Door Sim Kranenburg

Samsung KS8000-uhdtv Review

Uitblinker in beeld, geluid en design

31-08-2016 • 06:00

157

Singlepage-opmaak

Bediening op afstand

De KS8000 wordt geleverd met twee afstandsbedieningen; een normale infraroodafstandsbediening en een kleine Smart Control. Beide afstandsbedieningen zijn even zwaar; bijna honderd gram, maar omdat het infraroodmodel grotere afmetingen heeft, voelt dit nogal licht en daarmee wat goedkoop aan. De rubberen toetsen dragen evenmin bij aan het kwaliteitsgevoel en dat geldt ook voor de afwerking van het zwarte plastic. Hoewel dit de grootste van de twee is, is de infraroodafstandsbediening eigenlijk niet groot genoeg, want doordat er veel knoppen op een kleine oppervlakte zitten, oogt hij nogal druk. Daarbij helpt het niet dat veel knoppen zijn voorzien van meer dan één symbool, met daaronder ook nog eens tekst.

Afstandsbedieningen

De achterkant is rond uitgevoerd met een inkeping voor je wijsvinger. Hierdoor ligt hij prettig in de hand, maar de keerzijde is dat hij wegrolt als je hem probeert te bedienen terwijl hij op tafel ligt. Alleen de knoppen die in het midden zitten, zijn te bedienen zonder hem op te pakken. Ondanks deze tekortkomingen werkt de infraroodafstandsbediening prima en doordat de knoppen overwegend op een logische plek zitten, zullen de meesten er snel mee leren werken.

AfstandsbedieningAfstandsbediening

Dat kan niet gezegd worden van de Smart Control. Door het geringe aantal knoppen oogt deze veel overzichtelijker en in onze ogen ook veel mooier dan het infraroodmodel, maar doordat er verscheidene functies in één knop gecombineerd zijn, werkt hij minder intuïtief. Als je de tv voor de eerste keer aanzet, krijg je dan ook uitleg dat de volume- en zapknoppen naar boven en beneden bewogen kunnen worden, en ingedrukt kunnen worden voor een derde functie: 'mute' in het geval van de volumeknop en 'tv-gids' bij de zapknop.

Smart controlSmart control

Wat tijdens de introductie niet wordt verteld, is dat er een vierde functie beschikbaar is als je de knop lang ingedrukt houdt: 'toegankelijkheidssnelkoppelingen' (mooi Scrabble-woord) bij de volumeknop en een kanaallijst bij de zapknop. Als je eenmaal op de hoogte bent van alle functies, werkt de Smart Control best prettig, want de knoppen voelen goed aan met een duidelijk voelbare en hoorbare klik. Alleen de volume- en zapknoppen voelen wat goedkoop aan. Bovendien zit er een scherp aanvoelend stukje plastic tussen deze beide knoppen in.

In de Smart Control zit een microfoon waarmee spraakopdrachten kunnen worden gegeven. De tv luistert zolang je de spraakknop ingedrukt houdt. Zeg je bijvoorbeeld 'Volume 15' dan gehoorzaamt de televisie keurig en wordt het volume op 15 gezet. Erg nuttig vinden we deze functie niet; bij zoekopdrachten komt spraakherkenning beter tot zijn recht, al zijn de zoekresultaten meestal beperkt tot YouTube. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om naar content op Netflix te zoeken. Hierdoor heeft de Smart Control voor ons niet veel meerwaarde en prefereren we de normale infraroodafstandsbediening, die dankzij zijn grotere aantal knoppen in veel gevallen sneller werkt. Eigenlijk zouden we het liefst gewoon een afstandsbediening hebben die de twee die nu zijn meegeleverd, in één apparaatje verenigt, zoals bijvoorbeeld LG en Sony dat hebben.

Samsung Smart View

Samsung Smart ViewSamsung Smart ViewSamsung Smart View

Zoals tegenwoordig gewoon is bij smart-tv's, kun je ook een app op je tablet of telefoon inzetten om je tv te bedienen. De Samsung Smart View-app is er voor Android en iOS, en werkt goed. Na het koppelen met de tv toont de app alle foto's, video's en muziek op het mobiele apparaat. Door simpel op het gewenste bestand te tikken wordt het naar de tv gestuurd. Verder is het mogelijk om een selectie te maken in de vorm van een playlist. Uiteraard kun je het touchscreen ook inzetten om de tv te bedienen. Gemiste kans daarbij is dat het niet mogelijk is om de microfoon in te zetten voor spraakzoekopdrachten.