Inleiding
Samengevat
De Lumia 735 heeft veel dingen die in zijn voordeel werken. Zo is het design zowel compact als prettig, dankzij het stroeve, matte kunststof en het strakke ontwerp. De accuduur is bovendien meer dan voldoende en beter dan bij vrijwel alle andere Lumia's. Beide camera's kunnen foto's schieten die voor deze prijsklasse erg goed zijn. De camera-apps starten wel traag en zijn langzaam met het maken van de foto. Ook andere apps starten langzaam. Tot slot ontbreekt de handige Glimp-functie van Windows Phone, waarmee je altijd gelijk notificaties, het weer en de tijd kunt zien als je de telefoon uit je broekzak haalt. Ondanks die nadelen is het een prima telefoon voor een redelijke prijs.
Eindoordeel
Wat zou je doen als je Microsoft Devices was? De goedkoopste toestellen in de Lumia-line-up doen het steevast het beste en Nokia maakte indruk met dure toestellen als cameratelefoon Lumia 1020, maar de midrange-telefoons hebben het lastig. Ze hebben niet de innovaties om zich te onderscheiden of de prijs om een groot publiek aan te spreken.
Als we de data uit de Pricewatch als maatgevend mogen beschouwen, heeft Microsoft een homerun geslagen met de Lumia 735, de op selfies gerichte, stevige midranger. Daarin blijkt de Lumia 735 de populairste midrange-telefoon die Tweakers nog niet had gereviewd. Omdat zoveel mensen interesse hebben in deze telefoon, vonden we het hoog tijd om hem onder handen te nemen.
/i/2000574971.jpeg?f=imagenormal)
Ontwerp en camera's
Ontwerp
De Lumia 735 heeft Nokia's befaamde Fabula-ontwerp, de lijn van ontwerpen die ooit in 2011 begon met de MeeGo-telefoon N9 en die de fabrikant ook toepaste op de Lumia 800, 920 en 1520. Het is een unibody-behuizing van kunststof. Het grote verschil met eerdere Nokia-ontwerpen is dat de knoppen op het scherm zitten.
/i/2000574970.jpeg?f=imagenormal)
De 735 is 13,4x6,8cm groot en 8,9mm dik. Daarmee is hij voor een toestel met een 4,7"-scherm tamelijk compact. Hij is kleiner dan bijvoorbeeld de Lumia 920, ondanks het grotere scherm. Hij is met 8,9mm ook veel dunner, waarmee dit duidelijk een doorontwikkeld ontwerp is. Dat blijkt ook als je hem vasthebt. Hij laat zich goed vasthouden, dankzij de afgeronde zijkanten en licht gebolde achterkant.
Het kunststof pikt geen vingervegen en vingerafdrukken op en is daardoor ook nog praktisch in gebruik. De telefoon heeft bovendien een prima formaat voor gebruik met één hand. Het valt in de huidige markt duidelijk onder de compactere telefoons en daarvan zijn nog altijd veel liefhebbers. Ook een pluspunt is dat de 735 standaard draadloos laden ondersteunt. Dat is iets dat we zelden zien in deze prijsklasse.
De display van de 735 is een amoled-scherm met een diagonaal van 4,7" en een resolutie van 1280x720 pixels. Daarmee komt de pixeldichtheid op 312 pixels per inch. Desondanks loopt de 735 op scherpte wat achter, omdat het gaat om een PenTile-scherm. Daarmee is de display wat scherpte betreft het best vergelijkbaar met het scherm van de Galaxy S III van Samsung. Het scherm kan aardig fel. Standaard kom je tot 395 nits, wat weinig fel is. Via de automatische stand kom je een stuk hoger uit, zodat het scherm onder direct zonlicht daadwerkelijk goed leesbaar is.
Camera's
Microsoft wil de Lumia 735 onderscheiden door zijn frontcamera, waardoor selfies er volgens de fabrikant beter uitzien. Het is een 5-megapixelcamera, waarbij de hoeveelheid licht die op de sensor valt met f/2.4 redelijk is. Details over wie de sensor heeft gemaakt geeft Microsoft niet.
