Door Jurian Ubachs

Redacteur

Need for Speed Preview

De beste worden op vijf manieren

07-08-2015 • 07:00

81

Multipage-opmaak

Racen in nachtelijk Los Angeles

We hebben het al een paar keer gezegd en geschreven, maar we herhalen het nog maar een keer: de Gamescom staat voor de redactie van Tweakers dit jaar voor een aanzienlijk deel in het teken van het inhalen van games die we naar aanleiding van de E3 niet of slechts heel beknopt hebben behandeld. De oorzaken daarvoor zijn divers, maar het komt er altijd op neer dat er een keuze gemaakt moest worden en dat er redenen waren om die specifieke games op dat moment te laten liggen. Ook Need for Speed kwam er daardoor bekaaid vanaf. We bespraken de basiselementen van het spel beknopt in het round-up-artikel waarmee we de E3-serie afrondden, maar stiekem verdient de game natuurlijk meer aandacht dan wij er op dat moment aan konden besteden. Gelukkig geldt ook voor Need for Speed dat de Gamescom dit jaar een ideaal vangnet blijkt.

Getest op: PlayStation 4
Verschijnt ook voor: Xbox One, pc

Bovendien leverde het even uitstellen van een uitgebreidere preview een extra voordeel op. Electronic Arts koos de Gamescom als podium om de basisopzet van het spel, waar we het na de E3 dus al heel even over hebben gehad, extra cachet te geven. De uitgever kondigde een aantal echt bestaande iconen aan die op verschillende manieren de belangrijkste mensen zijn in de spelwereld van Need for Speed. Hun rol in het spel, waar we op de volgende pagina's meer over zullen vertellen, houdt verband met zowel de gameplay als het verhaal, en dat maakte de presentaties op de Gamescom een stuk interessanter. Uiteraard was er daarbij ook aandacht voor andere elementen, zoals de gameplay, wat er zoal te doen is in het spel, en waar de game zich überhaupt afspeelt.

Die laatste vraag is vrij makkelijk te beantwoorden. De game speelt zich af in Ventura Bay. Dat is op papier een fictieve stad, maar in de praktijk een ietwat bewerkte versie van Los Angeles. De stad mag officieel dan wel niet zo heten, maar iedereen herkent de iconische skyline van Downtown LA. Hoewel we nog lang niet alle delen van de stad hebben gezien, ligt het voor de hand dat er meer herkenbare punten van LA in zitten. De totale map is ongeveer anderhalf keer zo groot als die van Need for Speed: Rivals, al benadrukt EA dat de grootte van de map niet de doorslaggevende factor is; het gaat om wat je er mee doet.

De stad is echter niet het meest opvallende onderdeel van de setting van deze Need for Speed-game, die trouwens geen aparte ondertitel heeft en dus gewoon Need for Speed heet. Het opvallendst is namelijk dat er geen daglicht is. De actie in Need for Speed speelt zich af tussen zonsondergang en zonsopkomst. Onze eerste reactie daarop is een beetje dubbel. Aan de ene kant zien de glimmende auto's en de stad er prachtig uit in de nacht, maar zelf houden we wel van kleurrijke, zonnige racegames. Dat is natuurlijk een keuze van de ontwikkelaars, maar het is iets om rekening mee te houden.

Vijf wegen, vijf iconen

De reden achter de nachtelijke setting blijkt al snel als we een nadere blik werpen op het verhaal dat bij deze setting hoort. Zoals wel vaker het geval is in dit soort racegames, is de speler een jonge racer die zichzelf nog volledig moet bewijzen. Wél ben je extreem talentvol en loop je al snel een groepje handige mensen tegen het lijf die je helpen op je weg naar eeuwige roem. Deze personages vormen je 'entourage'. Stuk voor stuk worden die personages vertolkt door acteurs. De tussenfilmpjes zijn dan geen CGI-beelden, maar echt filmmateriaal. In totaal zit er zo'n negentig minuten aan filmbeelden in Need for Speed.

Echte filmscènes

Wat dat voor de game betekent, hangt voor een belangrijk deel van je persoonlijke voorkeuren af. Op ons komen de acteerprestaties van de acteurs in dit soort fragmenten vaak nogal gemaakt over. Hoewel de filmpjes er best aardig uit zagen, hadden we datzelfde gevoel ook nu weer een beetje. Aan de andere kant is het ook wel weer leuk, want zo overdreven vaak wordt het niet gedaan. Bovendien is de gekozen stijl een aardige. De speler is zelf namelijk betrokken bij de scènes. De andere personages praten tegen je, geven je een 'boks' of nodigen je uit voor bepaalde activiteiten. Op die manier voel je je al snel betrokken bij je eigen entourage, en dat is natuurlijk belangrijk. Als dat niet van de grond komt, valt het hele concept een beetje in het water.

