Inleiding
Samengevat
De Philips PUK6400 is een uhdtv met een bescheiden prijs. Om deze lage prijs te kunnen realiseren is er bespaard op de behuizing en ook de luidsprekers maken niet veel indruk. Op het beeldpaneel is niet bespaard, want dit biedt een hoog contrast en goede zwartwaarden. Ook de kleurweergave en de kijkhoeken laten niets te wensen over. Gamers kunnen deze tv beter overslaan, want de inputlag is hoog. Er zijn ook minpunten aan het beeld; de hoeken zijn wat donker en door een bug schakelt de beeldinterpolatie zichzelf keer op keer in.
Eindoordeel
Het aandeel van uhdtv's ten opzichte van hdtv's neemt steeds verder toe. Waar de eerste uhd-modellen nog schreeuwend duur waren, zijn ze nu in alle soorten en maten te krijgen voor steeds lagere prijzen. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat er geen hd-modellen meer in de winkels te vinden zullen zijn, net zoals er nu geen sd-televisie's meer te koop zijn.
/i/2000875939.jpeg?f=imagenormal)
De tv die we in deze review bekijken, is een betaalbare uhdtv van Philips, waarvan het 40"-model op het moment van schrijven voor 500 euro in de Pricewatch is te vinden. De 50"-versie, die wij bekeken, is vanaf 709 euro te koop en de grootste maat, 55 inch, kost iets minder dan 850 euro. Zeer schappelijke prijzen dus voor een uhdtv, maar om dit prijspeil te bereiken heeft TP Vision, de producent van Philips-televisies, wel wat concessies moeten doen. Zo kan dit model geen 3d weergeven, krijg je een 'ouderwetse' infraroodafstandsbediening en maakt het scherm gebruik van direct-led-backlight, waardoor de behuizing wat dikker is dan bij de edge-lit modellen. Ook moet je het doen zonder het voor veel Philips-televisies kenmerkende Ambilight-systeem.
De PUK6400 draait op Googles besturingssysteem voor televisies Android TV, dat is gebaseerd op Android 5.1 Lollipop. Hiervoor is een grote hoeveelheid apps beschikbaar via een speciale versie van de store die Google Play Butik heet. Android TV heeft de volledige functionaliteit van Googles Chromecast ingebouwd. Steeds meer apps voor de pc, Android en iOS hebben ondersteuning voor het cast-protocol, waarmee je op zeer eenvoudige wijze beeld en geluid naar je tv kunt sturen.
Uiterlijk en aansluitingen
De PUK6400 ziet er keurig uit; hij oogt strak door de smalle bezels van een centimeter breed aan de boven- en zijkanten en 12mm aan de onderkant. Doordat de hele behuizing is gemaakt van zwart plastic dat aan de voorkant glimmend is afgewerkt, is het luxegevoel volledig afwezig. Onder het scherm zit een trapeziumvormig uitsteeksel van plexiglas met daarop een Philips-logo. Dit logo is verlicht en dat leidt tijdens het kijken behoorlijk af. Gelukkig is de logoverlichting in het menu uit te schakelen.
Om de tv zonder afstandsbediening bruikbaar te maken zit aan de achterkant een klein joystickje, dat een eigen menuutje in beeld oproept. Het is belangrijk dat je de tv niet per ongeluk met dit menu uitzet - en door de kleine afmetingen van de joystick is een foutje zo gemaakt - want de tv wil daarna niet direct weer aan. Je moet dan een tijdje wachten voordat het toestel weer een teken van leven geeft. De eerste keer dat we dit meemaakten, hadden we het idee dat het apparaat het niet meer deed, want zelfs de stekker even uit het stopcontact halen hielp niet om het weer aan te krijgen.
Verreweg de meeste televisies maken tegenwoordig gebruik van edge-lit backlight, waarbij de leds zich in een of meer randen van het scherm bevinden. Hierdoor kunnen televisies platter worden gemaakt, maar waarschijnlijk zijn de voor deze techniek benodigde lichtgeleiders relatief duur om te maken, want in de goedkoopste modellen treffen we vaak een direct-led-backlight aan, waarbij de leds zich achter het paneel bevinden. Hierdoor valt de tv wel wat dikker uit. Zo ook de PUK6400, die met een dikte van bijna 8cm op het dikste punt wat dieper is dan de meeste televisies.
