Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

De populairste Androids van 2015

Zes high-end smartphones

Door , 188 reacties

Conclusie

Er is veel te kiezen op het gebied van Android-smartphones. Wat opvalt is dat de high-end toestellen inmiddels relatief goedkoop zijn en veel waar voor hun geld bieden. De Lumia 950 van Microsoft met Windows 10 Mobile begint boven de 550 euro, de iPhone 6s kost vanaf ongeveer 670 euro en op Android zijn veel van de toestellen goedkoper. De nieuwe high-end modellen in deze round-up lopen van 339 euro voor de OnePlus 2 tot ongeveer 600 euro voor de Sony Xperia Z5. De Galaxy S6 en LG G4 liggen inmiddels langer in de winkels en zijn gedaald tot tussen de 400 en 500 euro.

Bovendien is er voldoende te kiezen. Alle toestellen hebben Android, maar de software heeft net een ander uiterlijk en andere features. Met ondersteuning voor snelladen, goede vingerafdrukscanners en over de hele linie goede camera's zijn er grote stappen gezet ten opzichte van de high-end modellen van 2014.

Toch lijkt het erop dat 2015 niet de geschiedenisboeken zal ingaan als een sterk jaar voor Android-smartphones. Deels komt dat door het 'tussenjaar' van Qualcomm, dat met zijn Snapdragon 808 en 810 geen sterke line-up heeft. De accuduur is mede daardoor over de hele linie minder dan vorig jaar, terwijl de toestellen veelal niet waanzinnig veel sneller zijn.

De allround winnaar is de Galaxy S6 van Samsung. De combinatie van Samsungs eigen scherm met de processor en het ufs-geheugen maken het de snelste telefoon, terwijl de camera en de accuduur ook goed zijn. Desondanks had er meer ingezeten, want de accu is wat capaciteit betreft aan de kleine kant.

De kwaliteit ligt dicht bij elkaar. De Nexus 5X zit de S6 het meest op de hielen en daarachter zit de grote middenmoot met de Xperia Z5, LG G4 en OnePlus 2. De HTC One A9 draagt de rode lantaarn, vanwege de matige camera en accuduur, en de trage gebruikservaring.

Het loopt echter tegen het einde van het jaar en wie dus in deze generatie Android-smartphones nog geen waardige opvolger voor zijn huidige toestel ziet, hoeft maar een paar maanden geduld te hebben om nieuwe modellen te zien, en dan zakken toestellen van deze generatie nog verder in prijs.

Reacties (188)

Wijzig sortering
Hoe kan de S6 in vredesnaam een 9 krijgen. Ja, jullie testen een telefoon op de 'droge' spec, maar in de praktijk schiet hij enorm te kort op twee cruciale punten. 1 de accu. Sure, dat is altijd een struikelpunt anno 2015, maar ik heb weinig toestellen mee gemaakt die zo bar slecht zijn. Echter, het snelladen maakt weer iets goed en als je er mee leert leven dan kom je een heel eind.

2. Iets wat ik alleen maar op fora lees en zelf heb ervaren is bereik. Man wat is dat slecht. 4G is gewoon 0 waar een G4 makkelijk een streep of twee haalde. Dat maakte de telefoon gewoon onbruikbaar! Wat heb je aan een toestel wat niet eens verbinding maakt!? Na twee weken ging hij weg, ondanks dat de andere aspecten best goed waren. Maar de essentie niet op orde hebben is gewoon kansloos en verdiend gewoon geen 9.
Volgensmij kan de LG G4 niet filmen in 60-FPS FHD vanuit fabriek.
Ik schrok van de resultaten van de accuduur test. Heb sinds kort een G4, en ben eigenlijk net onder de indruk van de accuduur :)
Dat is dus ook wat ik niet helemaal snapte. De accuduur test lopen per site enorm uiteen. De LG G4 doet het bij anandtech een pak beter dan bij tweakers. Het is duidelijk dat de test zelf de grootste invloed heeft op de uitkomst. Hoe je accuduur moet testen blijkt nog steeds open voor discussie. Maar de test van tweakers is net zo valide dus de waarheid zal wel in het midden liggen. Ik merk in ieder geval dat de LG G4 bij mij korter mee gaat dan mijn Mate7 en z3c, maar langer dan mijn xperia Z1 en SGS5.

Uiteindelijk is het voor mij als redelijk zware gebruiker goed genoeg. Maar een stap in accuduur kunnen we al jaren gebruiken.

On topic: Goede review trouwens. Jammer om te zien dat HTC zo uit de bocht gevlogen met de A9. Verder lijkt het weinig uit te maken welke telefoon je kiest. Alleen de N5x heeft een streepje voor qua update verwachting.
Ik denk dat we niet toe zijn aan capaciteit verhoging van accu's, maar eerder aan de levensduur ervan. We hebben namelijk allemaal minimaal 1 keer per dag toegang tot een stopcontact. Het heeft in mijn ogen dus geen toegevoegde waarde om een accu te hebben die langer dan 1 dag mee gaat met intensief gebruik. Wel zie ik toekomst in een accu die na 500 laadcycles weinig capaciteit is verloren.
Ja inderdaad maakt de software en enorm verschil. Ik heb een HTC One M7 en een Galaxy S6-Active (voor werk). De active heeft een grotere accu dan de gewone S6. Op Android 5.0.2. hadden beide telefoons min of meer gelijke accuduur ~ 30 uur. Vorige week kreeg de S6 een update naar 5.1.1., en nu hoef ik die nog maar eens in de drie dagen op te laden. Kan niet wachten tot Android 6 voor mijn M7 komt, want dat is een fijn toestel nog steeds.

Maar iets heel anders: Hoe zit het met betrouwbaarheid en levensduur? Op de een of andere manier heb ik altijd veel pech met de Samsungs. Mijn Motorola en HTC telefoons hebben me nooit in de steek gelaten. Zowel behuizing als hardware bleven mooi, en betrouwbaar. Maar de drie verschillende Samsungs die ik heb gehad, hadden elk kuren. Voor zowel de SII als de SIII begaf de GPS het binnen een jaar. De behuizing toonde scheurtjes ondanks de beschermhoes (otter box). Mijn eerste S6 had een hardware probleem (kon niet opstarten), de tweede had dode pixels en een krakende spieker, de derde doet het gelukkig wel. Is het domme pech, of is de bouwkwaliteit van Samsung wat minder?
Het grootste probleem is Lollipop en Marshmellow.
Zoek voor de gein eens bij code.google.com op de android issues.

Mensen die upgraden van Kitkat naar de hogere versie zien hun batterij gebruik verslechteren en daar helpt helemaal niets tegen.
Mijn Z2 ging van ongeveer 3 dagen normaal gebruik naar 'net de dag niet halen' op Lollipop. Terug naar Kitkat gegaan en nu weer bijna 3 dagen.

Grotere batterijen zijn mi. dus niet de oplossing...
Mijn nexus 5 doet veel, VEEL langer op Android 6 dan voorheen. Dit komt vooral omdat Android 6 veel slimmer omgaat met stroomverbruik wanneer de telefoon niet gebruikt wordt (wat voor veel mensen toch het merendeel van de tijd is). Ik heb nog geregeld 50-60% accu over aan het einde van de dag, waar dit voorheen 20-30% was.

