Door Jurian Ubachs

Redacteur

Total War: Warhammer Preview

Een veelbelovend huwelijk

16-09-2015 • 15:00

100

Multipage-opmaak

Twee grote franchises

Kun je twee grote franchises combineren en er een nieuw succes van maken? Dat is een vraag die The Creative Assembly volgend jaar met 'ja' hoopt te kunnen beantwoorden. Vorig jaar werd al duidelijk dat de studio aan de slag mocht gaan met de Warhammer-licentie. Inmiddels werd de game al een aantal keer getoond in diverse presentaties, maar Tweakers vloog onlangs naar Engeland voor een primeurtje: een eerste speelsessie met Total War: Warhammer, waarmee de in een buitenwijk van Londen gevestigde studio hoopt de beste elementen van Total War te combineren met die van Warhammer.

Wie vijf minuten de tijd neemt om te bedenken wat dat huwelijk betekent voor de Total War-franchise, kan waarschijnlijk vrij snel een waslijst aan zaken bedenken die dit keer anders zullen zijn dan andere keren. De Total War-games waren immers altijd gebaseerd op iconische perioden in de wereldgeschiedenis. Of het nu draaide om het oude Japan met zijn samurai, de legers van Napoleon of de cohorten van de Romeinen, met enige historische kennis waren de Total War-games altijd een feest van herkenning. Dat kwam misschien nog wel het best tot uiting in de historische gevechten die in elke Total War-game waren verwerkt.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Die formule heeft de serie door de jaren heen veel succes opgeleverd, zowel bij het grote publiek als onder reviewers. Dan is het best een risico om de formule op de schop te gooien en iets heel nieuws te gaan doen, al spreekt de Creative Assembly uiteraard liever over kansen dan over risico's. Onder de ontwikkelaars bij de Londense studio bevinden zich veel Warhammer-fans die in hun jongere jaren veel met de klassieke Warhammer-figuurtjes het tabletop-spel hebben gespeeld. Voor hen houdt het werken aan een game met de Warhammer-franchise niet alleen een uitdaging in, namelijk kijken of het Total War-concept ook buiten een historisch kader werkt, het is bovendien een en al nostalgie.

De mensen van de studio zullen als eersten toegeven dat het aangaan van deze uitdaging een pittige aangelegenheid is. Niet voor niets is nu al duidelijk dat er drie delen van Total War: Warhammer zullen verschijnen. Dit doet Creative Assembly om voldoende aandacht te kunnen geven aan elk volk en om de diepgang die gamers gewend zijn van Total War-games te kunnen waarborgen. Hoe de verdeling van volken precies ligt tussen die verschillende delen is ons nog niet helemaal duidelijk. Een volk centraal zetten in elk deel ligt voor de hand, maar inmiddels hebben we in Total War: Warhammer de Empire, de Greenskins en de Dwarfs aan het werk gezien, dus vooralsnog lijkt er niet één specifiek volk centraal te staan in de eerste van de drie Total War: Warhammer-delen.

Door verhalen gedreven

Waar de hele game niet per definitie om één specifiek volk zal draaien, was dat in de speelsessie wel het geval. Na een korte indroductie van het spel schotelde de Creative Assembly ons een zogenaamde quest battle voor, waarin we met de Dwarfs aan de slag konden. Niet 'Dwarves', in het Warhammer-universum is 'Dwarfs' de enige juiste manier om het meervoud van 'Dwarf' te schrijven. Weer wat geleerd.

Focus op verhaal

Los van alle fantasy-elementen, zoals dwergen, orcs, goblins, reuzen, magie en ga zo maar door, introduceert de Creative Assembly met Total War: Warhammer ook een aantal andere nieuwe elementen. De aanwezigheid van een quest battle zal ervaren Total War-spelers bijvoorbeeld opvallen. Dat hangt samen met een grotere focus op het verhaal. De Creative Assembly voorzag andere Total War-games wel eens van korte prologen, waarin dan een verhaaltje verwerkt was, maar echt door een verhaal gedreven waren de games nooit. Dat verandert deels met Total War: Warhammer. Nog steeds kunnen spelers op een campagnemap zelf beslissen over strategische keuzes, wat ze met hun legers doen en wie er op welk moment wordt aangevallen, maar er komen wat meer verhaalelementen bij kijken, en die verhalen concentreren zich rond de Legendary-units die elke factie heeft.

In het geval van de dwergen draait het verhaal zowel tijdens de proloog als daarna om dwergenkoning Thorgrim Grudgebearer. Hij bevindt zich in het begin van Total War: Warhammer in een niet te benijden positie. Door jaren van oorlogen tegen allerlei andere rassen zijn de ooit zo machtige dwergen aardig verzwakt. Er zijn nauwelijks nog genoeg dwergen om de uitgestrekte tunnels te bewaken en te verdedigen tegen met name de Greenskins. Bovendien heeft Thorgrim nog een flinke lijst van vijanden om mee af te rekenen. Dwergen koesteren namelijk wrok en schrijven van alle facties de acties die ze ooit tegen hen hebben gedaan op in 'The book of grudges', dat Thorgrim altijd bij zich heeft. Het klinkt wat koppig om met alle geweld wraak te willen nemen terwijl het al lastig genoeg is om je eigen territorium te verdedigen, maar goed, we kennen dwergen eigenlijk niet anders.

Total War Warhammer

Het verhaal rond Thorgrim, en rond andere Legendary-personages, is verweven met een 'skill tree', die een stuk uitgebreider zou zijn dan die van generaals in de vorige Total War-games. Spelers kunnen met een 'skill point' een onderdeel uit die skill tree activeren, maar niet elke beloning is dan meteen verkregen. Er zit namelijk vaak een 'quest-lijn' aan de skill-tree vast, en pas na het afronden van die quest-lijn wordt het voordeel volledig benut. Zo kun je in de skill tree speciale voorwerpen of wapens kiezen, die pas daadwerkelijk bemachtigd worden als de quest-lijn is afgerond. Een dergelijke lijn eindigt vaak met een 'quest battle' en daarvan speelden we nu dus een voorproefje.

Voor het eerst onder de grond

Het gevecht in kwestie, genaamd Ambush at the Thundering Falls, gaat dus tussen de Dwarfs en de Greenskins, en is een onderdeel uit de openingsfase van de campagne met de dwergen. Belangrijker, het gevecht speelt zich onder de grond af en dat is een andere primeur voor de Total War-franchise. De rol van de ondergrondse tunnels blijft trouwens niet beperkt tot 'uitermate sfeervolle omgeving voor een massale slachtpartij', in de campagne spelen ze eveneens een rol. De Dwarfs kunnen de tunnels namelijk ook gebruiken om er hun legers doorheen te sturen. Waar andere facties over of om bergen heen moeten en zo tijd verliezen, kunnen de dwergen onder de bergen door, wat hen handige shortcuts oplevert op de campagnemap.

