Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Moto Z Play met Hasselblad-module

Optische zoom op je smartphone

03-09-2016 • 15:00

50 Linkedin

Preview

Lenovo heeft een tijdje geleden Motorola gekocht. Na de Moto G4-smartphones, de Moto Z en Z Force, en nu de Moto Z Play tekent zich langzaam maar zeker af wat het bedrijf met de Moto-telefoons beoogt. De Moto Z-serie is daarvan een interessant voorbeeld, vanwege de modules die je op de smartphones kunt plakken. We zagen al het superdunne paradepaardje Moto Z en als dun niet je ding is, je iets meer geld overhebt en misschien wat onhandig bent, is het onbreekbare scherm van de Z Force een interessante optie. Op IFA presenteerde Lenovo de Moto Z Play: een goedkopere Moto Z, waar alle modules ook op passen.

Toestel Moto Z Moto Z Force Moto Z Play
Scherm 5,5"-amoled 5,5"-amoled (ShatterShield) 5,5"-amoled
Resolutie 2560x1440 pixels 2560x1440 pixels 1920x1080 pixels
Soc SD820 SD820 SD625
Geheugen 4GB lpddr4 4GB lpddr4 3GB lpddr3
Opslag 32 of 64GB 32 of 64GB 32 of 64GB
Camera 13Mp, f/1.8, laser-af, ois, 4k-video 21Mp, f/1.8, laser-af, pdaf, ois, 4k-video 16Mp, 4k-video
Frontcamera 5Mp, f/2.2 5Mp, f/2.2 5Mp
Afmetingen 153,3x75,3x5,2mm 155,9x75,8x7mm 156,4x76,4x6,9mm
Gewicht 136g 163g 165g
Accucapaciteit 2600mAh 3500mAh 3510mAh
Connector Usb-c Usb-c Usb-c
Vanafprijs Nnb Nnb 449 euro

Als je de Moto Z Play naast de Moto Z houdt, valt meteen het dikteverschil op. De Moto Z is dan ook de dunste smartphone die we kennen, waardoor een opgeklikte module het toestel minder groot maakt dan je zou verwachten. De Moto Z Play is wat dikker en als je daar nog een module op klikt, is de smartphone lastig in de gemiddelde broekzak te persen. Toch is de Z Play een toestel dat net zo mooi gebouwd is als de Moto Z, met precies dezelfde ontwerpelementen. De afwerking is helemaal high-end, met metaal en een glazen achterkant, die net als bij Samsung-smartphones wel wat gevoelig is voor vingervegen.

De knoppen zijn verder niet te makkelijk in te drukken en niet al te groot, waardoor het scherm bijvoorbeeld niet snel ongewenst aangaat in de broekzak. Wel is het wat onhandig dat alle drie de knoppen naast elkaar zitten en even groot zijn, waardoor we soms de onderste volumeknop indrukten in plaats van de powerknop, die daaronder zit. Dit ondanks het reliëf op de laatstgenoemde knop.

Ook heeft de Moto Z Play een vingerafdruksensor en wel onder het scherm. Die hebben we getest en hij was redelijk snel, al hebben we zeker snellere ontgrendeling na een vingerafdruk ervaren. Dat de vingerafdruksensor niet ook dient als thuisknop, vinden we een gemiste kans. Wel kun je het scherm uitzetten als je op de sensor tikt, wat erg handig is. De Moto Z Play heeft verder als voordeel ten opzichte van zijn duurdere broers dat hij nog een 3,5mm-hoofdtelefoonuitgang heeft en dat is voor velen een fijne feature.

Al met al is het best fijn kijken naar de Moto Z Play, maar dat komt niet alleen door het uiterlijk. Hij heeft namelijk een oledscherm, wat onder meer een nagenoeg oneindig contrast betekent. Het scherm heeft verder goede kijkhoeken, maar de kleurweergave zag er voor zover we dat goed konden beoordelen enigszins verzadigd uit. Verder hebben we wel eens mooiere oledschermen gezien, maar we vinden het alsnog prettiger om naar te kijken dan een lcd.