Android 6 is dus een echte vooruitgang op dat gebied.
Die ervaring deel ik niet (ook Nexus 5 met Marshmallow). Android blijft erg onvoorspelbaar qua accugebruik. Dan is het weer WiFi die de accu lijkt leeg te trekken, dan is het weer een service zoals Google Connectivity Services die het toestel plots ruim 7 uur ingeschakeld houdt. Met KitKat kon ik nog wel eens 2 dagen halen met weinig gebruik. Met Lollipop en nu Marshmallow mag ik blij zijn als ik het einde van de dag haal zonder te moeten bijladen.
Niet altijd, mijn S5 houdt het duidelijk langer vol op lollipop
Bizar dat de ervaring (en dus ook binnen hetzelfde model) zo kan verschillen.

https://code.google.com/p/android/issues/detail?id=165558
en ook op XDA forums

Daar klagen mensen steen en been over slechte batterij performance van LP (en later ook MM) ten opzichte van KK.
Ook S5/M7 gebruikers: vraag je je toch af waar dan de verschillen zitten?

Ik was iig. blij terug te kunnen naar KK (met al zijn security holes :-( ) als het gaat om batterij gebruik

[Reactie gewijzigd door LaFleche op 25 november 2015 14:18]

Je hoort natuurlijk ook altijd de mensen die klagen, de mensen die tevreden zijn gaan niet op zoek in de forums (fora..) om hun stem te laten horen.
Inderdaad, mijn HTC One (m7) doet het zoveel beter op 5 dan op 4.4 qua batterij dat ik er nu geen moeite mee heb om tot volgend jaar te wachten tot ik een nieuwe telefoon koop.
LaFleche heeft het over Android 6.0 en niet 5.x :)
Zelfde ervaring hier; ik heb mijn M7 geflashed naar GPE (Google Play Edition), draait nu 5.1. Het is veel sneller dan Stock 5.0.2 Sense, accuduur is ook een genot.

Ik was in staat om op korte termijn een nieuw toestel te kopen, maar na GPE erop te hebben gezet kan ik gerust rondkijken, zonder noodzaak. Dan kijk je een stuk objectiever naar de keuzes.
Het is bijzonder jammer, dat ze de GPEs niet hebben doorgezet. Dat was ook op de S5 superfijn.
Uiteindelijk was het meest belangrijke struikelblok voor mij bij het upgraden naar de S6 het ontbreken van volledig custom Roms. Dat is voor mij echt een cruciale factor. Samen een amoled scherm. Ik had dit jaar serieus overwogen om eens iOS te proberen, maar lcds zijn gewoon niet meer van deze tijd. Ik zou echt aardig meer willen betalen voor een pc monitor met oled tech. Maar die laten helaas erg lang op zich wachten.
Waarom staat er bij de OnePlus 2 64GB altijd prijs onbekend, wanneer hij ¤ 399 kost, ok je kan hem alleen via invite kopen, maar dan nog hij kost ¤ 399.

https://oneplus.net/nl/oneplus-2
Beetje flauw dat ze de prijs inderdaad niet vermelden van OnePlus toestel want dan zie je gelijk het prijsverschil met de rest.
Een argument dat ze eerder aanhaalden is dat hij niet in de prijsvergelijker staat en daarom de prijs hier blank blijft. Kwestie van gewoon in de prijsvergelijker zetten met als enige leverancier OnePlus zelf. Ik erger me er iedere keer weer aan omdat het oneerlijk en onjuist is om de prijs niet te vermelden terwijl die gewoon bekend is.

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 25 november 2015 21:36]

Ja dat vind ik nou ook.
En daarbij het constante gezeur van sommige mensen over dat je er niet aan kunt komen omdat je niet aan invites kunt komen enzo.
Gewoon morgen of dit weekend even bestellen zonder invite , zie :
https://oneplus.net/nl/blackfriday-2015
;)
Dit was ook het geval met de Oneplus One, over de hele lijn een verlsechtering na de update naar Lollipop... Minder extreem dan jou geval (van 3 dagen naar anderhalf a 2) maar dan nog....
Het grootste probleem zijn imho services die op de achtergrond draaien, Google Play Services of email/sync services zorgen meestal voor het grootste verbruik. Hier hebben meerdere modellen en merken last van in mijn ervaring.
Maar waar jij wellicht wel of niet aan toe bent geldt niet perse voor een ander.

Ik zou wel graag een accu willen die de hele week gaat. Ik ben mijn telefoon gisteravond vergeten op te laden bijvoorbeeld. Ben ik even blij dat ik niet zo'n apparaat hebt wat het geen 2 dagen uit kan houden.

Ik rijd ook elke dag langs het tankstation. Zou wat zijn als mijn motor of auto het geen dag uit houdt zonder te tanken. Daar word ik niet blij van.

Iemand die in een electrisch voertuig rijdt zal daar wel anders over denken.

OT:
Ik heb het vluchtig doorgelezen en ik mis de S6 Edge!

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 25 november 2015 09:24]

Als je vergeten bent je toestel op te laden kan je nog altijd een dagje je data uitzetten. Dan ben je nog altijd bereikbaar maar verbruikt een toestel vrijwel niets.
De S6 Edge is technisch dezelfde telefoon als de gewone S6, echter een drama om vast te houden. :)
Er zijn meer verschillen; Google vond ELF security flaws (inmiddels zijn er een aantal gedicht) in de S6 Edge waarom die dus minder interessant is voor mensen dan de gewone S6..

http://googleprojectzero....ting-bugs-in-samsung.html
Recently, Project Zero researched a popular Android phone, the Samsung Galaxy S6 Edge. We discovered and reported 11 high-impact security issues as a result. This post discusses our motivations behind the research, our approach in looking for vulnerabilities on the device and what we learned by investigating it.
tweakers heeft hier destijds geen melding van gemaakt, terwijl het toch wel best interessant nieuws is...
Hebben ze daarnaast ook de gewone S6 getest?
Nee (ik heb het net voor de zekerheid gecontroleerd); ze hadden het blijkbaar alleen op de Edge gemunt om flaws te vinden...
De edge en de S6 hebben nagenoeg dezelfde firmware, lijkt me sterk dat juist de edge veiligheidslekken heeft en de S6 niet.
Je auto tanken is toch net wat anders dan 's avonds een plugje in je telefoon steken. Nog even afgezien van het prijskaartje.
Dat je vergeten bent op te laden... je kunt zelfs je telefoon vergeten mee te nemen.
Los van het prijskaartje gaat het mij om het feit dat jet het ding aan de stroom moet hangen.

Auto volgooien duurt ook maar 5 minuten incl. afrekenen (los van de prijs!). Wat zijn die 5 minuten nou?? Dat is niet waar ik op doel.

Het is storend als het zou moeten. Zo vind ik het dus ook storend bij telefoons en mag daar zeker verbetering in optreden.
Persoonlijk zit ik er niet zo mee dat dit elke avond moet. Maar als ik kon kiezen, zou ik eerlijk gezegd ook liever een vette smartphone met de batterijduur van Nokia 3310 hebben :)
Als je het storend vindt dan koop je toch gewoon een telefoon met grote accu. Ik zie het probleem niet. De grote keuze is net een pluspunt.
De vergelijking houdt wel stand, het gaat gewoon puur om gemak. Een elektrische auto moet je ook bijna dagelijks opladen, dat hoef je met een benzine-auto niet en dat maakt die toch wat makkelijker in gebruik. Het feit dat een product bepaald hoe je dingen MOET doen, geeft aan dat ze toch niet zo gebruiksvriendelijk zijn.