Het is een voorbeeld van een specifiek voordeel dat de dwergen hebben. Zo heeft elke factie van Total War: Warhammer specifieke voor- en nadelen. De facties zijn namelijk veel asymmetrischer dan de facties uit voorgaande Total War-games. Daar kwam de opzet van een volk altijd redelijk op hetzelfde neer: manage een economie en zorg dat je legers kunt onderhouden om nieuwe gebieden te veroveren. Dat is een insteek die wellicht nog geldt voor de Empire, maar de Greenskins spelen helemaal anders. Hun enige doel in het leven is immers het voeren van oorlog. Een gezonde economie, of welke vorm van een gelukkig leven voor de thuisblijvers dan ook, is voor hen niet bepaald een belangrijk doel. De Greenskins leven voor de oorlog en hun specifieke eigenschappen zullen dat reflecteren.

Nieuwe units

Ondertussen stonden de Dwarfs en de Greenskins nog steeds tegenover elkaar. De hoogste tijd om te beginnen dus? Nou, bijna, het is ook leuk om even naar de individuele units te kijken. De Creative Assembly legde al eerder de nadruk op de vormgeving van de units, maar voor deze game kon de studio zijn designers 'bevrijden' van allerlei beperkingen die er eerder waren. Binnen het kader van wat Games Workshop ooit heeft bepaald voor het Warhammer-universum, konden de vormgevers van de ontwikkelstudio helemaal losgaan en dat is aardig gelukt. Of je nu kijkt naar de norse, stoere dwergen of naar de prachtige misbaksels aan de overkant van het strijdtoneel, het is duidelijk dat een team van designers hieraan een hoop plezier beleefd moet hebben.

Inzoomen

Dat blijkt ook uit de animaties; de dwergen hakken erop los met hun zware bijlen en hamers, terwijl de Greenskins beschikken over door elkaar krioelende spinnen, wild om zich heen meppende orcs en zelfs een reus en een gigantische spin. Vooral de reus levert vermaak op, als je even let op wat hij allemaal uitspookt. Je ziet hem individuele krijgers oppakken en weer neergooien, groepjes wegvegen en soms zelfs naar units schreeuwen, waarbij soldaten flauwvallen door de indrukwekkend slechte adem van het wezen. De grote spin knalt op zijn beurt dwars door units heen en laat een spoor van vernieling achter. Het is mooi om te zien hoe de Dwarfs soms omvergelopen worden, om daarna weer op te krabbelen en het gevecht opnieuw aan te gaan. We schreven in het verleden al dat als je tot op unit-niveau inzoomt bij Total War-games, je eigenlijk naar een soort actiespel of 'hack and slash'-game zit te kijken. Dat geldt voor Total War: Warhammer nog eens extra.

Total War Warhammer

Dat komt ook door de aanwezigheid van speciale eenheden op het slagveld. Naast de spin hebben de Greenskins namelijk nog een speciale shaman bij zich, die heftige spreuken op de dwergen kan loslaten. De vechtende mijnwerkers hebben op hun beurt natuurlijk Thorgrim bij zich, maar daarnaast een ander speciaal personage, die de naam Thane draagt, wat staat voor een rang binnen het dwergenleger. Zowel Thorgrim als Thane zie je soms hele hordes gespuis wegmeppen. Met hun motiverende rol op het slagveld en de speciale aanvallen van Thane zijn ze trouwens onmisbaar binnen je leger, maar daar komen we zo nog op.

Vliegende units

Voordat de strijd losbarst bereiden we ons alvast voor op nog wat andere vernieuwingen. Zo kennen de quest battles wat andere regels dan je gewend bent. Het is nu bijvoorbeeld niet meer zo dat de vijand alleen maar uit de richting kan komen die in de 'deployment fase' is aangegeven. Je kunt en zal dus verrast worden door aanvallen in de rug. Daarnaast maken in Total War: Warhammer vliegende units hun debuut. Wat dat zijn verschilt per volk, maar de Dwarfs beschikken over Gyrocopters. Die kunnen vijanden met hun normale wapens onder vuur nemen, maar ook twee keer bommen laten vallen. Het leuke is dat die bommen vallen zodra jij op de knop drukt. Je zult het mikken en timen van die bommen dus zelf moeten doen.

Toch wel vertrouwd

Is het nu dan eindelijk tijd voor dat gevecht? Ja. Of nou ja, bijna. Elk gevecht in Total War begint natuurlijk met het positioneren van je troepen en dat is in deze Warhammer-games niet anders. De dwergen beschikken over een aardig aantal infanterie-units, wat kruisboogschutters, wat soldaten met geweren, soldaten met vlammenwerpers, artillerie met normale én vuurspuwende kanonnen en de heel belangrijke Slayers. Deze units zijn zo ongeveer het heftigste wat de dwergen op infanteriegebied te bieden hebben. Ze zijn het dapperst van alle dwergen en nergens bang voor. Dat maakt hen bij uitstek geschikt om grote units te lijf te gaan. Hun 'anti-large'-eigenschap maakt hen onmisbaar in dit gevecht, waarin je een reus en een grote spin tegenkomt. We positioneren de Slayers dan ook bij Thorgrim en Thane in de buurt, en de schietende units achter een brede linie infanteristen, en we zijn klaar om te beginnen.

Total War Warhammer

De Creative Assembly liet aanwezige media de keuze om het gevecht op 'easy' of 'hard' te spelen, waarbij de hogere moeilijkheidsgraad de speler vooral meer en andere units voorschotelde. In het uiteindelijke spel zal dat verschil in moeilijkheidsgraad overigens niet alleen in aantal en soort units terugkomen, maar ook in ai-keuzes. Total War: Warhammer is echter nog in de pre-alfafase, dus voor deze sessie moest de studio even een aparte manier bedenken om het niveau in te stellen.

Herkenbare strategie

Voor geoefende Total War-spelers bleek dat gemakkelijke niveau al snel veel te gemakkelijk, al hadden minder ervaren spelers er genoeg moeite mee. Op het hogere niveau viel voor ons een stuk meer te beleven, mede dankzij de eerder genoemde reus, die toen wel het strijdtoneel betrad, en op het lagere niveau niet. Daarbij haalde de ai ineens meer trucjes uit. Zodra er een gaatje viel in onze flanken zagen we vijandelijke units een omtrekkende beweging maken en toen we dat probeerden te counteren stond een andere unit direct klaar om in weer een ander gat te duiken. De manier van spelen verandert niet met het niveau, maar fouten worden harder afgestraft, dus is het nog meer zaak om goed op te letten. Je linies dicht houden, je belangrijkste troepen beschermen, en ondertussen proberen de vijand op te sluiten en te omsingelen blijven de sleutel tot succes.

