Door Sim Kranenburg

Samsung KS8000-uhdtv Review

Uitblinker in beeld, geluid en design

31-08-2016 • 06:00

157

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De KS8000 van Samsung is een prachtige uhdtv die hdr kan weergeven. Juist die hdr-weergave zou nog wel wat beter kunnen, want de backlight heeft slechts acht dimming-zones. Wel komt de hoge maximale helderheid van pas bij veel licht in de kijkruimte. De beeldkwaliteit is erg goed, met een hoog contrast en een goede kleurweergave. Ook het geluid is uitstekend voor een televisie met naar beneden gerichte luidsprekers. Tel daar een prachtig ontwerp met een hoogwaardige afwerking bij op en we hebben een tv die we van harte kunnen aanraden.

Als je op zoek bent naar een nieuwe televisie en denkt aan een wat grotere maat, dan kun je tegenwoordig haast niet meer om uhd heen. Langzaam maar zeker zijn de fabrikanten hdtv's aan het vervangen door uhd-televisies, die voor steeds lagere prijzen worden verkocht. Nu de hoge uhd-resolutie niet meer bijzonder is, hebben alle fabrikanten hdr-weergave aangegrepen als onderscheidende factor voor de duurdere modellen. In deze review bekijken we de 55"-versie van de KS8000 van Samsung, een uhdtv die geschikt is voor hdr-weergave.

Samsung KS8000

De KS8000 is beschikbaar in vier schermmaten van 49 tot 75 inch, waarbij de kleinste uitvoering vanaf ongeveer 1500 euro in de Pricewatch te vinden is en de grootste vanaf 5000 euro. De 55"-versie die wij bekeken, heeft een adviesprijs van 2499 euro, maar was op het moment van schrijven vanaf zo'n 1800 euro te vinden. De versie met een 65"-beelddiagonaal kostte rond de 2500 euro. Als je een uhdtv wil kopen, raden we je aan om een zo groot mogelijke maat te kopen, want op de kleinere maten is, op een normale kijkafstand, het verschil in scherpte met een hdtv nauwelijks te zien. De 49"-versie vinden we dan ook flink aan de kleine kant.

Niet alle uhdtv's die hdr kunnen weergeven, zijn daar even goed in. Voor het beste resultaat heb je een hoge maximale helderheid nodig en de KS8000 belooft dan ook een helderheid van meer dan 1000cd/m². Naast felle highlights heeft het beeldpaneel een groot kleurbereik, dat het dci-p3 kleurbereik benadert, dankzij het gebruik van quantum-dots. Reflecties in beeld kunnen flink afbreuk doen aan het beeld en om die tegen te gaan is het scherm voorzien van een coating die dezelfde structuur heeft als het oog van een nachtvlinder, waardoor omgevingslicht moet worden geabsorbeerd in plaats van teruggekaatst.

De KS8000 draait op Samsungs eigen Tizen besturingssysteem, waarvoor een niet nader gespecificeerde quadcore-soc is gebruikt. Naast een ouderwetse infraroodafstandsbediening met rubberen toetsen, levert Samsung een kleine Smart Control mee, die is voorzien van een microfoon voor spraakopdrachten. De meeste aansluitingen zijn ondergebracht in een aparte One Connect-box, zodat er minder kabels naar de tv lopen.

Uiterlijk en aansluitingen

De KS8000 is zeker geen goedkope televisie en dat is goed aan het uiterlijk af te zien, want het design mag er zijn en de afwerking is van hoog niveau. Voor het scherm zit een glasplaat, die bijna de hele voorkant beslaat en helemaal tot de randen doorloopt aan de boven- en zijkanten. Hierdoor lijkt het scherm, als de tv uitstaat, naadloos in de rand over te gaan. Als je de tv aanzet, zie je dat het actieve beeld op slechts 5mm afstand van de rand begint; alsnog indrukwekkend smalle bezels dus. Onderaan zit een zwarte, glimmende rand, waarachter de backlightleds zitten en waardoor het het beeld daar op 12mm van de rand begint.

Samsung KS8000Samsung KS8000Samsung KS8000

Rondom het scherm loopt een metalen strip, die voorzien is van twee schuine, geborstelde randen. De buitenste rand is geslepen, waardoor het geheel een gevoel van luxe opwekt. Midden onder het scherm zit een verchroomd uitsteeksel met daarop een verlicht Samsung-logo. De logoverlichting is uiteraard in het menu uit te schakelen. Achter dit logo bevindt zich een knop waarmee de tv te bedienen is zonder afstandsbediening. Dit werkt bijzonder onhandig, doordat je afwisselend lang en kort op de knop moet drukken om je doel te bereiken. Gelukkig zitten er twee afstandsbedieningen bij de tv, waardoor je deze knop waarschijnlijk nooit nodig zult hebben.

Samsung KS8000Samsung KS8000Samsung KS8000

De behuizing van de tv is erg plat; bovenaan is het scherm nog geen centimeter dik. Onderaan is de kast wat dikker, maar met een diepte van vier centimeter nog altijd behoorlijk plat. De achterkant is gemaakt van zwart plastic, waarin een horizontaal gestreepte structuur is aangebracht. Dat ziet er best aardig uit, maar doet wel wat goedkoop aan in vergelijking met de voorkant. De voet is geheel vervaardigd van metaal, en heeft chroom aan de bovenkant en een geborstelde afwerking aan de zijkanten. Het is een prachtig ontwerp, dat bovendien ruim voldoende stevigheid biedt.

Aansluitingen

De enige zichtbare aansluiting aan de achterkant is die van het netsnoer, want de rest van de aansluitingen zit achter een klepje. Het meegeleverde netsnoer is slechts anderhalve meter lang, maar doordat het afneembaar is, kun je het eenvoudig vervangen door een langer. Achter het klepje treffen we een CI+-slot, een usb 2.0-aansluiting, een seriële poort voor servicedoeleinden, een rj-45-netwerkaansluiting en een speciale connector voor de One Connect-break-out box. Er zit een uitsparing in het klepje, waardoor kabels naar buiten kunnen, maar deze is wat krap, waardoor het klepje de neiging heeft eraf te vallen als je een netwerkkabel gebruikt.

Samsung KS8000Samsung KS8000Samsung KS8000

De losse One Connect wordt op de tv aangesloten met een bijna twee meter lange kabel, die is voorzien van propriëtaire stekkers. Op het 20cm lange kastje treffen we de volgende aansluitingen aan: Toslink- digitaal geluid, viermaal hdmi-2.0a, twee aansluitingen voor satelliet, een antenneaansluiting die geschikt is voor kabel en Digitenne, en nog twee usb 2.0-aansluitingen. Opvallend afwezig is een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Als je toch via een koptelefoon wil luisteren, ben je afhankelijk van bluetooth, maar dan werkt de volumeknop op de afstandsbediening niet.

Bediening op afstand

De KS8000 wordt geleverd met twee afstandsbedieningen; een normale infraroodafstandsbediening en een kleine Smart Control. Beide afstandsbedieningen zijn even zwaar; bijna honderd gram, maar omdat het infraroodmodel grotere afmetingen heeft, voelt dit nogal licht en daarmee wat goedkoop aan. De rubberen toetsen dragen evenmin bij aan het kwaliteitsgevoel en dat geldt ook voor de afwerking van het zwarte plastic. Hoewel dit de grootste van de twee is, is de infraroodafstandsbediening eigenlijk niet groot genoeg, want doordat er veel knoppen op een kleine oppervlakte zitten, oogt hij nogal druk. Daarbij helpt het niet dat veel knoppen zijn voorzien van meer dan één symbool, met daaronder ook nog eens tekst.

Afstandsbedieningen

De achterkant is rond uitgevoerd met een inkeping voor je wijsvinger. Hierdoor ligt hij prettig in de hand, maar de keerzijde is dat hij wegrolt als je hem probeert te bedienen terwijl hij op tafel ligt. Alleen de knoppen die in het midden zitten, zijn te bedienen zonder hem op te pakken. Ondanks deze tekortkomingen werkt de infraroodafstandsbediening prima en doordat de knoppen overwegend op een logische plek zitten, zullen de meesten er snel mee leren werken.

AfstandsbedieningAfstandsbediening

Dat kan niet gezegd worden van de Smart Control. Door het geringe aantal knoppen oogt deze veel overzichtelijker en in onze ogen ook veel mooier dan het infraroodmodel, maar doordat er verscheidene functies in één knop gecombineerd zijn, werkt hij minder intuïtief. Als je de tv voor de eerste keer aanzet, krijg je dan ook uitleg dat de volume- en zapknoppen naar boven en beneden bewogen kunnen worden, en ingedrukt kunnen worden voor een derde functie: 'mute' in het geval van de volumeknop en 'tv-gids' bij de zapknop.

Smart controlSmart control

Wat tijdens de introductie niet wordt verteld, is dat er een vierde functie beschikbaar is als je de knop lang ingedrukt houdt: 'toegankelijkheidssnelkoppelingen' (mooi Scrabble-woord) bij de volumeknop en een kanaallijst bij de zapknop. Als je eenmaal op de hoogte bent van alle functies, werkt de Smart Control best prettig, want de knoppen voelen goed aan met een duidelijk voelbare en hoorbare klik. Alleen de volume- en zapknoppen voelen wat goedkoop aan. Bovendien zit er een scherp aanvoelend stukje plastic tussen deze beide knoppen in.

In de Smart Control zit een microfoon waarmee spraakopdrachten kunnen worden gegeven. De tv luistert zolang je de spraakknop ingedrukt houdt. Zeg je bijvoorbeeld 'Volume 15' dan gehoorzaamt de televisie keurig en wordt het volume op 15 gezet. Erg nuttig vinden we deze functie niet; bij zoekopdrachten komt spraakherkenning beter tot zijn recht, al zijn de zoekresultaten meestal beperkt tot YouTube. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om naar content op Netflix te zoeken. Hierdoor heeft de Smart Control voor ons niet veel meerwaarde en prefereren we de normale infraroodafstandsbediening, die dankzij zijn grotere aantal knoppen in veel gevallen sneller werkt. Eigenlijk zouden we het liefst gewoon een afstandsbediening hebben die de twee die nu zijn meegeleverd, in één apparaatje verenigt, zoals bijvoorbeeld LG en Sony dat hebben.

Samsung Smart View

Samsung Smart ViewSamsung Smart ViewSamsung Smart View

Zoals tegenwoordig gewoon is bij smart-tv's, kun je ook een app op je tablet of telefoon inzetten om je tv te bedienen. De Samsung Smart View-app is er voor Android en iOS, en werkt goed. Na het koppelen met de tv toont de app alle foto's, video's en muziek op het mobiele apparaat. Door simpel op het gewenste bestand te tikken wordt het naar de tv gestuurd. Verder is het mogelijk om een selectie te maken in de vorm van een playlist. Uiteraard kun je het touchscreen ook inzetten om de tv te bedienen. Gemiste kans daarbij is dat het niet mogelijk is om de microfoon in te zetten voor spraakzoekopdrachten.

Interface en mediaspeler

Samsungs televisies draaien op het eigen besturingssysteem van de Koreaanse fabrikant: Tizen. De KS800 is voorzien van een niet nader gespecificeerde quadcore-soc, waarop het besturingssysteem vlekkeloos draait. Commando's met de afstandsbediening worden rap opgevolgd en interface-animaties verlopen soepel. Als je 3d-spellen gaat spelen, komt de soc wel wat tekort en krijg je haperende framerates te zien, maar daar hebben helaas alle moderne televisies last van. Betere framerates zijn overigens prima mogelijk door middel van de Gamefly-dienst, maar daar is een apart abonnement voor nodig en bovendien is de beeldkwaliteit hiervan door de vele compressieartefacten niet geweldig. Ook doet merkbare lag afbreuk aan het spelplezier.