En natuurlijk zijn er wel manieren om een telefoon alsnog op te laden, maar het blijft een hinderlijke actie die anno 2015 eigenlijk wel opgelost had mogen zijn. Het lijkt er echter op dat hoe meer batterijcapaciteit we krijgen, hoe meer de telefoons ook gaan eisen. Zou fijn zijn als ze weer wat prioriteit aan batterijduur gingen geven.
Voor mij stoort het helemaal niet dat ik elke dag moet opladen.
Ik heb een lange tijd 2 telefoons gehad (werk en privé) waar de werk gsm een typische nokia dumbphone was met 2 lichtjaren aan batterijduur.
Er was er maar 1 die vaak leeg was wanneer ik hem nodig had en dat was de nokia.
Dit volgens hetzelfde principe als met inkopen, ik heb opgeladen/gekocht, dus ik heb voor eeuwig genoeg, en dan is het ineens op . . .
Omdat ik de nokia zo zelden moest opladen lette ik er niet op en dan had ik dus vaker voor dat ik niet genoeg batterij had dan bij mijn smartphone die gewoon elke avond op het nachtkastje aan de lader gaat. Net zo een gewoonte als schoenen aandoen bij buitengaan.
Telefoon vergeten opladen vind ik dus iets heel vreemd. Of smartphones zijn nog nieuw voor je of je bent nog vergeetachtiger dan mij.

Wat ik wel wil bij een smartphone qua batterijduur is gegarandeerd de dag doorkomen.
Ongeacht hoe zwaar ik hem gebruik.
De Oneplus One houdt het net een dag vol met 's avonds als ik voor de tv zit nog net een paar % batterij.

Snelladen is wel leuk voor als je nog ergens heen gaat 's avonds waardoor je dag tot een stuk in de nacht doorloopt maar het liefste heb ik gewoon de garantie dat ik geen lader moet meenemen overdag.

Opladen doe ik wel elke avond, geen probleem voor mij.

Hopelijk gaat android 6.0 de batterijduur terug verbeteren. Voordien kon ik altijd de dag doorkomen met de Oneplus One maar sinds de update lange tijd geleden al, is dit twijfelachtig.
Toegang tot dat stopcontact is er wellicht wel, maar dat het een gewoonte is geworden is best droevig.

Voor mij is een smartphone toch echt voornamelijk een communicatie hulpmiddel in de eerste plaats. Dat ik met die telefoon toevallig ook kan internetten, foto's nemen, bankieren, etc, etc is mooi meegenomen, maar van secundair belang.

Die ( in mijn ogen ) secundaire functies zorgen voor de voornaamste belasting van mijn accu. Vroeger ging de telefoon 2 weken of meer mee met 1 lading. ( Geen vergelijk , door het gebruik toegegeven ) Ik zou het WEL op prijs stellen dat die accu's weer langer mee zouden kunnen. Dan hoef ik dat ding niet elke keer aan de lader te leggen en er weer af te halen. Het verhoogt in elk geval het gebruikersgemak.
Een accu die een twee keer zo lange accuduur heeft, heeft ook automatisch twee keer zo weinig laadcycli.
Uit mijn eigen ervaring haalt mijn S6 op ongeveer 40% helderheid bij continue gebruik (GEEN video kijken!!) rond de 8.5 uur scherm aan!

Maar...eenmaal ik het over een hele dag moet gebruiken dan haal ik maar ~6.5 á 7 uur scherm aan, ook op 40% helderheid ja!

Mijn vader heeft ook de Galaxy S6 en hij haalt MAAR ~2.5 uur scherm aan over een hele dag met dezelfde instellingen. Raar he? Zo ken ik wel nog meer mensen die goddelijke accuduur halen op de S6, maar zo ken ik ook nog wel een paar mensen die lachwekkende accuduur halen op de S6...Veelal zie ik dat de reden Google Play Services betreft.
Of er is technisch iets fout, of het is inderdaad een proces op de achtergrond wat de batterij leegtrekt.

Dit valt natuurlijk makkelijk te controleren in de instellingen. Staat het scherm niet bovenaan bij de grootste verbruikers? Dan is dat de schuldige.
Een technisch probleem zou kunnen. Mijn eerste S6-Active, in de maanden voordat ie de geest gaf, werd erg warm en de accu was binnen een 3 ~ 4 uur leeg. Ik had alle instellingen gecontroleerd (locatie service uit, scherm automatisch, minimale apps, HD Voice uit, etc.). Ondanks dat moest ik meerdere malen per dag opladen.
Op een gegeven moment begon ie elk half uur te re-booten en werd kokend heet. Dat was het einde van die telefoon. De vervanger die ik nu heb, draait drie dagen op een lading.
Yup: Het is deze: http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s6_active-7114.php

Heeft 1000 mAh grotere batterij dan de S6. De udpate naar Android 5.1.1. scheelde ook een eind.
Zou het misschien Google Play Services Location API kunnen zijn? Die Fused Location provider gebruikt volgens mij aardig wat en helemaal als je je regelmatig verplaatst want dan vraagt het vaker de locatie op van je phone.

Of misschien zit je vader bij een andere provider met een slechtere 3G/4G signaal? Dat kan denk ik ook wel invloed hebben.
Beiden zitten op Tele2 met hetzelfde abbonnement. Het gekke is, ik reis dagelijks ~3 uur in totaal met de bus en trein. Hij reist dagelijks ~1 uur met de auto in totaal. Ik heb wifi scanning naar locatie al uitgezet, en zelfs een keer locatie als geheel uitgezet. Dat hielp dus niet. Toestellen zijn niet geroot dus ik kan ook niet naar de wakelocks kijken.

Signaal sterkte kan verschillen inderdaad. Ik ben de meeste tijd in Utrecht terwijl hij het gros van de tijd in Almere is.

Scherm staat bij mijn vader ergens onderaan bij instellingen. Android Systeem staat op nummer 2. Whatsapp op nummer 3. Daarna komt scherm pas aan bod.
De SGS5 heeft op Tweakers juist een hele goede score in de accutest: reviews: Galaxy S5: Samsung-telefoon volgens het boekje Met zijn 6u42m browsen en 14u12m video kijken. Daarmee is die telefoon een pak beter dan de huidige topmodellen op de Samsung S6 na. Ter vergelijking de LG G4 haalt 5u15 voor browsen en 6u58m voor video kijken.
Voor een overzicht van uniforme battery life tests over alle noemenswaardige smartphones van de afgelopen jaren kan ik dit overzicht aanraden: http://www.gsmarena.com/battery-test.php3

Ik heb zelf de Sony Xperia Z3 Compact: deze staat op de 5de* plaats en ik kan bevestingen dat dit een beest van een toestel is op gebied van battery life. :)

* Stond enkele dagen geleden nog op de 6de plaats. Dit toont dat de lijst regelmatig wordt bijgewerkt.
Ik snap niet waarom de A9 ipv de M9 van HTC is getest. De M9 is toch het high end model, de A9 is nieuwer en een design model maar met duidelijk mid range specs. En slechte batterij duur.

Wat ik me ook at vraag, qua batterij duur, zijn deze tests recent gedaan of zijn dit de oude resultaten? Veel high end modellen zoals ook de HTC One m9 hebben nu een nieuwe revisie van de cpu (v2.1) en software updates zodat het er best anders out zal zien dan in het begin van het jaar...
De M9 is dan ook nog zelfs 50 euro goedkoper. Ik vind dit inderdaad ook een hele vreemde keuze van de redactie...
Ik denk dat ze graag het nieuwste model wilden testen. Dat is voor een hoop mensen interessanter en genereert denk ik ook meer pageviews (mensen zoeken op reviews voor het nieuwe model).
In dit specifieke geval zullen een hoop mensen in de winkel voor de M9 kiezen. Daar kun je op twee manieren tegenaan kijken:
1. Juist door het opnemen van de A9 in de test, weten mensen dat ze beter voor de M9 kunnen gaan.
2. Mensen weten al dat ze beter de M9 kunnen nemen door de resultaten van de individuele tests en het was daarom interessanter geweest om die op te nemen in deze test.

