Door Jurian Ubachs

Redacteur

WRC 6 Review

Toegankelijk en vermakelijk

08-10-2016 • 06:00

24

Multipage-opmaak

Nadruk niet op realistisch rijgedrag

Samengevat

WRC 6: FIA World Rally Championship beschikt niet over de realistische simulatie die DiRT Rally gamers geeft, maar juist dat zou weleens een pluspunt kunnen zijn voor de game. WRC 6 is toegankelijker en beschikt tegelijkertijd over meer sfeer en aankleding dan de meer 'hardcore' titel van Codemasters. Dat maakt WRC 6 geschikter voor een publiek dat DiRT Rally te moeilijk vindt. De carrière had wat meer variatie mogen bieden, maar het algemene niveau is goed. De game speelt lekker, ook als je niet beschikt over een stuurtje en pedalen en dus op een controller aangewezen bent. Wel betekent minder uitdaging ook minder herspeelwaarde. Hoe lang WRC 6 dus leuk blijft valt te bezien. Dat de game een prima alternatief is voor fans van de rallysport, is echter wel duidelijk

Onlangs plaatsten we de review van Forza Horzion 3, een racegame voor Xbox One en Windows 10. We noemden dat spel een 'arcade racegame' en werden in de reacties gecorrigeerd. Immers, de letterlijke betekenis van een 'arcade game' is een game die je zou kunnen spelen in een arcadehal. Dan kom je voor racegames uit bij titels als Sega Rally en OutRun, niet bij een game als Forza. En toch begrijpt iedereen de geïmpliceerde betekenis van wat we bedoelen. Arcade betekent immers vooral 'geen simulatie'. Bij racegames is dat altijd een aandachtspunt, en de vraag waar een game thuishoort op de lijn van arcade naar ultieme simulatie moet altijd worden beantwoord.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Binnen het spectrum van rallygames geldt dat ook. Codemasters' DiRT Rally zwaait daar de scepter als het gaat om realisme. De game moet het niet hebben van zijn presentatie, maar scoort met de manier waarop de wagens in het spel zich gedragen: dat is tot op heden nog niet beter uitgevoerd in een rallygame. Dat brengt automatisch met zich mee dat de game niet eenvoudig is. Een rallywagen met een idioot hoge snelheid over landweggetjes sturen is nu eenmaal geen sinecure. Dat blijkt in DiRT Rally: een rally winnen is een flinke opgave. En beschik je niet over een stuurtje? Dan hoef je eigenlijk al niet eens te beginnen. DiRT Rally is bedoeld voor de gamers die hun tanden in het rallystuur willen vastbijten en niet terugdeinzen voor een torenhoge uitdaging. 'Gamers' is in die zin misschien niet eens het goede woord. Het zijn met name liefhebbers van simulaties, die weglopen met DiRT Rally.

WRC 6: FIA World Rally Championship gooit het over een heel andere boeg. Niet het gedrag van de auto's staat centraal in het spel, maar de rallysport. Natuurlijk gaat het in DiRT Rally ook om tijden en rally's winnen, maar in WRC 6 wordt dat veel meer in een sportvormpje gegoten, wat met de naam World Championship Rally 6 natuurlijk vrij logisch is. Dat komt bijvoorbeeld goed terug in de aankleding. Je zult merken dat je tijdens het rijden gevolgd wordt door een helikopter, waar je soms op spectaculaire wijze onder door scheurt. Win je een race, dan volgt er een simpele, maar toch best leuke podiumscène. De wereld leeft wat meer dan in DiRT Rally het geval is, en dat geeft WRC 6 een leuke uitstraling.

De keerzijde van dat verhaal is dat het simulatieniveau lager ligt. Zoals wellicht bekend lopen er op de Tweakers-redactie meerdere fans van racegames rond, die we vaak even om hun mening vragen bij het testen van nieuwe racegames. Daar kwam een eenduidig geluid uit. "In WRC 6 heb ik niet het gevoel dat ik echt in een auto rijd, het voelt meer alsof de auto over het oppervlak heen zweeft." Daarnaast wordt opgemerkt dat het verschil in rijden op asfalt en rijden op een onverharde weg niet duidelijk genoeg merkbaar is in WRC 6. Twee fikse punten die voor een game als DiRT Rally funest zouden zijn. Als je een realistische simulatie wilt bieden, zijn bovenstaande kritiekpunten immers niet handig. Voor WRC 6 komen de bevindingen net wat minder hard aan. Het zijn bepaald geen pluspunten, maar de kans is vrij groot dat de doelgroep van de game ze amper opmerkt. Het sluit redelijk aan bij het laagdrempelige karakter van de game.

Zeggen we, even kort door de bocht, dat de hele doelgroep gewoon lekker wil scheuren en niet lastig gevallen wil worden met al te veel simulatie, dan doet WRC 6 meteen al veel goed. De game ziet er, in elk geval op de pc, behoorlijk goed uit. De graphics blazen gamers op geen enkel moment weg, maar zijn goed genoeg om te kunnen genieten van je levensgevaarlijke ritjes. Ook klinken de auto's en de effecten die te horen zijn op basis van de stunts die jij uithaalt, overtuigend genoeg. Audiovisueel staat WRC 6 zijn mannetje dus wel.

Rallykampioenschap centraal

In WRC 6 staat het World Rally Championship centraal, en dat is aan alles te merken. Alle te verwachten namen en merken zijn aanwezig. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we het WK rally al jaren niet meer intensief volgen. Maar in de tijd van Makkinen en McRae vonden we het gaaf om met hun auto's en namen rond te scheuren, dus waarom zou dat nu anders zijn? Natuurlijk zijn ook alle bekende rally's uit het kampioenschap voorhanden. Die kun je stuk voor stuk uitproberen, maar het spel biedt ook de optie om jezelf op te werken vanuit lagere klassen naar de hoogste klasse van de rallysport.

Opwerken naar WRC

Dat laatste is het menu van de carrièremodus van WRC 6. Hierin beginnen spelers in de Junior WRC-klasse, om zich daarna op te werken naar WRC 2 en uiteindelijk de grote WRC. Je tekent voor een team, voldoet aan de doelstellingen ervan, en de volgende stap is snel gezet. De modus verbergt een aantal leuke details. Zo is het contract dat je kiest soms bepalend voor welke rally's je rijdt. In de lagere klassen rijden niet alle teams altijd mee, dus mocht je een voorkeur hebben voor een bepaalde rally, dan kan dat meespelen in je keuze voor een team. Heel veel maakt het allemaal niet uit, maar het is een aardige bijkomstigheid. Ook fijn is dat de modus spelers een leercurve geeft. Zo kunnen auto's in Junior WRC niet worden afgesteld, maar in WRC 2 is op dat vlak al heel wat meer mogelijk. Een logische opbouw naar de WRC, waar op alle fronten meer van de spelers gevraagd wordt.

Het niveau van de competitie gaat omhoog en de auto's worden iets sneller. Toch is het niet zo dat we een wereld van verschil meemaakten tussen de verschillende klassen, en dat is wel jammer. In uitvoering, maar bijvoorbeeld ook in presentatie, kom je niet echt nieuwe dingen tegen. De podiumceremonie is hetzelfde, en ook in de laagste klasse schiet je soms onder een helikopter door of juicht het publiek fanatiek op de tribunes. Al die zaken zijn op zich geen minpunten. Sterker, het zijn zelfs pluspunten. Maar dat ze niet verschillen per klasse, is jammer. Zo zit er niet echt een beloning aan het bereiken van de WRC, en ontbreekt dus een echte reden waarom je daar überhaupt zou willen komen, anders dan dat je gewoon kampioen wilt worden in de snelste klasse.

WRC 6

Ook de moeilijkheidsgraad wordt niet ineens schrikbarend veel hoger. Wil je meer uitdaging, dan is het een beter plan om de moeilijkheidsgraad wat op te schroeven. Na onze wat minder florissante ervaringen met DiRT Rally besloten we maar niet te hoog in te zetten bij WRC 6. We startten dan ook op Medium, maar dat bleek al snel wel erg eenvoudig. Stages met kleine foutjes werden steevast winnend afgesloten en zelfs met grote fouten, die soms tientallen seconden kostten, was een overwinning niet uitgesloten. Een stapje omhoog gaf meer uitdaging, maar daarbij ging weer meespelen dat we in zo'n mindere stage ineens veel tijd toegaven.

Lekkerder met controller?

Desondanks konden we hier over het algemeen lekker meekomen. Het lijkt er dus op dat er voor iedereen wel een acceptabel niveau is. Wel gaat de game wat ver in het bieden van een toegankelijke game. Wij speelden vanaf het begin al in de simulatiemodus, wat de lastigste manier van besturen zou moeten zijn. Daar was op geen enkel moment echt sprake van. Waarom er drie makkelijkere opties zijn is ons een raadsel. "Omdat er ook mensen zijn die met een controller spelen", zeg je dan wellicht. Klopt, die zijn er. Ze zijn vermoedelijk zelfs in de meerderheid. En dus hebben we WRC 6 ook even gespeeld met een Xbox One-controller. Uit gemakzucht lieten we het schakelen even aan de computer over, maar de rest bleef ongewijzigd. Wat bleek? De game werd er makkelijker van. WRC 6 laat zich prima spelen met een controller.

