Inleiding
Samengevat
De KS8000 van Samsung is een prachtige uhdtv die hdr kan weergeven. Juist die hdr-weergave zou nog wel wat beter kunnen, want de backlight heeft slechts acht dimming-zones. Wel komt de hoge maximale helderheid van pas bij veel licht in de kijkruimte. De beeldkwaliteit is erg goed, met een hoog contrast en een goede kleurweergave. Ook het geluid is uitstekend voor een televisie met naar beneden gerichte luidsprekers. Tel daar een prachtig ontwerp met een hoogwaardige afwerking bij op en we hebben een tv die we van harte kunnen aanraden.
Eindoordeel
Als je op zoek bent naar een nieuwe televisie en denkt aan een wat grotere maat, dan kun je tegenwoordig haast niet meer om uhd heen. Langzaam maar zeker zijn de fabrikanten hdtv's aan het vervangen door uhd-televisies, die voor steeds lagere prijzen worden verkocht. Nu de hoge uhd-resolutie niet meer bijzonder is, hebben alle fabrikanten hdr-weergave aangegrepen als onderscheidende factor voor de duurdere modellen. In deze review bekijken we de 55"-versie van de KS8000 van Samsung, een uhdtv die geschikt is voor hdr-weergave.
/i/2001212249.jpeg?f=imagenormal)
De KS8000 is beschikbaar in vier schermmaten van 49 tot 75 inch, waarbij de kleinste uitvoering vanaf ongeveer 1500 euro in de Pricewatch te vinden is en de grootste vanaf 5000 euro. De 55"-versie die wij bekeken, heeft een adviesprijs van 2499 euro, maar was op het moment van schrijven vanaf zo'n 1800 euro te vinden. De versie met een 65"-beelddiagonaal kostte rond de 2500 euro. Als je een uhdtv wil kopen, raden we je aan om een zo groot mogelijke maat te kopen, want op de kleinere maten is, op een normale kijkafstand, het verschil in scherpte met een hdtv nauwelijks te zien. De 49"-versie vinden we dan ook flink aan de kleine kant.
Niet alle uhdtv's die hdr kunnen weergeven, zijn daar even goed in. Voor het beste resultaat heb je een hoge maximale helderheid nodig en de KS8000 belooft dan ook een helderheid van meer dan 1000cd/m². Naast felle highlights heeft het beeldpaneel een groot kleurbereik, dat het dci-p3 kleurbereik benadert, dankzij het gebruik van quantum-dots. Reflecties in beeld kunnen flink afbreuk doen aan het beeld en om die tegen te gaan is het scherm voorzien van een coating die dezelfde structuur heeft als het oog van een nachtvlinder, waardoor omgevingslicht moet worden geabsorbeerd in plaats van teruggekaatst.
De KS8000 draait op Samsungs eigen Tizen besturingssysteem, waarvoor een niet nader gespecificeerde quadcore-soc is gebruikt. Naast een ouderwetse infraroodafstandsbediening met rubberen toetsen, levert Samsung een kleine Smart Control mee, die is voorzien van een microfoon voor spraakopdrachten. De meeste aansluitingen zijn ondergebracht in een aparte One Connect-box, zodat er minder kabels naar de tv lopen.
Uiterlijk en aansluitingen
De KS8000 is zeker geen goedkope televisie en dat is goed aan het uiterlijk af te zien, want het design mag er zijn en de afwerking is van hoog niveau. Voor het scherm zit een glasplaat, die bijna de hele voorkant beslaat en helemaal tot de randen doorloopt aan de boven- en zijkanten. Hierdoor lijkt het scherm, als de tv uitstaat, naadloos in de rand over te gaan. Als je de tv aanzet, zie je dat het actieve beeld op slechts 5mm afstand van de rand begint; alsnog indrukwekkend smalle bezels dus. Onderaan zit een zwarte, glimmende rand, waarachter de backlightleds zitten en waardoor het het beeld daar op 12mm van de rand begint.
Rondom het scherm loopt een metalen strip, die voorzien is van twee schuine, geborstelde randen. De buitenste rand is geslepen, waardoor het geheel een gevoel van luxe opwekt. Midden onder het scherm zit een verchroomd uitsteeksel met daarop een verlicht Samsung-logo. De logoverlichting is uiteraard in het menu uit te schakelen. Achter dit logo bevindt zich een knop waarmee de tv te bedienen is zonder afstandsbediening. Dit werkt bijzonder onhandig, doordat je afwisselend lang en kort op de knop moet drukken om je doel te bereiken. Gelukkig zitten er twee afstandsbedieningen bij de tv, waardoor je deze knop waarschijnlijk nooit nodig zult hebben.
