Door Sim Kranenburg

Philips PUK6400 Review

Betaalbare uhdtv met beperkingen

12-12-2015 • 06:00

124

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Philips PUK6400 is een uhdtv met een bescheiden prijs. Om deze lage prijs te kunnen realiseren is er bespaard op de behuizing en ook de luidsprekers maken niet veel indruk. Op het beeldpaneel is niet bespaard, want dit biedt een hoog contrast en goede zwartwaarden. Ook de kleurweergave en de kijkhoeken laten niets te wensen over. Gamers kunnen deze tv beter overslaan, want de inputlag is hoog. Er zijn ook minpunten aan het beeld; de hoeken zijn wat donker en door een bug schakelt de beeldinterpolatie zichzelf keer op keer in.

Het aandeel van uhdtv's ten opzichte van hdtv's neemt steeds verder toe. Waar de eerste uhd-modellen nog schreeuwend duur waren, zijn ze nu in alle soorten en maten te krijgen voor steeds lagere prijzen. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat er geen hd-modellen meer in de winkels te vinden zullen zijn, net zoals er nu geen sd-televisie's meer te koop zijn.

Philips PUK6400

De tv die we in deze review bekijken, is een betaalbare uhdtv van Philips, waarvan het 40"-model op het moment van schrijven voor 500 euro in de Pricewatch is te vinden. De 50"-versie, die wij bekeken, is vanaf 709 euro te koop en de grootste maat, 55 inch, kost iets minder dan 850 euro. Zeer schappelijke prijzen dus voor een uhdtv, maar om dit prijspeil te bereiken heeft TP Vision, de producent van Philips-televisies, wel wat concessies moeten doen. Zo kan dit model geen 3d weergeven, krijg je een 'ouderwetse' infraroodafstandsbediening en maakt het scherm gebruik van direct-led-backlight, waardoor de behuizing wat dikker is dan bij de edge-lit modellen. Ook moet je het doen zonder het voor veel Philips-televisies kenmerkende Ambilight-systeem.

De PUK6400 draait op Googles besturingssysteem voor televisies Android TV, dat is gebaseerd op Android 5.1 Lollipop. Hiervoor is een grote hoeveelheid apps beschikbaar via een speciale versie van de store die Google Play Butik heet. Android TV heeft de volledige functionaliteit van Googles Chromecast ingebouwd. Steeds meer apps voor de pc, Android en iOS hebben ondersteuning voor het cast-protocol, waarmee je op zeer eenvoudige wijze beeld en geluid naar je tv kunt sturen.

Uiterlijk en aansluitingen

De PUK6400 ziet er keurig uit; hij oogt strak door de smalle bezels van een centimeter breed aan de boven- en zijkanten en 12mm aan de onderkant. Doordat de hele behuizing is gemaakt van zwart plastic dat aan de voorkant glimmend is afgewerkt, is het luxegevoel volledig afwezig. Onder het scherm zit een trapeziumvormig uitsteeksel van plexiglas met daarop een Philips-logo. Dit logo is verlicht en dat leidt tijdens het kijken behoorlijk af. Gelukkig is de logoverlichting in het menu uit te schakelen.

Philips PUK6400Philips PUK6400Philips PUK6400

Om de tv zonder afstandsbediening bruikbaar te maken zit aan de achterkant een klein joystickje, dat een eigen menuutje in beeld oproept. Het is belangrijk dat je de tv niet per ongeluk met dit menu uitzet - en door de kleine afmetingen van de joystick is een foutje zo gemaakt - want de tv wil daarna niet direct weer aan. Je moet dan een tijdje wachten voordat het toestel weer een teken van leven geeft. De eerste keer dat we dit meemaakten, hadden we het idee dat het apparaat het niet meer deed, want zelfs de stekker even uit het stopcontact halen hielp niet om het weer aan te krijgen.

Verreweg de meeste televisies maken tegenwoordig gebruik van edge-lit backlight, waarbij de leds zich in een of meer randen van het scherm bevinden. Hierdoor kunnen televisies platter worden gemaakt, maar waarschijnlijk zijn de voor deze techniek benodigde lichtgeleiders relatief duur om te maken, want in de goedkoopste modellen treffen we vaak een direct-led-backlight aan, waarbij de leds zich achter het paneel bevinden. Hierdoor valt de tv wel wat dikker uit. Zo ook de PUK6400, die met een dikte van bijna 8cm op het dikste punt wat dieper is dan de meeste televisies.

Philips PUK6400Philips PUK6400Philips PUK6400

De tv staat op een voet die is gemaakt van metaal dat met glanslak zwart is gespoten, zodat het mooi aansluit bij de behuizing van de tv. Aan de voorkant bestaat de voet uit een 1cm brede strip, waardoor de voet subtiel oogt. Helaas is deze strip niet voorzien van rubber aan de onderkant, waardoor de kans bestaat dat je krassen maakt in het tv-meubel als je de tv verschuift. Over het algemeen zal het niet vaak nodig zijn om de tv te verschuiven, want de voet is voorzien van een scharnier, waarmee de tv zo'n vijftien graden naar links en naar rechts te verdraaien is. Een paar jaar geleden waren dergelijke draaivoeten gemeengoed, maar om de een of andere reden komen we ze steeds minder vaak tegen en dat terwijl ze erg handig kunnen zijn.

Aansluitingen

Als je de tv aan de muur ophangt, kunnen aansluitingen die recht naar achteren zijn gemonteerd onhandig zijn. Bij de PUK6400 zijn dit vooral analoge aansluitingen, die tegenwoordig niet zoveel meer worden gebruikt: scart, component en een 3,5mm-audio-ingang voor als je een verloopkabel voor dvi-naar hdmi gebruikt. Ook een seriële poort voor servicedoeleinden is recht naar achteren gemonteerd. Wel handig als je de tv ophangt, is het feit dat het netsnoer afneembaar is en dus gemakkelijk te vervangen door een langer exemplaar, want het meegeleverde snoer is met een lengte van slechts 1,5m al gauw aan de korte kant.

Philips PUK6400Philips PUK6400Philips PUK6400

Onderaan vinden we van links naar rechts de volgende aansluitingen: rj45 voor netwerk, een antenneaansluiting die geschikt is voor kabel en Digitenne, een aansluiting voor satelliet, een usb 2-aansluiting en twee hdmi 2.0-aansluitingen. Aan de zijkant treffen we van boven naar beneden een CI+-slot, een usb 2-aansluiting, een usb 3-aansluiting, twee hdmi 2.0-aansluitingen en een 3,5mm-koptelefoonaansluiting aan.

Bediening op afstand

Je krijgt bij de PUK6400 een ouderwetse afstandsbediening, die je commando's via infraroodsignalen naar de televisie stuurt. Het apparaatje is mooi vormgegeven en heeft een overzichtelijke indeling, waardoor je nooit lang naar de juiste knop hoeft te zoeken. Het gewicht is met zo'n 104g inclusief twee AAA-batterijen erg laag, zeker als je bedenkt dat de afstandsbediening 20x5cm meet en dus redelijk groot is uitgevallen. Het knopgevoel van alle toetsen is goed, maar de d-pad en de daaromheen liggende knoppen voelen het beste aan, met een duidelijk voel- en hoorbare klik.

Philips PUK6400Philips PUK6400Philips PUK6400

Het apparaatje ligt door een ergonomisch vormgegeven ronde achterkant zeer prettig in de hand, maar de keerzijde van dit ontwerp is dat het indrukken van knoppen terwijl het op tafel ligt zo goed als onmogelijk is. Toetsen die zich in het midden bevinden, laten zich nog net bedienen, maar bij het indrukken van knoppen die aan de zijkant zitten, rolt en schuift de afstandsbediening weg. Gelukkig zijn de belangrijke power- en mute-toetsen in het midden geplaatst.

Er is een speciale knop voor de Netflix-app aanwezig, die gelukkig niet groter is dan de andere knoppen, zoals bij sommige andere afstandsbedieningen. Toch zien we liever een 'favoriete-appknop', die je zelf kunt programmeren, want daar hebben ook mensen die geen Netflix-abonnement hebben wat aan. Het is jammer dat er geen microfoon is ingebouwd, want Googles spraakherkenning werkt op andere toestellen zeer goed en is bovendien op verschillende schermen in de interface prominent aanwezig.

Android TV Remote Control

Android TV remote controlAndroid TV remote controlAndroid TV remote control

Het is mogelijk om de tv door middel van een app van Google te bedienen. De functionaliteit van deze app is zeer beperkt. Je heb keuze tussen een scherm met een d-pad en een scherm dat te gebruiken is als touchpad. Je kunt het onscreen-toetsenbord van je telefoon of tablet gebruiken om tekst in te voeren en dan hebben we alle functies van de app gehad. Je kunt dus niet eenvoudig kanaalnummers invoeren en ook is er geen epg in de app beschikbaar. We houden van eenvoudige en simpele interfaces, maar deze app is wel heel karig.

Android TV en mediaspeler

De PUK6400 draait op Android TV van Google, het besturingssysteem voor televisies en mediaspelers dat gebaseerd is op Android 5.1 Lollipop. Het geheel draait op een soc van MediaTek: de MT5158. Deze soc beschikt over twee Cortex A17-cpu-cores, een Mali 450-gpu en 1,5GB ramgeheugen. Er is 4GB interne flash-opslag beschikbaar, wat natuurlijk erg weinig is, maar gelukkig kan dit worden uitgebreid via usb. Deze nogal zwakke soc is ongeschikt om de interface op de volledige resolutie van 3840x2160 pixels te draaien. Het komt veel voor dat uhdtv's de interface renderen op 1920x1080, maar dat was voor deze soc blijkbaar nog wat te hoog gegrepen, want op de PUK6400 draait de interface op slechts 1280x720 pixels.

Android TV

Het gevolg van deze relatief lage resolutie is dat de interface er een beetje onscherp uitziet en vooral letters een korrelig uiterlijk hebben. Afgezien van de lage resolutie ziet de interface er verzorgd uit. Het uiterlijk van het homemenu is ontworpen door Google en mag nauwelijks worden aangepast. De rest van de interface wordt gemaakt door de televisiefabrikanten en dat levert bij de Android TV's van Sony een groot verschil in design language op. TP Vision heeft de verschillende onderdelen van de interface echter een stuk beter op elkaar laten aansluiten door dezelfde kleuren en fonts aan te houden.

Android TV

Bij het spelen van zware 3d-games schiet de soc tekort, want ondanks de lage resolutie vallen de framerates vaak tegen. Desondanks zijn er genoeg spellen te vinden die het wel goed doen en omdat de tv op Android draait en er ondersteuning is ingebouwd voor de HID-standaard, kun je bij het gamen gebruikmaken van een controller die je via een usb-poort aansluit. Ook toetsenborden en muizen zijn te gebruiken, al moet daar wel ondersteuning voor zijn in de app die je gebruikt.

Boven aan het homescreen staat een zoekfunctie die niet zo handig werkt, omdat er op dit model geen spraakherkenning beschikbaar is. Er zit namelijk geen microfoon in de afstandsbediening. Hierdoor ben je aangewezen op een onscreen-toetsenbord dat je met de d-pad op de afstandsbediening moet besturen en dat dus veel minder snel werkt. Uniek voor Philips-televisies is het Top Picks-scherm, waarvoor een knop op de afstandsbediening is gereserveerd. Je vindt hier aanbevelingen voor tv-programma's, films en series die op video-on-demanddiensten te vinden zijn.

Android TV

Er is een mooi vormgegeven epg beschikbaar, die extra informatie via internet binnenhaalt. Op deze wijze worden ook de juiste zenderlogo's opgehaald die bij de kanalen getoond worden. In zenderlijsten en informatiebalken worden de logo's eveneens getoond, waardoor de interface erg overzichtelijk is. Het tv-menu met daarin shortcuts heeft een eigen knop op de remote gekregen en is een toevoeging die je alleen op Philips-tv's ziet. Hierdoor kun je wat sneller navigeren, doordat je niet door het homescreen hoeft te scrollen.

EPG

Een zeer handige functie van alle Android-tv's is de ondersteuning voor het Cast-protocol, dat we kennen van de Chromecast en waarvan inmiddels een groot aantal apps voor de pc, Android en iOS gebruikmaakt. Het werkt heel simpel; je zoekt met je telefoon of tablet bijvoorbeeld een YouTube-filmpje uit dat je op de tv wil laten zien en klikt op het Cast-icoon. De tv haalt vervolgens zelf de benodigde videostream van internet op, zodat je na het starten van de video weer wat anders met je mobiele apparaat kunt doen.

Mediaspeler

De ingebouwde mediaspeler kan foto's, video's en muziek afspelen vanaf een aangesloten usb-opslag of via het netwerk door middel van dlna. Helaas werkte de mediaspeler niet zo goed als je van een moderne tv mag verwachten. Af en toe zijn er haperingen in het beeld te zien en soms loopt het beeld niet mooi gelijk met het geluid. Ook springt ongevraagd de beeldinterpolatie aan bij elk nieuw bestand dat je weergeeft, waardoor je steeds diep in het menu moet duiken om het eerst aan en vervolgens weer uit te zetten. Positief punt aan de mediaspeler is dat verreweg de meeste van onze testvideo's keurig worden afgespeeld, waarbij ook hevc-uhd-video's en ondertitels gewoon worden weergegeven.

Inputlag en gebruik met pc

Bezitters van een gameconsole doen er goed aan om bij de aanschaf van een nieuwe tv te letten op de inputlag. Hoe langer een tv er namelijk over doet om de beelden van de console die via hdmi binnenkomen daadwerkelijk weer te geven, hoe lastiger het spelen van een actiegame wordt. We testen de inputlag met een Leo Bodnar-lagtester, die net als de huidige generatie consoles een 1080p60-signaal genereert en vervolgens met een optische sensor meet hoe lang het duurt voordat de beelden worden getoond.

InputlagHelaas presteert de PUK6400 slecht op dit punt. De inputlag is in de normale stand zelfs zo hoog dat de lagtester niet goed werkt. Gelukkig is er een Game-modus beschikbaar, die de inputlag naar meetbare waarden terugbrengt, maar ook in deze stand doet deze tv het niet goed en meten we 71ms. Deze waarde is te hoog om prettig te kunnen spelen en we moeten deze tv dan ook afraden voor gamers. Ter vergelijking, de gemiddelde tv heeft een inputlag van rond de 40ms en de best presterende modellen zitten rond de 20ms.

Gebruik met pc

Ook als je de tv wil inzetten als computermonitor kun je deze tv om deze reden maar beter overslaan. Er is nog geen handige methode om de inputlag op de native uhd-resolutie te meten en dus moeten we het met een subjectief oordeel doen en dat oordeel is negatief. Door de hoge inputlag werkt zelfs het simpelweg bedienen van een muispijl onprettig. Dat is jammer, want vooral het 40"-model van de PUK6400 is dankzij de lage aanschafprijs op papier een goede kandidaat om als monitor ingezet te worden.

Sommige uhd-televisies geven kleine lettertjes niet mooi weer doordat ze intern gebruikmaken van 4:2:0 chroma-subsampling om bandbreedte te besparen. Deze Philips speelt niet vals en als we 2160p60-beelden naar de tv sturen, ziet kleine tekst er nog steeds prima uit. Bij veel concurrenten moet hiervoor eerst een speciale hdmi-stand ingeschakeld worden, maar bij deze tv hoeft je niets te doen en werkt het vanzelf.

Energiegebruik en geluid

EnergieverbruikHet verbruik van een lcdtv is voornamelijk afhankelijk van de backlight, die bij alle moderne lcdtv's voorzien is van zuinige leds. Met de helderheid van de backlight op de maximale stand maten we een gemiddeld verbruik van 138W, waarbij we een helderheid van 284cd/m² vaststelden. De maximale helderheid ligt daarbij wat lager dan het gemiddelde, maar voor de meeste toepassingen is het nog altijd genoeg. Als we de backlight afstellen op 120cd/m² zakt het verbruik naar 75W gemiddeld. Met de helderheid op de laagste stand maten we 64cd/m² en een verbruik van 55W. Bij deze helderheid ziet het beeld er alleen goed uit als je in een volledig donkere kamer kijkt. Om de helderheid automatisch aan te passen is de PUK6400 voorzien van een omgevingslichtsensor, zodat het beeld er onder alle omstandigheden goed uitziet en er geen energie wordt verspild.

Geluid

De PUK6400 is een betaalbare uhdtv en om de prijs laag te houden is er duidelijk bespaard op het luidsprekersysteem, want dat klinkt niet zo best. Bij eerdere Philips-modellen zat er een asymmetrisch luidsprekersysteem aan de achterkant, waardoor het geluid links en rechts verschilde en stemmen nogal ver weg klonken. Daarvan is nu afgestapt en dit model is, net als verreweg de meeste televisies, voorzien van twee breedbandluidsprekers die onder in de behuizing naar beneden gericht zijn gemonteerd.

Philips PUK6400Philips PUK6400

Dit levert een betere verstaanbaarheid op dan bij het oude systeem, maar veel beter is het geluid er niet door geworden. De kleine luidsprekertjes zijn niet in staat om lage tonen weer te geven, waardoor het geluid zeer blikkerig klinkt. Ook het maximale volume is niet hoog, waardoor deze tv niet geschikt is voor gebruik in grotere ruimten, zoals een klaslokaal. Bij het kijken naar praatprogramma's is het geluid prima, maar voor film en muziek zijn deze luidsprekers niet prettig.

Beeldeigenschappen

Bij lcd-televisies krijg je het mooiste beeld te zien als je recht voor de tv zit. Als je onder een hoek kijkt, neemt de kwaliteit van het beeld altijd in meer of mindere mate af. Om te laten zien wat de verschillen zijn, hebben we twee foto's gemaakt met identieke belichting. De ene recht van voren en de andere onder een hoek van vijfenveertig graden.

KijkhoekenKijkhoeken

Onder een hoek valt op dat de helderheid flink lager is. Ook krijg je een tikje minder intense kleuren te zien en het contrast neemt wat af, maar veel stelt dat niet voor en het beeld ziet er nog steeds zeer goed uit als je niet recht voor het scherm plaatsneemt.

We hebben twee foto's gemaakt van een wit scherm, waarbij we hebben belicht voor middengrijs, zodat de uniformiteit van de backlight goed zichtbaar wordt.

KijkhoekenKijkhoeken

De PUK6400 maakt gebruik van een direct-led-backlight, waarbij de leds achter het scherm zijn gemonteerd en om de een of andere reden levert dat vaak wat donkerdere hoeken op. Zo ook bij deze tv. Onder een hoek zien we ook wat lichte, verticale strepen, maar deze vallen tijdens normaal kijken niet op. De donkere hoeken van het beeld doen dat wel.

Een bekend probleem van de lcd-techniek is de imperfecte zwartweergave, doordat er altijd wat licht van de backlight 'doorlekt'. We hebben twee foto's gemaakt van een volledig zwart scherm met een lange sluitertijd om dit te illustreren.

KijkhoekenKijkhoeken

We zien een mooi egaal en donker beeld, waarmee deze tv tot de beter presterende lcdtv's behoort. Onder een hoek zien we wat meer licht, maar dit is nog altijd veel minder dan bij veel concurrenten recht van voren te zien is. Dit donkere zwart levert een groot contrast op, waardoor het beeld veel indruk weet te maken.

Beeldverwerking

Televisiefabrikanten proberen de verkoop van hun waar te stimuleren door het aanprijzen van de aanwezige 'beeldverbeteraars'. Zo zijn er algoritmen die het beeld er veel scherper uit moeten laten zien en is er vaak beeldinterpolatie aanwezig, die de framerate moet verhogen tot onzinnig hoge waarden. In de praktijk doen dit soort beeldverbeteraars vaak niet wat ze beloven en hebben ze een nadelig effect op de beeldkwaliteit. Wij kijken daarom het liefst met dit soort algoritmen uitgeschakeld, want als het gebruikte beeldmateriaal een goede kwaliteit heeft, valt er niet veel te verbeteren.

Dynamisch contrastZo beschikt de PUK6400 over 'Dynamisch contrast', wat zoals de naam al doet vermoeden een hoger contrast in het beeld oplevert. Dit doet het algoritme simpelweg door heldere delen van het beeld helderder te maken en donkere delen donkerder. Op het eerste gezicht wordt het beeld hier misschien zelfs wel mooier van, maar er gaan op deze manier details in de hooglichten en schaduwpartijen verloren, en dat is natuurlijk zonde.

Met Kleurverbetering krijg je flink meer kleur in het beeld te zien. Dit doet het algoritme door de verzadiging te verhogen, maar bij kleuren die dicht bij cyaan liggen, wordt ook de tint aangepast. Hierdoor wordt cyaan weergegeven als blauw. Het spreekt voor zich dat de kleuren simpelweg verkeerd worden weergegeven als je deze functie aanzet en dat is alleen al reden genoeg om het niet te willen gebruiken, maar door alle kleuren richting maximale verzadiging te duwen gaat er ook detail in het beeld verloren.

Ultra ResolutionMet Ultra Resolution zou je de resolutie van het beeld kunnen verhogen. Zoals altijd bij dit soort algoritmen betreft het een vorm van sharpening, die niets met de resolutie doet, maar slechts het lokale contrast verhoogt. In dit geval werkt het zelfs helemaal niet als je de scherpteregeling op 0 hebt staan. Dit is overigens bij deze televisie de optimale stand daarvoor, want in alle andere standen ziet het beeld er onnatuurlijk hard uit en zijn er halo's rond contrastovergangen in het beeld te zien.

Er zijn twee ruisonderdrukkers beschikbaar: Ruisreductie en MPEG-artefactreductie. De eerste is bedoeld om analoge beeldruis zoals filmkorrel tegen te gaan en de tweede is bedoeld om ongewenste artefacten die ontstaan door videocompressie te bestrijden. De eerste haalt niet zoveel uit en de tweede heeft een subtiel effect op het beeld. Wij vinden het prima dat deze algortimen niet zoveel effect op het beeld hebben, want voor alle ruisreductiealgoritmen geldt dat ze naast ongewenste ruis ook gewenst detail weghalen.

Natural MotionUiteraard mag beeldinterpolatie in de vorm van Philips Natural Motion niet ontbreken. Door tussenliggende beelden te berekenen wordt beweging soepeler en scherper weergegeven. Helaas veroorzaken dit soort algoritmen altijd fouten in het beeld, waardoor wij liever kijken zonder. Bij het uitschakelen van dit algoritme liepen we echter tegen een vervelende bug in de software aan. Als je een keer naar een andere bron schakelt en weer terug, springt de beeldinterpolatie vanzelf weer aan, hoewel het in het menu nog steeds als uitgeschakeld wordt aangegeven. De enige manier om het vervolgens weer uit te zetten is door het aan en uit te schakelen. We hopen dat deze vervelende bug snel geplet wordt met een update, want hij verpest voor ons het kijkplezier.

Metingen en kalibratie

ContrastmetingAls je de beeldkwaliteit van een tv in metingen wil weergeven, dan is de contrastmeting met afstand de meest veelzeggende meting. Wij meten de contrastverhouding volgens de ansi-methode, waarbij de gemiddelde helderheid van acht witte en acht zwarte vlakken wordt genomen om tot deze verhouding te komen. De PUK6400 komt zo tot een contrastratio van 4755:1 en dat is een zeer goed resultaat voor een lcdtv. Dit vertelt ons dat er in ieder geval niet op een goed beeldpaneel is bespaard, met als gevolg dat deze tv in staat is om indrukwekkende beelden weer te geven. Wel viel tijdens deze meting andermaal op dat de hoeken van het beeld duidelijk minder helder zijn.

De grijstintenmeting vertelt ons veel over de kleurweergave. Als grijs namelijk zonder kleurzweem wordt weergegeven, zal het grootste deel van de kleuren correct worden weergegeven. Ook zien we of de verschillende grijstinten met de juiste helderheid worden weergegeven. Als dit niet het geval is, gaat er detail in het beeld verloren. Van alle beschikbare beeldstijlen leverde ISF Dag zo uit de doos het beste resultaat op.

Grijstinten voorWe zien dat de gemiddelde afwijking met een ΔΕ2000 van 3,1 een tikje boven de grens zit van 3, waarbij de afwijking zichtbaar wordt met het blote oog. Ook zien we geen al te grote afwijkingen in de gammagrafiek.

Als laatste hebben we de primaire en secundaire kleuren gemeten.

kleur voor

Gemiddeld genomen zijn de afwijkingen niet groot met een ΔΕ2000 van 2,1, maar bij blauw wijkt vooral de verzadiging een beetje te veel af. De invloed hiervan op de ervaren beeldkwaliteit is gering, doordat er voor het weergeven van de belangrijke huidtinten nauwelijks blauw nodig is. Al met al geen slecht resultaat, zeker niet als je het afzet tegen de relatief lage prijs van deze tv.

Kalibratie

Om te kijken hoe goed we de weergave kunnen krijgen, hebben we een tweetrapskalibratie uitgevoerd met behulp van onze SpectraCal C6-colorimeter in combinatie met Calman 5-software.

Grijstinten naNa de kalibratie is de gemiddelde afwijking teruggebracht tot een ΔΕ2000 van 1,6. Deze kleine afwijking is met het blote oog niet meer waar te nemen. De gemiddelde gammawaarde ligt nu precies op de gewenste 2,2, waardoor het hele beeld nu ook met de juiste helderheid wordt weergegeven. Om tot dit resultaat te komen hebben we een 'aangepaste kleurtemperatuur' gebruikt met het WhitePoint van respectievelijk rood, groen en blauw op 127, 102 en 54, en het BlackLevel op 0,0 en -3. Om de helderheid van grijstinten te corrigeren hebben we de gammaregeling op 1 gezet. Deze waarden kunnen je wellicht op weg helpen als je zelf een PUK6400 hebt, maar door onderlinge verschillen is een goed resultaat natuurlijk niet gegarandeerd.

kleur na

Bij de primaire en secundaire kleuren zijn wel de verzadiging en de tint aan te passen, maar de helderheid kun je niet veranderen. Dat is jammer, want daarin zit meestal de meeste winst. Desondanks is het gelukt om de afwijking van blauw te beperken, waardoor alle afwijkingen nu keurig onder de grens van 3 zitten. Al met al een prima resultaat, zeker als je bedenkt dat we hier met een uhd-instapmodel te maken hebben.

Specificaties en fotogalerij

Categorie Televisies
Merk Philips
Serie 6000-serie
Product Philips 6000-serie PUK6400
Uitvoering 50" Zwart
Aantal aanbieders 14 winkels
Eerste prijsvermelding Vrijdag 28 augustus 2015
Schermdiagonaal 50"
Vorm scherm Vlak
Resolutie (TV) 3840x2160 (Ultra-HD)
Beeldverhouding 16:9
Televisietype LCD
Backlight Direct-led
Smart-tv Ja
Smart-tv-besturingssysteem Google Android TV
Chatmogelijkheden Skype
Social media Facebook, Twitter
Omroepen on demand NPO gemist (NL), RTLXL (NL)
Overige onlinecontent 7sur7 (BE), DeMorgen (BE), DVDPost (BE), HLN.be (BE), Kijk.nl (SBS/Net5/Veronica), Netflix, Nu.nl (NL), Picasa, Videoland on demand (NL), Webbrowser, YouTube
NL/BE-model Ja
Tunertype Analoog, DVB-C, DVB-S, DVB-S2, DVB-T
Aantal tuners 1
Common Interface CI+
Video in Component Video, 4x HDMI, Scart
Hoogste HDMI-versie HDMI 2.0
DLNA Ja
Verbinding (Audio) Audio (3,5mm), Audio Digitaal (S/PDIF)
Verbinding (Ethernet) Ethernet 100Mbit/s
Verbinding (USB) 3x USB 2.0
Wifi aanwezig Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja
Bluetooth aanwezig Nee
Speakers Intern Stereo
Frontspeakervermogen (RMS) 10W
Stroomverbruik 69W
Stroomverbruik (stand-by) 0,5W
Energiekosten per jaar op basis van 4 uur per dag kijken en € 0,23 per kWh € 23,17
Televisie-eigenschappen Appbediening, Firmware-upgrade mogelijk, Opnemen / Timeshift, OSD, Ruisonderdrukking, Slaaptimer, Spraakgestuurd
Teletekstpagina's in geheugen 1.000x
Beugelbevestiging Vesa 400x200mm
Introductiejaar 2015
Televisie kleur Zwart
Hoogte 709mm
Hoogte (zonder voet) 647mm
Breedte 1,124m
Diepte 249mm
Diepte (zonder voet) 77mm
Gewicht 14,4kg
Beeldverhoudingen 16:9
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant
Philips PUK6400Philips PUK6400Philips PUK6400Philips PUK6400Philips PUK6400Philips PUK6400Philips PUK6400Philips PUK6400Philips PUK6400Philips PUK6400Philips PUK6400Philips PUK6400Philips PUK6400Philips PUK6400

Conclusie

De Philips PUK6400 is een uhdtv voor een schappelijke prijs. Voor niets gaat natuurlijk de zon op en dus is het noodzakelijk geweest om op sommige onderdelen te besparen. Als je het uiterlijk van een tv belangrijk vindt, stelt dit model je wellicht teleur, want de behuizing is geheel van plastic gemaakt en dat zal bij weinig mensen een gevoel van luxe oproepen. Ook is de kast behoorlijk dik voor een moderne tv en als je de tv wil ophangen, oogt een plattere een stuk mooier.

Het geluid is evenmin een sterk punt. Hoewel er ruim voldoende plek in de behuizing is voor een deftig audiosysteem, zijn er kleine breedbandluidsprekertjes gebruikt, die slechts een blikkerig geluid voortbrengen. Als je een losse audio-installatie hebt, is dat geen probleem, maar voor wie met enkel de aanschaf van een televisie klaar wil zijn, is het wel een minpunt. Ook voor consolebezitters lijkt de tv niet echt gemaakt, want de inputlag is dermate hoog dat het niet prettig gamen is.

Gelukkig zit het met de beeldkwaliteit, voor ons toch veruit het belangrijkste aspect van een televisie, wel goed. Deze tv is dankzij een prima beeldpaneel in staat om schitterende beelden weer te geven en heeft voor een lcdtv een zeer hoog contrast. Dit hoge contrast is weer het gevolg van de uitstekende zwartweergave, die bij deze tv veel beter is dan gemiddeld. Het beeld ziet er nog steeds goed uit als je niet recht voor de tv zit en de kleurweergave is zeker niet slecht.

Foutloos is het beeld niet; de hoeken zijn wat donker en dat zal de oplettende gebruiker misschien als storend ervaren. Een ander minpunt is de softwarebug die Natural Motion keer op keer inschakelt, ook als je dat niet wil. Sommige mensen zullen dat niet erg vinden of er geen erg in hebben, maar voor beeldpuristen zal meteen opvallen dat beweging er onnatuurlijk uitziet. Dat lijkt overigens een probleem van korte duur, want fabrikant TP Vision heeft laten weten dat deze bug binnen twee tot zes weken door middel van een software-update verholpen moet zijn.

De PUK6400 is daarmee een tv die niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Een gamende gebruiker die is aangewezen op de ingebouwde luidsprekers zal er niet van genieten, maar wie op zoek is naar een uhd-televisie met een indrukwekkende beeldkwaliteit voor een schappelijke prijs en minder om de randzaken geeft, zal aan deze televisie waarschijnlijk veel plezier beleven.

Reacties (124)

124
119
73
10
0
23
Wijzig sortering
Ik kan me eigenlijk wel vinden in deze review.

Zelf ben ik trotse bezitter van de 40" versie, welke ook een duidelijke input lag heeft in de normale modus, maar goed te doen is met de computer modus. De game modus zorgt ervoor dat het beeld er minder mooi uit ziet imo, ik merk het verschil niet wat betreft input lag.

Echter, de modus (normaal, game of computer) moet je elke keer instellen als je de tv uit hebt gezet (standby), dit vind ik zelf vrij irritant maar het duurt niet meer dan 5-10 sec om in te stellen.

Beeldkwaliteit; top, echt waar, het is een prachtig beeld. Voor tv kijken en om te computeren/gamen (zo'n 1,5m zit ik ervan af). Ook is de tv lekker vlot en werkt het besturingssysteem makkelijk en overzichtelijk.

Over het geluid ben ik het eens, geen hoogvlieger. Maar dan kom je bij het punt; wat verwacht je voor de prijs, ik heb 550 euro betaald voor deze tv en had niet al te hoge verwachtingen.

Al met al imo een goede allrounder :D
ik heb zelf pas de 55inch versie gekocht, erg blij en het beeld vind ik prachtig (al kom ik van een 40 inch budget sharp tv af uit 2008)

Enige echt irritante probleem wat ik met deze tv heb is dat de audio-out naar de versterker niet goed werkt.

Bij het kijken van een film via het netwerk op de tv of via de netflix app krijg ik hele rare, donkere stemmen die nog een soort van galmen, dan pruts ik wat in de audio instellingne, zet ik het uit en aan en dan werkt het goed, zet ik hem op pauze of bij de volgende film is het 50/50 dat de rare stemmen weer naar voren komen, heb jij hier ook last van?

Bij alle andere apparaten die via de versterker lopen heb ik hier geen last van.
computer modus wat houdt dat precies in? en hoe is het anders dan game?
ik zoek al tijden een 32-42" monitor/tv op 4K maar bijna geen TV's met displayport te vinden,
en dat is toch wel erg lastig, je kan wel 4K op 28" halen maar bijna altijd TN, en 28" is toch wat te klein voor 4K imho (toch erg knijpen met de oogjes) en anders betaal je je blauw voor een groter dan 28" monitor.
PC modus = hogere input lag, wel 4:4:4 Chroma subsampling.
Game modus = lagere input lag, geen 4:4:4 Chroma subsampling.
https://en.wikipedia.org/wiki/Input_lag
https://en.wikipedia.org/wiki/Chroma_subsampling

M.a.w.:
In PC modus heb je een grotere vertraagde tijd tussen tussen het indrukken van een knop en de verandering op het scherm ziet weergegeven, maar je hebt wel betere beeld kwaliteit.
In game modus heb je een kleinere vertraagde tijd, maar minder goede beeld kwaliteit.

P.S.:
Input lag heeft niets te maken met het type paneel, maar met de hardware in de behuizing van een TV of monitor die het paneel van de TV of monitor moet aansturen. TN, IPS, VA, OLED, plasma -- het maakt in dit onderwerp geen verschil. Waar het type paneel wel een verschil in maakt is pixel response time, maar dat is iets anders.
https://en.wikipedia.org/...ogy)#Display_technologies
Game vs computermodus. Tja, hoe kan ik het uitleggen...in game modus worden er minder details weergegeven en is het beeld wat donkerder en minder scherp. Ik vermoed wel dat dit de inputlag ten goede komt maar ik merk er niks van. Shooters als bf4 gaan prima (pc) al heb je voor de native uhd resolutie wel brute gpu power nodig, maar dat terzijde.

Ik heb zelf sterke voorkeur voor de computermodus, gewoon omdat alles er veel beter uit ziet, en het verschil in input lag merk ik niet :)

(Op het gebied van input lag vind ik day he je eigen niet blind moet staren op getalletjes, maar op de praktijk. Oke, het verschil is merkbaar met een monitor; maar je moet je eigen afvragen of het voor jou voldoet :) )
wss is computer modus dan gewoon domweg geen post processing uitvoeren waar game wss nog wat dynamisch contrast invoegt... maarja blijft altijd vaag.
dank voor je antwoord :)
Als je verder nog vragen hebt hoor ik het wel :)
Anoniem: 138024 @freaq13 december 2015 06:32
plasma is het beste gebruik ik ook
alle andere tvs led lcd zullen lag geven in meer of mindere mate

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 138024 op 22 juli 2024 14:02]

er zijn alleen geen 4K plasmas's (helaas) en zowieso worden er bijna geen plasma's meer geproduceerd, dus het is wachten op betaalbare OLED...
Anoniem: 138024 @freaq13 december 2015 20:21
er zijn genoeg plasmas in omloop en ook nog nieuw te koop
wachten op oled heeft geen nut die geven ook ernstige lag
het is of mooi beeld of lag
maar plasma is ook mooi
na crt is plasma het beste voor gaming
ik blijf de aankomende 10 jaar in ieder geval bij plasma met met pc todat er nieuwe otwikkelingen komen
hoe wil je uberhoud op 4k gamen?
dan heb je een rig van 4000 nodig ofzo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 138024 op 22 juli 2024 14:02]

Ik vind het aanbod nieuwe plasma's wel een beetje sneu, heb jij een speciaal adres hiervoor?
ja je hebt gelijk ze zijn moeilijk te vinden doordat ze niet meer gemaakt worden sommige winkels hebben ze nog op vooraad
tweedehand kun je ze volop voor een prikkie vinden op marktplaats of hier op tweakers
ik heb er zelf twee ik game op een 50 inch al jaren lg50pz250 en constateer geen enkele lag. ik speel alleen shooters
ik heb hiervoor een led gehad prachtig beeld maar was ongeschikt voor te gamen voor mij
plasma word wel warmer en verbruikt meer energie
maar voor nu zijn ze lekker goedkoop en geven mooi beeld en zijn goed om te gamen

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 138024 op 22 juli 2024 14:02]

Ik ben reeds plasma liefhebber, ik heb nu een panasonic TH-42PV70F. Dat is gewoon een perfect toestel maar helaas doet hij geen 1080i. Ik ben op het gebied van TV's niet zon voorstander van 2dehands en ik kan geen winkels vinden die nog laatste generatie plasma's op voorraad hebben. Mocht je nog een winkel weten met echte voorraad ben ik wel benieuwd!

Ik had er vorig jaar nog een moet kopen, stom stom stom |:(
ik heb ook een panasonic in de huiskamer
een Panasonic TX-P42ST50E
die heb ik op marktplaats gekocht voor 350 die is gewoon in zeer goede staat en perfect beeld
maar daar game ik niet op
ik vond het te klein doordat ik gewend was op 50 inch te gamen
je kan wel goede tweedehandse vinden
ze hebben niet allemaal 10.000 branduren als je er 1 koopt rond bouwjaar 2013
rond de 350 dan heb je een topper die 2 3 jaar geleden 1000 koste of meer

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 138024 op 22 juli 2024 14:02]

we gaan eens zoeken, bedankt.
ik heb jarenlang op een enorme crt gegamed een viewonic pro p225f
doordat er niks in de buurt kwam dat eraan kon tippen
pas sind een jaar of 4 ben ik van me geloof afgestapt en op de tv op plasma gaan gamen
ook omdat het groter beeld heeft en smaller is en ik heb geen bureau meer nodig en monitor
Maar jij koopt een TV puur om te gamen met een pc?

Wij niet in ieder geval, wij kopen een TV voor in de woonkamer om er TV / films om te kijken, ja er is een xbox one aangesloten om te gamen en dat gaat toch goed?
Ik ga geen 4k tv kopen om er vervolgens mijn pc aan te hangen en ervoor te zitten op de grond.

Stel ik zou een 4k scherm kopen voor mijn PC, dan zijn er nog genoeg redenen om 4k te nemen buiten gamen.

De wereld draait niet om spelletjes, zo zou ik ook geen TV kopen voor het ''pc'' gamen. Maar goed dat is ieder zijn keuze, echter werpt het wel direct al jou ''punten'' van tafel.

Maar goed hoe wil je überhaupt 4k gamen? Ik ben zelf al een aantal jaar geen pc-gamer meer, maar ik volg regelmatig de aankoop advies topics hier op tweakers, en volgens mij moet het redelijk goed gaan met een 980ti met voldoende ram.
Volgens mij kost zo'n kaart samen met de andere onderdelen lang geen 4000 maar eerder 2000.
Goeie samenvatting ;)

Ik zou het prima vinden als meer tv producenten dit zouden doen: goed beeld, slecht geluid, lage prijs. Ik heb het geluid toch al via de versterker lopen, dus de speakers in de tv zijn alleen voor noodgevallen.

Enige puntje is wellicht de vormgeving. Maar die zou ik eens in de winkel moeten bekijken dan.

Waar ook op bespaard mag worden wat mij betreft is de hele smart hype. Het enige wat een tv aan smart zou hoeven hebben wat mij betreft is een aansturing via een (i)phone app en optioneel de instellingen via een webinterface extern beheren. Android mag van mij gestolen worden op tv's. Met een mediacentertje er naast ben je al voorzien van alle interactiviteit en zodra de tv meer dan een jaar oud is komen er toch geen updates meer uit (en voor costom roms is de tv markt vast te klein)

Prima review ook, het is voor de consument meteen duidelijk waar ze op moeten letten voor ze deze tv aanschaffen, donkere hoeken, vormgeving en geluid.

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 juli 2024 14:02]

Het probleem van Smart is dat het altijd halfgebakken werkt. Ik heb nog geen enkele tv van welke fabrikant dan ook gezien die het goed geïmplementeerd heeft. Of er zit een trage soc in die het besturings systeem niet kan draaien of er draait software op die hapert of gewoon na een half jaar niet meer ondersteund word.

Meestal ben je met een chromecast of mediacenter van enkele tientallen euro's beter uit dan dat je gebruik maakt van het smart gedeelte van je tv.
smart tv is ook gewoon zonde van de resources.
ik zou veel liever een goed los paneel zien met 1 kabel naar een te vervangen kastje met aansluitingen en logica welke vervangen kan worden zonder het hele scherm te moeten vervangen, en ook netjes weggewerkt kan worden in de kast, en als extra bonus maar 1 kabel naar de TV voor geluid en stroom en beeld.
Nou volgens mij vallen die kosten reuze mee in verhouding.

Stel je koopt nu deze philips en stel ze zouden 1 uitbrengen zonder smart ( sommige functies zijn echt fijn om te hebben, zoals het naadloos streamen van een film van windows 10 naar de pc ) dan denk ik niet dat je 50-200 euro zult besparen.

Ik lig er niet wakker van in ieder geval dat ik een smart tv heb, het enige wat ik doe is soms switchen van source en dat is het. Ik lig er dus ook niet wakker van dat ik misschien 10-20 euro had kunnen besparen en geen smart tv zou kunnen hebben.

Het is niet dat een smart tv invloed heeft op je kijk plezier, het is iets extra's. Waarvan ik zelf 2 functies gebruik en dat zijn software updates ( zelfs nu bijna 2 jaar later krijg ik nog weleens updates van LG, en op moment van aanschaf was het niet de duurste en beste van het beste. ) en het kunnen streamen van windows 10 naar tv zonder poespas en extra kastjes / kabels.
Hoe is de snelheid van de interface? Ik nu een Philips Blu-Ray speler met Smart TV functie en die is bar slecht. Traag in het opstarten en verwerken van input op de afstandsbediening. Frequente crashes waarna het hele apparaat alleen weer te starten is door de stekker eruit te halen.

Ik heb ook Philips DECT telefoons die ook traag zijn en zeer beperkt in functionaliteit. Philips is alleen nog een merk dat op goedkope Chinese meuk wordt geplakt tegen betaling van licentie afdracht.

Nu lees ik in de review dat er een slappe dual core in zit die niet eens op de resolutie van het scherm kan renderen. Ik ben daarom wel benieuwd naar de snelheid in gebruik en de stabiliteit.
Inderdaad, de dual core is niet in staat om op de UHD resolutie te renderen (de software op de tv is dus ook geen UHD, maar wel netjes vormgegeven). Op een afstandje van 2-3 meter zie je nog maar moeilijk de pixels van het menu etc.

Mijn eerste opmerking van de tv viel op hoe snel die op start, hij is eerder klaar dan mij pc met een SSD erin. (hij doet er ongeveer 5-8 sec over, gok ik).

Ga je de tv gebruiken met internet, wordt de snelheid grotendeels bepaald door de snelheid van je internetverbinding. De tv voelt lekker vlot aan als je door alle menu's gaat crossen. Ook reageert ie snel op de afstandsbediening (die overigens ook fijn in de bediening is). Het schakelen tussen verschillende ingangen (HDMI) gaat ook lekker vlot en volgens mij niet veel anders dan andere (high end) tv's.

Al met al merk ik er niet veel van dat het een "zwakke" dual core is. Over crashes gesproken; bijna mijn hele familie heeft philips tv's, en er is er nog geen een gecrasht. Van een kleine 24" tot een 9000 series, nog nooit problemen gehad. Daarom vraag ik me wel eens af wat mensen met hun tv doen als ze hem weten te crashen...
Dank voor de toelichting en blij te horen dat dit apparaat gewoon vlotjes werkt. Heel spannende dingen doen we echt niet... Bij mijn Blu-Ray speler komen crashes voor tijdens het opstarten van bijv. de Youtube app of de Netflix app. Dan rendert de interface van zo'n app maar half (of heel raar) en loopt het apparaat vast. Het enige dat ik dan kan doen is de stekker eruit halen, 10 sec. wachten en opnieuw beginnen. Het is wel eens voorgekomen dat mijn vrouw eerder klaar was met het eten klaarmaken dan dat ik een film op Netflix klaar kon zetten (en nee, het was geen magnetron maaltijd. Zelfs al was het een magnetron maaltijd, dan was het nog steeds schandalig traag).

Ook irritant: het invoeren van tekst in een zoekveld. Dan reageert het apparaat zo traag dat je denkt dat een letter niet is geregistreerd. Na 5 seconden wachten klik je er nog maar eens op, weer 5 seconden later nog eens en dan verschijnt 3x dezelfde letter. Met de pijltjes door het toetsenbord navigeren is zo ook heel irritant, want je schiet steeds over de letter die je zoekt heen. We hebben van Philips een nieuwe afstandsbediening gekregen en sindsien werkt dit een stuk beter (maar nog niet helemaal verholpen).

Ik denk er wel eens aan een nieuwe TV te kopen met Smart TV functie, zodat we van die BDP ellende af zijn. Daarom vind ik het belangrijk om te weten dat de interface gewoon snel en bug-free is. Ik kocht altijd bij voorkeur Philips (TV, BDP, Keukenmachine, Scheerapparaat, DECT, koptelefoons, you name it), maar gezien mijn recente ervaringen met Philips producten ben ik tegenwoordig enigszins sceptisch.

Gezien de reactie van Kwiebus hieronder ben ik niet de enige...

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 22 juli 2024 14:02]

Tijdens de installatie en het gebruik van de tv heb ik niks opgemerkt dat het niet fijn werkte of de tv langzaam was. Het voelde gewoon goed aan met af en toe is een kleine hapering als je met iets klaar was en zo naar de volgende stap wil gaan.
Waarom staat je TV zo dichtbij (1,5m), ik ken zo goed als geen enkele persoon die 1,5m vanaf hun TV zit als ze tv kijken, meestal licht dat rond de 3m.

En ik zie geen nut om een 40" uhdtv op zo een kleine formaat te kopen, je ziet toch geen verschil tussen 1080 en uhdtv op 3m of meer, dan zou ik voor een 60 a 65" gaan, dan kan je het zien op 3m.

Spel fouten.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 14:02]

Volgens mij gebruikt hij het voor de computer, dan is het niet raar om op 1,5 meter te zitten en komt de hogere resolutie ook tot zijn recht.
Wij hebben een bank en twee draaistoelen in de woonkamer. Als we tv kijken draaien we de draaistoelen en zitten we 1,5 meter met ons hoofd van de tv af :)
Ik heb recent mijn 55pus8809 (uhd) retour gebracht met die gedachte en een 55pfl7108 (fhd) mee teruggenomen want ach, wat maakt het uit en, ik hou me mooi 600 in de zakken. Dat heb ik geweten. Een kleine 17uur later stond een firma uit Uden mijn 7108 weer in te laden en werd deze gerolen voor een 49pus7150 (uhd) . De 7150 heb ik heel erg veel plezier van en het beeld is weer als van ouds op mijn 8809..ronduit prachtig.

De flauwekul met "dat zie je niet" stop maar in je binnenzak want dat is het meest waardeloze advies wat er is. Betwijfel of je zelf beide wel in bezit hebt of had. Een uhd schaalt fhd gewoon prachtig op en terug naar fhd is dan gewoon een straf.
Het is geen flauwekul, zelfs Tweakers zijden het al, UHD heeft geen zin op een beeld scherm van 40" op 2 a 3 meter afstand, en ja je ziet dan geen verschil.

En dat is ook mijn ervaring, ga dan minstens voor een 60" of meer TV.
Wij hebben een bank en twee draaistoelen in de woonkamer. Als we tv kijken draaien we de draaistoelen en zitten we 1,5 meter met ons hoofd van de tv af :)
Ok, maar wat ik al zij ik kan weinig mensen die op 1,5 meter van hun TV af zitten (van TV naar je hoofd), ik mijn ouders mijn sussen en een hele hoop andere mensen die ik ken zitten allemaal meer dan 2 meter van hun TV af, ook vanwege hun tafeltje tussen de tv en bank in om je (drinken en eten en zo op te zetten), anders kan je niet (of gemakkelijk) om je tafel heen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 14:02]

Ik heb recent mijn 55pus8809 (uhd) retour gebracht met die gedachte en een 55pfl7108 (fhd) mee teruggenomen want ach, wat maakt het uit en, ik hou me mooi 600 in de zakken. Dat heb ik geweten. Een kleine 17uur later stond een firma uit Uden mijn 7108 weer in te laden en werd deze gerolen voor een 49pus7150 (uhd) . De 7150 heb ik heel erg veel plezier van en het beeld is weer als van ouds op mijn 8809..ronduit prachtig.

De flauwekul met "dat zie je niet" stop maar in je binnenzak want dat is het meest waardeloze advies wat er is. Betwijfel of je zelf beide wel in bezit hebt of had. Een uhd schaalt fhd gewoon prachtig op en terug naar fhd is dan gewoon een straf.
Ik heb ook deze televisie en ik heb zelf een probleem met de netflix app. Als ik 4K kijk dan gaat op een gegeven moment de ondertiteling achter lopen. Heb je dit probleem ook meegemaakt?

Daarnaast zou ik graag willen weten welke instellingen jij hebt gekozen bij het gamen op het scherm,

Super bedankt!
Met netflix heb ik (helaas) geen ervaring; simpelweg omdat ik het niet gebruik. Dus daar kan ik je niks over vertellen...

De game instellingen; ik heb het als volgt:

Instellingen --> Alle instellingen --> Beeld --> Geavanceerd --> Game of computer --> Computer. Hecht je meer waarde aan kleuren en scherper beeld moet je computer gebruiken; wil je een wat mindere input lag (ik merk het niet) dan kies je voor Game modus :)

Als je nog vragen hebt hoor ik het wel :D
De 6-reeksen van Philips gaan hard in onze winkel. Opvallend is dat de klanten het niet echt doen voor Android. UHD + Ambilight voor minder dan 800€ is een direkte sell. Een sellup naar Sony voor hun 100hz paneel is moeilijk. Mooie strategie tp-vision of Philips.. Eerder zou ik Sony aanraden voor de lange termijn koper.
De 6400 heeft geen ambilight, alleen die UHD.
Maar blijft een redelijk toestel met UHD en natuurlijk een scherpe prijs.
Inderdaad, ik had duidelijker moeten zijn. Bedankt hiervoor :)
Ben zelf aan het kijken naar een tv, moet zeggen dat mijn oog op deze gevallen was
Je geeft aan een Sony aan te raden, welke hebben we het dan over en waarom?
In de review wordt aangegeven dat dit model Android TV draait. Dat waag ik te betwijfelen, Philips noemt de TV's niet voor niets Powered by Android en geen Android TV. Om de term Android TV te gebruiken moet je toch aan bepaalde voorwaarden voldoen zoals het ondersteunen van VP9 codec?

Er wordt in de review ook genoemd dat de natural motion bug spoedig wordt opgelost. TP Vision kennende kan dit lang op zich laten wachten. Ik heb een 48PFS8109 gehad en daarin waren bepaalde bugs na een ruim een jaar en 12 firmware updates nog steeds niet verholpen. Bovendien als TP Vision een firmware update uitbrengt is het altijd maar afwachten welke nieuwe bugs geïntroduceerd worden.

Het is echt jammer dat de software op de Philips TVs tegenwoordig zo brak is en het echte testen van de software aan de consument wordt overgelaten. Ik heb zelf een 48PUS7600 en ben wel te spreken over de beeldkwaliteit die Philips levert, maar een TV waarbij je regelmatig de stekker uit het stopcontact moet trekken zorgt voor de nodige frustraties.
Hij lijkt toch echt op Android TV te draaien als je naar de afbeeldingen en de overige reviews kijkt.
Misschien dat ze marketing technisch gekozen hebben om de advertentie tekst niet te veranderen van toen ze nog Android 4.4 erop zetten. Want toen mochten ze het inderdaad geen Android TV noemen. Tegenwoordig staan ze wel onderaan de pagina: https://www.android.com/tv/.
In de Android CDD staat toch dat een device VP9 codec moet ondersteunen?

https://static.googleuser...y/5.1/android-5.1-cdd.pdf

Aangezien deze TV geen VP9 ondersteunt zou je hem toch op grond daarvan geen Android TV mogen noemen, gezien er regels gelden voor het gebruik van de term Android TV?

http://developer.android..../tools/promote/brand.html
"Android TV", "Android Wear" and "Android Auto" may only be used to identify or market products or services with prior approval. Use "for Android" or "with Android" for all other Android-based products
Anoniem: 616444 12 december 2015 07:47
Het doet mij altijd nog pijn om steeds te zien dat Philips niet meer de kwaliteit heeft zoals vroeger het geval was. Noem het Nationale Trots, het is gewoon jammer om te zien hoe een Nederlands bedrijf zo is afgez(w)akt tot een marginaal bedrijf.

Helemaal de televisietak die naar de Chinezen is gegaan. Dit is al lang geen èchte Philips meer zoals de befaamde Matchline series, het is een TP Vision die een naam heeft gekocht en Philips labeltje erop plakt.

Voor een nieuwe televisie denk ik niet eens meer om een 'Philips' tv te nemen. Het zijn complete middenmoters en laagvliegers geworden, geen enkele hoogvliegers. Zo ook weer deze tv.

Het label Philips op een TV kan vanaf nu tussen aanhalingstekens worden geschreven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 616444 op 22 juli 2024 14:02]

Philips is nooit een hoogvlieger geweest. Ze hebben altijd behoorlijke kwaliteit geleverd in de consumentenmarkt maar, buiten Nederland, nooit een fatsoenlijke afzet markt gekend omdat ze niet aan marketing deden. TPVision heeft dit laatste behoorlijk verbeterd.

Om te stellen dat ze helemaal geen hoogvliegers meer hebben is ook veel te kort door de bocht. De high-end televisies van TPVision, onder de Philips naam, zijn ook nogsteeds behoorlijk high-end. Inclusief de bijbehorende prijs en prestaties.

Maar de trots op Philips mag je nogsteeds gewoon hebben hoor. Op de gebieden die wel nog écht Philips zijn, zijn ze tegenwoordig ook gewoon de-facto marktleider. Op het gebied van "industriële" gezondheid zijn ze al jarenlang heer en meester met als enige serieuze concurrent nog GE over. Op het gebied van "slimme" lampen zijn ze de-facto marktleider en alle andere spelers kunnen alleen maar kijken en namaken. Wees dus gerust nogsteeds trots op dit Nederlandse bedrijf wat in de wereld een grote naam heeft met producten die nogsteeds grotendeels in Nederland ontwikkeld worden. Het is niet voor niets dat Eindhoven nogsteeds gezien wordt als de slimste regio ter wereld.
Het probleem met Philips is dat ze niet meer in consumentenelektronica geïnteresseerd zijn. Ze verkopen simpelweg het gebruik van hun naam en daar wringt hem de schoen. Het lijkt Philips verder niet uit te maken wat voor kwaliteit TP Vision levert, ze ontvangen toch wel een minimale jaarlijkse fee of een percentage van de omzet.
TPV is statutair gevestigd in Amsterdam. Waarom denk je dat dit zo is? Omdat ze feitelijk de volledige tent overgenomen hebben destijds. Dus het zijn gewoon dezelfde mensen die aan deze toestellen werken. Hooguit de fabrikage gebeurt elders met onderdelen die TPV beter uitkomt.

In het niet-top-segment gebruikte Philips echter sowieso nooit noemenswaardige onderdelen, en het leverde dan ook zelden noemenswaardige televisies. Misschien dat ze voor het topsegment nu ook wat ingeleverd hebben en bijv. geen Sharp-panelen meer gebruiken (al hebben ze in de 8000 en 9000-serie ook LG-panelen gebruikt die van mindere kwaliteit waren). Wat voor panelen ze nu gebruiken is me niet bekend, maar die Chimei-panelen die je in veel Sony's vindt, bewijzen dat ze in China ook prima panelen kunnen maken, en de redenatie op basis van het land vrij kortzichtig is.

De 8000 en 9000 series die onder TPV gemaakt zijn, scoren verschillende malen in de reviews gewoon prima. Dus qua scoringstrend is er niet veel verandering ten opzichte van vroeger toen het nog volledig onder Philips viel. En zoals reeds aangegeven, is dit niet onlogisch.
Dit zijn niet dezelfde mensen, want tv's werden altijd ontwikkeld in het R&D centrum in Brugge, wat toonaangevend was. Onderdelen voor B&O tv's komen daarook vandaan. Het is nu gesloten en dat is een groot gemis qua kwaliteit.
Hoe kom je erbij dat in Nederland mensen aan toestellen werken en dat dit nog altijd dezelfde mensen zijn?

De ontwikkelafdeling van TP Vision zat in Eindhoven en deze is naar Gent verplaatst, daarnaast is de vestiging in Brugge naar Gent verhuisd waarbij er in totaal 90 man uitgingen, is de software ontwikkeling verplaats naar Bangalore en zijn een aantal ondersteunende functies op het gebied van inkoop, leverancierskwaliteit en industrialisatie verplaatst naarTaipei.

Wat betreft de 8000 serie, ik heb een 48PFS8109 gehad en die had een prima beeldkwaliteit maar de software was een drama. Dit blijkt ook uit de review van tweakers: reviews: Philips PFS8109: Ambilight-tv met Android

Ik heb nu een 48PUS7600 ter vervanging van de 48PFS8109 en die heeft hetzelfde euvel, prima beeldkwaliteit maar brakke software.
Kan ik beamen, zelf de 55pus7909, Super mooi beeld, maar zeer matige software. Zelf al een aantal malen een Factory reset moeten doen om internet weer draaiende te krijgen. En helaas nog steeds android 4.2.2. ...
Ja en nee.

Helaas zijn de stickers op de achterkant weer eens onherkenbaar op de foto gezet (het nut heb ik al vaker aangekaart en er is geloof ik ooit wel eens een leesbare sticker langsgekomen, maar die goede gewoonte heeft maar kort geduurd), maar in dit geval zou daar waarschijnlijk uit blijken dat het toestel in Gorzow is gefabriceerd.

Ja:
Dat is de fabriek die uitsluitend modellen bouwt die door moederbedrijf TPV (wat over het algemeen de Chinezen genoemd wordt, hoewel ik het toch op Taiwan houd) zijn ontwikkeld. Hoewel daar sinds 2006 in de loop van de jaren wel wat Philipstechnologie naar binnen is gesijpeld, ben ik met je eens dat dat over het algemeen de mindere toestellen zijn. TPV is van oorsprong een monitorfabrikant, en je merkt nog steeds dat dat een andere tak van sport is dan televisies. Bovendien gaat het om modellen in een marktsegment waar elke euro telt.

Nee:
Wat er na de verhuizing naar Gent nog over is van de oorspronkelijke afdeling TP Vision Brugge, weet ik niet. Tot voorkort werden daar echter modellen uit de 8000 en 9000 reeks ontwikkeld. Bovendien herkenbaar aan productie in Szekesfehervar (origin letters ZH) inplaats van Gorzow (origin letters FZ). Dat is het dichtst in de buurt van de oude Philipskwaliteit dat je kunt komen, al hoor je daar ook wel klachten over.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 14:02]

Maar deze tv heeft toch afgezien van de bug eigenlijk gewoon goede beeldkwaliteit? Zeker voor dat geld? Ik geef toe dat de huidige "philips" tv's niet van de beste kwaliteit zijn maar om nu met zo'n bevooroordeelde blik naar deze tv te kijken is imo in dit geval ook niet helemaal terecht. Eigenlijk heb je dan je oordeel al klaar voordat je de review gelezen hebt.

[Reactie gewijzigd door mastachilla op 22 juli 2024 14:02]

Maar deze tv heeft toch afgezien van de bug eigenlijk gewoon goede beeldkwaliteit? Zeker voor dat geld? Ik geef toe dat de huidige "philips" tv's niet van de beste kwaliteit zijn maar om nu met zo'n bevooroordeelde blik naar deze tv te kijken is imo in dit geval ook niet helemaal terecht. Eigenlijk heb je dan je oordeel al klaar voordat je de review gelezen hebt.
Jammer dat in het artikel niet besproken wordt wat voor type lcd is gebruikt. Het klinkt namelijk alsof ze een VA paneel gebruikt hebben. VA panelen hebben doorgaans een hoge contrast (minimaal 3000:1), maar wordt de helderheid minder onder een hoek. Ook zwart wordt een beetje blauwig.

Grootste nadeel is imho de hoge inputlag. Vooral gericht op de toekomst wanneer je hem zou willen gebruiken als (game)-monitor.
De rest is vind ik niet heel belangrijk. Een los geluidsysteem is altijd aan te raden. Een oude versterker met losse boxen is al voldoende om goed geluid te kunnen produceren. Smart-tv moet je toch op een gegeven moment vervangen door een losse setupbox ivm snelheid en updates. Dus ook dat die kun je bijna direct vervangen.
Ik ben het met je eens. Philips heeft ondanks dat nog een goede naam.

wanneer je deze TPVision tv's gewoon 5 jaar garantie geven, chips van 20 euro meer gebruiken en 100 euro meer vragen dan is iedereen verkocht en kopen veel mensen zo'n TV.

IPV het maximale met het minimale berijken gewoon snelle goede tv's leveren, met flinke garantie in Europe in ieder geval.

Je zal zien dat je marktaandeel flink omhoog gaat. Althans dat is wat ik verwacht.
Bedenk wel dat wat jij voorsteld voornamelijk alleen in Nederland zal gebeuren. Endaarvoor is de afzet makrt nogal klein voor een tv die wereldwijd verkocht word.
Wanneer je gewoon goede producten levert werkt dat echt wel door wereldwijd.

Apple bv door de naam van goede producten ( met in eerste instantie zelfs nog crappy garantie ) op te bouwen kan het wel.
Het levert mogelijk wel door, maar het is wel een kwestie van kosten baten, voor elke Euro die ze er extra insteken moet er toch een veelvoud aan winst uit komen.
En met wat jij als optie voorsteld betekend niet dat die tv 100 Euro duurder is, maar veel eerder 2x zoveel moet gaan kosten als dat hij nu doet....
TP Vision heeft de naam Philips helemaal niet gekocht, en het is ook geen 'TP vision' met een labeltje er op.

TP Vision is een joint venture van TPV Technology (70%) en Philips (30%) en daarin is de TV tak van Philips ondergebracht. In 2014 is ook de resterende 30% door TPV Technology overgenomen.

In ieder geval geen "TP Vision" met een labeltje, maar gewoon TVs van de voormalig Philips tak.
In de handleiding van mijn TV staat het volgende:
Dit product is op de markt gebracht door TP Vision Europe B.V. of een van haar filialen, waarnaar verder in dit document wordt verwezen als TP Vision, de producent van het product. TP Vision is de garantieverstrekker voor de TV waarbij deze brochure is meegeleverd.
Ook een interessant artikel waarin staat dat TP Vision Philips een jaarlijkse fee betaald voor gebruik van de Philips naam met ook een mooie slotzin die al aardig bewaarheid lijkt te worden.

https://technology.ihs.co...-vision-to-tpv-technology
Additionally, the potential adoption of lower cost designs could endanger the long term value of Philips’ brand, while also destroying the margins such a strategy would exploit.

[Reactie gewijzigd door kwiebus op 22 juli 2024 14:02]

[SARCASM ON]
Deze LCD van Philips krijgt volgens tweakers dus hetzelfde cijfer als de Panasonic ZT60 (misschien wel de beste plasma ooit gemaakt):http://tweakers.net/revie...conische-plasmaserie.html.

Dus deze LCD heeft hetzelfde perfecte zwart, haarscherpe motion resolution, THX-certified kleurweegave maar kost maar 709 euro en is nog eens UHD ook?
Hmmm, misschien een mooie upgrade voor mijn Panasonic 50VT50 |:( .
[SARCASM OFF]

EDIT: iets milder sarcasme. Blijf erbij dat de TV reviews op tweakers wat objectiever zouden mogen....

[Reactie gewijzigd door 225812 op 22 juli 2024 14:02]

Je reactie raakt kant noch wal.

De Panasonic tv waarmee jij aan het vergelijken ben is meer dan een factor 6 duurder (release prijzen van beide toestellen volgens de pricewatch). Als je een tweede hands auto koop van 5.000 euro uit 2010 of een nieuwe auto van 30.000 euro heb je toch ook andere eisen en verwachtingen? Hier wordt rekening mee gehouden in de review.
Je haalt de woorden uit mijn mond!

Geprezen voel ik mij met mijn panny vt60 ;-)
Leuke tv voor studenten of mensen die een LCD voor 2009 hebben staan, anders mooi even jaartje doorsparen voor een mooi Oled scherm.
Eh, de goedkoopste oled is drie keer zo duur als deze (het 40 inch model dan). Voor de meesten mensen is dat toch nog wel erg duur voor een tv hoor. Het is ook nog maar afwachten of die prijs vlot gaat zakken.
Ik heb zelf een plasma en wacht ook rustig af op oled (lcd sla ik lekker over ook al zijn ze nu al een stuk mooier dan toen ik mijn plasma kocht), maar ze moeten zich echt nog wel een stukje verder ontwikkelen wil het voor mij het geld waard worden.

Edit: oh en dat is fhd, niet uhd, die zijn nog veel duurder (ook al zou ik liever een fhd oled kopen dan een uhd lcd, het is toch een nadeel).

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 14:02]

:') !!!!!!
Ik ben tevreden met een 32PFL9604H, een van de laatste Ambilight-tv's met 32 inchformaat :>
Menu's zijn wel stronttraag, dus we kijken tv via kastje van Telfort en niet via CI+ van Ziggo.
OLED tv's gaan volgend jaar echt niet ineens betaalbaar zijn hoor. De techniek is nog duur én er is veel te weinig concurrentie. LG gaat hun positie op dat vlak nog wat jaartjes uitbuiten.
Anoniem: 562971 @Rossi4612 december 2015 21:34
LG gaat hun positie op dat vlak nog wat jaartjes uitbuiten.
Diegene die beter weet zal nooit een LG aanschaffen, maar om dat te weten ben je daar nog wat te jong voor.
Ik mis iets. Wil je me vertellen wat er met LG is?
Hoewel ze een van de grootste schermen makers zijn ter wereld. Ooit samen met Philips gestart in een joint venture, hebben ze regelmatig last van ploffende onderdelen en andere rare storingen, dit alles bij TVs van tussen de 2 en 4 jaar.
Ik dacht dat de plasma van mijn ouders al zes jaar was, maar die bolle voedingselco's waren zo vervangen al meer dan een jaar geleden.
Werkt weer als een zonnetje.
Dus ook defect ;-)
Maar de paar tv's waar ik negatieve ervaring mee had waren led's
Is dat hetzelfde als gewoon Goldstar? Dan weet ik waar je het over hebt.
Denk wel dat LG beter is dan Goldstar was.
Anoniem: 562971 @onetime13 december 2015 10:36
https://nl.wikipedia.org/wiki/LG_Group

[...]Betekenis van de naam[...]

De naam LG is een afkorting voor Lucky Goldstar, de naam van het bedrijf tot 1995. Voor de naamswijziging werden de producten in Zuid-Korea afgezet onder de merknaam Lucky, terwijl specifiek buitenlandse producten werden verkocht onder de merknaam Goldstar.

Thans heeft de afkorting 'LG' geen betekenis meer, hoewel de reclameslogan suggereert met "Life's Good", dat dit de verborgen betekenis van de letters is.

Het is helemaal niet dat k mijn gelijk er door wil drukken, maar ik ben jaren werkzaam geweest bij Scheer en Foppen, Expert en heb in mijn schooltijd nog stage gelopen bij THIE. Ben inmiddels 45 en volg het hobbymatig nog steeds.

In die tijd ben ik de nodige troep matige kwaliteit :P tegengekomen...Bezorgd, geïnstalleerd en weer mee terug genomen. Ik heb over merken zoals Supertech (SuperPech) Bondstech en ook Lucky Goldstar (LG)

Ook heb ik de eerste flat van Philips uitgepakt en bezorgd (25.000 gulden!! consumentenprijs) 42 Inch jee wat een 'joekel' 8-)

Philips 42 inch


Nogmaals... Ik zal er op een paar punten heus wel naastzitten maar ik heb het over mijn eigen ervaringen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 562971 op 22 juli 2024 14:02]

Nog iemand die vastzit in vooroordelen uit het verleden.
Anoniem: 562971 12 december 2015 09:27
Ik prik vaak door dit soort testen heen, want vergelijking materiaal heb ik niet voorhanden en het is altijd nog de kijker die bepaalt of een scherm mooi 'oogt' of niet. ULTRA HD content is nog helemaal niet voorhanden dus waar deze testen op zijn gebaseerd is voor mij dan een raadsel.

Bij ons prijkt een SAMSUNG UE55HU6900 aan de muur, door vele 'testers' finaal afgebrand maar wij verbazen ons nog iedere dag over het fraaie beeld.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 562971 op 22 juli 2024 14:02]

Ik prik vaak door dit soort testen heen, want vergelijking materiaal heb ik niet voorhanden en het is altijd nog de kijker die bepaalt of een scherm mooi 'oogt' of niet. ULTRA HD content is nog helemaal niet voorhanden dus waar deze testen op zijn gebaseerd is voor mij dan een raadsel.
Gebaseerd op calibratiedisks of -bestanden. Deze zijn wel beschikbaar voor test- en inregeldoeleinden.

Als je de tv hoofdzakelijk voor regulier tv kijken gebruikt of heb bekijken van films in HD-kwaliteit, dan heb je vrij weinig aan een UHD-tv.
Het moet gezegd: je hebt niet zoveel keuze anno 2015/2016. Fabrikanten brengen maar een zeer beperkt aantal HD-tv's op de markt, de rest is UHD. Bovendien staan de ontwikkelingen van HD-tv's nagenoeg stil en de beeldkwaliteit van een 2015 model is niet of amper beter dan een model uit 2014. Maar op elke algemene regel is vast wel een uitzondering te vinden.
[...]

Gebaseerd op calibratiedisks of -bestanden. Deze zijn wel beschikbaar voor test- en inregeldoeleinden.model uit 2014. Maar op elke algemene regel is vast wel een uitzondering te vinden.
Ook dat lees ik vaak, maar zeg nu zelf... Een scherm kopen van bijna 3000 piek en hem dan ook nog zelf af of instellen om hem naar je zin te krijgen?
Ik doelde op het gebruik van calibratiedisks en -apparatuur bij een review of test. Bijvoorbeeld hier op Tweakers, of een test in een audio- en videotijdschrift.

Voor het overige ben ik het met je eens dat een gemiddelde consument laat z'n tv niet kalibreren omdat dit vrij prijzig is.
Calibratie levert ook bij goedkope modellen (prestatie/optimalisatie)voordelen op. Een goedkope tv is dan niet ineens briljant maar veel nadelen worden afgezwakt of gemaskeerd.

Ik ben overigens wel benieuwd - ik heb geen idee - hoeveel procent van de kopers van een tv van €1.500 of meer (arbitrair, vul hier je eigen minimum bedrag in) deze daadwerkelijk professioneel laat kalibreren.
Een Tweaker of cinematofiel zie ik dat wel doen maar het gros zal uitgaan van duur = beter. Daar zit vast wel een kern van waarheid in maar ik ben van mening dat menig goedko(o)p(er) model, maar gekalibreerd beter zal presteren dan een duurder, niet gekalibreerd model.