Total War Warhammer

Daarmee verandert er eigenlijk niet zo veel aan de basisgameplay van Total War zoals die altijd al was. Het is nog steeds een kwestie van oppassen dat je niet in de flank of rug aangevallen wordt en ervoor zorgen dat de juiste units tegenover de juiste units van de tegenstander staan. Dat 'papier-steen-schaar'-principe is altijd aanwezig geweest in Total War-games en ontbreekt hier evenmin, al is er een twist. De facties zijn namelijk zo divers dat de onderlinge verhoudingen zich misschien beter laten vangen door 'paper-rock-scissors-lizard-Spock'.

Hoewel de algehele speelwijze dus nauwelijks is veranderd, zijn er natuurlijk wel verschillen. Wij moesten bijvoorbeeld even leren welke units de echte 'damage dealers' waren en welke units handig waren om vijanden af te stoppen. Het bleek bijvoorbeeld dat de units met vuurwapens onmisbaar waren bij het neerhalen van de sterkste units van de Greenskins. Ook handig: dankzij de bommen van de Gyrocopters was de vijandelijke shaman sneller uitgeschakeld. Belangrijk, want hij heeft een behoorlijk sterke spreuk in huis, die complete eenheden van jouw soldaten in de as kan leggen. Het zijn dat soort dingen die je door moet hebben en die de gameplay anders maken dan de gevechten in vorige Total War-games. Projectielen van een katapult zie je aankomen, magische spreuken niet.

Voorlopige conclusie

The Creative Assembly is goed op weg met Total War: Warhammer. Dat is althans de conclusie die getrokken mag worden na een eerste speelsessie. Een Total War-game behelst natuurlijk veel meer dan alleen losse gevechten, dus er valt nog genoeg te ontdekken, maar het begin is alvast goed. Vooral de manier waarop de studio een grotere rol voor het verhaal en de personages die daar bij horen combineert met vertrouwde elementen uit de Total War-serie is erg positief. Op het slagveld komen de werelden van Total War en Warhammer prachtig samen, en dat wordt gecombineerd met de herkenbaarheid van de Warhammer-units en de speelwijze die vertrouwd aanvoelt voor iedereen die eerder Total War-games heeft gespeeld.

Total War WarhammerTotal War WarhammerTotal War WarhammerTotal War WarhammerTotal War WarhammerTotal War Warhammer

Reacties (100)

100
99
80
3
0
0
Wijzig sortering
Vind dit persoonlijk een misser van formaat. Benieuwd hoe het gaat uitpakken dat wel. Maar ik heb als Total War speler helemaal niets met Warhammer. Weet niet of ik daar de enige in ben of niet. Ze gaan nu de fantasy kant op, ik denk dat ze het beter bij het realisme hadden gehouden. Een van de redenen dat Total War zo leuk was.
Seriously, een misser?

Als ik heel eerlijk ben vind ik dit, los van het feit dat ik Warhammer een prachtige setting vind ook buiten Total War, precies hetgene dat de Total War serie nog miste. We hebben een aantal uitzonderlijk interessante historische tijden en veldslagen langs zien komen maar het was steeds een Total War game met een reskin en wat nieuwe opties in een andere tijd. Na Rome 2 en Attila begint het allemaal best een beetje repetitief en saai te worden als je al sinds Shogun de reeks kent, het is steeds een herhaling van zetten in een andere setting. Op zich niet verkeerd omdat de games inherent veel te bieden hebben.

Maar wat verwacht je nu nog van nieuwe delen als die steeds een historisch kader volgen? Het wordt steeds een nieuwe reskin met wat extra opties. Door Warhammer als setting te kiezen, is het hele Total War IP weer heel erg fris met nieuwe elementen die voor een keer eens níet doorbouwen en het bestaande fundament steeds gecompliceerder maken.

Ik vind het een welkome aanvulling op de Total War reeks, en op persoonlijk vlak enorm awesome dat ze voor Warhammer hebben gekozen, de lore die daar inmiddels voor geschreven is, is briljant en gigantisch groot en leent zich voor een game met veel diepgang en heel, heel veel tactische opties.

Een meesterzet!

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 15:50]

Persoonlijk heb ik amper ervaring met Warhammer, toen ik het las dacht ik oh: space marines enzovoort :P De Warhammer wereld trekt me en anderen daarom niet gelijk over de streep.

Ik verwacht niet een heel andere game. Het is een total war game maar in een ander jasje. Ik denk dat je daarom ook niet kan zeggen dat ze niet verder bouwen op het total war fundament. Warhammer is 1 van de "fantasy" wereld waarin een total war game werkt. Dat ze meer verhaal erin gaan stoppen hoeft van mij niet. Ik speel TW games vooral om zelf een "heerser/commandant" te zijn. TW is voor mij een niche in dat je RTS en 4x combineert.

Maar wat me verbaasde was dat ze de games in 3 delen willen uitbrengen!?!? Ik ben daar erg sceptisch over, ik geloof best dat Warhammer veel lore heeft maar of dat 3 aparte games vult vraag ik me af. Je zult al in deel 1 te maken krijgen met die anderen rassen lijkt me.
Je hebt vrij veel rassen in Warhammer en zelfs binnen één ras zijn nog verschillende subfacties te vinden als je echt gaat graven. Dus dat past alvast prima binnen de Total War context. En dan hebben al die factions ook nog eens hele uitgebreide lore compleet met belangrijke karakters elk met hun eigen verhaal en historie. Wat vooral anders zal zijn, is de asymmetrie van de factions zelf en de units binnen een faction, want bij Warhammer is een leger veelal opgebouwd uit wat backbone in de vorm van voetvolk in grote aantallen, aangevuld met een aantal speciale, zeer sterke units. En dat is dan niet een riddertje met een groter zwaard en meer training, maar een draak die bijvoorbeeld hele units kan wegvagen.

Dat zijn meer dan zat ingredienten voor een Total War met een compleet andere invulling. Voor mij is de grote vraag, welke rassen worden eerst speelbaar en zijn dat mijn favorieten :P

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 15:50]

Gezien het feit dat The Empire as "faction" in de lore al meer dan 10 verschillende sub-facties heeft, maakt dit een ONTZETTEND rijk universum. Ik denk dat 3 games volledig toepasselijk is voor deze verhaallijn.