De Moto Z Play is gericht op uithoudingsvermogen en minder op high-end specificaties. De smartphone is uitgerust met de minder snelle octacore Snapdragon 625, die geklokt is op 2,0GHz. Ook heeft de telefoon het minder snelle lpddr3-geheugen, in plaats van lpddr4. Al met al hadden we niet veel last van vertragingen bij onze gebruikelijke stresstests, maar bij flinke belasting kan hij wel behoorlijk warm worden.

Ook op de camera is bezuinigd. Het is geen slechte camera, maar van de foto's die we maakten tijdens de hands-on-sessie, waren we niet direct onder de indruk, zeker niet toen we wat donkere gebieden van het presentatiecomplex fotografeerden. Ook duurt het wat lang voordat de camera afdrukt in die omstandigheden. Om echt iets zinnigs over de camera te zeggen, zullen we hem uiteraard uitvoeriger moeten testen. De camerasoftware is verder vrij spartaans, zoals we dat van een Moto-toestel gewend zijn, en ook in de software als geheel hebben we geen opvallende nieuwe functies ontdekt in de tijd die we hadden met de smartphone.

Verder is de accucapaciteit van 3510mAh een specificatie die eruit springt. We hebben vorig jaar de Moto X Play met 3630mAh getest en die ging erg lang mee in onze accutests. De Moto Z Play heeft weliswaar een andere soc, maar we verwachten ook bij de Moto Z Play weer een prima accuduur. En mocht hij dan leeg zijn, dan kun je hem dankzij de ondersteuning voor snelladen weer rap vol hebben.

De Z Play komt in september uit en gaat 449 euro kosten voor de 32GB-versie, waarmee hij goedkoper is dan de andere telgen uit de Moto Z-serie. Hoeveel is officieel nog niet bekend, aangezien we nog niet weten wat de Z gaat kosten. Er gaan geruchten dat de reguliere Z uitkomt voor 659 euro en de Moto Z Force is in elk geval duurder dan de Moto Z.


Optische-zoommodule

De Moto Z Play heeft net als de Moto Z en Moto Z Force connectors op de achterkant, waarmee de Moto Mods contact maken. Naast modules die eerder al bekendgemaakt zijn, zoals een projector, accupack en JBL-luidspreker, presenteerde Lenovo op de IFA de Hasselblad True Zoom-module. Daarmee is er eindelijk weer eens een mogelijkheid om met een smartphone optisch te zoomen, de eerste mogelijkheid waarbij je niet permanent met een enorme smartphone hoeft rond te lopen. In essentie maak je met de Hasselblad-module van een Moto Z-telefoon een compactcamera, maar het mooiste is natuurlijk dat hij er ook weer af kan.

Zoals Huawei eerder dit jaar samen met Leica de P9 met dubbele camera introduceerde, heeft het evenzo gerenommeerde fotografiemerk Hasselblad samen met Lenovo gewerkt aan de cameramodule voor Moto Z-smartphones. Het cameramerk heeft een rijke historie, met als een van de hoogtepunten de Apollo-maanmissies, waarbij Hasselblad-camera's gebruikt werden om op de maan te fotograferen.

Specificaties
Afmetingen (mm) 152,3 x 72,9 x 9,0 tot 15,1
Gewicht (gram) 145
Resolutie 12Mp
Video 1080p 30fps
Sensortype Bsi cmos
Sensorgrootte 1/2,3 inch
Pixelgrootte 1,55 micron
Diafragma F3,5-6,5
Optische zoom 10x
Brandpuntsafstand 4,5-45mm (25-250mm voor 35mm-equivalent)
Isobereik 100 - 3200

In hoeverre er werkelijk is samengewerkt en welk merk de grootste vinger in de pap had in het ontwikkelen van de module, is lastig te zeggen, maar de afwerking van de True Zoom mag er wezen. Zeker als we hem vergelijken met de cameramodule die LG met de G5 uitbracht. De zoomknop voelt aan zoals het hoort, alleen de afdrukknop is wat losjes en had wat meer tegendruk mogen geven. Wel kun je hem half indrukken om eerst scherp te stellen en vervolgens doorduwen om af te drukken.