De tv staat op een voet die is gemaakt van metaal dat met glanslak zwart is gespoten, zodat het mooi aansluit bij de behuizing van de tv. Aan de voorkant bestaat de voet uit een 1cm brede strip, waardoor de voet subtiel oogt. Helaas is deze strip niet voorzien van rubber aan de onderkant, waardoor de kans bestaat dat je krassen maakt in het tv-meubel als je de tv verschuift. Over het algemeen zal het niet vaak nodig zijn om de tv te verschuiven, want de voet is voorzien van een scharnier, waarmee de tv zo'n vijftien graden naar links en naar rechts te verdraaien is. Een paar jaar geleden waren dergelijke draaivoeten gemeengoed, maar om de een of andere reden komen we ze steeds minder vaak tegen en dat terwijl ze erg handig kunnen zijn.
Aansluitingen
Als je de tv aan de muur ophangt, kunnen aansluitingen die recht naar achteren zijn gemonteerd onhandig zijn. Bij de PUK6400 zijn dit vooral analoge aansluitingen, die tegenwoordig niet zoveel meer worden gebruikt: scart, component en een 3,5mm-audio-ingang voor als je een verloopkabel voor dvi-naar hdmi gebruikt. Ook een seriële poort voor servicedoeleinden is recht naar achteren gemonteerd. Wel handig als je de tv ophangt, is het feit dat het netsnoer afneembaar is en dus gemakkelijk te vervangen door een langer exemplaar, want het meegeleverde snoer is met een lengte van slechts 1,5m al gauw aan de korte kant.
Onderaan vinden we van links naar rechts de volgende aansluitingen: rj45 voor netwerk, een antenneaansluiting die geschikt is voor kabel en Digitenne, een aansluiting voor satelliet, een usb 2-aansluiting en twee hdmi 2.0-aansluitingen. Aan de zijkant treffen we van boven naar beneden een CI+-slot, een usb 2-aansluiting, een usb 3-aansluiting, twee hdmi 2.0-aansluitingen en een 3,5mm-koptelefoonaansluiting aan.
Bediening op afstand
Je krijgt bij de PUK6400 een ouderwetse afstandsbediening, die je commando's via infraroodsignalen naar de televisie stuurt. Het apparaatje is mooi vormgegeven en heeft een overzichtelijke indeling, waardoor je nooit lang naar de juiste knop hoeft te zoeken. Het gewicht is met zo'n 104g inclusief twee AAA-batterijen erg laag, zeker als je bedenkt dat de afstandsbediening 20x5cm meet en dus redelijk groot is uitgevallen. Het knopgevoel van alle toetsen is goed, maar de d-pad en de daaromheen liggende knoppen voelen het beste aan, met een duidelijk voel- en hoorbare klik.
Het apparaatje ligt door een ergonomisch vormgegeven ronde achterkant zeer prettig in de hand, maar de keerzijde van dit ontwerp is dat het indrukken van knoppen terwijl het op tafel ligt zo goed als onmogelijk is. Toetsen die zich in het midden bevinden, laten zich nog net bedienen, maar bij het indrukken van knoppen die aan de zijkant zitten, rolt en schuift de afstandsbediening weg. Gelukkig zijn de belangrijke power- en mute-toetsen in het midden geplaatst.
Er is een speciale knop voor de Netflix-app aanwezig, die gelukkig niet groter is dan de andere knoppen, zoals bij sommige andere afstandsbedieningen. Toch zien we liever een 'favoriete-appknop', die je zelf kunt programmeren, want daar hebben ook mensen die geen Netflix-abonnement hebben wat aan. Het is jammer dat er geen microfoon is ingebouwd, want Googles spraakherkenning werkt op andere toestellen zeer goed en is bovendien op verschillende schermen in de interface prominent aanwezig.