Games

De interface van Tizen is overzichtelijk en werkt intuïtief, waardoor je er snel je weg in weet te vinden. Als je op de homeknop drukt, verschijnt er onder in beeld een horizontale balk met daarop tegels die de beschikbare apps representeren. Als er meer tegels zijn dan er op de balk passen, scrolt de balk horizontaal heen en weer. Uiterst links staat de tegel voor live-tv en als je nog verder naar links navigeert, tref je de zoekfunctie, de externe ingangen en het instellingenmenu aan. Als je een tegel selecteert, verschijnt er een tweede, grotere horizontale balk, met relevante aanbevelingen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld bij Netflix snel verdergaan waar je gebleven was.

Tizen

Als je de elektronische programmagids weergeeft, krijg je in de linkerbovenhoek het huidige kanaal in het klein te zien. De vormgeving van de gids is strak en overzichtelijk, en het is een koud kunstje om opnames of een timerweergave vanuit de gids te plannen. Als alternatief is er een zenderlijst waarin je op favorieten of categorieën kunt selecteren. Helaas leverde de categorie Gratis gewoon betaalzenders op, waarvoor je een geschikte smartcard moet hebben.

EPG

Als je op de hoofdbalk 'Live tv' selecteert, krijg je in de secundaire balk onlangs bekeken kanalen te zien: een handige functie. Daarnaast kun je zelf je favoriete kanalen aan deze balk toevoegen, waardoor je na een tijdje de kanaallijst nauwelijks nog nodig hebt. Het instellingenmenu wordt als overlay over het actieve beeld heen getoond en is, net als de rest van Tizen, strak vormgegeven. De indeling is logisch, waardoor je nooit lang naar een instelling hoeft te zoeken.

Mediaspeler

OndertitelsDe mediaspeler van Tizen werkt goed en is geschikt voor het afspelen van foto's, video's en muziek. De lijst met ondersteunde bestandsformaten en codecs is lang, zodat onze testbestanden bijna allemaal keurig worden afgespeeld. Zoals je van een uhdtv mag verwachten, werken ook bestanden die met hevc zijn gecodeerd, probleemloos. Ook is de ondersteuning voor ondertitels goed en bovendien is het formaat ervan aan te passen. Kritiekpuntje hierbij is dat ze nogal groot zijn uitgevallen. De grootte is wel aan te passen, maar je kunt ze niet zo klein maken dat ze in de onderste balk van een film met het CinemaScope-formaat passen.

Energiegebruik, geluid en hdr

EnergieverbruikDe KS8000 heeft energielabel A+ meegekregen en heeft dus een efficiënte ledbacklight voor een laag verbruik. Uiteraard hangt het verbruik sterk af van de helderheid die van de backlight wordt gevraagd.
Nadat we deze op de hoogste stand hadden gezet, gaf onze engergiemeter het hoogste gemiddelde verbruik aan: zo'n 143W. Dat is flink, maar als je daarbij bedenkt dat er maar liefst 615cd/m² aan helderheid wordt geproduceerd, valt het alleszins mee. Met de backlight afgesteld op 120cd/m², een prettige waarde om in een kamer met gematigd licht te kijken, zakt het gemiddelde verbruik naar 62W; een keurig resultaat voor een 55"-televisie.

Met de backlight in de laagste stand geeft onze meter een verbruik van 43W aan, maar de helderheid van 20cd/m² die daarbij hoort, is niet voldoende om zelfs in een volledig verduisterde kamer een acceptabel beeld te leveren. De backlight kan bij de KS8000 in afzonderlijke zones worden gedimd met de functie Smart LED. Hiermee kan afhankelijk van de beeldinhoud nog wat energie worden bespaard. Bij de meeste televisieprogramma's zal het niet veel uitmaken, maar bij het kijken naar een donkere film valt er nog wel wat te halen. Ook heeft Samsung de KS8000 voorzien van een ECO-sensor, die de helderheid automatisch aanpast aan het omgevingslicht. Hierdoor heb je altijd een mooi beeld zonder dat je onnodig energie gebruikt bij weinig omgevingslicht.

Geluid

Samsung heeft de KS8000 voorzien van een luidsprekersysteem met een vermogen van maar liefst 60W. Het resultaat hiervan is een overtuigend geluid met een stevig maximaal volume en een voor televisiebegrippen prima laagweergave. De luidsprekers zijn net zoals bij de meeste tv's onder in de kast gemonteerd en naar beneden gericht. Dit levert een minder mooi stereobeeld op dan bij naar voren, dus op je oren gerichte luidsprekers, maar Samsung heeft achter de luidsprekeropeningen een klein randje gemonteerd om het geluid even wat meer naar voren gericht te krijgen.

LuidsprekersLuidsprekers

Het stereobeeld is hierdoor net wat beter dan bij andere televisies met naar beneden gerichte luidsprekers. Er zijn vier equalizer-presets, waarvan Heldere Spraak de nuttigste is, namelijk om stemmen duidelijker verstaanbaar te maken door middel van het versterken van het middengebied. In de normale stand kun je het geluid naar eigen smaak aanpassen door middel van de vijfbandsequalizer. Handige functie is Auto Volume, dat al te grote volumeverschillen tussen verschillende kanalen of ingangen gladstrijkt, zodat je je huisgenoten niet tot last bent als je 's avonds laat tv-kijkt.

Hdr

Samsung UBD-K8500De KS8000 kan beelden met een High Dynamic Range weergeven. Dit zijn beelden waarin een hoger contrast is vastgelegd dan tot nu toe mogelijk was. Ze zijn beschikbaar via Netflix, al is het aanbod bij deze dienst nog zeer beperkt, en op schijfjes in het ultra-hd-blu-rayformaat. Samsung leende ons een UBD-K8500-speler uit, met een paar films om de hdr-weergave te beoordelen. De beeldkwaliteit was erg goed, maar viel net zoals eerder dit jaar, toen we voor het eerst naar ultra-hd-blu-ray keken, toch een beetje tegen.

Om te beginnen is de scherpte van de films die we hadden, niet veel beter dan die van gewone blu-rays en dat komt simpelweg doordat ze stuk voor stuk in 2k in plaats van 4k zijn gemasterd. Ten tweede heb je voor een overtuigende hdr-weergave een groot contrast nodig en dat is nu eenmaal een zwak punt van de gebruikte lcd-techniek. Nu heeft de KS8000 een zeer goed beeldpaneel met een voor lcd-begrippen hoog contrast, maar voor het beste resultaat heb je bij een lcd een local dimming backlight nodig met zo klein mogelijke zones. De edge-lit backlight van de KS8000 heeft acht verticale zones en deze zijn simpelweg te groot om overtuigend hdr weer te geven. Wel kan de KS8000 energie die niet nodig is in zwarte zones inzetten om een andere zone feller te laten branden. Met een testbeeld met een klein wit vlak op een zwarte achtergrond meten we zo kortstondige pieken van meer dan 1200cd/m². Bij het weergeven van normale content zullen deze hoge pieken echter bijna nooit worden gehaald.

Dat wil overigens niet zeggen dat het beeld er niet goed uitziet. Integendeel, door de hoge bitrate van uhd-blu-ray en de grotere 10bit-kleurdiepte krijg je wel degelijk een mooier beeld te zien. Ook krijg je een groter kleurbereik te zien, doordat de films volgens rec.2020 op de schijfjes staan. Het kleurbereik van rec.2020 wordt echter niet gehaald, want de huidige bioscoopfilms worden gemasterd volgens de DCI-P3-standaard. Het kleurbereik van de huidige generatie televisies komt bijna overeen met deze standaard en dus krijg je, afhankelijk van de film, wat meer kleur te zien. Wereldschokkend is het verschil met gewone blu-rays dus zeker niet, maar er is wel degelijk een verbetering zichtbaar en als er in de toekomst meer films uitkomen die in 4k zijn gemasterd, zal er ook een duidelijker verschil in scherpte zichtbaar zijn.

Inputlag en gebruik met pc

Vroeger, toen televisies nog beeldbuizen hadden, werd het beeld dat via een externe ingang werd aangeboden, zonder enige vertraging op de beeldbuis weergegeven. Spelaccessoires, zoals light guns, maakten gebruik van het supersnelle weergeven van het beeld om te bepalen waar je op het scherm mikte. Doordat moderne televisies het beeld niet direct weergeven, maar met een vertraging, werken deze oude gamecontrollers nu niet meer. Ook als je met een moderne console en controller speelt, heb je last van deze inputlag en worden actiegames lastiger om te spelen.

InputlagOm de inputlag bij het spelen van games zoveel mogelijk te beperken zijn bijna alle moderne tv's uitgerust met een speciale spelmodus. Bij de KS8000 vind je deze bij de beeldinstellingen onder 'Speciale weergavemodus'. Nadat we hem hadden ingeschakeld, registreerde onze Leo Bodnar-lagtester een lag van 21ms; een zeer goed resutaat, waarmee deze tv wat inputlag betreft tot de absolute top behoort. Voor gamers is de KS8000 dus een excellente keuze.

Gebruik met pc

De huidige generatie gameconsoles is nog niet geschikt voor gamen in 4k, maar als je een flinke pc met een goede videokaart gebruikt, is het wel mogelijk om te gamen op de volledige uhd-resolutie. Helaas kunnen we de inputlag op de eigen resolutie van de KS8000 niet meten, omdat de Leo Bodnar-lagtester alleen een 1080p60-signaal kan uitsturen. We moeten het dus doen met een subjectieve waarneming. We merken geen verschil in inputlag tussen 1080p60 en 2160p60, en daarmee is de KS8000 ook een prima tv om mee in 4k te gamen.

Als je een pc gebruikt om kleine lettertjes weer te geven op 3840x2160 pixels, dan is het van belang dat de tv intern geen gebruikmaakt van chroma subsampling om bandbreedte te besparen. Standaard doet de KS8000 dit wel en hoewel er goed mee te werken valt, zien we kleurfoutjes rond kleine lettertjes. Gelukkig heeft Samsung onder Beeld -> Expertinstellingen de optie HDMI UHD Color toegevoegd, die per ingang apart ingeschakeld kan worden. Na het inschakelen hiervan wordt er geen subsampling meer gebruikt en zien kleine lettertjes er haarscherp uit.

Beeldeigenschappen

De antireflectiecoating, die volgens Samsung geïnspireerd is door het oog van de nachtvlinder, doet haar werk redelijk, maar we hebben niet direct het idee dat ze significant beter is dan de coatings die andere fabrikanten gebruiken. Felle lichtbronnen in de kijkruimte leveren nog gewoon reflecties in het beeld op. De ontspiegeling die bijvoorbeeld op veel pc-monitoren wordt gebruikt, is veel effectiever, maar omdat die wat afbreuk doet aan het contrast, begrijpen we waarom Samsung die niet heeft gebruikt. De hoge maximale helderheid van het scherm helpt wel om de invloed van reflecties in het beeld te verminderen, waardoor deze tv een goede keuze is voor mensen die met veel omgevingslicht kijken.

