Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 225 reacties

Conclusie: beter dan lucht?

Algemeen wordt aangenomen dat waterkoeling superieur is aan luchtkoeling. Is dat ook zo? Het antwoord is tweeledig: enerzijds is luchtkoeling over het algemeen stiller, voornamelijk vanwege de pomp van waterkoelingen, die bijna altijd op zijn hardst draait. Anderzijds is de maximale koelcapaciteit van waterkoelingen groter. Het extra lawaai hoeft niet erg te zijn, want tijdens gamen maakt de koeling van je videokaart over het algemeen genoeg herrie om je waterkoeling te overstemmen.

Kies je dus voor waterkoeling, dan moet je daar een goede reden voor hebben, zoals behoefte aan extra koelcapaciteit. Ook idle is de geluidsproductie namelijk behoorlijk, aangezien de pompen meestal niet te reguleren zijn; alleen die van NZXT hebben die mogelijkheid. Een andere reden is de ruimte; de pomp op je processor neemt weinig ruimte in beslag en geeft andere componenten als videokaart en geheugen volop ademruimte. De radiator, zeker een 120mm-exemplaar, kun je in elke behuizing wel kwijt en ook 240mm-radiators passen in vrijwel elke midrange- of betere behuizing. Ten slotte kan ook de 'cool factor' een rol spelen; waterkoeling klinkt nu eenmaal geavanceerder dan luchtkoeling.

Welk waterkoelsetje je het best kunt kopen hangt van een paar factoren af. Wil je een pc die idle stil is combineren met goede koelprestaties, dan is de NZXT X41 of X61 een goede keus. Vooral die laatste kan echter lastig in behuizingen in te bouwen zijn, wegens zijn grote radiator en twee 140mm-ventilators. De Corsair- en Cooler Master-koelers zijn een goede optie met een mix tussen relatief weinig geluid en goede prestaties.

De Kelvin-serie van Fractal Design maakt wat ons betreft standaard te veel geluid, maar dat geluid is wel constant en weinig irritant. Dat is met de Hydro-serie van Corsair en in iets mindere mate de CM Neptons een ander verhaal; bij beide hoor je een tikkend geluid dat kan storen. Veel is dat echter niet en als de ventilators harder draaien, overstemmen ze het pompgeluid.

Update: Fractal Design laat weten dat de pomp ook met 9V gevoed kan worden en dan iets stiller is. Dit heeft geen gevolgen voor de garantie, het is alleen mogelijk dat de prestaties iets afnemen en het minder wenselijk is een gpu-blok in het systeem op te nemen. 

We vatten de prestaties in het volgende tabelletje samen, waarbij we rekening houden met koelvermogen, geluidsproductie, features en prijs. Onze budgetvriendelijke keus is daarmee de Seidon 120V, maar de koeling is zoals de prijs doet verwachten. De Nepton XL is de goedkoopste van de koelingen met dubbele ventilators en goede prestaties. De beste koelprestaties worden echter geleverd door de H100i, terwijl de winnaar op het gebied van features een coin flip is tussen de Kelvins wegens de modulariteit en de Krakens wegens de pompregulatie.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews Alle gebruikersreviews over:

Cooler Master Nepton 120XL

Cooler Master Nepton 240M

Corsair Hydro H80i

Corsair Hydro H100i

Fractal Design Kelvin S24

Fractal Design Kelvin T12


Door Willem de Moor

- Reviewer

Willem werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor wetenschap en een passie voor hardware. Deze combinatie gebruikt hij bij het schrijven van zijn verhelderende achtergrondartikelen, maar komt hem ook goed van pas bij het testen van de nieuwste processors, ssd's en laptops. Zijn informatie haalt Willem het liefst uit de eerste hand bij de fabrikant, ook als dat betekent dat hij daarvoor naar Taiwan moet vliegen.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (225)

1 2 3 ... 8
Volgens mij is er nogsteeds een raar placebo-achtige gedachte actief bij de meeste mensen zodat ze denken dat een closedloop waterkoeler beter presteert dan een big-ass koelblok (bijv. Noctua NH-D14/NH-D15 etc.) terwijl ze het zelfde kosten.
Maar ondertussen presteert zo'n Noctua D15 (slechts een voorbeeld) wel stukken beter dan een closed loop waterkoeler, sterker nog; dan elke CL WC die er is.(als je het hebt over consumenten spul, er zal vast een bijzonder merk/type zijn die dat wel beter doet.)

Pas wanneer je over gaat naar een uitgebreide en een stuk proffessionelere loop dan zie je grote verschillen terug. Je hebt dan dingen zoals grotere radiatoren, een dikker koeloppervlak = betere doorvoer van warmte en veel meer waterverplaatsing dan bij een CL setje.
Kijk dit is een bericht waar ik mij kan bij aansluiten.
Verder zijn er nog best vaan berichten dat de pomp lawaai gaat maken of kapot gaat.
Als je waterkoeling wilt zul je inderdaad voor een custom loop moeten gaan, geen prefab.
Ik heb bijna 5 jaar lang een Corsair H50 set gebruikt, deze deed het tot op de dag van vervangen nog prima. Natuurlijk zullen er pompen stuk gaan of lawaai maken maar dat kan ook gebeuren met professionele setups. Een vriend van me heeft een vrij dure waterkoelset in zijn PC gebouwd, maar zijn pomp hield er een tijdje terug gewoon mee op. Die pomp alleen was al duurder dan mijn hele waterkoelset.
Ik denk ook dat de reden is dat sommigen voor een closed loop gaan is de ruimte. In mijn case zou bijvoorbeeld geen ruimte zijn voor een "Big-ass koelblok", dan is een relatief klein koelblok toch een goede oplossing mocht je verlegen om ruimte zitten
Maar een bv een H80i doet het niet veel beter dan een Mugen 4 qua prestaties, en hebben geen pompen die met een jaar of 2 gebruik dood kunnen gaan, alleen fans die je gewoon kan vervangen indien nodig.

Ben een grote fan van waterkoeling, maar zie geen echte meerwaarde in deze setjes, behalve de NZXT X61 doet redelijk als hij past.

[Reactie gewijzigd door player-x op 17 december 2014 19:00]

Warme lucht direct de kast uit en makkelijker direct die koelen vind ik wel 2 grote voordelen van closed loop setjes!
Mijn mugen wijst naar boven, direct op 2 exhaust fans. Geen last van warme lucht en qua kosten veel aantrekkelijker. Daarnaast is het ook de stilste koeler.
Ik had laatst gelezen dat dit niet beter koelt, omdat je nu de fan aan de achter kant niet/minder gebruikt, waardoor je dus minder warme lucht naar buiten blaast.

Probeer hem anders een kwartslag te draaien om te zien of het verschil maakt.
Ik let echt niet op mijn temps. Alles blijft ver binnen de grenswaarden, dus ik ga geen moeite doen. Daarnaast stijgt warmte op, dus ik kan me niet voorstellen dat het überhaupt iets gaat schelen.
Ik ben eerder fan van waterkoeling op de videokaart, dan op de cpu.
Scheelt een stuk meer herrie.
Is ook een kwestie van de juiste videokaart kopen. Op mijn MSI GeForce GTX 770 zitten twee grote fans die hem koel houden en zelfs onder zware load niet luidruchtig worden. De CPU-fan is ook een groot exemplaar op een groot koelblok en een casefan (140mm) achterin de kast voert gegenereerde warmte effectief en stil af.