Hoewel we behoorlijk het idee hadden een compactcamera vast te houden met de True Zoom-module op de Moto Z, is er één minpunt in de bediening die ons uit de flow van het fotograferen haalt. Zo hebben we de gewoonte om bij een compactcamera te kijken of een foto gelukt is, om vervolgens uit de afspeelmodus te gaan en weer te gaan fotograferen door de sluiterknop half in te drukken. Dat werkt bij de True Zoom-module niet, dus je zult zelf weer via het smartphonescherm naar de camera moeten gaan.

Een onoverkomelijk punt is dit niet en gelukkig zijn er ook genoeg positieve punten te melden ten opzichte van een compactcamera. Zo is het vaak lastig om op een klein schermpje te zien of een foto mooi of scherp is. Daar heb je op een smartphonescherm van 5,5 inch geen last van. Ook is de bediening een stuk intuïtiever en fijner dan bij de meeste compactcamera's. En als je foto's wil bewerken en meteen versturen, is een smartphone natuurlijk helemaal veel handiger dan een compactcamera.

Het meest voor de hand liggende voordeel is dat het erg eenvoudig en handig is om de behoorlijk dunne module van het toestel te halen en apart van je smartphone te bewaren. Zeker op reis is het ideaal om geen compleet extra apparaat mee te hoeven nemen als je behoefte hebt aan wat meer zoom en foto's van een betere kwaliteit.

Dat hangt natuurlijk wel af van de kwaliteit van deze camera en die is wisselend. Zo lijkt de beeldstabilisatie niet lekker te werken, waardoor we bij maximaal inzoomen veel moeite hadden om een scherp beeld te maken. Je kunt dat zien aan sommige samplefoto's die we bij Lenovo maakten. Ook is de minimale focusafstand vrij groot als je inzoomt op een object dat relatief dichtbij staat. Focussen bij maximaal inzoomen op langere afstanden ging ons wel redelijk af.

Al met al is het lastig om een goed oordeel te vormen over de beeldkwaliteit van de sensor in een demoruimte, maar onze indruk is niet onverdeeld positief. In de foto's in de onderstaande galerij is veel ruis te zien en soms kiest de camera een te hoge sluitertijd in de automatische stand, wat resulteert in onscherpte. Wel zijn dit moeilijke omstandigheden voor een camera en zijn de meeste foto's maximaal ingezoomd. Voor een echt oordeel zouden we de camera veel uitgebreider willen testen.

Verder kan de True Zoom in raw fotograferen, waarbij er ook een jpeg opgeslagen wordt. Er is ook een handmatige modus, waarbij je de belichting, isowaarde, focus, witbalans en sluitertijd kunt aanpassen. Deze modus werkt simpel en intuïtief, zoals we van Moto-telefoons gewend zijn.

Ook zeker een noemenswaardige functie van de Hasselblad True Zoom-module is de xenonflitser. Die zien we de laatste jaren helaas steeds minder vaak terug op smartphones, omdat een dergelijke flitser veel ruimte in beslag neemt. Een xenonflits vereist een spanning van 4000 tot 10.000 volt om het xenongas in de flitsbuis te ioniseren. Dat is niet niks en vereist ook andere hardware om het mogelijk te maken, zoals een dc-omzetter en een grote condensator met hoge spanning. Het voordeel van een xenonflitser, is dat het licht erg fel is en vrij dicht bij de kleurtemperatuur van natuurlijk licht zit. Vooral dat eerste was goed te merken toen we foto's maakten met de flitser van de True Zoom. De laatste foto uit onderstaande galerij is gemaakt met de xenonflitser.

Lenovo lijkt op de goede weg met de Moto-smartphones. Hoewel we niet altijd blij zijn met de resultaten van de Hasselblad-camera, toont Lenovo lef en creativiteit met de modules. Het magnetische systeem is mooi en handig, en er is weinig mis met de bouwkwaliteit.