De behuizing van de tv is erg plat; bovenaan is het scherm nog geen centimeter dik. Onderaan is de kast wat dikker, maar met een diepte van vier centimeter nog altijd behoorlijk plat. De achterkant is gemaakt van zwart plastic, waarin een horizontaal gestreepte structuur is aangebracht. Dat ziet er best aardig uit, maar doet wel wat goedkoop aan in vergelijking met de voorkant. De voet is geheel vervaardigd van metaal, en heeft chroom aan de bovenkant en een geborstelde afwerking aan de zijkanten. Het is een prachtig ontwerp, dat bovendien ruim voldoende stevigheid biedt.
Aansluitingen
De enige zichtbare aansluiting aan de achterkant is die van het netsnoer, want de rest van de aansluitingen zit achter een klepje. Het meegeleverde netsnoer is slechts anderhalve meter lang, maar doordat het afneembaar is, kun je het eenvoudig vervangen door een langer. Achter het klepje treffen we een CI+-slot, een usb 2.0-aansluiting, een seriële poort voor servicedoeleinden, een rj-45-netwerkaansluiting en een speciale connector voor de One Connect-break-out box. Er zit een uitsparing in het klepje, waardoor kabels naar buiten kunnen, maar deze is wat krap, waardoor het klepje de neiging heeft eraf te vallen als je een netwerkkabel gebruikt.
De losse One Connect wordt op de tv aangesloten met een bijna twee meter lange kabel, die is voorzien van propriëtaire stekkers. Op het 20cm lange kastje treffen we de volgende aansluitingen aan: Toslink- digitaal geluid, viermaal hdmi-2.0a, twee aansluitingen voor satelliet, een antenneaansluiting die geschikt is voor kabel en Digitenne, en nog twee usb 2.0-aansluitingen. Opvallend afwezig is een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Als je toch via een koptelefoon wil luisteren, ben je afhankelijk van bluetooth, maar dan werkt de volumeknop op de afstandsbediening niet.
Bediening op afstand
De KS8000 wordt geleverd met twee afstandsbedieningen; een normale infraroodafstandsbediening en een kleine Smart Control. Beide afstandsbedieningen zijn even zwaar; bijna honderd gram, maar omdat het infraroodmodel grotere afmetingen heeft, voelt dit nogal licht en daarmee wat goedkoop aan. De rubberen toetsen dragen evenmin bij aan het kwaliteitsgevoel en dat geldt ook voor de afwerking van het zwarte plastic. Hoewel dit de grootste van de twee is, is de infraroodafstandsbediening eigenlijk niet groot genoeg, want doordat er veel knoppen op een kleine oppervlakte zitten, oogt hij nogal druk. Daarbij helpt het niet dat veel knoppen zijn voorzien van meer dan één symbool, met daaronder ook nog eens tekst.
/i/2001212327.jpeg?f=imagenormal)
De achterkant is rond uitgevoerd met een inkeping voor je wijsvinger. Hierdoor ligt hij prettig in de hand, maar de keerzijde is dat hij wegrolt als je hem probeert te bedienen terwijl hij op tafel ligt. Alleen de knoppen die in het midden zitten, zijn te bedienen zonder hem op te pakken. Ondanks deze tekortkomingen werkt de infraroodafstandsbediening prima en doordat de knoppen overwegend op een logische plek zitten, zullen de meesten er snel mee leren werken.
Dat kan niet gezegd worden van de Smart Control. Door het geringe aantal knoppen oogt deze veel overzichtelijker en in onze ogen ook veel mooier dan het infraroodmodel, maar doordat er verscheidene functies in één knop gecombineerd zijn, werkt hij minder intuïtief. Als je de tv voor de eerste keer aanzet, krijg je dan ook uitleg dat de volume- en zapknoppen naar boven en beneden bewogen kunnen worden, en ingedrukt kunnen worden voor een derde functie: 'mute' in het geval van de volumeknop en 'tv-gids' bij de zapknop.
Wat tijdens de introductie niet wordt verteld, is dat er een vierde functie beschikbaar is als je de knop lang ingedrukt houdt: 'toegankelijkheidssnelkoppelingen' (mooi Scrabble-woord) bij de volumeknop en een kanaallijst bij de zapknop. Als je eenmaal op de hoogte bent van alle functies, werkt de Smart Control best prettig, want de knoppen voelen goed aan met een duidelijk voelbare en hoorbare klik. Alleen de volume- en zapknoppen voelen wat goedkoop aan. Bovendien zit er een scherp aanvoelend stukje plastic tussen deze beide knoppen in.
