Met het compacter en lichter maken van de body zijn meteen nog wat andere subtiele wijzigingen aangebracht. Zo is het draaiwieltje rechtsboven op de body nu in volle glorie zichtbaar, in plaats van dat alleen het buitenste randje uitsteekt. De infoknop is verplaatst van bovenop naar de achterzijde. Het schakelaartje voor live-view is identiek aan dat van de D5300 en werkt in de praktijk prettig en vlot.
Touchscreen
Zoals eerder genoemd is de D5500 nu voorzien van een aanraakgevoelig scherm. De overige functionaliteit is onveranderd; het scherm is nog steeds kantelbaar en uitklapbaar, meet 3,2 inch diagonaal en bevat 1037k pixels. Op het aanraakgevoelige scherm kun je een scherpstelpunt kiezen en aansluitend een foto maken. Verder kun je instellingen wijzigen op het scherm, al moet je daarvoor eerst op de virtuele i-knop drukken en daarna een van de voorgeprogrammeerde Fn-functies kiezen. Die werkwijze is op zich logisch, want het voorkomt dat je bijvoorbeeld met je neus of vingers per ongeluk instellingen wijzigt. Nieuw is de Aanraak-Fn-functie, waarmee je op het aanraakgevoelige scherm instellingen kunt wijzigen terwijl je door de zoeker kijkt. Zie In de praktijk.
Autofocus
Het 39-puntsautofocussysteem is identiek aan dat van de D5300, inclusief de negen kruissensoren in het midden. De burstsnelheid bedraagt vijf beelden per seconde en filmopnamen zijn mogelijk tot 60fps. Tot zover geen wijzigingen op dit vlak dus, maar de autofocus tijdens live view is wel aangepakt. Volgens Nikon werkt de scherpstelling tijdens live view en video twintig procent sneller dan bij de D5300, dankzij verbeterde contrastdetectie-autofocus. Dit zagen we terug in de praktijk; scherpstellen via live view is nog steeds beduidend trager en niet geschikt voor een bewegend onderwerp, maar het is wel werkbaar. Het scherpstellen en afdrukken neemt circa driekwart seconde in beslag. Dat is nog steeds beduidend trager dan bij systeemcamera's, die in feite continu in live view werken.
Wel wifi, geen gps
Net als de D5300 is de D5500 voorzien van ingebouwde wifi-functionaliteit. Je hoeft daarvoor dus geen losse module te kopen, die weliswaar betaalbaar, maar ook onhandig was. Met behulp van wifi kunnen foto's gedownload en gedeeld worden via een smartphone of tablet.
Wat de Nikon D5500 niet meer heeft in tegenstelling tot zijn voorganger, is ingebouwde gps. Volgens Nikon was hier geen plaats meer voor, vanwege de compactere body. Het is wel mogelijk om de camera uit te breiden met gps-functionaliteit door middel van de optionele GP-1A-module, die boven op de flitsvoet kan worden gemonteerd. Je betaalt hiervoor overigens 200 euro extra.
Hoewel lang niet iedereen de gps-functionaliteit gebruikt, vinden wij het een vreemde keuze om deze op de D5300 te introduceren en op de D5500 weer te verwijderen. Vooral met vakantie heeft gps toegevoegde waarde, te meer omdat je daarmee in software zoals Lightroom, ook jaren na dato, makkelijk kunt zien waar je gefotografeerd hebt en eventueel foto's kunt groeperen. Bijvoorbeeld: toon alle foto's gemaakt in Parijs of gemaakt bij het voetbalveld. Dat het lastiger was om een gps te integreren in een compacte body is op zich te begrijpen, maar dat maakt het nog niet onmogelijk. Overigens is het mogelijk gps-gegevens te synchroniseren via wifi met behulp van je telefoon, maar dat moet je dan wel eerst handmatig activeren.
Video
Wat videomogelijkheden betreft is er niet veel veranderd ten opzichte van de D5300. De camera ondersteunt nog steeds 1080p met 60/50/30/25/24fps en 720p met 60/50p. Er is een microfooningang, maar geen uitgang voor een koptelefoon voor audiomonitoring tijdens de opname. Ook kun je het diafragma niet wijzigen tijdens de opname. Nieuw is wel de mogelijkheid om te filmen met een vlak kleurenprofiel, waardoor je meer invloed kunt uitoefenen op de uiteindelijke beelden tijdens de nabewerking. Denk aan kleuren en contrast. De autofocus tijdens video is niet erg vlot, dus voor serieus werk is handmatig scherpstellen vereist. Dat is eigenlijk sowieso wenselijk, want de kitlenzen zijn hinderlijk hoorbaar tijdens het focussen.
Accuduur
Hoewel de gebruikte EN-EL14a-accu identiek is aan die van zijn voorganger, heeft Nikon de accuduur dankzij optimalisaties flink weten te verbeteren. De D5500 kan nu 820 foto's maken op een enkele lading, in tegenstelling tot de 600 opnamen van de D5300. De D5500 komt daardoor in de buurt van hoger gepositioneerde modellen als de D7100 (950) en D7200 (1110).