Inleiding
In Nederland lijkt het nog niet zo’n ding te zijn: cord cutting. In de Verenigde Staten zitten aanbieders van televisie veel meer in hun maag met jonge mensen die hun tv-abonnement opzeggen, of er zelfs helemaal nooit een nemen, en in plaats daarvan naar Netflix en YouTube kijken. Ze liften hooguit nog gratis mee op het HBO-account van hun ouders.
Cord cutting lijkt in Nederland
nog niet zo'n ding te zijn
Het aantal analoge kijkers bij Ziggo, en daarvoor bij UPC, neemt al jaren af. Desondanks heeft het bedrijf nog steeds 3,4 miljoen kijkers van digitale televisie, mede doordat je bij Ziggo geen abonnement zonder digitale tv kunt afsluiten. Ook KPN heeft nog steeds 2,1 miljoen tv-abonnees; dat is zelfs 7,6 procent meer dan een jaar eerder.
Toch wordt zogenoemd over the top-kijken in Nederland populairder. Jongeren kijken minder naar kinder- en tienerzender NPO 3 en gaan liever naar YouTube. De schattingen lopen uiteen, maar de consensus is dat Netflix min of meer een miljoen Nederlanders aan zich heeft weten te binden.
Vodafone en, opvallend genoeg, KPN proberen daar nu op in te spelen met twee diensten die abonnees televisie laten kijken zonder dat ze aan een ‘vaste’ provider zijn gebonden. Beide diensten bieden de mogelijkheid om naar livetelevisie te kijken, maar KPN Play biedt ook nog eens de mogelijkheid om on demand-diensten te gebruiken en programma’s op te nemen. Vodafone TV Anywhere is overigens enkel beschikbaar voor Vodafone-klanten.
Kun je met deze diensten daadwerkelijk je televisieabonnement opzeggen? Of zijn beide diensten nog niet compleet genoeg? We namen beide cord cutting-alternatieven onder de loep.
/i/2000640058.jpeg?f=imagenormal)
Vodafone TV Anywhere
Vodafone TV Anywhere is vergelijkbaar met de apps die KPN en Ziggo al langer aanbieden en waarmee klanten naar livetelevisie kunnen kijken. Met uiteraard een belangrijk verschil: voor de dienst heb je geen televisieabonnement nodig. Wel moet je vijf euro per maand betalen en een mobiel abonnement op Vodafone hebben. Klanten met een vast internetabonnement van Vodafone betalen niets en zien bovendien meer zenders.
Nu heeft Vodafone in Nederland niet zoveel vaste internetklanten, 49.000, tegenover 5,1 miljoen mobiele klanten, dus de versie voor mobiele klanten is op dit moment interessanter. Die versie heeft de gebruikelijke zenders aan boord: die van de publieke omroep, de RTL-zenders, de zenders van SBS, dus ook Veronica, NET5 en SBS9, evenals XITE. Zenders waarvoor providers meer licentiegeld moeten betalen, zoals Discovery, National Geographic, Eurosport en Comedy Central, zijn niet aanwezig. Bezitters van een Vodafone Thuis-abonnement kunnen die zenders overigens wel bekijken, maar een deel daarvan enkel binnenshuis.
TV Anywhere is niet meer dan de naam doet vermoeden. Je kunt met de app tv-zenders bekijken en dat is het. Je kunt enkel naar livetelevisie kijken; er is geen mogelijkheid om programma’s op te nemen of on-demand films en series op te vragen. Wel kun je grofweg een halfuur terugspoelen, mocht je iets hebben gemist. Ook is er een sociale component en kun je tv-programma’s liken, maar daar waren we niet van onder de indruk.
Genoeg functionaliteit?
De vraag is of TV Anywhere genoeg functionaliteit heeft om de cord cutter, die er bewust voor heeft gekozen om geen televisie-abonnement te nemen, ervan te overtuigen om vijf euro per maand te betalen voor exact dezelfde functionaliteit als televisie biedt. Dat geldt te meer omdat providers in de afgelopen jaren zelf apps hebben uitgebracht waarmee je onderweg televisie kunt kijken.
Mensen die al een televisie-abonnement hebben, hebben
niets te zoeken bij TV Anywhere
Mensen die al over een televisieabonnement beschikken, hebben al helemaal niets te zoeken bij TV Anywhere. Het zenderaanbod is niet compleet, al kun je dat ook niet verwachten voor vijf euro per maand, en je kunt de app enkel op iOS en Android gebruiken; op dit moment kun je de beelden nog niet naar je tv streamen. Vodafone is bezig met Chromecast-functionaliteit, maar wanneer die komt is onduidelijk.
De beeldkwaliteit is wel relatief goed. De maximale resolutie bedraagt 1280x720 pixels, wat op een smartphonescherm in principe genoeg moet zijn. Daarbij bedraagt de bitrate maximaal 2,5Mbit/s. Dat tikt natuurlijk wel aan; een uur tv-kijken is dan genoeg om een gigabyte van je datalimiet af te snoepen. Als we een gokje mogen wagen; we denken dat Vodafone gebruikers best graag de mogelijkheid zou geven om tv te kijken zonder dat ze gebruik hoeven te maken van hun datalimiet, maar sinds de regels voor netneutraliteit zijn aangescherpt mag dat niet meer. De interface van TV Anywhere is af en toe wat verwarrend. Knopjes zitten niet altijd op de plek waar je ze verwacht, zoals het zenderoverzicht, dat naast de sociale opties zit.
KPN Play
Is TV Anywhere van Vodafone niet veel meer dan een simpele televisie in de vorm van een app, KPN Play is eerder een complete mobiele set-topbox. Net als TV Anywhere biedt Play, dat op dit moment nog in bètafase verkeert, de mogelijkheid om naar livetelevisie te kijken, maar dat is wel de minst spannende functie.
Interessanter is de mogelijkheid om programma’s on-demand te bekijken. Dat kan op twee manieren. Gebruikers kunnen zelf programma’s opnemen en ze hebben toegang tot een aantal on-demand-platforms. Hoewel dat klinkt alsof KPN dezelfde functionaliteit op twee verschillende manieren heeft ingebouwd, valt dat wel mee. Sommige programma’s verschijnen niet op On Demand-platforms, zoals de integrale Tour de France, en die kun je wel opnemen. Daarentegen kun je niet terugspoelen, wat wel kan bij TV Anywhere. Wel kun je een programma opnemen dat al bezig is, waarbij je ook het begin kunt terugzien. Technisch gezien moet het dus ook mogelijk zijn om programma's uit het verleden op te nemen, maar dat kan dan weer niet.
Daarbij heb je relatief veel opslagruimte voor programma’s: 200 uur. Na negen integrale Tour de France-uitzendingen naast zes andere opgenomen programma’s hadden we nog steeds 79 procent aan opnametijd over. Opnames blijven een jaar beschikbaar. Daar staat tegenover dat de opnames niet in denderende kwaliteit zijn. Daarover later meer.
Het zenderaanbod van KPN Play is completer dan dat van TV Anywhere, maar toch ontbreken er nog wat zenders, zoals de internationale nieuwszenders en regionale omroepen. Ook een zender als Eurosport, dat over een paar jaar de Olympische Spelen gaat uitzenden, ontbreekt.
Op commando
Toegang tot On Demand is handig omdat je daarmee programma’s kunt zien die wellicht niet meer worden uitgezonden, zoals de eerste seizoenen van Boardwalk Empire en Game of Thrones. Dat is een pluspunt van KPN Play; je hebt standaard toegang tot het On Demand-platform van HBO. Daarbij heb je ook toegang tot HBO Go, het eigen streamingplatform van HBO, maar wij merkten tijdens onze testperiode dat we toch liever de app van KPN gebruikten. Dat zegt overigens ook veel over de kwaliteit van de apps van HBO, die instabieler zijn dan een stoel die drie poten mist.
Play is, veel meer dan TV Anywhere, gericht op mensen die niet meer zijn gewend om naar livetelevisie te kijken. Daartoe gaat de app gebruikers aanbevelingen op maat doen voor te bekijken programma’s. In de bètafase werkt die functionaliteit nog niet, waardoor we geen oordeel kunnen vellen over de kwaliteit van de aanbevelingen. Interessant daarbij is dat KPN heeft aangegeven zelf originele content voor KPN Play te zullen ontwikkelen, zoals muziek, sport en een eigen tv-serie.
De beeldkwaliteit is niet erg goed
De beeldkwaliteit van KPN Play is, althans op dit moment, niet goed. Exacte cijfers over bitrates en resoluties ontbreken, maar met ons blote oog kunnen we zien dat dit geen hd is. Daarbij is de kwaliteit van live-uitzendingen wat beter dan die van on demand-beelden en opgenomen programma’s, maar nog steeds niet goed genoeg.
KPN heeft aangegeven dat de kwaliteit van on-demand-beelden en opgenomen programma’s nog omhooggaat, maar we hopen dat alle zenders bij de officiële start van de dienst gewoon in high definition beschikbaar zullen zijn. We kunnen ons namelijk niet goed voorstellen waarom mensen zouden betalen voor een dienst met een matige beeldkwaliteit.
Op dit moment is KPN Play er enkel voor iOS en Android, waarbij je ook beelden naar een Chromecast kunt streamen. KPN werkt ook aan een desktopversie van KPN Play, maar het is nog niet bekend wanneer die er komt.
Matige interface
We willen nog wel even zeuren over de interface van de app: die kan beter. Een voorbeeld, als je naar het On Demand-overzicht navigeert, krijg je aanvankelijk een matig gesorteerde alfabetische lijst met slechts een deel van de programma’s te zien. Je moet een drop-down-menu uitrollen om bijvoorbeeld naar een bepaalde serie te navigeren. Ook is het On Demand-aanbod gesplitst in twee tabjes, met de namen Uitzending Gemist en On Demand. Ons is het verschil nog steeds niet duidelijk. Daarnaast vult de app bij het streamen op Android-telefoons niet het volledige scherm; softwareknoppen blijven zichtbaar en op onze Nexus 7-tablet bleef zelfs de statusbalk in beeld.
KPN Play verkeert op dit moment nog in de bètafase, maar we vonden de app behoorlijk stabiel. Af en toe hadden we op Android last van wat gekke crashes en soms lukte het streamen met een Chromecast niet optimaal, maar over het algemeen was de app aardig stabiel voor een bètaproduct. Wel vergat de app soms waar in een film of serie we waren gebleven. We hopen dat KPN de laatste oneffenheden weet weg te strijken.
Het is moeilijk om een oordeel te vellen over KPN Play zonder dat we de prijs weten. Die heeft KPN namelijk nog niet bekendgemaakt. We gokken echter dat het niet minder dan vijftien euro per maand zal zijn; licenties op tv-zenders kosten geld, en zeker HBO is geen goedkope zender. Relevant is verder dat KPN van plan is om de dienst als één pakket aan te bieden; gebruikers kunnen niet kiezen voor KPN Play zonder HBO.
Het is nog niet duidelijk wanneer een KPN Play-abonnement kan worden afgesloten; momenteel bevindt de app zich in een bètafase waartoe vijfhonderd mensen toegang hebben. Later volgt een bredere bètafase, waarin meer mensen toegang krijgen. Wanneer de dienst daadwerkelijk wordt geïntroduceerd, is nog niet bekend.
Vergelijking
|
KPN Play |
Vodafone TV Anywhere* |
Zenders |
NPO 1, 2, 3 |
ja |
ja |
RTL 4, 5, 7, 8 |
ja |
ja |
SBS 6, NET5, Veronica |
ja |
ja |
SBS 9 |
nee |
ja |
RTL Z |
? |
vanaf september |
Comedy Central, Nickelodeon, TLC, Disney Channel |
ja |
nee |
National Geographic, Discovery, MTV |
ja |
nee |
Investigation Discovery |
ja |
nee |
XITE |
ja |
ja |
HBO |
ja |
nee |
Functionaliteit |
Livetelevisie |
ja |
ja |
Terugspoelen livetelevisie |
nee |
ja |
Opnemen livetelevisie |
ja |
nee |
Toegang tot On Demand |
ja |
nee |
Chromecast-streaming |
ja |
later |
Sociale functionaliteit |
nee |
ja |
Overig |
|
|
Prijs |
onbekend |
€ 5 per maand |
Beschikbaarheid |
nog in bètafase |
|
* Als niet-Vodafone Thuis-klant; wie een vast abonnement van Vodafone heeft, ziet meer zenders.
Conclusie
Zouden we ons televisieabonnement opzeggen voor TV Anywhere of KPN Play? Nee. Niet eens omdat we dat niet zouden willen, maar cord cutting is niet altijd even makkelijk. Ziggo biedt geen mogelijkheid om een los internetabonnement af te nemen; digitale televisie is daaraan gekoppeld. Dat is ook direct het probleem van deze twee diensten; de klanten van de grootste kabelaar van Nederland zijn bij voorbaat al uitgesloten, want twee keer betalen voor grofweg dezelfde dienst is iets wat weinig mensen zullen doen.
Cord cutting is niet
altijd even makkelijk
Blijft over: iedereen met een abonnement op een dsl- of glasvezelprovider en inwoners van de weinige gebieden waar het Ziggo-conglomeraat de kabel niet bezit. Ook inwoners van studentencomplexen die geen tv kunnen kijken, evenals bezitters van oude UPC-abonnementen zonder televisie behoren tot de mogelijke doelgroep van zowel TV Anywhere als KPN Play.
TV Anywhere is dan enkel geschikt voor mensen die incidenteel televisie willen kijken. Het zenderaanbod is niet heel compleet en mensen zonder internetabonnement zijn waarschijnlijk toch al niet de doelgroep die naar livetelevisie wil kijken. Daar komt bij dat Nederland 1, 2 en 3 al gratis zijn te bekijken via de app van de publieke omroep, dus voor de RTL- en SBS-zenders, naast Xite, betaal je dan vijf euro per maand. Als je toch enkel naar die zenders kijkt, is dat wellicht een goede optie.
KPN Play vinden we interessanter. Programma's die je hebt opgenomen zijn overal terug te kijken, dus niet alleen thuis. Het On Demand-aanbod maakt dat de dienst een concurrent zou kunnen zijn voor Netflix, zeker aangezien KPN zelf content gaat ontwikkelen voor de dienst. Daarbij hangt veel af van de prijs; als KPN Play goedkoper wordt dan een tv-abonnement in combinatie met Netflix, dan zou KPN wel eens een goed concept in handen kunnen hebben. De interface van de apps mag dan wel wat overzichtelijker worden, want zeker vergeleken met Netflix is KPN Play een beetje een doolhof.