Door Jeroen Horlings

Redacteur

Evolutie van de smartphonecamera

Zeven generaties vergeleken

17-03-2016 • 06:00

144

Singlepage-opmaak

Vergelijking met een echte camera

Zeven smartphones met elkaar vergelijken is een logistiek drama. Je moet immers op min of meer exact hetzelfde moment foto's en video's maken, en dat dus zeven keer. Of erger: met zeven smartphones tegelijk filmen, waarbij hetzelfde in beeld komt. Toch hebben we er in sommige situaties nog een achtste camera aan toegevoegd. We waren namelijk benieuwd hoe groot het verschil in beeldkwaliteit met een 'echte' camera zou zijn.

Daarvoor zochten we een referentiecamera met min of meer dezelfde sensoromvang als een moderne smartphone, anders is het een ongelijke strijd. Oftewel een camera met een standaard-1/2,3" sensor. Het liefst hadden we ook een exemplaar met een lichtsterke f/1.8- of f/2.0-lens, zodat dit ook redelijk overeenkwam. Enkele jaren terug had vrijwel iedere camerafabrikant een dergelijke camera, vooral bedoeld voor de serieuzere amateurfotografen, maar dit segment is geheel weggevallen door de opmars van compacts met een 1"-sensor. We kwamen daardoor noodgedwongen uit bij een ander type camera, die dankzij het grote zoomvermogen momenteel populair is als alternatief voor een smartphone, namelijk een travelzoom in de vorm van de Nikon Coolpix S9900.

Deze vergelijking is slechts een steekproef, waarbij we de S9900 in een aantal gevallen lieten meelopen tijdens het maken van praktijkfoto's en -video's. Dit is te weinig om serieuze conclusies te trekken over een compactcamera versus een smartphone en dient dus puur als als aanvulling op dit achtergrondartikel over de evolutie van smartphones. Het sensorformaat is weliswaar bijna gelijk, maar de ene lens is een lichtsterke prime en de andere een superzoom, logischerwijs met andere optische prestaties en mogelijkheden.

Diafragma

Een smartphone is uitgerust met een zogenaamde prime lens, een lens met een vaste brandpuntsafstand, waarmee je dus niet kunt zoomen. Ook de lensopening, uitgedrukt in een diafragmawaarde, is vast en kan niet gewijzigd worden. Bij een compactcamera kan dat wel en dat is in veel gevallen een voordeel. Hoewel je de lens meestal niet verder dan tot f/8 kunt dichtknijpen, biedt dit toch meer speelruimte voor de belichting en levert dit optische effecten op, zoals hieronder zichtbaar is. In dezelfde uitsnede is overigens goed te zien dat er in de S7 (en S6) vrij agressieve verscherping wordt gebruikt, met als gevolg dat het riet weliswaar veel contrastrijker oogt, maar dan door witte randjes rondom de rietstengels die er in werkelijkheid niet waren.

S7 vs Nikon S990

Een uitsnede van de Samsung Galaxy S7 (links) naast die van de Nikon Coolpix S9900

Hieronder zie je alle foto's in hun volledige resolutie, beginnend bij de eerste Galaxy S en eindigend met de Coolpix S9900.

Testfoto's zonsondergangTestfoto's zonsondergangTestfoto's zonsondergangTestfoto's zonsondergangTestfoto's zonsondergangTestfoto's zonsondergangTestfoto's zonsondergangTestfoto's zonsondergang

Hieronder staat een honderdprocentsuitsnede van onze testkaart met bovenaan de S7 en onderaan de S9900. De linker foto is gemaakt met optimale lichtomstandigheden in onze studio, terwijl de rechter is gemaakt in vrijwel complete duisternis, met alleen een minimale lichtbron in een hoek.

Onder deze condities hebben de eerste generatie smartphones het heel moeilijk, zoals we ook bij de andere low-lightfoto's zagen. Alleen de laatste twee generaties kunnen hier goed mee overweg, met de S7 op ruime voorsprong. Toch presteert de S9900 hier nog net iets beter, met minder ruis en een beter kleurbehoud. De S7 gebruikte een lichtgevoeligheid van 1250 iso voor deze scène en de S9900 zat op 1600 iso. Overigens scoren de laatste smartphonegeneraties bij goed licht juist weer beter, door een beduidend scherper plaatje af te leveren. S7 vs Nikon S9900 testkaart

Verder valt op dat de Coolpix S9900 wat minder scherpe foto's aflevert dan de laatste smartphonegeneraties. Vooral in de hoeken, maar in mindere mate ook in het centrum. Dat is op zich niet gek, want de Nikon is uitgerust met een flinke zoomlens en heeft op de 24mm-stand een lensopening van f/3.7. Daardoor is beduidend meer licht nodig. Voor de onderstaande foto koos de camera dan ook voor een lange sluitertijd, wetende dat de camera op een statief stond doordat de flitser was uitgeschakeld. Ondanks deze correcte aanname is het beeld wat overbelicht, wat vooral te zien is aan de lampen. Ook het verschil in scherpte is te verklaren. Zoals eerder genoemd passen smartphones beduidend meer verscherping toe en bovendien is de lens voor dit soort situaties wat beter door de grote lensopening en de vaste brandpuntsafstand.

S5, S6 en S7 vs Coolpix S9900S5, S6 en S7 vs Coolpix S9900S5, S6 en S7 vs Coolpix S9900S5, S6 en S7 vs Coolpix S9900

De Galaxy S5, S6 en S7 vs. de Coolpix S9900

Ondanks deze kanttekeningen is het interessant om te zien dat de verschillen in het algemeen niet al te groot zijn. Vooral ten opzichte van de laatste smartphonegeneraties, zoals de S6 en S7, is de beeldkwaliteit redelijk in evenwicht. Wat scherpte betreft winnen de smartphones het, mede dankzij veel agressievere verscherping en een prime lens met een vaste en hogere lichtsterkte. Wat ruis betreft doet de S9900 het in sommige gevallen, zoals bij onze testkaart, een stukje beter, terwijl het verschil bij andere foto's weer marginaal is.