Fabrikanten zouden een professionele en onafhankelijke kalibratie bij aanschaf van een high-end model gratis moeten aanbieden.
Win-win voor de consument, de fabrikant en de beroepsgroep "kalibrators". Het brengt hun werk onder de aandacht van de consument. Als ze de voordelen van calibratie (in)zien dan zullen er vanzelf meer tv's gekalibreerd worden.

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 22 juli 2024 14:02]

Kan je hele verhaal wel gaan quoten maar ik denk er precies zo over en wie zegt dan dat de TV naar wens staat ingesteld. Ik hou persoonlijk zelf niet van een hoog contrast in een TV, maar stel dat ze hem wel zo afstellen. Zelf durf je het niet terug te draaien want je hebt er net dik voor betaald :)
Je verhaal slaat echt als een tang op een varken.

1) UHD materiaal is wel degelijk voorhanden. Het is schaars, dat is zeker, maar dat is wat anders. Er kan dus wel objectief op worden getest. Daarbij zal UHD materiaal in de loop der tijd toenemen. Dus er zit wel degelijk een bepaalde relevantie in het testen met UHD materiaal.

2) Het feit dat jij blij bent met je Samsung, terwijl deze (blijkbaar) structureel slecht uit de test komt, zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van het toestel. Uitgaande op de tests, zijn er dus veel toestellen welke een beter beeld geven. Daar zou je dus wellicht nog blijer mee geweest kunnen zijn.

3) Het feit dat je zegt "er doorheen te prikken" omdat je blij bent met jouw type Samsung, terwijl deze slecht uit de tests komt, doet mij vooral vermoeden dat je niet goed snapt wat er getest wordt. En dat je daarom vind dat een test er niet toe doet. Dat is de wereld omdraaien. In dit soort test (Tweakers is niet de enige die het zo doet) worden alle eigenschappen van een tv getest, welke bij elkaar het beeld leveren zoals jij en ik het zien. Het is niet zo dat Tweakers "verzint" wat goed beeld is.
Tsja, je vraagt er zelf een beetje om.

Eerst klop je jezelf stoer op de borst ("ik prik vaak door dit soort tests heen") - waarmee je feitelijk ook de manier van testen van Tweakers en consorten in twijfel trekt - om daarna met een uitleg te komen welke enkel op jouw eigen beleving is gebaseerd :?

Het feit dat je stelt dat Tweakers jouw type tv niet heeft getest, geeft weer aan dat je niet lijkt te begrijpen waar een dergelijke test om draait. Tweakers doet namelijk exact hetzelfde als de mensen van bijvoorbeeld hdtvtest.co.uk en avforums.com. Ze testen allemaal dezelfde eigenschappen, op dezelfde manier. De uitkomsten leggen ze naast het na te streven ideaal, om aan de hand daarvan tot een objectief oordeel te komen over de desbetreffende tv. Je moet dan wel van goede huizen komen om dat soort tests in twijfel te trekken. En juist op dat punt ga je jammerlijk onderuit.

Dat jij jouw tv prachtig vindt, daar is niets mis mee natuurlijk. Maar dan moet je niet gaan stellen dat dit soort tests onzin zijn, omdat jij er alsnog zo blij mee bent.

Verder speel ik nergens op man. Ik ga enkel in op jouw reactie. Als je dat vervelend vindt, dan moet je zelf niet reageren. Dat ik blijkbaar een boel plusjes krijg, geeft niet aan dat iedereen mij zo tof vindt, maar dat men het eens is met mijn argumentatie.

[Reactie gewijzigd door Rossi46 op 22 juli 2024 14:02]

Er zijn echter geen magische kritische componenten (vrijwel elk defect wordt door het onderdeel dat het eerste stukgaat veroorzaakt), en veel onderdelen zijn tweedehands of in het onafhankelijke circuit ook nog prima te krijgen. Zeker dat laatste zou een reparateur-amateur wel moeten weten.

Dat het afkeurbeleid van Philips raar is weet ik inderdaad. Waar een onafhankelijke monteur gewoon een TCON van een paar tientjes verving, of zelfs alleen maar een IC op die TCON (merken als Samsung hadden onder diezelfde fout te lijden - symptoom een gesolariseerd of te helder of te donker beeld).... Moest er van Philips onder garantie een nieuw LCD-paneel in als die er nog waren of anders werd er omgeruild. Onder coulance werd er altijd omgeruild. Let wel, voor een nieuw model uit een lagere reeks.

En weliswaar waarschijnlijk geen planned obsolescence maar ik heb een voorbeeld van een domme bezuining waardoor veel TV's zijn afgeschreven. Dat past alsnog wel een beetje in jouw verhaal denk ik. Een DC-DC converter op het mainboard (vergelijk het rijtje FET's en elco's dat je op een computermoederbord aantreft naast de processor), die opzich niet magisch slecht ontworpen was, wilde het nog wel eens begeven. Geen probleem zou je zeggen, paar euro aan onderdelen erin en gaan. Helaas was er bezuinigd op de overspanningsbeveiliging, zodat met een beetje pech het hele mainboard afgeschreven moest worden. Die zijn tweedehands inderdaad wat lastiger te vinden.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 14:02]

En laat Philips nou één van de weinigen zijn die vervolgens zegt "Hij is na 2 jaar stuk, eigenlijk zou hij 10 jaar mee moeten gaan dus u betaald slechts 20% van de reparatie kosten", kosten die ook nog alleszinds redelijk zijn.
Dat heb ik voor computer spullen nog nooit mee gemaakt.....
Voor garantie moet je dan ook niet bij de fabrikant zijn maar bij de verkoper. De fabrikant mag immers na twee jaar zeggen dat je (een deel van) de reparatiekosten zelf moet betalen. Een verkoper is gebonden aan de Nederlandse consumentengarantie waar een garantietermijn op de verwachte levensduur van een apparaat geldt. Gaat het paneel van jouw 3-jarige toestel dus kapot buiten jouw schuld om, dan kun je alsnog bij de verkoper aankloppen en garantie claimen.
Het enige probleem is dat de verkoper geen enkele interesse heeft in het leveren van service. De fabrikant daarentegen heeft daar een veel groter belang bij; de naam van zijn merk.

Het soort acties wat ik noem komt nagenoeg altijd van de fabrikant, niet van de winkel.
Dan koop je toch echt bij de verkeerde winkels. De winkelier heeft immers net zo goed de merknaam van de winkel in het belang en is tevens ook nog eens wettelijk verplicht de Nederlandse wetgeving na te komen. En in een tijdperk waarin beoordelingen over winkels overal op het web te vinden zijn, is het niet zo moeilijk meer om de goede winkels tussen de rotte appels te vinden.
Dat doet Samsung ook alleen nemen die een levensduur van 6 jaar, maar daar valt wel over te praten, tenminste de winkel heeft dit voor elkaar gekregen, of zelf bekostigt dat is mij nooit duidelijk geworden.
Dit geld voor bijna alle moderne elektronica.
Mee eens. Alle merken doen dat. Zo ook mijn Sharp Aquos. Main board is al 2 keer defect geraakt, dus vervangen. Zelfde monteur zelfs, die er zelfs om lachtte. Laatste TV die ik ooit gekocht heb (2010)...maar deze "Philips" is dan wel weer aantrekkelijk. :P
Maar deze zal vast hetzelde "gedimensioneerd" zijn. Dat is slim! :P

[Reactie gewijzigd door HMC op 22 juli 2024 14:02]

Afhankelijk van het precieze model en bouwjaar, kan het best dat jouw Aquos stiekum een Philips is. Een aanwijzing daarvoor kan zijn dat hij in Lysomice, Polen gemaakt is. Kan zijn dat de TPV-fabriek in Gorzow toen ook aan Sharp leverde dus met alleen 'Made in Poland' heb je 50% kans.
Vorige week vior dekeuze gestaan:

Puk6400 UHd vs sony kdl 50w805c HD

Het is de Sony geworden. Beeldkwaliteit ging bij mij voor UHD. Ik begon te twijfelen toen ik deze review las, maar de praktijk die ik gezien heb gaf toch gelukkig de goede beslissing l.
Is bijna een no-brainer toch? ;-) Die Sony is echt ontzettend goed.
Yups.... en daarbij: over 5 jaar zal uhd pas goede basis zijn ;) kijken we wel verder
Ik vind de review nog redelijk mild met eindcijfer een 7. Ik heb hem vorige week, na een week uitproberen, teruggestuurd naar Coolblue. Wat een rotzooi, bij iets te snelle beweging is het beeld helemaal van slag. Bediening onhandig van de afstandsbediening. Kleuren goed krijgen is mij in die week niet gelukt. Ik heb een Samsung besteld :)
Samsung, het bedrijf dat bekend staat voor zijn overgesatureerde kleuren :-). Kleuren goed krijgen is heel subjectief: perfecte kleuren ogen nu eenmaal flets.
Het beeld van de meeste TV's laat denk ik out-of-the box te wensen over. MIjn Philips 48PUS7600 heeft out-of-the box ook geen geweldig beeld en is veel te blauw. Ik heb de kleur, helderheid en contract instellingen flink moeten aanpassen om een beetje fatsoenlijk beeld te krijgen. Ook heb ik alle beeld verbeter technieken uit moeten zetten.
Inderdaad. Zal wel minnetjes krijgen maar Samsung tv's kan ik dus echt niet naar kijken
Dat is een achterhaalde gedachte. Samsung maakt de laatste jaren echt goede televisies. Inclusief kleuren die out-of-the-box al heel netjes zijn en met kalibratie perfect te krijgen zijn. Ik zeg het bijna met pijn in mijn hart, want ik ben totaal geen Samsung fan ;-)

Voor Sony geld overigens hetzelfde, die maken de laatste jaren ook erg goede tv's. Van LG en Philips kan dat niet echt gezegd worden. Panasonic is aan een inhaalslag bezig (wat betreft LED).
Het is jammer dat Panasonic niet door gegaan is met plasma en daarnaast ook OLED tv's is gaan maken. Ze zouden zich dan kunnen profileren als het merk met TV's met het mooiste beeld.

Hun LED tv's zijn nu niet uniek...
Heb je überhaupt wel eens review gelezen van de Oled tv's van LG 8)7
Anoniem: 562971 @Rossi4613 december 2015 10:52
:) Ben het volmondig met je eens :)
Ik dacht al dat het aan mij lag.. Stap een willekeurige winkel binnen en de demo's die opstaan op Samsung TV's hebben kleuren die van het scherm 'afspatten'. En m.i. niet op een goeie manier. Ze zijn zo fel, dat het bijna pijn doet aan je ogen. Geen idee of dit een speciale demo modus of zo betreft, maar opvallen doet het mij wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.