Elke factie is anders. En niet anders as in, wij hebben ook zwaarden maar heten anders, maar fundamenteel anders. De dynamiek van de legers, de vormgeving, de politiek, voor elk factie is het vrijwel 100% anders!
daar heb je helemaal gelijk dit brengt is een keer totale verandering in de serie iets nieuws diepte die extra laag dit wordt een pre order :>
ik hoop dat SEGA ooit nog een echte Lord of the Rings Total war gaat maken.
en nee, die lord of the rings mods uit oude total war spellen, bedoel ik dan even niet, al zijn die ook wel leuk.
Het probleem met Lord of the Rings is dat de allianties en facties vast geroest zitten in de verhaallijn en er geen mogelijkheid is om hiervan af te wijken. Het is bijvoorbeeld compleet ondenkbaar dat Mordor een alliantie met Rohan sluit om samen tegen de Elves te vechten.

EDIT: Ik ben een enorme fan van LOTR, heb de boeken gelezen en ook delen van de Silmarillion, maar ben van mening dat Warhammer een veel betere keuze is (met zelfs nog de mogelijkheid om ooit een 40k game te maken)

[Reactie gewijzigd door Jacco91 op 23 juli 2024 15:50]

Ik speelde vroeger warhammer op een tafel... en dit ga ik zeker ook kopen.. Leuk man, net als blood bowl, ookal zo leuk...

Voor mij een feest der herkenning, maar ik ben het met je eens dat het voor een serie die gekenmerkt wordt door quasi-realistische veldslagen ook een mooie afwisseling brengt.

Starcraft is al jaren een enorm succes en in feite gejat uit het warhammer 40k universum.

[Reactie gewijzigd door Spanky79 op 23 juli 2024 15:50]

De enige misser die zij maken is dat het Warhammer is en niet Warhammer 40k :+
Ik ben geen Total war speler, maar als het WH40K was wel. Sinds DoW DoW2 jaren geleden is er geen WH RTS meer langsgekomen. Bij het lezen van de titel begon ik te gloeien totdat ik realiseerde dat het dus geen 40K is.
http://i.imgur.com/LWMP63e.gif
Dus eigenlijk wil je een DoW2 opvolger?
Ik denk niet dat TW de juiste franschise daarvoor is.

WH40K is toch meer van het skirmishen of je moet het meer doen op de schaal van Epic (40K).
Warhammer met zijn grote regimenten leent zich veel beter voor de TW franschise.
Hoeft niet een opvolger te zijn, een RTS met WH40K als thema. DoW 2 is de Company of Heroes engine en CoH kon ik bij lange na niet zo inkomen als dat ik wel met DoW 2 kon.

DoW 2 is idd meer skirmish, DoW 1 was redelijk episch (voor zijn tijd) vooral als je met de imperials ging en was de unitcap volgesmij een beperking voor de systemen destijds.

Hoe je in TW progressie hebt lijkt mij leuker dan de losse missies van DoW 2. De RISK achtige campagne modus was wel grappig.

Van mij mogen ze de hoeveelheid soldaten per groepen van WH40K wel opschalen naar grotere groepen als TW dat nodig heeft. DoW 1 vond ik leuker voornamelijk omdat je daar met een leger rond kon wandelen wat groter was dan je beeld kon tonen. Ultieme WH40K rts zou imo op Supreme commander 1 schaal zijn met WH40K rassen en units (en dan ook nog een Battletech crossover :o ).
Het probleem bij Warhammer 40K is toch wel een beetje de lore erachter. Zo bestaat een volledig Chapter Space Marines uit grofweg 1000 man, als ik het me goed herinner. In Total War breng je dat gemiddeld naar een lullig slagveldje ergens waar het niet zo boeit of zet je dat als defense neer bij je nederzetting...

Epic 40k aan de andere kant, met Titans erbij en een campaign op basis van planeten zie ik ook helemaal zitten :P Maar voorlopig dus nog toekomstmuziek. Misschien iets voor de mannen van Planetary Annihilation?

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 15:50]

Astartes worden meestal aangevuld door PDFs op thuisplaneten en anders imperial guard, dus aan die 2000 per slagveld kom je wel ;)
Starcraft is in feite een gejatte versie van Warhammer 40k. Ik ben niet de enige die dat vind
http://kotaku.com/5591285...t-there-was-warhammer-40k (warcraft is een warhammer ripoff)

En warhammer is weer geinspireerd op tolkien's boeken, waardoor ze ook niet echt eigendom konden claimen.

Dus starcraft is vast je ding ? ;) (ik vond SC1 geweldig trouwens)
Niet gejat, inspiratie opgedaan ;) *kuch*
Starcraft 1 (en met broodwar) is geweldig inderdaad, veel mee gedaan, vooral de editor heeft veel plezier opgeleverd. deel 2 was uitermate teleurstellend. Vooral omdat ik bij de press preview in Amsterdam was waar ik een preview build heb mogen spelen. Dat zeiden de devs tenminste. Had de collectors edition gekocht incl SC2 muismat e.d. Bleek ik op het press event gewoon het volledige spel te hebben gespeeld behalve de laatste paar missies! Was helemaal hyped dat er nog features bij zouden komen, maar helaas. Denk dat ze niet verwacht hadden dat ik elk menu zou proberen te vinden. Kon via replay voorgaande missies doen terwijl ze het zo klaargezet hadden dat je 3 missies kon spelen die de hele wereld ook te zien kreeg. Maargoed, ze gingen er ook wss niet van uit dat je je 15 minuten interview met een dev zou ruilen met iemand anders voor zijn 15min speeltijd (boeien promopraat) die als laatste was en dan laten ze mij onbeheerd achter. Heb van de 2e 15 min veel langer kunnen spelen. Heeeel veel langer.
http://www.gamert.nl/prev..._1e_indruk_starcraft.html
maargoed, way offtopic nu.

Starcraft heeft overigens geen Chaos, ORC en imperial factie (Warcraft dan weer wel). WH40K > Starcraft. De teksten en stoerheid van WH40K units zijn zo veel beter terwijl SC1 meer memorabele karakters heeft. Grappig is dat ik Warcraft overigens wel leuk vind, maar de gewone fantasy Warhammer weer niet.
Eens, ik houd ook meer van de humor die in alle Games workshop producten zit. Alhoewel sommige voices van SC1 wel episch zijn natuurlijk ( die ene uit de aliens was het volgens mij, we're in the pipe, 5 by 5 ) Helaas zijn de videogames van gamesworkshop meestal minder goed. Ik was erg teleurgesteld in Space marines bijvoorbeeld.

Inderdaad is starcraft eenvoudiger, maar daarom spreekt het een groot publiek denk ik ook meer aan. Slim gedaan. En slim uitgebouwd ook. Sowieso zijn de eldar supergaaf, prachtige figuren.
Een misser? Dit is precies wat Total War nodig had. Die jarenlange realistische combat wordt op een gegeven toch repetitief. Serie na serie. Het zou geweldig zijn als ze om en om fantasy en realistische games gaan maken.
De basis van Total War is gewoon heel solide. Perfecte formule en redelijk geperfectioneerd. Deze fantasy setting maakt hele nieuwe tactieken mogelijk. Het is een briljante poging om beide fan bases te grijpen. Beide krijgen ze wat nieuws en houden ze wat vertrouwds :)
Dit spel zal ook realistische combat hebben hoor, alleen andere eenheden en in een andere setting.
Een misser? Kan zijn dat je dit genre niet leuk vindt, prima; keuze zat hoor.
Hij bedoelt de Warhammer setting, niet het genre. TW games zijn zo ongeveer een eigen genre omdat er geen vergelijkbare alternatieven zijn.
Ik heb juist niks met total war, maar nu door het warhammer thema begin ik toch geintreseerd te raken.
Dus blijkbaar is het toch geen misser.
Ik heb precies hetzelfde, heb ooit Total War 2 Medieval gespeeld, maar daarna mezelf er niet toe kunnen zetten om meer van hetzelfde te gaan spelen. Dus ik ben wel heel benieuwd naar deze.
Want hierna blijft het fantasy? Mogen ze een keer een zijsprong maken? Ik ben al blij dat ze van de "elke game hetzelfde maar andere periode" idee afstappen (ja ik ben ook een TW speler)
Ik ben het met je eens. Ik ben/was ook fan van Total War vanwege het historische karakter en realisme. Ik hoop dat ze in de toekomst hier wel weer op terug gaan komen en dat dit een "tussen" game is.

Ik moet daarbij wel toegeven dat ik Warhammer TW wel ga proberen, want het ziet er voor de rest wel goed uit.
Ze zijn denk ik alleen inmiddels om goed uit te werken en balanceerbare realistische war settings heen. Natuurlijk zijn er nog honderden, maar het grote publiek en de devs moeten er ook aan willen.

Ze nemen nu wat meer vrijheid, waardoor de game wellicht beter zal uitpakken wat betreft de gameplay. Ik zou het niet afschrijven omdat het een fantasy setting is bij voorbaat. Vind persoonlijk deze Warhammer inslag ook niet bijzonder aantrekkelijk, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds een goede Total War game kan gaan worden. En zoals je in de reacties hierboven ziet, zijn er al voldoende mensen die dit wel een blinde instant-buy vinden.

[Reactie gewijzigd door djunicron op 23 juli 2024 15:50]

Dit doet me ook helemaal niets, maar aan de andere kant was de koek met de normale serie wel een beetje op. Misschien dat ze door het maken van TW:W weer wat frisse nieuwe ideeën krijgen zodat ze hierna weer eens een echt goede Total War neer kunnen zetten, het liefst in een periode en gebied dat ze nog niet eerder hebben gebruikt, zoals het China van de strijdende staten.
Vind dit persoonlijk een misser van formaat. Benieuwd hoe het gaat uitpakken dat wel. Maar ik heb als Total War speler helemaal niets met Warhammer. Weet niet of ik daar de enige in ben of niet. Ze gaan nu de fantasy kant op, ik denk dat ze het beter bij het realisme hadden gehouden. Een van de redenen dat Total War zo leuk was.
Je kan het om die reden echt niet een misser noemen. Smaken verschillen. Ik ben wel fantasy fan, en mider fan van de total war serie, maar met deze smaak wekt het juist wel mijn interesse.
Ik ben het deels met je eens. Het historische heb ik altijd wel enorm mooi gevonden. Ik speel TW al sinds de allereerste shogun en heb alleen empire gemist. Persoonlijk zit ik al jaren te hopen en te wachten op een nieuwe Medieval. Met de grafische vormgeving van nu moet dat magistraal worden.

Aan de andere kant vind ik het wel mooi dat ze de skill tree en wat meer verhaal in het element brengen. Ik merkte vaak dat ik bij langere campagnes op een gegeven moment mijn aandacht begon te verliezen, omdat ik zelf het verhaal er omheen maar moest verzinnen.

Dus ondanks dat fantasy mij totaal niet boeit en ik al die spreuken gigantische onzin vind, ga ik hem waarschijnlijk wel spelen :)
Je vindt dit een misser van formaat, maar je weet nog niet hoe het gaat uitpakken?

Right.
total war probeerde steeds realistischer games te maken tot en met napoleon tw. Daarna ging de fantasie op de loop met de gameplay, met als voorlopig eindpunt tw arena, zo een beetje team fortress met romeinen en grieken. Als het je te doen is om realisme dan kun je nu al zeggen dat warhammer tw een misser is. Als je lol hebt in schaar, papier, steen legers met elkaar smashen dan gaat het vast een topper worden. Ik vind het jammer en had liever een opvolger voor napoleon willen zien. Grotere legers minder onrealistische upgrades en vooral meer chaos tijdens battles.
Ik game al enige tijd niet meer veel maar dit lijkt bijna sprekend op de Kingdom Under Fire serie die ik op de Xbox1 met veel plezier gespeeld heb. Zelfs de aanvoerders binnen ieder team lijken er sprekend op.
Ik kan wel met zekerheid zeggen dat de rip-off andersom is. KUF van het zeer oude repertoire van Games Workshop dan he.
Games Workshop heeft voor Warhammer weer van Tolkien en D&D geript, D&D weer direct van Tolkien, Tolkien (heeft het) weer geript van mythologie. Ze zijn allemaal doorgeborduurd op elkaar, dat KUF dat ook heeft gedaan is geen minpunt in dit genre. Zelfde geld voor sci-fi en Cyberpunk...

Edit: verduidelijkt.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 15:50]

Want Elfjes en Dwergen bestonden nog niet vóór Tolkien. Okay, misschien heeft hij bijgedragen aan de huidige vormgeving, zoals wij die kennen, maar de mythen en verhalen zijn veel ouder dan dat en de bronnen van WH breder dan alleen Tolkien. Hoe D&D een heel ruleset uit Tolkien heeft gehaald vind ik dan oprecht interessant om terug te lezen.(link?)