Ik denk dat er voor beide punten iets valt te zeggen.
Dat hebben ze bij de andere toestellen toch ook niet gedaan...
Zijn daar enigszins gelijk geprijsde nieuwe modellen van dan?
De HTC One A9 is beter vergelijkbaar met de Samsung A7:
  • Midrange processor (SD617 vs. SD615)
  • 16GB/2GB
  • Full HD scherm
  • Metalen behuizing
De A9 is weliswaar duurder, maar heeft ook weer voordelen zoals: snellere processor, veel nieuwere Android versie (6.0 vs. 5.0). Samsung heeft een 5.5" scherm ipv 5" bij de A9.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 25 november 2015 12:54]

Nee maar daar pakken ze wel constant de Flagships.
Ik ben het met je eens. De A9 is een phone die niet echt een serieus gevecht gaat geven, dit hebben ze zelf al aangegeven. Beetje de Ronda Rousey van de high end smartphones.

De M9 is de tegenhanger van de S6 en die had er beter bijgezeten.

Waarom de Nexus 5 getest is en niet de 6P is me onduidelijk. Dit wordt wel gezegd in het begin van de review maar ik vind het niet echt de beste keuze als je high end modellen gaat testen . . .

Edit: uit de reactie van Arnoud weten we dat de 6P niet gekozen is simpelweg omdat tweakers hem nog niet gereviewed heeft. Die komt nog.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 25 november 2015 12:28]

De 6P heeft uberhaupt nog geen Tweakers review en is toch al een tijdje uit, inderdaad erg opmerkelijk. Ik denk ook dat de 6P de S6 wel verslagen had.
Dat heb ik met de nexus 6. Ik haalde iedere dag 5 uur screen on time op lollipop, nu bijna 6 uur op marshmallow, terwijl de accuduur volgens tweakers en veel andere sites tegenvalt. Heeft ook te maken dat je g4 nu op 5.1.1 draait (neem ik aan), en de test werd gedaan op 5.0.1 oid, wat memory issues had.

Vind dit jaar enkel de nexus 6p en samsung s6 waardige android telefoons in het hoge segment, en dat is eigenlijk compleet de schuld van qualcomm. Heb wel hoge verwachtingen van de 820, geen octa core meer maar een quad core, een echte opvolger van de zeer sterke snapdragon 800/801/805.
> terwijl de accuduur volgens tweakers en veel andere sites tegenvalt.

Veel sites, inclusief tweakers, testen alleen actief gebruik, en niet standby. Juist met Android 6 is er heel veel winst gehaald in het accuverbuik tijdens standby, en dat is nou net wat je telefoon het grootste deel van de dag doet. Ik merk dezelfde winst als jij bij mijn Nexus 5.

Ipv te testen hoelang je met een accu kunt browsen voordat hij leeg is zou het ook interessant zijn om normaal gebruik te testen: twee uurtjes browsen, twee uurtjes muziek luisteren, uurtje navigatie, 5 uur standby en dan kijken hoeveel % je nog over hebt. Zou ik eigenlijk interessanter vinden.
Ik stel mezelf één grote vraag bij dit artikel:
De titel van het artikel luidt De populairste Androids van 2015 - Zes high-end smartphones terwijl gisteren een artikel over de HTC A9 (die ook in dit artikel aan bod komt) is verschenen met volgende titel:
HTC One A9 Review - Matige midranger voor een premiumprijs

Ben je dan niet een high-end toestellen met mid-range toestellen gaan vergelijken?

[Reactie gewijzigd door ruben06 op 25 november 2015 07:12]

Ben je dan niet een high-end toestellen met mid-range toestellen gaan vergelijken?
Dat is een goede en terechte vraag. Het enige juiste antwoord is: ja.

Punt is: vooraf - al weken geleden - heb ik een selectie gemaakt, op basis van heel veel dingen (populariteit in PW, op forum etc). Toen bleek dat er beduidend meer interesse was voor de A9 dan voor de M9. Bovendien waren er op dat moment nog louter bijzonder positieve hands-ons verschenen die de A9 beschreven als een toestel met de ervaring van een high-end toestel. Daarnaast was de prijs bekend en die staat gelijk aan die van een high-end toestel. Een toestel met de ervaring en prijs van een high-end toestel is voor mij een high-end toestel, zo simpel ligt het.

En toen kwam de review, waaruit bleek dat het echt geen toestel was met de ervaring van een high-end toestel. Nu had ik hem kunnen schrappen, maar de A9 blijft het beste wat HTC te bieden heeft op dit moment - en HTC is een merk waarmee veel tweakers wat hebben. Vandaar dat ik hem erin heb laten staan.

Voor de mensen die vragen waar de Huawei P8 is: het is mij ook een raadsel - want ik ken wereldwijde verkoopcijfers en ook wat cijfers vanuit Nederland - maar de enige Huawei waarvoor op Tweakers brede interesse is, is de Nexus 6P (die review volgt volgende week, maar voor dit verhaal was hij te laat). De P8 doet relatief niet zoveel op Tweakers, veel minder dan de andere toestellen in deze roundup :)
Dit is echt een behoorlijke uitglijder van je Arnoud. Het is natuurlijk geen vergelijking om een midrange toestel van HTC te testen tegen high-end toestellen van andere fabrikanten. Je argumentatie is ook zwak: als je naar de specs kijkt dan zie je ook wel dat de A9 geen high-end toestel is.
Het zou je sieren als je je fout toegeeft en alsnog de M9 opneemt in de test. Nu lijkt het net alsof je HTC nog een extra zetje richting afgrond wilt geven door expres een midrange toestel mee te nemen en daardoor een oneerlijke test te doen. Het artikel wordt nu heel tendentieus en mensen zouden zelfs kunnen gaan twijfelen of Tweakers wel onafhankelijke journalistiek bedrijft. Ik geloof je goede bedoelingen wel, maar dit komt heel slecht over.
Nou... Dat hierdoor de onafhankelijke journalistiek van Tweakers in twijfel wordt gebracht is wel erg overdreven. Ik snap zijn overwegingen wel. Of je het er vervolgens mee eens bent is een tweede, maar voor velen niet relevant. Voor mij is @arnoudwokke nog steeds de enige journalist op Tweakers die ik vertrouw als het gaat om onafhankelijke berichtgeving / reviews. Dat ik hem nooit heb kunnen betrappen op een gekleurde mening als het gaat om iOS vs Android vind ik bijvoorbeeld prijzenswaardig.

[Reactie gewijzigd door Roelos op 25 november 2015 21:06]

Ben het eigenlijk wel met Tijsgro eens.
Of een toestel high end is wordt niet bepaald door hoeveel interesse ervoor is of hoe het toestel aanvoelt. Een high end toestel maakt gebruik van de nieuwste en snelste hardware op dat moment. Nu worden flagships vergeleken met middenmotors.
Ben over het algemeen ook zeker te spreken over de reviews, maar hier is onterecht een toestel opgenomen waarvan je op basis van de specs al kan zien dat het geen high end is.
Misschien was er tijdelijk interesse, maar toch lijkt me de M9 het high end model, niet de A9. De prijs daarvan zal, als altijd, wel snel zakken en de hoge initiële prijs zegt mijns inziens niet zoveel.