In de Smart Control zit een microfoon waarmee spraakopdrachten kunnen worden gegeven. De tv luistert zolang je de spraakknop ingedrukt houdt. Zeg je bijvoorbeeld 'Volume 15' dan gehoorzaamt de televisie keurig en wordt het volume op 15 gezet. Erg nuttig vinden we deze functie niet; bij zoekopdrachten komt spraakherkenning beter tot zijn recht, al zijn de zoekresultaten meestal beperkt tot YouTube. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om naar content op Netflix te zoeken. Hierdoor heeft de Smart Control voor ons niet veel meerwaarde en prefereren we de normale infraroodafstandsbediening, die dankzij zijn grotere aantal knoppen in veel gevallen sneller werkt. Eigenlijk zouden we het liefst gewoon een afstandsbediening hebben die de twee die nu zijn meegeleverd, in één apparaatje verenigt, zoals bijvoorbeeld LG en Sony dat hebben.
Samsung Smart View
Zoals tegenwoordig gewoon is bij smart-tv's, kun je ook een app op je tablet of telefoon inzetten om je tv te bedienen. De Samsung Smart View-app is er voor Android en iOS, en werkt goed. Na het koppelen met de tv toont de app alle foto's, video's en muziek op het mobiele apparaat. Door simpel op het gewenste bestand te tikken wordt het naar de tv gestuurd. Verder is het mogelijk om een selectie te maken in de vorm van een playlist. Uiteraard kun je het touchscreen ook inzetten om de tv te bedienen. Gemiste kans daarbij is dat het niet mogelijk is om de microfoon in te zetten voor spraakzoekopdrachten.
Interface en mediaspeler
Samsungs televisies draaien op het eigen besturingssysteem van de Koreaanse fabrikant: Tizen. De KS800 is voorzien van een niet nader gespecificeerde quadcore-soc, waarop het besturingssysteem vlekkeloos draait. Commando's met de afstandsbediening worden rap opgevolgd en interface-animaties verlopen soepel. Als je 3d-spellen gaat spelen, komt de soc wel wat tekort en krijg je haperende framerates te zien, maar daar hebben helaas alle moderne televisies last van. Betere framerates zijn overigens prima mogelijk door middel van de Gamefly-dienst, maar daar is een apart abonnement voor nodig en bovendien is de beeldkwaliteit hiervan door de vele compressieartefacten niet geweldig. Ook doet merkbare lag afbreuk aan het spelplezier.
/i/2001210983.jpeg?f=imagenormal)
De interface van Tizen is overzichtelijk en werkt intuïtief, waardoor je er snel je weg in weet te vinden. Als je op de homeknop drukt, verschijnt er onder in beeld een horizontale balk met daarop tegels die de beschikbare apps representeren. Als er meer tegels zijn dan er op de balk passen, scrolt de balk horizontaal heen en weer. Uiterst links staat de tegel voor live-tv en als je nog verder naar links navigeert, tref je de zoekfunctie, de externe ingangen en het instellingenmenu aan. Als je een tegel selecteert, verschijnt er een tweede, grotere horizontale balk, met relevante aanbevelingen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld bij Netflix snel verdergaan waar je gebleven was.
/i/2001210993.jpeg?f=imagenormal)
Als je de elektronische programmagids weergeeft, krijg je in de linkerbovenhoek het huidige kanaal in het klein te zien. De vormgeving van de gids is strak en overzichtelijk, en het is een koud kunstje om opnames of een timerweergave vanuit de gids te plannen. Als alternatief is er een zenderlijst waarin je op favorieten of categorieën kunt selecteren. Helaas leverde de categorie Gratis gewoon betaalzenders op, waarvoor je een geschikte smartcard moet hebben.
/i/2001210997.jpeg?f=imagenormal)
Als je op de hoofdbalk 'Live tv' selecteert, krijg je in de secundaire balk onlangs bekeken kanalen te zien: een handige functie. Daarnaast kun je zelf je favoriete kanalen aan deze balk toevoegen, waardoor je na een tijdje de kanaallijst nauwelijks nog nodig hebt. Het instellingenmenu wordt als overlay over het actieve beeld heen getoond en is, net als de rest van Tizen, strak vormgegeven. De indeling is logisch, waardoor je nooit lang naar een instelling hoeft te zoeken.