Ik zie geen enkele reden om voor waterkoeling te gaan op welke component ook. Ik hoor de luchtkoeling al nauwelijks en met geluid van games hoor je het gewoon niet (en dan hoeft het geluid echt niet hard). Maar luchtkoeling staat of valt met een goede luchtstroom door je kast, want hoe koeler je kast, hoe effectiever de koeling is. Alleen wat warme lucht tegen toch al warme componenten blazen is vrij zinloos ;)
Waterkoeling is doorgaans luidruchtiger dan lucht, vanwege de waterpomp, mits de airflow in orde is. Daarnaast zijn custom loops altijd een gedoe. Je doet het als hobby omdat je het leuk vind, niet om praktische redenen.

Als je een echt stille en sterke videokaart koeler wil, zou ik een Arctic Cooling aftermarket koeler aanschaffen: http://www.arctic.ac/eu_en/products/cooling/vga.html
Wat hier ook niet vermeld wordt is het feit dat mijn h100i water pomp wel degelijk te reguleren is met de corsair software. Daarnaast kan ik zonder problemen de fans van mijn h100i volledig uitschakelen. De cpu blijft hierbij onder normaal gebruik nog ruim onder de 80 graden en alleen de radiator zonder airflow is hierbij voldoende. Mijn systeem is hierbij nagenoeg geruisloos

[Reactie gewijzigd door sygys op 17 december 2014 11:22]

En hoor jij je pomp dan (zelfs op full power) ? da's altijd minder geluid dan een luchtgekoelde fan die draait.. en met een stil profiel in de link software is mijn H80i stiller dan welke luchtkoeling dan ook, en komt de temp superlaag..
ik vraag me wel af of ze de link software wel geprobeerd hebben, zonder instellingen draaien de fans full power, en dan maken ze enorm veel geluid.

Je ziet vaak dat mensen de fans aansluiten op het moederbord, en die controlers zijn (zeker bij de goedkopere mobo's) niet altijd in staat om ze in diverse profielen te laten draaien. Als je de fans aansluiten aan de link module (geintegreerd in de pomp) en je installeerd de link software, dan kun je de fans stil laten draaien, en alleen als de temp oploopt (gamen, of andere CPU intensive werk) laat je de fans zich daar op aanpassen. Als je dit 1x hebt ingesteld, dan onthoud de link firware dit, en heb je de link software niet eens meer nodig.
Daar wil ik dan aan toevoegen dat de software dan wel moet werken. En helaas is dat bij Corsair een fors probleem. Bij persoonlijk werkt hij eenmalig als ik de interne usb poort wissel, maar na een of twee reboots is de software de weg weer kwijt en wordt er niets geregistreerd. De corsair gebruikersforums staan vol met soortgelijke klachten.
Voor mij een reden om niets meer van corsair aanschaffen waar ze zelf de software voor leveren.
De koeler (H100i) presteert overigens ook prima zonder de software, maar ik kan dus geen gegevens uitlezen of wijzigen via de Corsair Link software.
Vreemd. Bij mij werkt het eigenlijk altijd goed. Ik heb echtet de fans op een fancontroller aangesloten en niet op de h100i zelf. Maar deze presteert bij mij erg goed. Zelfs als de fans uit staan blijft de cpu koel. En zelfs met prime 95 stress test op 100% blijft het systeem nog erg lang onder de max temp. Voorheen had ik een noctua en ook deze werkte inderdaad net zo goed. Het ziet er nu alleen een stuk strakker uit op deze manier
De corsair link software was wel een issue, maar met de laatste windows 8.1 update is de USB bug ook verholpen, en werkt alles naar behoren.
Probleem is hier dat de USB poort zichzelf uitzet (powersave) en dan ziet ie geen pomp, fans, etc..
Je kunt met een registry hack de poort niet powersave aware maken, en dan werken alle 2.5 versies prima, wel firmware updaten, en dan is het werkend.
Dank voor de aanvulling, daar ga ik zeker dit weekend even mee aan de slag!
late reactie maar toch.. oh ja.. de H100i...

productreview: Corsair Hydro H100i review door redniels

een van mijn "fijnere" ervaringen.

en id, die software was en schijnbaar is nog steeds een brakke hoop met meuk.
Ondanks dat het thermisch opname vermogen van een paar kilo metaal met luchtkoeling beter kan zijn, is het natuurlijk wel zo dat je met waterkoeling ook de warmte verplaats, van binnen naar buiten je kast.
Correct, dat word even niet mee geteld in deze test, wat is het verschil tussen lucht en water voor de videokaart temperaturen.

Maar wat ik echt mis in deze test is, waarom staan de Noctua D15 en de Mugen 4 niet als reverentie vergelijking in de lijstjes.

Persoonlijk zou ik eerder voor bv een D15 gaan dan een van deze setjes, als ik zou moeten kiezen tussen die twee, maar voor iemand die optimale prestaties wil is een echte losse onderdelen build de enige echte optie.

Persoonlijk vind ik de start setjes van Alphacool, met Laing DCC of D5 pompen erg intressant as beginners setjes, ze zijn zeer goedkoop, zeker voor sets met geen echte compromissen, en makkelijk uit te breiden, en de onderdelen die je later misschien wilt vervangen zijn zo goedkoop dat dat ook niet echt erg is.

[Reactie gewijzigd door player-x op 17 december 2014 11:18]

Ben je nou reclame aan het maken? ;)
Maar denk dat veel mensen huiverig zijn om aan CLC te beginnen en dan denken dat ALC bijna net zo goed is. Wat dus niet het geval is.
Maargoed er kleven te veel 'nadelen' aan CLC voor de gewone gebruiker:
  • Relatief hoge instapprijs
  • Vereist wel redelijk wat know-how (loop planning, etc.)
  • Risico op lekkage
  • Jaarlijks onderhoud
Ben je nou reclame aan het maken? ;)
Als het aanprijzen van een product met een goede prijs prestatie verhouding reclame maken is, dan ja, dan ben ik reclame aan het maken.
Maargoed er kleven te veel 'nadelen' aan CLC voor de gewone gebruiker:
  • Relatief hoge instapprijs
Is dat zo?, heb je naar de prijzen gekeken van de Alphacool setjes?

De Alphacool NexXxoS Cool Answer 360 DDC/XT set heeft bijvoorbeeld een goede krachtige pomp, en een lekker dik 360 rad voor 200 euro, dat is een 50% meer prijs, voor het dubbele aan koel vermogen
Vereist wel redelijk wat know-how (loop planning, etc.)
Je loopt je hier wel een enorme hoeveelheid FUD te verkondigen, zo moeilijk is het echt niet, en er zijn genoeg filmpjes op YouTube die het allemaal prima uitleggen.
Risico op lekkage
Als je netjes werkt is het risico heel laag, zeker als je tijdens de lek test geen problemen hebt gehad, dan zijn de kansen op lekkage heel erg laag, de huidige knel fittingen zijn gewoon betrouwbaar mits goed gemonteerd.

