Steeds gebruiksvriendelijker
Lang voordat 'mmo-shooter' Destiny op de markt verscheen, stond al vast dat ontwikkelstudio Bungie en uitgever Activision zich lang met de game zouden gaan bezighouden. Er zou tussen beide partijen zelfs een contract voor tien jaar liggen, en in die tien jaar zouden talloze grote en kleine updates verschijnen, naast een aantal echt nieuwe games. De eerste echt nieuwe game na de eerste versie van Destiny wordt in 2017 verwacht, maar ondertussen zit Bungie niet stil. Met Rise of Iron is er een volgende grote uitbreiding voor Destiny op komst. Bovendien is in Destiny sinds de release in 2014 al zo veel veranderd, dat je zelfs zou kunnen beweren dat het spel zelf gaandeweg een nieuwe game is geworden.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Die vlieger gaat natuurlijk niet op voor gamers die nooit zijn gestopt met Destiny en die alle veranderingen en vernieuwingen stukje bij beetje kregen geïntroduceerd. Voor hen is Rise of Iron een volgend stapje, niet meer dan dat. Voor gamers die de uitbreiding aangrijpen om na lange afwezigheid een comeback te maken in het universum van Destiny, is er echter veel veranderd, zeker in vergelijking met 'vanilla' Destiny, ofwel Destiny 1.0. Die versie kende, onder meer door de wel erg beperkte aanwezigheid van een verhaal, best een fiks aantal afhakers. Samen met de groep die wellicht nieuw instapt bij het verschijnen van de Destiny Collection waarin alle content tot nu toe is gebundeld in één pakket, levert dat voor veel mensen wellicht een gloednieuwe game op.
Zij zullen in dat geval een game voorgeschoteld krijgen die een stuk fijner speelt en beter in balans is dan de game die Activision in 2014 op de markt zette. De basisgameplay is grotendeels hetzelfde gebleven, maar in de interface is veel veranderd en versimpeld. Denk daarbij onder andere aan wijzigingen waardoor spelers het hoogste level niet alleen maar kunnen bereiken door de Raids in het spel te spelen. Er is ook meer ruimte gekomen voor inventory, het economiesysteem is versimpeld door alles onder te brengen in één in-game betaalmiddel, en het bounty-systeem is veel eenvoudiger in gebruik gemaakt. Wie besluit om nu nog aan Destiny te beginnen, profiteert van die veranderingen.
Die veranderingen komen niet uit de lucht vallen, weet Jesse van Dijk van Bungie. De Nederlandse Art Director is al jaren betrokken bij de ontwikkeling van de online shooter, en ziet hoe de ontwikkelaars hun eigen game steeds beter zijn gaan begrijpen. "Het nieuwe Destiny klopt beter, in vergelijking met vanilla Destiny. Bij de eerste versie begrepen wij zelf ook nog niet helemaal wat voor soort game Destiny eigenlijk was, en dat is nu anders. Dat zorgt ervoor dat we steeds aan de game kunnen blijven schaven, waardoor allerlei zaken in het spel gebruiksvriendelijker worden. Dat komt de game ten goede".
Die voordelen heb je als je tijdens de release van Rise of Iron net aan Destiny begint en alle content nog gaat doorspelen, maar dat is niet verplicht. Wel leuk is dat de verscheidene updates veel aan Destiny hebben toegevoegd, waaronder een veel grotere rol voor het verhaal. Toch zullen er ook spelers zijn die meteen, bijvoorbeeld samen met vrienden die vaker Destiny spelen, de nieuwe content willen spelen. Dat kan. Zij kunnen hun gloednieuwe personage direct omhoog 'levellen' naar het niveau dat is vereist om aan de slag te gaan met de nieuwe content van Rise of Iron.
Aan de zijde van Lord Saladin
Die nieuwe content belooft die-hard Destiny-spelers in meerdere opzichten blij te maken. Dat komt allereerst door de setting. Spelers zullen in Rise of Iron de al bekende Lord Saladin bijstaan. Saladin is het enige nog levende lid van de Iron Lords, en de Iron Banner-events in de Crucible draaien om zijn bounties en de beloningen die hij spelers kan geven. In Rise of Iron raakt hij dus directer betrokken bij de verhaaltechnische gebeurtenissen in het spel. De Guardians - spelers dus - zullen hem moeten assisteren in zijn jacht op het kwaad dat ooit de ondergang van de Iron Lords betekende.
Dat alles gaat gepaard met wat Bungie omschrijft als 'een cinematic story campaign', wat zoveel betekent als dat het verhaal deels door tussenfilmpjes wordt verteld. Dat is fijn, want juist dat is een van de onderdelen die gemist werden bij de oorspronkelijke release van Destiny. Goed om te zien dat Bungie de in eerdere uitbreidingspakketten ingezette lijn doortrekt met Rise of Iron. Hoe het verhaal verder in elkaar zit, weten we uiteraard nog niet; Bungie verklapt daar in dit stadium natuurlijk zo min mogelijk over. Wel is duidelijk dat er sprake is van een duistere kracht die omgevingen en monsters laat muteren, en die in staat is om een einde te maken aan het hele universum als er niets tegen wordt gedaan.