Daar brengt WRC 6 dus een wereld van verschil met DiRT Rally, dat eigenlijk alleen goed tot zijn recht komt mét dat stuurtje en bijbehorende pedalen. Het tegenargument daarbij is wel dat het over het algemeen niet voor een racegame spreekt als de game niet beter tot zijn recht komt met een stuurtje: het duidt meestal niet op al te veel realisme. Maar goed: we hadden natuurlijk al gezien dat dat niet het voornaamste speerpunt van WRC 6 is. Daarbij: het spelen met stuur en pedalen is en blijft leuker en spannender dan met een controller. Het brengt je als gamer toch net wat dichter bij 'the real thing'. Ook al simuleert WRC 6 die realiteit niet zo verregaand als DiRT Rally dat doet.

Conclusie

DiRT Rally was en is nog steeds de beste rallygame. Uiteindelijk speelt iedereen een rallygame om heel even te kunnen doen alsof hij of zij rally-coureur is, en nergens lukt dat zo overtuigend als in DiRT Rally.
WRC 6 schotelt gamers een wat laagdrempeligere en mede daardoor aantrekkelijkere game voor. De moeilijkheidsgraad ligt wat lager, de aankleding is wat leuker en dankij de WRC-licentie is een en ander voor liefhebbers van de sport ook nog eens herkenbaar: drie basisingrediënten voor een game die geschikter is voor de mainstream dan de gemiddelde simulator. Realiseer je dat je niet de meest realistische of uitdagende rallygame in huis haalt, dan heb je aan WRC 6 een vermakelijke game, die goed is voor de nodige uurtjes glijden op zand, gravel, asfalt, sneeuw en ijs.

WRC 6WRC 6WRC 6WRC 6WRC 6WRC 6

Tweakers streeft er naar altijd zelfgemaakte screenshots te plaatsen bij reviews. De gemaakte screens van WRC 6 bleken echter kort voor publicatie onvindbaar. Daarom is, wegens tijdgebrek om nieuwe screenshots te maken, in dit geval gekozen voor door de uitgever aangeleverde beelden.

Reacties (24)

24
22
15
0
0
3
Wijzig sortering
Dirt Rally was en is nog steeds de beste rallygame.
Vind zelf de Mobil 1 Rally Championship games beter dan Dirt Rally. Zeker voor die tijd waren dat echt geweldige games. Heb weinig meer met zweet in mijn handen achter de pc gezeten.

Tijd voor DICE om een vervolg te maken op RalliSport Challenge 2 :9~
Vergelijk je die met de laatste variant van Dirt Rally? Want die games leven in twee werelden wat mij betreft. Rallisport was erg goed, maar wel een echte console titel. Dirt Rally (en dus niet Dirt 1, 2 en 3) is echt een heel andere game.
Rally Championship, ja.
Rallisport, nee. Dat was een heerlijke console rallygame. Puur vermaak (en dan ook goed vermaak).
Het is te vroeg...... :)
Ik wacht nog steeds op de ultieme rallygame die de HUD en co-driver doodleuk uitschakelen, bij ieder event het parcours randomizen (dus nooit is een traject hetzelfde in deze mode) en je een speler naast je (of online) nodig hebt die via een companion app de notes voorleest. Ik heb hier eens een mail naar Codemasters over gestuurd, helaas nooit wat van terug gehoord.
Ik denk dat ze er nog op zitten te broeden, je vraagt ze ook wel veel. Met een randomised parcours, hoe krijgen we die notes op tijd bij die speler naast hem?

