Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Vier tablets uit de middenklasse

Accuduur en behuizing maken het verschil

08-08-2016 • 06:00

210

Singlepage-opmaak

Behuizing en luidsprekers

Van tablets in deze prijsklasse verwachten we geen strakke metalen behuizing, maar wel meer dan een krakkemikkig plastic omhulsel. We treffen dan ook geen metalen behuizing aan bij deze vier tablets, waar we dat bij smartphones wel steeds meer zien in de midden- en budgetcategorie. Verder vinden we moderne technieken als draadloos laden en usb-c niet terug bij deze tablets, maar in deze prijsklasse is het wat ons betreft belangrijker dat ze bijvoorbeeld solide aanvoelen, fijn in gebruik zijn en over goede luidsprekers beschikken.

Samsung Tab A

De Samsung oogt zakelijk en strak. Het is de enige tablet in deze round-up met een fysieke thuisknop, maar verder zijn er geen toeters en bellen. Over de bouwkwaliteit hebben we weinig te klagen. De knoppen voelen solide aan, er zijn geen randen en kieren en het lijkt erop dat de tablet tegen een stootje kan, hoewel hij uiteraard wel wat buigzamer is dan wanneer hij van metaal was gemaakt. Wel is de achterkant wat glad en zouden we liever iets meer grip hebben. Doordat de achterkant ook nog plat is, op de uitstekende camera na, biedt hij niet heel veel houvast. De randen zijn in verhouding tot die van de andere tablets in deze round-up net wat scherper, wat iets minder fijn is als je hem lang vasthoudt.

Verder heeft de Tab A twee luidsprekers en geeft daarmee stereogeluid weer. Op de lange kant van de tablet zit naast de volumeknoppen een micro-sd-kaart-sleuf, waarmee de 16GB opslagcapaciteit uit te breiden is. Daar zit keurig een klepje voor tegen stof en andere ongewenste indringers.

Tablet round-upTablet round-upTablet round-up

Lenovo Tab 2

De Lenovo voelt iets minder robuust aan dan de Samsung-tablet. Dat komt vooral door het gebruikte soort plastic en het feit dat hij wat hol klinkt. Bij het buigen wordt dit enigszins bevestigd en voelt het aan alsof hij wel eens zou kunnen breken wanneer je er met je volle gewicht op zou gaan zitten. De achterkant van de Lenovo Tab 2 is net zo glad als die van de Samsung en de camera steekt niet uit. Aan de linker zijkant zit een klepje, waarachter plek is voor een micro-sd-kaart.

Wat betreft vormgeving valt vooral de luidsprekergrill aan de achterkant op. Deze dient om te benadrukken dat er Dolby Atmos-technologie in de Tab 2 huist. Er zitten geen twee, maar drie luidsprekers achter deze grill, waarmee het geluid driedimensionaal weergegeven zou kunnen worden. Het effect van de Dolby Atmos-technologie hoor je echter pas echt met oordopjes.

Tablet round-upTablet round-upTablet round-up

Acer Iconia Tab 10

De tablet van Acer heeft een wat afwijkende vormgeving. Zo vallen direct de twee gouden luidsprekergrills aan weerszijden op, met in het midden van de linkerkant volumeknoppen en aan de rechterkant een knop om van weergavemodus te wisselen. Daarmee kun je de instellingen voor beeld en geluid snel wijzigen via een aantal presets. Achter de grills zitten in totaal vier luidsprekers.

De volumeknoppen op die plek zijn best handig, omdat ze makkelijk te vinden zijn. De MediaMaster-knop lijkt ons overbodig, aangezien er maar weinig mensen zullen zijn die continu van weergavemodus zullen wisselen. Dat kan immers, zoals de Asus en Lenovo dit doen ook prima in de software. Verder leiden de verschillend gekleurde grills en knoppen wat af van wat er op het beeld getoond wordt en prefereren we een effen gekleurde rand.

Ook zit er nog een ietwat goedkoop aandoend plastic klepje aan de bovenkant van de tablet, die aansluit op het element waar de camera in huist. Daarachter zit de mini-hdmi-poort en het micro-sd-kaart-slot. Dit klepje sluit niet helemaal lekker, waardoor we ons kunnen voorstellen dat hij een keer afbreekt.

Helaas klinkt de Acer-tablet nog wat holler dan de Lenovo en we zijn bang dat de bovengemiddelde billen het winnen van de tablet, wanneer deze onverhoopt tussen bank en genoemde derrière komt. De tablet voelt bij het buigen namelijk nog iets minder stevig aan dan de Lenovo. De achterkant is geribbeld en biedt daardoor wat meer grip dan voorgaande twee tablets, wat wel fijn is.

Tablet round-upTablet round-upTablet round-up

Asus ZenPad 10

De Asus heeft net als de laatste twee besproken tablets een wat goedkoop aanvoelende plastic behuizing. Toch geeft de ZenPad onder meer bij het buigen een net wat steviger indruk dan met name de Acer-tablet en de kwaliteit van de behuizing is dan ook beter vergelijkbaar met die van de Lenovo Tab 2. Wel ziet hij er wat anders uit, met een achterkant die grotendeels bekleed is met een soort schubbenstructuur. Dat geeft iets meer grip dan bij de Lenovo- en de Samsung-tablets, maar iets minder dan die van de Acer.

Een nadeel aan de behuizing van de ZenPad 10, is dat geen van de poorten een klepje heeft. Daardoor kan zich eenvoudig viezigheid verzamelen in deze gapende gaten. Aan de onderkant van de tablet bevindt zich een aansluiting waar je de Asus Audio Dock aan kunt bevestigen. Dat is in essentie een toetsenbord met twee extra luidsprekers en kan handig zijn, hoewel we hem op het moment van schrijven nergens te koop zien staan.

Tablet round-upTablet round-upTablet round-up

Luidsprekers

Geluidskwaliteit van de luidsprekers van tablets vinden we in principe nog belangrijker dan bij smartphones. Bij goed geluid wil je er immers misschien wel een film of serie op kijken. Bij het testen van de luidsprekers hebben we de tablets zoals gewoonlijk van hetzelfde muziekstuk voorzien, waarin aardig wat lastige sissende klanken zitten en redelijk 'brede' bastonen. We zoeken de beste afstelling van het geluid per tablet en laten de tablets om beurten hetzelfde stukje afspelen.

De Acer-tablet viel daarbij in eerste instantie door de mand. Bij 'sissende' tonen is de weergave ronduit belabberd, hoewel we dat wel wat beter konden krijgen door te spelen met de geluidsweergavemodi. Dat ging weer wat ten koste van andere frequenties. Van de Samsung- en Lenovo-tablets hadden we de nodige verwachtingen, gezien het Dolby-systeem met drie luidsprekers van Lenovo en de staat van dienst van Samsung. Toch eindigen deze twee in onze subjectieve ervaring op een gedeelde tweede plaats met wat je 'prima geluid' zou kunnen noemen. De Asus wint, vanwege een vollere geluidsweergave die meer in balans klinkt voor ons gehoor.

Samengevat

De Samsung-tablet oogt het netst en voelt het meest robuust aan. Zowel de afwerking als de gebruikte materialen zijn prima, zeker voor deze prijsklasse. Alle andere tablets doen wat goedkoper aan door hol klinkende behuizingen en wat slapper plastic. De Lenovo en de Asus komen iets beter uit de verf en delen de tweede plek, waarbij we ons niet storen aan het ontwerp of de afwerking. Dit in tegenstelling tot de Acer, waarbij de opvallende zijkanten onnodig afleiden van het scherm en het materiaal het goedkoopst aandoet. Wel biedt de Acer de beste grip. Stevigheid is het belangrijkst wat ons betreft en op dat gebied wint Samsung het. Wat geluid betreft is het de Asus-tablet die de overwinning pakt.