De Hasselblad True Zoom wordt vanaf half september met bijgeleverde Phocus-bewerkingssoftware verkocht voor 250 euro.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (50)

Wijzig sortering
Ik heb wel interesse in dit soort camera-module telefoons... ik kom regelmatig mooie momenten tegen die ik graag met hogere kwaliteit wil vastleggen. Op die momenten heb ik dan vooral mijn mooie camera niet bij. Ik hoop echt dat ze binnenkort een wat grote sensor op de telefoons komen. Van mij mag dan de toestel gerust wat dikker zijn. #keepsdreamingon
Precies! Als je dan toch zoiets als dit maakt, dan toch zeker met een 1/1.7" sensor en extreem goede beeldkwaliteit. De eerste indrukken zijn nergens positief en dat valt me van Hasselblad wel tegen.
De S7 heeft een sensor van 1/2.5" (7.06mm diagonaal) en een f/1.7 lens die best scherp is met uitzondering van de extreme hoeken (die zijn echt slecht).
Deze module begint bij f/3.5, en zou dus voor gelijke signaal-ruisafstand een sensor van 14 mm moeten hebben. Dat is 1/1.1" ongeveer. Nou kan de lens van de module misschien scherper zijn, waardoor minder signaalbewerking nodig is, maar door de f-stop gaat het licht een factor 4 omlaag.
Ga je inzoomen, dan win je wel. Bij 10 keer zoom zit de S7 op het equivalent van f/17 (door de crop wordt zeg maar de ruis uitvergroot, of de hoeveelheid licht door 100 gezeelf, hoe je het ook wil bekijken). En veel te weinig pixels: in plaats van 4000x3000 pixels heb je nog 400x300 pixels over ;). De Haselblad-module zit dan op f/6.4 en dat is natuurlijk wél bruikbaar met goed licht.
Nokia maakte ooit de 808 en Lumia 1020 met 41 MP op een grote sensor, respectievelijk 1/1.2" en 1/1.5" (uit mijn hoofd). Dit had enkele voordelen:

Standaard output was 5MP en maakte gebruik van pixel binning voor lage ruis. Bij goed licht had je wel de optie van extreem hoge resolutie. Bij zoomen/croppen (tot 8x) hield je nog steeds 1 op 1 pixels, dus geen digitale zoom met interpolatie en alle artefacten van dien.

Deze telefoons waren wel wat dikker, maar boden echt een alternatief voor een compact camera met vaak veel betere resultaten. Ik zou graag een nieuwe versie hiervan zien, maar na de overname door Microsoft is alle vooruitstrevendheid van het oude Nokia verdwenen.

Wat je schetst over de Hasselblad module deel ik. Deze heeft alleen bij gebruik van zoom in goed licht wat voordeel. Maar voor €250 koop je een prima travelzoom met betere kwaliteit in alle opzichten. En die zijn in je tas niet veel groter dan zo'n module.
Wie zich er bij kan neerleggen dat het verspillen van pixels geen probleem is, kan digitale zoom een aardige optie zijn (en bij de meeste camera's zijn de sensors scherper dan de lens...).
Her recept is dan: maar een lens die over de volle beeldhoek scherp genoeg is en die in een centraal gedeelte bijvoorbeeld 2 keer zo scherp is (veel lenzen zijn scherper in het midden dan aan de rand). De sensor heeft 'teveel' pixels voor normaal gebruik, maar je kan wel 2 x digitaal inzoomen zonder kwaliteitsverlies en zonder mechanica. En het spul blijft redelijk dun.
Hoe groter de lens en de sensor hoe beter dit natuurlijk gaat. Maar echt grote zoomfactoren haal je niet.
Maar helaas voor jouw voorbeeld: je haalt geen 8x zoom. Een 8 x zoom zou een sensor van 5 MP x 8 x 8 = 320 megapixels nodig hebben. Het is een zoomfactor van 2.83 (de wortel van 8, want de pixels zitten zowel in de hoogte als in de breedte).
Je hebt gelijk. Mijn brein was nog niet helemaal wakker... Die Lumia's konden wel meer zoomen, maar dat was dan een combinatie van crop en digitaal. Inderdaad tot ongeveer 3x zoom was 'lossless'.
Ik heb een samsung galaxy k zoom. Is precies wat jij omschrijft :Y)
Mijn vrouw heeft de voorloper, de s4 zoom, en ik kan alvast bevestigen dat ze/we nooit meer wat anders willen. Zeer goede foto's en zeker voor mijn vrouw(met handtas) is de extra dikte echt geen issue. Ik hoop dat de s7 zoom ooit nog komt. Sowieso een kanshebber dan wat mij betreft.
Op die momenten heb je niet je mooie camera bij je. En dit ding dan wel? Mijn vermoeden is dat zo'n opzetstuk al snel in de tas of thuis blijft liggen. Voor dat geld zijn er misschien wel betere compactcamera's te koop die weinig groter zijn.
Project Ara is dan wel gestopt door Google, dit lijkt één van de vruchten ervan. Koppelbare modules die niet kunnen werken met USB on-the-go zoals high-bandwidth camera's lijken met deze oplossing van Motorola mooi te zijn bediend.

