Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 100 reacties

Samengevat

Asus heeft met de UX305LA een snelle en stevige ultrabook gebouwd met een Core i5- of i7-processor. De 305 heeft een enorm lange accuduur van elf uur tijdens browsen en is voorzien van een snelle ssd en een mat full-hd-scherm met een hoog contrast. De kleuren hadden wel wat beter gekalibreerd mogen zijn en ook missen we toetsenbordverlichting, maar dat zijn kleine missers op een uitstekende laptop, waar een sleeve en een verloopje naar ethernet zijn bijgeleverd.

Pluspunten

  • Enorm lange accuduur
  • Mat scherm met hoog contrast
  • Stevige behuizing
  • Sleeve en ethernetverloopje bijgeleverd

Minpunten

  • Geen toetsenbordverlichting
  • Matige schermkalibratie

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9
Prijs bij publicatie: € 1.200,-
Geteste uitvoering: Asus Zenbook UX305LA-FC017H

De naam 'Zenbook' hing sinds de introductie van de UX21 in 2011 samen met snelle en vooral ook dure ultrabooks van Asus. Daar kwam in het begin van dit jaar verandering in. De nieuwe Asus Zenbook UX305 was dankzij zijn Core M-processor niet bijzonder snel meer, maar kostte dan ook maar de helft van een UX301. Die keuze pakte goed uit voor Asus; in onze review gaven wij de UX305 negen van de tien punten en in de Pricewatch staat de laptop ook regelmatig boven aan het populariteitslijstje.

Asus Zenbook UX305LA

Toch ontbrak er iets aan de UX305, want hoewel de lage prijs de laptop aantrekkelijk maakt, is een Core M-processor niet voor iedereen toereikend en zijn genoeg mensen bereid om wat meer geld uit te trekken voor een UX305 met een Core i5- of i7-processor.

Tijdens de Computex liet Asus al zien dat het ook aan die mensen heeft gedacht en toonde het UX305-Zenbooks met Core i3-, i5- en i7-processors. In België zal Asus vanaf september het meest uitgebreide model met een Core i7-5500U-processor, 8GB geheugen, een 512GB-ssd en een 13,3" quad-hd-scherm leveren. In Nederland wordt wat zuiniger aan gedaan; hier levert Asus de UX305LA in twee uitvoeringen, met een Core i5-5200U- of met een Core i7-5500U-processor. Bij beide uitvoeringen is het werkgeheugen 8GB groot en de ssd 256GB, en is een full-hd-scherm gemonteerd. In deze korte review kijken we naar de verschillen tussen de UX305FA, met een Core M, en de duurste UX305LA in Nederland, met een Core i7-5500U.

Uiterlijk

Dat er een i7-processor in de Zenbook zit, zie je er aan de buitenkant niet aan af. De UX305LA heeft dezelfde stevige metalen behuizing als de UX305FA en is ietsje dikker geworden. Dat zie je overigens pas goed als je beide uitvoeringen naast elkaar houdt. De extra dikte is nodig voor de actieve koeling en de grotere accu. Ook de sleufjes aan de onderkant, waardoor koellucht wordt aangezogen, zijn nieuw; de UX305FA had ze nog niet. De extra koeling en grotere accu maken de snelle UX305 ruim honderd gram zwaarder, waarmee het gewicht uitkomt op 1316 gram. Daarmee is de UX305LA nog steeds geen zwaargewicht.

Asus Zenbook UX305LAAsus Zenbook UX305LAAsus Zenbook UX305LAAsus Zenbook UX305LA

De behuizing is dus vrijwel identiek aan die van de UX305FA, wat wil zeggen dat er nog steeds drie usb-aansluitingen, micro-hdmi en een sd-kaartlezer aanwezig zijn. Een sleeve wordt standaard meegeleverd, net als een verloopkabeltje van usb naar ethernet. Het toetsenbord heeft ook in deze dikkere uitvoering vrij weinig travel en tikt daardoor niet al te comfortabel, maar dat is bij vrijwel alle ultrabooks het geval. Aan toetsenbordverlichting is ook bij de duurdere uitvoering helaas niet gedacht.

We hebben de laptop getest onder Windows 10 en de nieuwe touchpad-driver voor dat besturingssysteem lijkt de laptop goed te doen. De ingebouwde Windows-gestures worden op vloeiende wijze ondersteund en het lijkt erop dat de handpalmdetectie ook verbeterd is.

