Toen we de gewone GTX 980 reviewden, waren we onder de indruk van de lage energieconsumptie van de gpu. Nvidia laat zijn gpu's al sinds 2012 op 28nm bakken en wist met behulp van de nieuwe Maxwell-architectuur een stuk meer snelheid uit minder energie te halen, zonder over te stappen naar een kleiner procedé.
Om te zien of de 980 Ti ook zo zuinig is, hebben we twee metingen uitgevoerd, te beginnen met het idle-verbruik. Daarbij hebben we alle overkloks ongedaan gemaakt en ons systeem opgestart, waarbij we net zo lang wachtten tot het opgenomen vermogen van het hele systeem constant was. Het verbruik lazen we uit met behulp van een Voltcraft Energy Logger 4000, die we ook hebben gebruikt om het ingame-verbruik te registreren.
Daarvoor maken we gebruik van Unigine Valley, benchmarksoftware die we oneindig kunnen laten draaien en die een flinke belasting voor de gpu oplevert. Valley laten we een halfuur draaien, terwijl de energiemeter het opgenomen vermogen bijhoudt. Het gemiddelde van die registratie noteren we als het 'Ingame'-verbruik. Het verbruik kan per game verschillen, dus de resultaten van Valley zijn geen absolute waarden, maar zorgen er wel voor dat we de geteste videokaarten onderling kunnen vergelijken.
Een tweede kanttekening die we moeten plaatsen bij het gemeten opgenomen vermogen is dat de videokaarten hun kloksnelheid aanpassen aan temperatuur en ventilatorsnelheid. De AMD R9 290 tikt bijvoorbeeld op maximaal 947MHz, heeft een maximale ventilatorsnelheid van 47 procent en mag 95°C worden. Dreigt de temperatuur boven de 95°C te komen en draait de ventilator al op 47 procent, dan gaat de gpu zichzelf terugklokken, wat natuurlijk direct invloed op het verbruik heeft. De 980 Ti werkt volgens een vergelijkbaar principe.
In het begin van onze verbruikstest draaide de kaart op 1215MHz, maar dat zakte na verloop van tijd naar 1189MHz. De temperatuur liep op naar 83°C, waarbij de ventilatorsnelheid op maximaal 43 procent neerkomt. De ventilatorsnelheid en maximale temperatuur zijn aan te passen, waardoor je de videokaart eventueel koeler kunt houden, wat dan weer wat extra geluidsproductie met zich meebrengt.
In Valley blijkt de langzaamste videokaart in de vergelijking, de GTX 960, ook de zuinigste te zijn. De GTX 980, een reference sample, is zuiniger dan onze GTX 970, die waarschijnlijk meer verbruikt, omdat deze een standaard overgeklokte videokaart is. De GTX 980 Ti zit wat opgenomen vermogen betreft op dezelfde hoogte als de R9 290, wat een mooie prestatie is van Nvidia, want de 980 Ti is een stuk sneller, bleek al uit benchmarks.
Geluidsduk
Naast het opgenomen vermogen hebben we de geluidsdruk van de koelers gemeten. Die meting is vooral relevant als je van plan bent om een 980 Ti met standaardkoeler aan te schaffen, want eigen koelers van videokaartfabrikanten presteren anders dan het standaardexemplaar. Van de geteste videokaarten zijn de R9 280X, GTX 960 en 970 van een aangepaste koeling voorzien.
We hebben de geluidsdruk van de videokaart getest in een geïsoleerde ruimte, waarbij we de kaarten gedurende een halfuur belastten met Unigine Valley en met behulp van een Voltcraft 322-geluidsdrukmeter iedere vijftien seconden de geluidsdruk registreerden. We noteerden vervolgens gedurende de test de gemiddelde geluidsdruk.
Hoewel de koeler van de 980 Ti een stuk meer warmte moest afvoeren dan die van een GTX 980, bleek de geluidsproductie ongeveer even hoog te zijn en al met al best mee te vallen. Wellicht kwam dat doordat de 980 Ti net nieuw was en de ventilator van de GTX 980 al aardig wat omwentelingen heeft gemaakt. De koeler en heatsink van de 980 Ti zien er in ieder geval niet anders uit dan die van de gewone 980, dus daar kan het verschil niet vandaan komen. Alleen de standaardkoeling van de AMD R9 290(X) is een stuk luidruchtiger dan die van de Nvidia-kaarten.