Dat 'muteren van omgevingen' heeft ook direct betrekking op de inhoud van Rise of Iron, want gamers krijgen in deze 'aflevering' van Destiny de kans om terug te keren naar een eerder bezocht gebied. De mysterieuze krachten hebben huisgehouden in de buurt van de Cosmodrone in Old Russia, het gebied waar een flink deel van Destiny 1.0 zich afspeelde. De omgeving is door het virus echter veranderd en er niet veel vriendelijker op geworden. Ook zijn bestaande monsters gemuteerd, waardoor ze nog gevaarlijker zijn. Aan de speler uiteraard de schone taak om niet alleen die monsters te verslaan, maar ook om uit te vogelen wat aan de mutaties ten grondslag ligt.
Dat komt, zoals Destiny-spelers gewend zijn, in delen voorbij. Natuurlijk zijn er allerlei nieuwe missies die spelers kunnen uitvoeren, maar Rise of Iron brengt ook een nieuwe Raid en nieuwe Strike-missies. De inhoud van deze Raid voor zes spelers is ons nog niet bekend, maar een van de Strikes hebben we wel al kunnen uitproberen. In die Strike, genaamd The Wretched Eye, gaan drie spelers in de buurt van de Cosmodrone op zoek naar de geheimzinnige, rode Siva-nodes. Daarbij word je uiteraard tegengewerkt door bekende en nieuwe vijanden, en uiteindelijk door een beest van een eindbaas.
In dat eindbaasgevecht nemen de drie spelers het op tegen een High Priest van de Fallen die ook nog eens controle heeft over een gigantische oger van de Hive. Die oger dient eigenlijk vooral als afleiding, want je kunt hem niet beschadigen. Zaak is dus om je vuurkracht te richten op de priester. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want de oger houdt ondertussen flink huis en ook de priester zelf veroorzaakt flink wat schade. Zo onstaat een spannend gevecht waarbij elkaar in leven houden minstens zo belangrijk is als het uitschakelen van de vijanden. Deze Strike is in elk geval een zeer vermakelijke toevoeging aan Destiny, zoveel is duidelijk.
Supremacy en privéwedstrijden
Ook aan de multiplayer-kant van het spel - de Crucible - brengt Rise of Iron vernieuwing aan, in de vorm van een nieuwe spelmodus genaamd Supremacy. Dit is in zekere zin een 'gewone' deathmatch, met als twist dat spelers orbs laten vallen als ze doodgaan. De werkelijke score wordt bepaald door een combinatie van kills en het oppikken van die orbs. Daarmee lijkt Supremacy natuurlijk wel iets op de spelmodus Kill Confirmed zoals we hem kennen uit de Call of Duty-games van de laatste jaren, met als verschil dat kills zelf in Supremacy ook al bijdragen aan de score, ook als je de orb niet te pakken krijgt.
De Supremacy-modus voegt in die zin niet veel nieuws toe als je inderdaad al bekend bent met iets als Kill Confirmed, maar voor Destiny is het een fijne toevoeging. Het gaat er niet langer alleen maar om dat je de beslissende schoten op vijanden lost, maar je kunt dus ook scoren door ervoor te zorgen dat je steeds de orbs oppakt voor je team. Daarbij viel ons tijdens het spelen op dat spelers al snel dezelfde tactieken toepasten die we ook in Kill Confirmed al jaren zien. Een orb expres laten liggen in de hoop dat vijanden er blindelings op af rennen is een van die simpele, maar toch wel effectieve trucjes die je kunt toepassen.
De nieuwe modus en de nieuwe maps zijn fijn, maar een andere toevoeging is misschien nog wel belangrijker. Rise of Iron voegt namelijk ook de mogelijkheid toe om privé PvP-matches te organiseren. Spelers kunnen daarbij zelf alles instellen, variërend van de map en de spelmodus tot score- en tijdlimieten. Ook het Light Level en of er wel of geen voertuigen gebruikt kunnen worden is instelbaar. Met de introductie van deze optie wordt de wens van een flink aantal Destiny-spelers ingewilligd, en dat voegt aan de multiplayer-kant misschien wel meer toe dan de Supremacy-modus.
Voorlopige conclusie
Destiny blijft een game met een dubbel verhaal. Voor de een is het spel al jaren een heerlijke game met van tijd tot tijd gave updates, en voor de ander is het een game waarbij het na een periode van afwezigheid lastig is om er weer in te komen, zoals dat trouwens voor de meeste mmog's geldt. Rise of Iron belooft echter op meerdere manieren een goede toevoeging te worden. Gelouterde spelers mogen samen met Lord Saladin een spannend nieuw hoofdstuk te lijf gaan, en nieuwe of terugkerende gebruikers krijgen mede dankzij de aanstaande komst van Destiny: The Collection een goede gelegenheid om eens een kijkje te nemen. Dat klinkt dus als een sterk nieuw deel voor Destiny. Nu maar hopen dat Bungie hierna toch echt eens meer van Destiny 2 zal laten zien.