Samengevat
Kingston levert de HyperX Predator in capaciteiten van 240 en 480GB, en doet dat naar keus met of zonder pcie-kaartje om de ssd's ook in systemen zonder m2-slot te kunnen gebruiken. Die slots vinden we vooral in moederborden uit 2014 en jonger. De Predator is helaas niet de snelste ssd die te koop is voor ongeveer 90 cent per gigabyte. Zo kun je de meer op de toekomst gerichte nvme-drive van Intel, de 750, of Samsungs 950 Pro kopen, mits je een Series 9 of X99-moederbord hebt om te kunnen booten vanaf een nvme-drive.
Op de CES in januari 2015 toonde Kingston de Predator-drive even, maar pas tegen april van dit jaar was hij daadwerkelijk verkrijgbaar. Kingston levert de HyperX Predator in capaciteiten van 240 en 480GB, en doet dat naar keus met of zonder pcie-kaartje om de ssd's ook in systemen zonder m2-slot te kunnen gebruiken. Die slots vinden we vooral in moederborden vanaf 2014 en jonger. We hebben de 480GB-versie van de ssd getest.
Kingston heeft in zijn Predator een 88SS9293-controller van Marvell gebruikt, die A19nm-nand van Toshiba aanstuurt. Dankzij de x4-pcie-interface moet dat met hoge snelheden kunnen plaatsvinden; Kingston adverteert met snelheden van 1400MB/s voor lezen en 1000MB/s voor schrijven. Ter vergelijking: de snelste sata-ssd's halen minder dan 550MB/s voor beide.
De Predator is niet de eerste pcie-ssd die we gezien hebben, maar wel een van de best verkrijgbare drives, zeker voor een versie met een x4-interface. De XP941-drives van Samsung behoorden tot de eerste pcie-ssd's, maar zijn door hun oem-status slecht verkrijgbaar. Inmiddels heeft Samsung die laten opvolgen door de 950 Pro, de eerste nvme-drive van Samsung. Plextors M6e is redelijk verkrijgbaar, maar heeft een x2-interface en dus een lagere maximumsnelheid.
We onderwierpen de drive aan ons volledige ssd-benchmarkprotocol, maar geven in deze verkorte review alleen de belangrijkste resultaten weer. De overige benchmarks zijn in de bench-db na te zoeken. Als vergelijkingsmateriaal hebben we de x8-pcie-drive Revodrive 350 van OCZ meegenomen, evenals de 950 Pro, Samsungs x4-pcie nvme-drive. Ook de Intel 750, een nvme-drive met x4-pcie-interface en een rappe sata-drive, de Samsung 850 Evo, namen we als vergelijkingsmateriaal mee.
AS-SSD
We beginnen met de synthetische benchmarks in de vorm van AS-SSD. Met niet-comprimeerbare data wordt een worst-case-scenario getest. De Intel-nvme-drive is superieur en ook OCZ's revodrive profiteert van de extra bandbreedte van de x8-interface. De Predator is een stuk sneller dan traditionele ssd's met sata-interface.
Traces
We hebben verschillende traces van de HyperX Predator, de 950 Pro en Intels 750-drive. We hebben in deze grafiek de traces van de Predator onder Windows 7 en die van de 750 onder Windows 7 met Intels nvme-driver getoond. De prestaties van de 950 Pro laten we ook zien onder Windows 7, met Samsungs nieuwste bètadriver.
Als we de Predator in de praktijktest, de test die we met goede resultaten hebben afgerond, vergelijken met de vier andere drives, dan blijkt hij extreem snel in de traces. Op alle punten is de Predator de snelste ssd die we getest hebben. Alleen in de Workstation- en Gaming-traces is een deel van de concurrentie sneller, maar overall kán de Predator bloedsnel zijn
Conclusie
De Predator is een razendsnelle ssd, maar moet zijn meerdere erkennen in moderne nvme-drives. Toch is hij juist duurder dan dergelijke drives; de 950 Pro is goedkoper én sneller. Met dergelijke nvme-drives ben je beter voorbereid op de toekomst, mits je een Series 9 of X99-moederbord koopt om vanaf een nvme-drive te kunnen booten. Op een ouder moederbord is het wel een van de snelste opties, mits je de optionele hhhl-adapter gebruikt; oudere borden hebben immers geen snel m2 x4-slot.