Need for Speed

Datzelfde geldt voor wat in het verlengde ligt van deze aanpak. Je zult namelijk niet alleen je eigen entourage in beeld zien, maar ook een aantal iconen. Elk van deze iconen is de allerbeste in een bepaalde tak van (straat)autosport. Dit zijn allen echt bestaande figuren, die dus hun opwachting maken in Need for Speed. Ze houden verband met de 'Five ways to play'-formule die EA op de E3 uitlegde. Zo is Magnus Walker het icoon voor 'Speed'. Hij woont in LA en restaureert in het dagelijks leven Porsche 911's, maar staat vooral bekend als een snelheidsduivel. Zoek je het in 'Style', dan is Ken Block het icoon waar je je mee mag meten, bekend van zijn Gymkhana-events en ander stuntwerk. Nakai-San is het Build-icoon. Zijn bedrijf RAUH-Welt Begriff is wereldberoemd van de customization en tuning van auto's. De groep Risky Devil is icoon voor Crew; als crew doen ze veel aan driften en rijden ze soms maar centimeters bij elkaar vandaan. De laatste, het Outlaw-icoon, is Morohoshi-San. Zijn flamboyante levensstijl en bijbehorende pijlsnelle auto's maken hem niet bepaald een vriend van de politie, en daarmee is zijn positie als Outlaw-icoon verklaard.

Indruk maken

Deze figuren duiken van tijd tot tijd op in het verhaal, maar ze symboliseren dus ook vijf speelstijlen, en daarmee vijf 'routes' die je kunt nemen in je carrière. Die routes worden voorgeschoteld door je entourage. Je ziet dan bijvoorbeeld een filmpje waarin een vriend of enkele van je vrienden je uitleggen wat voor uitdaging je aan zou kunnen gaan, en wiens aandacht je daarmee zou kunnen krijgen. Zo mag je op een gegeven moment een drift-run die Ken Block heeft gedaan zo perfect mogelijk na proberen te doen. Elders moet je je auto zo heftig mogelijk customizen en er vervolgen flink mee schudden, om te kijken of je de aandacht van Nakai-San kunt krijgen. Loopt het even fout en zit er een half politie-peloton achter je aan, maar weet je daar aan te ontkomen, dan heb je zomaar kans dat Morohoshi-San binnenkort zijn waardering laat blijken.

Het leuke aan deze opzet is dat je vrij bent om je eigen route te bepalen. Alles wat je doet in Need for Speed levert reputatiepunten op, dus elke weg helpt je om de beste en/of beruchtste racer te worden. Het gaat overigens niet om keuzes. Op de momenten dat je meerdere events hebt die voor progressie in het verhaal zorgen, maakt het niet uit welke je kiest; je kunt de andere events ook later oppakken. Al met al leveren de missies/races voor het verhaal, samen met de bijbehorende negentig minuten videomateriaal, zo'n tien tot twaalf uur spelplezier op. Desgewenst kan dat uitgebreid worden met allerlei losse uitdagingen en races.

Geen realisme, wel tuning

Die losse races en uitdagen kom je veelvuldig tegen als je door de stad rijdt. In de korte speeltijd die we op de E3 en de Gamescom hadden, reden we standaardraces, Time Trials en Drift Challenges. Ook is het mogelijk om andere spelers die je tegenkomt in de spelwereld uit te dagen voor races. Daarmee lijkt het aanbod als het gaat om racetypen in deze Need for Speed-game niet al te baanbrekend. Het is natuurlijk een beetje vooruitlopen op de zaken, want er valt wellicht nog van alles te ontdekken, maar globaal lijkt Need for Speed te brengen wat je van Need for Speed zou verwachten. Daarmee lijken de racetypen geen speerpunt van Need for Speed te worden. Die rol is, zoals reeds verteld, weggelegd voor de opbouw van het spel, de rol van de diverse personages en het verhaal, en de manier waarop de auto's zich laten besturen.

Arcade

Laten we met een open deur beginnen: Need for Speed is geen simulatiegame. De franchise is haast synoniem voor arcaderacers en dat is met deze versie niet anders. Je kunt naar hartenlust rondbeuken en de manier waarop je kunt gooien en smijten in bochten doet ook al niet veel realisme vermoeden. Daar komt nog eens bij dat alle schade die je oploopt puur cosmetisch is, en dus geen effect heeft op de prestaties van je auto. Het zal fans van de meer realistische games als Project Cars wellicht meteen doen afhaken, maar het zorgt ervoor dat je zonder al te veel na te denken kunt rondscheuren en je kunt concentreren op het behalen van zoveel mogelijk punten.

