Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 138 reacties

Het is als tabletfabrikant moeilijk om je anno 2015 nog te onderscheiden. Apple heeft een groot deel van de markt in handen - voor veel mensen staat tablet synoniem aan iPad - en de wat opvallendere tablets, zoals die met stylus, of convertibles met Windows, lijken bij het grote publiek niet aan te slaan.

Veel gebruikers lijken gewoon een simpel apparaat te willen; een touchscreen, goede software en apps, en dat is het. Dat maakt het moeilijk om boven het maaiveld uit te steken. Zoals enige jaren geleden door Samsung gesteld werd in een door Apple aangespannen rechtszaak over de Galaxy Tab-serie: lijken alle tablets niet op elkaar? Zijn het niet gewoon schermen met een randje er omheen?

Galaxy Tab S 2

Als dat waar is, betekent het dat er één onderdeel is waar je dus wel degelijk kunt innoveren en wel degelijk het verschil kunt maken: het scherm, dat deel van de tablet dat een groot deel van de voorkant bestrijkt en een raam vormt naar de software die erop draait.

Vrijwel alle fabrikanten gebruiken lcd's, veelal van LG, Samsung of JDI, met hoge resoluties en steeds betere kleurweergave. Samsung is echter de enige fabrikant die daar iets tegenover heeft gesteld: zijn Super Amoled-techologie, die een veel hoger constrast levert dan lcd's en dus indrukwekkender oogt.

De fabrikant deed dat voor het eerst een aantal jaar terug, met de Tab 7.7 uit 2011. Vorig jaar kwam de Galaxy Tab S-serie uit, bestaande uit een 10,5"- en een 8,4"-model. De beeldkwaliteit van deze tablets is inderdaad indrukwekkend, maar ze worden tegengehouden door ondermaats presterende hardware waar de gebruikservaring onder te lijden heeft. Dat moet met de volgende generatie, die begin september uitkomt, beter gaan. Wij konden deze nieuwe Galaxy Tab S2-modellen kort uitproberen.

Nieuwe maten, nieuwe resoluties

Op de vernieuwde hardware komen we later terug, interessanter om mee te beginnen is de aangepaste schermverhouding en resolutie. Waar de eerste Tab S-tablets een 16:10-breedbeeldverhouding hebben, zijn de nieuwe Tab S-modellen 4:3 - net als bijvoorbeeld de iPad. Ook de nieuwe maten, met een kleiner 8"-model en een groter 9,7"-model, doen aan Apples tablet-lineup denken. De stap van breedbeeld naar een vierkanter formaat werd gemaakt na uitgebreid gebruiksonderzoek waar volgens Samsung uitkwam dat mensen vaker apps gebruiken, browsen en lezen, dan dat ze media bekijken.

Galaxy Tab S 2Galaxy Tab S 2

Samen met die wijziging komt ook een verandering in resolutie, en enigszins tegen bestaande trends in heeft Samsung die naar beneden bijgesteld. Zowel het 8"- als 9,7"-model hebben een resolutie van 2048x1536 pixels, tegenover 2560x1600 pixels van de vorige generatie. Dat is niet erg, want de pixeldichtheid is alsnog prima en het beeld heeft er niet zichtbaar onder te lijden in scherpte. Het zorgt er wel voor dat de gpu wat minder werk hoeft te verzetten en dat is natuurlijk gunstig voor de prestaties.

Net als de vorige Tab S-modellen, maken ook deze nieuwe tablets erg veel indruk op het vlak van beeldkwaliteit. Vooral als je video gaat bekijken, met vaak donkere tinten en misschien wel diep zwart, valt op hoeveel mooier en contrastrijker het beeld van een amoled-scherm is ten opzichte van een lcd. Ga je echter tekst lezen of andere dingen doen met een veelal witte achergrond, zoals webbrowsen, dan verdwijnt dit wow-effect grotendeels. Foto's op webpagina's zien er dankzij het hoge contrast nog steeds erg mooi uit, maar zonder een donkere achtergrond is het effect minder indrukwekkend.

Galaxy Tab S 2De maximale helderheid van het scherm die je als gebruiker zelf kunt instellen is prima, maar niet uitzonderlijk hoog. Gelukkig hebben de Tab S-modellen, net als de Galaxy S6, een soort 'overdrive' modus waarbij de tablet de helderheid verder opschroeft als er veel licht op de lichtsensor valt. Daardoor zijn de Tab S2-tablets ook goed buiten te gebruiken, al blijf je op een zonnige zomerdag altijd last van reflecties houden.

De kleurreproductie hebben we tijdens de korte hands-on niet kunnen meten, maar van vorige Samsung-apparaten weten we dat het veelal snor zit. Dat is niet zo in de standaard geselecteerde dynamische stand, maar wel in de Basis-modus, die netjes correspondeert met de srgb-kleurruimte.

Behuizing

Samsung is het laatste jaar druk bezig om het 'plastic' imago van zich af te schudden en te bouwen aan een 'premium' uitstraling. Dat begon vorig jaar met de Note 4 en Galaxy Alpha - beiden met metalen rand - en de fabrikant zette dat door in de Galaxy A-telefoons en de S6 en S6 Edge. Ook voor de Tab S2-lijn heeft Samsung voor metaal gekozen, al gaat het in dit geval enkel om de rand. De achterkant van de tablets is van kunststof. De twee materialen sluiten goed aan en matchen visueel ook goed, waardoor de tablets niet alleen een strakke uitstraling hebben maar ook nog eens stevig aanvoelen. Vergeleken met de eerste Tab S-tablets zien ze er inderdaad meer 'premium' uit.

Ze zijn ook een stukje dunner en lichter, zowel dan hun voorgangers maar ook dan beide iPads van Apple: het 9,7"-model weegt 389gram en is 5,6mm dik, terwijl het kleinere 8"-model 265 gram weegt en eveneens een dikte heeft van 5,6mm. Beide tablets komen in een witte en zwarte uitvoering beschikbaar, waarbij de zwarte meer naar donkerblauw lijkt te neigen. Aan de achterkant van de tablets zitten twee magnetische bevestigingspunten voor een optioneel toetsenborddock.

