Door Jeroen Horlings

Redacteur

Evolutie van de smartphonecamera

Zeven generaties vergeleken

17-03-2016 • 06:00

144

Singlepage-opmaak

Evolutie van de flitser

Natuurlijk zijn de flitsers van smartphones eveneens verder ontwikkeld. De eerste Galaxy S (I9000) had niet eens een flitser aan boord en dat was in veel gevallen toch wel een serieuze handicap, vooral omdat de sensor en de lens ook nog niet zo lichtgevoelig waren. Veel donkere foto's waren daardoor een logisch gevolg. De SII was wel voorzien van een flitser, maar dat betrof een enkel ledlampje. Apple introduceerde met de iPhone 5s een dual-ledflitser en Samsung volgde met hetzelfde concept bij de S6.

De reden waarom fabrikanten voor dual-leds kozen, had niets te maken met extra flitskracht, maar met een natuurlijkere tint van het flitslicht. Naast een traditionele, blauwe led is de tweede oranje. Daarmee zijn meer kleurvariaties mogelijk, wat vooral bij gezichten leidt tot natuurlijkere huidtinten. Dat zien we terug in de testfoto's. Zeker in vergelijking met de eerste generaties zien de kleuren er natuurlijker en minder hard en uitgebeten uit.

Hieronder zie je alle foto's van de zeven Galaxy S-modellen, te beginnen bij de I9000 en eindigend bij de S7. De eerste S heeft geen ledflitser aan boord, vandaar dat er een kruis door die foto staat. Onder aan deze pagina zie je dezelfde foto, maar dan genomen met de Nikon Coolpix S9900, die over een traditionele flitser beschikt.

Geen flits, wel flitsGeen flits, wel flitsGeen flits, wel flitsGeen flits, wel flitsGeen flits, wel flitsGeen flits, wel flitsGeen flits, wel flits

Xenon

Het moet gezegd worden; de evolutie van de flitser was zeker niet alleen positief. Enkele jaren terug waren de betere telefoons vaak voorzien van een xenonflitser, een type flitser dat redelijk vergelijkbaar is met die van een echte camera. Destijds liepen vooral Nokia en Sony Ericsson voorop met telefoons met een dergelijke flitser. En ook de Lumia 1020 is voorzien van een xenonflits, maar voor de laatste generaties lijken Nokia en Microsoft daarvan te zijn afgestapt, net zoals het overgrote deel van de andere smartphonefabrikanten.

Een ledflitser neemt aanzienlijk minder ruimte in beslag, is goedkoper, verbruikt minder stroom en leent zich ook voor andere functies, zoals een lampje. Een xenonflits vereist een zeer hoge spanning van 4000 tot 10.000 volt om het xenongas in de flitsbuis te ioniseren. Dat is niet niks en vereist ook andere hardware om dit mogelijk te maken, zoals een dc-omzetter en een grote condensator met hoge spanning.

De flitsfoto van de Coolpix S9900 met 'echte flitser' iets beter, vooral omdat de omgeving beter uitgelicht wordt. Dat komt mede door een langere sluitertijd. Wel zijn de foto's van de S9900 iets ruiziger, en die van de S6 en S7 scherper en zien de huidtinten van de smartphones met dubbele led-flitsers er wat natuurlijker uit.

Geen flits, wel flits (Nikon)Geen flits, wel flits (Nikon)

Het verschil met een 'echte' camera: links zonder, rechts met flits