Hoewel Tweakers begonnen is als een hobbyprojectje van Femme, is het dat ondertussen al lang niet meer. Het begon serieus te worden toen op 1 januari 2002 een bv werd opgericht met toen vier vennoten. Net voor het starten van de bv waren er ook al een paar medewerkers aangetrokken, waaronder twee parttimedevelopers en een parttimesysteembeheerder. Dit groeide in 2004 uit tot fulltimecontracten. Intussen hadden we ook een medewerker in dienst die zich bezighield met de plannen rond de ontwikkeling van Tweakers. Hij was daarmee de voorloper van ons huidige Productteam.
Net voor de overname door VNU was het ontwikkelteam zelfs uitgegroeid tot vijf man, van wie er twee nog parttime werkte. Die overname vond plaats in maart 2006. Hoewel dat volgens diverse bezoekers de commerciële neergang van Tweakers inzette - we waren voor de overname overigens al een winstgevende organisatie - gaf het in werkelijkheid juist nieuwe mogelijkheden. Zo werd meer aandacht besteed aan de functie die later zou uitgroeien tot een compleet productteam en ontstonden er investeringsmogelijkheden. Bovendien kregen we toegang tot nieuwe kennis; er kwam vooral extra kennis van productontwikkeling - wat doe je en met welk doel? - en marketing. Een voorbeeld van de investeringsruimte die ontstond, is onze overgang van één datacentrum naar twee met ons project Phoenix, om de robuustheid van Tweakers verder te verbeteren.
Er kwam vooral extra kennis van productontwikkeling en marketing
Na een hoop gedoe rond VNU op een niveau ver boven ons werden we uiteindelijk omgevormd tot een online bedrijf met alleen de Nederlandse titels onder de naam VNU Media. Dat waren met name Computable, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Tweakers. Helaas kreeg VNU Media het financieel moeilijk gedurende de crisissen in 2008 en later. Vooral de arbeidsmarkt stortte in. Dit resulteerde uiteindelijk in een overname door de Persgroep. Voor Tweakers veranderde er uiteindelijk weinig, maar wel bleek dat er wat te veel enthousiasme over de markt was en moesten we bezuinigen. Naast andere aanpassingen in het personeelsbestand werd het team van toen tien developers verkleind tot zes. Gelukkig konden die vier anderen nog wel terecht bij onze nieuwe zustersite Autotrack.nl, waardoor we hen niet hoefden te ontslaan.
Intussen heeft de Persgroep een aantal van zijn websites ondergebracht bij de Persgroep Online Services. Daardoor kunnen we ons als groep richten op internet en de problemen die daaromtrent ontstaan, zonder last te hebben van (mensen die bezig zijn met) de problemen van bijvoorbeeld fysieke kranten. Hoewel iedere website daarbij eigen mensen heeft, kunnen we alsnog van elkaars inzichten, successen en fouten leren.
Scrum
Af en toe besluiten we dat de site lang genoeg een bepaald uiterlijk heeft gehad en dat het tijd wordt voor een nieuw jasje. Een van die momenten resulteerde uiteindelijk in een enorm project waarvoor allerlei aanvullende wensen op één grote hoop waren gegooid: Tweakers 7. Onze toenmalige werkwijze leek ons niet erg geschikt om dat aan te pakken en de toen net aangestelde it-manager introduceerde Scrum in ons ontwikkelproces. In juli 2011 kwamen we met onze eerste development-update in de nieuwe stijl, na het afronden van onze eerste sprint. Sindsdien hebben we voor vrijwel elke sprint zo'n update geschreven.
Overigens was het Tweakers-7-project ook gelijk ons laatste in die orde van grootte. Ondanks de Scrum-aanpak was het toch min of meer een waterval geworden en moesten we na de release flink aan de slag om alle gemelde problemen op te lossen. Sindsdien hebben we flink wat moeite gedaan om de wijzigingen kleiner te maken. Overigens kunnen ze nog altijd verscheidene sprints overstijgen, zoals met onze kortgeleden vernieuwde benchmarkdatabase.
Git
Na jaren met Svn gewerkt te hebben, liepen we steeds meer tegen de beperkingen ervan aan. Vooral rond branches en het mergen daarvan ontstonden veel lastige problemen. Ongeveer op het punt waarop we Svn meer dan zat waren, halverwege 2015, namen we een nieuwe medewerker aan die concrete ervaring had met de migratie van Svn naar Git bij een softwareproject dat vergelijkbaar was met Tweakers. Zijn kennis en ervaring konden we goed gebruiken.
In oktober 2015 hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn we overgestapt van Svn naar Git. De illustere tree conflicts van Svn zijn daarmee verleden tijd en intussen zijn we ook behoorlijk gewend geraakt aan de eigenaardigheden van Git.