Asus toont Avalon-behuizing op basis van geheel nieuw moederbordontwerp

Asus ROG heeft een prototype van een hybride behuizing en moederbord getoond op de Computex waardoor een systeem vrijwel zonder kabels gebouwd kan worden. Het gaat om een concept 'Avalon' waarbij de voordelen van een zelfbouwsysteem grotendeels bewaard blijven.

Het enige addertje onder het gras is dat de videokaart nog met extra kabels aangesloten moet worden, omdat die nog te veel energie vraagt. In de toekomst zou dat volgens Asus kunnen veranderen als grafische kaarten ook met zogenaamde 'edge connectors' aan te sluiten zijn, maar dan moet het ontwerp van die kaarten anders worden.

Het Avalon-concept gaat uit van het feit dat de meeste gamers naast een goede cpu een krachtige gpu nodig hebben en verder geen andere kaarten, waardoor het ontwerp kan bestaan uit een moederbord met verschillende dochter-borden. Eén van die dochterborden is speciaal bedoeld voor het insteken van ssd's vanaf de voorzijde van de pc. Weer andere zijn nodig om de speciaal ontworpen voeding en losse achterpaneel aan te sluiten.

Doordat één zijde van het moederbord tegen de voorkant aankomt, is het mogelijk om aan de voorzijde van het apparaat verschillende i/o-poorten rechtstreeks op het moederbord aan te sluiten, eigenlijk zoals een traditioneel achterpaneel met de verschillende i/o-poorten op een moederbord bevestigd zit.

Een idee achter een verwisselbare module met i/o-poorten aan de achterzijde, komt uit de verschillende opties die een gebruiker kan wensen. Iemand die de pc voor virtual reality wil gebruiken, heeft volgens Asus bijvoorbeeld meer usb-poorten nodig, terwijl een werkstation meer heeft aan een dubbele netwerkaansluiting en een htpc vereist weer beter geluid.

De i/o-modules kunnen aan het moederbord gekoppeld worden via edge-connectors met verschillende pci-e-lanes waardoor gebruikers ook andere controllers aan kunnen sluiten, zoals m2-slots of audiocircuits die helemaal los van het moederbord staan.

De voeding wordt via een edge-connector aangesloten die is afgekeken van hoe server-voedingen aan worden gesloten en schuift in de achterkant van de kast. Het prototype van de voeding is 600 watt. Alle elektriciteit wordt via het moederbord over de verschillende componenten verdeeld.

Voor de grafische kaart is een apart onderdeel aan de behuizing toegevoegd, waardoor de hele airflow losstaat van die van de rest van de kast. Dat laatste is vooral zo bedacht omdat de gpu in een gamesysteem het heetst wordt en 'een geste naar gamers omdat die hun grafische kaart vaker dan andere hardware vervangen', aldus Asus' eigen blog.

Het moederbord op basis van de Z170-chipset heeft een eigen backplate, zodat gebruikers eigen koelers of waterkoeling op het bord kunnen schroeven.

Omdat het een prototype betreft, is niet duidelijk wanneer en of het ooit voor de consument verkrijgbaar zal zijn of wat het moet gaan kosten.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

30-05-2016 • 18:24

45 Linkedin

Reacties (45)

Wijzig sortering
Naast de voeding (foto achterzijde) is het logo van In Win te zien. De twee werken schijnbaar wel vaker samen, zoals te zien in video: Uitklapbare behuizing van In Win en Asus
Goed plan ook modules voor verschillende soorten gebruikers (HTPC, gamers, workstation).
Word lastiger als je alle drie op één apparaat doet. Mijn PC is mijn workstation, ik game erop (toekomst bv ook VR dus) en tot voor kort keek ik er ook films op.

Word vol met goede audio aansluitingen, veel USB (3.1) poorten en dubbele Lan :+

Leuk concept voor de massa maar ik zie voor alsnog een hoop beperkingen voor powerusers :(
Wat me opvalt bij die modules is de poortkeuze. Als ik even snel kijk:

VR
 • WiFi
 • HDMI
 • 8x USB 3.0
 • Gb(?) ethernet
 • 2x USB C 3.1
 • 2x USB 2.0
 • Mic in
 • Line in
 • Line out
Home theater
 • WiFi
 • HDMI
 • 1x USB C 3.1
 • 4x USB 3.0
 • 1x USB 2.0
 • 100Mb(?) ethernet
 • Mic in
 • Line in
 • Line out
Workstation
 • WiFi
 • HDMI
 • 4x USB 3.0
 • 2x Gb(?) ethernet
Ik neem aan dat we hieruit kunnen concluderen dat er verschillende varianten van deze behuizing op de markt komen? Als alle breakout boxes meegeleverd zullen worden met één behuizing, vervalt het nut van de home theater-box (op de betere geluidschip na) geheel. Bij de meerwaarde van de workstation-box kun je ook vraagtekens zetten: er zijn USB 3-to-Gb-ethernetadapers op de markt die naar mijn weten (vrijwel) even goed presteren als een Gb-poort op een mobo-chipset, waardoor de meerwaarde van die box ook vervalt. De VR-box heeft tenslotte letterlijk het dubbele aantal USB-poorten, op alle varianten.

