vanzelf op het scrollwieltje terecht. Het wieltje is erg handig bij het navigeren door lijsten en ook is het te gebruiken om van kanaal te wisselen. Je kunt het indrukken om een keuze te bevestigen. Als je niet wil aanwijzen, kun je gebruikmaken van de d-pad om door de interface te navigeren en dat werkt net zo handig.
De Magic Remote is achttien en een halve centimeter lang en heeft een relatief hoog gewicht van zo'n 150 gram voor veel 'kwaliteitsgevoel'. Er gaan twee AA-batterijen in en de communicatie met de tv verloopt via bluetooth, zodat je hem niet op de tv hoeft te richten. Er is ook een infraroodled aanwezig, waarmee andere apparaten, zoals een decoder, een blu-rayspeler of een audioset te bedienen zijn. Ook wordt de tv ermee ingeschakeld, omdat bluetooth nog niet werkt in stand-by.
De spraakherkenning werkt best goed en kan handig zijn om bijvoorbeeld YouTube-filmpjes te vinden of om zoekopdrachten in de browser te doen. De Magic Remote is ergonomisch vormgegeven met een ronde achterkant, waardoor hij prettig in de hand ligt. Het nadeel hiervan is dat hij zich niet goed laat bedienen als hij op tafel ligt. Gelukkig zit de belangrijke muteknop in het midden, zodat je die kunt gebruiken zonder de remote eerst op te hoeven pakken.
TV Plus-app
Uiteraard kan de EG910V ook bediend worden met een app op je telefoon of tablet. Hij heet TV Plus en is beschikbaar voor Android en iOS. Je kunt door middel van de app foto's, video's en muziek vanaf het mobiele apparaat op de tv afspelen. Ook is er een launcher, waarmee apps op de tv kunnen worden gestart. Er is wel een zenderlijst, maar de epg is niet in de app beschikbaar. Het touchscreen van de telefoon of tablet kan gebruikt worden om de aanwijspijl op het scherm te bedienen, maar het is ook mogelijk om van virtuele knoppen op het scherm gebruik te maken. Al met al is de functionaliteit beperkt en veel toevoegen doet de app dan ook niet.
WebOS en mediaspeler
De EG910V is vorig jaar geïntroduceerd en draait dan ook op webOS 2 van vorig jaar. Volgens LG is het niet mogelijk om webOS 3 op deze tv aan de praat te krijgen, omdat daarvoor nieuwere hardware nodig is. Er zullen nog wel updates voor worden gemaakt, maar veel beter dan dat het nu is, zal het nooit worden. Dat is jammer, want hoewel webOS in beginsel een prettig werkend besturingssysteem is, draait het alles behalve vloeiend op de EG910V. Het maakt niet veel uit wat je doet, de tv laat je altijd wachten. Ook zijn er regelmatig haperingen in animaties van de interface te zien. Door menu's navigeren werkt langzaam en soms moet je knoppen twee keer indrukken voordat de tv reageert. Dit alles wekt veel irritatie op.
/i/2001278541.jpeg?f=imagenormal)
Het idee achter webOS is goed; alles wat je op de tv kunt bekijken, wordt getoond als een kaart op een horizontale balk. Daarbij maakt het niet uit of het om live tv, een externe ingang of een app gaat. Als je op de homeknop drukt, verschijnt de balk in beeld. Links op de balk staat een screenshot van de laatst bekeken kaart en als je nog verder naar links navigeert, krijg je de recente geschiedenis te zien. Op de balk staan je favorieten en als je naar rechts scrolt, krijg je alle beschikbare kaarten te zien. Deze kun je oppakken en verplaatsen naar eigen inzicht. De linker zeven kaarten worden op het homescreen getoond.
/i/2001278543.jpeg?f=imagenormal)
Er is geen mogelijkheid om kaarten te groeperen in mappen, waardoor je het overzicht al snel kwijtraakt als je veel apps hebt geïnstalleerd. Wel handig is het snelmenu, waarin de meestgebruikte instellingen zijn te vinden. Onder in dit menuutje staat de optie om naar het instellingenmenu te gaan, maar als je de instellingenknop op de Magic Remote langer ingedrukt houdt, ga je er in één keer naartoe.