Overigens heeft GWS, voor zover ik weet, de licentie op de LotR/Hobbit tabletop en is de cirkel weer mooi rond.

Ik lees trouwens niet dat dit negatief wordt gevonden door Vayra. Alleen maar dat het zo is.
Mythologie => Tolkien => D&D => Warhammer

Ik heb het natuurlijk puur over visuals. En Tolkien en Gary hebben precies aangegeven waar hun inspiratie vandaan komt. Als het om regeltjes gaat dan krijg je een ander spoortje, want D&D ontstond uit Chainmail, wat weer is ontstaan uit Panzerfaust, etc. etc. Maar waarom hebben we het hier over regels, TW gebruikt ook niet de WFB regels. Voor WFB was het Reaper

De bronnen zijn inderdaad breder dan Tolkien en D&D, maar hoeveel mensen kennen hier Elric, ze gaven zelf aan dat Conan ook een inspiratie was (hoewel ik dat zelf niet geheel zie).
Fantasy bestond voor Tolkien al... Sword&Sorcery was begin vorige eeuw vrij populair, en kenmerkte zich door bruutheid en ocultisme.
Tolkien gaf hier slechts een spin aan door wat later als 'high fantasy' bestempeld zou worden te introduceren.
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_fantasy

Warhammer mixed de Sword&Sorcery met High Fantasy en voegt hier vrij uniek een flinke vlaag sarcastische humor aan toe.
Neem nou 'Goblin Fanatics' bijvoorbeeld, daar druipt het cynisme vanaf, evenals de squig herder.

Wat Conan en Warhammer overeenkomstig hebben is de rauwheid gecombineerd met de cynische humor.
Als ze dat als inspiratie genomen hebben belooft dat wat voor de verhaallijn (en de plot-twists)
Ik weet dat het totaal 'not done' is als je hip wilt over komen, om te suggereren dat je op 30jarige leeftijd nog met plastic poppetjes spellen speelt, maar even voor de duidelijkheid; Die poppetjes zijn vrij duur en er komt flink wat kunde bij kijken om ze écht goed te painten. De reden dat ik er mee gestopt ben, is simpelweg, omdat ik geen tijd meer kan steken in heen en weer reizen tussen een GWS en vrienden doen het wel/niet/soms/halfbakken. Dan gaat die investering (van honderd tot duizenden euro's) op een gegeven moment zwaar op de maag liggen. Je hebt dus geld of rijke ouders nodig (en neem dat rijk maar even letterlijk), óf je bent een volwassen vent en werkt voor je geld. Die laatste categorie is naar mijn idee toch veel meer aanwezig, dan de twaalfjarige enthousiasteling.

Edit: Ik kom er zojuist achter dat snel lezen wel eens tot fouten kan leiden. Volgens mij heb ik het verkeerd gelezen en wordt niet gesuggereerd dat we het als 'kleine jongetjes' speelden en nu niet meer, maar wordt gesuggereerd dat de developers dit vroeger speelden. Waar het bij mij fout ging, geen idee, maar excuses.

On-Topic:
Dit is voor het eerst dat ik een TW game ga kopen. Ik kan nu al blind zeggen dat ik geen enkele review ga bekijken en zelf mijn mening zal vormen.

Ik wacht al jaren op een Online variant van het échte spel, maar ik vermoed dat GWS niet wil concurreren met zichzelf, dus daar geen mogelijkheid meer voor geeft. Super jammer. Ik zou zelfs een F2P model, waarbij je net zoals in het echt, maar met een veel toegankelijkere groep spelers, moet betalen, financieel grof steunen.

Dit is een hele goede tweede. Ik kan echt niet wachten tot dit uit komt.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 23 juli 2024 15:50]

Same here. Total War stelt eigenlijk nooit teleur, los van de release issues van Rome 2 dan, maar ook die game loopt nu prima.

Maar met deze setting... insta buy. Dit is waar je vroeger van droomde toch? En het is al eerder geprobeerd, kennen we deze nog:

https://en.wikipedia.org/wiki/Warhammer:_Dark_Omen

Zo niet, een aanrader ondanks de leeftijd :)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 15:50]

Ik heb Rome 2 en Shogun 2 niet gespeeld maar voor mij stelt Total War wel teleur.

Ik heb vooral Medieval 2 en Empire gespeeld. De AI vondt ik om te huilen zo vaak een idioot diplomatiek voorstel of aangevallen worden met 1 unit. Ook in battles was het niet veel soeps. Hoewel dit in Empire al beter was dan in Medieval :(. En van wat ik gezien heb is het in Rome 2 enzo ook wel beter.

Daarnaast vind ik CA erg teleurstellend in hun DLC's. Rome II had weinig vanilla facties en ik vermoed dat al die packs puur voor de cash crab zijn.
Persoonlijk vind ik Shogun 2 nog steeds met kop en schouders boven de rest uitsteken eerlijk gezegd.

De AI is zeker wel verbeterd, en je bepaalt ook zelf je uitdaging door de keuze van faction en difficulty.
Anoniem: 190625 @Vayra16 september 2015 21:53
Man man man wat heb ik genoten van Dark Omen en Mark of Chaos ...
Genieten is zacht uitgedrukt.
Dat komt hopelijk terug in deze. TW variant.
Kan niet wachten.
ah bedankt, probeer al jaren op de naam van dark omen te komen, ooit gespeeld maar wist niet meer hoe dat spel heette 8)7
Graag gedaan ;-)
Maar ik meen me te herinneren dat die nog écht true bleef aan de toenmalige tabletop elementen. Ik kan er naast zitten. Maar inderdaad, die heb ik toen ik klein was ook nog gespeeld :P
Vroeger ook veel met de poppetjes gespeeld. Ik had overigens zeker niet alleen maar plastic gevallen, de grotere zijn van een metaal soort. Ik heb ze nogsteeds, en ga ze op een dag zeker opnieuw beschilderen en wellicht het strijdperk weer betreden!

De game is voor mij een instabuy, wacht al tijdens op een serieuze warhammer game! Wel erg jammer dat de 'Skaven' (ratten) er niet in zitten zoals het er nu uitziet. Wellicht bewaren ze deze tofste faction wel voor een standalone uitbreiding :9

Kan niet wachten in ieder geval!
(W40K ervaring) De grotere zijn zeker niet allemaal van metaal resin. Ik denk dat metaal resin er vooral is voor meer gedetailleerde models, terwijl je bij Tanks en de standaard units rustig weg kunt komen met net iets minder fijn werk.