Maar je hebt gelijk, het is geen 0% kans, maar zelfs een lekkage betekend niet meteen een dode PC, en imho zijn de stillere prestaties het risico meer dan waard.
Jaarlijks onderhoud
Zoveel werk is het niet om het systeem 1x per jaar te flushen met demi water (en ammonia), en op nieuw te vullen, maar vaak is dat niet eens echt nodig, zeker als je gewoon transparante premix koelwater gebruikt.

Mijn HTPC draaide ruim 3j zonder verversing, en het water was nog steeds helder, heb net de 6870-CF vervangen voor 970-SLI (hard nodig voor mijn 4k TV), anders had ik zeker nog wel een jaartje langer met mijn water gedaan.

[Reactie gewijzigd door player-x op 17 december 2014 13:24]

Die knipoog stond er niet voor niks ;)
En ik zet ook 'nadelen' niet voor niks tussen apostrofs. Ik redeneerde vanuit de huis-tuin-en-keuken gebruiker en niet vanuit mijn eigen perspectief.
Iemand met veel ervaring, veel know-how en een voorliefde voor CLC zal altijd zeggen dat het allemaal niet zo veel voorstelt, maar daar kijkt de gewone gebruiker toch echt anders tegenaan.
Wat complete kits betreft: ze zijn natuurlijk ideaal voor starters dat geef ik graag toe. Maar de meeste winst (kwa geluidsproductie) zit toch in het koelen van de GPU en dat moet je er nog los bij kopen.
Maar een goede vuistregel richting iemand die aan CLC begint: beknibbel niet op de onderdelen (en ook niet op het gereedschap dat je gebruikt) want daar krijg je achteraf spijt van.
Het voordeel van de Alphacool setjes imho, is dat ze zo goedkoop zijn, als je er onderdelen van wil verwisselen, je nergens een buil aan hebt gevallen, daar de belangrijkste onderdelen (pomp, rad en blok) wel top zijn.
(en ook niet op het gereedschap dat je gebruikt)
Schroevendraaier en een nieuw breekmesje is alles wat je nodig hebt.
Maar de meeste winst (kwa geluidsproductie) zit toch in het koelen van de GPU en dat moet je er nog los bij kopen.
Dat spreekt voor zich, daar je zoveel verschillende GPU blokken hebt, en universeel niet aan te raden is, is het natuurlijk beter om die los te verkopen.
Als je netjes werkt is het risico heel laag, zeker als je tijdens de lek test geen problemen hebt gehad, dan zijn de kansen op lekkage heel erg laag, de huidige knel fittingen zijn gewoon betrouwbaar mits goed gemonteerd.
Dit dus. Ik had zelf schroeffittingen en dat ging een week goed, tot ik serieus ging stresstesten waarbij de temperatuur te hoog werd. Het vervolgens maximaal laten draaien van de pomp zorgde voor een fitting die los sprong.

Het gevolg was een dood moederbord en dode videokaart. :+
de huidige knel fittingen zijn gewoon betrouwbaar mits goed gemonteerd.
Tja, zeer waarschijnlijk zat de slang niet goed op de knel fitting, en er daarom afgesprongen was.

Wat niet waarschijnlijk is, maar wat wel mogelijk is, is dat je zeer weinig lucht in je systeem had, en je water behoorlijk warm was, en je zo dus redelijk veel druk had opgebouwd, maar dan nog steeds moet de slang dan niet 100% goed gezeten hebben.
Mijn pomp is een keer dood gegaan van een bitcoin mining machine, waar 3 GPU's en een CPU gekoeld werden met een 360 en 120 rad, toen ik thuis kwam waren er 3 fittingen waar het uit heeft gelekt (en aan de watersporen er om heen te zien letterlijk uit gespoten).

Ik had trouwens de fitting aan de buitenkant van de kast bewust minder goed gemonteerd dan de rest zodat indien er overdruk was het daar het eerst zou gaan lekker ipv in de kast :P Blijkbaar nog niet genoeg om alle druk op te vangen...
Mijn HTPC draaide ruim 3j zonder verversing, en het water was nog steeds helder, heb net de 6870-CF vervangen voor 970-SLI, anders had ik zeker nog wel een jaartje langer met mijn water gedaan.
dat is een aardige upgrade, maar waarom 2 970's in een HTPC? beetje overkill, denk je niet?
Heb een 4K TV waar ik ook regelmatig op game, heb ook regelmatig twee vrienden over waarmee ik samen WoW raids doe, of bv BF4 of zo.

@sjettepetJR.
Ik was sowieso al 325 + 100 kwijt voor een GTX970, voor HDMI 2.0 ondersteuning, een extra kaart en blok maakte dan ook niet veel meer uit, en dat heb je wel nodig wil je een beetje op 4K kunnen gamen.

En de oude 2600K@4.8GHz, en de rest van de hardware voldoet nog steeds prima voor gamen.

[Reactie gewijzigd door player-x op 17 december 2014 19:40]

Da's precies waarom ik een CL setje in mijn semi-game/mediaPC heb geplopt.
Een kast met beperkte airflow en weinig ruimte voor een behoorlijke koeler... en tóch zo ijgenwijs er een AMD A10 in te willen zetten. Een low profile ding van Arctic Cooling wilde de temp niet onder de 75° houden, omdat de lucht simpelweg niet genoeg ververst kon worden.

Deze blaast nu de warme lucht direct naar buiten, en de voeding trekt (geholpen door een 80mm fan) nog wat luchtstroom door de rest van de kast heen. En aardig stil ook, géén probleem bij een film oid.

Nu eens nadenken over een andere kast icm een autokachel als koelvin voor een nagenoeg geruisloze oplossing.
Juist! Altijd zelf samenstellen van de beste componenten en vooral de radiator goed plaatsen en zorgen voor een goede airflow. Custom kun je ook nog helemaal naar wens ranschikken wat met closed-loop niet het geval is en kom je altijd te kort met de slangen of juist veel te veel over.
Hier draait al meer dan 3 jaar een Corsair H60(?) setje wat zonder enige problemen nog steeds prima werkt.
In de test komt naar voren dat de prestaties van de geteste sets ook beter is dan bij een goede luchtkoeler dus met bovenstaande stelling ben ik het niet eens.
Ik heb wel het idee dat waterkoeling zorgt voor een stabielere temperatuur. Wat minder fluctuatie zegmaar. Verder is het luid, duur, onhandig en enz. En het ziet er gaaf uit :D
Dat kan goed kloppen. Water heeft een vrij grote warmte capaciteit. Er kan dus meer energie in het water gestoken worden voordat deze 1 graad stijgt. Als je dus niet constant belast, maar af en toe met pieken prestaties moet leveren (en dus warmte genereert) kan dat beter opgevangen worden door een waterkoeling dan door een luchtkoeling. Waarschijnlijk merk je dus dat over het geheel genomen een waterkoeling in zo'n geval stiller is omdat de luchtkoeling sneller op een hoger rpm moet gaan draaien om de temperatuur acceptabel te houden.

P.S. Het lijkt me juist ook een interesante case om te kijken wat geluidsproductie is als je een niet constante belasting op de processor hebt. (gemiddelde/max geluidsproducties). Ik denk dat je daarin sterk het warmtecapaciteitsverschil tussen koper en water kunt gaan merken (+- 300 J/kgK tov +-4100 J/kgK).
Dat goede luchtkoeling evengoed en soms zelfs beter presteert dat is zeker waar.