Android TV Remote Control
Het is mogelijk om de tv door middel van een app van Google te bedienen. De functionaliteit van deze app is zeer beperkt. Je heb keuze tussen een scherm met een d-pad en een scherm dat te gebruiken is als touchpad. Je kunt het onscreen-toetsenbord van je telefoon of tablet gebruiken om tekst in te voeren en dan hebben we alle functies van de app gehad. Je kunt dus niet eenvoudig kanaalnummers invoeren en ook is er geen epg in de app beschikbaar. We houden van eenvoudige en simpele interfaces, maar deze app is wel heel karig.
Android TV en mediaspeler
De PUK6400 draait op Android TV van Google, het besturingssysteem voor televisies en mediaspelers dat gebaseerd is op Android 5.1 Lollipop. Het geheel draait op een soc van MediaTek: de MT5158. Deze soc beschikt over twee Cortex A17-cpu-cores, een Mali 450-gpu en 1,5GB ramgeheugen. Er is 4GB interne flash-opslag beschikbaar, wat natuurlijk erg weinig is, maar gelukkig kan dit worden uitgebreid via usb. Deze nogal zwakke soc is ongeschikt om de interface op de volledige resolutie van 3840x2160 pixels te draaien. Het komt veel voor dat uhdtv's de interface renderen op 1920x1080, maar dat was voor deze soc blijkbaar nog wat te hoog gegrepen, want op de PUK6400 draait de interface op slechts 1280x720 pixels.
/i/2000875770.jpeg?f=imagenormal)
Het gevolg van deze relatief lage resolutie is dat de interface er een beetje onscherp uitziet en vooral letters een korrelig uiterlijk hebben. Afgezien van de lage resolutie ziet de interface er verzorgd uit. Het uiterlijk van het homemenu is ontworpen door Google en mag nauwelijks worden aangepast. De rest van de interface wordt gemaakt door de televisiefabrikanten en dat levert bij de Android TV's van Sony een groot verschil in design language op. TP Vision heeft de verschillende onderdelen van de interface echter een stuk beter op elkaar laten aansluiten door dezelfde kleuren en fonts aan te houden.
/i/2000875778.jpeg?f=imagenormal)
Bij het spelen van zware 3d-games schiet de soc tekort, want ondanks de lage resolutie vallen de framerates vaak tegen. Desondanks zijn er genoeg spellen te vinden die het wel goed doen en omdat de tv op Android draait en er ondersteuning is ingebouwd voor de HID-standaard, kun je bij het gamen gebruikmaken van een controller die je via een usb-poort aansluit. Ook toetsenborden en muizen zijn te gebruiken, al moet daar wel ondersteuning voor zijn in de app die je gebruikt.
Boven aan het homescreen staat een zoekfunctie die niet zo handig werkt, omdat er op dit model geen spraakherkenning beschikbaar is. Er zit namelijk geen microfoon in de afstandsbediening. Hierdoor ben je aangewezen op een onscreen-toetsenbord dat je met de d-pad op de afstandsbediening moet besturen en dat dus veel minder snel werkt. Uniek voor Philips-televisies is het Top Picks-scherm, waarvoor een knop op de afstandsbediening is gereserveerd. Je vindt hier aanbevelingen voor tv-programma's, films en series die op video-on-demanddiensten te vinden zijn.
/i/2000875772.jpeg?f=imagenormal)
Er is een mooi vormgegeven epg beschikbaar, die extra informatie via internet binnenhaalt. Op deze wijze worden ook de juiste zenderlogo's opgehaald die bij de kanalen getoond worden. In zenderlijsten en informatiebalken worden de logo's eveneens getoond, waardoor de interface erg overzichtelijk is. Het tv-menu met daarin shortcuts heeft een eigen knop op de remote gekregen en is een toevoeging die je alleen op Philips-tv's ziet. Hierdoor kun je wat sneller navigeren, doordat je niet door het homescreen hoeft te scrollen.