De lcd-techniek is redelijk volwassen en hoewel er op het gebied van de backlight nog de nodige ontwikkeling waarneembaar is - de KS8000 maakt bijvoorbeeld gebruik van quantum-dots voor een groter kleurbereik - is er een aantal fundamentele problemen die nooit geheel opgelost zullen worden. Zo is een belangrijk nadeel ten opzichte van crt, plasma en oled dat het beeld recht van voren mooier is dan van onder een hoek bekeken. Om inzichtelijk te maken in hoeverre dat bij de KS8000 het geval is, hebben we twee foto's gemaakt met identieke belichting, de ene recht van voren en de andere onder een hoek van 45 graden.

KijkhoekenKijkhoeken

We zien dat de kleuren onder een hoek minder verzadigd zijn en ook lopen de helderheid en het contrast terug. Toch zijn de kijkhoeken, voor een va-paneel, goed te noemen en valt er onder een hoek nog prima naar het beeld te kijken. Alleen als je een kritische kijker bent, moet je tamelijk recht voor het scherm plaatsnemen.

Een andere uitdaging voor fabrikanten is de uniformiteit van de backlight. Het is namelijk niet eenvoudig om het licht, dat bij de KS8000 opgewekt wordt door leds in de rand onder het scherm, gelijkmatig over het scherm te verdelen. Dit hebben we in beeld gebracht door foto's te maken van een volledig wit scherm, waarbij we voor middengrijs hebben belicht.

Uniformiteit backlightUniformiteit backlight

Helemaal perfect is het niet, maar Samsung heeft de helderheidsverschillen klein weten te houden. Bovendien verloopt de helderheid mooi geleidelijk, waardoor de verschillen bij normaal kijken nauwelijks opvallen. Alleen geoefende kijkers zullen, bij het bekijken van zeer uniforme beelden, zien dat het beeld in het midden wat helderder is dan aan de randen. Onder een hoek is de helderheid wat lager, waardoor de helderheidsverschillen op de foto wat duidelijker worden, maar als je met je eigen ogen naar normale beelden kijkt, is de uniformiteit voor een lcd goed te noemen.

Doordat een lcd nooit al het licht van de backlight kan tegenhouden, is de zwartweergave vaak een zwak punt. Toch doet de KS8000 het goed, met een voor lcd-begrippen prima weergave van zwart. De foto's met lange sluitertijd die we hebben gemaakt van een volledig zwart scherm, laten dit goed zien.

Backlight bleedingBacklight bleeding

Recht van voren ziet het scherm er mooi donker uit, al speelt Samsung wel een beetje vals door bij het weergeven van een volledig zwart beeld de backlight terug te schroeven, hoewel we de Smart LED-backlight-dimming in het menu hadden uitgeschakeld. Omdat de tv dit alleen doet bij een (bijna) volledig zwart beeld, is dat in de praktijk niet zo'n probleem. Onder een hoek wordt zwart duidelijk minder donker weergegeven en zien we grotere helderheidsverschillen, maar ernstige vormen neemt het probleem niet aan.

Beeldverwerking

Clean Digital ViewDe meeste moderne televisies hebben allerlei functies die bedoeld zijn om het beeld mooier te maken. De KS8000 heeft een hele rits van deze beeldverbeteraars, die je in de meeste gevallen beter niet kunt inschakelen. Zo is Clean Digital View bedoeld om ruis en filmkorrel in beeld te verminderen. Het algoritme doet wat het belooft en weet beeldruis behoorlijk terug te dringen. Helaas heeft ook de scherpte eronder te lijden, waardoor fijne structuren uit het beeld verdwijnen en gezichten minder realistisch worden weergegeven. Alleen inzetten dus bij beeldmateriaal van erg lage kwaliteit, anders wordt het beeld er niet beter op en ziet het er maar onnatuurlijk uit.

Met Dynamisch Contrast kun je het contrast in het beeld verhogen. Het werkt heel simpel; de donkere gedeelten van het beeld worden donkerder gemaakt en de lichte gedeelten lichter. Het is effectief en als je naar slecht beeldmateriaal kijkt met te weinig contrast, kan het zeker helpen. Ook dit algoritme kun je bij goed beeldmateriaal beter niet inzetten, want hoewel het er op het eerste gezicht misschien mooier uitziet, gaan subtiele details in de hooglichten en schaduwpartijen erdoor verloren.

UMotion plusiteraard heeft Samsung ook gezorgd voor beeldinterpolatie in de vorm van Motion Plus. Hiermee kun je beweging er soepeler en scherper uit laten zien door het berekenen van extra tussenliggende beelden. Wij zijn geen voorstander van dit soort algoritmen, omdat ze altijd beeldfouten veroorzaken als de beweging in het beeld te gecompliceerd is. In de stand Aangepast heb je de mogelijkheid om LED Clear Motion aan te zetten. Dit is een vorm van backlight-scanning die zijn nut bewijst bij het kijken naar sport, omdat beweging er scherper gaat uitzien. De extreem felle backlight doet het traditionele nadeel van een lagere helderheid teniet, waardoor het beeld mooi helder blijft.

De superheldere backlight is ook in te zetten om gewone beelden om te zetten in hdr, door de speciale HDR+-modus in te schakelen. Dat is wellicht leuk om mensen een idee te geven van wat hdr nu eigenlijk doet zonder dat je er hdr-beeldmateriaal bij nodig hebt. Voor normaal kijken raden we deze stand af, omdat de werking grotendeels vergelijkbaar is met Dynamisch Contrast, maar dan nog een paar stappen heftiger. Het beeld gaat er hierdoor zeer onnatuurlijk uitzien en tot overmaat van ramp krijg je te veel kleur te zien. Beelden met een groot dynamisch bereik kunnen zeer mooi zijn, maar alleen als de maker ervan ze zo bedoeld heeft, ziet het er echt goed uit.

Metingen en kalibratie

ANSI-contrastAls je de beeldkwaliteit moet uitdrukken in getallen, dan is het contrast eigenlijk de belangrijkste meetwaarde. Wij meten volgens de ansi-methode, waarbij gelijktijdig witte en zwarte vlakken op het scherm worden getoond. Hierdoor heeft het automatisch dimmen van de backlight bij het weergeven van een volledig zwart scherm geen invloed op de meting, waardoor deze representatief is voor het weergeven van normale beelden. Met een ansi-contrastverhouding van 5595:1 behoort deze televisie tot de top van de lcd-modellen. Televisies met een oledscherm zijn op dit punt nog veel beter, maar daar staat dan ook een heel andere prijs tegenover.

De grijstintenmeting zegt veel over de kleurweergave, want voor een correct grijs moeten de primaire kleuren in de juiste verhouding worden weergegeven. Ook zien we aan deze meting of de gamma volgens specificaties oploopt, zodat er geen details in het beeld verloren gaan. We bekijken altijd alle presets en zoals meestal het geval is, heeft de stand Film de beste kleurweergave, want in de andere standen wordt het beeld duidelijk te blauw.

Grijstinten voor

Toch worden de kleuren ook in de flimstand niet perfect weergegeven, want rood is een tikje ondervertegenwoordigd. Doordat de afwijking klein is, met een gemiddelde ΔΕ2000 van 2,9, zie je daar met je eigen ogen zo goed als niets van. Ook de gammagrafiek verloopt zo goed als perfect en dat betekent in de praktijk dat er in hooglichten en schaduwpartijen detail zichtbaar is waar dit anders verloren zou gaan.

Kleur voor

De meting van de primaire en secundaire kleuren zegt vooral iets over de weergave van zeer verzadigde kleuren en is van al onze metingen de minst belangrijke als graadmeter van beeldkwaliteit. Toch brengt de KS8000 het er zeer goed vanaf en worden alle kleuren vertoond met een dusdanig kleine afwijking dat die met het blote oog niet zichtbaar is.

Kalibratie

Veel eer valt er niet aan te behalen, want zo uit de doos is de kleurweergave al goed, maar toch zijn we aan de slag gegaan met onze Spectracal C6-colorimeter in combinatie met Calman 5-software om het onderste uit de kan te halen wat beeldkwaliteit betreft. Samsung heeft de KS8000 voorzien van prima instellingen, waarmee zeer nauwkeurige kalibraties mogelijk zijn, maar aan een simpele tweestapsgrijskalibratie hadden we genoeg voor een perfecte weergave.

Grijstinten na

Om het tekort aan rood in het beeld aan te pakken hebben we R-basis op 4 gezet en R-niveau op 8, waarna we tot een zeer lage gemiddelde ΔΕ2000 kwamen van slechts 0,8. Dit was alles wat nodig was om de toch al goede kleurweergave te perfectioneren.

Kleur na

Na de kalibratie is ook de weergave van de primaire en secundaire kleuren nog wat verbeterd en kwamen we uit op een gemiddelde ΔΕ2000 van 0,7. Al met al weet de KS8000 duidelijk indruk te maken op het vlak van beeldkwaliteit, met een goed contrast en een prachtige kleurweergave.

Specificaties en fotogalerij

Categorie Televisies
Product Samsung Series 8 KS8000
Uitvoering 55" zwart
Schermdiagonaal 55"
Vorm scherm Vlak
Resolutie (tv) 3840x2160 (ultra hd)
Beeldverhouding 16:9
Televisietype Ultra hd
Paneeltype Lcd
Backlight Edge-lit
Local of micro-dimming Ja
Hdr-ondersteuning Ja
Smart-tv Ja
Smart-tv-besturingssysteem Tizen
Aantal tuners 2
Common interface CI+
Video in 4x hdmi
Dlna Ja
Verbinding (audio) Audio digitaal (s/pdif)
Verbinding (usb) 3x usb 2.0
Speakers Intern stereo
Frontspeakervermogen (rms) 60W
Televisie-eigenschappen App-bediening, firmware-upgrade mogelijk, opnemen / timeshift, osd, picture in picture, ruisonderdrukking
Introductiejaar 2016
Televisiekleur (voorkant) Zwart
Televisiekleur (zij-/achterkant) Zilver, zwart
Voetkleur Zilver
Hoogte 799,5mm
Hoogte (zonder voet) 712,3mm
Breedte 1,23m
Diepte 376,2mm
Diepte (zonder voet) 40,8mm
Gewicht 19,9kg
Fabrieksgarantie 2 jaar carry-in
Bijzonderheden Hdr 1000-ondersteuning
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant
Samsung KS8000KS8000Samsung KS8000Samsung KS8000Samsung KS8000Samsung KS8000Samsung KS8000Samsung KS8000Samsung KS8000Samsung KS8000Samsung KS8000LuidsprekersLuidsprekersAfstandsbedieningenAfstandsbedieningAfstandsbedieningSmart controlSmart control

Conclusie

De KS8000 is een schitterend vormgegeven televisie die een prachtig beeld en geluid levert. Echt serieuze minpunten heeft hij niet, maar toch hadden we een paar kleine zaken graag anders gezien. Zo vinden we de twee afstandsbedieningen niet handig, want hierdoor moet je kiezen tussen veel knoppen waarmee je sneller je doel bereikt, of smartfunctionaliteit, zoals een ingebouwde microfoon. Andere fabrikanten laten zien dat die twee apparaten prima in één kunnen worden verenigd.

Ook de One Connect-break-outbox lijkt op het eerste gezicht handig om de hoeveelheid kabels naar de tv te beperken, maar als je het toestel graag via een kabel aansluit op je thuisnetwerk, lopen er alsnog drie kabels naar de tv, die bovendien verhinderen dat het klepje om de aansluitingen te verstoppen dicht blijft zitten. Ook hoort op een tv in deze prijsklasse gewoon een koptelefoonaansluiting te zitten en ten slotte is de bediening zonder afstandsbediening, met een enkele knop, ontzettend onhandig.