Echter moet ik er toch wat tegenargumenten tegenaan gooien :+
In mijn ervaring is mijn h110 stiller dan de meeste luchtkoelers. (Lager RPM zelfde temp. als mugen3) En dan natuurlijk nog het feit dat ik en vele andere grote/hoge ram modules hebben.

En als je een mugen3 of een andere luchtkoeler met twee fans wilt plaatsen, het vaak niet lukt, of je heel erg lelijk een van de fans hoger moet plaatsen.

Dit is geen flame of rant, maar puur het andere kant van het verhaal :+
De volgende build ga ik ook over op een wat goedkopere lucht hoor!
Hier sluit ik me bij aan, Als ik dezelfde overklok met een mugen probeer staat dat ding keihard te blazen. En met de H110 blijven de fans op 800~1200rpm en met alleen 2 fans.
Sluit ik me bij aan.

Tevens, corsair i modellen hebben uitgebreide mogelijkheden om fans te regelen, pomp motoren te tunen en pro-actief te reageren op temperatuur stijgingen.

Ik vindt dat persoonlijk een grote meerwaarde op zowel luchtkoelers als andere waterkoeling sets (kit en zelfbouw). Dat heeft voor mij een grote rol gespeeld in de keuze voor een H100i.
De fans van een luchtkoeler kan je ook temperatuur afhankelijk laten draaien.
De meeste moederborden hebben daar in het BIOS wel de mogelijkheid voor.
Mijn H80i heb ik nu vanaf januari 2013 (bijna 2 jaar) en dit is wat voor een problemen ik er tot nu toe mee heb (gehad):
-Tubing droogt uit en zit vol met scheurtjes
-RMA vanwege die scheurtjes
-Pomp hapt af en toe lucht bij opstarten
-Fans maken een werkelijke takkeherrie op 100%
-Bij 50% is het eigenlijk ook nog veel te luid
-Elke keer bij boot gaan die fans 10-15 seconden op 100%
-Software registreert misschien de 1ste keer alles en daarna niks meer
-Om dit wel te hebben moet je de software herinstalleren, met usb kabel kloten enz.
-Fans lekken olie (of wat het dan ook mag zijn) en zijn dus vervangen door 1 Antec Tricool fan die 4 jaar oud is, geen enkel lawaai maakt en het ding koel houd.

Aardige waslijst dus, ik ben ook serieus aan het overwegen een dikke luchtkoeler te halen, maar dan loop ik dus tegen mijn Corsair Vengeance RAM op en de verkoop van de H80i welke ook veel moeite zal kosten.

Voordelen:
-Uitstekende RMA van Corsair, alhoewel het eigenlijk niet nodig zou moeten zijn...
Pm me je probleem ... de mijne werkt zelfs onder win8.1 als een zonnetje.
@TechHead

i.p.v. dikker bedoel je een groter koeloppervlak..

De warmteweerstand van het (pijp)materiaal neemt immers toe met de dikte en daarmee neemt de warmtedoorgangscoefficient af ;)

Sorry moest dit even verbeteren aangezien ik hier in mijn beroep veel me te maken heb.

[Reactie gewijzigd door yinnemans op 17 december 2014 12:18]

dat had ik ook al genoemd.
Maar ik zei ook; zowel dikker als een groter koeloppervlak.
Nou niet helemaal placebo hoor, ik weet wel dat zo'n koelbloek duurder was dan mijn goedkoopste waterkoel setje 5 jaar geleden van Antec. Ik had namelijk problemen elke zomer dat mijn CPU gewoon te warm werd, de kast kon op mijn kamer haar lucht gewoon niet voldoende koelen.

Nadat ik in een opwelling een goedkoop waterkoelsetje van Antec (40 euro ofzo) kocht, want ik was er strontzat van dat de zooi maar vast bleef lopen, heb ik nooit meer problemen gehad. En dat dingetje draait nog steeds als een zonnetje. Dus ook Redbullet, een goedkoop prefab setje kan best een uitkomst zijn voor sommige mensen, het is zeker geen placebo nog hoef je dure custom of de duurdere prefab setten te kopen.

Maar goed we zijn op tweakers en dan moeten we natuurlijk eventjes groot doen op zijn Hipsters ;). "Pfft I had Watercooling before it became prefab... amateurs" ;).
Goed punt, omgevingsfactoren kunnen een grote rol spelen in de koeling van je PC, als het binnen 35C is dan kan je niet van luchtkoeling verwachten dat het je cpu op 35C gaat houden.

Het zou een mooi naschrift bij het artikel kunnen zijn dat voor mensen met warmte problemen in huis een waterkoeler uitkomst kan bieden.
Waterkoeling kan ook niet koelen onder de omgevingstemperatuur. Waar zou die kou vandaan moeten komen.
Maar waterkoeling gooit de warme lucht vaak wel gelijk naar buiten of haalt de 'koude' lucht van buiten, een luchtkoeler pakt warme lucht in de kast en maakt die nog warmer dus daar is met waterkoeling vaak wel aardig wat te winnen.
Dat opwarmen van de lucht valt ook wel mee, tenminste wel als we puur naar de CPU kijken. De lucht die een towermodel luchtkoeler opwarmt wordt in de meeste kasten bijna meteen naar buiten gezogen door een outtake fan achterin. Als er significant warme lucht in je kast blijft hangen dan klopt je airflow niet.
Het wordt een heel ander verhaal als je je videokaart ook op de waterkoeling aansluit, maar daar zijn deze prefab setjes niet voor.
Daarom is zo'n watersetje beter in zo'n geval, meer open ruimte in de kast zorgt voor meer mogelijkheden tot verbetering van doorstroming.
Je hebt natuurlijk voor een deel gelijk, maar ik heb uit eigen ervaring gemerkt dat het grootste verschil ontstaat zodra je gaat overklokken. Een X61 houdt het bij overklokken beter vol dan verschillende mid- en high end luchtkoelers die ik getest heb. Zonder overklokken heeft een clc weinig tot geen voordeel over fatsoenlijke luchtkoelers.

Maar soms zijn niet alleen de koelprestaties belangrijk. Mijn laatste pc zit in een NZXT H440, een kast met een zijraam. Een beetje luchtkoeler, zoals de genoemde Noctua NH-D14/NH-D15 of een Scythe Mugen, is een lomp gevaarte en het kleurenschema van de Noctua fans (zeer goed presterende fans) moet je maar net mooi vinden (past niet bij een zwart/wit-rode build). Dat is eigenlijk mijn voornaamste reden geweest om een clc in te bouwen: een clc is een stuk compacter dan een fatsoenlijke luchtkoeler waardoor de kast van binnen een stuk netter lijkt.

Bijkomend voordeel van de Kraken X61: de verlichting op de pomp kan je met de software aanpassen (of uitschakelen), waardoor het altijd goed bij het kleurenschema van je pc past :)
Wat is er raar aan gezien vele zich er niet in verdiept hebben? Ik had dit beeld namelijk maar verder dan een keer kijken hoe "indrukwekkend" er uit ziet ben ik niet gegaan.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar machines waar je soms ook luch of watergekoelde varianten hebt dan is waterkoeling 9 van de 10 keer superieur. Neem een blok van een auto bijvoorbeeld.