Dingen die je op mobieltjes kan klikken lijken mij wel wat, mits dat geen vervanging maar aanvulling is. Vooral specialistische devices (röntgenmeter, warmtecamera, metaal-in-muur sensor, weerstandssensor, et cetera) lijken mij prima geschikt om aan je mobieltje te klikken in plaats van apart device. Het grote voordeel is dat je een app kan bouwen, waarmee je een stuk betere UI kan bieden aan de user dan de huidige devices.
Het enige probleem is dat ze de Moto Z play slechtere specs gegeven hebben. Minder geheugen, slechter scherm. Dit voorspelt niet veel goeds.
Mindere specs? Ik zie vooral een telefoon met specs die beter gericht zijn op langdurig intensief gebruik. Verschil HD en QHD zie je op zo'n toestel echt niet, maar verschil in stroomgebruik is fors. 3GB RAM is nog steeds overkill voor meeste Android apps die nog moete kunnen draaien op zooi met 1GB of hooguit 2GB, dus meerwaarde 4GB is minimaal (en ja, heb zelf 4GB op huidig toestel en merk nauwelijks verschil tov 2GB). Idem met SoC, minder, maar nog steeds meer dan goed genoeg.

En dan met dergelijke zuinigere features die nauwelijks afdoen aan usability gelijk 35% meer accu :9~

Vraag maar eens aan een willekeurig Pokemon Go speler wat hun grootste klacht is over hun telefoon. Dat is niet dat de CPU te traag is of dat ze moeilijk kunnen multitasken ivm te weinig RAM, of dat het allemaal op 1920x1080 zo blokkerig lijkt :z

Ik weet wel welke van de twee ik liever zou nemen (al moet ik niets hebben van Pokemon Go), en dat is niet de reguliere Z :o
Sorry mijn fout. Ik bedoelde de Moto Z play die in de titel genoemd wordt en rechts in de specificaties staat. SD 625, 3GB geheugen, full HD scherm.
Ja, die bedoel ik ook: mindere APU, maar meer dan genoeg, minder geheugen, maar meer dan genoeg, minder scherm, maar meer dan genoeg - alledrie goed voor minder verbruik. En dat met 35% meer accu. Veel beter balans IMHO, zeker voor iets wat richt op de actieve spelers "Play"
O eens. Die race om specs slaat soms echt nergens meer op. Is gewoon hebben om het hebben. Specs zijn na een half jaar sowieso alweer achterhaald en wat dan? Maar weer nieuwe foon halen? Mijn Z3C zou nu prehistorisch moeten zijn en dat ding loopt nog steeds als een trein.

4K op een 55 inch TV (afhankelijk van afstand natuurlijk) is toegevoegde waarde als discutabel. Bij een 70 incher snap ik het wel maar 5? Wtf?
Dan kun je de module gebruiken icm de Moto Z
Dat is volgens mij een beste smartphone.
Nee, dit is niet gebaseerd op project Ara, maar geïnspireerd op het Jolla concept van The Other Half.
Ik zeg dan ook niet dat het erop gebaseerd is.
Ik zie juist meer problemen met het integreren van al die apparaten dan voordelen. Zo gaat een röntgenmeter/warmtecamera/metaal-in-muur sensor ect allemaal veel langer mee dan je mobiel. Dit zijn apparaten die je één keer koopt en vervolgens tientallen jaren kunt gebruiken.