De foto's van de frontcamera zijn inderdaad beter dan bij andere Lumia's, maar veel concurrenten op Android hadden de stap naar betere frontcamera's al gemaakt, ook bij midrange-toestellen. Desondanks zal het voor velen echt iets toevoegen ten opzichte van andere Lumia's als de 635 of 830.
Om selfies te maken heeft Microsoft ook een app gemaakt die losstaat van de camera-app, met de naam Lumia Selfie. Voor het overige is er ook Lumia Camera aanwezig, met geavanceerde instellingen op veel gebieden. Rich Capture van de duurdere Lumia's ontbreekt vooralsnog.
De camera aan de achterkant heeft een theoretisch maximum van 6,7 megapixels. Dat is echter niet te halen. Foto's op 4:3 hebben 6,1 megapixels, met 2848x2144 pixels, terwijl het bij 16:9-foto's gaat om 5,3 megapixels. Video's kun je maken op 1080p, met 20fps en monoaudio.
Het grootste probleem van de camera is de snelheid. De camera is traag, erg traag. Zowel bij het starten van de app als bij het maken van een foto zit er veel vertraging in, waardoor het lastig is om het juiste shot te krijgen als het geen stilleven of portret is, bijvoorbeeld omdat mensen bewegen.
/i/2000574563.png?f=imagenormal)
De foto's zelf zijn prima in orde voor een telefoon in deze prijsklasse. Vanwege de relatief lage resolutie is het niet aan te raden om al te veel te croppen, maar de kleuren en witbalans zijn vaak in orde en ook de autofocus doet zijn werk goed, zij het langzaam.
Software en accuduur
Software
In tegenstelling tot bij Android is software op Windows Phone-toestellen altijd zo goed als gelijk, ongeacht telefoonmerk en -model. Dat is op de Lumia 735 niet anders. De telefoon draait op Windows Phone 8.1 Update met Lumia Denim. Denim is een update die vooral zaken aan de camerasoftware tweakt.
Omdat Microsoft een werkgeheugen van 1GB in het toestel heeft geschroefd, draait het alle beschikbare apps. Windows Phone is niet zo snel als op duurdere toestellen als de Lumia 930 en 1520, die dankzij een Snapdragon 800 een snellere gebruikservaring bieden, maar dat is ook niet te verwachten voor deze prijs. De Snapdragon 400 uit de Lumia 735, die ook in de Lumia 630 en 830 zit, en daarnaast bekend is van Android-toestellen als de Samsung Galaxy S4 mini en Motorola Moto G, is afdoende voor een goedkoop toestel.
Wel kan Microsoft, nu het Windows Phone zo nadrukkelijk richt op goedkopere toestellen, wat doen aan optimalisaties voor het systeem. Bij sommige apps zit je makkelijk tussen vijf en tien seconden tegen een laadscherm aan te kijken, en dat een app die je net hebt geminimaliseerd 'hervat' moet worden, lijkt met een werkgeheugen van 1GB eveneens overbodig. Tot slot missen we de handige Glimp-functie uit andere Lumia's. Daarmee kun je zaken als notificaties, de tijd en het weer zien op het scherm zien zonder hem uit de zak te halen, vooral handig voor wie zijn telefoon vaak op een tafel legt en af en toe kijkt of hij iets gemist heeft. Het is jammer dat de 735 dat niet ondersteunt.
Ten opzichte van concurrenten met Android is de Lumia 735 met dezelfde soc vloeiender in het gebruik, maar merkbaar minder snel bij het starten van en wisselen tussen apps. Daarbij gaat het om dagelijks gebruikte applicaties als WhatsApp en Facebook. Met door Microsoft gemaakte en in de software meegeleverde apps gaat het een stuk beter. Windows Phone in de huidige generatie heeft echt een stevige processor nodig om zowel vloeiend als snel te zijn. Waar Android vaak een stevige processor nodig heeft om alle animaties zonder framedrops op het scherm te krijgen, vraagt Windows Phone een krachtige soc om juist snel te zijn.
Wel levert Microsoft alle diensten van duurdere Lumia's zelfs met zijn goedkoopste modellen mee, ook met deze Lumia 735. Daarbij gaat het om gratis wereldwijde navigatie met Here Drive+, het hele Office-pakket van apps en digitale assistent Cortana, zij het alleen in het Engels. Daarmee is het op het gebied van software een compleet toestel.
Terwijl Microsoft zelf dus een complete suite van diensten en applicaties meelevert, schiet Windows Phone tekort op het gebied van apps van derden. Sommige apps verschijnen niet voor Windows Phone en andere krijgen later of geen updates met nieuwe features. Microsoft zelf komt later dit jaar met Windows 10 en de Lumia 735 krijgt een update.
Accuduur
De accuduur van de Lumia 735 is dik in orde, in elk geval voor een Windows Phone. In onze videotest kwam de telefoon, geholpen door de zuinige soc en zijn amoled-scherm, tot meer dan negen uur. Geen enkele Lumia hield het tot nu toe zo lang vol en ook andere midrange-telefoons als de Moto G halen dit niet. In de browsetest komt de 735 tot 5,5 uur en ook dat is beter dan bijvoorbeeld de veel duurdere Lumia 930. Alleen de grote Lumia 1520 doet het beter op deze test. Hij scoort ongeveer even goed als bijvoorbeeld de Moto G.
In de dagelijkse praktijk houdt de 735 de drain op 4g in elk geval onder controle, waardoor de accuduur alleszins redelijk is. Een dag bleek makkelijk haalbaar en zelfs twee dagen is te bereiken als je rustig aan doet. Wie echter spelletjes gaat spelen, ziet het accupercentage snel achteruit hollen.
/i/2000574966.jpeg?f=imagenormal)
Conclusie
De Lumia 735 kun je al krijgen voor onder de 230 euro en het moet gezegd worden dat je behoorlijk wat telefoon krijgt voor dat geld. Voor die prijs moet hij opboksen tegen toestellen als de Lumia 1320, Samsung Galaxy S4 mini, de goedkopere Motorola Moto G en de duurdere Huawei Ascend P7.
Met zijn 4g-ondersteuning, fijn en solide ontwerp, en goed afleesbaar scherm heeft hij wat pluspunten ten opzichte van de concurrentie, zoals een voor zijn prijsklasse bovengemiddelde accuduur. Voorwaarde is wel dat gebruikers niet te zeer moeten hechten aan altijd de nieuwste of de meeste apps, zoals games of apps van bijvoorbeeld kabelaars. Windows Phone loopt op dat gebied jaren achter en haalt het niet in. Daar staat tegenover dat Microsoft een compleet pakket software meelevert, met onder meer offlinenavigatie en Office.
De keuze voor Windows Phone zal voor veel mensen leidend en fundamenteel zijn, waardoor het vooral de vraag is waar de telefoon staat ten opzichte van andere Lumia's. Ten opzichte van de Lumia 635 is het prijsverschil groot, tussen de 80 en 100 euro. Je krijgt waarvoor je betaalt, namelijk een beter ontwerp, betere accuduur, betere camera's en meer sensors. De Lumia 930 is veel beter en sneller, maar ook een stuk duurder.
Nokia toont al jaren aan dat met kunststof mooie en goed aanvoelende smartphones te maken zijn en de Lumia 735 is daar een lichtend voorbeeld van. Het is bovenal een fijne telefoon voor veel mensen en het lijkt erop dat Microsoft op een paar nadelen na de gulden middenweg heeft gevonden tussen de goedkope toestellen en de luxere Lumia's als de 930 en 1520. Voor wie al liefhebber is van Windows Phone en 4g een vereiste vindt, is de 735 een prima keuze, of je nu wel of niet graag selfies maakt.
Eindoordeel