Die gedachte hanteer ik dan automatisch ook bij een computer. Dit blijkt voor een computer wat kort door de bocht ben ik nu achter.


Verder een leuke review om te lezen en heel interessant voor de leek!
Ik zou bijna voor lol weer eens een pc in elkaar schroeven en lekker overclocken. Het is dat ik het ding totaal niet nodig heb.
Een bijkomend voordeel van waterkoeling is dat nagenoeg alle warmte direct de behuizing uit wordt afgevoerd. Dit scheelt behoorlijk in kasttemperatuur bij kleine kasten (HTPC/ITX). Maar ook voor grotere behuizingen zal de kasttemperatuur lager uitvallen waardoor de videokaart(en) koeler blijven.
het is zeker WEL een beter koeloplossing dan zo een "big ass koelblok" en dan heb ik het over Micro ATX system. Ik heb een H80i steken in m'n kast en zo is bijna heel m'n kast "leeg" voor airflow, al is dat dan ook niet echt nodig, want de warmte wordt direct afgevoerd naar de radiator en de fans blazen lucht naar buiten!

Ik ben met de review trouwens niet akkoord, dat de H80i een min krijgt voor geluid.
Zelf heb ik testen gedaan met m'n I7-4770K @ 3.5Ghz en ben tot besluit gekomen dat de fans perfect op minimum kunnen draaien en je pc zeer stil is terwijl de temperatuur amper stijgt. Ik heb stress-testen gedraaid op minimum RPM en max RPM en ik zag misschien 2 graden verschil. Dat vind ik het geluid niet waard en de temperatuur bleef ook nog eens zwaar onder de gevaar zone. Kan het me niet meer exact herinneren, maar was rond +/-44 graden ofzo under load. Zeeeer netjes. Dus deze waterkoelingen zijn perfect!

Hier heb je een review van 2013 met fans op HIGH en LOW en een verschil om te negeren en de vergelijking met de H80i en H100i. Het geld en de extra omvang van de H100i is het ook niet waard.

http://www.hardocp.com/ar...ler_review/4#.VJF3Ysk71MQ

[Reactie gewijzigd door Nees op 17 december 2014 16:13]

dat klopt het verschil tussen lucht/ close loop watercooling is niet zo groot als je rond de rice range van 100 euro zit.
alleen naar mijn mening vind k watercooling er wel wa vetter uit zien. omdat je dan nog echt je moederbord kan zien en je vrm heatsinks. :) als je een window case hebt
en niet dat je een mega blok aluminium ziet.
ook somige air coolers gaan deels over de DRAM slots waardoor er soms alleenmaar low profile in kan. zo kan het als je bijvoorbeeld kingston preditor hebt nog al lastig worden om z´n groot air cooler erin te plaatsen.

maar ik vind het met cases en 120mm watercooling compatibility nog niet erg super. het is bij heel veel cases het past net wel of net niet. en het hangt er dan ook nog van af wat voor soort geheuge je hebt of moederbord. ( als je radiator aan de bovenkant van je case wil plaatsen)

kortom iedereen moet het zelf weten wat hij/zij wil. alleen kijk wel altijd goed uit of alles echt past :P het liefst zonder zaag werk

het liefst zou ik ook nog wel een 120mm en 140mm case fan round up laten zien.
en kijken welke fans er het beste uitkomen qwa price/preformance/geluidproductie

[Reactie gewijzigd door RobinKuijp op 17 december 2014 14:00]

Het voordeel van closed loop is dat je de warmte direct uit je kast trekt. In plaats van 2 ventilatoren op je koelblok en dan ook nog eens twee boven in je kast om de warmte af te voeren, kun je nu toe met 2 ventilatoren.

Nog een voordeel is de ruimte die je bespaart. Ik ben van een Mugen 4 naar een H110 gegaan zodat ik tenminste een beetje ruimte in mijn kast heb. De resultaten hier van de tests vallen me trouwens vies tegen. Ik heb dus een H110, okay, die is iets groter dan de H100i! Maar ik koel er geen simpele A10 mee, maar een 8350 @ 5.5Ghz. Ik heb geen idee wat daarvan het TDP is maar ik gok zo rond de 180W. Met deze setup krijg ik een delta T (package) van 37 graden celcius tijdens een rondje Prime95.
Tuurlijk, het is een gadget. En een weinig creatief gadget ook nog eens. Als men er nou een aquarium voor een subtropisch klimaat bij zou verkopen, dan had het nog enig jeux. Nu kan je het vergelijken met het koelsysteem onder de motorkap van menig auto :D
Je hebt helemaal gelijk. De enige reden dat ik een Corsair H105 gebruik is omdat zo'n groot koelblok op mijn CPU gewoon ontzettend lelijk vind. Zo'n waterkoelsetje ziet er naar mijn mening een stuk beter uit. De H105 koelt overigens goed, maar niet beter dan een goede luchtkoeler.
Paradox bedoel je?
Het nadeel van een big-ass koelblok zie ik ook meer in de belasting die die voor je moederbord vormt. Meestal staan moederborden verticaal in de kast en hangt die big-ass koeler met zijn volle gewicht aan het moederbord. Ondanks backplates, kan dat uiteindelijk er toe leiden dat je moederbord defect gaat door het gewicht. Zeker als je de kast ook nog eens regelmatig vervoert.

Het grootste voordel van closed-looped waterkoelers zie ik dan ook vooral voor system-builders die hun systemen moeten kunnen versturen zonder dat deze defect aankomt, omdat het big-ass koelblok is afgebroken en voor personen die niet veel ruimte in hun kast hebben of de regelmatig met hun pc op sjauw zijn.

Daarnaast hebben big-ass koelers ook nog wel eens de neiging ervoor te zorgen dat een geheugen-latje niet meer in zijn socket past, omdat de bigg-ass koeler in de weg zit.

Wat ik wel een gemis vindt in deze review is dat men de temperatuur van de VRM's niet meegenomen heeft. Met een luchtkoeler worden deze vaak meegekoeld door de luchtstroom van de luchtkoeler. Bij closed-loop waterkoelers eigenlijk niet, waardoor deze gevaarlijk warm kunnen worden wat de stabaliteit van een systeem behoorlijk nadelig kan beinvloeden.

Er zijn zoveel factoren waarom je voor een closed, of custom loop waterkoeler of luchtkoeler kiest en koelcapaciteit is daar maar 1 van en niet eens de meest belangrijke in mijn ogen.

Ik draai lekker verder met mijn custom-loop waterkoeling. Die is en stil en koelt erg goed. Maar mijn kast verplaatsen is dan wel weer nauwelijks een optie.
Er gaat denk ik iets mis met het toekennen van de beoordeling(ssterren). 2 minnetjes en 4 plusjes geven 4 sterren bij de FD Kelvin S24. 1 minnetje en 9 plusjes geven eveneens 4 sterren bij de NZXT X61.

Ik heb wel vaker aangegeven dat de beoordeling arbitrair oogt, daarom doe ik de suggestie om de geloofwaardigheid van het artikel te behouden (en voor toekomstige artikelen te vergroten) door de (sterren)schaal toe te lichten. Wat zijn 3, wat zijn 4 en wat zijn 5 sterren? En vooral ook, wanneer krijg je een halve ster? Idem voor plusjes en minnetjes: wat maakt een 3min en wat een 2min.