Je mobiel gaat op het moment hoogstens 5 jaar mee, en daarna is het nog maar de vraag of je 250 euro kostende module ook nog gaat werken op het nieuwe model, of dat het gehele idee al weer in de prullenbak beland is.

Ik denk dat modules opzich zeker interessant zijn, en heel veel kunnen toevoegen aan je mobiele ervaring. Maar dan schat ik dat een price range tussen de 50 en 100 euro veel succesvoller gaat zijn.
Hopelijk komt hierdoor dan ook een trend op gang van bedrijven die hun producten langer ondersteunen. Als je voor honderden euro's modules heb gekocht en na twee jaar vervalt de support...

Ik vind overigens de modules nog erg in de kinderschoenen staan. Dit is een gadget zonder extra batterij, het vraagt geen test om te weten dat je telefoonbatterij binnen twee uur fotograferen, flitsen en zoomen leeg is. Zo heb ik er meer last van dan plezier. En kijk eens wat voor camera je al kunt kopen voor 250 euro.
en daarna is het nog maar de vraag of je 250 euro kostende module ook nog gaat werken op het nieuwe model, of dat het gehele idee al weer in de prullenbak beland is.
Op die vraag weten we het antwoord toch al lang: nee..
Waarom zou dat niet met USB3 kunnen werken? De Samsung S5 had dat, maar is er later weer afgegaan en werd weer USB 2. Ik heb het dan over deze connector:

http://s3.showmecables.co...-Female-Adapter-Micro.jpg

Als je die aan de achterkant van een toestel bouwt moet dat goed kunnen komen lijkt mij.
Kan, maar is niet ideaal:
 • Fysiek kan je niet de cam eraan "klikken": je hebt toegang nodig tot de USB connector, meestal geplaatst aan de onderkant van de telefoon.
 • USB is minder geschikt voor high-bandwidth low-latency data. Een camera beeldstroom is hiervan een uitstekend voorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Ruudjah op 4 september 2016 00:53]

Die connector kan je ook aan de achterkant vh toestel maken?!

USB = packets
Firewire was bitstream geloof ik.

Die pinnetjes van de Motorola zal wel I2C zijn ofzo of I2S (precieze naam weet ik niet). Zodat het niet langs een controller af hoeft maar meteen de videochip in gaat.

Alhoewel met de bandbreedte van USB 3 dat (minder) een probleem moet zijn, ik capture ook over USB3 in 1080p (Blackmagic).
Op zich een leuke toevoeging, maar het (forse) formaat van de cameramodule doet afbreuk aan de compactheid van de smartphone. Je gaat niet continue de module op je toestel laten zitten en als je even snel een foto wil maken moet je eerst de module erop klikken. Het idee is goed maar slecht uitgewerkt.
Hoe bedoel je slecht uitgewerkt? Op welke betere manier zou jij het uitwerken?
Nadelen:
- accu gaat sneller leeg (want geen extra accu ingebouwd)
- te groot formaat module (daardoor niet praktisch in gebruik)
- slechte beeldstabilisatie (dus onscherpe foto's bij inzoomen)

Het formaat zou nog mee te leven zijn als de rest wel goed was uitgewerkt.
Dus extra accu erin en betere beeldkwaliteit bij het inzoomen. Nu voegt het niets toe.
Wat een ellende allemaal zeg. Hoe durven ze dit op de markt te brengen. Straks gaan ze het nog innovatief noemen ook! Het moet inderdaad kleiner, maar wel met een accu.
Dit is de eerste telefoon die ik zie waarvan ik het idee heb dat ik die liever wil dan de nieuwe Nexus Pixel... Dan maar wat op snelheid qua processor inleveren, maar dit is precies wat ik zou willen voor op reis... Dat in combinatie met de grote accu!