Galaxy Tab S 2Galaxy Tab S 2Galaxy Tab S 2Galaxy Tab S 2Galaxy Tab S 2

De bij Samsung zo bekende combinatie van een brede fysieke homeknop met twee capacitieve knoppen aan weerszijden vinden we ook bij deze twee tablets weer terug. Net als bij de Galaxy S6 en S6 Edge is ook hier de homeknop voorzien van een vingerafdrukscanner en uit ervaring weten we dat die erg gemakkelijk en snel werkt. De speakers zitten aan de onderzijde van de tablet in de rand verwerkt. Dat zorgt ervoor dat je geluiden ook nog prima hoort als de tablet plat op tafel ligt, maar als je een filmpje gaat kijken komt het geluid opeens uit de rechterkant, waarmee van een stereo-effect niet te spreken valt. Eigenlijk horen volgens ons speakers van een tablet altijd aan de voorkant te zitten.

Rondom de tablet is weinig nieuws te vinden: de aan-uit- en volumeknoppen zitten rechts, daaronder zit nog een micro-sd-slot, en achterop zit de 8-megapixelcamera.

Hardware

Beide modellen van de Tab S2 hebben een Exynos 5433-soc uit Samsungs eigen fabrieken. Die chip zagen we voor het eerst in de Exynos-variant van de Note 4 en is nauw verwant aan de Exynos 7420 uit de Galaxy S6 en S6 Edge. Hij bestaat uit vier Cortex A57-kernen op maximaal 1,9GHz en vier Cortex A53-kernen op maximaal 1,3GHz. Die cores zijn gekoppeld aan een Mali T760-gpu met zes kernen. Dat zijn er twee minder dan bij de Exynos 7420. Het geheel wordt gebakken op 20nm en staat in verbinding met 3GB lpddr3-geheugen. Even snel als de 7420 is de 5433 dus niet, maar op papier is het zeker geen traag ding.

  Exynos 5433 (Tab S2) Exynos 7420 (Galaxy S6)
Cores 4X A53 @ 1,3GHz 4x A57 @ 1,9GHz 4X A53 @ 1,5GHz 4x A57 @ 2,1GHz
GPU Mali T760 MP6 @ 700MHz (206GFlops) Mali T760 MP8 @ 772MHz (302GFlops)
Geheugen LPDDR3 (13,2GB/s) LPDDR4 (24,8GB/s)
Procédé 20nm 14nm FinFet

Het is altijd moeilijk om de snelheid van een smartphone of tablet te beoordelen tijdens een eerste onthulling omdat de apparaten nog niet gebruikt zijn en maar weinig apps bevatten. Toch lijkt Samsung een goede stap gezet te hebben. Toen we de eerste generatie Tab S-tablets vasthielden viel namelijk meteen al op dat het geen snelheidsmonsters waren en de gebruikte hardware moeite had om al die pixels aan te sturen. Dat gevoel hebben we bij de Tab S2 zeker niet, dus ze komen al beter uit de startblokken. De modellen die wij te zien kregen draaiden nog Android 5.0.2, maar bij release moeten ze Android 5.1 draaien. Dat zou ook nog voor wat snelheidswinst moeten zorgen.

Ook positief is dat beide modellen standaard 32GB aan boord hebben en dat ook een micro-sd-slot aanwezig is. Even waren we bang dat deze net als bij de Galaxy S6-telefoons afwezig zou zijn, maar Samsung ziet bij een tablet gelukkig wel het nut in voor uitbreidbaar geheugen. Of de opslag het ufs 2.0-geheugen is uit de Galaxy S6, wisten aanwezige Samsung-medewerkers niet. Op draadloos vlak beschikken de tablets over wifi b/g/n/ac, bluetooth 4.1 en gps.

De accucapaciteit van de tablets bedraagt 4000mAh en 5870mAh. Dat is minder dan bij de voorgangers: die beschikten nog over accu's van respectievelijk 4900mAh en 7900mAh. Waarschijnlijk hoopt Samsung dat verschil goed te maken door lagere stroomconsumptie van de soc en het scherm.

Tot slot

De eerste generatie Galaxy Tab S-tablets viel op door de prachtige schermen, maar de rest van de componenten wist datzelfde niveau niet te halen. Samsungs tweede poging lijkt het beter te gaan doen. De tablets zijn dunner, lichter en steviger en - afgaande op onze eerste indruk - ook een klap sneller en fijner om mee te werken.

Wie veel video kijkt op zijn tablet zal wellicht teleurgesteld zijn in de verandering in beeldformaat. Wij vinden het eigenlijk wel een goede keus, het 4:3-formaat laat zich wat fijner in portretstand gebruiken en de zwarte balken die je te zien krijg bij het kijken van video vallen dankzij het diepe zwart van de amoledschermen niet zo erg op.

Met adviesprijzen van 399 en 499 euro worden de Tab S2-tablets niet goedkoop, maar ze moeten het dan ook opnemen tegen de marktleider; Apples iPads. Dat Samsung het op de iPad gemunt heeft is overduidelijk: met een 8"- en 9,7"-model met resoluties van 2048x1536 pixels en vingerafdrukscanners lijkt de Tab S2-lineup op die van Apple. Samsung heeft met zijn amoled-schermen een duidelijk punt waarmee het zich onderscheidt van alle concurrenten en de hardware ziet er op papier goed uit. Of Samsung daarmee de concurrentie verslaat zullen we ontdekken wanneer we Samsungs nieuwe tablets kunnen testen voor een uitgebreide review.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:


Door Wout Funnekotter

- Hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers en heeft zich lange tijd beziggehouden met het testen en recenseren van allerlei producten, met een nadruk op mobiele technologie. Sinds augustus 2015 is hij hoofdredacteur. In die rol werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren. Wanneer de tijd het toelaat, schrijft hij nog wel eens een review.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (138)

Nu.nl geeft nog opvallende extra informatie over de accu's:
"De accu van de Tab S2 is op beide formaten kleiner dan in de voorganger. De 9,7 inch-versie heeft een accu van 5.870 mAh, waar de voorganger van 10,5 inch was voorzien van 7.900 mAh. Bij de Tab S2 van 8 inch is de capaciteit 4.000 mAh, waar de Tab S van 8,4 inch een accu van 4.900 mAh had."

Ik kan me niet voorstellen dat Samsung kiest voor een kortere accuduur. Zou je dan aan kunnen nemen dat de lagere resolutie en nieuwe processor dermate zuiniger zijn, dat dezelfde accuduur als de oude generatie behaald kan worden?
Waarom dan niet gewoon dezelfde accu? Een langere accuzuur is toch alleen maar fijn? En die paar mm dikker daar zeurt echt niemand over hoor!
Blijkbaar vinden ze de accuduur met de kleinere accu al voldoende. Met een kleinere accu willen ze blijkbaar op gewicht, formaat en misschien kosten besparen. Stel dat ze als doel 10 uur accuduur hebben en met deze kleinere accu halen ze dat, dan krijgen de andere aspecten van de tablet een hogere prioriteit.