Voorstel
Logischerwijs lijkt me dat er een lineaire schaal zit achter de sterrenclassificatie. Het plus-en-min systeem heeft 7 meetpunten (-3, -2, -1, 0, +1, +2, +3). De sterrenscore heeft er 11 (0; 0,5; 1; 1,5; 2; 2,5; 3; 3,5; 4; 4,5; 5). Als je de plus en minmetingen alsvolgt omscoort kan je er mee rekenen (-3 = 1; -2 = 2; -1 = 3 etc.). De maximale score is dan: de som van de [omgerekende] scores / aantal meetpunten. Wat daar uitkomt kun je dan omrekenen naar een 11-puntsschaal et voila:

Dan krijg je dus dit:
http://www.clipular.com/c/4845798787383296.png?k=VbrWgYNm1AkXOZhbx9bfHnZqBdQ

Dan laten we even buiten beschouwing dat het omrekenen van een 7 naar een 11-puntsschaal eigenlijk verwerpelijk is. Maar dat is een discussie voor de toekomst.
Goed punt, het is nogal vreemd dat de s24, H100i, 240M en x61eenzelfde score hebben in sterren maar een compleet andere "plussen en minnen"-verhouding. Kan er in die zin de conclusie "4 sterren" dan ook niet volgen.

Je zou er van uit mogen gaan dat als er 12 mogelijke plussen te halen zijn (en ook 12 minnen?) dat als er 9/12 plus, 1/12 min en 2/12 neutraal (zoals bij de x61) dat deze dan een significant betere score heeft dan 4/12 plus, 2/12 min en 6/12 neutraal (zoals bij de S24).

Ook de vergelijking van de 120XL vs de 120V v2 en T12 is vreemd aangezien de 120V/T12 3 minnen en 2 plussen hebben tegenover de 120XL met 8 plussen en geen minnen, en het verschil slechts een halve ster is.


edit - Vergelijking toegevoegd

[Reactie gewijzigd door SharpY op 17 december 2014 11:04]

Ik snap dat het heel verleidelijk is om naar plussen en minnen te kijken en de boel op te gaan tellen en zo een sterren-score te berekenen. Ik hoop echter dat mijn werk uit iets meer bestaat dan simpele optelsometjes maken en dat mijn ervaringen met het monteren, de mogelijkheden van eeh koeler (of ander product for that matter), de prijs, de kwaliteit en andere zaken ook van invloed zijn op de uiteindelijke score. Nu kunnen we al die criteria ook in plusjes en minnetjes gaan vatten, maar daar wordt het niet overzichtelijker van. Daar zijn mijns inziens de overige pagina's van de review en alle metingen en tekst voor.
De plusjes en minnetes hebben we in dit geval toegevoegd om een beetje een idee te geven van de resultaten, maar ze zijn niet allesomvattend. Het is ook nieuwe functionaliteit en we moeten hier en daar nog ervaren wat wel en niet goed werkt.
@Willemdemoor
Uiteraard is het veel meer dan 1 + 1 -1 en dat wordt ook zeker op waarde geschat. Alleen de conclusie zonder het artikel is natuurlijk compleet oninteressant, en daarom is het ook zo leuk om jouw hele artikel te lezen. Hetgeen juist zonde is is dat de objectivering van jouw mening wordt ondermeind doordat er een ogenschijnlijke niet kloppende correlatie bestaat tussen de objectief gemeten plus en minpunten van een product en de algehele beoordeling.

Mijn inziens lijkt het nu net in het voorbeeld van de 120V alsof de factor prijs/kwaliteit veel zwaarder weegt dan de kwaliteit zelf aangezien de prestaties erg tegenvallen. Echter als ik jouw conclusie goed lees dan zeg je hierover dat koelvermogen, geluidsproductie, features en prijs worden meegewogen. Vervolgens is de 120V de budgetvriendelijke variant met de noot dat de koeling is zoals de prijs doet verwachten (slechte koeling). Als deze vervolgens de vergelijking met een ander, wellicht duurder maar vergelijkbaar model aangaat, waarbij de andere 3 factoren significant beter zijn, zou je verwachten dat de totale score en daarmee de objectivering van jouw mening een verschil zou opleveren tussen enerzijds "relatief goede prestaties voor de prijs maar absoluut mindere prestaties dan concurenten" versus anderzijds "relatief een minder goede prijs presatie maar wel absoluut goede prestaties".

Met andere woorden een goede prijs/kwaliteit verhouding kan nooit opzichzelf in een vergelijking als gevolg hebben dat de negatieve aspecten worden opgeheven. Het geeft (mijn inziens) dus onterecht het beeld dat het leuke en goede artikel als gevolg heeft dat een nagenoeg gelijk aantal sterren voor het ene budget product eenzelfde waarde heeft als voor een kwalitatief veel beter duurder product en dat kan natuurlijk niet de conclusie zijn

Wat ik mij afvraag is of het klopt dat dat de producten in een vergelijking op een rij worden gepresenteerd en het dus een vergelijking is tussen producten en hun specificaties/prestaties, terwijl de algehele sterren-rating juist gebaseerd lijkt te zijn op het individuele product. Dit zou namelijk een rating van # sterren voor een budgetproduct vs hetzelfde aantal # sterren van een high end product verklaren zonder dat het betekent dat ze gelijk zijn aan elkaar.

Dat gezegd hebbende, keep up the great work, ik lees je artikelen altijd erg graag!

edit - typo

[Reactie gewijzigd door SharpY op 17 december 2014 14:22]

Allereerst dank dat je je kritiek positief en opbouwend opschrijft :)
Verder: je maakt een goed punt. De plus- en minpunten zijn inderdaad primair op deze review van toepassing, terwijl de sterren-rating puur voor de producten an sich gelden. Uiteraard is die beoordeling tot stand gekomen in vergelijking met concurrerende producten, maar gezien ze bij de pricewatch-entries staan, moeten ze wel op zichzelf kunnen staan.
Dat gezegd hebbende is de beoordeling van de 120V inderdaad een tandje te hoog. Ik heb er een halve ster afgetrokken :)
Dank voor je visie, wat dat betreft komt een goede discussie alleen op gang met opbouwende kritiek en het is gaaf om te zien dat je open staat voor input en "ons" er ook over laat meedenken.

Je hebt alleen wel het probleem gecreëerd dat ik nu toch weer aan het twijfelen ben om over te stappen van mijn Tranquillo Rev.2, gewoon omdat het kan enzo.
Als je stock draait, zou ik *persoonlijk* lekker een grote luchtkoeler erop zetten, als dat in je behuizing past. Mugen voor een paar tientjes, is zeker idle (pwm-versie, niet de pcgh) veeeel stiller :)
Helemaal mee eens.

Wat de tweakers tabel nu eigenlijk zegt is:

Voor <40 euro heb je 3,5 ster kwaliteit CM Seidon, en >70 euro kun je de maximaal haalbare 4 ster kwaliteit halen. Oftewel je moet bijna 2x zoveel betalen voor slechst een fractie beter - haal dus allemaal vooral de CM Seidon om aanraden van Tweakers.net - de technologie vergelijk site met een sterke community die alles in detail doorpluist! (hallo radioreclame :) ).


Als je daarna naar de temperatuur prestaties kijkt, wat juist de primaire functie van koeling is in mijn ogen, gaan mijn nekharen toch redelijk overeind staan als 'beste koop' model. Neem bijvoorbeeld de vergelijking van -1 koelprestaties tegenover dezelfde score bij FD's terwijl die bijna 1/3e 'beter' zijn in temperatuurhuishouding. Dus stel je zou de CM Seidon -3 geven voor koeling (en 60 tegenover 40 graden boven kamertemperatuur is aanzienlijk - kan in een warme zomer aanleiding geven tot een computer die uitvalt tijdens bijvoorbeeld gamen) zouden de FD's -1 of -2 zijn.
Zo krijgt de Kraken X41 ook 2-3 sterren positief, terwijl het nek aan nek loopt met de FD"s (soms de een beter, soms de ander). Kan dan ook het verschil van 3-4 scorepunten op koeling niet verklaren bij de X41. Als je zegt dat de X41 beter is, zou het in mijn ogen max 1 punt mogen verschillen (dus bij een -1 voor de FD, zou de X41 0 moeten zijn - volledig neutraal).

Geluidsproductie net zoiets. Ik zie 10-20Db verschil tussen de hoogste en laagste, dus waarom zijn er maar 2 scores namelijk +2 of -1? Ik dacht dat elke 3dB een verdubbeling van geluid was, en is erg makkelijk te vergelijken, dus zou dan zeker meer verschil verwachten dan alleen 'goed' of 'matig' als scores.

We kunnen denk ik nog lange tijd doorgaan op dit artikel.
Het is net alsof degene die de laatste tabel gemaakt heeft, niet daadwerkelijk naar de informatie in de rest van het artikel heeft gekeken (of misschien sponsoren blij moet houden - in dat laatste geval kun je zoiets toch als disclaimer vermelding bij de scores dat het niet volledig onafhankelijk is).


In elk geval, met de reclames op de radio nu rond tweakers, heb ik niet echt het gevoel dat hier een goede en eerlijke vergelijking is gedaan wanneer je naar de belangrijkste punten voor koeling kijkt.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 17 december 2014 11:32]

Je vergeet dan even voor het gemak dat bepaalde punten in de vergelijking zwaarder kunnen wegen dan andere. Het gevaar is dan dat je een soort consumentenbond-testuitslag krijgt, waarbij de duidelijkheid van de handleiding relatief heel zwaar mee weegt, terwijl in de praktijk geen hond dat meer leest.

Maar ik ben wel met je eens dat het goed zou zijn om aan te geven welke weegfactoren er zijn gebruikt per testpunt.
Natuurlijk. Ik zou graag nog weegfactoren meenemen in de vergelijking! Mijn voorstel is het minimale om iets dichter bij duiding te komen, dan bij marketingstickers. De weegfactor zou eigenlijk ook mede door het publiek van T.net bepaald moeten worden.

Is het een idee om [ook op basis van de verdere zinvolle reacties] een topic te starten waar we gezamenlijk suggesties te doen om T.net cijfermatig te verbeteren?
Zeer goed punt!

Vind dat je volledig gelijkt hebt in, maak dan ook een topic aan in de forums, om dit te bespreken.
Vergeet niet dat de term waterkoeling eigenlijk niet juist is. Het water transporteert de warmte, maar de warmte wordt afgegeven aan de lucht!

Pas wanneer de radiator de warmte makkelijker aan de lucht afstaat dan een gewone "luchtkoeler" zullen de prestaties beter zijn. Daarom zijn "water" koel setjes met één 12cm of 14cm fan meestal hooguit net zo goed als een Noctua of Thermalright "lucht" koeler. Als ze beter lijken komt dat meestal door een snellere ventilator die dus meer lawaai maakt.

Het voordeel van water transport is dat je eigenlijk geen limiet hebt aan de afmetingen van je radiator, dus hoe groter die is, hoe groter de kans dat je koeling / lawaai verhouding gewone 'lucht' koeling zal verslaan.
Ligt dit ook niet aan de hoeveelheid vloeistof er aanwezig is in een koeler? De meer inhoud des te langzamer het kan draaien om dezelfde warmte af te geven, en dus minder geluid produceerd?
Nee, want die vloeistof circuleert, dus alles wat ie de vorige ronde niet kwijtraakte komt bij de volgende ronde weer. Hooguit warmt het systeem langzamer op en koelt het langzamer af vanwege meer massa. Anders zou iedereen een flink reservoir in z'n kast hangen, gewoon om maar meer hitte kwijt te raken ;)

Het gaat puur om het oppervlak van je warmte-overdracht, hoe groter dat is, hoe beter. Vandaar die giga-luchtkoelers, of rads van 360 mm of groter... 'Koel'-setjes met een hele dikke 14-cm rad kunnen nog wel eens iets leuks doen, maar zijn vaak lastiger te krijgen en plaatsen.
Precies. Het zijn de simpele natuurwetten welke (ook) hier opgaan.
En juist vanwege die natuurwetten is waterkoeling, zelfs zo klein, nuttiger voor het opvangen van pieken dan lucht.
Als je systeem eenmaal in thermisch evenwicht is ("opgewarmd"), zou het nauwelijks uit moeten maken hoeveel water erin zit. Het gaat erom hoeveel warmte het systeem kan afgeven aan de omgeving en dat wordt voornamelijk bepaald door het oppervlak van de radiator en de snelheid van de ventilatoren.
In evenwicht moet er evenveel warmte afgegeven worden als dat de processor produceert. Als je een grote radiator hebt, kan dat bij een lagere ventilatorsnelheid en is je koeling dus stiller.

Zoals Niels007007 al aangeeft doet waterkoeling feitelijk niet veel anders als warmte transporteren naar een ander plek, waar je meer ruimte hebt om het eigenlijke koelen te doen.
Niet vergeten dat zo'n gigantische luchtkoeler de airflow in je kast negatief kan beïnvloeden. De CPU wordt minder heet maar je grafische kaart bijvoorbeeld die komt zijn hete lucht niet kwijt. Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van welke kast je gebruikt en hoe vol die zit met overige componenten.

De reden waarom veel waterkoel setjes 12 of 14cm fans gebruiken is omdat deze een grote luchtverplaatsing hebben bij een lagere rpm dan 8cm en 10cm fans bereiken. En dus minder geluid hoeven te produceren.

Daarom word lucht en waterkoeling ook (bijna) altijd gecombineerd, het liefst met een externe radiator. Goede in- en outtake fans zijn essentieel voor goede koeling.
Niet vergeten dat zo'n gigantische luchtkoeler de airflow in je kast negatief kan beïnvloeden. De CPU wordt minder heet maar je grafische kaart bijvoorbeeld die komt zijn hete lucht niet kwijt. Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van welke kast je gebruikt en hoe vol die zit met overige componenten.
Ja, maar dat is ook wel een klein beetje een open deur. Als je zo'n enorm koelblok in je kast dumpt op de verkeerde manier gaan je koelprestaties onderuit, maar dat geldt voor iedere koelmethode.
Vergeet niet dat de term waterkoeling eigenlijk niet juist is. Het water transporteert de warmte, maar de warmte wordt afgegeven aan de lucht!
Je hebt compleet gelijk. Maar water is een veel betere warmtegeleider dan lucht. Je moet een hele kamer lucht rondpompen om dezelfde warmte te kunnen verplaatsen als een flesje water. Je "koelbandbreedte" is dus hoger dan bij enkel lucht.
Maar uiteindelijk wordt het water ook gekoeld door lucht en is de grootte van de radiator bepalend.