Need for Speed

En dan nu de kwinkslag. Want hoewel je je geen zorgen hoeft te maken over al te realistische gedragingen van je auto terwijl je rijdt, heb je wel degelijk invloed op de rijstijl van die auto. Je kunt de auto's namelijk tunen om ze te laten voldoen aan jouw stijl. Heb je liever een auto waarmee je moet remmen, of glij je elke bocht in en drift je heel Ventura Bay door? De keuzes zullen afhangen van waar je op dat moment mee bezig bent. Een auto gericht op snelheid is natuurlijk anders afgesteld dan een auto die gericht is op stijl. In hoeverre de verschillende afstellingen daadwerkelijk veel verschil maken in hoe de auto's aanvoelen, dat valt nog even te bezien. Dat vraagt uiteraard om een wat uitgebreidere test dan even een paar potjes spelen, en dat zat er op de E3 en de Gamescom nog niet in.

Zwiepende camera

Toch zijn er ook nu al wat dingen die opvallen tijdens het rijden. Het meest in het oog springende element is de zwiepende camera. Bij het insturen van bochten draait de camera op een bepaalde manier mee met je auto. Je hangt dan even niet meer achter de auto, maar meer ernaast. Zo zou je meer overzicht moeten krijgen bij het driften. In de praktijk ervaren we tot nu toe het tegendeel. Probleem is dat je al jaren een bepaald camerastandpunt gewend bent, ook bij het driften. Dat maakt dit onwennig. Voordeel is wel dat het er spectaculair uitziet, en dat compenseert het ongemak een beetje. Maar of het echt een meerwaarde zal worden voor de game, wagen we vooralsnog te betwijfelen.

Wat de verdere rijervaring betreft: daar kunnen we nu niet veel meer over zeggen. Het rijdt en glijdt min of meer zoals je het zou verwachten van een Need for Speed-game, maar concreter dan dat wordt het nog eventjes niet. Daar hebben we meer tijd voor nodig. En als we die tijd dan een keer hebben, doe er dan ook maar een paar politie-achtervolgingen bij, want ook die hebben we tot nu toe amper gezien - terwijl ze wel in de game zitten. Een laatste detail in dat kader is dat het in deze game niet meer verplicht is om aan de politie te ontsnappen. Heb je geen zin in een doldwaze achtervolging? Dan kun je ook een boete betalen, waarna de politie je eventjes met rust laat.

Voorlopige conclusie

Op de E3 hadden we nog geen helder beeld van Need for Speed, maar gelukkig veranderde dat volledig op de Gamescom. EA kiest met deze game een duidelijke richting. De acteurs in echte filmbeelden, vijf verschillende vertakkingen met bekende personages om je in op te werken, een nachtelijke setting in LA en de mogelijkheid om je auto op allerlei manieren aan te passen: het lijkt allemaal prima bij elkaar te passen. Of dat uiteindelijk een succesvolle game oplevert, valt natuurlijk af te wachten. Ook zijn er bij elk van de afzonderlijke onderdelen nog wel vragen te stellen. Niet elke gamer zal de acteerprestaties van de cast kunnen waarderen, en er zullen gamers zijn die niet kunnen wennen aan de 'zwiepende camera'. Zij, en alle andere gamers, zullen er vanaf 3 november een eigen mening over kunnen vormen, want dan verschijnt Need for Speed voor de Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Need for SpeedNeed for SpeedNeed for SpeedNeed for SpeedNeed for SpeedNeed for Speed

Reacties (81)

81
72
44
1
0
0
Wijzig sortering
Het spel ziet er goed uit en er zijn veel leuke wagens en merken die voorbij komen die ik erg tof vind, zoals Rauh Welt en Hoonigan.

Maar het grootste probleem met dit spel vind ik de always-online verplichting.
NFS will require an online connection, but the benefits are nice. More variety and a more rewarding experience with friends.
Bron

Dus ligt je internet eruit (of PSN/XBOX Live) dan geen NFS.
Over een paar jaar weer een keertje spelen? Wordt lastig als ze de servers down halen.

Totdat ze een echte volledig off-line SP-modus introduceren, is deze van mijn verlanglijst. ;w

[Reactie gewijzigd door SqueakyClean op 27 juli 2024 03:33]

Persoonlijk vind ik het niet erg always online. Deze game wordt gewoon erg gemaakt óm juist online te spelen. Voor mensen die liever solo spelen is dit gwn niet gemaakt. Mensen die juist online willen samen met vrienden en onbekenden maakt always online dus helemaal niet uit. Sterker nog, als PSN uit valt en ik niet de game online kan spelen, dan wíl ik de game al helemaal niet eens spelen.

Zelfde geval met Destiny. Is een always online game. Hoor je daar mensen over? Nee, want je WIL die game ook met anderen spelen. Als Destiny 'single player' content had, zou ik dat niet eens aanraken gezien ik Destiny juist zo leuk vind omdat je met anderen altijd samen speelt.

De nieuwe NFS wil ik dus voornamelijk ook spelen óm met anderen altijd online te spelen, zij het vrienden of onbekenden. Lekker in een map met randoms en vrienden rondscheuren, net als NFS Rivals.

Dat je de game niet meer over een aantal jaar kan spelen en niet kan omdat de servers down zijn, kan ik me voorstellen dat dat je tegen houdt. Echter, hoevaak speel je nog écht zo'n type game na een aantal jaar? Zeker wanneer er in die tijd 4 andere games van de franchise verschenen zijn?

Ik hoop op meer titels die always online zijn, dit stimuleert namelijk mensen ook om daadwerkelijk online samen te spelen (zie Destiny, Elder Scrolls Online). Wil je geen always online game, dan heb je eigenlijk al niks met de game te zoeken gezien 99% van de content draait om online gamen met anderen.
Ga alstublieft niet bepalen welke game ik wel of niet online/offline moet gaan spelen. Als Er singelplayer content op zit wil ik hem gewoon spelen zonder internet. Net zoals d3 hc het verkeukt heeft voor me.

Altijd online is gewoon het werk van de duiver. Een manier voor bedrijven om extra te incasseren omdat het lastiger is om te kopiëren.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 27 juli 2024 03:33]

Haal ff adem ofzo ;) Genoeg games die alleen maar de moeite waard zijn om online te spelen. ZO zijn er games die voor jou geschikt zijn en zijn er games die voor jou niet geschikt zijn. Wil je geen always online, dan koop je de game toch niet? Ik wil zelf wel always online bij bepaalde games, om de redenen die ik gegeven heb. Dus ik welkom NFS met always online. Ben ik nu een duivelaanbidder 8)7

En weet je wel waar je het over hebt?? Always online een manier om kopiëren tegen te gaan? De PS4 en X1 zijn niet eens gekraakt om gekopieerde games te spelen, dus dat kan al niet de reden zijn ;) Destiny is een game exclusief voor consoles. Waarbij de PS4 en X1 niet omgebouwd kunnen worden en den X360/PS3 wel manier hebben, maar die niet eens gedetecteerd kunnen worden (daarnaast zitten de meeste spelers allang op de nieuwere generatie). Je kan de games op de PS3/X360 dus zelfs gekraakt online spelen zonder problemen. Dus... Always online een manier om kopiëren lastiger te maken? Dacht het niet.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 27 juli 2024 03:33]

https://en.wikipedia.org/wiki/Always-on_DRM

Elke vorm van drm is slecht voor de consument. Heb jij tevens een source waaruit blijkt dat een game met always-on daad werkelijk meer mensen online spelen? Want ik speel d3 voornamelijk als sp. En kom zelden in een sp game. En vaak genoeg moet je alsnog multiplayer selecteren ipv singelplayer. Alleen het inloggen staat nog in de weg. Maar ja dat moet je met always-on ook. Wat de reden van destiny's always-on reden is weet ik. Maar een console is prima mee te nemen naar bv de camping. En ja als het dan regent is het best lekker om even te gamen in de caravan. Maar ja dat kan weer niet omdat er blijkbaar mensen drm prima vinden.

En zoals ik al eerder zij wil ik de keuze van Multi of singelplayer zelf maken. Heb ik iemand anders niet voor nodig. Ik vermaak mij prima met de CoD singel player. En kom nooit online.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 27 juli 2024 03:33]

Dan koop je de game toch niet? Ontwikkelaars zijn vrij om games te maken zoals zij willen. Als mensen dit accepteren kopen ze de game. Accepteer je het niet, dan koop je de game toch niet?

Net als dat er mensen zijn die beslist geen always online willen, zijn er ook mensen die het absoluut geen probleem vinden.
Daarom koop ik die gedrochten ook niet. Maar ja ik pre order ook niet. Helaas genoeg mensen die blijven kopen. En zolang dat gebeurt zal het niet veranderen.
En mensen zoals jij is de rede dat de gameindustrie gigantisch achter loopt met ontwikkelingen. Ontwikkelaars durven nergens meer in te vernieuwen behalve pixels, framerates en polygoonytjes. Iets unieks verzinnen lukt al niet door hevige protesten van mensen die niet eens weten HOE het gaat werken.

De Xbox One is gigantisch verpest door zulke gamers. Always Online beloofde zoveel mooie dingen, dingen die écht vernieuwend waren. Maar omdat iedereen zo allergisch is voor always online (maar wel 24/7 een smartphone in de hand heeft) is het compleet weggevaagd.

Always Online is lang niet zo 'evil' als veel mensen willen geloven. Maar ach, beetje ruimer denken en wachten tot iets er daadwerkelijk is voordat je oordeelt is teveel gevraagd.

Geef maar weer een -1 hoor ;)

Veel plezier alvast over 6 jaar met het afstoffen van je Fallout 4 Bluray'tje.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 27 juli 2024 03:33]

en welke prachtige dingen kan Always-on brengen die gewoon SP en MP scheiden houden niet doen? want je roept een hoop prachtige dingen. maar ik persoonlijk zie er alleen maar nadelen in.

even je xbox naar de Camping brengen zit er niet in. of met je laptop even ergens gamen zit er ook niet in. want er is toevallig geen wifi. dat zijn gewoon punten waar mensen pissig om zijn en niet de prachtige dingen zien die jij blijkbaar wel ziet. maar ze ook niet wil delen.

in mijn ogen is elke vorm drm evil. en doet meer slechts als goed.

maar kom eens met je mooie voorbeelden waarom ik blij moet zijn als ik gewoon relax zonder gezeur sp wil racen eerst verbinding moet maken met internet.
Pfff, wat kinderachtig. Laat de consolegamers en de PC-gamers gewoon in elkaars waarde man.
Je zult zien dat net als bij The Crew je na misschien al een jaar, het game niet meer kan spelen omdat het online-only is.

Die heeft nu al na half jaar minder dan 1000 spelers online.

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 27 juli 2024 03:33]

Natuurlijk zullen er redenen zijn om de game online te spelen, maar NFS heeft een volledige single player (met verhaal en cast), waar multiplayer niets mee te maken heeft.

Het gaat hierbij om het principe dat SP always-online moet zijn. EA is hiermee begonnen met SimCity en we weten allemaal hoe dat afgelopen is.

Ik vind het een onnodige afhankelijkheid die geen enkel nut heeft. Leuk als je op release niet kan spelen omdat de servers eruit liggen (toch, SimCity!?)

Je vergelijking met Destiny is ook niet terecht. Waar Destiny op z'n minst een co-op game is die je alleen kan spelen, heeft NFS een normale SP.
Dit geldt ook voor The Elder Scrolls, wat een MMO is.

Waar je het ook mis hebt is dat de content van NFS vrijwel geheel draait om MP, want dat is gewoon niet zo. Always online voegt voor de SP vrijwel niets toe:
Single player means you can enjoy the game solo, but if you want your friends can join too.
Bron

En that's it.

Mij gaat het om de keuze: als ik online wil spelen, bepaal ik dat zelf en niet EA!

[Reactie gewijzigd door SqueakyClean op 27 juli 2024 03:33]

Ik ben dit met je eens. Als je op een herfstachtige dag ergens je console mee naar toe neemt om te gamen moet je weer zorgen voor een internet verbinding. Erg jammer en een gemiste kans om een wijd publiek aan te spreken.
Ik denk dat als de servers offline gaan ze wel een offline patch online gooien :)
Als je die cameraoptie (tijdens het driften) kunt aanpassen zie ik het probleem niet. Wat mij namelijk opviel is dat je nu de helft niet kunt zien van wat er gebeurt terwijl je drift. Je kunt nu dus niet zien wat er aan de buitenkant van de drift gebeurt.
Dit zou moeten kunnen. Ik weet alleen even niet meer precies waar ik het gelezen heb...
Je hebt een soort action camera maar dus ook de statische camera wat we gewend zijn.
Dat werd op de E3 inderdaad bevestigd.
Verder vind ik het vooral met die camera erg lastig om te zeggen of dit nou iets kan worden. Het ziet er zo heel erg uit alsof het driften bijzonder onrealistisch is (meer mario kart stijl zeg maar), maar wellicht komt dat door die action cam.
Driften is in elke NFS best onrealistisch. Sterker nog, driften is meer zoals Mario Kart dan een Forza/Gran Turismo. Vol gas de bocht in, ff op de (hand)rem, stuur omgooien en je maakt een 400m drift. Waar niks mis mee is, gezien de NFS serie sowieso er arcade is.
Dat is tegenwoordig zo ja, maar in de tijd van Underground 2 en Most Wanted 2005 was een heel stuk realistischer. Ja het was versimpeld want het waren nog steeds arcade racers, maar zo burnouterig als het tegenwoordig is was het echt niet.
Voor Underground was het trouwens nog wat realistischer, maar in die tijd speelde ik ze nog niet zoveel.
Ik snap je punt wel, maar dat kwam ook voornamelijk omdat de Underground series speciale drift modes hadden. Daar had je niet echt driften tijdens het race, niet zo groot als nu althans. Driften was daar een speciaal mode, dat een hele andere besturing had dan tijdens het rijden. Het leek een beetje alsof je op ijs reed, zeker als je het nu terug bekijkt.

Sterker nog, het driften nu lijkt zelfs een klein beetje zoals die mode, met hele opvallende drift bewegingen.

Drifting in Underground ->> https://www.youtube.com/watch?v=tSXp4cV9x5g
Klopt, je hebt gelijk wat het driften in Underground 2 betreft (had 1 drifts? die herinner ik me minder goed, was ook niet open world, stuk minder gespeeld). Het is ook vooral Most Wanted 2005 waar ik mijn hart aan verpand heb ;) en het driften is nooit zo mijn ding geweest. Het is vooral dat ik door het driften het gevoel heb dat het nog steeds dezelfde kant uit hangt als de NFS games van de laatste jaren.

Wat wel echt anders was in die tijd (en dan vooral dus in MW2005) was dat het echt goed met een stuur te spelen was en ook erg goede force feedback had. Ik kon in die game perfect aanvoelen wanneer ik op het randje zat van mijn grip verliezen en daardoor heerlijk op het scherpst van de snede door de bochten scheuren. Tegenwoordige NFS games hebben niet eens wheelsupport!

Maar goed, wie weet... als ze fatsoendelijke wheelsupport inbouwen en het fijne racegevoel weer terug weten te halen dan maken ze van mij een hele blije teruggewonnen NFS fan.
Underground 1 had een driftmodus ;)
Most Wanted 2005/Carbon hadden eigenlijk bijna de perfecte balans gevonden tussen arcade en realisme in de handling.

Als ik de video's moet geloven heeft de drifting nog steeds een dikke dosis Criterion (en dan vooral de onrealistische lanceer-drifting uit Hot Pursuit 2010, in plaats van het betere systeem uit Burnout Paradise), in plaats van de glij-drifting uit Underground, MW en Carbon (hoewel auto's in Underground en Carbon altijd een stuk makkelijker gleden in driftmodus, in racemodus reden ze opvallend strakker) waarbij je ook een stuk makkelijker controle over het stuur verloor als je niet weet wat je aan het doen bent. Iets wat in Hot Pursuit een stuk moeilijker is.
Die zul je vast en zeker gewoon kunnen aanpassen, aangezien de action camera niet prettig rijd, maar wel gave beelden oplevert. Dus om eens te streamen of een clip te maken kan met de action camera leuk uitpakken. Maar om serieus een potje te race is het prettiger om erachter te staan met de camera.
Dit zal net als in alle andere racegames ( forza bijv ) gewoon te kiezen zijn. Dichtbij, veraf, actie etc etc.
Dit werd zelfs bevestigd door Need for Speed op hun Facebook pagina. Ik vind de hele tekst hierover in de preview dus niet verdiend en het moet er eigenlijk uitgehaald worden. Het is namelijk een toegevoegde camera hoek, niks meer dan dat.
Ik heb NFS altijd gemogen vanwege het type wagens waar je in kon rijden en her feit dat je, in de latere afleveringen van de serie, er veel dingen naast kon doen. Het zorgde ervoor dat als je geen geweldige racer was er toch nog wel wat te doen was.
Het idee achter NFS: the run sprak mij het meeste aan. In etappes door America racen over snelwegen en bergweggetjes.
Ik hoop het nog eens mee te maken dat er een racespel uitkomt die dit idee meer free roaming uitwerkt. Zodat je echt zelf je route uit kan stippelen en kan racen over langere trajecten in plaats van de beperking van een stad.

Ik ben dan ook benieuwd hoe dit spel zal zijn.
Forza Horizon (2)?...
Nee, daar is geen bal aan.
NFS rivals op de PS4 heb ik uitgespeeld (mijn eerste race game ooit) De Crew is echt een miskoop geweest. Driveclub speel ik nog wel eens.
Forza Horizon zag er wel mooi uit in de winkel op de XBOX
Driveclub&Forza Horizon zouden voor mij sowieso miskopen zijn want ze zijn alleen te krijgen op consoles O-)

En ja The Crew is niet wat lieten zien (Driving-MMO) maar nog steeds beter dan NFS Rivals, de slechtste NFS game ooit.
the crew is dan misschien iets voor je?
Ik kijk persoonlijk wel weer uit naar deze Need for Speed. Zo te horen zit het weer mooi in lijn met Underground (2) en Most Wanted. Sinds die ook niet veel NFS meer gespeeld, alles wat volgde leek meer van hetzelfde of ging juist een weg in die me niet aansprak... Maar het is toch al lang geleden, dus misschien dat dit er weer eens een wordt om aan te schaffen.

VR support zou me ook wel tof lijken... Is daar ook al wat over bekend?
Precies dit. Het geeft weer een Underground/Most Wanted feeling (lijkt). Die en Carbon ook wel waren echt de Need For Speeds hoe ze voor mij hoorde te zijn. Veel customization om je wagen vet te maken en uiteraard sneller en dan illegale racejes houden. Top. De richting die ze later op gingen met legale circuit races e.d. vind ik maar niets. Daar heb je andere games voor.

Zoals het er nu uitzag lijkt het grafisch ook wel een dikke game. Zoals in de video gezegd zien die licht effecten er allemaal wel goed uit. Ook als je kijkt naar wanneer Jurian de auto gaat tunen zie je bij elke wisseling de lichtval/weerkaatsing op de auto wat er (vind ik) behoorlijk goed uit ziet. Ik kijk in ieder geval wal uit naar deze NFS.
Ik ken de Need for Speed serie juist van voor het hele customize verhaal. In Hot Pursuit (1998 ofzo) Koos je een bak, een track en racete je, split screen met je maatje, weg voor de cops!

De hele plakplaatjes en andere onderdelen hype kwam pas een stuk later.
Hot Pursuit (was inmiddels deel 3 van de nfs reeks, ik stam nog uit de nfs deel 1 af :P )was heel goed zeker weten, helemaal suf gespeelt op een PS1 volgens mij? Maar met underground (modificeren van dingetjes, neon staven onder dat ding gooien enz haha..) heb ik wel weer een leuke opvolger gehad aan hot pursuit. Ik heb vroeger zelfs nog NFS1 gedaan, mijn eerste race game ooit. https://www.google.nl/sea...4&imgrc=bEu80_Junf6-CM%3A
1994. Hot porsuit die kwam inderdaad pas later
Echter na underground 2 heb ik geen lol meer gehad aan de NFS reeks, wel nog rivals tot mijn spijt gekocht maar niet langer dan 10 min gedaan.
Echter deze spreekt mij wel weer aan ( maar dat deed rivals ook -.- ) moeilijk, moeilijk, sowieso wordt het geen instant buy puur door de nare ervaringen met de games na underground 2.

Dit was mijn favo map in de eerste NFS game: atlantica:
http://images6.fanpop.com...peed-34040081-800-600.jpg
Ik weet nog dat een speelkameraad en ik tegen elkaar zeiden van, dit is net echt, mooier kan het nooit niet worden.. Dit is alsof je er echt in zit. haha als ik dan nu 20 jaar later die screenshots bekijk is het wel even om te gieren ja. Hoewel de Ps1 wel een grote ''revolutie'' was in de game sector, pracht en praal vergeleken alle andere consoles ( super nintendo :D )

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 27 juli 2024 03:33]

Dat is NFS3.

Maar NFS1 had die baan op dat eiland, met die ochtendmist en waterval. Dat zag er nog eens zijn tijd vooruit uit. Vertigo Ridge...?
oh men je hebt helemaal gelijk haha. Blunder van mij zeg... Maar klopt helemaal, toen werden volgens mij ook de politie ingeschakelt met de spijker matten haha. Politie standaard in een lambo diablo sv als ik het me goed herinner, maakte niks uit hoe hard je scheurde, de politie haalde je met gemak in.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 27 juli 2024 03:33]

Atlantica was best leuk, maar komt uit NFS3:HP, niet uit TNFS
Dat is ook hoe ik het in m'n basisschool tijd speelde. met z'n 2e splitscreen achter 1 toetsenbord. 1 persoon racer, andere politie. En dan werd het uiteindelijk een soort botsautotjes spelen, de sterkste wint.
Doe mij die tijd maar terug.

The Run vond ik ook erg vet (hoewel ik daar volgens mij alleen in sta). No nonsense van a naar b scheuren.
Hoewel ik The Run leuk vond, was het te lineair en zat ik WTF bij elk stukje met buttonbashing (wat is EA's obsessie met button bashing toevoegen aan praktisch elke Frostbite game?). En het was gewoon soms overduidelijk hoe ze sommige maps uit een eerder deel van de game 1:1 recycleden met wat andere textures, alsof ze het te moeilijk vonden om een nieuwe map te maken.
Ja die versies waren leuk (of misschien was ik toen gewoon nog jong genoeg om het helemaal te gek te vinden dit op een LAN te spelen), later werd het allemaal een beetje standaard zielloze EA meuk.
Dat er spellen van NFS voor Underground waren heb ik niet ontkent, ik geef alleen aan dat het voor mij NFS is als je kan tunen e.d.
Aannamens zijn dodelijk.
Leeftijd =/= ervaring.

Anyhow, Ik kan dit alleen maar supporten.
Deze Need For Speed ga ik sowieso weer meepakken, man wat heb ik zin in dit spel.
Underground 1 + 2 grijs gespeeld, most wanted grijs gespeeld, Pro-Street ook grijs gespeeld maar deze werd al wat minder. Daarna ben ik gestopt.. Shift wel geprobeerd maar was het helaas niet voor mij.

For the record, ik speelde NFS sinds Hot Pursuit (de ouwe)..

Ik kijk er naar uit!
Ik ken de oudere NFS, maar heb de serie ook weer echt her-ontdekt dankzij NFS Underground 1 op de PS2. Dat was wel echt een mijlpaal, ook grafisch was allemaal bijzonder gelikt en het customizen van je auto was een enorme motivatie om meer te unlocken. Dat hele 'unlock' verhaal was toen namelijk nog betrekkelijk nieuw. NFS Underground heeft de serie echt wel nieuw leven in geblazen, was ook qua timing perfect gelanceerd (tunen was toen vrij populair, dat was de tijd van de eerste Fast & Furious film bijvoorbeeld!) en het was overall ook gewoon een dikke game.
Alle NFS spellen zijn echte NFS spellen. Dat je ze niet leuk vindt kan zijn maar dat maakt ze niet minder echt.

Daarnaast, je kan met volgens mij bijna alle NFS games wel dikke sportwagens kopen. Sterker nog, dat kan met bijna alle race games. Dat maakt het voor mij geen "speciale" game. Juist het customizen levert extra diepgang voor mij omdat het persoonlijker wordt. Het is jouw bakkie die precies is zoals je hem wilt.

Dat ze nu alles snachts doen zorgt er voor dat je (bijna) geen mooie views hebt. Maar dat doen ze juist om Underground vibe terug te halen.

En om terug te komen op mijn geboortedatum. Ik heb inderdaad de eerste NFS games niet gespeeld. Maar kennelijk jij wel en is dat al een tijdje geleden vermoed ik. Dingen die je herinnerd zijn altijd mooier dan werkelijk waren... Als de NFS van toen nu uitkwam (met nieuwe graphics e.d.) vond je hem misschien toch minder leuk. En misschien heb je een andere smaak.
Vroeger vond ik de NFS serie zeer vet maar tegenwoordig laat ik het maar liggen hierzo.
Heb de laatste 2 ook gekocht en mss maar een uurtje gespeeld ofzo.
Deze ga ik dus maar gewoon skippen want het enkel racen in de nacht + wederom al dat show gedoe is niets voor mij meer.
Geef me maar forza horizon dan .
Deze game lijkt me zeker weer vet. De laatste NFS game die ik heb grijs heb gespeeld was underground 2, en de rest daarna was wel oke. Hopelijk straks veel costumizen, en vette straatraces maken, het gene wat underground zo geweldig maakte.
Geen van de screenshots laat gameplay zien, ik ben wel benieuwd hoe dat eruit ziet. Helaas moet je het bij promotiemateriaal van racegames negen van de tien keer doen met shots vanaf de zijkant die er wel spectaculair uitzien, maar tijdens het spel zelf nauwelijks naar voren komen omdat je altijd achter de auto hangt of erin zit.
Dan kijk je het filmpje even? ;)
Dit wordt toch wel een NFS game om in de gaten te houden. Geeft me (tot nog toe) weer het echte NFS Underground gevoel.

Ook grafisch ziet het er vooralsnog verrassend goed uit. Ik ga er geen pre-order van maken. Wacht nog wel even de reviews af als hij uit komt. Maar vooralsnog......... Ik ben heel nieuwsgierig! :)
Hun need for speed underground lijn is denk het meest succesvolle.
Ik kan in mijn vriendenkring niet zo zeer iemand aanwezen die zegt ''ja ik weet wel wie NFS: Hot persuit'' is of ''most wanted''
Maar als ik zeg NFS: underground gelijk iedereen weet :) ....
Het was ook gewoon een toffe, drag, drift, fun factor game NFS underground, en zo iets moeten ze weer gaan doen ;0
Ik snap niet dat het tegenwoordig allemaal 's nachts moet. Ik krijg daar bij echt zo'n gevoel van;
'Kijk ons eens mooie lightning effects kunnen maken, reflections en meer!'. Beetje jammer. Ook hier blijf ik zeggen; remake van NFS 4, en EA verdubbelt z'n winst.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.