[Reactie gewijzigd door Zegato op 30 mei 2016 20:35]

Het grootste nadeel van GBe over USB is de matige ondersteuning voor PXE boot en alles wat met netwerk boot environments te maken heeft. Gewoon omdat de meegeleverde driver pas geladen kan worden als het OS draait. En niet vanuit de bios oid.
De rode USB poorten zijn ook USB 3.1, alleen ze hebben een Type-A connector.

Het USB poorten verhaal bestaat nu dus uit twee eigenschappen; 1) de versie en 2) het type connector. Er worden nu twee connectoren gebruikt: Type-A, de standaard connector die we al heel lang gebruiken en Type-C, de nieuwe omkeerbare kleinere connector. Beide connectoren kunnen over 3 standaarden beschikken: USB 2.0 (500Mb/s), 3.0 (5Gb/s) en 3.1 (10Gb/s).

De 'VR' module heeft dus de volgende poorten:
 • 8x USB Type-A 3.0
 • 2x USB Type-A 3.1
 • 2x USB Type-C 3.1
Lijkt een beetje op dat idee met die modulaire toverbehuizing van een andere fabrikant: leuk bedacht, maar in de praktijk niet heel zinvol om dat je gewoon nergens compatible mee bent qua form factor.
Dat is dus juist niet helemaal zo. Je kunt geen ander moederbord gebruiken, maar wel het 'belangrijkste' voor een gamer vervangen: de videokaart en ssd's kun je insteken.

Je bedoelt denk ik deze (staat ook in bij 'gerelateerde content' maar dat is zeker op mobiel niet zo zichtbaar: nieuws: Razers Project Christine belooft pc-behuizing op modulaire basis )
Van de andere kant hebben we al BTX, DTX, en een heleboel andere potentieel interessante form factors zien verschijnen en verdwijnen, want we kopen nog steeds liever onze kast en ons moederbord apart. Zo lang dat zo blijft wil je 1 standaard, of misschien een paar (compatible), en that's it. Succes met zoeken naar je Extended Mini-ITX-kast, of je Flex-ATX, of CEB of whatever.
Een beetje het Shuttle verhaal. Prima systemen maar als je iets wil vervangen dan betaal je de hoofdprijs (als het al mogelijk is).
Dat valt wel mee hoor.
Mobo is gewoon mitx (wel hopen dat de cpu op de juiste plek zit ivm die speciale heatsink cooler maar dan zet je en een andere koeler op). De hdd/optical/cardreader allemaal standaard spul. Enige wat je echt bij shuttle moet bestellen is een voeding. Ik heb enige tijd geleden 2 glamors op de kop getikt waarvan 1tje zonder voeding. Gewoon voeding bestellen. Misschien iets duurder dan normaal maar ach.. 250W voor 70,-- waarover is nagedacht. Vind het wel meevallen. Vond het zeker geen hoofdprijs.

Vind het wel mooi om te zien dat asus hier buiten de kaders treed. Heerlijk. Kast is spuuglelijk maar over het idee ben ik zeer te spreken. Ben benieuwd. Ik vraag me wel al of je dat vermogen via het moederboard moet willen laten lopen. Ik heb geen moeite met kabels. De positie van de aansluiting is alleen vaak ruk (zijkant ipv achterkant) en soms ook redeling stug door de "kous" die er om heen zit.

Ja.. ben heel benieuwd als dit ding prototype-af is...
Het heeft alle design cues van een micro hifi keten van eind jaren 90 begin 2000's.. Ik zoek enkel nog de Minidisc drive :)
Het design spreekt mij meer aan dan het concept. Alleen jammer van dat RoG logo
Jezus wat een onnodig ruimte gebruik zeg. Dat moet echt beter kunnen. Zal ook wel weer duurder dan normale parts komen. Wordt het geen succes, zit je uiteindelijk met een systeem die je niet meer kan upgraden.
Zoals ik het op de foto's zie, is dit juist zuiniger wat betreft ruimte vergeleken met doorgaande high-end systemen. Een blokje kracht :)
Wat ik op de fotos zie is groter dan mijn SLI capable systeem. Dus nee vind het niet zo ruimte besparend (Fortress FB3 behuizing gebruik ik).
De ft 03? Die is niet modulair? Als je kijkt naar de koeler in de bovenstaande foto, of de sdd lades, lijkt me dat dit modulaire systeem toch echt wat kleiner is.