/i/2001278545.jpeg?f=imagenormal)
De epg is strak vormgegeven en ziet er overzichtelijk uit. Het huidige kanaal wordt in de linkerbovenhoek weergegeven en daarnaast wordt programma-informatie weergegeven. Je kunt in de epg filteren op radio, tv of favorieten. Je kunt een herinnering instellen voor een programma en ook kunnen er opnamen op een via usb aangesloten opslagmedium worden ingepland. Het is handig dat je met het scrollwieltje snel door de kanalen kunt navigeren, maar helaas reageert de tv ook hierbij aan de trage kant.
/i/2001278547.jpeg?f=imagenormal)
Mediaspeler
De ingebouwde SmartShare-mediaspeler kan gebruikt worden voor het weergeven van video's, foto's en muziek vanaf usb of via het netwerk door middel van dlna. Het aantal ondersteunde bestandsformaten en codecs is groot. Zo is er zelfs ondersteuning voor hevc, al is het niet mogelijk om video met een hogere resolutie dan 1920x1080 weer te geven. Ook ondertitels werken prima en bovendien zijn het formaat en de positie ervan naar eigen voorkeur in te stellen. Helaas lukt het ons net niet om de ondertitels in de onderste zwarte balk van een CinemaScope-formaatfilm te plaatsen.
Inputlag en 3d
Als je een gameconsole hebt waarmee je op de tv wil spelen, heb je baat bij een zo laag mogelijke inputlag. De inputlag is de tijd die een tv nodig heeft om de gamebeelden die via een externe ingang worden aangeboden, daadwerkelijk weer te geven. Bij een te hoge inputlag worden actiespellen moeilijker en neemt het spelplezier af. Bijna alle televisies hebben een speciale spelmodus, die de inputlag zoveel mogelijk beperkt. Als we de EG910V in die modus zetten, meet onze Leo Bodnar-lagtester een lag van 46ms. Hiermee zit deze tv wat boven het gemiddelde. De allerbeste televisies zijn met een lag van rond de twintig milliseconde meer dan twee keer zo snel.
3d
Hoewel 3d steeds verder naar de achtergrond lijkt te verdwijnen en sommige fabrikanten het helemaal hebben afgeschaft, kan de EG910V nog gewoon diepte weergeven. De benodigde passieve brillen krijg je meegeleverd, samen met een poetsdoekje. De twee brillen zitten erg comfortabel, dankzij een superlaag gewicht van slechts vijftien gram. Ook laten ze zich prima combineren met je eventuele eigen bril. In tegenstelling tot actieve brillen knipperen ze niet en daardoor leveren ze een rustig beeld op, dat niet gaat vermoeien na langere tijd.
Bij het kijken naar 3d is het beeld zeer helder en er is zo goed als geen crosstalk te zien. Het superhoge contrast van het oledpaneel levert ook in 3d bijzonder mooie beelden op. Het enige nadeel van de passieve techniek is dat de verticale resolutie wordt gehalveerd. Hierdoor zie je een lijnstructuur in beeld als je dicht bij de tv zit. Uiteindelijk weegt dit nadeel niet op tegen de voordelen en vinden we dit verreweg de beste 3d-techniek. Als je het leuk vindt om af en toe een 3d-film te kijken, en daar zijn er inmiddels zeer veel van, is deze tv een goede keuze.
Energiegebruik en geluid
Er is bij een oled-tv geen backlight en het verbruik hangt dan ook sterk af van de beeldinhoud. Met de oleds op de hoogste stand zijn er pieken van zo'n 240W waar te nemen. Gemiddeld ligt het verbruik met de oleds in de hoogste stand op 147W, wat een helderheid van 235cd/m² oplevert. Dat de helderheid niet zo hoog is, komt doordat we die altijd vaststellen met een schaakbordpatroon, waarbij dus de helft van de pixels in het beeld wit is. Omdat oled-tv's een automatic brightness limiter hebben, zakt de helderheid wat in. Gemeten met een klein zwart vlak op een zwarte achtergrond zien we een maximale helderheid van 395cd/m², onder de meeste lichtomstandigheden ruim voldoende voor een mooi beeld.
Met de oleds afgesteld op 120cd/m², een mooie waarde om 's avonds met gematigd licht bij te kijken, zakt het verbruik naar 80W gemiddeld. Een keurige waarde voor een 55"-tv en dat levert de EG910V dan ook energielabel A op. Met de oleds op de laagste stand verbruikt de tv slechts 42W gemiddeld, maar de helderheid is met 18cd/m² wel erg laag. Dat levert zelfs in het donker een futloos beeld op, maar als je ogen eenmaal aan de duisternis gewend zijn, ziet het beeld er, door het hoge contrast, met deze lage helderheid nog altijd veel mooier uit dan op een lcd. Er is geen omgevingslichtsensor die de helderheid automatisch aanpast.
Geluid
Het geluid is bij de meeste televisies een beetje het ondergeschoven kindje. Vaak worden er omwille van het design kleine luidsprekers toegepast, die ook nog eens op een ongunstige plek zijn gemonteerd. Zo ook bij de EG910V. Aan de onderkant zitten een paar kleine breedbandluidsprekertjes die het geluid naar beneden, in de richting van de voet, uitstralen. De verstaanbaarheid van stemmen is best goed en ook valt het maximale volume niet tegen, maar doordat de luidsprekers nogal dicht bij elkaar gemonteerd zijn, is er van een stereobeeld nauwelijks sprake.
Er is een virtueel surroundeffect beschikbaar, Ultra surround genaamd, maar dit klinkt alles behalve indrukwekkend. Met Clear Voice II kun je stemmen beter verstaanbaar maken. Dit doet de tv door de middenfrequenties te versterken. Het werkt prima, maar bij het luisteren naar muziek kun je deze functie maar beter uitzetten, want het geluid wordt er erg blikkerig van. Ook handig is de automatische volumeregeling, die al te grote niveauverschillen tussen verschillende kanalen en ingangen beperkt.
Beeldeigenschappen
Normale televisies met een lcd-paneel kennen een aantal problemen die bij een oledscherm niet voorkomen. Zo hebben alle lcd's beperkte kijkhoeken, waardoor het beeld recht van voren mooier is dan wanneer je onder een hoek kijkt. Een oled-tv ziet er onder elke hoek prima uit. Om dit te illustreren hebben we twee foto's gemaakt met identieke belichting. De ene recht van voren en de andere onder een hoek van vijfenveertig graden.
We zien dat de weergave onder een hoek net zo goed is als recht van voren. Het contrast is onder een hoek nog altijd enorm hoog, de kleuren zien er hetzelfde uit en zelfs de helderheid neemt nauwelijks af als je niet recht voor het scherm zit. Het enige wat ons niet bevalt op de foto die onder een hoek is genomen, is de zichtbare moiré, maar die is ontstaan in de camera en is met je eigen ogen dus niet zichtbaar.
Een ander probleem waar elke lcdtv last van heeft, is dat de backlight het licht niet perfect uniform over het scherm verdeelt, waardoor er bij het bekijken van egale beelden duidelijk helderheidsverschillen te zien zijn. Hier heeft een oled-tv geen last van, doordat de individuele pixels zelf licht geven en er dus geen backlight nodig is.
Op de foto's van een wit scherm, die belicht zijn voor middengrijs, zodat helderheidsverschillen duidelijk naar voren komen, zien we dat wit zeer egaal wordt weergegeven. Geen enkele lcdtv heeft zo'n mooie, uniforme verdeling van de helderheid. Onder een hoek verandert daar niets aan. Wel is het zo dat een volledig wit beeld minder helder kan worden weergegeven dan een gedeeltelijk wit beeld. Dit komt door een automatic brightness limiter, die het stroomverbruik van het paneel beperkt. Doordat de abl zeer snel werkt, valt de reductie in helderheid meestal niet op. Als je de helderheid van het scherm lager afstelt, wordt het effect van de abl minder.