Zo zijn de Grey Knight volledig van metaal resin en bestaan hele legers uit ~20 modellen, waar een ander groter leger bestaat uit grotendeels plastic modellen. Hun champions zijn dan vaak wel weer van metaal resin.

En zeker jammer van de Skaven. Maar wat dat betreft speel ik sowieso graag de niet-default rassen :P

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 23 juli 2024 15:50]

Loodhoudend metaal mag niet meer, Europese wetgeving. Dat is de reden waarom Games Workshop destijds is overgestapt op plastic. Tegenwoordig zijn alle nieuwe modellen of van plastic of van resin. Metalen modellen zijn nog te vinden, maar dat is oude voorraad (heb vanmiddag nog wat metalen spul voor WH40K gekocht). Plastic doet qua detail zeker niet meer onder voor metaal, en staat zelfs veel fijnere onderdelen toe (bijv. smalle zwaarden in plaats van die dildo's die het vroeger waren).
Goede info!

Ik nam overigens Resin waar als metaal, blijkbaar zit ik er naast :P
Games Workshop is in de jaren 90 van loodhoudend metaal afgestapt en heeft zo hun White Metal geïntroduceerd. Later is dit weer vervangen door de 'geweldige' finecast en m.i. betere plastic. GW heeft het nooit toegegeven maar de redenen om over te stappen van metaal naar kunststof waren zeer waarschijnlijk financieel.

Ik heb hier nog een behoorlijke hoeveelheid 40k staan. Al mijn fantasy is al de deur uit maar lees nog met plezier dingen over de Warhammer wereld. Helaas is deze recentelijk vervangen door de Age of Sigmar maar dat is weer een ander verhaal ;)
... Age of Sigmar ...
:'(
De Skaven zitten in Bloodbowl, het leukste bordspel ooit (vind ik)
Laat er nou ook een Bloodbowl game op stapel staan: https://www.youtube.com/watch?v=6RN-vqUYTyg
Ik weet niet in hoeverre dit "het echte spel" vertegenwoordigde, maar een maar een online warhammer game is er al geweest van 2008 tot 2013, helaas al snel niet heel populair meer, en na 5 jaar heeft GWS de stekker eruit getrokken door de licentie niet meer te verlengen waardoor het noodzakelijk was de laatste servers te sluiten en te stoppen met de ontwikkeling van een expansion en het uitwerken van een F2P model.

Zie ook: https://en.wikipedia.org/..._Online:_Age_of_Reckoning

Een paar maten van me hebben dit vrij lang gespeeld en vonden het destijds wel een erg toffe game. Ikzelf heb alleen de Beta gespeeld omdat ik verder te druk was met WoW en hoewel ik het ook een redelijk vermakelijke MMORPG vond, vond ik zelf WoW destijds toch nog een stapje beter en ben ik daar bij gebleven.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 15:50]

Dat is niet helemaal waar ik op doelde. Ik was een vroege Beta speler van AoR en dat had alleen maar qua lore en uiterlijk met de echte tabletop game te maken.

In het echte spel speel je met dice rolls, schuif je je troepen langzaam en vooral tactisch over het battlefield. Ik meen serieus dat het, vooral omdat het WH is, één van de weinig succesvolle turnbased-online-multiplayer games zou zijn (let wel, ik negeer niet dat er veel goede geprezen turnbased games zijn, maar de online scene is vaak, zeker verder in het spel, te traag. Dit zou een spel zijn waar je ook nog een timelimiet op kunt zetten).
lol, 30+ en verf nog steeds miniatuur ruimteschepen (Battlefleet Gothic). Niets mis mee. :)

ot: veelbelovende preview.
Nee, wat mij betreft ook niet, maar helaas denkt de schrijver van bovenstaande er blijkbaar anders over.

Verkeerd gelezen.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 23 juli 2024 15:50]

... maar ik vermoed dat GWS niet wil concurreren met zichzelf, dus daar geen mogelijkheid meer voor geeft.
Ze hebben de Fantasy franschise aardig de nek omgedraaid de laatste jaren.
Waarschijnlijk denken ze 'zo kunnen we er nog iets aan verdienen'.
Anoniem: 181786 @ennas719 september 2015 14:15
Fantasy hebben ze juist heel veel in geïnvesteerd met veel nieuwe legers (helaas is Bretonnia, wat ik speel, niet aan de beurt gekomen). Er werden echter te weinig nieuwe spelers aangetrokken. Ze hebben nu met Age of Sigmar een reset gedaan. Hoe dat uit gaat pakken weet ik niet. Weet ook nog niet helemaal wat ik er van moet denken.
Anoniem: 338569 @Oyxl16 september 2015 22:48
Being a nerd is soms best hip :P haha
Nieuw zijn de modellen vreselijk duur, maar gelukkig is er een grote 2de hands markt
en dat maakt het allemaal veel goedkoper.
Ik spaar al een jaar of 20 GW en je hoeft echt niet veel geld te hebben. een computer hobby is vaak vele malen duurder lol.
Tevens een volgende generatie kan er gewoon verder gaan. Mn dochter van 9 en neefje van 9 spelen nu al 40K uit de verzameling van de pappa's. nids vs orks . lachen. zo nu en dan speel ik ook nog een game. niet met het nieuwste spul maar gewoon met me metalen figuren.
Anoniem: 468653 16 september 2015 15:20
Afgaande op de screens zie ik dat het zich afspeelt in een "binnen" omgeving. Is dit nieuw voor de Total War serie [zelf niet eerder gezien]. Zijn er verder wel "outdoor" battles voor deze game? Maakt dit uberhaupt verschil? Archers/ranged units komen toch niet tot hun recht "indoor"?
dus er zijn gewoon in-game beelden beschikbaar en tweakers zet voor zijn review een cinematic erbij... puik werk jongens!
Afgaande op diezelfde screens lijkt het me toch duidelijk dat het plafond een pak hoger is dan een ranged unit nodig heeft...
Zoals ook in de preview genoemd, de Dwarfs hebben een mijnenstelsel en ja, het is nieuw voor Total War. Outdoor zit er ook in natuurlijk.
Grappig dat iedereen Dark Omen noemt... en de echte start van RT Warhammer games vergeet en waarbij de sfeer grimmiger was dan Dark Omen.

Shadow of the Horned Rat

Daar waar Dark Omen pittig kon zijn was SOTHR krankzinnig moeilijk en wreed onvergevingsgezind. Een fout getimede charge en je verloor troepen die je drie scenario's later nog niet allemaal had weten terug te kopen en je opeens vast liep op een giga Ork leger. Kon je een dagje spelen overnieuw doen :X

Maar wat was de interactie tussen je kwartiermeester en de hoofdpersoon briljant. Een pennelikker die missies voor je uitkoos naar gelang de betaling. Je was een huurling en toevallig vocht je tegen het kwaad, maar geld was de drijfveer.