In ieder geval veel minder hoog. Daarnaast modulair, dus waarschijnlijk beter aan te passen aan de omgeving waar hij komt te staan.
de FT03 is micro ATX
de FT03Mini is mini ITX

en ja ze zijn naar mijn inschatting toch zeer zeker kleiner...
de FT03 naast een midtower:
http://cdn.overclock.net/...a53_SM5nexttotheFT03.jpeg

de mini:
https://www.google.com/ur...zvAw&ust=1464717370614558

de mini naast de gewone:
https://www.google.com/ur...zvAw&ust=1464717370614558
Ah ja..die mini is inderdaad zeer compact! Nice.
Maar niet modulair en mini itx.

Ik denk ook wel dat het compacter kan, kijk naar de mac pro. Maar een modulair systeem met atx moederbord (ook modulair), zie ik wel zitten eerlijk gezegd. Of dit ding van Asus het dan zou moeten zijn....ik denk t niet. Maar ze moeten ergens beginnen.
Ik juich deze ontwikkeling wel toe. Steeds vaker zet ik mijn pc naast de tv in de woonkamer. Controller aansluiten en je hebt min of meer een console. Als ze nou een kast maken die compact is, niet misstaat in de woonkamer en die goede koelprestaties biedt, zie ik hier zeker toekomst in.
Ja het is ook zeker niet de eerste keer dat een dergelijke behuizing wordt gemaakt. Dat bedoel ik ook met 'deze ontwikkeling'. Van mij mogen alle fabrikanten een poging voor iets dergelijks proberen. Ik denk dat het wel populair kan worden.
Gamers gebruiken blijkbaar geen geluidskaarten.....
Mooi concept , slecht uitgedacht als je het mij vraagt.
ik verwacht dat 99,9% van de gamers inderdaad geen geluidskaarten gebruiken. En waarom zouden ze?
zodat je natuurlijk 32 MB wavetable kan prikken in je soundblaster AWE 32! oh.. wait a minute...
En toch heb ik in mijn PC een aparte (soundblaster)geluidskaart zitten, omdat ik deze net wat mooier vind klinken dan de on-board. Daarom vind ik een extra PCI-E slot toch wel een gemis.
interne geluidskaarten zijn volstrekt onzinnig in PCs. De enige realistische verbetering is via een externe geluidskaart. De rest is niet meer dan een marketing scam.
Nou - niet helemaal mee eens hoor. Ik ben heel blij met mijn Gigabyte G1.Sniper M5
De ingebouwde op mijn asus bordne voldoet eigenlijk prima
Heel veel hebben een usb headset
Vind zelf het mooie aan kasten, dat je er eigenlijk maar 1 hele goede hoeft te kopen en er dan zo lang mee door kan gaan totdat hij bij wijze van spreken uit elkaar valt want kasten worden toch nauwelijks beter...

Deze kast ziet er voornamelijk compacter uit wat een voordeel zou kunnen zijn, maar het word pas echt interessant als de airflow hierdoor een stuk beter word.

Misschien toch ooit een kast upgrade? :)
Op zich een prima idee, net zoals de modulaire smartphone.
Extra SSD er zo in te steken, net als al je andere componenten, en vooral (bijna) geen kabels meer.
Maar, het ontwerp vind ik niet zo heel handig. aansluitingen aan beide kanten, PCB's die haaks op elkaar staan en dergelijke. Ook die modules voor gamer/workstation/HTPC vind ik wat zinloos. Gewoon overal het VR model bij stoppen, die heeft de meeste I/O ;)

Maak dan een wat langwerpig moederbord met PCI-E sloten of vergelijkbaar, zowel aan voor als achterkant. Aan de voorzijde kun je ze dan gebruiken voor SSD's. En eventueel je audiokaart als je daar veel mee wisselt qua jackplugs. En aan de achterzijde je optionele netwerkkaart, GPU, en eventueel meer SSD als je veel storage gebruikt.
Op zich best handig processor aan de andere kant van het moederbord.
Dan zou je een heel groot koelblok kunnen plaatsen omdat je niet met ram en videokaart zit.
Ben benieuwd of deze uit gaan komen.
Ik vind het heel veel op een oude stereo uit de jaren tachtig lijken, kan hem persoonlijk niet als mooi beschouwen. :|

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee