Door Jelle Stuip

Redacteur

Asus Transformer Book Chi Preview

Transformers krijgen luxe 'chi-factor'

09-01-2015 • 13:00

51

Multipage-opmaak

Inleiding

Als één bedrijf goed is in het verzinnen van een wirwar aan naamgevingen, dan is het Asus wel. Dit jaar op de CES kreeg de Transformer-serie er alweer een nieuwe variant bij. Na de Transformer Pad, Book en Flip is er nu de Transformer Book Chi. De Transformer-categorie staat bij Asus voor convertibles en bij de Book-serie gaat het specifiek om tablets met een toetsenborddock. Het nieuwe Chi-achtervoegsel is voorbehouden aan de wat duurdere en luxere Transformer Books, waarbij gekozen is voor dunnere behuizingen die gemaakt zijn van metaal in plaats van plastic.

Asus Transformer Chi

In die serie introduceert Asus de T90 met een 8,9"-scherm, de T100 met een 10"-scherm en de T300 met een 12,5"-scherm. Om het nog wat ingewikkelder te maken verkoopt Asus ook non-Chi-varianten van de T100 en de T300, die wat specificaties behoorlijk veel overeenkomsten hebben met de nieuwe Chi-versies. Tijdens de beurs konden we bij Asus de nieuwe Chi's uitproberen en keken we of die luxere behuizing echt wat toevoegt aan de gewone Transformers.

Transformer T90 Chi

De kleinste Transformer Chi is de T90 en dat is meteen een wat vreemde eend in de bijt. De tablet heeft aan de lange kanten dunne schermranden, terwijl de bezels aan de korte kanten juist vrij dik zijn, vergelijkbaar met een iPad Air of mini. In tegenstelling tot de iPads gebruikt Asus een 16:10-schermverhouding, waardoor de tablet nogal breed uitvalt. Met de tablet in de dock heeft het geheel wel iets weg van de illustere Sony Vaio P-netbook.

Het nadeel van een brede tablet is dat de toetsenborddock net zo breed is en er weinig ruimte overblijft voor een touchpad. Op de T90-dock treffen we dan ook geen touchpad aan en een trackpoint ontbreekt eveneens. Navraag bij een Asus-medewerker leerde ons dat het de bedoeling is om in plaats daarvan het touchscreen te gebruiken. In de praktijk ben je daardoor eigenlijk gelimiteerd tot het gebruiken van Windows Store-apps, omdat het bedienen van de klassieke Windows-desktop al gauw te priegelig wordt op een 8,9"-scherm. Een losse bluetooth-muis kan natuurlijk ook uitkomst bieden en Asus kan stylussen erbij leveren.

Asus Transformer T90 ChiAsus Transformer T90 ChiAsus Transformer T90 Chi

De Chi-convertibles moeten een wat 'luxere' uitstraling hebben dan andere convertibles van Asus en daarom heeft het bedrijf de behuizing van de T90 van metaal gemaakt. Zowel de tablet als de toetsenborddock is van metaal en beide zijn rondom voorzien van een glimmend randje. De tablet voelt daardoor bijzonder stevig aan. Daarbij is de tablet een stuk dunner dan andere plastic tablets die we van Asus kennen, wat bijdraagt aan het gevoel dat je een high-end product in handen hebt.

Asus Transformer Chi T90
Cpu Intel Atom Z3775
Scherm 8,9", ips, 1280x800 pixels
Werkgeheugen 1/2GB
Opslaggeheugen 32/64GB eMMC
Gewicht 400g (tablet) 750g (tablet+dock)
Prijs vanaf 300 dollar

Ook de toetsenborddock voelt stevig aan, onder andere als je erop tikt. De aanslag is prettig en de toetsen geven een duidelijke feedback. Toch zouden we geen lange stukken tikken op de T90, want door de kleine form-factor zijn de toetsen klein en behoorlijk op elkaar gedrukt. Asus heeft wel de volledige beschikbare ruimte benut, want de toetsjes lopen van rand tot rand.