Daarbij heeft de M9 de nieuwere v2.1 snapdragon en veel software updates en ik Ben erg benieuwd of dat een deel van de problemen met die telefoon oplost. Het leek me nogal een afgeraffeld haastwerkje toen ik de eerste review las maar er wordt toch vaak wel wat gefixed gedurende de leverduur van een telefoon...
Eigenlijk is de M8 nog steeds het topmodel. Daarna is het bergafwaarts gegaan met HTC. Zonde.
Goede uitleg en een leuke tip van de sluier over hoe dit soort artikelen worden samengesteld!
Ik heb het idee dat de P8 het sowieso minder doet dan de P7, nu ook andere fabrikanten wat aantrekkelijkere goedkope high-end toestellen uitbregen, en daarnaast is Huawei niet echt een ' tweakers' merk vanwege de software en gebrek aan custom ROMs
Ik heb de camera van de P8 gezien en die doet zeker niet veel onder voor de welbekende topper, de Galaxy S6! De P8 deed het zelfs zo goed dat ik het niet kon geloven. Het scheelt niet veel namelijk. Het doet het beter dan de nieuwe iPhones namelijk. Maarja, die video's zag ik dus op YouTube en de P8 heb ik alleen vergeleken met mijn Galaxy S6 in een Huawei-stand.
Weten jullie al wanneer de Z5 Premium review komt?
Maar hij komt er wel neem ik aan?
Ja, als hij in Nederland uitkomt, denk ik wel dat wij hem gaan doen :)
Hij is al uit in Nederland! Ben erg benieuwd naar wat jullie van het scherm vinden, hoor er wel goede verhalen over. (4k VS 2k is niet echt te zien, maar het schijnt wel fantastisch scherm te zijn)
Ja hij is net sinds een paar dagen verkrijgbaar in Nederland, zag vandaag iemand ermee lopen :D
Vind ik een hele vreemde keuze...
Vermeld dan in ieder geval overduidelijk in de conclusie dat de HTC A9 een midrange telefoon is.. Nu wordt HTC met premium telefoons vergeleken en krijgt men het idee dat HTC daarin keihard faalt en daardoor imho ten onrechte in negatief daglicht geplaatst wordt.

(dat wil overigens niet zeggen dat ik het eens ben met de prijsstelling van HTC van de A9.)
Vermeld dan in ieder geval overduidelijk in de conclusie dat de HTC A9 een midrange telefoon is.. Nu wordt HTC met premium telefoons vergeleken en krijgt men het idee dat HTC daarin keihard faalt en daardoor imho ten onrechte in negatief daglicht geplaatst wordt.
Dat voorbehoud lijkt me niet nodig: het is van de zes de op een na duurste. Dat lijkt me met recht een high-end prijs - en dus verdient hij een vergelijking met andere telefoons die goedkoper of even duur zijn :)
Dat argument gaat niet op als je voornamelijk op specs en prestaties an het beoordelen bent. De M9 kwam beduidend beter uit de bus dan de mid-range A9, maar toch wordt de A9 in het lijstje gezet ipv de M9, waardoor HTC enorm slecht uit de bus komt. Misschien zou de M9 ook onderaan verschijnen (al denk ik dat niet at a quick glance), maar dan met minder rot scores.

Melden dat de prijs hoog genoeg is voor de vergelijking is een beetje raar. Dat OnePlus voor dump prijzen redelijke specs neerzet, wil niet zeggen dat het daardoor opeens een budget phone is; het is een goedkope telefoon, dat is wat anders. HTC is altijd al rete duur geweest met de adviesprijzen, oa door de premium materialen, afwerking en enige arrogantie.

Ik vind het iig belabberd om een toestel die qua specs totaal niet mee kan komen, wat ook totaal geen high-end toestel is, toch in deze vergelijking te zetten terwijl de A9 review duidelijk stipuleert dat het om een "dure midranger" gaat. Ja, midrange vergelijken met de topmodellen van een andere fabrikant: dan is het logisch dat ze onderaan uitkomen.
Beetje HTC nog ff natrappen dan.

De argumentatie slaat imho nergens op, en de A9 hoort niet in dit lijstje thuis.
Het is geen high-end toestel. Dat het een duur toestel is, maakt het nog geen high-end toestel.

Je kan een gouden Nokia 3310 kopen voor 47.000 euro, maakt dat het opeens een high-end toestel? ;) Nee toch? :) De prijs zegt niets over het type telefoon dat het is, dus "de prijs is hoog" maakt het niet dat zo'n toestel in de high-end lijst thuishoort terwijl het totaal niet bedoeld is als high-end telefoon; en jullie dat ook heel goed weten.

Verder prima vergelijking hoor, maar dit is wel erg jammer; zeker omdat de argumentatie die erachteraan komt echt kant noch wal raakt imo.
Maar goed, fouten maken is menselijk! :)
[...]
Dat voorbehoud lijkt me niet nodig: het is van de zes de op een na duurste. Dat lijkt me met recht een high-end prijs - en dus verdient hij een vergelijking met andere telefoons die goedkoper of even duur zijn :)
Sorry dat ik het zeg, maar dat vind ik echt een slap argument. Dan is de titel van dit artikel ook niet echt helemaal legit. Als er staat "Zes high-end smartphones" ga ik uit van smartphones die high-end specificaties hebben en echt mee kunnen gaan met de rest van de top. Dat het toestel een high-end prijs heeft hoeft nog niet te betekenen dat het toestel valt onder de top van de high-end range hardwarematig gezien.
Sorry dat ik het zeg, maar dat vind ik echt een slap argument.
De definitie van high-end is het prijssegment. Als je dus een zwakheid in argumentatie wil zoeken, vraag je dan af waarom de OnePlus 2 ertussen staat: die heeft geen high-end prijs (maar doet qua specs wel weer mee).

Ik definieer, net als jij, high-end op twee verschillende manieren: prijs en specs. Elk van de toestellen valt minstens op 1 van de 2 manieren in de high-end categorie: de OnePlus 2 op specs, de A9 op prijs :)
Sorry hoor maar prijs is (vooral hier op Tweakers) niet bepalend voor high-end, wij weten namelijk wel beter. Bij prijs kan je alleen spreken over exclusiviteit. High-end wordt als eerste bepaald door de specs en vervolgens door de feel/build. Wat voor prijs er vervolgens aangekoppeld wordt maakt niet uit. Dat zag je bij de Nexus 5 die neergezet werd als high-end voor een mid-range prijs. Dezelfde tactiek hanteert OnePlus.
Nu had ik hem kunnen schrappen, maar de A9 blijft het beste wat HTC te bieden heeft op dit moment - en HTC is een merk waarmee veel tweakers wat hebben.
Onbegrijpelijk, zo'n uitspraak verdient een Batman meme. Het beste wat HTC te bieden heeft op dit moment is de M9 (zelfs de M8 is over het algemeen beter dan de A9).
Het klopt natuurlijk dat high-end specificaties meestal hand in hand gaan met een high-end prijs. Maar in dat verhaal is de prijs wel een gevolg van de hoge specs/afwerking. Of in sommige gevallen, arrogante marketing/prijszetting.

Als je de term high-end losstaand gebruikt lijkt het me dat 99% van de lezers, namelijke grotendeels tweakers, wel degelijk aan hoge specificaties denkt ipv een hoge prijs.

Tante Google bevestigd dit ook in de zin dat prijs maar zelden voorkomt als ik zoek naar de definitie van high end electronics.

PS, je eigen titel voor de test van de A9 bevestigt mijn gevoel: "Matige midranger voor een premiumprijs" Midrange gebruik je zonder toevoegsel, bij premium specifieer je echter wél dat het over de prijs gaat. Dit impliceert dat termen als low-end, midrange en high-end typisch over specificaties en prestaties gaan.