Onze klachten betreffen allemaal triviale zaken en op belangrijke punten scoort deze tv juist erg goed. De beeldkwaliteit is voor een lcdtv zeer goed, met een hoog contrast en schitterende kleuren. Alleen oledtelevisies doen het op dit vlak beter, maar die hebben dan ook een heel andere prijs. De hdr-weergave is een leuke extra, al zijn de acht verticale dimmingzones van de backlight veel te groot voor een optimaal effect. De hoge maximale helderheid komt in ieder geval van pas als de lichtomstandigheden in de kijkruimte niet ideaal zijn.

De geluidsweergave is eveneens goed. Televisies met naar voren gerichte luidsprekers klinken beter en uiteraard kunnen losse audiosystemen nog beter klinken, maar voor een televisie met onzichtbare, naar beneden gerichte luidsprekers is het geluid uitstekend en veel mensen zullen het dan ook niet nodig vinden om uit te wijken naar een extern audiosysteem. Ook het uiterlijk is een belangrijk pluspunt, want het ontwerp ziet er strak uit en er zijn hoogwaardige materialen gebruikt. Alles bij elkaar is deze tv zeker een aanrader. Hij is niet goedkoop, maar door de geboden kwaliteit zijn stevige prijs dubbel en dwars waard.

Reacties (157)

157
152
74
13
6
57
Wijzig sortering
Anoniem: 810997 31 augustus 2016 13:35
Ik heb deze televisie zelf in mijn bezit en ik zou hem eveneens een hoge score willen toekennen, ware het niet dat hij één grote en toch niet onbelangrijke tekortkoming heeft en dat is zogenaamde 'microstutter' bij de weergave van uitzendingen in 1080i (interlaced signaal). Op het internet circuleren daarover meerdere klachten en ook op mijn toestel heb ik het al gemerkt, voornamelijk bij voetbal. Het ziet eruit alsof het beeld even een paar frames overslaat, een soort hapering eigenlijk. Het gebeurt op mijn tv zo'n 3 à 4 keer per uur. Op zich niet veel, maar wel behoorlijk storend. Let wel: het probleem doet zich enkel voor bij weergave in 1080i. Bij 720p of 1080p (bluray) heb ik nog geen 'stutter' vastgesteld. Maar vermits de meeste televisie-uitzendingen in 1080i zijn (althans in België waar ik woon), vind ik dit wel een vervelend probleem. Om het op te lossen, schakel ik mijn Telenet-decoder in op 720p (er is jammer genoeg geen 1080p-optie beschikbaar). Jammer dat je bij zo'n televisie het beeld moet downscalen om een vloeiend plaatje te krijgen.
Ik heb hier tijdens het testen geen last van gehad, maar ik kijk dan ook zelden heel lang naar hetzelfde beeldmateriaal. Dit soort problemen worden vaak verergerd door beeldinterpolatie. Heb je deze problemen ook als je Motion plus uitschakelt?

Beeldinterpolatie veroorzaakt sowieso altijd meer problemen dan dat het oplost en ik raad iedereen dan ook aan om het op elke tv uit te schakelen.
Anoniem: 810997 @Sim1 september 2016 16:20
Aanvankelijk dacht ik dat het probleem zich enkel bij mij voordeed en dat het dus een foutje was in mijn toestel. Maar gaandeweg las ik op het internet dat ook andere bezitters van de tv het hadden opgemerkt. Als je even tijd hebt, moet je maar eens de proef op de som nemen. Voorwaarde is dus wel dat je ervoor zorgt dat de decoder van je kabelprovider ingesteld staat op 1080i. En probeer het even bij een voetbalwedstrijd (dan is de kans groot dat je het zal merken). Kijk opmerkzaam als je wil en je zal zien dat de bal op sommige momenten als het ware haperend beweegt (ik heb het zo minstens 2 à 3 keer per helft). Tijdens het EK-voetbal heb ik het zelfs één keer gehad dat het beeld haperde net toen er op doel getrapt werd (van een slechte timing gesproken). Qua beeldinstellingen heb ik alle opties van MotionPlus uitgeprobeerd (zowel uit, als op auto, als op aangepaste instellingen, zelfs met Clear Led ingeschakeld). Ook in combinatie met alle instellingen van Filmmodus (die blijkbaar gebruikt kan worden voor 1080i-bronnen: heb deze zowel uitgeschakeld, als op auto 1 of auto 2 ingesteld). Maar het maakt geen enkel verschil uit. Telkens keert het probleem terug.
Ik kan het zelf niet meer checken want het toestel is alweer terug naar Samsung.
Heb je dit alleen met een externe bron (decoder van je provider) of ook met de interne tuner en CI+-kaart?
Anoniem: 810997 @Sim1 september 2016 18:33
Ik heb geen interne tuner of CI+-kaart. Ik denk overigens niet dat het aan de decoder ligt, want mijn vorige toestel was een Philips LCD van 8 jaar oud en daarmee heb ik het probleem nooit ondervonden. Om even te citeren uit een review van de website flatpanelshd: "For a few years now, we have complained about micro-stutter (on motion) on Samsung's TVs, which is a special type of motion stutter that cannot be attributed to the native frequency of the source material. Instead it occurs randomly. Unfortunately, KS8000 continues to suffer from micro-stutter"
Dit klinkt heel vervelend.
Is het geen reden voor jou om de televisie om te ruilen voor een ander type?
Ben niet zo thuis in de materie, maar dit heeft toch te maken met de rendering van de video, dus is het toch codec(software)? Zou dat niet met een update te verhelpen zijn, of is het echt inherent aan het paneel (dat kan ik me niet voorstellen eigenlijk)?
Waarom deze tv kopen als je een lg oled kan kopen voor dit geld?
Omdat oled op dit moment redelijk snel zijn "kleur" verliest. Daarnaast is oled subliem in zwart waarden maar in het lichte spectrum is deze led beter.

Edit:
Het is gewoon de vraag of je een doorontwikkelde techniek wil die op zijn eind is. Of een nieuwe techniek met nog veel kinderziektes. Als je een nieuwe tv haalt dan doe je dit niet voor 2-3 jaar neem ik aan.

Edit: er had moeten staan dat led beter is in het lichte spectrum.

[Reactie gewijzigd door WiXX op 22 juli 2024 18:59]

Heb je dat zelf ervaren?
Omdat oled op dit moment redelijk snel zijn "kleur" verliest.
Heb je dit zelf ervaren? Want mijn vader kijkt al meer dan een jaar TV op zijn OLED en heb daar nog nooit wat van gemerkt.
Nee nooit zelf ervaren. Maar redelijk veel topics gelezen op av forums van gebruikers.

Wordt ook meteen weg gemod zie ik omdat er veel mensen het wel niet met deze stelling eens zijn. Ze hebben het ook niet over 1 jaar. De software in de oled tv's blijkt dit ook bij te stellen om dit verloop minder zichtbaar te maken. Maar het is er blijkbaar wel. Hier moet ik weer bij stellen. Ik heb het van horen zeggen, maar wel van gebruikers met veel verstand van tv's.
Deze tv kan best een uitblinker in beeld zijn, maar ben ik de enige die denkt dat er toch niets de superieure beeldkwaliteit van een oled scherm kan overtreffen? Dus waarom dan kiezen voor om het even welke andere tv in deze prijsklasse die geen oled scherm heeft?
Ik heb de 65inch versie van deze tv. Ik ben zeer tevreden met het beeld. Maar de afwerking van de behuizing is echt beneden maats voor de prijs die je ervoor betaald.

Ik had de tv gekregen, na plaatsing zag ik de volgende dag dat de LED verlichting er aan de onderkant een klein beetje uitkwam. Dus ik ging even goed kijken en kwam ik erachter dat de backpanel half los zat rechtsonder.

Vervolgens heb ik samsung gebeld, is er een monteur geweest en die hebben verteld dat ik via de winkel en vervangend toestel moet krijgen, want de oorzaak was transport schade.

Nu heb ik mijn vervangend toestel, maar het probleem is er weer. Dit keer gelukkig geen lekkend edge light, alleen de achterkant zit op verschillende plekken los.

Weer samsung gebeld en dus weer de monteur gekomen en bevestigd dat het slechte behuizing is en dat het vaak voor komt dat het snel stuk gaat.

Nu wacht ik nog af wat samsung (of winkel) gaat doen.
Hallo Bokkoman,

dit is geen transportschade, maar een grote fout in de productie van deze series. Zelf heb ik een 55KS7000 teruggestuurd ivm loslatend backcover en in tweede instantie ook een 60KS7000 met hetzelfde probleem -> loslatende backcover. Samsung heeft er voor gekozen om een schroefloos design te hanteren, waarbij het backcover dmv een kliksysteem aan het paneel vastzit. Waardeloos kan ik helaas vertellen uit eigen ervaring.

Ik ben nu tevreden met mijn mijn Sony 55XD9305.
Dit klopt. Deze methode van vastmaken van de backcover werd mij verteld door de monteur/controleur die langs kwam ivm dit probleem.
Ik weet niet zo goed wat ik nu moet doen, met het beeld ben ik heel tevreden maar met de bouw kwaliteit niet. Nu moet de dealer besluiten wat te doen met de tv. Ben bang dat ze geen gaan omruilen en ik weer hetzelfde probleem heb. Dan ben ik bereid om hem te houden, maar dan wel met flinke korting of iets van Samsung uit.

Nog even afwachten denk ik.
ik zat met hetzelfde dilemma. Nadat mijn 55KS7000 'hersteld' werd teruggebracht, zag ik direct dat er een nieuwe backcover gemonteerd was, maar dat het probleem hetzelfde zo niet erger was dan toen ik mijn tv had meegegeven. Ik stond er toen op dat Samsung mij een nieuw toestel ging toesturen, omdat ik er geen vertrouwen in had dat dit toestel voor een tweede keer gemaakt zou gaan worden. De back cover wederom demonteren en een nieuwe plaatsen komt de levensduur van een toestel van 1999 euro niet ten goede.

Met WifiMedia uit Arnhem, Samsung dealer, heb ik toen kunnen regelen dat ik met een kleine bijbetaling de 60KS7000 opgestuurd kreeg, waarbij zij de 55KS7000 gingen crediteren. Het eerste wat ik deed toen ik de 60KS7000 uit de doos haalde, was kijken naar de backcover. Deze zat ook al los bij dit toestel, Ik accepteerde het toen nog deels, omdat het gat relatief klein was. Toen ik na een lang weekend weer thuis kwam, zag ik dat mijn schrik de back cover aan de zijkant voor ongeveer 60-70% losliet. Toen was ik er helemaal klaar mee.