/i/2000875771.jpeg?f=imagenormal)
Een zeer handige functie van alle Android-tv's is de ondersteuning voor het Cast-protocol, dat we kennen van de Chromecast en waarvan inmiddels een groot aantal apps voor de pc, Android en iOS gebruikmaakt. Het werkt heel simpel; je zoekt met je telefoon of tablet bijvoorbeeld een YouTube-filmpje uit dat je op de tv wil laten zien en klikt op het Cast-icoon. De tv haalt vervolgens zelf de benodigde videostream van internet op, zodat je na het starten van de video weer wat anders met je mobiele apparaat kunt doen.
Mediaspeler
De ingebouwde mediaspeler kan foto's, video's en muziek afspelen vanaf een aangesloten usb-opslag of via het netwerk door middel van dlna. Helaas werkte de mediaspeler niet zo goed als je van een moderne tv mag verwachten. Af en toe zijn er haperingen in het beeld te zien en soms loopt het beeld niet mooi gelijk met het geluid. Ook springt ongevraagd de beeldinterpolatie aan bij elk nieuw bestand dat je weergeeft, waardoor je steeds diep in het menu moet duiken om het eerst aan en vervolgens weer uit te zetten. Positief punt aan de mediaspeler is dat verreweg de meeste van onze testvideo's keurig worden afgespeeld, waarbij ook hevc-uhd-video's en ondertitels gewoon worden weergegeven.
Inputlag en gebruik met pc
Bezitters van een gameconsole doen er goed aan om bij de aanschaf van een nieuwe tv te letten op de inputlag. Hoe langer een tv er namelijk over doet om de beelden van de console die via hdmi binnenkomen daadwerkelijk weer te geven, hoe lastiger het spelen van een actiegame wordt. We testen de inputlag met een Leo Bodnar-lagtester, die net als de huidige generatie consoles een 1080p60-signaal genereert en vervolgens met een optische sensor meet hoe lang het duurt voordat de beelden worden getoond.
Helaas presteert de PUK6400 slecht op dit punt. De inputlag is in de normale stand zelfs zo hoog dat de lagtester niet goed werkt. Gelukkig is er een Game-modus beschikbaar, die de inputlag naar meetbare waarden terugbrengt, maar ook in deze stand doet deze tv het niet goed en meten we 71ms. Deze waarde is te hoog om prettig te kunnen spelen en we moeten deze tv dan ook afraden voor gamers. Ter vergelijking, de gemiddelde tv heeft een inputlag van rond de 40ms en de best presterende modellen zitten rond de 20ms.
Gebruik met pc
Ook als je de tv wil inzetten als computermonitor kun je deze tv om deze reden maar beter overslaan. Er is nog geen handige methode om de inputlag op de native uhd-resolutie te meten en dus moeten we het met een subjectief oordeel doen en dat oordeel is negatief. Door de hoge inputlag werkt zelfs het simpelweg bedienen van een muispijl onprettig. Dat is jammer, want vooral het 40"-model van de PUK6400 is dankzij de lage aanschafprijs op papier een goede kandidaat om als monitor ingezet te worden.
Sommige uhd-televisies geven kleine lettertjes niet mooi weer doordat ze intern gebruikmaken van 4:2:0 chroma-subsampling om bandbreedte te besparen. Deze Philips speelt niet vals en als we 2160p60-beelden naar de tv sturen, ziet kleine tekst er nog steeds prima uit. Bij veel concurrenten moet hiervoor eerst een speciale hdmi-stand ingeschakeld worden, maar bij deze tv hoeft je niets te doen en werkt het vanzelf.
Energiegebruik en geluid
Het verbruik van een lcdtv is voornamelijk afhankelijk van de backlight, die bij alle moderne lcdtv's voorzien is van zuinige leds. Met de helderheid van de backlight op de maximale stand maten we een gemiddeld verbruik van 138W, waarbij we een helderheid van 284cd/m² vaststelden. De maximale helderheid ligt daarbij wat lager dan het gemiddelde, maar voor de meeste toepassingen is het nog altijd genoeg. Als we de backlight afstellen op 120cd/m² zakt het verbruik naar 75W gemiddeld. Met de helderheid op de laagste stand maten we 64cd/m² en een verbruik van 55W. Bij deze helderheid ziet het beeld er alleen goed uit als je in een volledig donkere kamer kijkt. Om de helderheid automatisch aan te passen is de PUK6400 voorzien van een omgevingslichtsensor, zodat het beeld er onder alle omstandigheden goed uitziet en er geen energie wordt verspild.
Geluid
De PUK6400 is een betaalbare uhdtv en om de prijs laag te houden is er duidelijk bespaard op het luidsprekersysteem, want dat klinkt niet zo best. Bij eerdere Philips-modellen zat er een asymmetrisch luidsprekersysteem aan de achterkant, waardoor het geluid links en rechts verschilde en stemmen nogal ver weg klonken. Daarvan is nu afgestapt en dit model is, net als verreweg de meeste televisies, voorzien van twee breedbandluidsprekers die onder in de behuizing naar beneden gericht zijn gemonteerd.
Dit levert een betere verstaanbaarheid op dan bij het oude systeem, maar veel beter is het geluid er niet door geworden. De kleine luidsprekertjes zijn niet in staat om lage tonen weer te geven, waardoor het geluid zeer blikkerig klinkt. Ook het maximale volume is niet hoog, waardoor deze tv niet geschikt is voor gebruik in grotere ruimten, zoals een klaslokaal. Bij het kijken naar praatprogramma's is het geluid prima, maar voor film en muziek zijn deze luidsprekers niet prettig.
Beeldeigenschappen
Bij lcd-televisies krijg je het mooiste beeld te zien als je recht voor de tv zit. Als je onder een hoek kijkt, neemt de kwaliteit van het beeld altijd in meer of mindere mate af. Om te laten zien wat de verschillen zijn, hebben we twee foto's gemaakt met identieke belichting. De ene recht van voren en de andere onder een hoek van vijfenveertig graden.
Onder een hoek valt op dat de helderheid flink lager is. Ook krijg je een tikje minder intense kleuren te zien en het contrast neemt wat af, maar veel stelt dat niet voor en het beeld ziet er nog steeds zeer goed uit als je niet recht voor het scherm plaatsneemt.
We hebben twee foto's gemaakt van een wit scherm, waarbij we hebben belicht voor middengrijs, zodat de uniformiteit van de backlight goed zichtbaar wordt.
De PUK6400 maakt gebruik van een direct-led-backlight, waarbij de leds achter het scherm zijn gemonteerd en om de een of andere reden levert dat vaak wat donkerdere hoeken op. Zo ook bij deze tv. Onder een hoek zien we ook wat lichte, verticale strepen, maar deze vallen tijdens normaal kijken niet op. De donkere hoeken van het beeld doen dat wel.
Een bekend probleem van de lcd-techniek is de imperfecte zwartweergave, doordat er altijd wat licht van de backlight 'doorlekt'. We hebben twee foto's gemaakt van een volledig zwart scherm met een lange sluitertijd om dit te illustreren.
We zien een mooi egaal en donker beeld, waarmee deze tv tot de beter presterende lcdtv's behoort. Onder een hoek zien we wat meer licht, maar dit is nog altijd veel minder dan bij veel concurrenten recht van voren te zien is. Dit donkere zwart levert een groot contrast op, waardoor het beeld veel indruk weet te maken.
Beeldverwerking
Televisiefabrikanten proberen de verkoop van hun waar te stimuleren door het aanprijzen van de aanwezige 'beeldverbeteraars'. Zo zijn er algoritmen die het beeld er veel scherper uit moeten laten zien en is er vaak beeldinterpolatie aanwezig, die de framerate moet verhogen tot onzinnig hoge waarden. In de praktijk doen dit soort beeldverbeteraars vaak niet wat ze beloven en hebben ze een nadelig effect op de beeldkwaliteit. Wij kijken daarom het liefst met dit soort algoritmen uitgeschakeld, want als het gebruikte beeldmateriaal een goede kwaliteit heeft, valt er niet veel te verbeteren.
Zo beschikt de PUK6400 over 'Dynamisch contrast', wat zoals de naam al doet vermoeden een hoger contrast in het beeld oplevert. Dit doet het algoritme simpelweg door heldere delen van het beeld helderder te maken en donkere delen donkerder. Op het eerste gezicht wordt het beeld hier misschien zelfs wel mooier van, maar er gaan op deze manier details in de hooglichten en schaduwpartijen verloren, en dat is natuurlijk zonde.
Met Kleurverbetering krijg je flink meer kleur in het beeld te zien. Dit doet het algoritme door de verzadiging te verhogen, maar bij kleuren die dicht bij cyaan liggen, wordt ook de tint aangepast. Hierdoor wordt cyaan weergegeven als blauw. Het spreekt voor zich dat de kleuren simpelweg verkeerd worden weergegeven als je deze functie aanzet en dat is alleen al reden genoeg om het niet te willen gebruiken, maar door alle kleuren richting maximale verzadiging te duwen gaat er ook detail in het beeld verloren.
Met Ultra Resolution zou je de resolutie van het beeld kunnen verhogen. Zoals altijd bij dit soort algoritmen betreft het een vorm van sharpening, die niets met de resolutie doet, maar slechts het lokale contrast verhoogt. In dit geval werkt het zelfs helemaal niet als je de scherpteregeling op 0 hebt staan. Dit is overigens bij deze televisie de optimale stand daarvoor, want in alle andere standen ziet het beeld er onnatuurlijk hard uit en zijn er halo's rond contrastovergangen in het beeld te zien.
Er zijn twee ruisonderdrukkers beschikbaar: Ruisreductie en MPEG-artefactreductie. De eerste is bedoeld om analoge beeldruis zoals filmkorrel tegen te gaan en de tweede is bedoeld om ongewenste artefacten die ontstaan door videocompressie te bestrijden. De eerste haalt niet zoveel uit en de tweede heeft een subtiel effect op het beeld. Wij vinden het prima dat deze algortimen niet zoveel effect op het beeld hebben, want voor alle ruisreductiealgoritmen geldt dat ze naast ongewenste ruis ook gewenst detail weghalen.
Uiteraard mag beeldinterpolatie in de vorm van Philips Natural Motion niet ontbreken. Door tussenliggende beelden te berekenen wordt beweging soepeler en scherper weergegeven. Helaas veroorzaken dit soort algoritmen altijd fouten in het beeld, waardoor wij liever kijken zonder. Bij het uitschakelen van dit algoritme liepen we echter tegen een vervelende bug in de software aan. Als je een keer naar een andere bron schakelt en weer terug, springt de beeldinterpolatie vanzelf weer aan, hoewel het in het menu nog steeds als uitgeschakeld wordt aangegeven. De enige manier om het vervolgens weer uit te zetten is door het aan en uit te schakelen. We hopen dat deze vervelende bug snel geplet wordt met een update, want hij verpest voor ons het kijkplezier.
Metingen en kalibratie
Als je de beeldkwaliteit van een tv in metingen wil weergeven, dan is de contrastmeting met afstand de meest veelzeggende meting. Wij meten de contrastverhouding volgens de ansi-methode, waarbij de gemiddelde helderheid van acht witte en acht zwarte vlakken wordt genomen om tot deze verhouding te komen. De PUK6400 komt zo tot een contrastratio van 4755:1 en dat is een zeer goed resultaat voor een lcdtv. Dit vertelt ons dat er in ieder geval niet op een goed beeldpaneel is bespaard, met als gevolg dat deze tv in staat is om indrukwekkende beelden weer te geven. Wel viel tijdens deze meting andermaal op dat de hoeken van het beeld duidelijk minder helder zijn.
De grijstintenmeting vertelt ons veel over de kleurweergave. Als grijs namelijk zonder kleurzweem wordt weergegeven, zal het grootste deel van de kleuren correct worden weergegeven. Ook zien we of de verschillende grijstinten met de juiste helderheid worden weergegeven. Als dit niet het geval is, gaat er detail in het beeld verloren. Van alle beschikbare beeldstijlen leverde ISF Dag zo uit de doos het beste resultaat op.
We zien dat de gemiddelde afwijking met een ΔΕ2000 van 3,1 een tikje boven de grens zit van 3, waarbij de afwijking zichtbaar wordt met het blote oog. Ook zien we geen al te grote afwijkingen in de gammagrafiek.
Als laatste hebben we de primaire en secundaire kleuren gemeten.
/i/2000872824.png?f=imagenormal)
Gemiddeld genomen zijn de afwijkingen niet groot met een ΔΕ2000 van 2,1, maar bij blauw wijkt vooral de verzadiging een beetje te veel af. De invloed hiervan op de ervaren beeldkwaliteit is gering, doordat er voor het weergeven van de belangrijke huidtinten nauwelijks blauw nodig is. Al met al geen slecht resultaat, zeker niet als je het afzet tegen de relatief lage prijs van deze tv.
Kalibratie
Om te kijken hoe goed we de weergave kunnen krijgen, hebben we een tweetrapskalibratie uitgevoerd met behulp van onze SpectraCal C6-colorimeter in combinatie met Calman 5-software.
Na de kalibratie is de gemiddelde afwijking teruggebracht tot een ΔΕ2000 van 1,6. Deze kleine afwijking is met het blote oog niet meer waar te nemen. De gemiddelde gammawaarde ligt nu precies op de gewenste 2,2, waardoor het hele beeld nu ook met de juiste helderheid wordt weergegeven. Om tot dit resultaat te komen hebben we een 'aangepaste kleurtemperatuur' gebruikt met het WhitePoint van respectievelijk rood, groen en blauw op 127, 102 en 54, en het BlackLevel op 0,0 en -3. Om de helderheid van grijstinten te corrigeren hebben we de gammaregeling op 1 gezet. Deze waarden kunnen je wellicht op weg helpen als je zelf een PUK6400 hebt, maar door onderlinge verschillen is een goed resultaat natuurlijk niet gegarandeerd.
/i/2000872827.png?f=imagenormal)
Bij de primaire en secundaire kleuren zijn wel de verzadiging en de tint aan te passen, maar de helderheid kun je niet veranderen. Dat is jammer, want daarin zit meestal de meeste winst. Desondanks is het gelukt om de afwijking van blauw te beperken, waardoor alle afwijkingen nu keurig onder de grens van 3 zitten. Al met al een prima resultaat, zeker als je bedenkt dat we hier met een uhd-instapmodel te maken hebben.
Specificaties en fotogalerij
Categorie |
Televisies |
Merk |
Philips |
Serie |
6000-serie |
Product |
Philips 6000-serie PUK6400 |
Uitvoering |
50" Zwart |
Aantal aanbieders |
14 winkels |
Eerste prijsvermelding |
Vrijdag 28 augustus 2015 |
Schermdiagonaal |
50" |
Vorm scherm |
Vlak |
Resolutie (TV) |
3840x2160 (Ultra-HD) |
Beeldverhouding |
16:9 |
Televisietype |
LCD |
Backlight |
Direct-led |
Smart-tv |
Ja |
Smart-tv-besturingssysteem |
Google Android TV |
Chatmogelijkheden |
Skype |
Social media |
Facebook, Twitter |
Omroepen on demand |
NPO gemist (NL), RTLXL (NL) |
Overige onlinecontent |
7sur7 (BE), DeMorgen (BE), DVDPost (BE), HLN.be (BE), Kijk.nl (SBS/Net5/Veronica), Netflix, Nu.nl (NL), Picasa, Videoland on demand (NL), Webbrowser, YouTube |
NL/BE-model |
Ja |
Tunertype |
Analoog, DVB-C, DVB-S, DVB-S2, DVB-T |
Aantal tuners |
1 |
Common Interface |
CI+ |
Video in |
Component Video, 4x HDMI, Scart |