DiRT Rally is voor mij voorlopig de ultieme rallygame. Beamer, stuurtje, custom rally kiezen met een 2010 racebak, frontcam, geen HUD, early pacenotes en gewoon heerlijk scheuren. Winnen of tijden boeien eigenlijk al niet meer, gewoon 7 tot 9 minuten keihard werken achter het stuur en genieten.
Simpel. Spelers besluiten samen te spelen, de route wordt aan het begin al gegenereerd, en de co driver kan deze bekijken en alles om zelf zijn/haar eigen notities te maken terwijl de andere zorgt dat de wagen in orde is. (en eventueel mini show off events doet voor extra style points B^). niet persé realistisch maar wel leuk)
Als we het dan toch over oude games hebben, doe mij Richard Burns Rally maar. Heb ik mij altijd goed mee vermaakt en met de mods had je keuze genoeg in auto's.
Absoluut mijn favoriete rallygame allertijden RalliSport Challenge 2 en de enige reden dat ik mijn originele xbox nog aangesloten heb...
Ik heb dit spel op de releasedag aangeschaft, en het speelt prima. Ik vind het nog een verrassend pittig spel tot nu toe. De wegen zijn erg smal, en je kunt de tijd niet terugdraaien. En overal staan kleine opstakels. Zeker weten is dit racespel een stuk pittiger dan Need for Speed. De graphics zijn verder wel OK. Ik draai het op max settings met een GTX 970. In Nvidia Control Panel heb ik Adaptive Vsync aangezet. Performance varieert tussen 55-110 fps.
Op de high preset kreeg ik overigens zo'n 140 fps bij clear weather.
Ik heb het spel gisteren ook aangeschaft. Ik heb een GTX1070 en FRAPS geeft aan dat het spel stabiel draait rond de 90fps op 1440p. Maar tijdens het racen is het beeld absoluut niet vloeiend. Aan de zijkanten van de beeld "schokken" de bomen alsof het een 15fps beeld is, en ook als ik een scherpe bocht neem dan schokt het beeld. Op die momenten geeft FRAPS thans geen framedrops aan, en ik heb bovendien een GSYNC scherm. Alle grafische settings op "low" zetten maakt geen verschil.

Ook heb ik last van popups en zie ik textures op een tiental meter voor de auto nog ingekleurd worden, zelfs met alle grafische settings op maximum.

Ligt dit nu aan mijn setup of heb jij hier ook last van?
Heb geen enkele van die problemen. Heb zoiets wel eens in andere spellen gehad, maar niet in dit spel. Forza Horizon 3 schokte bij mij met een unlocked framerate, dat heb ik opgelost door hem op 30 fps te locken.

Dingen die je kunt proberen:
- update drivers naar nieuwste versie
- schakel Gsync uit. Ik heb geen Gsync en heb al deze problemen niet.
- lock de framerate op de ververvingssnelheid van je monitor met Vsync.
- probeer eens uit om de framerate met Nvidia Inspector op een bepaalde waarde te locken. Ga binnen Nvidia Inspector met het groene knopje naar de profile inspector. Maak een nieuw profiel aan met de naam WRC 6 en koppel dan de executable van het spel aan het profiel. Onder het kopje '2-Sync and Refresh' vind je de frame rate limiter. Stel bijvoorbeeld eens 60 fps (Frame Rate Limiter v2) in. Je kunt ook 50 fps of 40 fps proberen.
Bij race games ben ik tegenwoordig erg geïnteresseerd hoe het speelt met de oculus rift/ HTC vive. Is dat mogelijk met WRC? En zou dat meegenomen kunne worden in de volgende reviews? Ook al weet ik dat jullie moeilijk ieder systeem kunnen gaan testen.
Ik was positief verbaasd toen ik zag staan dat er split-screen ondersteuning in zit, dat is lang geleden :).
Misschien maar eens proberen. Ik heb WRC op de Playstation nooit echt lekker vinden spelen. Maar een "arcade"-achtige Rally game is wel wat ik zoek. Stiekem zoek ik eigenlijk gewoon een Codemasters Colin Mcrae Rally 2 zoals die toen voor de PSone ;( :P
Prima review Jurian. Na de vijf ondermaatse voorgangers had ik WRC6 tot nu toe volledig genegeerd, maar na het lezen van je review heb ik 'm toch toegevoegd aan m'n verlanglijstje op Steam. Dirt Rally is fantastisch, maar ik heb ook nog wel eens zin in een CMR2 achtig rally game.
Ook wel fijn dat zo'n game eens niet voor een premiumprijs over de toonbank gaat.
Ben al jaren rally race fan maar dirt rally kan me niet bekoren. Gewoonweg waardeloze support voor mensen die met controller spelen. Wellicht dat ik deze game een kans geef want tot nu toe zit ik nog steeds vast aan wrc 4 (ps2 dat is!)..
Super leuke arcade rally racer.
Alleen het publiek is nog steeds statisch. Ik snap niet waarom ze dit publiek op gevaarlijke plaatsen laten staan. Als je er toevallig tegen aan rijdt krijg je 12 seconden straftijd.
Anoniem: 180171 8 oktober 2016 22:58
Minstens 4 punten eraf voor de slechte clutch en manual H shifter support!! dit moet met racegames meegenomen worden.. alles wat dat niet ondersteund is troep, zo simpel

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.