Wifimedia heeft toen netjes het toestel opgehaald en het totaal gecrediteerd.
Eerst zien dan geloven, ik vind 1080p OLED er tot nog toe beter uit zien dan die backlight leakende samsungs van 4K, als ie binnenkort in de winkel hangt maar eens mee spelen, verder is 4K overrated en upscaling imo niet echt lekker. Een "oude" gamepc met een GTX970 (ja die met 3.5gb) heeft met de meeste games moeite met 4k, en dan moet er ook nog geluid bij .. Nope.
Ik ben in het bezit van de UE65KS8000 en ik heb tekortkomingen in het geluid ontdekt. Helaas kom ik bij Samsung niet verder dan: "we kunnen de TV overnemen", maar dat heeft in dit geval totaal geen zin.
Wat is het geval: De TV heeft keurig 4 HDMI 2.0a aansluitingen, MAAR met een hele grote beperking.
Ik heb een satellietontvanger, een BluRay speler, een snelle PC (met Kodi) en mijn Onkyo TX-NR3009 receiver op de HDMI aansluitingen van de externe box aangesloten.
De receiver uiteraard op HDMI4; hierop werkt ARC.
Deze receiver ondersteunt Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Op de receiver is een 7.1 luidsprekersysteem aangesloten. Alle apparaten zijn (uiteraard) goed aangesloten en juist geconfigureerd.
Er treden twee fouten op:
Fout 1: Om überhaupt geluid te hebben via ARC moet ik altijd via "Live TV" schakelen. Dus van b.v. BluRay naar PC moet ik van BluRay eerst naar Live TV, wachten tot er geluid is, en dan pas naar PC. Als ik niet via Live Tv schakel geeft de TV geen geluid aan de receiver via ARC.
Fout 2: De TV "bewerkt" het geluid dat doorgegeven wordt aan de receiver in plaats van het 1:1 door te geven. De TV ondersteunt slechts "normaal" Dolby Digital en DTS, dus bij een BluRay met b.v. Dolby True HD is er totaal GEEN geluid. Een 7.1 signaal wordt niet juist herkend en wordt vertaald in simpel PCM geluid naar de receiver.
Het geluid zou gewoon onveranderd doorgegeven moeten worden aan de receiver. Mijn receiver heeft "slechts" HDMI 1.3 en geen 2.0a, dus ondersteunt de receiver "slechts" 4K op 30Hz en geen HDR. Ik moet dus nu de keuze maken: óf HD 7.1 geluid, óf UHD HDR beeld.

Het beeld mag dan wel OK zijn (al wordt zwart al gauw -te- grijs als je er niet precies recht voor zit), maar ik ben totaal niet tevreden over de manier waarop deze TV het geluid "verpest".

[Reactie gewijzigd door Jantje51 op 22 juli 2024 18:59]

HDMI ARC is alleen geschikt voor stereo PCM geluid volgens mij. Je zou evt de coax/spdif van TV naar receiver kunnen leggen om DD en DTS te krijgen, maar DTSHD en TrueHD krijg je dan ook niet. Daarvoor zul je dan de bluray speler via de Onkyo receiver aan moeten sluiten zodat de receiver het DTSHD en TrueHD direct van de bluray speler krijgt. Omdat je receiver HDMI 1.3 is zul je dan misschien de speler de decoding (naar 8 kanaals LPCM) moeten laten doen.

Je eerste probleem is iets wat ik al meer heb gezien. HDMI arc tussen apparaten werkt vaak niet stabiel. Ik heb op mijn oude Samsung ES serie de toslink gelegd omdat het vaker niet dan wel werkte. Soms 2 weken gewoon zonder problemen en dan ineens niet meer zonder allerlei truken uit te halen als ARC uit en aanzetten en de apparaten elkaar opnieuw laten 'zoeken'.

Ik heb voor mijn UHD HDMI1.4 speler een spdif kabeltje getrokken van speler naar receiver zodat ik bij UHD materiaal tenminste DD/DTS geluid heb

[Reactie gewijzigd door riwi op 22 juli 2024 18:59]

Via ARC krijg ik wel Dolby Digital en DTS, dus niet alleen PCM, maar niet de HD versies. Een optische verbinding is dus niet nodig, omdat SPDIF, zoals je terecht opmerkt OOK de HD versis niet ondersteunt. Via HDMI 1.3 wordt zonder probleem DTSHD en DDTrueHD weergegeven. HDMI 1.3 is dus niet de bottleneck voor het geluid (wel voor 2160P/60Hz en HDR).
Vandaar dat ik nu de keuze moet maken óf goed geluid óf goed beeld.
UITERAARD zou het menu van de TV de mogelijkheid moeten hebben om het geluid van een bron onaangetast naar de receiver (via ARC) door te geven. Wat ik eis is toch geen "rocket science"? Immers bij UHD HDR beeld hoort ook een perfect HD geluid?

Dat ARC soms gebrekkig werkt is iets dat ik niet accepteer. Zowel Samsung als Onkyo zeggen ARC te ondersteunen DUS moet het werken.

Het is zo ontzettend jammer dat ondersteunig en nazorg tegenwoordig ondergeschoven kindjes zijn. Het geld is binnen, dus de klant kan stikken.
Ik verwacht toch echt een softwareupdate van Samsung die ervoor zorgt dat het geluid via ARC behoorlijk werkt. Tot nu toe kom ik niet verder dan een onbenullige helpdeskmedewerker die aanbiedt om de TV over te nemen (en mij zo aan het lijntje probeert te houden), want iedereen met enig benul van de techniek begrijpt dat met het overnemen van een TV dit probleem onmogelijk opgelost wordt. Als het met de huidige software mogelijk was, dan kon ik het zelf wel oplossen!
Ik denk dat het return signaal binnen ARC toch beperkt is tot DD/DTS of PCM. Zoals ik eerder schreef ik dacht dat PCM de max was. Dus ik denk ook dat Onkyo dit niet zo kan aanpassen met een firmware update helaas.

Ik heb zelf een UHD speler maar mijn receiver/processor kan slechts HDMI1.4 en geen 2160p verwerken. Echter hij kan wel de audio afspelen uit een 2160p30 bron. Ik denk er dus aan om een HDMI splitter ertussen te plaatsen. Dus dan kan de speler 2160p met HD audio uitsturen naar de switch en kan 1 uitgang naar de TV (in mijn geval de projector) en de tweede uitgang naar de receiver. Het is een workaround, maar dan hoef ik tenminste niet mijn dure processor/voorversterker te vervangen waar ik verder nog zeer tevreden mee ben.

Dat ARC vlekkeloos zou moeten werken ben ik met je eens. Dat zijn gewoon bugs als de verbindingen niet werken. Zoals gezegd het feit dat DTSHD en TrueHD niet door gegeven worden is volgens mij geen bug, maar conform de specificatie en de mogelijkheden van ARC.

[Reactie gewijzigd door riwi op 22 juli 2024 18:59]

Dit is een beperking van arc en staat los van deze tv. De bandbreedte die voor arc beschikbaar is schiet tekort voor de hd-audioformaten. De retourverbinding is zeer vergelijkbaar met s/pdif en toslink die dezelfde beperkingen kennen. Er valt dus niets aan te doen op dit moment. Of je moet een nieuwere receiver kopen, maar of dat het waard is kan je alleen zelf bepalen..

[Reactie gewijzigd door Sim op 22 juli 2024 18:59]

is het bij jullie ook zo dat het audio signaal naar de receiver altijd op PCM staat? ik moet elke keer als ik van bron verander de audio handmatig instellen op digitaal of DTS, Dat is super irritant. Je zou toch verwachten dat de TV zelf het juiste signaal kan herkennen en doorgeven? De TV herkent het signaal wel. het wordt weer gegeven in de keuze, maar schakelde het niet automatisch in. mijn 6 jaar oude Sony had daar geen problemen mee.

Is er een oplossing?
Alle bluetooth headsets die ik heb gehad hebben last van een kleine vertraging.
Geen probleem voor muziek luisteren of een telefoongesprek. Maar TV kijken of games is niet te doen.
Door die vertraging loopt je beeld eigenlijk constant uit sync met het geluid. Alsof je naar een slechte gepirate versie zit te kijken.
Daarnaast kan niemand zijn oude koptelefoon nog gebruiken, aangezien je vorige TV gewoon de 3,5mm jack gebruikte.

Dit op een TV van bijna €2000 vind ik dan ook een massale blunder van Samsung. Ik zou hem dan ook niet kopen.
Hoeveel mensen gebruiken nou een koptelefoon bij hun televisie? Vrijwel niemand. Bovendien heeft iedereen wel een surround set die ze toch op hun TV aansluiten dan sluit je daar je koptelefoon op aan.
Bij mensen met jonge kinderen die geen 200x willen meeluisteren met Frozen.
Mensen met oudere kinderen die niet de hele dag mee willen luisteren naar Call of Duty.
En mensen met buren of huisgenoten die vroeg(er) naar bed gaan.
"Vrijwel niemand" :? Ouderen, die bijvoorbeeld hun koptelefoon willen aansluiten omdat ze anders de TV zo hard moeten zetten zodat de rest van het appartementenblok ook kan mee luisteren.

Even uit de glazen tweaker bol stappen voordat je een assumptie doet. :Y)
Ik dacht dat tweakers.net gericht was op... tweakers....? :)

RocketKoen snap ik wel, een dure televisie zoals dit moet ook betere aansluiting hebben. Oog voor detail mag ik wel verwachten voor zoveel geld.

Maar hier op tweakers moeten we zo'n nadeel voor lief kunnen nemen. Ik durf te wedden dat bijna iedereen die door deze comments leest, een receiver heeft waarop de koptelefoon kan worden aangesloten. Geeft ook beter geluid dan welk tv dan ook, en een beetje tweaker moet daar ook voor kiezen.
Een nadeel hoeft natuurlijk nog niet jouw nadeel te zijn.

Ik ben bijvoorbeeld heel blij dat ik een optische uitgang heb op mijn TV, sommige hebben dit niet. Dit kan je dan zien als een minpunt, echter voor iemand een receiver gebruikt met HDMI, zou dit niet uitmaken.

En daarbij is dit ook gewoon een belangrijk punt voor tweakers. Er zijn zat mensen om verschillende redenen die een koptelefoon gebruiken, dit kan zoals hierboven al werd geschreven door kinderen komen (ja tweakers hebben ook weleens kinderen), of omdat ze door omstandigheden gewoon zelf stil willen zijn. Zo ben ik vaak zat 's nachts wakker geweest door mijn werk (nachtdiensten - en dan verschuif ik mijn slaapritme daarvoor), en dan is een koptelefoon heel fijn.
Allang niet meer. Dat was vroeger met Femme Taken.
Tegenwoordig is het voor al het volk.
En ja, ook die met kleinere kinderen, alleen een TV hebben (de meeste hebben geen losse receiver) en het niet handig vinden dat een 3.5 jack weggelaten wordt. Terecht.
Of er zelfs een apparaatje aan hebben hangen zodat ze via hun gehoorapparaat de TV kunnen horen.
Krijg deze mensen dagelijks in de winkel.
Meestal niet onmiddelijk degenen die UHD met HRD kopen of nodig hebben, maar toch... Beweren dat het niet meer gebruikt wordt is wel enorm kortzichtig.
En hoe speel je frozen dan af? En je Call Of Duty?
Dikke kans dat de apparaten die je daarvoor gebruikt wel gewoon een koptelefoon ondersteunen.
En als ik vroeger de tv "te hard" zette dan ging hij na 2 waarschuwingen gewoon uit ipv een koptelefoon op me knar.

Mijn PS4 gebruik ik icm een Sony BT headset en dit werkt fantastisch. (Ik gebruik de headset niet omdat het geluid dan harder kan maar omdat ik anders geen microfoon heb ;) ).

[Reactie gewijzigd door GeeMoney op 22 juli 2024 18:59]

Je gaat voorbij aan het punt wat RocketKoen maakt..Een geweldige TV, een stevige prijs, maar als je dan besluit om de jack weg te laten zorg dan voor een waardig alternatief.

Mijn geluid komt van Sonos, mijn beeld via AppleTV beide geen jack...
Je redenering gaat dus aardig mank...
De Apple tv 4 ondersteund BT headsets.
En de Sonos ondersteund Wi-Fi headsets.