Langere accuduur is fijn, maar niet per se heel relevant als deze lang genoeg is. Mijn iPad 3 laad ik 1x in de twee weken op, die hoeft van mij geen langere batterij duur. Hij had van mij ook de helft mogen hebben, als hij dan minder zwaar was.

Om het in een groter perspectief te plaatsen: stel dat de accu van je smartphone 6 maanden zonder opladen kan, dan vindt niemand het erg als dat 5 maanden wordt als de smartphone een beter formaat en gewicht krijgt. Dat is anders dan 1 keer per dag of 4 keer per dag opladen.
1 keer in de twee weken weken opladen? Gebruik je hem minimaal zou ik zeggen. ga me alweer storen aan de korte batterijduur.
Waarschijnlijk wel. Nieuwere SoCs leveren steeds meer rekenkracht terwijl ze minder stroom verbruiken. Dat zie je bij de Snapdragon SoCs ook. Daarnaast valt de iets lagere resolutie ook positief uit voor de accuduur.

Ik wacht uiteraard de reviews van deze tablet af! Het is nog lang geen september...
dit is geen nieuwe soc....
Sterker nog het is een best ouwe soc (note4)

Hij is niet gemaakt op de laatste super zuinige techniek van bv de s6 socket.
De SoC is nieuwer dan die van de S1. Verder is het wel een moderne SoC.
Dat is precies het idee, net als bij de Galaxy S6 en zijn kleine accu. Goed punt trouwens, heb nog een stukje toegevoegd over de accu's.
en we hebben gezien hoe goed die beslissing was voor de S6....

Echt drama dit weer, (we moeten natuurlijk de echte gebruikstests nog even afwachten) maar een forse mindere accu puur en alleen om weer super dun en licht te zijn..
Weer form over function. erg erg jammer.
Heb nog maar weinig mensen horen klagen over de accu duur van de s6
Vreemd ik hoor alleen maar klagen. Daarnaast ook review sites waar ze een paar maanden met de s6 hebben rond gelopen
Ik kan me niet voorstellen dat Samsung kiest voor een kortere accuduur.
Wie zegt dat ze kiezen voor een kortere accuduur? Ze kiezen voor accus met minder capaciteit maar dat wil niet zeggen dat de accuduur daar onder moet lijden.
De stap van breedbeeld naar een vierkanter formaat werd gemaakt na uitgebreid gebruiksonderzoek waar volgens Samsung uitkwam dat mensen vaker apps gebruiken, browsen en lezen, dan dat ze media bekijken.
Ow wauw. Dat ontdekken ze na 5 jaar? En wat zou er in een kantoor omgeving gebeuren? Fabrikanten hebben ons breedbeeld monitoren in de strot geduwd welke vanwege het kleinere oppervlak per geadverteerde inch feitelijk platbeeld monitoren zijn. 16:10 kan ik tegenwoordig mee leven maar 16:9 |:( .
16:9 is een prima formaat voor films. Maar soms ben productiever ben je op een meer vierkant scherm.

Mijn ervaring in het aanbod van monitoren voor pc's is dat er op dit moment zakelijk nog altijd wel ruime keuze is in:Het klopt wel dat er 5x zoveel keuze in aanbod is van 16:9 monitoren als de andere twee categorieŽn, maar ook in die andere twee categorieŽn is de keuze ruim.

Bij zowel laptops als mobiele telefoons zit men veel zwaarder vast aan 16:9 dan bij gewone monitors of tablets. Vrijwel elke telefoonfabrikant kiest voor 16:9 als ideale resolutie voor hun telefoons. Terwijl ook daar een meer vierkantere verhouding zou zorgen dat je veel meer letters kwijt kan op je scherm, zeker in de standaard portrait stand zorgt extra breedte voor veel meer potentiŽle informatie op je scherm.

[Reactie gewijzigd door nul07 op 20 juli 2015 07:56]

Als we over monitoren spreken is het absoluut achterhaalde onzin dat je tegenwoordig nog productiever bent op een zo-dicht-tegen-vierkant-verhouding-aan scherm, dan dat je op een bredere verhouding kan zijn. Vroeger was dat nog zo, maar tegenwoordig worden grote scherm formaten steeds meer standaard, dat men vanaf een bepaalde verticale lengte diminishing returns gaat ervaren wat betreft de productiviteit/comfort. Want schermen groeien, maar je bureau blijft op zijn plaats, waardoor je dan alleen nog maar hoger kan gaan, en vervolgens het centraal punt van het scherm steeds hoger boven je ogen uitkomt. Het is dan prettiger en praktischer om meer in de breedte uit te breiden; want het hoofd meer zijwaarts bewegen is minder vermoeiend en belastend dan constant op en neer. Daarom zie je na het 32" formaat met 16:9 steeds meer fabrikanten 34" formaten met 21:9 verhouding produceren, en redelijk weinig 34" en hoger in 16:9 (er zijn wel veel 40" en hoger groottes verkrijgbaar, maar bijna allemaal zijn die niet gemaakt voor op een bureau voor persoonlijk gebruik).

Monitoren bevinden zich dan ook een totaal andere wereld dan tablets. Er is geen generale regel voor elke scherm grootte in elke situatie die dicteert dat je productiever bent bij beeldverhouding X ten opzichte van de rest. De reden waarom 16:10 dan prettiger is dan 16:9 bij een tablet, is omdat voor productiviteit je een tablet normaliter in portret modus vast houd, en dan een 16:10 verhouding simpelweg beter in de hand(en) ligt. Ook ligt in deze verhouding de focus van je gezichtsveld altijd dichter in de buurt bij het centerpunt van het scherm, wat ook belangrijk is voor meer productiviteit.
Des te "platter" de beeldschermverhouding des te kleiner het beeldschermoppervlak. Het is voor fabrikanten dus voordeliger om een 16:9 scherm te maken van bv 24" dan een 4:3 scherm van 24". De schermdiagonaal is uiteindelijk de verkoopterm waar naar gekeken wordt, niet het scherm oppervlak.

Fabrikanten verkopen dus liever een 16:9 scherm dan een 4:3 scherm (voor de dezelfde prijs). De gemiddelde consument zal denken dat de schermen even groot zijn, maar dat zijn ze niet.