Mediaspeler
De mediaspeler van Tizen werkt goed en is geschikt voor het afspelen van foto's, video's en muziek. De lijst met ondersteunde bestandsformaten en codecs is lang, zodat onze testbestanden bijna allemaal keurig worden afgespeeld. Zoals je van een uhdtv mag verwachten, werken ook bestanden die met hevc zijn gecodeerd, probleemloos. Ook is de ondersteuning voor ondertitels goed en bovendien is het formaat ervan aan te passen. Kritiekpuntje hierbij is dat ze nogal groot zijn uitgevallen. De grootte is wel aan te passen, maar je kunt ze niet zo klein maken dat ze in de onderste balk van een film met het CinemaScope-formaat passen.
Energiegebruik, geluid en hdr
De KS8000 heeft energielabel A+ meegekregen en heeft dus een efficiënte ledbacklight voor een laag verbruik. Uiteraard hangt het verbruik sterk af van de helderheid die van de backlight wordt gevraagd.
Nadat we deze op de hoogste stand hadden gezet, gaf onze engergiemeter het hoogste gemiddelde verbruik aan: zo'n 143W. Dat is flink, maar als je daarbij bedenkt dat er maar liefst 615cd/m² aan helderheid wordt geproduceerd, valt het alleszins mee. Met de backlight afgesteld op 120cd/m², een prettige waarde om in een kamer met gematigd licht te kijken, zakt het gemiddelde verbruik naar 62W; een keurig resultaat voor een 55"-televisie.
Met de backlight in de laagste stand geeft onze meter een verbruik van 43W aan, maar de helderheid van 20cd/m² die daarbij hoort, is niet voldoende om zelfs in een volledig verduisterde kamer een acceptabel beeld te leveren. De backlight kan bij de KS8000 in afzonderlijke zones worden gedimd met de functie Smart LED. Hiermee kan afhankelijk van de beeldinhoud nog wat energie worden bespaard. Bij de meeste televisieprogramma's zal het niet veel uitmaken, maar bij het kijken naar een donkere film valt er nog wel wat te halen. Ook heeft Samsung de KS8000 voorzien van een ECO-sensor, die de helderheid automatisch aanpast aan het omgevingslicht. Hierdoor heb je altijd een mooi beeld zonder dat je onnodig energie gebruikt bij weinig omgevingslicht.
Geluid
Samsung heeft de KS8000 voorzien van een luidsprekersysteem met een vermogen van maar liefst 60W. Het resultaat hiervan is een overtuigend geluid met een stevig maximaal volume en een voor televisiebegrippen prima laagweergave. De luidsprekers zijn net zoals bij de meeste tv's onder in de kast gemonteerd en naar beneden gericht. Dit levert een minder mooi stereobeeld op dan bij naar voren, dus op je oren gerichte luidsprekers, maar Samsung heeft achter de luidsprekeropeningen een klein randje gemonteerd om het geluid even wat meer naar voren gericht te krijgen.
Het stereobeeld is hierdoor net wat beter dan bij andere televisies met naar beneden gerichte luidsprekers. Er zijn vier equalizer-presets, waarvan Heldere Spraak de nuttigste is, namelijk om stemmen duidelijker verstaanbaar te maken door middel van het versterken van het middengebied. In de normale stand kun je het geluid naar eigen smaak aanpassen door middel van de vijfbandsequalizer. Handige functie is Auto Volume, dat al te grote volumeverschillen tussen verschillende kanalen of ingangen gladstrijkt, zodat je je huisgenoten niet tot last bent als je 's avonds laat tv-kijkt.
Hdr
De KS8000 kan beelden met een High Dynamic Range weergeven. Dit zijn beelden waarin een hoger contrast is vastgelegd dan tot nu toe mogelijk was. Ze zijn beschikbaar via Netflix, al is het aanbod bij deze dienst nog zeer beperkt, en op schijfjes in het ultra-hd-blu-rayformaat. Samsung leende ons een UBD-K8500-speler uit, met een paar films om de hdr-weergave te beoordelen. De beeldkwaliteit was erg goed, maar viel net zoals eerder dit jaar, toen we voor het eerst naar ultra-hd-blu-ray keken, toch een beetje tegen.