Benchmarks: snellere processor en ssd

De Core i7-processor in de dure UX305 is natuurlijk een stuk sneller dan de Core M-processor in het instapmodel. Enkel de prestaties van die twee laptops met elkaar vergelijken is niet echt zinvol en daarom hebben we nog wat meer vergelijkingsmateriaal in de tabellen opgenomen. We draaiden Cinebench 15 Multi, dat alle processorcores belast, en de single-test die dezelfde benchmark uitvoert op een core. Voor de OpenGL-test hebben we gebruikgemaakt van de resultaten in Cinebench 11.5, omdat Cinebench 15 OpenGL vanwege een driverprobleem niet wilde draaien op oudere laptops.

  • Cinebench 15 Multi
  • Cinebench 15 Single
  • Cinebench 11.5 OpenGL
Cinebench R15 - Multi
Systeemnaam Processor GPU In punten, hoger is beter
Asus Zenbook UX301LA Core i7-4558U Iris 5100
*******
318
Dell XPS 13 Core i7-5500U HD 5500
******
287
Asus UX305LA-FC017H Core i7-5500U HD 5500
******
283
HP Spectre 13-4031nd x360 Core i5-5200U HD 5500
******
259
Lenovo Yoga 2 Pro Core i7-4500U HD 4400
******
257
Asus Zenbook UX302 Core i5-4200U HD 4400
*****
231
Lenovo Yoga 3 Pro Core M 5Y70 HD 5300
****
170
Asus Zenbook UX305 Core M 5Y10 HD 5300
***
145
Cinebench R15 - Single
Systeemnaam Processor GPU In punten, hoger is beter
Asus Zenbook UX301LA Core i7-4558U Iris 5100
*******
127
Dell XPS 13 Core i7-5500U HD 5500
*******
122
Asus UX305LA-FC017H Core i7-5500U HD 5500
*******
121
Lenovo Yoga 2 Pro Core i7-4500U HD 4400
******
114
HP Spectre 13-4031nd x360 Core i5-5200U HD 5500
******
109
Asus Zenbook UX302 Core i5-4200U HD 4400
******
102
Lenovo Yoga 3 Pro Core M 5Y70 HD 5300
*****
85
Asus Zenbook UX305 Core M 5Y10 HD 5300
****
79
Cinebench 11.5 - OpenGL
Systeemnaam Processor GPU Framerate in fps, hoger is beter
Asus Zenbook UX301LA Core i7-4558U Iris 5100
*******
27,1
HP Spectre 13-4031nd x360 Core i5-5200U HD 5500
*******
26,4
Dell XPS 13 Core i7-5500U HD 5500
*******
26,0
Asus UX305LA-FC017H Core i7-5500U HD 5500
******
22,1
Lenovo Yoga 2 Pro Core i7-4500U HD 4400
******
21,9
Asus Zenbook UX302 Core i5-4200U HD 4400
*****
20,3
Lenovo Yoga 3 Pro Core M 5Y70 HD 5300
****
16,8
Asus Zenbook UX305 Core M 5Y10 HD 5300
****
14,7

De UX305FA, het model met een Core M-processor, is passief gekoeld en de koeling produceert dus geen geluid. Met een tdp van 4,5 watt is passieve koeling geen probleem, maar bij de 15 watt die de i7-5500U mag verbruiken is dat geen optie meer. Tijdens het draaien van de benchmarks laat de actieve koeling van de UX305LA dan ook van zich horen, al daalt het toerental van de ventilator na afloop van de benchmark weer snel naar een nauwelijks hoorbaar niveau.

De resultaten van Cinebench liggen in lijn met die van Dells XPS 13, die voorzien is van dezelfde processor. In Cinebench Multi is de i7 twee keer zo snel als de Core M, maar in de single-test is dat maar anderhalf keer. Dat komt doordat de tdp de beperkende factor van de Core M-processor is. Eén core kan een hogere turbosnelheid aanhouden binnen de tdp van 4,5 watt dan twee.

  • Seq. lezen
  • Seq. schrijven
  • 4k random lezen
  • 4k random schrijven
AS-SSD - Sequentiële lees-transferrate
Systeemnaam HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus UX305LA-FC017H Micron M600 256GB
*******
517,00
Lenovo Yoga 2 Pro Samsung MZMTD512HAGL
*******
492,00
Dell XPS 13 Samsung PM851 256GB
*******
489,32
Lenovo Yoga 3 Pro Samsung MZNTE256HMHP
*******
488,36
HP Spectre 13-4031nd x360 Adata AXNS381E-128GM-B
*******
485,00
Asus Zenbook UX305 Sandisk SD7SN3Q128G1002
******
476,00
AS-SSD - Sequentiële schrijf-transferrate
Systeemnaam HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus UX305LA-FC017H Micron M600 256GB
*******
465,00
Lenovo Yoga 2 Pro Samsung MZMTD512HAGL
*****
304,00
Asus Zenbook UX305 Sandisk SD7SN3Q128G1002
****
270,00
Dell XPS 13 Samsung PM851 256GB
***
227,21
Lenovo Yoga 3 Pro Samsung MZNTE256HMHP
***
210,37
HP Spectre 13-4031nd x360 Adata AXNS381E-128GM-B
**
123,00
AS-SSD - 4K Random Read
Systeemnaam HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus UX305LA-FC017H Micron M600 256GB
*******
30,20
HP Spectre 13-4031nd x360 Adata AXNS381E-128GM-B
*******
29,20
Lenovo Yoga 3 Pro Samsung MZNTE256HMHP
*****
22,71
Lenovo Yoga 2 Pro Samsung MZMTD512HAGL
*****
22,00
Asus Zenbook UX305 Sandisk SD7SN3Q128G1002
*****
21,90
Dell XPS 13 Samsung PM851 256GB
****
16,74
AS-SSD - 4K Random Write
Systeemnaam HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus UX305LA-FC017H Micron M600 256GB
*******
88,70
HP Spectre 13-4031nd x360 Adata AXNS381E-128GM-B
*******
83,60
Lenovo Yoga 2 Pro Samsung MZMTD512HAGL
****
57,00
Lenovo Yoga 3 Pro Samsung MZNTE256HMHP
****
51,63
Dell XPS 13 Samsung PM851 256GB
***
43,82
Asus Zenbook UX305 Sandisk SD7SN3Q128G1002
***
39,00

Voor de 256GB-ssd in de UX305LA heeft Asus voor de M600 van Micron gekozen. Micron levert onder eigen naam ssd's aan oems en verkoopt aan consumenten onder de naam Crucial. De Micron-ssd is een stuk sneller dan het 128GB Sandisk-exemplaar in de UX305FA, maar is ook sneller dan andere 256GB-ssd's die we tot nu toe in laptops getest hebben.

Scherm

Asus UX305LA grijswaardenOver het 13,3"-scherm van de UX305FA, de uitvoering met een Core M die we al eerder hebben getest dus, hadden we geen klachten. In tegendeel, voor een laptop van 750 euro overtrof het scherm de verwachtingen. Het ips-paneel is namelijk helder, met een vrij hoog contrast van ongeveer 1300:1 en goede kijkhoeken. De kleuren hadden wat beter gekalibreerd kunnen zijn, maar voor dat geld is dat misschien te veel gevraagd. Van het i7-model, dat ruim anderhalf keer zo duur is, verwachtten we wel een perfecte kleurweergave, maar die verwachting wordt niet waargemaakt; het scherm is op dezelfde manier gekalibreerd als dat van de UX305FA.

Asus Zenbook UX305LA kleurweergaveDat betekent niet dat het een slecht scherm is, want dankzij de matte afwerking heb je vrijwel geen last van reflecties en het contrast is net zo hoog als bij de goedkopere uitvoering. De iets te hoge kleurtemperatuur, net te lage gammawaarde en iets te verzadigde kleuren zullen niet snel opvallen, maar helemaal strak gekalibreerd is het niet.

Accuduur

Van alle eigenschappen van de UX305LA benieuwde de accuduur ons het meest. De UX305FA haalde met zijn zuinige Core M-processor en 45Wh-batterij een uitstekende accuduur van ruim negen uur tijdens browsen. We vreesden dat de variant met de minder zuinige i7-processor het slechter zou doen, maar dat bleek niet het geval.

  • Accuduur browsen
  • Accuduur video
  • Laadtijd 0 - 100%
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Systeemnaam Processor Accu In minuten, hoger is beter
Asus UX305LA-FC017H Core i7-5500U 56Wh
*******
11u0m
Dell XPS 13 (fhd, 2015) Core i5-5200U 53Wh
******
10u10m
HP Spectre 13-4031nd x360 Core i5-5200U 56Wh
******
9u25m
Asus Zenbook UX305 Core M 5Y10 45Wh
******
9u16m
Asus Zenbook UX303 Core i7-4510U 49Wh
*****
7u39m
Lenovo Yoga 2 Pro Core i7-4500U 55Wh
****
6u14m
Lenovo Yoga 3 Pro Core M 5Y70 44Wh
****
5u34m
Accutest video 2013 (180cd/m²)
Systeemnaam Processor Accu In minuten, hoger is beter
Asus UX305LA-FC017H Core i7-5500U 56Wh
*******
10u11m
Dell XPS 13 (fhd, 2015) Core i5-5200U 53Wh
*******
9u35m
HP Spectre 13-4031nd x360 Core i5-5200U 56Wh
******
8u47m
Asus Zenbook UX305 Core M 5Y10 45Wh
******
8u10m
Asus Zenbook UX303 Core i7-4510U 49Wh
****
5u51m
Lenovo Yoga 3 Pro Core M 5Y70 44Wh
****
5u34m
Lenovo Yoga 2 Pro Core i7-4500U 55Wh
****
5u25m
Laadtijd
Systeemnaam Accu In minuten aan de lader, lager is beter
HP Spectre 13-4031nd x360 56Wh
****
146
Lenovo Yoga 3 Pro 44Wh
****
146
Asus UX305LA-FC017H 56Wh
*****
163
Dell XPS 13 (fhd, 2015) 53Wh
******
185
Asus Zenbook UX305 45Wh
******
211
Asus Zenbook UX303 49Wh
*******
235

Asus heeft de capaciteit van de accu voor de snelle UX305 vergroot naar 56Wh, wat genoeg is om een accuduur van maar liefst elf uur tijdens browsen te behalen. Daarmee haalt de UX305 de langste accuduur die we tot nu toe bij een Windows-laptop gemeten hebben.

Conclusie

Asus hangt een prijs van ongeveer 1200 euro aan de i7-uitvoering van de UX305, terwijl de versie met Core i5-processor 1050 euro kost. De i7-versie is dus ongeveer anderhalf keer zo duur als de goedkoopste uitvoering met Core M-processor, maar dat blijkt geen loze investering te zijn. Je krijgt voor dat geld niet alleen een snellere processor, maar ook twee keer zo veel werkgeheugen. Daarnaast is de ssd niet alleen twee keer zo groot, maar ook een stuk sneller en zorgt de grotere batterij voor een enorm lange accuduur, ondanks de minder zuinige processor.

Heb je genoeg aan de snelheid van een Core M-processor, dan krijg je met de UX305FA nog steeds een laptop van ultrabookklasse voor veel minder geld. Bij de i7-uitvoering krijg je ook een apparaat van ultrabookklasse, maar voor dat geld zijn de verwachtingen wat hoger. Toetsenbordverlichting vinden we toch wel een must en voor die prijs mag het scherm ook wel wat beter gekalibreerd zijn. Dat neemt niet weg dat de stevige behuizing, snelle ssd en uitzonderlijke accuduur een erg goede laptop maken.


Door Jelle Stuip

- Reviewer

Jelle werkt sinds 2013 bij Tweakers en kan zijn kennis en voorliefde voor hardware gebruiken in het testlab. Hij test en bespreekt vooral videokaarten en laptops, waarbij niet alleen op de binnenkant wordt gelet maar ook naar de buitenkant wordt gekeken. Een paar keer per jaar vliegt Jelle naar het buitenland om op beurzen het nieuwste van het nieuwste te zien en uit te proberen.

Volg Jelle op Twitter
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (100)

Als er gekeken wordt op Coolblue, bestaan er veel meer types van de UX305:Een hoop zelfde modellen waarbij alleen het typenummer verschilt.

Verder erg mooie laptop met dito accu duur. En erg mooi dat er gebruik wordt gemaakt van een standaard m2 poort voor de SSD

[Reactie gewijzigd door rens-br op 13 augustus 2015 09:21]

Asus Zenbook UX305LA-FC017P - Intel Core i7 5500U, 8GB, 256GB SDD, Full HD - §1.199,-
Asus Zenbook UX305LA-FC017H - Intel Core i7 5500U, 8GB, 256GB SDD, Full HD - §1.199,-

Deze twee modellen lijken op elkaar, maar zijn toch anders :) De FC017P is namelijk een Pro-variant, met Windows Pro erop, voor de zakelijke gebruiker, met bijbehorende garantie en service.
Je hebt helemaal gelijk! Dit was me nog niet opgevallen.

Vind het wel bijzonder dat de prijs tussen die 2 modellen vooralsnog gelijk is. De laptops zijn nog niet te koop natuurlijk, dus het zal nog moeten blijken of dat zo blijft.

Wat me verder ook opvalt dat al die laptops geleverd worden met Windows 8.1, de laptop die Tweakers heeft getest. Had deze al Windows 10 of hebben jullie zelf de upgrade geinstalleerd?
UHD
Dat is geen UHD maar WQXGA+. UHD is 3840x2160 en niks anders; ook geen 3200x1800.
Wat is het verschil tussen de FC051H en de FC002H? Is dit wifi-ac?
Het ontbreken van toetsenbordverlichting vindt Tweakers een kleine misser?
Laat de gebruikers dat beoordelen alsjeblieft. Op mijn lijst van absolute musts staat toetsenbordverlichting zo hoog, dat een ultrabook direct wordt afgewezen bij het ontbreken daarvan.
Juist bij een ultrabook, dat je overal kunt gebruiken, is voor mij dit een voorwaarde tot koop.

[Reactie gewijzigd door aadv op 13 augustus 2015 07:22]

toetsenbordverlichting kan mij weinig boeien. Het ziet er mooi uit, maar kijk nauwelijks naar het toetsenbord. Meestal weet je de toetsen toch wel blind te vinden?
Voor normaal typen is het niet zo nodig inderdaad, maar juist op een laptop zitten andere knoppen nog wel eens op een andere locatie dan op een standaard los toetsenbord. Ik zit toch vaak nog wel te zoeken naar knoppen op mijn laptop (zonder verlichting) als ik die 's avonds probeer te gebruiken. Wellicht als je alleen maar die laptop gebruikt dat je daar minder last van hebt, maar als je vaker switcht tussen apparaten dan denk ik dat je toch wel veel profijt kunt hebben van die verlichting.
Mjah, heb ook liever zonder. De 'extra' knoppen zitten boven de F-knoppen die volgens mij altijd, en iig bij mijn Asus met volgens mij hetzelfde toetsenbord als deze laptops, in blokjes van 4.
De volume pas ik nog wel eens aan, en dat is ook in het donker geen probleem. Ik weet ongeveer waar ze zitten, glijd snel mijn vingertoppen langs de knoppen en het zijn de laatste 2 knoppen van het blokje dat ergens boven de enter toets zit.
Als ik mij hierdoor afleidende verlichting kan besparen..
Ik zou het niet missen, In tegendeel bij mijn Asus UX31A zet ik ze altijd uit.
Als ik in het donker het scherm op gemiddelde scherpte zet, worden de toetsen goed genoeg verlicht door het scherm.

Bij het kijken van een film o.i.d in het donker, is er in mijn ogen niks irritanter dan de toetsenbordverlichting aan.
Het mooiste is dan ook een optie om de verlichting an en uit te zetten wanneer je dat zelf wilt.
Grappig. Mijn ultrabook heeft wel toetsenbord verlichting, maar die heb ik vanaf dag 1 helemaal uitgeschakeld.
Waarom? Omdat ik dan moet inleveren op accuduur. Toegegeven, het ziet er leuk uit, maar ik heb het niet nodig. Als je je laptop regelmatig gebruikt, ken je alle toetsen uit je hoofd, en hoevaak werk je midden in de nacht zonder verlichting? Die ene keer dat je het echt nodig hebt (ik niet), kantel je ff het scherm naar je toetsenbord, en klaar.

[Reactie gewijzigd door mohf op 13 augustus 2015 10:19]

*ROFL*
Enig idee hoe weinig energie die optie verbruikt?
Opvallend is ook dat eerdere zenbooks het wel hadden
Mee eens. De reden dat ik nogsteeds een macbook koop is de trackpad op 1 en op 2 de toetsenbord verlichting. Heb het nooit gemist toen ik het niet had. Blind typen is de norm, maar de zoektocht naar volume play stop knoppen in een schemerige woonkamer met een paar slokken op. Dat gaat 100x beter met een backlight in je toetsenbord lol

[Reactie gewijzigd door binbash. op 13 augustus 2015 11:29]

Juist, ik vind toetsenbordverlichting in de categorie 'lekker belangrijk' vallen.

Zelfs in het donker heb je van het licht van je beeldscherm al genoeg zicht op de toetsen, en ik typ blind.

Als je een gebruikersreview wil lezen moet je geen Tweakers-review lezen. Het staat toch al bij de minpunten dat het ontbreekt?
Ook hier staat de toetsenbordverlichting op uit, maar goed, ik ben dan iemand die zich ook met Das Keyboard zou kunnen redden :)
Is er ook nog een specifieke reden dat in BelgiŽ een QHD variant op de markt komt en bij ons niet?

Verder op de eerste foto vind ik de rand om het scherm heel dik en doet het lomp aan het scherm kon makkelijk en slag groter met dezelfde laptop

[Reactie gewijzigd door Falastine op 13 augustus 2015 07:06]

Zal denk ik slechts een kwestie van tijd zijn. De uitvoering met die M-processor is hier ook gewoon met dat UHD-scherm (en 256GB SSD) te koop (§999,-), dus deze versie zal hier ook wel komen.

http://www.laptopshop.nl/...nbook-ux305fa-fb009h.html

Toevoeging:

Je kunt hem ook bestellen in Duitsland, inclusief dat UHD-scherm, voor §1199,-.

http://www.notebooksbilli...books/asus+ux305la+fb015h

[Reactie gewijzigd door repeP op 13 augustus 2015 07:23]

Beetje jammer van die 4GB geheugen.
Dat zal bij dat model met die Core M voor het gros van de mensen een groter bezwaar zijn denk ik dan die Core M op zich, daarin heb je denk ik wel gelijk.
Er bestaat ook een Core M variant met 8GB geheugen.
Welk nummer is dat? Core M, 8GB en uhd.
Ik heb die Core M met 8 GB variant pas opgehaald bij Paradigit. Kostte E. 799,--. Voor studenten was het zelfs mogelijk dit model voor E 749,-- te bestellen. (Stond tenminste zoiets op de site van Paradigit).

Op de achterkant staat UX305F NOTEBOOK PC, 8GB Ram, gewoon FULL HD scherm - maar let op - een Sandisk SSD van 128 GB en tevens zonder "gratis" sleeve. En nog Windows 8.1 pre-installed.

[Reactie gewijzigd door vdr01 op 13 augustus 2015 13:16]

Goede tip hoor. Zullen ongetwijfeld veel mensen blij van worden. Heb hem ff opgezocht voor wie ernaar op zoek is: http://www.paradigit.nl/a...rty/80038822/details.aspx
Die 128GB SSD is overigens zat wanneer je je data niet op die SSD plaatst maar op een externe device.
Let wel, de Duitse variant heeft wel een andere toetsenbordindeling.
Niet geheel onbelangrijk bij het kopen van een laptop :)
Internationale indeling zal je daar ongetwijfeld ook wel kunnen verkrijgen. Moet je denk ik wel ff contact met heb opnemen.
zoals Alex zegt moet je echt oppassen in Duitsland. Heel erg veel Duitsers (ook mijn familie in Duitsland) gebruiken de qwertz toetsenboordindeling. Dan heb je ook letters zoals Ų en š op de plek van ongeveer je ; zitten. Dus pas op :).
Bedankt voor je waarschuwing! Zag op diezelfde site overigens ook aardige MacBook Pro prijzen staan, zo iemand daarnaar op zoek is.
UHD-scherm
3200x1800 is geen UHD, want UHD is 3840x2160. De namen voor verschillende resoluties zijn niet eenduidig terug te vinden, maar dit heb ik op wikipedia gevonden: WQXGA+, alstublieft!
QHD* En waarschijnlijk komen die panelen in beperkte oplage of is de vraag in BelgiŽ groter dan in Nederland.

Ik ben het ook eens over de bezel van het scherm. Jammer genoeg komt dat ook een beetje door Dell's nieuwe aanpak waar de bezel opeens minimaal is geworden.

Maar desalnietemin, een prachtige laptop! Hoop dat Tweakers ook nog het QHD paneel test, ben toch wel benieuwd hoe dat paneel scoort!
Ik denk dat je het niet specifieker gaat krijgen dan 'dat is nu eenmaal zo besloten'. Een echte logica heb ik nog niet kunnen ontwaren in zulk soort beslissingen: wellicht dat ASUS onvoldoende voorraad heeft van het topmodel heeft en daarom selectief moet zijn. Waarom men voor BelgiŽ gekozen heeft kan zijn omdat ze in BelgiŽ gemiddeld bijvoorbeeld iets beter verkopen, of wellicht dat men mee kan liften op de voorraden bestemd voor Frankrijk (immers ook azerty-toetsenborden).
Ik stel me de omgekeerde vraag. Is er een specifieke reden dat enkel het topmodel in BelgiŽ uitkomt/lijkt uit te komen? 8gb, 256GB ssd, 1920x1080 en azerty is wat mij zou interesseren...
Ai, gadverpielekes das pas snel.
Showstoppers:
- Geen ethernet
- Slechts 8GB geheugen
- Slecht scherm
- De power knop op de plek van de del knop
- Geen pgup/pgdn/home/end knoppen

En wat misschien persoonlijk is:
- Aluminium. Het krast en het deukt en kan statische ontladingen naar de electronica geleiden.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 13 augustus 2015 10:11]

Ik begrijp je reactie niet zo goed:
- ethernet is stilaan overbodig aan het worden op dit soort laptops. Ik heb een verkoopkabeltje voor mijn laptop, gebruik het wellicht niet meer dan ťťn keer per jaar.
- 8GB lijkt me geheugen zat voor doorsnee gebruik.
- slecht scherm: ok het is maar FHD en de kleuren zijn niet perfect, maar om het nu slecht te noemen?
- power knop: tsja...
- Waarom is ethernet overbodig? Als ik het nodig heb, dan heb ik het nodig, zo simpel is het. En er is prima plek voor in de behuizing.
- 8GB geheugen is niet voldoende voor mij. Mensen voor wie dat geldt, weten dat wel. Het ergste is nog dat 12GB of 16GB niet eens een optie is, terwijl 32GB technisch gezien allang mogelijk is.
- Het is prima mogelijk om een scherm te produceren met goeie kleurreproductie, goed contrast en fatsoenlijke helderheid. De keuze om iets slechter in een laptop te gebruiken, is dus een bewuste geweest.
- De power knop ja. Die hoort daar gewoon niet. Als je iets wil verwijderen, zet je dus per ongeluk je laptop uit. Is dat echt handig??
Ga voor een laptop van 1500 euro en je vindt wel iets voor jou. Ga niet janken dat een laptop van een goede 1000 euro niet perfect is, want dat is ie nooit voor die prijs.
Waarom niet? 1000 euro is een hoop geld, en zůveel krijg je er helemaal niet voor.
Je vergeet het belangrijkste, het is een ultrabook en geen doornee 15/17 inch laptop.
- Geen ethernet => Ik weet niet hoe goed dat USB-ethernet verloopplugje is?
- Slechts 8GB geheugen => Lijkt me toch wel genoeg voor een ultrabook? Het is geen workstation.
- Slecht scherm => Een IPS scherm wat een beetje overgesatureerd is? Lijkt me toch wel okee.
- De power knop op de plek van de del knop => Ja, beetje raar! Niet echt handig lijkt me. :)
- Geen pgup/pgdn/home/end knoppen => Die zitten nooit op een 13.3" laptop, toch?
- USB-verloopje kun je kwijtraken, kan kapot gaan, en kost je een USB-poort.
- 8GB is niet genoeg. 16GB is perfect mogelijk en nauwelijks duurder.
- Niet oke, als je bedenkt dat er wel-perfecte panelen bestaan.
- Eensch :)
- Jawel. Niet altijd, maar het kan wel. Toetsenbord gewoon een beetje slim ontwerpen.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 14 augustus 2015 20:05]

Nu alleen nog een groter scherm, 13,3 Inch is voor mij gewoon veel te klein.
De UX501 Series van Asus zijn een faal met hun slechte schermen (slechte kleur weergave).

Het liefst zou ik een Asus UX laptop / ultrabook zien met een 17 Inch 4K mat IPS scherm.
Echter 17 Inch 4K zie je eigenlijk helemaal nog niet, schermen worden juist steeds kleiner en kleiner. Ik heb liever meer werk oppervlak, dan minder.

Qua specificaties is de UX305 een zeer nette laptop. Nu hopen dat voor de doelgroep waar ik onder val grotere varianten toch alsnog gaan komen.

[Reactie gewijzigd door Passkes op 13 augustus 2015 08:36]

Zeker! Ben het met je eens. Liefst een 17" scherm, maar met dunnen bezels zoals een XPS van Dell. Dan is het toch nog steeds makkelijk meenemen. Maar wel een lekker groot werkblad.
De Lenovo P70 heeft 17" 4K IPS.
Een klein verzoekje voor komende reviews: hoe groot is de voeding? 1300 gram zegt me niet zoveel als je vervolgens met een 500 gr voeding op stap moet. Een zwaardere batterij heeft misschien ook een grotere voeding nodig? Voor een dag op stap heb je dat niet nodig maar ik reis veel dus dan is het wel nuttige info!
Bij de UX31A weegt de voeding misschien 100gram (pak 4 telefoon opladers bij elkaar en je hebt de grootte en ongeveer het gewicht)

Doordat de laptops zo zuinig zijn hebben ze ook weinig stroom nodig om op te laden.
dank, dat is bijna niks. Batterijen onder 65 kW hebben vaak niet zo'n grote voeding dus ik verwachtte ook niet dat het heel veel zou zijn.
Hier is een plaatje: http://www.uspartsdirect....B0/010044B0_2-500x500.jpg

En qua formaat moet je denken aan nog geen 10x10x3cm. Klein dus, en behoorlijk licht!
Inderdaad, hier dezelfde Asus adapter en dat ding weegt niet veel, al kan het bij dit model uiteraard anders zijn. Verder; mooie ultrabook, ik wacht nog op passieve i5's of een echte quad core met luchtkoeling, zodat je echt een mobiele krachtpatser hebt!
haha, een 65kWH batterij weegt waarschijnlijk een paar 100 Kg :)
Ik vind het zo vreemd dat laptops in NL nog steeds met Win8 verkocht worden (deze ook). Windows 10 pre-installed wacht ik nog even op. Cleane install is toch 'schoner'. Alhoewel je blijkbaar ook upgrade kunt doen en dan daarna alsnog een clean install (reset?). Moet je voor upgraden met windows-account etc. aan de gang, of kan dat ook zonder?
Dat is vrij eenvoudig te verklaren. De RTM was er rond halverwege juli. Vervolgens ga je laptops bouwen, specifiek voor Windows 10 (vergt toch weer andere drivers, bios-gedoe, etc). Dan gaan ze in de boot, dan gaan ze naar distributeurs, dan naar de (r)etailers. En voila, je bent al snel 6 weken verder. De kans is groot dat het gros van de laptops (eender welke fabrikant), pas eind september standaard voorzien is van Windows 10.
Maar in de USA kun je wel laptops met win10 van de plank bestellen. Dat is dan toch vreemd?
Dat kan in Nederland ook, bij zeer beperkte modellen. Die zijn dan nieuw (qua model), terwijl er van anderen nog voorraad is. Stel je voor dat er tienduizenden laptops verkocht worden per maand, en je weet, Win 10 komt eraan. Moet je dan je voorraad helemaal leeg verkopen, met de aanzienlijke kans dat modellen uitverkocht raken en je marktaandeel verliest, of neem je het op de koop toe dat je nog wat voorraad hebt, ook al is er een nieuw OS beschikbaar (dat middels een update ook uitstekend draait op je huidige voorraad).
Nee, je kan een lokaal account blijven gebruiken. Alleen werken sommige functies zoals cortana dan niet. Die werkt sowieso nog niet in het Nederlands maar toch.
ik doel niet op wel of geen lokaal account kunnen gebruiken in het OS, maar voor het upgraden (gratis win10-key krijgen). Kan dat ook met alleen lokaal account?
Dat is prima te doen. Hooguit dat je Windows 10 moet forceren, zodat je meteen begint met downloaden. Je hebt volgens mij een Microsoft-account nodig om te reserveren.

Om de Windows 10-download te forceren kan je op Tweakers zoeken, of gewoon op de website van Microsoft.
Je moet Windows 10 niet forceren. Dit kan leiden tot productkeys die niet geldig zijn omdat de tool niet echt door de support van Microsoft wordt ondersteund. Je moet het echt doen via het logo voor een probleemloze upgrade. Daarna kan je een clean reset doen inderdaad.

Bron: Zelf support gebeld na forceren bij een van mijn pc's. Code was geblokkeerd en mij werd gezegd om via het Windows logo de upgrade te doen. Dus weer te reverten naar w7.
Vreemd en vervelend voor jou! Ik heb al een tiental klanten geholpen met het upgraden en aangezien ik dit zo efficiŽnt qua tijd heb uitgevoerd, heb ik bij allen via de tool van Microsoft Windows geÔnstalleerd. Tot nu toe heb ik geen klachten ontvangen (afkloppen!).
Ik denk dat het aan Windows 7 ligt
Je kunt direct vanuit de tool upgraden, zowel vanaf Windows 7 en Windows 8.1.

Wat je niet moet doen: installatiemedia maken in Win 7/8.1 en vanuit daar direct een schone installatie doen. Dan word je uiteindelijk niet geactiveerd. Eerst upgraden dus, via media creation tool of wachten op 'logo' maakt niet uit.
Het maakt bij Windows 7 wel degelijk uit. Maar je kan het altijd proberen natuurlijk
Jelle, je hebt het over de touchpad-drivers. Weet jij wat voor touchpad er in deze laptop zit? De touchpad van de "oude" UX305 ondersteunt namelijk maar zeer beperkt meerdere vingers, vanwege de proprietary driver. Ik kan dus niet met drie vingers klikken voor middelmuisknop. Heel irritant. Als dit dezelfde hardware is dan is versneld overstappen naar Windows 10 wel een leuk idee denk ik.
Nee, weet ik niet zeker. Ik dacht Synaptics, maar de laptop is al terug dus ik kan het helaas niet checken.
OK, thanks. De "oude" heeft in ieder geval zeker weten geen Synaptics, helaas.
Dan denk je een perfecte ultrabook egen te komen. Geen toestenbord verlichting :(. Gebruik ik toch wel relatief veel onbewust en geeft het net wat extra premium gevoel.

Heb dat overigens wel vaker met Asus, erg mooie laptops maar er is altijd net iets wat mij dwarszit met wat ze releasen.

Ik vraaag me af of dit een full unobody ontwerp is of gewoon een kunstof chassis met een aluminium shell eromheen.
Zover ik weet is het ful unobody, afgeleid van de core m variant :)
Unobody? Als je unibody bedoelt: who cares? Dat geeft geen voordelen. Is puur makreting-gelul. Sterker nog, het is een nadeel: noch jijzelf, noch een monteur kan makkelijk een onderdeel vervangen of upgraden.
Te duur voor wat het is (i 7)

Misschien mooi van buiten maar als je hem openklapt lijkt het een retro scherm met die veel te grote rand , gewoon spuuglelijk .

FHD scherm en slecht kleuren voor die prijs ?

Geen toetsenbordverlichting is een grote misser voor velen en aan die prijzen zeker ! Dat je toch blind typt is een flauw argument.

"9" is een sterk overdreven score.
§1200 voor een ultrabook met i7 en een accuduur van ruim 11 uur vind je te veel?

Verklaar je alsjeblieft nader.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True