De communicatie tussen toetsenbord en tablet verloopt via bluetooth. Een voordeel daarvan is dat het scharnier dunner kan worden uitgevoerd, doordat er geen fysieke connector tussen tablet en toetsenbord nodig is. De T90-tablet klikt dan ook in een smal geultje achter op de dock. Door middel van magneten wordt de tablet automatisch naar het midden van de sleuf getrokken. Net als bij veel andere Asus-convertibles die we eerder testten, kan de tablet nog wel in de dock heen en weer wiebelen.

Een bluetooth-dock heeft daarnaast praktische nadelen. Er bevinden zich bijvoorbeeld geen extra usb-aansluitingen op de dock en eens in de zoveel tijd moet je de accu van het toetsenbord opladen via de usb-aansluiting. Ook de tablet beschikt over slechts één usb 2.0 micro-b-aansluiting, die dubbelt als ingang voor de oplader. Het opslaggeheugen is gelukkig wel uit te breiden met behulp van een micro-sd-kaartje.

Al met al is het Asus wat ons betreft gelukt om de T90 de premium-uitstraling te geven die wordt beoogd met de Chi-serie. Tablet en dock zijn dun en voelen dankzij de metalen behuizing stevig aan. Die dunne behuizingen gaan wel ten koste van de aansluitmogelijkheden en een touchpad of trackpoint is evenmin aanwezig.

Transformer T100 Chi

De naam Transformer T100 zal bij velen een belletje doen rinkelen. Asus' goedkope convertible, die het bedrijf eind 2013 uitbracht, is onverminderd populair. Het zal dus niet Asus' bedoeling zijn om de T100 Chi daarvoor in de plaats uit te brengen, maar eerder om de Chi als het duurdere en betere alternatief aan te bieden.

Die verbeteringen beginnen al bij het scherm. Net als de 'gewone' T100 heeft de Chi een 10,1"-ips-scherm, maar in plaats van een resolutie van 1366x768 pixels beschikt de Chi over 1920 bij 1200 beeldpunten. Niet alleen is de resolutie dus flink verhoogd, de beeldverhouding is eveneens veranderd: naar 16:10, wat extra verticale ruimte oplevert. Asus geeft een maximale schermhelderheid van 400cd/m² op, redelijk wat hoger dan die van de T100, waarvan we de lage maximale helderheid een minpuntje vonden.

Het scherm wordt aangestuurd door dezelfde processor als je in veel tablets aantreft, een Intel Atom Z3775 met een basisfrequentie van 1,46GHz en een turbo van 2,39GHz. Het werkgeheugen bedraagt afhankelijk van de uitvoering 1 of 2GB en er is 32 of 64GB opslaggeheugen in de vorm van eMMC-flashchips aanwezig. Wat hardware betreft zijn er dus geen verschillen met de gewone T100 en de T90 Chi.

Asus Transformr T100 ChiAsus Transformr T100 ChiAsus Transformr T100 ChiAsus Transformr T100 Chi

De behuizing verschilt wel van die van de gewone T100 en dat maakt nogal wat uit. Tablet en dock voelen degelijk aan doordat beide van stevig metaal gemaakt zijn. Net als bij de T90 maakt een glanzend randje rondom tablet en toetsenbord het geheel af. Asus heeft het echter niet alleen bij een metalen in plaats van plastic behuizing gehouden, want het hele ontwerp van tablet en dock is op de schop gegaan. De tablet is een stuk dunner gemaakt en daardoor is het Asus gelukt om het gewicht, ondanks het zwaarder aanvoelende metaal, niet boven dat van de T100 te laten uitkomen.

Asus Transformer Chi T100
Cpu Intel Atom Z3775
Scherm 10,1", ips, 1920x1200 pixels
Werkgeheugen 1/2GB
Opslaggeheugen 32/64GB eMMC
Gewicht 570g (tablet) 1080g (tablet+dock)
Prijs vanaf 400 dollar

Evenmin is het dunner maken van de behuizing ten koste gegaan van de aansluitmogelijkheden. Er is nog altijd een micro-sd-kaartlezer aanwezig en de micro-usb-b-aansluiting is zelfs geüpgraded naar usb 3.0. Voor externe beeldschermen kan gebruikgemaakt worden van micro-hdmi. Het toetsenbord wordt net als bij de T90 via bluetooth verbonden. Hier heeft dat evenzeer voor- en nadelen. Een nadeel is dat extra usb-aansluitingen op de dock dus niet mogelijk zijn en je af en toe je toetsenbord aan de lader moet hangen. Voordeel is dat het scharnier ook bij de T100 dunner is geworden. Daardoor ziet de T100 Chi er meteen een stuk eleganter uit dan de gewone T100, waarbij de tablet in een soort plastic klem met de dock is verbonden.

Bij de T100 Chi vallen twee opstaande 'pootjes' in de twee openingen in de tablet. De tablet wordt vervolgens met behulp van magneetjes tegen het scharnier aan getrokken. Dat voelt al net zo stevig aan en dankzij het gebruik van die magneten is de tablet in een keer uit de dock te halen, zonder dat je met ontgrendelingsknopjes of -schuifjes in de weer moet. Wat wel tegenvalt is de stabiliteit van de tablet in de dock. Net als de gewone T100 kan de duurdere Chi behoorlijk heen en weer wiebelen in het scharnier.

Het toetsenbord, tot slot, voelt ook degelijker en minder goedkoop aan dan het plastic exemplaar dat bij een T100 geleverd wordt. Dat verhoedt echter niet dat gebruikers met een stevige toetsenaanslag het toetsenbord mee zullen zien veren tijdens het tikken.

Europese prijzen van de T100 Chi zijn nog niet bekend, maar als de dollarprijs zich één op één laat vertalen in een europrijs, dan is het prijsverschil van een euro of zestig klein genoeg om potentiële T100-kopers toch door te laten sparen voor de T100 Chi. De Chi voegt voor dat geld namelijk een stevigere en dunnere behuizing toe, heeft een veel hogere schermresolutie en beschikt over usb 3.0. Voor het wiebelen van de tablet en het meeverende toetsenbord maakt het niet uit welke je kiest, want daar hebben beide modellen last van.

Transformer T300 Chi

Het mooiste hebben we voor het laatst bewaard en dat is zonder twijfel de T300 Chi. Deze convertible is in dezelfde stijl gebouwd als de T90 en T100 Chi, dus met een stevige metalen behuizing, voorzien van een glimmend randje. Behalve stevig is de behuizing dun en licht. De tablet is slechts 7,6 millimeter dik en weegt maar 720 gram. Dat is niet bijzonder licht voor de gemiddelde tablet, maar voor een tablet met een 12,5"-schermdiagonaal is het niet verkeerd.

Asus Transformer T300 ChiAsus Transformer T300 ChiAsus Transformer T300 ChiAsus Transformer T300 Chi
Asus Transformer Chi T300
Cpu Intel Core M 5Y10 / 5Y71
Scherm 12,5", ips, 1920x1080 / 2560x1440 pixels
Werkgeheugen 4/8GB
Opslaggeheugen 64/128GB ssd
Gewicht 720g (tablet) 1445g (tablet+dock)
Prijs vanaf 700 dollar

Dat 12,5"-scherm heeft een ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 of 2560x1440 pixels. Asus demonstreerde uiteraard een model met die laatste resolutie en het beeld zag er indrukwekkend uit. Dat leek enerzijds te komen doordat er veel licht van het scherm kwam. Net als bij de T90 en T100 geeft Asus een helderheid van 400cd/m² op, maar daarnaast zag het scherm er goed uit doordat het gelamineerd is en het beeld boven op de tablet lijkt te liggen. Dankzij de hoge resolutie bij een relatief kleine schermdiagonaal zit het met de scherpte van het scherm dus ook wel snor. Het scherm bestuderen we graag later nog eens in detail, want we zagen wel wat minpuntjes. De kleuren leken oververzadigd en bovendien leek het scherm een beetje last te hebben van backlight-bleeding, al is dat moeilijk beoordelen zonder apparatuur en in een ruimte met felle spots.

Over de rest van de hardware kunnen we niet klagen. Er wordt gebruikgemaakt van een Core M-processor, wat op dit moment het snelste is wat je in een passief gekoelde tablet kunt verwerken. Daarnaast zijn er maximaal 8GB werkgeheugen en een ssd van ten hoogste 128GB aanwezig. Dat is ruim voldoende om Windows op die hoge resolutie aan te sturen. Tijdens het testen hadden we dus geen last van haperingen en dergelijke, al hadden we dat ook niet verwacht.

Het convertible-concept van de T300 Chi is verder hetzelfde als dat van de T90 en T100 Chi. De tablet wordt met behulp van magneetjes op zijn plek in de dock gehouden en het toetsenbord wordt via bluetooth met de tablet verbonden. Of het aan de prijs of aan het formaat ligt weten we niet, maar de toetsenborddock van de T300 is van de drie Chi's wat ons betreft het beste geslaagd. De tablet staat steviger in de dock dan bij de T90 en T100, en ook het toetsenbord voelt steviger aan. Wat toetsgevoel betreft vonden we de T300 vergelijkbaar met de T90, maar doordat de toetsenafstand bij de T300 groter is, kunnen we daadwerkelijk spreken van comfortabel typen op het toetsenborddockje.

De best geslaagde Chi-convertible is met een prijs van 700 dollar meteen de duurste. De prijs in euro's weten we helaas nog niet en evenmin is al bekend welke configuratie bij ons geleverd zal worden. Mocht de prijs van de snelste configuratie met 1440p-scherm onder de duizend euro uitvallen, dan kan ook menig ultrabook zijn borst nat maken.

Reacties (51)

51
51
42
2
0
8
Wijzig sortering
En Tweakers doet blijkbaar ook graag mee met de mogelijke naamsverwarring. Bij de T100 staan foto's van de T300 en omgekeerd... :)

De apparaten zijn nagenoeg identiek uit aan mijn (heel) oude TF101 qua uitzicht. Dit is met grote voorsprong het meest handige en robuuste apparaat dat ik ooit heb gehad.

[Reactie gewijzigd door Tittah op 23 juli 2024 13:29]

Ik heb ook nog steeds mijn oeroude en stevige TF101 in gebruik (Inmiddels ruim 3,5 jaar oud).
Het is een tablet die nog niet echt in alles overtroffen is. Een stevig toetsenbord, een scherm die je op de dock kan klikken en opgeladen wordt door de dock. De meegeleverde lader laad zowel het toetsenbord als het scherm op als de tablet in laptop modus is.

De Chi serie zal een perfecte opvolger van mijn TF101 kunnen bieden, totdat ik dit las:
De tablet wordt met behulp van magneetjes op zijn plek in de dock gehouden en het toetsenbord wordt via bluetooth met de tablet verbonden.
Een bluetooth-dock heeft daarnaast praktische nadelen. Er bevinden zich bijvoorbeeld geen extra usb-aansluitingen op de dock en eens in de zoveel tijd moet je de accu van het toetsenbord opladen via de usb-aansluiting.
Ik had verwacht dat Asus zou blijven voortborduren op goede innovaties. Dit vind ik dan wel een flinke stap terug. Voor de rest vind ik de Chi T100 een goede opvolger van mijn huidige Android. Helaas zou ik dan erg inleveren op de bevestiging van het scherm.

Is het op deze manier nog wel mogelijk om gebruik te maken van een HDD in het toetsenbord? Tevens kun je geen gebruik meer maken van 2 accu's die je scherm van stroom voorzien.

(Aangezien de Surface tablets nog niet zijn voor zijn van een stevige "Tranformer" dock, valt deze sowieso bij mij af. Ik heb behoefte aan een tablet-netbook concept met minimaal full-HD touchscreen).

Daar ging mijn hoop in Asus voor de perfecte opvolger van mijn Asus Transformer TF101 uit 2011...
Ik hoop dat Asus met nog iets anders gaat komen, anders moet ik wellicht shoppen bij Lenovo of Acer.
Ik was eigenlijk net hetzelfde aan het denken (om mijn TF101 te vervangen door een TF100 chi)! Ik had het zo grondig nog niet bekeken, maar de argumenten die je aanhaalt, zijn ook voor mij een reden om af te haken. Ik weet niet goed of ik nu blij of treurig moet zijn ;)

PS Draai je ook KatKiss op je TF101? Indien niet, dan is dat een absolute aanrader!
Ik heb mijn TF101 inderdaad geroot en katkiss op gezet. Dankzij deze Rom zit er geen vertraging in het toetsenbord als je op fora aan het typen bent.
Ik heb ook nog een degelijke TF101 Slider, heb al gezocht om hem te rooten daar ik geen upgrades meer krijg van Asus. Hoe heb jij je Asus TF101 geroot met welk
prog ? CyanogenMod ? of een andere ?
Kijk vooral eens naar de Acer Switch 11, core i3, mooie 128GB ssd en 4GB ram. Zal je niet tegenvallen en voor een mooie prijs.
De dock heeft wel aansluitingen maar geen accu. Daardoor weegt het niks. Maar ik begrijp wel dat het een voordeel kan zijn om een extra accu te hebben, in het dock. Voor zover ik weet heeft alleen de T100 dat. Voor mij gaat de Switch 11 lang genoeg mee op zn accu. Ook mooi is dat hij mijn externe usb3 hdd pakt zonder dat deze nog extra voeding nodig heeft. Hij kan zelfs tegelijk mijn 10.400mAh powerbank laden terwijl de hdd ook is aangesloten.
Dat is nou net hetgeen wat Asus zo bijzonder maakt(te). Een accu in het toetsenbord zorgt ervoor dat de tablet niet te snel zal kantelen als je het scherm iets te ver omklapt. Tijdens het typen zal dat geen probleem zijn, doordat je het scherm verder naar je toe hebt staan. Het kan echter wel problemen veroorzaken als je gewoon een filmpje kijkt op de bank. Ik blijf dus nog steeds rondkijken naar een mooie laptop. Wellicht dan maar geen hybride, maar wel een kleine laptop met een touchscreen.
Die verhalen zijn van reviewers die het apparaat in 1 dag of minder testen. Ik heb het nu een week in gebruik en absoluut geen last van omvallend scherm/laptop. Reden is simpel:
de "laptop" modus gebruik je vanzelf alleen voor het typen, dat gaat nieteens bewust.
Voor alle andere zaken, zeker als je filmpje kijkt, gebruik je de omgekeerde modus waarbij het keyboard de "stand" is. Dit is erg handig, vooral op bed. Dan is de laptop modus sowieso beetje onpraktisch.

Dus een vederlicht keyboard is geen probleem.

Maar nu ik er meer over nadenk zijn de Chi's van Asus ECHT heel onhandig!!

1. het keyboard ga je ALLEEN gebruiken als hij fysiek verbonden is met de tablet.
2. maar als de accu leeg is, heb je er niks aan, zelfs niet als hij fysiek verbonden is!

3. je moet iets opladen zodat het draadloos werkt nadat het fysiek verbonden is.. sorry hoor maar hier gaat Asus toch niet mee wegkomen? Een Apple zou het nog wel lukken waarschijnlijk..

Dus dan kan je beter bij de oude Transformer serie blijven (of voor de Switch 11 gaan :Y) )
Ik zat ook al te kijken! Maar volgens mij kloppen de foto's wel, maar heeft Asus de verkeerde bordjes met typenummers onder de convertables gezet.

[edit]
Volgens de foto's bij de press release, heeft de T100 Chi een back camera, dus staan de foto's wel goed maar met een verkeerd typenummer.

[Reactie gewijzigd door croxz op 23 juli 2024 13:29]

Leuke apparaten maar wat ik me altijd afvraag: kan ik hier zonder al te veel hacks linux op draaien?

Zou best zo'n ding willen hebben maar niet als ik gebonden ben aan Windows.
https://linuxnorth.wordpr...us-transformer-book-t100/

Linux kan op een aardappel draaien, maar vooral het 2de deel van je vraag is de essentie, "zonder veel hacks", het antwoordt is dan vast "nee".
En vandaar de vraag natuurlijk.

Vooral drivers voor nieuwe onderdelen kan een probleem zijn.

Is het niet mogelijk dat tweakers.net bij een review van laptops e.d. deze vraag standaard beantwoord door te proberen een paar bekende linux distro's te installeren?

Ik ben altijd lang aan het onderzoeken of een laptop waar ik interesse voor heb zonder veel moeite Linux kan draaien. Als dat niet kan is dat gewoon een dealbreaker voor mij en ik vermoed voor meer mensen.
Dit is dan ook geen review maar een preview. Lijkt me niet de bedoeling dat Tweakers op demo-modellen Linux gaat installeren :+

Moet ik echter wel zeggen dat in een review ook nooit getest wordt of Linux erop te draaien is.
Linux kan perfect van een stickje draaien, de meeste problemen met linux distro's zijn, scherm, geluid, features die eigen zijn aan tablet (touchy screen) en kunnen perfect in live modus getest worden.

Zou wel leuk zijn als er idd in de reviews ook getest wordt op linux distro's.
Omdat dit meestal toestellen zijn die fabrikanten opsturen om te reviewen. Daar zullen afspraken aan verbonden zijn en moeten na een bepaalde tijd weer terug naar de fabrikant moeten, dus ik denk niet dat het als review mogelijk is zonder de laptops zelf aan te moeten kopen
Inderdaad jammer (wat betreft het mogelijke aantal gebruikers) want Lubuntu bijvoorbeeld zou op zon tablet retesnel draaien.Dat linux net zo makkelijk geacepteerd kan worden bij een veel grotere doelgroep blijkt wel uit het feit dat echt niet alleen geeks smartphones gebruiken. De omschakelings barriere wat betreft het opnieuw moeten leren gaat lang niet altijd op denk ik.
Ah mooi, zou je me willen PM-en en me ff de CentOS driver sturen voor de aardappel? Ik gebruik altijd vastkokende Elstars.

Maargoed, @me23 het klopt wat Sven zegt. Gezien er een atom op zit, kun je waarschijnlijk eronder een vrij algemene Intel chipset verwachten en daar zullen dan ook wel snel linuxdrivers voor te vinden zijn.

Fabrikanten zijn wel's wat vrijer qua controllers LAN, USB of ander klein I/O spul, dus misschien dat het even wat klooien word met die USB/Laadaansluiting, maar het meerendeel zal wel gewoon draaien.
Voor CentOS is het nog niet gelukt, maar Damn Small Linux draait als een ... patat.
http://www.bbspot.com/news/2008/12/linux-on-a-potato.html
Heb zelf nooit zo'n apparaat gehad. Maar het lijkt me gewoon een apparaat met een reguliere BIOS waar je Linux mee kunt installeren. Dit kan ik natuurlijk fout hebben, maar aangezien het Windows ook gewoon kan draaien leek het me logisch.
De Chin serie heeft ongetwijfeld een UEFI bios. De T100 heeft deze ook en kan slechts met grote moeite Linux draaien. Dus geen 'reguliere' ouderwetse BIOS.
Leuk noemenswaardig feitje is dat "Chi" eigenlijk "Air" betekent in mandarin chinese.

Die t300 is trouwens wel echt een vet ding, alleen jammer dat er geen stylus bij zit ofzo anders had het zomaar mijn sp3 kunnen vervangen.
Leuk noemenswaardig feitje is dat "Chi" eigenlijk "Air" betekent in mandarin chinese.
Ik heb een tijdje gezocht maar ik kan nergens vinden dat "Chi" "Air" betekend.

Zie Wikipedia:
Chinese
Ch'i or qi (氣), "energy force" in Chinese culture
Chi (length) (尺), a traditional Chinese unit of length ("Chinese foot"), approximately 1/3 of a meter
Chi (surname), Chinese surnames
Chi (mythology) (螭), a dragon in Chinese mythology
Hij had alleen even het verkeerde Chinese dialect. Een van de betekenissen van Chi in het Kantonese dialect is inderdaad air.

Zie de kantonese versie van jouw wikipedia link. Hier vertaald

[Reactie gewijzigd door JustSomeWords op 23 juli 2024 13:29]

Hij had alleen even het verkeerde Chinese dialect. Een van de betekenissen van Chi in het Kantonese dialect is inderdaad air.

Zie de kantonese versie van jouw wikipedia link. Hier vertaald
In Taiwan spreken ze geen Kantonees.

Alleen (wat de Chinese talen betreft) Mandarijn, Hokkien en Hakka.
De kans dat het echt op Air gebaseerd is, is daarom klein (waarom zouden ze ook).

Om het zeker te weten moet je weten of dit ook het juiste karakter is voor Chi in Mandarijn. Vaak worden bepaalde krakers heel anders uitgesproken in andere Chinese taal.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 23 juli 2024 13:29]

"waarom zouden ze ook"

heb je de keynote uberhaupt gekeken? Jonney Shih begint daar toch echt duidelijk tijdens de introductie met te zeggen dat de chi "thinner than air" is. http://www.youtube.com/watch?v=blg2zupWvKA
"What is Chi? Ch'i (also spelled Chi or Qi) is a fundamental concept in Chinese philosophy and culture. Found in Chinese traditional religion but especially Taoism, Ch'i literally means "air" or "breath," but as a concept it refers to the energy flow or life force that is said to pervade all things." - See more at: http://www.religionfacts.....htm#sthash.IdF4O81V.dpuf

[Reactie gewijzigd door Fish_from_96 op 23 juli 2024 13:29]

Ik zou aannemen dat ze er Draak mee bedoelen o.i.d.

Maar Chi, ook wel weergegeven als Ch'i of Qi geeft wel degelijk aan dat het "air" betekend.

The literal translation of "qi" is "breath", "air", or "gas".[4]

http://en.wikipedia.org/wiki/Qi

[Reactie gewijzigd door pvandel op 23 juli 2024 13:29]

Met Chi wordt wel degelijk Air / Lucht bedoeld. In enkele teasers van ASUS worden ook kreten als "stronger than air" gebruikt.
kleine aanvulling, met Chi word "meer dan alleen lucht (air) bedoeld" met nadruk op "meer dan".
Chi of Qi het betekent meer dan alleen "lucht", het is een wat ruimer begrip wat je kan laten vallen onder "ademen" of "levenskracht".

De keuze voor boedhistische termen (Zen, Chi, etc) is niet vreemd gezien de CEO van Asus een overtuigd boeddhist is en dat zie je in veel aspecten van de bedrijfsvoering ook terugkomen. Ook raadpleegt hij vaak een boedhistische meester(es) Cheng Yen over wat zij van nieuw uitgebrachte producten vindt.

Boeddhisme geniet groot respect onder de Taiwanezen omdat ze een groot maatschappelijk belang hebben in onderwijs, ontwikkelings- en noodhulp. Hierdoor word er veel gedoneerd en is de boeddhistische gemeenschap een ware hulpindustrie geworden daar. Als teken van maatschappelijke betrokkenheid hebben merken als ASUS en BenQ ook grotendeels het boedhistrische centrum van de Tzu Chi foundation bekostigd.

Zie bv:
http://www.bloomberg.com/...lenge-to-ipad-kindle.html

Om deze redenen doen termen als qi het daar goed, maar ook op de westerse markt maakt het denk ik wel een indruk van simpliciteit, eenvoud maar toch doordachtheid.
Dat is precies wat ik in mijn eerdere reactie aangaf. Misschien was mijn initiële reactie te kort door de bocht, maar hier staat de duidelijkere uitleg:

"What is Chi? Ch'i (also spelled Chi or Qi) is a fundamental concept in Chinese philosophy and culture. Found in Chinese traditional religion but especially Taoism, Ch'i literally means "air" or "breath," but as a concept it refers to the energy flow or life force that is said to pervade all things." - See more at: http://www.religionfacts...._religion/beliefs/chi.htm

Daarnaast gaf ik specifiek aan dat het "air" betekende omdat ik de indruk kreeg tijdens het kijken van de keynote dat dit ook de bedoeling was. Zoals aangegeven in mijn tweede reactie:

"Jonney Shih begint daar toch echt duidelijk tijdens de introductie met te zeggen dat de chi "thinner than air" is. http://www.youtube.com/watch?v=blg2zupWvKA "

Ten slotte ook nog de teasers van asus, waar duidelijk wordt verwezen naar air:
https://www.facebook.com/...837681516/?type=1&theater

[Reactie gewijzigd door Fish_from_96 op 23 juli 2024 13:29]

Waar zit die SSD precies in, ik neem aan in de toetsenbord-behuizing?

Heb je dan enkel toegang tot deze data op het moment dat de tablet aangesloten is op de behuizing?
Nope, het eMMC-geheugen zit in de 'tablet', net zoals bij andere tablets.

Er zijn T100's (en de T200 / T300) die plaats bieden aan een 'externe' harde schijf, die dus inderdaad niet benaderbaar is zodra je de tablet loskoppelt van het dock. Maar het eMMC-geheugen is altijd bruikbaar.
Bedankt voor de reactie :*)
Ik dacht dat er in de meeste tablets enkel een SD-kaartje zat net zoals in een smartphone.
Dit verklaart de geheugengrootte!
Geen touchpad, dat is best vreemd. Misschien eens proberen het touchpad te verwerken in het toetsenbord, een beetje zoals de Blackberry Passport. Of is dat niet praktisch?
Dat is bewust gedaan om de docking lekker compact te houden en je hebt nu toch voldoende grote toetsen. Bovendien is een klein touchpad helemaal niet niet handig in het gebruik. De Transformer T90 Chi is vooral een tablet met dock, terwijl de andere 2 meer echte volwaardige ultraportables zijn.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 23 juli 2024 13:29]

Een kleine touchpad is inderdaad geen goed idee, maar het idee van "Tomtest" van een oplossing ala Blackberry is dat wel. Een iets klassiekere oplossing zou een trackpoint zijn zoals Lenovo ze nog gebruikt en de, ook in het stuk genoemde, Vaio P-serie die had. Toch jammer dat Asus daar niet aan gedacht of voor gekozen heeft.
Er zit een groot touchpad in en dat is het scherm.
Ik ben erg tevreden met mijn (onderhand al bijna 'ouwe') T100, maar ik zie weinig in 1GB versies. Gek veel trager dan een T100 moet het allemaal niet worden. Een betere resolutie is zeker welkom, maar ik vraag me meer af of er een sneller opslagmedium is geplaatst. De eMMC in de T100 is traag, als diezelfde techniek ook in de Chi's zit dan ben je imo beter af met iets anders.
Ik ben ook nog steeds tevreden gebruiker van een T100. Meer dan 2gb ram is op zich niet nodig, maar de stap naar 1gb snap ik ook niet. Het enige noemenswaardige voordeel is de resolutie, maar daarvoor heb ik geen zin om een nieuwe convertible te kopen eigenlijk. Ik had eigenlijk meer op een echte opvolger gehoopt.
Ik lees dat op het scherm na de hardware identiek is, maar kan niets vinden over de accu.

Een scherper én helderder scherm zal toch zijn invloed hebben op de batterijduur en nu is die bij de T100 prima te noemen, zeker in standbymodus, maar als ik moet kiezen tussen een langere batterijduur of een luxere uitvoering zal ik toch gaan twijfelen.

ASUS press release zegt alleen all-day-battery. Andere bronnen benoemen 8 uur en dat is minder dan mijn T100.

Edit: dit bericht is even specifiek gericht op de T100 - maar geldt natuurlijk voor alledrie.

[Reactie gewijzigd door Hafermaut op 23 juli 2024 13:29]

Mooi ding die T100 Chi! Het zwakste punt (het scherm) is nu verbeterd en zo te zien nu 2 camera's (de T100 heeft alleen een front camera). Wel eeeeerg jammer dat de gewone USB aansluiting is komen te vervallen en er alleen nog maar micro-USB aanwezig is. Die gebruik ik bij de T100 toch wel vaak...
Anoniem: 256386 9 januari 2015 13:45
Blijft de vraag wanneer deze in nederland te koop zijn.
Asus is niet de snelste wanneer het over de productlancering in nederland gaat
Vind het best bijzonder dat de T100 nog steeds bovenaan de lijst met budget convertibles prijkt. Dit model is toch al een goed jaar oud en nog steeds is er geen waardige vervanger / concurrent. Geen enkel product biedt zoveel functionaliteit voor zo weinig geld.. Waarom spelen niet meer bedrijven hierop in? Het is al lang bewezen dat dit een succesformule is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.