Ik zie het probleem niet?
Alle bluetooth headsets die ik heb gehad hebben last van een kleine vertraging.
Geen probleem voor muziek luisteren of een telefoongesprek. Maar TV kijken of games is niet te doen.
Door die vertraging loopt je beeld eigenlijk constant uit sync met het geluid. Alsof je naar een slechte gepirate versie zit te kijken.
Daarnaast kan niemand zijn oude koptelefoon nog gebruiken, aangezien je vorige TV gewoon de 3,5mm jack gebruikte.
En daar kom je weer op de originele quote. Weet trouwens niet hoe het met lag met wifi headsets zit.
Het probleem is dat Samsung 3.5 mm jack weghaald, maar geen alternatief levert... Dus naast die stevige prijs moet ik ook een nieuwe headset aanschaffen (er even vanuit gaande dat er geen vertraging is)

Natuurlijk kun je stellen dat de aanschaf van een BT set op die stevige prijs een schijntje is, maar we hebben het hier niet over een product -zoals een telefoon- waarbij de jack weg laten ruimte kan besparen o.i.d. Wat is de moeite om die jack er gewoon bij te doen?

[Reactie gewijzigd door Maestro J op 22 juli 2024 18:59]

Vroeger,vroeger ....
Vroeger brandde ik ook geen cd's .... maar wel mijn klauwen aan de uitlaat van mijn Kreidler.
Ik? Ik kijk vaak 11 uur savonds een film. Lijkt me niet sociaal in ons appartement om de geluidsset aan te knallen, en ik hoor het graag wat harder.
nou ik gebruik altijd een koptelefoon met gamen
Ik heb mijn Sonos Play 5's in stereo aangesloten op mijn televisie. Een andere manier van aansluiten is er niet, dus ik zou het zelf heel erg missen.
Bovendien heeft iedereen wel een surround set die ze toch op hun TV aansluiten dan sluit je daar je koptelefoon op aan.
Meeeste mensen hebben geen surround set.
Klopt, een goede versterker met dito luidsprekers en dan niet van die kleine dingetjes maar flinke kasten van bijv. Bowers &Wilkins.
Er zit wel een tosslink fiber out op het Samsung aansluitkastje. Dat is makkelijk te koppelen aan een fiber-stereo cinch out kastje (Ebay) en dan naar een separate koptelefoonversterker. Zijn er kompleet of als zelfbouwpakketje. Draadloze koptelefoon kan natuurlijk ook, die heeft op het basisstation 3.5mm stereo cinch.
Mensen die de uitgang gebruiken voor een analoge audio uitgang richting een analoge versterker met 2 speakers....omdat die mensen muziek belangrijker vinden dan een 5.1 surround set op een digitale versterker. Die mensen kunnen namelijk nog maar weinig nieuwe tvs vinden met rca (tulp) aansluiting en zijn dus aangewezen op de koptelefoon aansluiting.

Als die ook nog eens gaan ontbreken...
Precies, het geluid direct uit zo'n tv is vaak toch ondermaats vergeleken met een beetje versterker/speakers.
Ik zoe het probleem niet zo. De TV kan daar netjes rekening mee houden en het beeld ook iets vertragen afhankelijk van de latentie.
Dit heb ik gecheckt en de tv zorgt voor een correcte lipsync. Ik heb het niet geprobeerd in de spelmodus, maar ik kan me niet voorstellen dat het daar goed werkt zonder dat de inputlag oploopt. Want je zal de extra lag van bluetooth moeten compenseren.
Uit pure nieuwsgierigheid: Waarom zou je headset aan je tv willen hangen. Ik heb nog nooit daar een toepassing voor gezien. Heel misshien , op de tv's van tegenwoordig, skype maar vor de rest??
Daarbij heb ik een complete 7.1 receiver die er nog tussen zit waar altijd een 3.5 aansluiting op zit.
Nou als ik 's avonds laat een film aan zet en de vrouw ligt al te slapen. Heb voor de muziek Sonos in huis...dus geen 7.1 receiver aan de tv hangen :+ Gelukkig heeft de tv een 3.5 hoofdtelefoonaansluiting...
In de geplaatste reacties staan diverse redenen 'waarom een headset aan de tv te willen hangen'. Door werk ander dag ritme, kinderen, niet andere willen storen, (lekker knallen omdat het kan) Goede headset geeft veel betere geluid èn film/tv ervaring. Mijn tv heeft ingebouwde bluetooth aan boord - zeer tevreden mee.
Alle bluetooth headsets die ik heb gehad hebben last van een kleine vertraging.
Geen probleem voor muziek luisteren of een telefoongesprek. Maar TV kijken of games is niet te doen.
Door die vertraging loopt je beeld eigenlijk constant uit sync met het geluid. Alsof je naar een slechte gepirate versie zit te kijken.
Van live TV zou het beeld licht vertraagd kunnen worden om zo weer synchroon te zijn met het geluid. Ik weet overigens niet of deze TV daar ondersteuning voor heeft. Spellen blijven een probleem.
Daarnaast kan niemand zijn oude koptelefoon nog gebruiken, aangezien je vorige TV gewoon de 3,5mm jack gebruikte.
Aangenomen dat er een TOSLINK uit op zit (vaak beschikbaar voor sound bars) kan je er gewoon een simpele DAC op aansluiten (TOSLINK naar 3.5mm analoge stereo). Een alternatief is een HDMI switch met een analoge uitgang i.c.m. ARC.
Dit op een TV van bijna €2000 vind ik dan ook een massale blunder van Samsung. Ik zou hem dan ook niet kopen.
Het zou mij niet zo storen. Een TV is bij mij een 'dom' apparaat waarbij ik alleen geïnteresseerd ben in het beeld. Al het geluid (inclusief dat van live TV via HDMI-ARC) wordt afgehandeld via een HDMI switch en een 5.1 set. Ik zou nooit een koptelefoon of iets met Bluetooth aansluiten op de TV. Daarvoor heb ik veel intelligentere en meer toekomstbestendige randapparatuur waar ik zulk spul mee kan verbinden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:59]

Anoniem: 474132 31 augustus 2016 08:42
Als je een uhdtv wil kopen, raden we je aan om een zo groot mogelijke maat te kopen, want op de kleinere maten is, op een normale kijkafstand, het verschil in scherpte met een hdtv nauwelijks te zien.
Ik blijf dit een rare redenatietrant vinden, eigenlijk zegt men: "De ideale afstand tov een tv is dan wanneer je -net- niet meer de pixels kunt onderscheiden. De features van de content zijn dan maximaal zichtbaar zonder dat de pixels storen." Het is een nogal tech/spec gedreven manier om de ideale kijkafstand te bepalen en ik denk dat tv verkopers heel blij zijn met dit advies: "koop altijd een zo groot mogelijke tv!".

Voor een uhdtv komt dat neer op het volgende:
We kunnen hier dus eigenlijk uit concluderen dat de echt ideale kijkafstand voor een 4K Ultra HD tv voor 90 procent van de gebruikers nagenoeg onmogelijk en zelfs oncomfortabel is. Wil je toch op een comfortabele afstand het meeste profiteren van de hogere resolutie dan is het aan te raden om op een afstand tussen de 150 centimeter en 220 centimeter te gaan zitten, gebaseerd op een tv met een formaat van 55-inch.
bron: https://www.homecinemamag...-voor-een-4k-ultra-hd-tv/

Over een tijdje zijn -alle- schermen uhdtv of zelfs 8k. Voor 8k wordt het technisch criterium 'perfecte kijkafstand' helemaal ondoenlijk.

Ik ben dus van mening dat de grootte van een tv meer met het inpassen in de ruimte te maken heeft dan met het al dan niet kunnen onderscheiden van afzonderlijke pixels. Past het toestel in de woonkamer, en vormt het geen irritant groot object vooral als de tv uitstaat? Voor een thuisbioscoop heb je weer andere criteria.
Check.

In dat kader... Pasgeleden was ik bij een van mijn beste vrienden, die had besloten zijn monitor te vervangen voor een 40" 4K TV ( pricewatch: Philips BDM4065UC Zwart ). Ideaal voor programmeerwerk zei hij; niks 2 monitoren. Kijkafstand, 1/2 meter oid.

Ik heb het ook geprobeerd... en ben inmiddels ook overtuigd. 4k TV's zijn prima monitoren :)
Die staat hier ook, dat is gewoon een monitor hoor, geen TV. ;)

Geen tuner, CI+ moduleslot, overbodige beeldverwerking of 'smart-OS'. Je kan er altijd nog een HDMI TV-decoder in prikken, maargoed, dat kan met de meeste monitoren.
Haha ik ken het gevoel maar 40" vind ik net even te veel voor op mijn bureau. Persoonlijk vind ik 30" al vrij fors. Ik zit nu thuis met een 27" en dat vind ik eigenlijk ideaal. Helaas geen 4k maar 2560x1440 :( (maar beter dan de 2x 24" op kantoor)
Ik werk nog steeds op een Samsung 1920x1200 monitor. Het is ideaal om wat meer ruimte te hebben aan de onderkant, omdat windows eigenlijk altijd top-down worden ontworpen.

Dit gaat mijn volgende plan worden, dwz: als deze monitor overlijdt.
snap niet dat die ratio nooit is aangeslagen. ik zit ook met 1920x1200 en ben daar heel erg blij mee.
mis die pixel ook direct als ik achter een andere ratio monitor zit.
Helaas zijn 2560x1600 monitors heel duur en nog grotere 16x10 monitors onbetaalbaar
bij een kijkafstand van 4 meter wat vaak voorkomt kom je voor uhd al op een 80 inch tv uit, dan moet je bijna 3 keer kijken om alles op je scherm te zien....meeste van de tijd kijk je inderdaad naar een enorm groot zwart vlak.
Precies, dat tv's zo groot worden heeft meer te maken met de sales, aangezien men hogere marges kan vangen wanneer de glasplaat maar in enkele stukken gesneden wordt.

Ik vind het persoonlijk erg jammer, ik ben aan het kijken voor een nieuwe tv maar 40" is toch echt wel de absolute max voor wat ik in mijn huiskamer wil hebben staan. Maar goed, dan kom je bij alle B-modellen uit.
De ideale grootte van een TV is dat deze je hele blikveld vult, dus dat je zelfs vanuit je ooghoeken niets anders ziet dan TV.

Uiteraard moet de content hier op aangepast. Denk bij 4k/8k TV's niet aan een scherper beeld dan HD maar zie HD als een gecropte versie van UHD.

Of anders gezegd: de extra resolutie/schermgrootte is niet voor scherper beeld of hetzelfde beeld groter, maar voor extra beeld buiten wat je nu al ziet. Zie het als een geavanceerde vorm van Ambilight en niet als scherper/groter beeld.
Verwar jij tv kijken niet met VR?
Je hele blikveld vullen? Please not!
Zelfs in de bios wil ik absoluut niet vooraan zitten.
Verwar jij tv kijken niet met VR?
Nee, beide hebben exact dezelfde doelstelling: zorgen dat je helemaal opgaat in de film (of de game). Nee, voor het 8 uur journaal is het niks, maar daar koop je ook geen TV voor, die koop je voor films.
Je hele blikveld vullen? Please not!
Waarom denk je dat IMAX bioscopen een gekromd scherm hebben ?
Zelfs in de bios wil ik absoluut niet vooraan zitten
Omdat de films daar niet op gemaakt zijn en dus het hele beeld vullen met de dingen die je aandacht vereisen. Ga eens naar een IMAX film kijken die hier wel rekening mee houdt.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 22 juli 2024 18:59]

Ja juist ja, nu haal je er iets specifieks bij :). IMAX films.
Die zijn inderdaad bedoelt om er zoveel mogelijk van te zien (tot in je ooghoeken),
maar dat haalde ik absoluut niet uit je statement "De ideale grootte van een TV is dat deze je hele blikveld vult, dus dat je zelfs vanuit je ooghoeken niets anders ziet dan TV. "
Vandaar mijn reactie.

Voor gewoon tv kijken (wat de meesten toch thuis doen ;)) heb je dus absoluut geen scherm nodig wat je hele blikveld vult.
Wat vind je "gewoon TV kijken" ? Ik ga er van uit dat je een TV koopt met het idee hem als thuisbioscoop te gebruiken, want waarom zou je anders een TV kopen ?
Thuisbioscoop is wat anders dan IMAX film.
IMAX is echt een uitzondering. Voor iedereen die ik ken althans.
Zelfs bioscopen hebben eventueel IMAX als uitzondering (zowel het scherm als de passende film).

Om voor thuisbioscoop een zo groot mogelijk scherm te hebben is dat inderdaad leuk en fijn, maar die ene keer dat je een IMAX film wilt kijken ga je naar de IMAX bioscoop.
Voor al het overige (wat men dus vooral kijkt) wil men (of in ieder geval de meerderheid) echt niet een scherm wat zo groot is dat het je ooghoeken zelfs vult.

Ik heb nog nooit iemand gehoord die (uitgezonderd voor VR of inderdaad IMAX films) zo'n groot tv beeldscherm wil hebben dat het ooghoeken vult.
Je statement lijkt me dus alleen voor jezelf passen of voor een handjevol anderen.
@ Sim, ook hier geef je aan dat "de beeldkwaliteit erg goed is," maar is het nog altijd geen match voor de OLED reeks (UHD) van LG?

Wellicht interessant om dit eens uit te diepen? Ik kan best begrijpen dat mensen twijfelen na het lezen van bovenstaande review of men nu voor OLED moet kiezen of bijvoorbeeld deze... En qua prijs ontloopt deze niet veel met sommige UHD OLEDs :)
Mijn gedachte ook, en om de koe maar eens meteen bij de horens te vatten.

pricewatch: LG OLED55B6V Zwart

En voordat geroepen wordt dat dat bovenstaand model flink duurder is? Dit hoeft niet perse altijd het geval te zijn, flink duurder hoeft deze zeker niet te zijn. Er valt aardig wat korting te regelen her en der. Of dat specifiek LG en Oled is kan ik niet zeggen, maar honderden €'s minder dan de PW prijs is beslist geen uitzondering.

\[Prijs-discussie] OLED Televisies

De mindere kijkhoek van LCD is tegenwoordig blijkbaar zo geaccepteerd bij LCD dat het zelfs niet meer als negatief punt wordt aangehaald. Dat zou enkel terecht zijn als er geen TV's zouden zijn die dat ten heden dagen niet beter zouden kunnen doen, maar die zijn er dus wel degelijk.

Geen woord over het niet aanwezig zijn van 3D weergave bij bovenstaande review en hoewel het maar voor een enkeling een gemis zal zijn is het voor menig Oled bezitter nu een verademing om naar te kijken anno 2015/2016. Full HD Passief 3D is een genot in de thuis omgeving, en daar komt menig recente UHD Oled bezitter nu pas achter. Dat het geen waardevolle toevoeging is op een LCD TV, dat kan ik begrijpen, maar er zijn uitzonderingen. Overigens ontbreekt 3D weergave ook in bovenstaand LG Oled model, maar dat is op dit moment dan ook de instapper van de serie.

Mocht men twijfelen over High End LCD of Oled, en mocht met de hogere input lag voor lief kunnen nemen (m.a.w., game je niet op je TV), dan is het zeker de moeite waard om beide toestellen eens met elkaar te vergelijken. Bij voorkeur in huiskamer-omstandigheden want met die lichtbakken in de winkel kan men een TV niet op zijn beeldweergave inschatten.

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 22 juli 2024 18:59]

In een ruimte die niet al te fel verlicht is zal oled het altijd winnen;met ruime afstand. Maar door de hoge helderheid van deze tv zou het beeld onder slechte omstandigheden met veel omgevingslicht wel eens beter kunnen zijn,
Fijn dat jullie de settings vermelden voor betere letter weergave wanneer je een PC aansluit op deze tv. Vaak weet ik niet eens wat de meeste settings betekenen en dit helpt dus enorm voor de mensen die overgaan tot koop.

Aan de reviews te zien, wordt UHD nu veel betaalbaarder. Een zeer goede tv voor een betaalbaar bedrag. Full HD is alweer zo lang uit, dat mag wel eindelijk een keer fatsoenlijk opgevolgd worden.
Is er dan zoveel UHD content en devices die native UHD probleemloos kunnen afspelen?

Intel CPU's van volgend jaar (zie review) en grafische kaarten die zonder geluidsoverlast UHD kunnen afspelen moeten nog verschijnen.

Voordeel van Full HD is dat je haast moet zoeken naar content en devices die het niet native probleemloos kunnen afspelen. En zonder geluidsoverlast.

Tegen de tijd dat Nederlandse TV zenders in UHD uitzenden en Ziggo/triple play providers overgestapt zijn koop je deze UHD TV voor 500 euro.

Ik zou deze investering nog een paar jaar uitstellen.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 22 juli 2024 18:59]

In Nederland is er inderdaad nog niet heel veel content. Je zult hiervoor veelal het net op moeten gaan en daar UHD films of series moeten downloaden. Netflix zendt het ook uit, maar is kwalitatief echt wel van mindere kwaliteit.

Uiteraard wordt er veel aan upscaling gedaan, maar dan haal je niet het maximale eruit. Ik snap jouw punt van aankoop uitstellen dan ook wel goed.
Een stabiele verbindingssnelheid van 25 megabits per seconde of hoger.
bron: https://help.netflix.com/nl/node/13444

Ik weet niet of deze TV UTP aansluiting heeft, maar hoeveel mensen hebben een stabiele 25 Mb/s verbinding? En dan heb ik het niet alleen over tail.

Om maar te zwijgen over WIFI op 2.4 Ghz.

Ik vind upscaling er niet uitzien, het is gewoon hinderlijk en lijd hartstikke af.
Stotterende beelden ook.

Vandaar dat FullHD sinds afgelopen 2 jaar eindelijk normaal te bekijken is.
Maar HD kanalen die upscaled naar FULLHD zijn wel nog steeds irritant om te kijken.

Ik heb zelf een Samsung 5e generatie FULL HD en heb bewust een paar generaties overgeslagen heb ook een derde generatie Sony full-hd (2 jaar ouder) en je ziet het verschil toch.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 22 juli 2024 18:59]

@TotaalGeenHard eerste post. M'n huidige HTPC en zelfs m'n oude HTPC (Oude hardware maar een relatief nieuwe GTX 960) spelen anders probleemloos HEVC 4K af hoor. Voor de enthusiast is dat echt geen probleem meer.

@TotaalGeenHard tweede post. Ik heb ongeveer 10 devices thuis die echt allemaal 100-200mbps via Wifi doen. 25mbps is dus echt prima haalbaar. Als het echt niet anders kan/niet wil lukken met Wifi kan je altijd nog UTP aansluiten en het netjes wegwerken.

[Reactie gewijzigd door Max|Burn op 22 juli 2024 18:59]

Die GTX960 zie ik met een vanaf prijs van 185 euro staan en er zit een fan op.
Kan jij momenteel op een HTPC of ander klein netwerk device zonder fan en voor onder de 100 euro 4K afspelen.

Verder zit device via HDMI aangesloten en dien je content eerst op device te zetten of een NAS in je netwerk.

Is dat op 2.4 GHz en is het echt stabiel want fluctuatie tussen 100-200 Mbps is wel groot. Bovendien weet je niet of TV wel over goede WIFI chipset beschikt.

Ik heb hier een stuk of 40 AP's van de buren op 2.4Ghz en ben de enige die 5Ghz gebruikt. Pieken naar 100Mbps haal ik soms maar stabiele verbinding is het niet.
De fans draaien niet met media en dus is de kaart 100% stil. Er zijn kaarten voor minder verkrijgbaar met hevc playback. GTX 950. Intel IGP's of AMD apu's zijn een optie.

Met <100 euro geef je jezelf wel een erg krap budget maar voor 200-260 kom je in de intel nuc range en deze supporten gewoon 10bit hevc hardware decoding sinds Q1 2015. Volgens mij zijn de Nieuwe Pi achtige devices hier ook toe in staat en goedkoper maar dat weet ik niet zeker aangezien ik x86 devices prefereer :)

100-200 mbps hangt meer van het device af (eg iphone 5 haalt geen 200, eerder 90-100). Me htpc zit toch echt tegen de 200mbps aan op 5ghz en 100+ op 2.4ghz.

[Reactie gewijzigd door Max|Burn op 22 juli 2024 18:59]

een stabiele verbinding van 25megabit moet toch wel lukken? De meeste internet lijntjes zijn minimaal 50. Als je vervolgens kabel en glasvezel mee neemt is dit prima te doen. WiFI AC kom je ook al een heel eind.

De router ligt bij mij achter het TV meubel en ik heb mijn TV aangesloten met kabel, maar zelfs met WIFI had ik bijvoorbeeld nooit problemen met bijvoorbeeld netflix 4k.

[Reactie gewijzigd door Nedje op 22 juli 2024 18:59]

Bij veel huizen ligt er een brakke wifi router in de meterkast die eerst met 2.4 ghz door 2 betonnen muren heen moet en dan ook nog gestoord wordt door 20 andere routers uit de omgeving, dan kun je het dus echt wel vergeten.

Wij kopen gelijk zo'n uberding en drukken de buren gewoon uit de lucht of gebruiken 5 ghz maar dat geldt niet voor de gemiddelde gebruiker. Die koopt een simpel ding bij de mediamarkt voor 4 tientjes.
En die persoon zal bij de MM klagen/vragen nadat het niet lekker werkt op zn TV en dan kopen ze voor 200 euro de oplossing. Niet de beste maar wel een oplossing...
Of ze kopen een router op kosten van de baas onder het mom van 'Inrichten thuis werkplek'.

Enfin, ik denk dat steeds meer gemiddelde consumenten kwaliteit hardware in huis halen. De tijd dat alleen Tweakers e.d. goed spul in huis hadden valt volgens mij wel mee tegenwoordig
Nou dat moet wel meevallen denk ik. Ik heb sinds kort VDSL van KPN en haal daarmee net aan 30/30. Je zou ze nog een de kost moeten geven iedereen die een ADSL verbinding heeft daarmee ga je de 25mbit stabiel niet halen. Tenzij je misschien in de wijkcentrale woont
25Mbps lijkt in theorie wel mogelijk maar:

1) Je hebt met gebruikte chipset te maken in je TV
2) Gebruikte chipset in je wifi AP
3) Compatibiliteit tussen TV wifi en AP
4) Afstand tussen beiden
5) Buren (bij mij 40 AP's op 2.4 Ghz)
6) Andere devices/gebruikers op je netwerken die data trekken
7) Tail dus laatste stuk tussen jou kabel/adsl naar wijk centrale
8) Internet routering / peering
9) Servers van je content provider

Op 5 t/m & 9 heb je geen enkele invloed.

Dat je bij een speedtest 100Mbps gedurende een korte tijd kan halen is leuk.
Maar als je grafiek zou trekken naar een wifi device en b.v. 2 uur data gaat pompen zie je veel fluctuaties.

Mensen die weleens een paar uur online gamen hebben vast weleens gewerkt dat om onverklaarbare redenen framerates zeer laag worden.
Het lijkt me niet alleen in theorie mogelijk, maar ook in de praktijk. Uiteraard zijn er storingsfactoren waar je rekening mee moet houden en zonder WiFi AC lijkt het me inderdaad best lastig.

Tijdens het gebruik van WiFi AC lijkt het me echter geen probleem. Ik heb van Ziggo het oude 200 Mbps abonnement en haal over WiFI met al mijn AC apparaten structureel (vanaf internet bronnen) nabij de 200Mbps. Zal dat fluctueren als ik dit gedurende 1 to 4 uur non stop doe? Waarschijnlijk wel. Is dat erg? Nee denk het niet. Volgens mij is het kijken van 4K voor veel huishoudens met de juiste apparatuur prima te doen.

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat de gebruikte apparatuur invloed heeft op je snelheid. Dat is met auto's ook zo, 200 km/uur is ook eenvoudiger met een Ferrari dan met een Fiat Panda.

Ik kan thuis in ieder prima op zowel WiFI AC als kabel downloaden (met 23MB per seconde) of Netflix kijken.
Ik ben het met je eens dat je de goede omstandigheden een beetje in de hand moet helpen en creëren voor zover mogelijk. Er wordt hier echter net gedaan alsof een dergelijke snelheid alleen voor een select aantal is weggelegd en daar ben ik het niet mee eens.
Ik ontken nergens dat je geen 25Mb/s kunt halen (als jij 23MB/s hebt wil ik bij je komen wonen...) maar een stabiele verbinding is het niet.

Stabiel is je water, waarbij je waterdruk vrijwel altijd het zelfde is behalve op bepaalde tijdstippen als iedereen tegelijkertijd gaat douchen.

Je elektriciteit is stabiel. Behalve als iedereen in eens airco aan zou zetten (of juist uit).

Die fluctuaties in elektriciteit- en water net merken we vrijwel nooit, maar dat betekend niet dat ze er niet zijn.

Dat iemand eigen dure WIFI apparatuur heeft gekocht, 1Gb/s glas thuis heeft en alles op 5 Ghz doet en daarmee wel 100Mb/s haalt sluit ik niet uit. Alleen de meeste mensen gebruiken gewoon een Ziggo/ADSL standaard modem over een verbinding die alleen al in je straat en op wijk niveau meerdere malen met anderen gedeeld zal worden. Gezien de andere elementen waar je ook geen invloed op hebt kan je niet stellen dat een stabiele 25Mb/s voor iedereen momenteel is weggelegd.

Ik zou zeggen meten is weten, pomp eens 2 uur data tussen een servers en je WIFI laptop en bekijk je grafiek.

Als hij niet onder de 25Mb/s uitkomt ben je 1 van de happy few.
Mijn werkkamer is momenteel vrij, als je het niet erg vindt bij de kat te slapen ben je welkom :-)

De standaard apparatuur van je provider is inderdaad ruk, eens. Ik denk zeker dat het niet voor iedereen is weggelegd, maar uit eerdere berichten werd het net gebracht alsof het voor een zeer select aantal is weggelegd en dat valt denk ik tegenwoordig reuze mee. Steeds meer huishoudens hebben door dat kwaliteit iets meer mag kosten en investeren daar ook in. Maar inderdaad, niet allemaal.
Als je geen huisgenoten hebt, geen computers en andere devices aan hebt staan die op willekeurig moment bepalen dat ze iets (update ofzo) moeten down- of uploaden. Waarbij met name upload vaak funest is voor je download. E.a. remote backup etc.. hebt.

Aan de andere kant als je voor bijna 2000 euro een TV overweegt zul je er geen moeite mee hebben om een paar honderd euro uit te geven voor beter netwerk ;-)

ps: wat voor kat.... ben katten mens maar niet alle katten zien er en hebben een leuk karakter.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 22 juli 2024 18:59]

Denk dat mijn briendin het er niet mee eens is :D.
Uploaden die ik overigens niet aan..nergens voor nodig :-)
Als er één ding is dat ik bij een smart-tv nooit aansluit is het de UTP kabel. Daar wordt meer shit over naar binnen gehengeld dan content namelijk.
En over je wifi niet zeker? Als fabrikant en app leveranciers je gedrag willen monitoren maakt het niet uit of het wifi of ethernet is.
Ik weet niet of deze TV UTP aansluiting heeft, maar hoeveel mensen hebben een stabiele 25 Mb/s verbinding? En dan heb ik het niet alleen over tail.
UTP zegt natuurlijk niets over de snelheid van de verbinding. In de tekst is op meerdere plaatsen aangegeven dat de TV beschikt over UTP aansluiting, in de conclusie staat daar het volgende over:
...maar als je het toestel graag via een kabel aansluit op je thuisnetwerk, lopen er alsnog drie kabels naar de tv...
Om maar te zwijgen over WIFI op 2.4 Ghz.
An sich is er niks mis met een 2,4GHz verbinding. Ik weet het niet 100% zeker, maar volgens mij krijg ik thuis icm mijn router (Asus AC68U) daar een snellere verbinding mee dan via 5GHz.
Vandaar dat FullHD sinds afgelopen 2 jaar eindelijk normaal te bekijken is.
Maar HD kanalen die upscaled naar FULLHD zijn wel nog steeds irritant om te kijken.
Naar mijn mening kan dat al wel langer meer dan prima. :) Op mijn TV (Samsung UE40F6770) heb ik prima beeld en merk ik geen verschil tussen HD of upscaled TV zenders.
Je bent het toch weleens dat een vaste verbinding ten alle tijden stabieler is dan draadloos?

Of je nu 100Mb/s ethernet hebt of 200Mb/s Wifi qua latency en stabiliteit zal over ethernet altijd beter zijn.

Als je in een buurt woont waar mensen geen WIFI hebben heb je geluk.

Wat kijk genot aangaat, dat is zeer persoonlijk, ik behoor tot de mensen die moesten wennen om b.v. sportwedstrijd of een film die voornamelijk in het donker is opgenomen te kijken op een LCDTFT. CRT & plasma waren beter.

Zelf hoopte ik dat Samsung door zou gaan met OLED en zo over een paar jaar voor ver onder de 1000 euro een 44" OLED TV te halen, nu hun er uit gestapt zijn zal dat wel langer gaan duren.
Je bent het toch weleens dat een vaste verbinding ten alle tijden stabieler is dan draadloos?

Of je nu 100Mb/s ethernet hebt of 200Mb/s Wifi qua latency en stabiliteit zal over ethernet altijd beter zijn.

Als je in een buurt woont waar mensen geen WIFI hebben heb je geluk.
Een wired verbinding is stabieler, maar dat betekend niet dat het via wifi onmogelijk is om 25Mbit verbindingen te kunnen halen. Het valt of staat ook met de configuaratie van het netwerk. Als je een kanaal gebruikt wat niet of weinig gebruikt wordt, zal je allicht hogere snelheden halen dan dat je op een propvol kanaal erbij gaat zitten.

Mijn eigen WiFi netwerk (zowel op 2,5GHz als 5GHz) haalt altijd wel boven de 80Mbit of meer, waar ik meestal met 2,5GHz een snellere verbinding heb.
Zie me andere post er zijn teveel parameters die van invloed zijn en daarbij sluit ik uit dat er nooit 2 woningen op aarde zullen zijn waar de situatie 100% identiek zal zijn.

Overigens kanalen zijn geen garantie, goedkope wifi chipsets nemen kanaal grenzen niet zo nou.

Om maar te zwijgen over wat er allemaal nog meer (naast wifi) op 2.4 Ghz zit. Van radiografische speelgoed t/m garage openen, alarm systemen, draadloze camera's (ook de niet wifi's).
Is er dan zoveel UHD content en devices die native UHD probleemloos kunnen afspelen?

Intel CPU's van volgend jaar (zie review) en grafische kaarten die zonder geluidsoverlast UHD kunnen afspelen moeten nog verschijnen.
De huidige computers kunnen 2160p content al prima native afspelen. In de review wordt ook meer gesproken over encoding. ;) Ook TV's en dergelijken kunnen dat inmiddels. Bij Samsung in elk geval de 2015 modellen al voor wat ik zo snel vinden kon. De KS8000 is een 2016 model en je zou dan dus mogen verwachten dat die dat net zo goed kan doen en eigenlijk zelfs beter / uitgebreider.
Voordeel van Full HD is dat je haast moet zoeken naar content en devices die het niet native probleemloos kunnen afspelen. En zonder geluidsoverlast.
Als je nu nog moet zoeken naar full HD content, dan kijk je denk ik verkeerd. Meeste mensen willen geen lagere kwaliteit dan full HD met minstens DD/DTS 5.1 geluid. :)
Ik zou deze investering nog een paar jaar uitstellen.
Helemaal mee eens. Voor mijn gevoel is 4K qua status een beetje de 720p van een paar jaar terug; eigenlijk bij introductie al verouderd, omdat diens tegenhanger, 8K (en 1080p destijds) er ook aan komen stormen.
Het gaat er mij niet om dat iets 4K kan afspelen maar of ze dat ook geluidsloos kunnen.
Het is nu alsof dat het allemaal "net lukt" en dat 4K op 120 Hz met voordelige apparatuur ondenkbaar is op het moment.

8K zal waarschijnlijk volledige acceptatie kennen en tegen die tijd zal chipsets 8K op 120Hz ook probleemloos kunnen afspelen.

Overigens verwacht ik ook bij 8K 3D zonder bril mogelijkheden. En dan is een hoge refreshrates echt nodig.
Aan de reviews te zien, wordt UHD nu veel betaalbaarder. Een zeer goede tv voor een betaalbaar bedrag.
Inderdaad, ik sta er zelf soms van te kijken. Zo heb ik onlangs een 43" UHD televisie van Philips gekocht met Ambilight voor € 489,- (ja, nieuw en legaal) ;)
Niet bedoeld als reclame hoor, maar wat mij betreft wel exemplarisch voor de ontwikkeling op het gebied van UHD.
Ware het niet dat die Philips van je helemaal geen echt UHD televisie is... ze hebben marketing toegepast en blijkbaar werkt dat ook . 43inch met UHD is eigenlijk al twijfelachtig maar de manier waarop ze bij je scherm de term UHD hebben verkocht is nog erger.

Jij bent echter tevreden en daar gaat het uiteindelijk om, maar je voorbeeld klopt niet helemaal :) .

[Reactie gewijzigd door GeeMoney op 22 juli 2024 18:59]

Hmm... dat is wel jammer dan...
Het betreft de 43PUS6401. Uit de specs kan ik niet afleiden dat het geen UHD is. Ik ben best een leek, maar misschien kan je mij dan uitleggen waarom deze televisie geen UHD is...?
Het gebruikte fysieke paneel heeft maar 2880 x 2160 pixels.
Softwarematig lossen ze dit op waardoor de getoonde resolutie 3840 x 2160 vermeld.

Maar maak je er niet druk om hoor, als je een tevreden gebruiker bent dan maken specs toch niet uit? :)

Echt UHD toestellen zoals in de review zie je eigenlijk alleen boven de 900 euro, en dan wil je eigenlijk UHD met HDR maar ook dat doet zelfs deze Samsung niet echt. Daarvoor zal je naar OLED moeten kijken.
Dankjewel voor je uitleg, dat stel ik zeer op prijs. En inderdaad, gezien de prijs en het plezier dat ik er tot dusverre aan beleef, beschouw ik het alsnog niet als een miskoop. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.