In Dark Omen had je geen kwartiermeester maar een second in command met een veel minder zakelijke moraal (en een minder goede voice-casting). En dezelfde hoofdpersoon had een soort persoonlijkheids crisis gehad en was opeens veranderd in een stoere goody-two-shoes die voor "Het Rijk" vocht tegen de ondoden en die ondertussen op de thee ging bij de hoge adel (I kid you not...).

Dus ja, Dark Omen was veel beter speelbaar, maar qua sfeer was SOTHR zoveel meer Warhammer. Grimmig. Harteloos. Keihard.

Ik hoop dus dat dit echt weer Warhammer wordt waarbij iedereen moreel corrupt is :+
Leuk dat je over Shadow of the Horned Rat begint.
Wat een onwerkelijk moeilijke campagne had die.

Gelukkig was dat wel in een tijd dat je nog wat .ini bestanden kon aanpassen en zodoende alsnog de campagne kon uitspelen. ;)

Aaaah.... de nostalgie.

Back on topic: Total Warhammer is toch wel de natte droom waar we al die jaren al sinds Dark Omen hebben gewacht.
Overigens voor mensen die nog niet kunnen wachten nog een leuke tip: King Arthur - the roleplaying Wargame

[Reactie gewijzigd door ennas7 op 23 juli 2024 15:50]

Wat een onwerkelijk moeilijke campagne had die.
Naast dat je secuur moest microen (met een matige interface en op een 3d engine die het uiterste van je pctje vroeg) was het onderliggende systeem ook nog super random. Meer dan één gevecht draaide om het al dan niet one-shotten van aanstormende trollen. Of je eigen geschut dat voor de extra willekeur gewoon kon ontploffen. :+

Misschien moet ik het weer eens installeren om mezelf eens goed te pijnigen. _/-\o_
Ik ben benieuwd in hoeverre de gameplay verandert ten opzichte van andere (non-fantasy) Total War-spellen! De speciale units lijken in deze preview én in andere previews die ik al zag best sterk, misschien zelfs té sterk tegen normale units. Aan de andere kant is dat dan wel een typisch kenmerk van Warhammer en Warhammer 40K, waarin het gewone voetvolk eigenlijk wandelende pakjes mals gehakt zijn. Ik hoop alleen dat deze units in de campagne gedoseerd worden, dus niet dat jouw vers leger van 1000+ voetvolk opeens een veel kleiner leger special units tegenkomt die té krachtig zijn.

Misschien gaan ze dit als een spelmechanisme gebruiken om je tactisch met de wereldkaart om te laten gaan door gebieden als die Blackfire Pas uit de preview te blokkeren met sterke legers? Iets soortgelijks deden ze al in eerdere Total War-spellen met naties die voorliepen op je eigen natie, maar die je wel kon "inhalen".

Ik zou zeggen: Bring it!
Lijkt me vrij logisch dat ze net zoals bij andere Total War games niet alleen met verschillen in kracht werken, maar vooral met een rock-paper-scissors systeem want dat is Warhammer feitelijk ook. Je rent niet met je Imperial Archers op een charge van Bretonnia af. Dat is einde verhaal. Van Warhammer weet ik ook nog wel dat die speciale units heel tof waren, maar eigenlijk ook de weak links; het verlies van één zo'n unit was altijd een flinke klap en voetvolk met goed moraal was lastiger te tackelen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 15:50]

Maar Atuin heeft wel gelijk. Stuur jij 20 normale spacemarines op een melee lord type af, dan heb je best kans dat ze geen van allen raken, terwijl de lord met één slag een hele unit om kan leggen. Ik zie daar juist een mooie uitdaging, omdat je altijd de balans hebt in puntenscore voor jouw leger.

Als ze de puntentelling correct mee nemen, dan zie ik hier geen problemen.
Met de harde hand geleerd dat je niet meer mag pre-orderen van CA.
Als ik kijk naar Rome total war 2 & Empire Total war, waren dit toch allemaal in het begin missers van formaat, ik ga deze titel volgen met einige tempering. Wachten tot andere mensen dit spel eerlijk reviewen en daarna de beslissing nemen.

Het klinkt allemaal maar wat gek denk je, maar als je 8 patches in minder dan een jaar nodig hebt voor een game op orde (na emperor edition) te krijgen is er wel iets mis.

Btw het filmpje laat weer een van de issues zijn met die engine, unit collision.
Rome TW2 is na een paar jaar sleutelen op zich prima speelbaar(sterker nog, ik vind hem best leuk!), maar het eerste jaar was het inderdaad drama. Aan de andere kant kwamen Shogun2 en Rise of the Samurai in puntgave staat uit , dus ze kunnen het wel.

Dus ik ben het met je advies helemaal eens, maar er is eigenlijk geen TW game geweest die aan het einde van de rit niet de moeite waard bleek te zijn (Zelfs Empire is best te doen). het is alleen die eerste tijd die vaak extreem frustrerend kan zijn.
Off topic/ semi on topic: Humble bundle heeft momenteel een sale lopen van de total war games.

Daarnaast: Dit is de total war game die ik niet 100% zag aankomen maar waar ik enorm naar uitkijk! Warhammer icm met de mega battles van total war :)

Kan niet wachten :-)
*steekt hand op*
Ik speel met plastic poppetjes....en ben er trots op !
Is wel in Warhammer 40K maar dat mag de pret niet drukken. ;)

Speel al Total War games dus nu in combinatie met WH is voor mij een instant buy.

....en tzt een Total War 40K ? O+

[Reactie gewijzigd door Iusedto op 23 juli 2024 15:50]

Persoonlijk hoop ik heel erg dat dit weer een beetje het gevoel geeft dat Warhammer - Dark Omen mij in een grijs verleden gaf. Dit spel heb ik indertijd helemaal grijs gespeeld.

https://en.wikipedia.org/wiki/Warhammer:_Dark_Omen
Een dijk van een game voor die tijd.
Moest even googlen maar toen ik screenshots zag herkende ik het :D

Nooit geweten dat Dark Omen van Warhammer was. Ooit een keer via vaag cdtje gespeeld. Vondt erg leuk dat je je leger ook houdt na een battle :P
Anoniem: 479366 16 september 2015 15:43
Voor de liefhebbers van Total War check Humble Bundle
https://www.humblebundle.com/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 479366 op 23 juli 2024 15:50]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.