Is er nog mogelijkheid tot micro SD uitbreiding? Dat lees ik niet terug.

Wat een gaaf ding, ben echt onder de indruk..
De Play ondersteunt tot 2TB aan geheugenkaartjes
leuk zo'n lens, jammer alleen dat de beeldsensor niet van deze tijd is
Als ik de geschoten foto's zo bekijk, zijn ze nou niet bepaald scherp te noemen.
Al is het zeker geen gek idee, uitbreiding's modules voor op je tel.
Het zal alleen al ideaal zijn als ik er op die manier een enorm accupack bij op kan klikken, zodat mijn tel ineens een week op een lading mee gaat.

De camera module is ook een leuk idee, alleen mag dat eerst wel eens wat beter uitgewerkt worden vindt ik, aangezien zoals hierboven al gezegd, de foto's nou niet echt bijzonder zijn, laat staan scherp.

(nou werken de licht omstandigheden op zo'n beurs nou ook niet echt bepaald mee, dus ik wacht de definitieve review nog even af, maar toch)

Edit : Typo

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 3 september 2016 17:40]

Een compact camera van 250 euro is beter.
Opklikbare modules geeft Moto dus meer mogelijkheden maar ik ben zelf niet echt voorstander.

Stel je voor dat je iets ziet wat mooi is. Dan kijken we naar 2 mogelijkheden:
Met Moto:
- camera module pakken uit tas of binnenzak jas
- camera module positioneren op achterkant zodat het goed op plek komt en vastzit
- camera app starten.
- even richten en dan foto maken.
Dit kost dus wat tijd.

Maar je hebt ook worst scenario: camera module of Moto glijdt even uit je hand en valt op de grond... Helemaal als je boven water of hoog in de lucht bent...

Met losse compact camera:
- Telefoon wegzetten in je zak (gaat vaak snel)
- camera uit de cameratas (aan je broekriem!) halen
- aanzetten en mikken
- foto's is gemaakt

Wat is worst scenario hier? De risico is klein dat men uit de hand valt komt omdat je 1 even opbergt en andere pakt. Vaak heeft camera ook polsband omheen, en die kan je dus continu bij je hand houden als toerist.
Omdat je niet met twee apparaten zit. En ik denk dat je als toerist NIET continu met Moto in de hand houdt maar alleen tevoorschijn haalt als men iets wil vastleggen. Camera steeds in de hand kan wel. Dit komt veel voor: wat denk je van DSLR om hun nek?

Ik denk dat je hier met 1 probleem zit: je kan maar 1 model kiezen. Met compact camera is er veel keuze aanwezig en dus kun je goede uitzoeken met optische stabilisatie. Er bestaan kleine cameratassen aan je riem dus het is al snel genoeg om snel camera te pakken. Tuurlijk kan het met cameramodule maar je moet wel 2 handen gebruiken om niet eentje te laten vallen.
Je bent dus minder flexibel met Moto.

Deze camera module + Moto heeft geen polsband. Dat is iets riskanter als men uit de hand glipt.
Nee, ik zou zelf niet gaan kopen en wil liever gewone smartphone en goed compact camera lopen. De accu van smartphone wordt bespaard en camera ook. Je kunt dus langer rondlopen en meer foto's maken. En nieuwe generatie camera's heeft wifi voor overdracht.

Het idee is goed, maar ik denk dat praktijk niet heel positief uitkomt voor aantal mensen. En alleen Moto? Dan koop ik liever universele camera module zodat ik niet steeds aan 1 merk ben gebonden...
Ligt er aan wat de kosten van de module zijn. Het is eigenlijk een complete camera (eigen sensor en objectief) maar met een doogeefluikje naar het geheugen van de telefoon. Als het net zo duur is als een compact camera is het waarschijnlijk beter om die apart te kopen. Houd je je telefoon batterij lekker vol en je hebt toch betere foto's uit een dedicated camera.
Dit is toch gewoon een opvolger van de Sony Smart Lens-Camera's. Voordeel van de Sone oplossing is dat die een eigen accu hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee