De desktop heeft al ruim twintig jaar een zeer bekende formfactor: een atx-moederbord of afgeleide daarvan, hangend of liggend in een behuizing, en wat opslag, voeding en uitbreidingskaarten erin en eraan. In de loop der tijd is het atx-formaat soms aangepast met grotere of juist kleinere moederborden, zoals xl-atx, matx en mitx. Ook voedingen zijn soms wat langer en soms in sfx-formaat, en onze opslag is natuurlijk veranderd van 5,25"-floppies naar 2,5"-ssd's of m2-drives.
Wat niet veranderd is, is de opbouw van moederborden. Op een pcb van 305 bij 244 millimeter in het geval van atx worden de processor en het geheugen geprikt; videokaarten of andere uitbreidingskaarten worden in een pci- of pcie-slot gestoken. De opslag wordt met kabeltjes aan sata-connectors verbonden en de voeding wordt verbonden door middel van 24-pinsconnectors, eventueel bijgestaan door 4- of 8-pinsconnectors. Dat heeft allemaal nogal wat restricties voor de bouw en het ontwerp van behuizingen tot gevolg.
Het Avalon-project valt onder het Republic of Gamers-merk van Asus en moet eerst de reactie van pers en modders peilen met een complete behuizing annex nieuw moederbordformaat. Het is dus enigzins als barebone systeem te beschouwen. Juist omdat het zo compleet anders is dan we gewend zijn, zal het idee nog even tijd nodig hebben om realiteit te worden, maar dat neemt niet weg dat met de prototypes lekker gespeeld kan worden.
Asus wil proberen met zijn Avalon-project verandering te brengen in het wat tweedimensionale karakter van moederborden. Daarmee kunnen de formfactors van pc's worden opgefrist en zijn er wat speelopties met componenten die je niet zou verwachten. We gingen bij Asus op zijn Computex-stand langs en probeerden in belabberde lichtomstandigheden uit te vinden hoe Avalon in elkaar steekt.