Los daarvan vind ik wel dat de A9 thuishoort in dit overzicht, het is nu eenmaal het beste dat HTC te bieden heeft op dit moment en in die zin high-end binnen hun gamma.

[Reactie gewijzigd door Orbit op 25 november 2015 11:08]

Ik ben wel benieuwd waar jullie de Oneplus Two voor 339 euro gevonden hebben. Op de website van Oneplus kost het 64gb model 399 euro + 25 euro verzendkosten. Jullie hebben niet toevallig het 16gb model in huis?
[...]
De definitie van high-end is het prijssegment. Als je dus een zwakheid in argumentatie wil zoeken, vraag je dan af waarom de OnePlus 2 ertussen staat: die heeft geen high-end prijs (maar doet qua specs wel weer mee).

Ik definieer, net als jij, high-end op twee verschillende manieren: prijs en specs. Elk van de toestellen valt minstens op 1 van de 2 manieren in de high-end categorie: de OnePlus 2 op specs, de A9 op prijs :)
Sorry Arnoud, maar dat ben ik niet met je eens. HTC ziet de A9 zelf niet eens als high-end. Het enige premium aan het toestel is de behuizing en het design. Dat kost een hoop geld, ergens ook wel logisch omdat HTC in zwaar weer zit. Ze kunnen niet zo groot inkopen als de rest en de marges zijn echt niet zo groot als jij denkt.

Dit is een toestel voor de liefhebbers en wordt niet in de markt gezet om scherp op de prijs te concurreren als een One Plus. Overigens is de Galaxy S6 ook al bijna een jaar oud, logisch dat de prijs dan lager is als bij introductie.
De S6 en de LG G4 kan ik me nog voorstellen, in het weekend ben ik iemand tegen gekomen met de Z5 (mooi ding). Maar om de nieuwe Nexus 5x die net uit is ook al in het populairste lijstje van 2015 te zetten? Tja dat zou nog kunnen , maar hoe kan het in gods naam dat daar de Oneplus two bij staat en laten we maar om de nieuwe HTC a9 die een vernietigde 5 kreeg in het het lijstje van populairste android smartphones 2015 staan?
Ben toch wel heel benieuwd wat jou onderbouwing is van de opmerking "...LG G4 kan ik me nog voorstellen .... godsnaam dat daar de Oneplus Two bij staat" Als ik de benchmark tests vergelijk zie ik geen schokkende verschillen om deze uitspraak te staven. Of is dat omdat NFC niet ondersteund word? (waar ik en vele anderen in mijn omgeving geen gebruik van maken en dus standaard uit hebben staan)
Geen onder bouwing voor nodig, gewoon hoe ik het zeg.
Van de S6 en G4 kan ik het me voorstellen dat ze er bij zitten, deze toestellen zie je regelmatig in het straatbeeld terug. (Dus daadwerkelijk populair) Z5 duik ook steeds meer op.
Nexus 5x zijn de meningen nog al over verdeeld (zie zelf weinig geďnteresseerden) Oneplus two kan wel leuke benchmark hebben maar een benchmark zegt helemaal niets over populariteit, en maar populair bij een hanje vol mensen die ook de moeite nemen om hem proberen te bemachtigen. Tja en dan de HTC 8)7, eerst word die tot het bod toe afgekraakt met een vernietigende 5 en nu staat dat toestel wat net zoals de 5x nog maar net uit is ineens in het lijstje van populairste Android telefoons van 2015(dan ben je echt de weg kwijt).
Dan had ik nog eerder de M9 en Oneplus One verwacht in dit "populaire high-end lijstje" .

[Reactie gewijzigd door Cosmo_nl op 25 november 2015 17:49]

De keuze om op scherm grote te letten is natuurlijk ook al een voor selectie. Laat toch, misschien betere, toestellen buiten de voor vallen (X style, Nexus p).
ik snap nog steeds niet dat tweakers (en andere nederlandse websites) de X Style niet getest hebben. Lijkt me een leuk toestel.
Dat de z5 in dit lijstje staat is ook best vreemd. De vorige compact telefoon van Sony was veel populairder dan de reguliere versie en je kan hetzelfde verwachten voor de z5 en z5 compact.

https://docs.google.com/f...1bJkWaPlPRk/viewanalytics

Zelfs tweakers gaf de z5 compact een hoger cijfer dan de z5.

Een titel als "vergelijkbare telefoons met elkaar vergeleken" zou dichter bij de inhoud staan van dit artikel.

[Reactie gewijzigd door daegranos op 25 november 2015 09:45]

Ja, de m9 sou er in moeten staan, niet de a9 met z'n midrange specs. Dr m9 heeft nu ook al lang de nieuwe revisie van de Snapdragon en veel software updates dus een her test is wel op zijn plaats...
Ik ben erg blij met mijn Oneplus 2, en ik vind het leuk om deze telefoon in de vergelijkende test terug te zien.
Het bevestigt dat ik veel waar voor mijn geld heb gekocht'. Da's altijd fijn om te lezen. ;)
Hier hoort naar mijn mening ipv de 5X de Huawei 6P tussen te staan. Deze nieuwe Nexus telefoon is zeer populair, ook nu al zo kort na het uitkomen er van.

Edit: ik lees net de reactie van arnoud hieronder, daar wordt uitleg gegeven over het ontbreken van deze telefoon.

[Reactie gewijzigd door Revres op 25 november 2015 07:38]

Wat ik zo apart vind is dat Tweakers hier wederom zegt dat de Galaxy s6 hoge ogen gooit op het gebied van accuduur. Echter vrijwel alle reviews van particulieren geven aan dat de accuduur juist een enorm minpunt is van het toestel en dat ze moeite hebben de dag door te komen. Wat me ook niet zo gek lijkt gezien de grootte van de accu. Ik vraag me dan af of de tests van Tweakers wel een goede benadering geven van dagelijks gebruik. Tests waarin bijvoorbeeld 7 uur achter elkaar video wordt gekeken zegt vrij weinig over hoe zuinig een toestel bijvoorbeeld is wanneer het in idle mode is. Misschien zou Tweakers er aan kunnen denken om tests te ontwikkelen die beter dagelijks gebruik simuleren en dus ook idle stroomverbruik meenemen.
Heb je http://tweakers.net/info/testmethodiek/smartphones al wel eens gezien/gelezen?
Voordat we met een accutest beginnen wordt de helderheid van het scherm afgesteld op 250cd/m˛, of nits. Sommige reviewsites werken met een helderheidspercentage, bijvoorbeeld 50 procent, maar dit vinden wij geen goede methode. De maximale helderheid loopt bij telefoons sterk uiteen, waardoor het aantal cd/m˛ waarmee die 50 procent correspondeert nooit hetzelfde is. Door met absolute waarden te werken schakelen we deze variabele uit.

Accutest met webbrowsing en video
Met zo'n correct ingestelde telefoon draaien we vervolgens een accutest die draait om webbrowsing en een test die draait om het bekijken van video. Bij die eerste test moet de browser op de telefoon via een wifi-verbinding een vaste lijst met websites afgaan, die allemaal rijkelijk zijn voorzien van plaatjes en JavaScript. Daarbij simuleren we scrollgedrag op elke pagina. Zo moet de cpu zelfs na het laden van een pagina nog aan de bak en krijgen apparaten die gebruikmaken van panel self refresh of psr het wat moeilijker.

De tweede test draait om het afspelen van video en hierbij wordt het toestel eerst in de vliegtuigstand gezet. We gebruiken voor deze test een mp4-bestand met een h264-videostream en een mp3-audiostream. Het videobestand wordt vervolgens herhaaldelijk afgespeeld, totdat de accu leeg is. De telefoons liggen tijdens deze tests onder een camera, die elke minuut een foto neemt. Zo kunnen we tot op de minuut nauwkeurig bepalen hoelang de smartphones het uithouden.

Naast de resultaten van die twee tests beschrijven we natuurlijk ook altijd onze subjectieve ervaringen omtrent de accuduur.
Ja heb ik gelezen en zoals je kunt zien in de tekst zijn het tests waarbij zonder afbreken wordt gebrowsd of video gekeken tot de accu leeg is. En dat was precies mijn punt, dat is geen goede simulatie van hoe de gemiddelde persoon hun telefoon gebruikt. De meeste mensen doen even wat en leggen de telefoon dan weer weg en herhalen dit patroon, dan gaat energieverbruik in idle mode ook meespelen.
Dat is juist. We experimenteren weer met Idle-tests (hebben we gedaan bijvoorbeeld voor de functie Doze op Android 6.0 - om te zien of dat verschil maakt met Android 5.1. Daarbij hebben we alles gelijk getrokken: dezelfde toestellen, met dezelfde accounts ingesteld die hangen aan hetzelfde netwerk op dezelfde plek (bij dezelfde temperatuur).

Het resultaat blijft hetzelfde: de rapportage van het resterende accupercentage heeft zo'n grote afwijking en is van zoveel kleine en grote factoren afhankelijk dat er maar een manier is om dit te meten: het toestel laten idlen totdat het leeg is.

Ik zal het proberen uit te leggen: de Nexussen die wij hadden liggen leken in het begin behoorlijk te verschillen (bij de een 70% over en bij de ander 62%, als ik het wel heb), maar later liep dat verschil terug (bij de een 1%, bij de ander 3% of zoiets, pin me er ajb niet op vast). En dit is een patroon dat we vaker zien: het resultaat van de test hangt af hoe vol de accu is en nog veel meer factoren die we niet begrijpen (hoe hard elfjes zingen bij maanlicht, uiteraard de aanwezigheid van springvloed en natuurlijk hoeveel herdertjes bij nacht zingen vermoed ik ;)).

Je kunt dus niet extrapoleren en dus heb je maar een keuze: deze test kun je alleen doen door het toestel te laten idlen van 100% naar 0%. Dat duurt per telefoon, afhankelijk van hoe goed hij het doet, gemiddeld 4 dagen tot een week. En dan nog iets: we kunnen met onze accucam niet zien wanneer de accu er precies mee ophoudt, waardoor we dus na het booten moeten vertrouwen op de melding in het instellingen-menu, iets wat helaas vaak niet werkt.

Ooit hebben we wel een idle-test gedaan van 16 uur, maar die bleek na de overgang van providers naar 4g-netwerken niet langer reproduceerbaar; de 2g- en 3g-frequenties zijn sindsdien ook verschoven, dus we weten niet op welke frequentie hij verbinding zal maken (wat heel grote invloed heeft op de accuduur). Het kan uiteraard ook alleen aan wifi, maar dan is de idle-tijd nog veel langer en dan zouden we elke review dus anderhalf tot twee weken moeten uitstellen.

Het is dus niet te meten en zelfs als je het meet, kun je alleen iets zeggen over de accuduur van die telefoon op die frequentie van die provider. Dat is veel tijd voor weinig data. Ik zou ook sites die claimen idle-tests te doen (zoals GSMArena) om deze reden wantrouwen.

We blijven proberen een goede en reproduceerbare manier te vinden om dit te meten, maar tot die tijd moeten we het doen met deze reproduceerbare tests.

Merk trouwens op dat onze browsetest in een paar opzichten flink verschilt (en beter is) dan die je elders online vindt: de telefoon browset niet de hele tijd, maar gaat naar een pagina, scrollt, staat even stil (om te lezen) en gaat vervolgens weer door. Daardoor imiteert het dagelijks gebruik veel beter dan de tests van bijvoorbeeld GSMArena en Anandtech, die dergelijke elementen niet hebben ingebouwd.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 25 november 2015 11:13]

Ten eerste: dank voor de duidelijke en vooral uitgebreide uitleg van de testmethodes. Het is mij nu duidelijker dat idle modus meenemen in testen nog niet zo simpel is en ik snap dat er een afweging wordt gemaakt op basis van de beschikbare tijd voor een review. Toch moet het mijns inziens mogelijk zijn om een test te ontwikkelen die verschillende aspecten combineert met idle periodes ertussenin. Bijvoorbeeld 10 minuten webbrowsen, 10 minuten idle, 10 minuten video kijken, 10 minuten idle etc, en snachts een langere idle tijd vanwege slapen. Als je zo'n test een aantal keer herhaalt heb je een mooi inzicht in het batterijleven voor de gemiddelde gebruiker.Jullie webbrowse test ben ik overigens van onder de indruk, dit is een mooi voorbeeld van hoe een test beter het werkelijke gedrag van gebruikers simuleert. Graag zou ik zien dat Tweakers het voortouw neemt om een eerdergenoemde test te ontwikkelen die meerdere factoren combineert (browsen, video, idle). Misschien is dat te hoog gegrepen maar het zou naar mijn mening wel een doorbraak zijn in de aansluiting van accutests op de werkelijkheid.
Nou ik heb een S6 met een accuduur van meestal 24-36uur en 4-5uur SOT.

Kwestie van tweaken
Not bad, ik ging af op het merendeel wat ik lees, en dan zie ik vaak dat mensen teleurgesteld zijn met het batterijleven.
Ik vind de accuduur van de S6 verrassend goed eerlijk gezegd, het is geen Oneplus One maar de telefoon komt met gemak de dag door bij stevig gebruik.
De OnePlus One heeft echt een van de meest belabberde accuduur prestaties ooit. :P Ook uuuuuuuren duren voordat ie weer vol was.

De S6 heeft een ruk accuduur, maar de OnePlus One spande als je die twee vergelijkt toch echt de kroon met slechte accuprestaties.
Dit heb ik ook al eens aangegeven, het idle gebruik is minimaal net zo belangrijk. Vind men bij tweakers helaas geen optie. Op dit moment vind ik de accutest van tweakers daarom totaal niet interessant.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 25 november 2015 13:12]

Top jaar voor zowel samsung en lg. Htc die stelt alleen maar teleur. Erg jammer want de m8 was een goede telefoon, die geen waardige opvolger kreeg. Erg zonde.
De M8 kreeg anders ook flinke kritiek vanwege de matige camera.

Na mijn HTC Desire heb ik nooit meer de behoefte gehad voor een nieuwe HTC. Ik vind het echt mooie telefoons, maar met dat gedoe met camera's en de oververhitting, i.c.m. stevige prijzen en grote bezels, vond ik ze niet meer aantrekkelijk.
Camera in de M8 was geniaal. Totaal doelloze kritiek was dat imho.
Het was minder als je op mega formaat de foto's wilde bekijken ja, maar op je smartphone scherm en social media (waar t dus in 90% van de gevallen terecht komt tegenwoordig) was het prima; en daar kwam dan bij dat het de allerbeste foto's in donkere situaties maakte. Kraakhelder beeld kreeg je in 't donker, waardoor de M8 verreweg de beste camera phone was voor opnames bij concerten, mede vanwege de dual-membrane microfoon waardoor alle instrumenten gescheiden werden en je perfect geluid kreeg; ipv het idee dat iemand in je mic zit te schijten.

Ik vond de kritiek dan ook overdreven. De telefoon maakte heldere en scherpe foto's en presteerde geniaal in donkere situaties. Het enige nadeel was dat je niet rete veel detail had als je ging inzoomen. Nou, wat een ramp. :)

Zo zie je maar weer dat het puur een kwestie van smaak en specs volgen is, maar lang niet altijd objectief (no pun intended) imho.
Ik mis die ultrapixel camera oprecht, ondanks dat m'n iPhone 6S camera prima presteert. (De 4MP HTC ultrapixel was echter wel tig keer beter dan de 8MP iPhone cams uit vorige modellen.)
Ik snap je punt, maar zoveel mensen zoveel wensen... ik vind het ver kunnen inzoomen juist heel belangrijk. :)
Sorry maar vind camera helemaal niet goed van de m8. Bijna altijd overbelicht en niet scherp.

Iphone6 camera is stukken beter. Eigenlijk elke camera op dit moment
Ach, ben voor het eerst overgestapt van high end (kapot) naar mid/low in de vorm van een Huawei g7. Nee, geen full hd of vingerafdrukscanner maar voor een paar honder euro minder toch vrij veel dezelfdr functies als het high end segment. Ik mis m'n xperia niet zo eigenlijk :D
Ik gebruik eigenlijk altijd al mid/low end telefoons. De meerprijs van high end ten opzichte van het prestatieverschil is vaak toch te verwaarlozen, en de nieuwe technieken, daar is vaak als ze net uit zijn toch nog amper support voor of het werkt nog maar matig.
Tegen de tijd dat het zich naar de mid en low end telefoons uitbreid is het vaak goed ondersteund in apps en ook alweer doorontwikkeld om beter te werken.

Het verschil in prestaties is vaak zo klein, ik vind dat echt geen 200-300 of zelfs meer euro extra waard.
Toch vind ik juist een vingerafdrukscanner de investering wel waard, daar het een enorm gebruiksgemak met zich meebrengt in combinatie met verhoogde beveiliging (nu ben je eerder geneigd de beveiliging wat strakker te zetten omdat inloggen minder irritatie oplevert)
Dat is zo, maar dan moet hij wel goed en betrouwbaar werken. Persoonlijk voel ik er (nog) niet zo veel voor om mn vingerafdrukken door een apparaat dat draait op software van google te laten scannen.
Nu ben je waarschijnlijk wel overgestapt van highend twee generaties oud naar midend nieuw. Dan zijn de verschillen natuurlijk helemaal klein.
Ik mis m'n xperia niet zo eigenlijk :D
Totdat je waterschade hebt, dan baal je :P
Het blijft inderdaad opvallend hoe snel deze, kwalitatief goede telefoons, in waarde dalen. Het zou te makkelijk zijn om appels met peren te gaan vergelijken, maar wellicht zijn deze toestellen bij de introductie te hoog geprijsd?
Is ook wel een beetje, maar op zich niet heel raar. Bij de release wil je zo snel mogelijk je kosten eruit hebben, wat daarna volgt is dan bijna pure winst. Dan is het ook geen probleem om af te prijzen. Gezien de sterke concurrentie moet je dat dus ook vrij snel doen anders val je buiten de boot.

Zelf vind ik daardoor de vergelijking qua prijs met de Lumia 950 wat krom omdat die juist nu geďntroduceerd wordt dus dat brengt een hogere prijs met zich mee (al had MS natuurlijk een paar maanden terug al klaar moeten zijn met het toestel). Plus dat de restwaarde van een Android altijd snel daalt (mede ook door het gebrek aan updates).

De devices zelf zien er wel interessant uit, maar lijken allemaal wel ergens duidelijk minder te zijn dan de concurrentie. Verder heb ik het idee dat er toch weinig ruchtbaarheid wordt gegeven aan de elementen die een device uniek maken of anders dan de concurrentie. Denk aan draadloos laden e.d. Wat mij betreft mag dat wel wat zwaarder wegen dan de dingen die elkaar niet heel veel ontlopen (performance, camera, etc).

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 25 november 2015 10:38]

Wat mij vooral heel erg opvalt is dat de verschillende smartphones (m.u.v. de OP2 en de Nexus) allemaal een +/- krijgen als oordeel op hun verleden met updates. Volgens mij is dit voor alle toestellen een dikke min.

Updates komen zeker in tegenstelling met iPhones en Nexus toestellen zeer laat en ook de toestellen blijven maar een zeer korte duur ondersteunt worden. Hierdoor is de restwaarde ook zo laag en zakken de prijzen zo vreselijk snel...

Bron (klein beetje gedateert, maar er is niets veranderd): http://cdn.iphonehacks.co...d-ios-support-updates.png
Volgens mij was er toch juist dit jaar en vorig jaar veel veranderd? Heck, zelfs mijn 4 jaar oude tablet kreeg ineens de 4.2.2 update dit jaar :D
Dat is dan wel weer goed nieuws!

Probleem is wel dat er vrijwel nog geen enkel toestel op 6.0 draait.
Veel toestellen draaien ook nog op een versie eerder dan 5.0, wat nu meer dan een jaar uit is.
6.0 zie ik inderdaad ook nog nergens verschijnen als roms (tenminste niet voor de devices die ik zo nu en dan volg). Al zag ik wel dat de eerste Cyanogenmod op 6.0 al uit gaat komen.

Nou vind ik de stap van 4 naar 5 of 6 niet zo heel boeiend voor de tablet. 4 bracht al veel verbeteringen (vooral browser, apps en snelheid), maar nieuwer is wel altijd fijner. In ieder geval lijken ze wel te beseffen dat support langer nodig is en je dus ook geen troep van je OS programmering moet maken omdat het langer mee moet gaan.
Dat valt me ook heel erg op. De S6 is bijna 200 euro in prijs gedaald in een korte tijd. Ik ben geen Android man, maar indien dat wel zo zou zijn, zou ik dus nooit bij release kopen.
Ik vindt het altijd leuk om dergelijke testen te lezen, ik heb zelf een LG 2 mini en deze voldoet voor mij prima, ik kan er mee waarvoor ik een smartphone gebruik.
Wat mij in bijna alle testen bij Tweakers opvalt dat er zoveel aandacht is voor de camera welke er in de smartphone zit, zelf vindt ik dit totaal onbelangrijk aangezien de kwaliteit in geen enkele verhouding kan staan met een foto gemaakt met een goede compact of spiegelreflex camera.

Ook valt mij op dat je bij alle Android smartphones verhoudingsgewijs maar zeer weinig apps naar de sdcard kunt verplaatsen
Tot 1999 waren er ongeveer 80 miljard foto's genomen op fotorolletjes, tot op dat moment. In 2015 zijn er meer dan 800 miljard foto's geplaatst op social media. Bijna alle foto's worden genomen met telefooncamera's. Digitale camera's zijn een niche geworden. De beste camera is degene die je bij je hebt.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 25 november 2015 13:47]

Je hebt volkomen gelijk, de camera op de smartphone is leuk als jee een keer foto via whatsapp of whatever wilt doorsturen, zolang het goed weer is m.a.w. bij daglicht zijn de foto's acceptabel zolang het een stilstaand object is.
Wil je echter bewegende onderwerpen fotograferen, ik denk hierbij aan spelende kinderen enz. dan blijft de smartphone camera zeer ver achter bij een spiegelreflex
Uiteraard, maar als de smartphonecamera's 10% beter worden, dan worden automatisch ook 90% van alle foto's op internet 10% beter.
Mee eens..

Echter heb ik mijn Spiegelreflex niet dag en nacht bij me.
Mijn telefoon wel.. snap ie....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*