Een 16:9 scherm met een diagonaal van 24" heeft een breedte van 20.9" en een hoogte van 11.8". Het totale oppervlak in daarmee 246 inch^2.
Eem 4:3 scherm met een diagonaal van 24" heeft een breedte van 19.2" en een hoogte van 14.4". Het totale oppervlak is daarmee 276 inch^2.
Het 4:3 scherm heeft dus 13% meer oppervlak dan een 16:9 scherm.
Het gezichtsveld van een mens is ongeveer 17:11 daarom werd 16:10 ingevoerd omdat dat het beste zou zijn in het algemeen.
Zelf heb ik een Ipad 4 waar ik dagelijks app/games of internet ( leest makkelijker), maar heb ook een Galaxy tab S en kijk hier zeer vaak films/series op (kijkt heerlijk).
Ja dat is leuk voor een film of een game, maar bij een word document heb ik liever die 4:3 verhouding als er ook nog een toetsenbord op je scherm wordt gebruikt in landscape.

Ik gebruik trouwens veel liever mijn iPad 4 voor Netflix dan mijn tab s omdat het scherm echt heel veel beter is.
Ook een groot voorbeeld van breedbeeld monitoren is dat je vaak twee schermen naast elkaar kunt plaatsen (bijvoorbeeld internet explorer en Word). Een typisch gebruik dat je niet zult zien op een tablet. Vandaar dat op basis van mijn boerenverstand ik de uitkomsten kan begrijpen.
Dat vind ik toch echt veel te sterk uitgedrukt. Ik bekijk deze pagina nu op een 27" 16:9 scherm en ik vind hem voor dit gebruik (lange web pagina) veels te laag. En een 27" scherm is echt niet de norm, de meeste mensen hebben veel kleinere schermen.
Juist 16:9 is heel geschikt voor telefoons. Vooral omdat je toestellen dan minder breed worden.
Ze blijven dan met 1 hand bedienbaar.

Verder vind ik inderdaad 4:3 altijd de beste oplossing, behalve bij videomateriaal.
Sommige games bieden trouwens ook een bredere pov bij een andere verhouding.
Maar door de hud blijft er vaak wel erg weinig over

[Reactie gewijzigd door Sinned123 op 20 juli 2015 07:52]

Juist 16:9 is heel geschikt voor telefoons. Vooral omdat je toestellen dan minder breed worden.
Ze blijven dan met 1 hand bedienbaar.
Ik heb net even gekeken bij m'n eigen duim, mijn maximale strekking, zowel horizontaal als verticaal zijn ongeveer even groot. Dus ook voor een full touch screen telefoon zou ik een bredere 4:3 verhouding wel zien zitten.

[Reactie gewijzigd door nul07 op 20 juli 2015 09:00]

Ja, maar de maximale strekking van je duim is +- een cirkel. Maar een halve cirkel is bruikbaar op je telefoon. Dus heb je verticaal meer bewegingsruimte. Ook geldt dat een smallere telefoon makkelijker met 1 hand vast te houden is.
blackberry bijvoorbeeld (als die nu ook nog eens grotere schermen ging uitgeven 8)7 )
Ikzelf vind breedbeeld inmiddels erg aangenaam op mijn PC, omdat ik constant window snapping gebruik: 2 apps die elk exact de helft van het scherm innemen. Op een 4:3 monitor is dat neit bepaald handig, op een breedbeeld model wel.

Moet er wel bij zeggen dat ik dit doe op een 1440p model: met 1080p heeft elk venster amper 960 pixels in de breedte,w at soms wat krap kan zijn.
Met monitoren: 16:9 brengt 2 applicaties naast elkaar. Doe je niet met een 4:3 scherm :+
Voor tablets waar minder vaak apps naast elkaar draaien kan 4:3 beter zijn.
Maar ga je TV kijken of films dan is 4:3 |:( en 16:9 :)
Doe je beide, dan is 16:10 het beste _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 20 juli 2015 10:35]

Ik moet zeggen dat op een desktop een breedbeeldscherm echt wel toegevoegde waarde heeft. Door met Windows+pijltje-link/rechts te werken kun je eenvoudig programma's naast elkaar zetten en ook nog wat zien. Gebruik ik zelf bijzonder vaak, zeker i.c.m. Excel.

Ook op een tablet in een werkomgeving kan dit heel handig zijn: Een agenda van je vergadering met ernaast de stukken die je behandeld, i.p.v. de hele tijd te switchen tussen verschillende apps/documenten. Maar dan moet dit wel een breedbeeld tablet zijn, op een vierkante wordt dit een dun langwerping beeld waar je geen tekst meer op kan lezen.
Speak for yourself :) 16:9/16:10 is voor veel toepassingen prima. Games zijn tegenwoordig voor die verhouding gemaakt, mensen die foto's bewerken hebben met 16:10 een verhouding die dichter bij de verhouding van de foto ligt (15:10 oftewel 3:2) dan 4:3 en bijvoorbeeld CAD-programma's hebben links en rechts werkbalken waardoor je werkveld ongeveer vierkant wordt: ideaal.

Ik zou dus "in een kantooromgeving" helemaal geen 4:3 hoeven. Ja, ik heb er een op z'n kant naast mijn 16:10 monitor staan om documenten weer te geven, maar in 4:3-stand vind ik het niet nuttig.

Wat ik dus zeggen wil: je moet niet alle kantoormensen over 1 kam scheren :)
16:9 is nog wel te doen op een 27" scherm dan krijg je 1440 pixels in de hoogte.
1080 pixels in de hoogte is te weinig om A4 fatsoenlijk te kunnen lezen.
Maar 2560x1600 pixels zou fijner zijn of retina :)

[Reactie gewijzigd door bouwfraude op 20 juli 2015 09:44]

Retina is zo 2012. Je bedoelt 4k :)
Of meteen een 5k @ 5120x2880
2560 x 1440 in Retina komt uit op een scherm van 5120 x 2880 pixels.
2560 x 1440 in Retina komt uit op een scherm van 5120 x 2880 pixels.
Retina betekent dat de pixels zo klein zijn, dat je ze op een voor het apparaat normale kijkafstand niet meer te onderscheiden zijn. De resolutie van het scherm is dus hoger dan het oplossend vermogen van je ogen.

Apple heeft de resolutie simpelweg met 2 vermenigvuldigd (dus 4 x zoveel pixels) om van een gewoon scherm een retinascherm te maken. Maar dat wil niet zeggen dat dat altijd opgaat, dat ligt aan de grootte van het scherm en de nominale kijkafstand!
retina is niks anders dan een marketing term. het verschilt enorm per persoon wat je wel en niet ziet/merkt, maar dat de (oorspronkelijke) retina schermen zichtbaar onderdoen voor moderne schermen is duidelijk.
retina is niks anders dan een marketing term.
Klopt. Een term die aangeeft dat het scherm beter is dan je ogen.
het verschilt enorm per persoon wat je wel en niet ziet/merkt
Er zijn zoveel zaken die per persoon verschillen. Sommige mensen kunnen de bijvoorbeeld shift toets niet vinden aan het begin van een nieuwe zin!

Voor 95% van de mensheid is de resolutie van een retina apparaat opvoeren zinloos.
maar dat de (oorspronkelijke) retina schermen zichtbaar onderdoen voor moderne schermen is duidelijk.
O ja? Voor wie is dat duidelijk?

De Apple retina IPS schermen kunnen inderdaad beter. Je zou ze kunnen vervangen door retina AMOLED schermen. Dezelfde hoge (retina) resolutie, maar betere pixeltechniek.

Een telefoon met een 4K scherm is echt niet beter dan een telefoon met een full HD scherm, tenzij je er altijd met een loep naar kijkt.
Apple heeft de resolutie simpelweg met 2 vermenigvuldigd (dus 4 x zoveel pixels) om van een gewoon scherm een retinascherm te maken. Maar dat wil niet zeggen dat dat altijd opgaat, dat ligt aan de grootte van het scherm en de nominale kijkafstand!
Bedankt voor het intrappen van die open deur. ;)

[Reactie gewijzigd door n-evo op 21 juli 2015 12:12]

Je snapt dat je opmerking dus niet op gaat? Want die is afhankelijk van schermgrootte. Marketing van een paar jaar geleden ;)
Retina = zo snel mogelijk vergeten die marketinggepraat.
Met FHD/2K/4K weten we tenminste waar het over gaat.
Bedankt voor het intrappen van die open deur. ;)
Geen dank, graag gedaan!

Jij bedankt voor je je avanceerde mathematische berekening:
2560 x 1440 in Retina komt uit op een scherm van 5120 x 2880 pixels.
"je je avanceerde" nog wel! Maar natuurlijk, ook geen probleem hoor.
De 8" versie gaat 399!!!! kosten. Echt veel te veel geld. Toevallig afgelopen week de Ipad mini 2 bij de mediamarkt voor 277 euro. Hoop voor Samsung dat de daadwerkelijke verkoopprijs scherper is dan de adviesprijs.
Ze zijn inderdaad duur, maar deze prijzen zijn wel voor de 32GB versie met 3GB RAM, dacht ik op te maken uit de tekst.

Daarnaast is de iPad 2 mini het vorige model. De iPad 3 mini met 16GB is §355,- en met 64GB kost hij §469,-. Wat betreft prijs zit je dus gelijk aan de nieuwste generatie iPad.

Dus beide merken zijn veel te duur ;)

[Reactie gewijzigd door Framoes op 20 juli 2015 09:09]

Apple is altijd duur geweest. Kennelijk wil Samsung nu ook de hoge winstmarges van Apple halen, maar de vraag blijft dan natuurlijk of de Tab de prestaties en ervaringen van de iPad kan evenaren. Ik vind de specs buiten het scherm iig. niet bijzonder.

Wat ik ook vreemd vind is dat Samsung in de Tab mindere compontenten gebruikt dan in de S6. Ik verwacht juist betere specs, om te compenseren voor het grotere scherm.
Apple is altijd duur geweest. Kennelijk wil Samsung nu ook de hoge winstmarges van Apple halen, maar de vraag blijft dan natuurlijk of de Tab de prestaties en ervaringen van de iPad kan evenaren. Ik vind de specs buiten het scherm iig. niet bijzonder.
Maar hoeveel applicaties draai je op een tablet die veel zware hardware nodig hebben? De interface moet vloeiend zijn (en die is het), je moet voldoende geheugen hebben (ook redelijk hier). De meeste spelletjes zijn van een hemeltergend niveau dat je daar ook geen i5 voor nodig hebt op dit moment. In een telefoon heb je nog een goede CPU nodig of de camera af te handelen maar dat is bij een tablet zelden een reden.
Ben ik het mee eens, maar als de hardware niet bijzonder hoeft te zijn, dan hoort daar ook geen bijzondere prijs bij, toch? Nu vragen ze een premium prijs voor avarage hardware.

Waar het eigenlijk op neer komt is dat ik het onlogish vind van Samsung om zich te gaan richten op de premium markt. Dat werd mij iig. duidelijk bij de introductie van de S6: ook premium prijzen.

Samsung heeft altijd producten aangeboden voor normale prijzen waarmee ze groot zijn geworden, dus waarom ineens de omslag naar de premium markt, waar Apple heer en meester is en waar het moeilijk doordringen is?
Niet geheel onlogisch. De marges zijn beter in de premium markt en OLED is premium, duur in productie en onderscheidend. Het zou bijna dom zijn om het niet te proberen als je de techniek en benodigde productieschaal (incl. schaalvoordelen) en in huis hebt dankzij je smartphone tak.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 20 juli 2015 19:45]

Een groter scherm verlangt niet direct hogere specs behoudens de accu (die is nog steeds flink groter dan bij de S6). Resolutie wel en laat die nu lager zijn dan bij de S6.... ;)
Het is wel voor het eerst dat Samsung bij hun tablets het prijskaartje ook kan verantwoorden. Ze hebben jarenlang matige meuk met beperkte specs op de markt gebracht, die hetzelfde was geprijsd als betere tablets van andere merken met Android.

Het type "nu gratis tablet bij ziggo/eneco/etc abonnement", dat na drie dagen niet meer vooruit te branden is.
Wat ik ook vreemd vind is dat Samsung in de Tab mindere compontenten gebruikt dan in de S6. Ik verwacht juist betere specs, om te compenseren voor het grotere scherm.
Het scherm is groter, maar heeft een lagere resolutie, met andere woorden, er is minder GPU power nodig. De Note 4 waar die (oude) SoC ook in zit heeft ook een hogere resolutie en die vaart er prima bij, dus ik zou me daar niet druk om maken.

De nieuwste SoC was wel leuk geweest voor het verbruik natuurlijk.

Daarnaast is 399 de adviesprijs, waar Apple zijn prijs het hele jaar vast zet en de verkoopprijs marginaal lager is dan de adviesprijs, is bij Samsung de adviesprijs zelden de verkoopprijs en daalt de verkoopprijs met de tijd (niet pas na een jaar, maar geleidelijk binnen het jaar).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 20 juli 2015 10:19]

Het enige verschil tussen de iPad mini 2 & 3 is de home knop, die bij de 3 ook is voorzien van een vingerafdrukscanner. Van binnen is het verder dezelfde hardware.

En wat is te duur? Ik gebruik sinds ik een iPad heb mijn computer thuis bijna niet meer. Dat is ook wel te zien aan het verbruik, ongeveer elke 2/3 dagen kan ik hem weer aan de lader hangen. Het was de investering meer dan waard en als hij morgen stuk gaat, haal ik gelijk weer een nieuwe.

En door Apple's ruime ondersteuning krijg ik er over een paar weken met IOS9 wat nieuwe multitasking opties bij.

Of Samsung de gebruikservaring en langdurige OS support kan evenaren moet nog blijken, maar gezien mijn telefoon heb ik daar niet al te veel vertrouwen in.
Het gaat niet om de verschillen, maar om welke generatie het is. De nieuwste iPad is alweer een half jaar uit. Dat betekent dat de vorige generatie zeker 1,5 jaar uit is. Je kan de prijzen dus niet met elkaar vergelijken, omdat die van de iPad al 1,5 jaar aan het dalen is.

Voor jou is het de investering waard, voor veel anderen is het een apparaat voor "erbij". Dus dan is op zijn minst relatief of het te duur is.

Uiteindelijk betaal je voor nieuwe iPads en Tab S2's hetzelfde en dat is natuurlijk redelijk wat geld.
Alle Apple iDevices zijn duur, vooral als je meer opslag wilt hebben. Maar je krijgt dan wel een prachtig apparaat met een OS dat daar speciaal voor gemaakt is!

Samsung kan heel goed hardware maken, maar is een ramp met software. Ze weten Android, dat op een tablet toch echt minstens 2 gradaties slechter is dan iOS, kreupel te maken.

Het doet me goed te horen dat Samsung nog steeds goed kan kopiŽren:
Ook de nieuwe maten, met een kleiner 8"-model en een groter 9,7"-model, doen aan Apples tablet-lineup denken. De stap van breedbeeld naar een vierkanter formaat werd gemaakt na uitgebreid gebruiksonderzoek waar volgens Samsung uitkwam dat mensen vaker apps gebruiken, browsen en lezen, dan dat ze media bekijken.

Samen met die wijziging komt ook een verandering in resolutie, en enigszins tegen bestaande trends in heeft Samsung die naar beneden bijgesteld. Zowel het 8"- als 9,7"-model hebben een resolutie van 2048x1536 pixels, tegenover 2560x1600 pixels van de vorige generatie. Dat is niet erg, want de pixeldichtheid is alsnog prima en het beeld heeft er niet zichtbaar onder te lijden in scherpte. Het zorgt er wel voor dat de gpu wat minder werk hoeft te verzetten en dat is natuurlijk gunstig voor de prestaties.
De afmetingen, de verhoudingen en de resoluties zijn gelijk aan die van de iPads van Apple. Dat is goed nieuws voor de makers van Android tablets apps, ze kunnen de voor de iPad geoptimaliseerde resolutie gebruiken.

Tot slot hoop ik dat de iPads er ook beter van worden. Hun IPS schermen zijn al zeer goed, maar als de iPads met deze Samsung AMOLED schermen worden uitgerust, kunnen ze nog beter worden.
De S2 zijn bedoeld als concurrentie voor de iPad Air 2. Ik ben heel benieuwd of het Samsung lukt dit waar te maken trouwens met een uitgeklede SoC. Als je de prijs van de S2 + een grote SD kaart vergelijkt met een grote versie van de iPad Air 2 is deze Samsungtablet niet heel slecht geprijsd.

Die mini tablets van Apple met 1 GB RAM zijn niet te vergelijken met deze S2 IMO.
Dat is bij Samsung dus ook altijd het geval geweest. Prijs zal binnen een maand zeker 10-20% onder de adviesprijs liggen, zo gaat dat al jaren bij ieder Samsung product.

Onder de 277 zie ik m niet dalen, maar dat zal te maken hebben met dat de opvolger van de iPad Mini 2 al meer dan een half jaar in de winkel ligt en deze tab net nieuw is.
uuuh... maar de Apple iPad mini 3 kost toch dat ook gewoon? Ik zie de Apple met Peren vergelijking niet.
Zo, Wout heeft nachtdienst.

Toch vind ik dat schermformaat jammer. Ik kijk bijvoorbeeld veel films op de tablet, en dat is eigenlijk ook het enige waar ik dat ding voor gebruik. Heb nu een iPad en ik vind zwarte balken boven/onder niet heel fijn kijken. Schermvullend is helemaal een ramp want dan krijgt iedereen een raar uitgerekt hoofd.

Maar ik zal waarschijnlijk ook niet de standaard gebruiker van hun onderzoek zijn, en vele gebruikers zullen er wel blij mee zijn om er normaal op te kunnen werken/spelletjes te spelen. Toch hoop ik wel dat de fabrikanten niet de gebruikers vergeten die veel media gebruiken op een tablet. Dus toch nog heel af te toe een tablet uitbrengen met een 16:9 / 16:10 formaat met een weergaloos scherm.
Nou zeg jij ook al "veel media" te gebruiken, het artikel deed dat ook al... Veel video bedoel je, dat is namelijk het enige waarbij een breed scherm fijner is. Er is meer media dan alleen maar video. Voor het lezen van boeken en comics is 4:3 weer veel fijner, voor websites meestal ook (valt toch ook onder media?).
voor het luisteren van muziek vind ik 4:3 veel beter klinken dan 16:9 :P
Patrick? Where are you?
I can't hear you Spongebob. It is to dark in here. :)
Misschien is MX Player uit de play-store dan wat voor je, hier kun je onderandere de beeld verhouding mee instellen onder het kijken, vandaar ;)
Ook ik gebruik de Tab S 10.1 precies voor datgene waar ie in uitblinkt: film kijken (en dan vooral vanaf micro-SD). Voor alle andere zaken gebruik ik de iPad, met zijn duidelijk superieure gebruikerservaring en (tot dusver) snellere hardware.

Het 'betere gebruik in Portret-mode' zie ik voor het grotere model als flauwekul. Het scherm is te klein om internetpagina's prettig leesbaar weer te geven, tenzij deze zijn aangepast voor een klein scherm. Dit geldt ook voor veel andere content. Met hoes zijn trouwens de grotere model tablets nog te zwaar om langdurig in ťťn hand te houden, waardoor de voorkeur ligt bij Landscape-mode.

Ik zie de Tab S2 dus als een stap achteruit.

[Reactie gewijzigd door Ettepet op 20 juli 2015 05:35]

Wat is er "duidelijk superieur" aan de gebruikservaring van de Ipad ten op zichte van je Samsung tablet?
Zonder per se een flame war uit te lokken, wij hebben thuis zowel een iPad als een Android tablet (Nexus 7): in mijn ervaring scoort een iPad zeer goed in apps. Het wemelt van de tablet-optimized apps, games, etc, velen van hoge kwaliteit, terwijl het Android ecosysteem op dit gebied veel rommeliger en slechter is.

Een ander sterk punt is iOS, waarbij ik met name bij oudere mensen (en ook kinderen) zie dat ze veel minder kunnen verknallen.

Ook zijn iPads goed geprijsd. Waar Apple bij zijn andere produkten zich echt op het dure/high-end segment richt, zijn iPads vrij normaal geprijsd, je doet er lang mee, en je krijgt jarenlang updates.

Dus ja, ik zal kleur bekennen: ik kan geen enkele reden bedenken om een Android tablet te kopen. Nou ja, misschien vanwege Popcorn time.
Er staat een appeltje op de achterkant ;)

Maar zonder gekheid, Samsung maakt leuke hardware maar de software schiet nog steeds tekort. Hoewel het beter lijkt te worden voelt het allemaal nog steeds erg "bloaty" aan.
Zo, Wout heeft nachtdienst.
Jij wel, hij niet. Vermoedelijk heeft hij de preview eerst afgemaakt, en toen een publicatiemoment van 02:00 gekozen.
Ik kijk bijvoorbeeld veel films op de tablet, en dat is eigenlijk ook het enige waar ik dat ding voor gebruik. Heb nu een iPad en ik vind zwarte balken boven/onder niet heel fijn kijken. Schermvullend is helemaal een ramp want dan krijgt iedereen een raar uitgerekt hoofd.
Met amoled zijn zwarte randen ook echt dieper zwart dan met lcd. Wat dat betreft hoeft de niet optimale verhouding voor films niet eens zo heel storend te zijn. Zeker niet in een donkere kamer.

voor de echte filmliefhebber die films wil kijken vanaf de tablet zou een imax 21:9 tablet helemaal koning zijn. Maar die heb ik nog niet gezien in de pricewatch. Daarnaast is die beeldverhouding ook wel geschikt om met 2 vensters naast elkaar te werken. Een future die samsung traditioneel ondersteund.

[Reactie gewijzigd door nul07 op 20 juli 2015 03:05]

Met amoled zijn zwarte randen ook echt dieper zwart dan met lcd. Wat dat betreft hoeft de niet optimale verhouding voor films niet eens zo heel storend te zijn. Zeker niet in een donkere kamer.
Het is niet alleen dat het storend is, het punt is ook dat je gewoon een kleiner beeld hebt. Dat is de reden dat ik nog steeds een Nexus 7 heb ipv een Nexus 9: de winst qua beeldgrootte voor video is te klein.

Een groot deel van mijn gebruik bestaat uit video kijken. Ik wil daarom geen 4:3 tablet. Blijkbaar ben ik daarmee in de minderheid, dat is dan maar zo :)
Ik geniet nog steeds van mijn Tab S 10.5, geweldig beeld, geweldig design met het bronsachtige kleurtje en qua prestaties heb ik ook niks te klagen. Ik vind de S zelfs mooier dan de S2. Nou is de schermverhouding van de S2 niet wat ik zou kiezen omdat ik veel media op de S kijk, dat hij sneller is is leuk, maar heb je het echt nodig? Ik blijf iig bij mijn S!
voor mij Idem. En de snelheid "klacht" was destijds al vrij snel door firmware update opgelost. De TabS is erg fijne vloeiende tab.
Is het "laggen" van de tablet voorbij na de upgrade naar Lollipop?
Dit is voor iedereen natuurlijk en jij begrijpt misschien je S heel anders dan andere mensen dit doen.. Ook hierin blijft het de keuze voor elke gebruiker anders..

Ik heb zelf toen in een PC zaak de Tablet S zelf mogen testen en ook qua apps even mogen kijken wat tie doet en moest zeggen dat ik toch iets beter had verwacht van de tablet S.. Maar zoals ik nu zie is samsung naar een goede kant opgegaan.. Qua design is natuurlijk ieder wens en kan zijn voordeel/nadeel zijn, maar dat laat ik in het midden..

Als deze nog eens in prijs zullen zaken tegen die tijd, lijkt dit mijn eerste tablet die ik zelf ga kopen, aangezien ik toch wel eens tijd vindt om daar aan te beginnen.

Qua specs vindt ik dit toch wel een vooruitgang in plaats van zijn voortganger :)

Nu hopen dat het met de uitgebruide review ook dat naar voor komt.
Alleen de amoled schermen die in de Samsungs zitten maken het vaak al waard om zo'n tablet te kopen. Het is wel jammer dat in deze tablets de Exynos 5433 uit de note4 in plaats van de Exynos 7420 uit de s6 zit. Een nieuwere core, met meer gpu power past gewoon meer en beter bij een nieuwe high end tablet.

Weet trouwens ook iemand waarom de tablets niet met dual boot geleverd worden? Als je in China rondkijkt en shopt, dan hebben tablets steeds vaker wel dual boot, maar de grote fabrikanten leveren het nog niet.

[Reactie gewijzigd door nul07 op 20 juli 2015 03:10]

Ik vind het ook heel jammer van de SoC. Het had wel een tandje meer gekund. Alsof je ieder jaar 400-500 euro wil uitgeven voor en tablet. De gebruikte SoC in deze tablet is bijna verouderd tegen de tijd dat hij uitkomt. Je begint dus met een achterstand. De geruchten gingen al langer dat ze de Exynos 5433 gingen gebruiken dus ik was er al bang voor.
Tablets (of andere apparaten) worden niet in dual boot geleverd omdat de OS' developers daar niet zo van zijn. Die willen gewoon dat een apparaat gemaakt wordt voor hun OS en daarvoor geoptimaliseerd is en dat wanneer je het apparaat koopt, je in principe de keus hebt gemaakt en ze jou daarmee als gebruiker hebben binnengetrokken. Zeker voor iets als een tablet, waar er nog commercieel gewin zit aan het gebruik ervan, is het voor hun uiteraard belangrijk dat je daarbij blijft.

Er zijn wel pogingen gedaan om een apparaat uit te brengen die verschillende OS' ondersteunde, vorig jaar zijn er nog wat apparaten aangekondigd, maar ik denk dat daarmee ook meteen duidelijk is geworden wat de kansen daarvoor zijn.

Een voorbeeld is de Karbonn, waar MS een stokje voor gestoken heeft. Voor wat grotere apparaten had Asus de Duet aangekondigd, maar daar heeft Google een stokje voor gestoken. Verder had je nog die Asus Transformer AiO-tablet-AIO-dingen die zowel Windows 8 als Android kon draaien, maar wat daarmee gebeurd is? Waarschijnlijk hetzelfde als de Duet.

Kortom, dual boot op mobiele apparaten zul je (in het westen, op apparaten die bij het uitkomen ervan aan alle door de OS-leveranciers gestelde regels voldoen) enkel tegenkomen op apparaten waar achteraf de community mee aan de gang konden gaan (de XDA's van deze wereld).

Samsung is wat dit betreft juist een van de merken waar we minder van dit soort zaken zullen zien, aangezien ze geen beste reputatie hebben op het gebied van driver-toegang.
Volgens mij levert dual boot een fabrikant alleen maar gedoe op, ten eerste zijn er maar weinig mensen die er gebruik van maken, ten tweede zet je je eigen ecosysteem buiten de deur en tenslotte levert het je alleen maar helpdesk calls en rma's op van mensen die het verprutst hebben.
Als je er standaard twee installeert, dan kun je zelfs twee keer je eigen ecosysteem meeleveren. Volgens mij doet samsung al Windows systemen (laptops) en hebben ze ook een vrij ontwikkelde samsung Android versie.

Je hebt wel nadelen dat het dubbel zoveel opslagruimte kost, en je je drivers goed op orde moet hebben voor beide systemen.
Wat is dat knopje achterop?
Volgens mij is dat geen knopje maar een van twee bevestigingspunten (magneten) voor hoesjes.
Die "knoppen" zitten aan weerszijden. Dat is het toetsenborddock. Misschien kan je nog een beetje productief zijn op dit beestje ook!
Pff samsung, waar apple met een betere versie komen van hun beste cpu komt samsung met een bijna jaar oude voor dezelfde prijs, zonde. Helemaal omdat samsung tabs niet altijd even snel zijn.
De iPad mini's hebben ook nog de A7 en niet de A8 CPU!
Dat is nieuwe mini, die is bijna het zelfde als de oude. Maar de air 2 heeft gewoon een dikke a8x waar Apple de concurrentie wegblaast. Deze samsungs beginnen dan wel met 32 gb terwijl iPads met 16gb.
Wat ik opvallend vind is dat Samsung de flitser naast de camera geschrapt heeft. Dit was juist een groot USP. Veruit de meeste tablets hebben dit niet, maar de Tab S serie wťl. Mede hierdoor wordt hij goed verkocht aan zakelijke klanten.
Ik heb dat nooit gesnapt mensen die foto's trekken met een tablet. Afgrijselijk zicht.
Klopt, maar voor bepaalde toepassingen kan het erg handig zijn. Een monteur die werkbonnen moet aftekenen op een tablet, er plattegronden of handleidingen op bekijkt, er fotos mee moet maken op slecht verlichte plaatsen. Ik krijg daar regelmatig specifieke vragen naar van bedrijven.
lange inleiding:

Ik doe aan fotografie en kocht direct de iPad 3 met retina scherm om o.a. foto's te bekijken. Ik let dus heel erg op beeldkwaliteit.
Als bescherming een Kensington Black Belt, dit is een rubberen band.
Daardoor voelt de iPad erg stevig in de hand vast, je hoeft geen flap om te klappen, en de randen zijn beschermd. Het is een goeie bumper tegen vallen.

Daarna heb ik nog een iPad Air voor de vrouw gekocht, dit scherm is minder vanwege LED ipv CCFL, LED heeft een iets kleinere kleurenruimte dan CCFL en witpunt is kouder. Door het dunnere scherm zie je ook duidelijk wat afwijkingen bij de randen.

Later heb ik een Samsung Tab S gekocht vanwege z'n prachtige scherm, hogere resolutie, meer contrast en betere kleuren dan de iPad.
Helaas is er geen Kensington Black Belt voor de Samsung Tab S. Daarom heb ik maar de Samsung Bookcover gekocht. Leuk om de tablet ergens schuin achterover te zetten en mee te nemen als bescherming tegen het scherm. Maar het houdt zich totaal niet prettig in de hand vast. Komt bij dat de meeste software voor de iPad veel beter is ingericht. Neem b.v. Facebook, is kwa schermlayout zeer amateuristisch op Android, zo ook Teamspeak. Voor dagelijks tabletgebruik is m'n iPad veel prettiger dan m'n Samsung Tab S.
De Tab S heeft wel een veel betere wifi-antenne, waarschijnlijk ook door plastic behuizing.

conclusie:

Dus de Tab S gebruik ik zowat werkelijk alleen voor foto en video, en dan neem ik de iets tragere hardware op de koop toe. Voor mijn gebruik geen last van.
Voor mijn gebruik is deze nieuwe Tab S2 een achteruitgang door het kleinere scherm met lagere resolutie. Het zou me niks verwonderen als ze over een half jaar met een 12" variant komen.
Mijn vermoeden is ook dat Apple na de zomer (iPad Air 2 is er dan een jaar), met deze AMOLED schermen gaat komen vanwege exact dezelfde resolutie,
maar als ik nu zie hoe hoog de adviesprijs van Tab S2 is, twijfel ik daar een beetje aan. Apple is in ieder geval bezig met AMOLED schermen, dus uiteindelijk komen die er wel, ze kunnen moeilijk achterblijven op grafisch gebied want dat is altijd een hoofdpilaar van hun geweest.
CCFL in een tablet? Zit het verschil niet in een andere leverancier van het paneel Samsung vs LG?
OLED heeft helemaal geen CCFL achter z'n pixels; dat wil je helemaal niet i.v.m. het contrast.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True