Misschien wel het belangrijkste nadeel van lcd's is het onvermogen om zwart weer te geven, waardoor het contrast in beeld beperkt is.
Bij een oledscherm kunnen de pixels volledig worden uitgeschakeld, waardoor zwart perfect kan worden weergegeven. Er komt dan ook totaal geen licht van het scherm als je een zwart scherm weergeeft. In een volledig verduisterde kamer is dus niet te zien waar het scherm ophoudt. Ook kun je bij een zwart scherm nergens aan zien dat de tv aanstaat en uiteraard verandert hier onder een hoek niets aan.
Beeldverwerking
In een poging om potentiële kopers op de winkelvloer te imponeren zijn de meeste televisies rijkelijk uitgerust met algoritmen die het beeld scherper, kleur- en contrastrijker, en ruislozer moeten maken dan dat van de concurrent. Dit soort beeldverbeteraars hebben een averechts effect op de beeldkwaliteit. Als je net een nieuwe tv hebt, doe je er dan ook goed aan om even de menu's in te duiken om ze uit te schakelen. Doe je dat niet, dan krijg je een zeer onnatuurlijk beeld te zien, dat totaal anders is dan wat de maker van de beelden voor ogen had.
Zo is de EG910V voorzien van 'Dynamisch contrast', wat meer verschil tussen licht en donker in het beeld oplevert. Op het eerste gezicht ziet het beeld er hierdoor misschien beter uit, maar doordat lichte delen van het beeld lichter worden gemaakt en donkere delen donkerder, verdwijnen er allerlei details in de hooglichten en schaduwpartijen. Alleen als het beeldmateriaal erg slecht is, doordat je bijvoorbeeld naar oude, analoge video-opnamen kijkt, heb je wat aan een dergelijke functie.
De Kleurextensie-engine is zeer vergelijkbaar en leidt tot een flinke toename van kleur in beeld. Ook hierbij geldt dat het er op het eerste gezicht best aardig uit kan zien, maar van een natuurlijk beeld is geen sprake meer. Felle kleuren worden hetzelfde weergegeven, maar van de wat subtielere kleuren wordt de verzadiging flink opgepompt. Ook hierdoor gaan details in het beeld verloren en bovendien zien huidtinten er zo erg onnatuurlijk uit.
Met Superresolutie kun je het beeld er scherper uit laten zien. De werking ervan is zeer vergelijkbaar met de normale scherpteregeling. Het is een vorm van unsharp masking die leidt tot een hard beeld met zichtbare halo's bij contrastovergangen. Naar ons idee is het een totaal overbodige functie, want doordat het lokale contrast op een oled-tv super hoog is, ziet het beeld er al veel scherper uit dan op een lcdtv. Bovendien heeft het hoge contrast van oled geen nadelige bijwerkingen.
Uiteraard is de EG910V voorzien van LG's TruMotion-beeldinterpolatie, dat een vloeiender en scherper beeld bij beweging moet opleveren. Dat doet het algoritme door tussenliggende beelden te berekenen en zo de framerate te verhogen. Bij het kijken naar films kan dit leiden tot het zogenaamde soap opera effect, waardoor veel mensen er een afkeer van hebben. Ook als je geen last hebt van dit effect, kun je het maar beter uitschakelen, want het is onmogelijk om in elke situatie automatisch de correcte tussenliggende beelden te berekenen en dus zijn er regelmatig fouten in het beeld zichtbaar.
Metingen en kalibratie
Normaal gesproken meten we van alle televisies het contrast volgens de ansi-methode. Hierbij worden acht witte en acht zwarte vlakken van een schaakbordpatroon gemeten om zo tot een contrastverhouding te komen. Omdat oledtelevisies bij het weergeven van zwart totaal geen licht uitstralen, heeft deze meting geen zin, want de contrastverhouding zou dan uitkomen op 1 staat tot oneindig. Het contrast is eigenlijk de belangrijkste eigenschap van een beeldscherm en in de praktijk zien beelden er op een oledscherm veel indrukwekkender uit dan op een lcd. Er lijkt meer diepte in het beeld te zitten en doordat de pixels individueel aangestuurd kunnen worden, is het lokale contrast superhoog, en dat levert veel meer gevoel van scherpte in het beeld op.