Hoogste HDMI-versie |
HDMI 2.0 |
DLNA |
Ja |
Verbinding (Audio) |
Audio (3,5mm), Audio Digitaal (S/PDIF) |
Verbinding (Ethernet) |
Ethernet 100Mbit/s |
Verbinding (USB) |
3x USB 2.0 |
Wifi aanwezig |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Bluetooth aanwezig |
Nee |
Speakers |
Intern Stereo |
Frontspeakervermogen (RMS) |
10W |
Stroomverbruik |
69W |
Stroomverbruik (stand-by) |
0,5W |
Energiekosten per jaar op basis van 4 uur per dag kijken en € 0,23 per kWh |
€ 23,17 |
Televisie-eigenschappen |
Appbediening, Firmware-upgrade mogelijk, Opnemen / Timeshift, OSD, Ruisonderdrukking, Slaaptimer, Spraakgestuurd |
Teletekstpagina's in geheugen |
1.000x |
Beugelbevestiging |
Vesa 400x200mm |
Introductiejaar |
2015 |
Televisie kleur |
Zwart |
Hoogte |
709mm |
Hoogte (zonder voet) |
647mm |
Breedte |
1,124m |
Diepte |
249mm |
Diepte (zonder voet) |
77mm |
Gewicht |
14,4kg |
Beeldverhoudingen |
16:9 |
Specs van fabrikant |
Productinformatie van de fabrikant |
Conclusie
De Philips PUK6400 is een uhdtv voor een schappelijke prijs. Voor niets gaat natuurlijk de zon op en dus is het noodzakelijk geweest om op sommige onderdelen te besparen. Als je het uiterlijk van een tv belangrijk vindt, stelt dit model je wellicht teleur, want de behuizing is geheel van plastic gemaakt en dat zal bij weinig mensen een gevoel van luxe oproepen. Ook is de kast behoorlijk dik voor een moderne tv en als je de tv wil ophangen, oogt een plattere een stuk mooier.
Het geluid is evenmin een sterk punt. Hoewel er ruim voldoende plek in de behuizing is voor een deftig audiosysteem, zijn er kleine breedbandluidsprekertjes gebruikt, die slechts een blikkerig geluid voortbrengen. Als je een losse audio-installatie hebt, is dat geen probleem, maar voor wie met enkel de aanschaf van een televisie klaar wil zijn, is het wel een minpunt. Ook voor consolebezitters lijkt de tv niet echt gemaakt, want de inputlag is dermate hoog dat het niet prettig gamen is.
Gelukkig zit het met de beeldkwaliteit, voor ons toch veruit het belangrijkste aspect van een televisie, wel goed. Deze tv is dankzij een prima beeldpaneel in staat om schitterende beelden weer te geven en heeft voor een lcdtv een zeer hoog contrast. Dit hoge contrast is weer het gevolg van de uitstekende zwartweergave, die bij deze tv veel beter is dan gemiddeld. Het beeld ziet er nog steeds goed uit als je niet recht voor de tv zit en de kleurweergave is zeker niet slecht.
Foutloos is het beeld niet; de hoeken zijn wat donker en dat zal de oplettende gebruiker misschien als storend ervaren. Een ander minpunt is de softwarebug die Natural Motion keer op keer inschakelt, ook als je dat niet wil. Sommige mensen zullen dat niet erg vinden of er geen erg in hebben, maar voor beeldpuristen zal meteen opvallen dat beweging er onnatuurlijk uitziet. Dat lijkt overigens een probleem van korte duur, want fabrikant TP Vision heeft laten weten dat deze bug binnen twee tot zes weken door middel van een software-update verholpen moet zijn.
De PUK6400 is daarmee een tv die niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Een gamende gebruiker die is aangewezen op de ingebouwde luidsprekers zal er niet van genieten, maar wie op zoek is naar een uhd-televisie met een indrukwekkende beeldkwaliteit voor een schappelijke prijs en minder om de randzaken geeft, zal aan deze televisie waarschijnlijk veel plezier beleven.
Eindoordeel