Om te beginnen is de scherpte van de films die we hadden, niet veel beter dan die van gewone blu-rays en dat komt simpelweg doordat ze stuk voor stuk in 2k in plaats van 4k zijn gemasterd. Ten tweede heb je voor een overtuigende hdr-weergave een groot contrast nodig en dat is nu eenmaal een zwak punt van de gebruikte lcd-techniek. Nu heeft de KS8000 een zeer goed beeldpaneel met een voor lcd-begrippen hoog contrast, maar voor het beste resultaat heb je bij een lcd een local dimming backlight nodig met zo klein mogelijke zones. De edge-lit backlight van de KS8000 heeft acht verticale zones en deze zijn simpelweg te groot om overtuigend hdr weer te geven. Wel kan de KS8000 energie die niet nodig is in zwarte zones inzetten om een andere zone feller te laten branden. Met een testbeeld met een klein wit vlak op een zwarte achtergrond meten we zo kortstondige pieken van meer dan 1200cd/m². Bij het weergeven van normale content zullen deze hoge pieken echter bijna nooit worden gehaald.
Dat wil overigens niet zeggen dat het beeld er niet goed uitziet. Integendeel, door de hoge bitrate van uhd-blu-ray en de grotere 10bit-kleurdiepte krijg je wel degelijk een mooier beeld te zien. Ook krijg je een groter kleurbereik te zien, doordat de films volgens rec.2020 op de schijfjes staan. Het kleurbereik van rec.2020 wordt echter niet gehaald, want de huidige bioscoopfilms worden gemasterd volgens de DCI-P3-standaard. Het kleurbereik van de huidige generatie televisies komt bijna overeen met deze standaard en dus krijg je, afhankelijk van de film, wat meer kleur te zien. Wereldschokkend is het verschil met gewone blu-rays dus zeker niet, maar er is wel degelijk een verbetering zichtbaar en als er in de toekomst meer films uitkomen die in 4k zijn gemasterd, zal er ook een duidelijker verschil in scherpte zichtbaar zijn.
Inputlag en gebruik met pc
Vroeger, toen televisies nog beeldbuizen hadden, werd het beeld dat via een externe ingang werd aangeboden, zonder enige vertraging op de beeldbuis weergegeven. Spelaccessoires, zoals light guns, maakten gebruik van het supersnelle weergeven van het beeld om te bepalen waar je op het scherm mikte. Doordat moderne televisies het beeld niet direct weergeven, maar met een vertraging, werken deze oude gamecontrollers nu niet meer. Ook als je met een moderne console en controller speelt, heb je last van deze inputlag en worden actiegames lastiger om te spelen.
Om de inputlag bij het spelen van games zoveel mogelijk te beperken zijn bijna alle moderne tv's uitgerust met een speciale spelmodus. Bij de KS8000 vind je deze bij de beeldinstellingen onder 'Speciale weergavemodus'. Nadat we hem hadden ingeschakeld, registreerde onze Leo Bodnar-lagtester een lag van 21ms; een zeer goed resutaat, waarmee deze tv wat inputlag betreft tot de absolute top behoort. Voor gamers is de KS8000 dus een excellente keuze.
Gebruik met pc
De huidige generatie gameconsoles is nog niet geschikt voor gamen in 4k, maar als je een flinke pc met een goede videokaart gebruikt, is het wel mogelijk om te gamen op de volledige uhd-resolutie. Helaas kunnen we de inputlag op de eigen resolutie van de KS8000 niet meten, omdat de Leo Bodnar-lagtester alleen een 1080p60-signaal kan uitsturen. We moeten het dus doen met een subjectieve waarneming. We merken geen verschil in inputlag tussen 1080p60 en 2160p60, en daarmee is de KS8000 ook een prima tv om mee in 4k te gamen.
Als je een pc gebruikt om kleine lettertjes weer te geven op 3840x2160 pixels, dan is het van belang dat de tv intern geen gebruikmaakt van chroma subsampling om bandbreedte te besparen. Standaard doet de KS8000 dit wel en hoewel er goed mee te werken valt, zien we kleurfoutjes rond kleine lettertjes. Gelukkig heeft Samsung onder Beeld -> Expertinstellingen de optie HDMI UHD Color toegevoegd, die per ingang apart ingeschakeld kan worden. Na het inschakelen hiervan wordt er geen subsampling meer gebruikt en zien kleine lettertjes er haarscherp uit.
Beeldeigenschappen
De antireflectiecoating, die volgens Samsung geïnspireerd is door het oog van de nachtvlinder, doet haar werk redelijk, maar we hebben niet direct het idee dat ze significant beter is dan de coatings die andere fabrikanten gebruiken. Felle lichtbronnen in de kijkruimte leveren nog gewoon reflecties in het beeld op. De ontspiegeling die bijvoorbeeld op veel pc-monitoren wordt gebruikt, is veel effectiever, maar omdat die wat afbreuk doet aan het contrast, begrijpen we waarom Samsung die niet heeft gebruikt. De hoge maximale helderheid van het scherm helpt wel om de invloed van reflecties in het beeld te verminderen, waardoor deze tv een goede keuze is voor mensen die met veel omgevingslicht kijken.
De lcd-techniek is redelijk volwassen en hoewel er op het gebied van de backlight nog de nodige ontwikkeling waarneembaar is - de KS8000 maakt bijvoorbeeld gebruik van quantum-dots voor een groter kleurbereik - is er een aantal fundamentele problemen die nooit geheel opgelost zullen worden. Zo is een belangrijk nadeel ten opzichte van crt, plasma en oled dat het beeld recht van voren mooier is dan van onder een hoek bekeken. Om inzichtelijk te maken in hoeverre dat bij de KS8000 het geval is, hebben we twee foto's gemaakt met identieke belichting, de ene recht van voren en de andere onder een hoek van 45 graden.
We zien dat de kleuren onder een hoek minder verzadigd zijn en ook lopen de helderheid en het contrast terug. Toch zijn de kijkhoeken, voor een va-paneel, goed te noemen en valt er onder een hoek nog prima naar het beeld te kijken. Alleen als je een kritische kijker bent, moet je tamelijk recht voor het scherm plaatsnemen.
Een andere uitdaging voor fabrikanten is de uniformiteit van de backlight. Het is namelijk niet eenvoudig om het licht, dat bij de KS8000 opgewekt wordt door leds in de rand onder het scherm, gelijkmatig over het scherm te verdelen. Dit hebben we in beeld gebracht door foto's te maken van een volledig wit scherm, waarbij we voor middengrijs hebben belicht.
Helemaal perfect is het niet, maar Samsung heeft de helderheidsverschillen klein weten te houden. Bovendien verloopt de helderheid mooi geleidelijk, waardoor de verschillen bij normaal kijken nauwelijks opvallen. Alleen geoefende kijkers zullen, bij het bekijken van zeer uniforme beelden, zien dat het beeld in het midden wat helderder is dan aan de randen. Onder een hoek is de helderheid wat lager, waardoor de helderheidsverschillen op de foto wat duidelijker worden, maar als je met je eigen ogen naar normale beelden kijkt, is de uniformiteit voor een lcd goed te noemen.
Doordat een lcd nooit al het licht van de backlight kan tegenhouden, is de zwartweergave vaak een zwak punt. Toch doet de KS8000 het goed, met een voor lcd-begrippen prima weergave van zwart. De foto's met lange sluitertijd die we hebben gemaakt van een volledig zwart scherm, laten dit goed zien.
Recht van voren ziet het scherm er mooi donker uit, al speelt Samsung wel een beetje vals door bij het weergeven van een volledig zwart beeld de backlight terug te schroeven, hoewel we de Smart LED-backlight-dimming in het menu hadden uitgeschakeld. Omdat de tv dit alleen doet bij een (bijna) volledig zwart beeld, is dat in de praktijk niet zo'n probleem. Onder een hoek wordt zwart duidelijk minder donker weergegeven en zien we grotere helderheidsverschillen, maar ernstige vormen neemt het probleem niet aan.
Beeldverwerking
De meeste moderne televisies hebben allerlei functies die bedoeld zijn om het beeld mooier te maken. De KS8000 heeft een hele rits van deze beeldverbeteraars, die je in de meeste gevallen beter niet kunt inschakelen. Zo is Clean Digital View bedoeld om ruis en filmkorrel in beeld te verminderen. Het algoritme doet wat het belooft en weet beeldruis behoorlijk terug te dringen. Helaas heeft ook de scherpte eronder te lijden, waardoor fijne structuren uit het beeld verdwijnen en gezichten minder realistisch worden weergegeven. Alleen inzetten dus bij beeldmateriaal van erg lage kwaliteit, anders wordt het beeld er niet beter op en ziet het er maar onnatuurlijk uit.
Met Dynamisch Contrast kun je het contrast in het beeld verhogen. Het werkt heel simpel; de donkere gedeelten van het beeld worden donkerder gemaakt en de lichte gedeelten lichter. Het is effectief en als je naar slecht beeldmateriaal kijkt met te weinig contrast, kan het zeker helpen. Ook dit algoritme kun je bij goed beeldmateriaal beter niet inzetten, want hoewel het er op het eerste gezicht misschien mooier uitziet, gaan subtiele details in de hooglichten en schaduwpartijen erdoor verloren.
U
iteraard heeft Samsung ook gezorgd voor beeldinterpolatie in de vorm van Motion Plus. Hiermee kun je beweging er soepeler en scherper uit laten zien door het berekenen van extra tussenliggende beelden. Wij zijn geen voorstander van dit soort algoritmen, omdat ze altijd beeldfouten veroorzaken als de beweging in het beeld te gecompliceerd is. In de stand Aangepast heb je de mogelijkheid om LED Clear Motion aan te zetten. Dit is een vorm van backlight-scanning die zijn nut bewijst bij het kijken naar sport, omdat beweging er scherper gaat uitzien. De extreem felle backlight doet het traditionele nadeel van een lagere helderheid teniet, waardoor het beeld mooi helder blijft.
De superheldere backlight is ook in te zetten om gewone beelden om te zetten in hdr, door de speciale HDR+-modus in te schakelen. Dat is wellicht leuk om mensen een idee te geven van wat hdr nu eigenlijk doet zonder dat je er hdr-beeldmateriaal bij nodig hebt. Voor normaal kijken raden we deze stand af, omdat de werking grotendeels vergelijkbaar is met Dynamisch Contrast, maar dan nog een paar stappen heftiger. Het beeld gaat er hierdoor zeer onnatuurlijk uitzien en tot overmaat van ramp krijg je te veel kleur te zien. Beelden met een groot dynamisch bereik kunnen zeer mooi zijn, maar alleen als de maker ervan ze zo bedoeld heeft, ziet het er echt goed uit.
Metingen en kalibratie
Als je de beeldkwaliteit moet uitdrukken in getallen, dan is het contrast eigenlijk de belangrijkste meetwaarde. Wij meten volgens de ansi-methode, waarbij gelijktijdig witte en zwarte vlakken op het scherm worden getoond. Hierdoor heeft het automatisch dimmen van de backlight bij het weergeven van een volledig zwart scherm geen invloed op de meting, waardoor deze representatief is voor het weergeven van normale beelden. Met een ansi-contrastverhouding van 5595:1 behoort deze televisie tot de top van de lcd-modellen. Televisies met een oledscherm zijn op dit punt nog veel beter, maar daar staat dan ook een heel andere prijs tegenover.
De grijstintenmeting zegt veel over de kleurweergave, want voor een correct grijs moeten de primaire kleuren in de juiste verhouding worden weergegeven. Ook zien we aan deze meting of de gamma volgens specificaties oploopt, zodat er geen details in het beeld verloren gaan. We bekijken altijd alle presets en zoals meestal het geval is, heeft de stand Film de beste kleurweergave, want in de andere standen wordt het beeld duidelijk te blauw.
/i/2001211021.png?f=imagenormal)
Toch worden de kleuren ook in de flimstand niet perfect weergegeven, want rood is een tikje ondervertegenwoordigd. Doordat de afwijking klein is, met een gemiddelde ΔΕ2000 van 2,9, zie je daar met je eigen ogen zo goed als niets van. Ook de gammagrafiek verloopt zo goed als perfect en dat betekent in de praktijk dat er in hooglichten en schaduwpartijen detail zichtbaar is waar dit anders verloren zou gaan.
/i/2001211023.png?f=imagenormal)
De meting van de primaire en secundaire kleuren zegt vooral iets over de weergave van zeer verzadigde kleuren en is van al onze metingen de minst belangrijke als graadmeter van beeldkwaliteit. Toch brengt de KS8000 het er zeer goed vanaf en worden alle kleuren vertoond met een dusdanig kleine afwijking dat die met het blote oog niet zichtbaar is.
Kalibratie
Veel eer valt er niet aan te behalen, want zo uit de doos is de kleurweergave al goed, maar toch zijn we aan de slag gegaan met onze Spectracal C6-colorimeter in combinatie met Calman 5-software om het onderste uit de kan te halen wat beeldkwaliteit betreft. Samsung heeft de KS8000 voorzien van prima instellingen, waarmee zeer nauwkeurige kalibraties mogelijk zijn, maar aan een simpele tweestapsgrijskalibratie hadden we genoeg voor een perfecte weergave.
/i/2001211025.png?f=imagenormal)
Om het tekort aan rood in het beeld aan te pakken hebben we R-basis op 4 gezet en R-niveau op 8, waarna we tot een zeer lage gemiddelde ΔΕ2000 kwamen van slechts 0,8. Dit was alles wat nodig was om de toch al goede kleurweergave te perfectioneren.
/i/2001211027.png?f=imagenormal)
Na de kalibratie is ook de weergave van de primaire en secundaire kleuren nog wat verbeterd en kwamen we uit op een gemiddelde ΔΕ2000 van 0,7. Al met al weet de KS8000 duidelijk indruk te maken op het vlak van beeldkwaliteit, met een goed contrast en een prachtige kleurweergave.
Specificaties en fotogalerij
Categorie |
Televisies |
Product |
Samsung Series 8 KS8000 |
Uitvoering |
55" zwart |
Schermdiagonaal |
55" |
Vorm scherm |
Vlak |
Resolutie (tv) |
3840x2160 (ultra hd) |
Beeldverhouding |
16:9 |
Televisietype |
Ultra hd |
Paneeltype |
Lcd |
Backlight |
Edge-lit |
Local of micro-dimming |
Ja |
Hdr-ondersteuning |
Ja |
Smart-tv |
Ja |
Smart-tv-besturingssysteem |
Tizen |
Aantal tuners |
2 |
Common interface |
CI+ |
Video in |
4x hdmi |
Dlna |
Ja |
Verbinding (audio) |
Audio digitaal (s/pdif) |
Verbinding (usb) |
3x usb 2.0 |
Speakers |
Intern stereo |
Frontspeakervermogen (rms) |
60W |
Televisie-eigenschappen |
App-bediening, firmware-upgrade mogelijk, opnemen / timeshift, osd, picture in picture, ruisonderdrukking |
Introductiejaar |
2016 |
Televisiekleur (voorkant) |
Zwart |
Televisiekleur (zij-/achterkant) |
Zilver, zwart |
Voetkleur |
Zilver |
Hoogte |
799,5mm |
Hoogte (zonder voet) |
712,3mm |
Breedte |
1,23m |
Diepte |
376,2mm |
Diepte (zonder voet) |
40,8mm |
Gewicht |
19,9kg |
Fabrieksgarantie |
2 jaar carry-in |
Bijzonderheden |
Hdr 1000-ondersteuning |
Specs van fabrikant |
Productinformatie van de fabrikant |
Conclusie
De KS8000 is een schitterend vormgegeven televisie die een prachtig beeld en geluid levert. Echt serieuze minpunten heeft hij niet, maar toch hadden we een paar kleine zaken graag anders gezien. Zo vinden we de twee afstandsbedieningen niet handig, want hierdoor moet je kiezen tussen veel knoppen waarmee je sneller je doel bereikt, of smartfunctionaliteit, zoals een ingebouwde microfoon. Andere fabrikanten laten zien dat die twee apparaten prima in één kunnen worden verenigd.
Ook de One Connect-break-outbox lijkt op het eerste gezicht handig om de hoeveelheid kabels naar de tv te beperken, maar als je het toestel graag via een kabel aansluit op je thuisnetwerk, lopen er alsnog drie kabels naar de tv, die bovendien verhinderen dat het klepje om de aansluitingen te verstoppen dicht blijft zitten. Ook hoort op een tv in deze prijsklasse gewoon een koptelefoonaansluiting te zitten en ten slotte is de bediening zonder afstandsbediening, met een enkele knop, ontzettend onhandig.
Onze klachten betreffen allemaal triviale zaken en op belangrijke punten scoort deze tv juist erg goed. De beeldkwaliteit is voor een lcdtv zeer goed, met een hoog contrast en schitterende kleuren. Alleen oledtelevisies doen het op dit vlak beter, maar die hebben dan ook een heel andere prijs. De hdr-weergave is een leuke extra, al zijn de acht verticale dimmingzones van de backlight veel te groot voor een optimaal effect. De hoge maximale helderheid komt in ieder geval van pas als de lichtomstandigheden in de kijkruimte niet ideaal zijn.
De geluidsweergave is eveneens goed. Televisies met naar voren gerichte luidsprekers klinken beter en uiteraard kunnen losse audiosystemen nog beter klinken, maar voor een televisie met onzichtbare, naar beneden gerichte luidsprekers is het geluid uitstekend en veel mensen zullen het dan ook niet nodig vinden om uit te wijken naar een extern audiosysteem. Ook het uiterlijk is een belangrijk pluspunt, want het ontwerp ziet er strak uit en er zijn hoogwaardige materialen gebruikt. Alles bij elkaar is deze tv zeker een aanrader. Hij is niet goedkoop, maar door de geboden kwaliteit zijn stevige prijs dubbel en dwars waard.
Eindoordeel