Na het contrast is een correcte weergave van grijstinten het belangrijkst. Als grijstinten namelijk zonder kleurzweem worden weergegeven, zien verreweg de meeste kleuren er goed uit. Ook is het van belang dat alle grijstinten met de juiste helderheid worden weergegeven. Als dat namelijk niet het geval is, gaan er subtiele details in beeld verloren. We bekijken altijd alle presets en in dit geval leverden de twee 'isf Expert'-standen het beste beeld op.
/i/2001278579.png?f=imagenormal)
Zo uit de doos is de weergave al redelijk nauwkeurig. De gemiddelde ΔΕ2000 ligt met 2,2 onder de grens van 3, waarbij afwijkingen zichtbaar beginnen te worden. Rond de 40 IRE is er een kleine uitschieter die de grens van drie overschrijdt, maar heel ernstig is dat niet. Opvallend is dat de kleuren een tikje te warm zijn, terwijl de meeste tv's standaard juist wat te koele kleuren laten zien. De gammagrafiek ziet er nagenoeg perfect uit en komt gemiddeld precies op de gewenste waarde van 2,2 uit.
/i/2001278581.png?f=imagenormal)
Van alle metingen zijn die van de primaire en secundaire kleuren het minst belangrijk, omdat ze alleen de meest verzadigde kleuren bekijken. De EG910V doet het hier erg goed, met zeer kleine afwijkingen, waaraan niet veel te verbeteren valt. Al met al is de weergave van deze tv zo uit de doos dus prima en valt er niet veel winst te behalen met een kalibratie.
Kalibratie
Om te kijken of we de kleine foutjes die we hebben gemeten, kunnen corrigeren, gaan we aan de slag met onze Spectracal C6-colorimeter en we gebruiken die in combinatie met Calman 5-software. We hebben een tweestapsgrijskalibratie uitgevoerd. Eventueel kun je deze tv nog nauwkeuriger afstellen met een twintigstapskalibratie, maar dat was in dit geval niet nodig.
/i/2001278599.png?f=imagenormal)
Na de kalibratie zijn alle afwijkingen teruggedrongen onder de zichtbare grens van 3 en de gemiddelde ΔΕ2000 is zelfs onder de 1 gedaald. Dit resultaat hebben we behaald door rood, groen en blauw laag op respectievelijk -6, 9 en 0 te zetten en RGB hoog op 3, 0 en 3. Als je deze waarden overneemt op je eigen EG910V, is er uiteraard geen garantie dat ze dezelfde resultaten opleveren, omdat geen twee tv's exact hetzelfde zijn.
/i/2001278617.png?f=imagenormal)
De EG910V is voorzien van een uitgebreid color management system, maar al te grote wijzigingen daarin leveren color banding in beeld op. Om deze reden hebben we alle instellingen ervan ongemoeid gelaten. De primaire en secundaire kleuren zijn na de kalibratie dus niet significant verbeterd, maar dat was ook niet nodig. Het eindresultaat stemt ons in ieder geval zeer tevreden.
