Inleiding
Als één bedrijf goed is in het verzinnen van een wirwar aan naamgevingen, dan is het Asus wel. Dit jaar op de CES kreeg de Transformer-serie er alweer een nieuwe variant bij. Na de Transformer Pad, Book en Flip is er nu de Transformer Book Chi. De Transformer-categorie staat bij Asus voor convertibles en bij de Book-serie gaat het specifiek om tablets met een toetsenborddock. Het nieuwe Chi-achtervoegsel is voorbehouden aan de wat duurdere en luxere Transformer Books, waarbij gekozen is voor dunnere behuizingen die gemaakt zijn van metaal in plaats van plastic.
/i/2000572549.jpeg?f=imagenormal)
In die serie introduceert Asus de T90 met een 8,9"-scherm, de T100 met een 10"-scherm en de T300 met een 12,5"-scherm. Om het nog wat ingewikkelder te maken verkoopt Asus ook non-Chi-varianten van de T100 en de T300, die wat specificaties behoorlijk veel overeenkomsten hebben met de nieuwe Chi-versies. Tijdens de beurs konden we bij Asus de nieuwe Chi's uitproberen en keken we of die luxere behuizing echt wat toevoegt aan de gewone Transformers.
Transformer T90 Chi
De kleinste Transformer Chi is de T90 en dat is meteen een wat vreemde eend in de bijt. De tablet heeft aan de lange kanten dunne schermranden, terwijl de bezels aan de korte kanten juist vrij dik zijn, vergelijkbaar met een iPad Air of mini. In tegenstelling tot de iPads gebruikt Asus een 16:10-schermverhouding, waardoor de tablet nogal breed uitvalt. Met de tablet in de dock heeft het geheel wel iets weg van de illustere Sony Vaio P-netbook.
Het nadeel van een brede tablet is dat de toetsenborddock net zo breed is en er weinig ruimte overblijft voor een touchpad. Op de T90-dock treffen we dan ook geen touchpad aan en een trackpoint ontbreekt eveneens. Navraag bij een Asus-medewerker leerde ons dat het de bedoeling is om in plaats daarvan het touchscreen te gebruiken. In de praktijk ben je daardoor eigenlijk gelimiteerd tot het gebruiken van Windows Store-apps, omdat het bedienen van de klassieke Windows-desktop al gauw te priegelig wordt op een 8,9"-scherm. Een losse bluetooth-muis kan natuurlijk ook uitkomst bieden en Asus kan stylussen erbij leveren.
De Chi-convertibles moeten een wat 'luxere' uitstraling hebben dan andere convertibles van Asus en daarom heeft het bedrijf de behuizing van de T90 van metaal gemaakt. Zowel de tablet als de toetsenborddock is van metaal en beide zijn rondom voorzien van een glimmend randje. De tablet voelt daardoor bijzonder stevig aan. Daarbij is de tablet een stuk dunner dan andere plastic tablets die we van Asus kennen, wat bijdraagt aan het gevoel dat je een high-end product in handen hebt.
Asus Transformer Chi T90 |
Cpu |
Intel Atom Z3775 |
Scherm |
8,9", ips, 1280x800 pixels |
Werkgeheugen |
1/2GB |
Opslaggeheugen |
32/64GB eMMC |
Gewicht |
400g (tablet) 750g (tablet+dock) |
Prijs |
vanaf 300 dollar |
Ook de toetsenborddock voelt stevig aan, onder andere als je erop tikt. De aanslag is prettig en de toetsen geven een duidelijke feedback. Toch zouden we geen lange stukken tikken op de T90, want door de kleine form-factor zijn de toetsen klein en behoorlijk op elkaar gedrukt. Asus heeft wel de volledige beschikbare ruimte benut, want de toetsjes lopen van rand tot rand.
De communicatie tussen toetsenbord en tablet verloopt via bluetooth. Een voordeel daarvan is dat het scharnier dunner kan worden uitgevoerd, doordat er geen fysieke connector tussen tablet en toetsenbord nodig is. De T90-tablet klikt dan ook in een smal geultje achter op de dock. Door middel van magneten wordt de tablet automatisch naar het midden van de sleuf getrokken. Net als bij veel andere Asus-convertibles die we eerder testten, kan de tablet nog wel in de dock heen en weer wiebelen.
Een bluetooth-dock heeft daarnaast praktische nadelen. Er bevinden zich bijvoorbeeld geen extra usb-aansluitingen op de dock en eens in de zoveel tijd moet je de accu van het toetsenbord opladen via de usb-aansluiting. Ook de tablet beschikt over slechts één usb 2.0 micro-b-aansluiting, die dubbelt als ingang voor de oplader. Het opslaggeheugen is gelukkig wel uit te breiden met behulp van een micro-sd-kaartje.
Al met al is het Asus wat ons betreft gelukt om de T90 de premium-uitstraling te geven die wordt beoogd met de Chi-serie. Tablet en dock zijn dun en voelen dankzij de metalen behuizing stevig aan. Die dunne behuizingen gaan wel ten koste van de aansluitmogelijkheden en een touchpad of trackpoint is evenmin aanwezig.
Transformer T100 Chi
De naam Transformer T100 zal bij velen een belletje doen rinkelen. Asus' goedkope convertible, die het bedrijf eind 2013 uitbracht, is onverminderd populair. Het zal dus niet Asus' bedoeling zijn om de T100 Chi daarvoor in de plaats uit te brengen, maar eerder om de Chi als het duurdere en betere alternatief aan te bieden.
Die verbeteringen beginnen al bij het scherm. Net als de 'gewone' T100 heeft de Chi een 10,1"-ips-scherm, maar in plaats van een resolutie van 1366x768 pixels beschikt de Chi over 1920 bij 1200 beeldpunten. Niet alleen is de resolutie dus flink verhoogd, de beeldverhouding is eveneens veranderd: naar 16:10, wat extra verticale ruimte oplevert. Asus geeft een maximale schermhelderheid van 400cd/m² op, redelijk wat hoger dan die van de T100, waarvan we de lage maximale helderheid een minpuntje vonden.
Het scherm wordt aangestuurd door dezelfde processor als je in veel tablets aantreft, een Intel Atom Z3775 met een basisfrequentie van 1,46GHz en een turbo van 2,39GHz. Het werkgeheugen bedraagt afhankelijk van de uitvoering 1 of 2GB en er is 32 of 64GB opslaggeheugen in de vorm van eMMC-flashchips aanwezig. Wat hardware betreft zijn er dus geen verschillen met de gewone T100 en de T90 Chi.
De behuizing verschilt wel van die van de gewone T100 en dat maakt nogal wat uit. Tablet en dock voelen degelijk aan doordat beide van stevig metaal gemaakt zijn. Net als bij de T90 maakt een glanzend randje rondom tablet en toetsenbord het geheel af. Asus heeft het echter niet alleen bij een metalen in plaats van plastic behuizing gehouden, want het hele ontwerp van tablet en dock is op de schop gegaan. De tablet is een stuk dunner gemaakt en daardoor is het Asus gelukt om het gewicht, ondanks het zwaarder aanvoelende metaal, niet boven dat van de T100 te laten uitkomen.
Asus Transformer Chi T100 |
Cpu |
Intel Atom Z3775 |
Scherm |
10,1", ips, 1920x1200 pixels |
Werkgeheugen |
1/2GB |
Opslaggeheugen |
32/64GB eMMC |
Gewicht |
570g (tablet) 1080g (tablet+dock) |
Prijs |
vanaf 400 dollar |
Evenmin is het dunner maken van de behuizing ten koste gegaan van de aansluitmogelijkheden. Er is nog altijd een micro-sd-kaartlezer aanwezig en de micro-usb-b-aansluiting is zelfs geüpgraded naar usb 3.0. Voor externe beeldschermen kan gebruikgemaakt worden van micro-hdmi. Het toetsenbord wordt net als bij de T90 via bluetooth verbonden. Hier heeft dat evenzeer voor- en nadelen. Een nadeel is dat extra usb-aansluitingen op de dock dus niet mogelijk zijn en je af en toe je toetsenbord aan de lader moet hangen. Voordeel is dat het scharnier ook bij de T100 dunner is geworden. Daardoor ziet de T100 Chi er meteen een stuk eleganter uit dan de gewone T100, waarbij de tablet in een soort plastic klem met de dock is verbonden.
Bij de T100 Chi vallen twee opstaande 'pootjes' in de twee openingen in de tablet. De tablet wordt vervolgens met behulp van magneetjes tegen het scharnier aan getrokken. Dat voelt al net zo stevig aan en dankzij het gebruik van die magneten is de tablet in een keer uit de dock te halen, zonder dat je met ontgrendelingsknopjes of -schuifjes in de weer moet. Wat wel tegenvalt is de stabiliteit van de tablet in de dock. Net als de gewone T100 kan de duurdere Chi behoorlijk heen en weer wiebelen in het scharnier.
Het toetsenbord, tot slot, voelt ook degelijker en minder goedkoop aan dan het plastic exemplaar dat bij een T100 geleverd wordt. Dat verhoedt echter niet dat gebruikers met een stevige toetsenaanslag het toetsenbord mee zullen zien veren tijdens het tikken.
Europese prijzen van de T100 Chi zijn nog niet bekend, maar als de dollarprijs zich één op één laat vertalen in een europrijs, dan is het prijsverschil van een euro of zestig klein genoeg om potentiële T100-kopers toch door te laten sparen voor de T100 Chi. De Chi voegt voor dat geld namelijk een stevigere en dunnere behuizing toe, heeft een veel hogere schermresolutie en beschikt over usb 3.0. Voor het wiebelen van de tablet en het meeverende toetsenbord maakt het niet uit welke je kiest, want daar hebben beide modellen last van.
Transformer T300 Chi
Het mooiste hebben we voor het laatst bewaard en dat is zonder twijfel de T300 Chi. Deze convertible is in dezelfde stijl gebouwd als de T90 en T100 Chi, dus met een stevige metalen behuizing, voorzien van een glimmend randje. Behalve stevig is de behuizing dun en licht. De tablet is slechts 7,6 millimeter dik en weegt maar 720 gram. Dat is niet bijzonder licht voor de gemiddelde tablet, maar voor een tablet met een 12,5"-schermdiagonaal is het niet verkeerd.
Asus Transformer Chi T300 |
Cpu |
Intel Core M 5Y10 / 5Y71 |
Scherm |
12,5", ips, 1920x1080 / 2560x1440 pixels |
Werkgeheugen |
4/8GB |
Opslaggeheugen |
64/128GB ssd |
Gewicht |
720g (tablet) 1445g (tablet+dock) |
Prijs |
vanaf 700 dollar |
Dat 12,5"-scherm heeft een ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 of 2560x1440 pixels. Asus demonstreerde uiteraard een model met die laatste resolutie en het beeld zag er indrukwekkend uit. Dat leek enerzijds te komen doordat er veel licht van het scherm kwam. Net als bij de T90 en T100 geeft Asus een helderheid van 400cd/m² op, maar daarnaast zag het scherm er goed uit doordat het gelamineerd is en het beeld boven op de tablet lijkt te liggen. Dankzij de hoge resolutie bij een relatief kleine schermdiagonaal zit het met de scherpte van het scherm dus ook wel snor. Het scherm bestuderen we graag later nog eens in detail, want we zagen wel wat minpuntjes. De kleuren leken oververzadigd en bovendien leek het scherm een beetje last te hebben van backlight-bleeding, al is dat moeilijk beoordelen zonder apparatuur en in een ruimte met felle spots.
Over de rest van de hardware kunnen we niet klagen. Er wordt gebruikgemaakt van een Core M-processor, wat op dit moment het snelste is wat je in een passief gekoelde tablet kunt verwerken. Daarnaast zijn er maximaal 8GB werkgeheugen en een ssd van ten hoogste 128GB aanwezig. Dat is ruim voldoende om Windows op die hoge resolutie aan te sturen. Tijdens het testen hadden we dus geen last van haperingen en dergelijke, al hadden we dat ook niet verwacht.
Het convertible-concept van de T300 Chi is verder hetzelfde als dat van de T90 en T100 Chi. De tablet wordt met behulp van magneetjes op zijn plek in de dock gehouden en het toetsenbord wordt via bluetooth met de tablet verbonden. Of het aan de prijs of aan het formaat ligt weten we niet, maar de toetsenborddock van de T300 is van de drie Chi's wat ons betreft het beste geslaagd. De tablet staat steviger in de dock dan bij de T90 en T100, en ook het toetsenbord voelt steviger aan. Wat toetsgevoel betreft vonden we de T300 vergelijkbaar met de T90, maar doordat de toetsenafstand bij de T300 groter is, kunnen we daadwerkelijk spreken van comfortabel typen op het toetsenborddockje.
De best geslaagde Chi-convertible is met een prijs van 700 dollar meteen de duurste. De prijs in euro's weten we helaas nog niet en evenmin is al bekend welke configuratie bij ons geleverd zal worden. Mocht de prijs van de snelste configuratie met 1440p-scherm onder de duizend euro uitvallen, dan kan ook menig ultrabook zijn borst nat maken.