Specificaties en fotogalerij
Categorie |
Televisies |
Merk |
LG |
Uitvoering |
LG 55EG910V Zwart |
Schermdiagonaal |
55" |
Gebogen scherm |
Ja |
Resolutie (tv) |
1920x1080 |
Beeldverhouding |
16:9 |
Televisietype |
Full hd |
Paneeltype |
Oled |
Refreshrate |
100Hz |
Ontvangstnorm |
Ntsc, pal, secam |
3d-weergave |
Ja |
3d-technologie |
Passief |
2d-conversie |
Ja |
Meegeleverde 3d-brillen |
2x |
Smart-tv |
Ja |
Smart-tv-besturingssysteem |
LG webOS 2.0 |
Overige onlinecontent |
Kijk.nl (SBS/Net5/Veronica), Netflix, YouTube |
Tunertype |
Analoog, dvb-c, dvb-s2, dvb-t2 |
Aantal tuners |
1 |
Common interface |
CI+ |
Video in |
Componentvideo, composiet, 3x hdmi |
Hoogste hdmi-versie |
Hdmi 1.4 |
Dlna |
Ja |
Verbinding (audio) |
Audio sigitaal (s/pdif) |
Verbinding (ethernet) |
Ethernet 100Mbit/s |
Verbinding (usb) |
3x usb 2.0 |
Wifi aanwezig |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11ac, 802.11g, 802.11n |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Bluetooth aanwezig |
Ja |
Speakers |
Intern stereo |
Frontspeakervermogen (rms) |
10W |
Stroomverbruik |
110W |
Energiekosten per jaar op basis van 4 uur per dag kijken en € 0,23 per kWh |
€ 36,94 |
Televisie-eigenschappen |
24p, appbediening, firmware-upgrade mogelijk, opnemen / timeshift, osd, ruisonderdrukking, slaaptimer |
Introductiejaar |
2015 |
Televisiekleur (voorkant) |
Zwart |
Televisiekleur (zij-/achterkant) |
Wit |
Voetkleur |
Zilver |
Hoogte |
760mm |
Hoogte (zonder voet) |
719mm |
Breedte |
1,228m |
Diepte |
215mm |
Diepte (zonder voet) |
48,9mm |
Gewicht |
15kg |
Conclusie
Hoewel de EG910V het betaalbaarste courante oledmodel is van LG, is het nog steeds een dure televisie. En als je zoveel geld uitgeeft, dan mag je perfectie verwachten. We vinden het dan ook onbegrijpelijk dat LG ervoor heeft gekozen om een ondermaatse soc te gebruiken. Helaas zijn de meeste televisies tegenwoordig van een (te) goedkope soc voorzien, waardoor de interface wat snelheid betreft te wensen overlaat. Vaak kun je daarmee leren leven, maar de EG910V laat je wel erg vaak wachten en dat is ronduit irritant. Je kunt dan ook het beste de hele interface links laten liggen en televisie kijken via een externe settopbox.
Wat geluid betreft is deze tv evenmin bijzonder. De kwaliteit is, net als bij de meeste andere televisies, goed genoeg voor het volgen van de meeste tv-programma's. De verstaanbaarheid van stemmen is in orde, maar voor het kijken naar films of concerten schieten de twee kleine luidsprekertjes duidelijk tekort. Een soundbar of een av-receiver met losse luidsprekers is dan ook zeker aan te raden als je van mooi geluid houdt. De voor gamers belangrijke inputlag is wat aan de hoge kant, maar de 3d-weergave is dan weer erg goed, dankzij de prettige passieve brillen.
Op het belangrijkste vlak van de beeldkwaliteit weet de EG910V dankzij het oledpaneel te imponeren. Geen enkele lcdtv kan tippen aan het enorme contrast van oled. Zelfs heel dure modellen met een full array local dimming backlight weten niet zo'n mooi beeld neer te zetten als deze tv. De EG910V kan geen uhd-beelden weergeven en ook is er geen ondersteuning voor hdr. Of je dat als een nadeel moet zien, hangt vooral af van de kijkafstand. Uhd heeft bij een paneel van 55" alleen nut als je behoorlijk dichtbij zit.
We zijn geen voorstander van gebogen televisies, omdat de geometrie in het beeld erdoor wordt aangetast. In de praktijk went de kromming snel en ben je na een paar minuten kijken alweer vergeten dat het beeld gebogen is. We vinden het wel een duidelijk nadeel als je de tv wil ophangen, want een gebogen scherm aan de muur ziet er maar raar uit.
Of deze televisie wat voor je is, hangt er vanaf of je kunt leven met een traag werkende interface, want er zal geen software-update komen die de snelheid verbetert. Als je doorspaart voor LG's B6, ben je aanzienlijk meer geld kwijt, maar krijg je een veel vlotter werkende interface met webOS 3 en bovendien een uhd-paneel dat ook nog eens prachtig hdr kan weergeven. Als je de tv slechts als monitor gebruikt en uitsluitend gebruikmaakt van externe ingangen, heb je aan dit model een van de beste hdtv's die ooit zijn gemaakt.
Eindoordeel