Eigenlijk zijn de huidige met heatpipe uitgeruste 'lucht' koelers ook een soort van vloeistofkoeling. Er zit geen actieve pomp in een heatpipe, maar er wordt wel degelijk warmte getransporteerd door een vloeistof welke verdampt bij de warmtebron en condenseert in de radiator. Dus wat is nu het verschil tussen waterkoeling en 'lucht' koeling?

Het enige waar waterkoeling zich in kan onderscheiden is het toepassen van nog een veel grotere radiator, waardoor passieve opstellingen kunnen ontstaan. Helaas zie ik hier niet zoveel innovatie in. Waarom wordt er geen PC kast ontworpen waarin een heel compleet zijpaneel als een soort radiator wordt ingezet?
Ik was je comment aan het lezen en dacht meteen hetzelfde. Misschien wel de hele kast als passieve koeling. Gat in de markt? 😉. Lekker warme computerkamer.

[Reactie gewijzigd door Eetje op 17 december 2014 17:30]

Dat klinkt fantastisch.

Ik dacht eerlijk gezegd voordat ik dat artikel las dat waterkoeling altijd passieve opstellingen gebruikte.. Blijkbaar heeft het dus in de realiteit een stuk minder toegevoegde waarde.
Ouch!

Wat waterkoeling onderscheidt van luchtkoeling is WATER! http://nl.wikipedia.org/w...Thermische_geleidbaarheid
Water geleid warmte het allerbeste van alle vloeistoffen, dat onderscheid water van lucht koeling.
De vloeistof in heatpipes, is geen water want dat verdampt, en in die hoeveelheden(in een heatpipe) waarschijnlijk (afhankelijk van de omgevings temperatuur) in een maand, wat dus voor een waardeloze koeler zou zorgen.

Dat bepaalde luchtkoelers het van bovenstaande waterkoelings setjes winnen, is nogal wiedus, leg de radiator en het koelblok beide eens op een weg schaal, zie daar een deel van het antwoord. Het is gewoon appels met peren vergelijken, als er zoveel verschillen zijn. Gebruikte materiaal,de confectie,gewicht het speelt allemaal mee.

Het zou leuk zijn, als tweakers.nl ook een high-end waterkoelings setje meeneemt, de price/performance is allicht helemaal zoek, maar het laat wel zien wat er mogelijk is, en hoe goed bovenstaande setjes nu echt presteren.
De thermische geleidbaarheid van water is totaal niet interessant als je het hebt over de koelprestaties van het systeem in zijn geheel. Beide systemen zijn uiteindelijk afhankelijk van de thermische geleidbaarheid van de lucht buiten de kast omdat dat is waar ze hun warmte aan af moeten staan.

Het gebruikte materiaal kan op zich interessant zijn, maar in feite voldoet alles wat in staat is om zijn warmte kwijt te kunnen aan de buitenlucht. Een materiaal met een wat hogere soortelijke warmte heeft in het begin een klein voordeel, maar dat is verwaarloosbaar. Hetzelfde geldt voor het gewicht.

Convectie heeft nog enige invloed, maar ook dat levert voor een systeem dat genoeg warmte genereert niet veel op. Sterker nog, een systeem dat het opgewarmde medium (water of lucht) naar de buitenlucht moet dirigeren via een punt dat lager ligt dan de warmtebron heeft hier in theorie alleen maar last van (een belangrijke reden waarom je bij luchtkoeling onderin aanvoert en bovenin afvoert).

Uiteindelijk is het gewoon een simpele rekensom. Het systeem dat zijn warmte het beste en snelste kwijt kan aan de buitenlucht is het systeem dat het beste koelt.
De vloeistof in heatpipes is inderdaad geen water, want dat zou een domme keuze zijn. De vloeistof in heatpipes is slim gekozen zodat het verdampt bij de warmte van de processor en condenseert in de radiator. Het gebruiken van de faseovergang gas/vloeistof is ontzettend slim, want dit kost ontzettend veel energie en energie is wat je wilt transporteren van de processor naar de radiator.

Water is ook maar gewoon een medium om de warmte eerst weg te geleiden van de processor naar de radiator, maar uiteindelijk moet je in beide gevallen de warmte toch echt afstaan aan de lucht.

Het enige waar waterkoeling zich in kan onderscheiden is het gebruik van een enorme radiator als je een systeem wilt ontwikkelen wat of stiller is of beter koelt. Deze setjes vind ik dan erg tegenvallen, want ze bieden maar erg weinig meerwaarde boven 'normale' koelers.
Je vergeet, om in je analogie te blijven, de response time. De dynamiek opnametijd en afgiftetijd. Oftwel: je kunt in een trein 1000 mensen laden, maar als de instaptijd en uitstaptijd lang op zich laat wachten is het rendement van een klein treintje waarschijnlijk veel groter. (Het is wel niet helemaal correct, maar het blijft leuk om met analogiën te spelen).
Wat me opvalt, is het feit dat we hier spreken, de pomp is totaal niet te reguleren en vantilatoren(luchtkoeling wel), deze zijn beide te reguleren middels fancontrollers. En dus allebei maken ze niet onnodig meer lawaai dan noodzakelijk.
Dit artikel komt op het juiste moment :). Ik zit er zelf namelijk aan te denken om in mijn nieuwe systeem de H100i te nemen en de standaard fans te vervangen voor deze fans.

[Reactie gewijzigd door Descriptor op 17 december 2014 10:09]

De AF120´s zijn heerijke fans die fluisterstil zijn, echt een aanrader!
Ik heb een H110 en de fans die er bij werden geleverd waren zeker niet fluister stil. Er zat een hele vervelende buzz op terwijl de processor nog niet werd belast. Op vol vermogen is het alsof er een zware ventilator staat te blazen. Dit heb ik opgelost door de AF's te vervangen door Noctua's. Nu is mijn systeem echt stil. Zeker vergeleken met mijn oude PC waar in een Mugen 2 zat.

Mijn advies vergeet die Corsair fans en koop een paar Noctua's. Let wel op dat je het juiste model hebt. De nieuwe modellen hebben mooie kleuren maar slechtere prestaties.

[Reactie gewijzigd door Ryack op 17 december 2014 11:18]

In verhouding tot de h100i en h80i is de h110 wel degelijk stiller , maar ik deel je mening dat er zeker andere fans op moeten
Dat waren ook geen AF's maar SP's.

Mijn ervaring is juist andersom. Ik had ooit een H100 met twee Noctua fans erop maar ze waren te luid dus ik ben voor corsair SP120's gegaan... Het heeft alles met acoustiek te maken denk ik. Voor de ene behuizing werkt de ene resonantie heel vervelend, voor een andere behuizing is er weer een andere kritieke resonantie.
Zou niet voor de AF's gaan, die zijn bedoeld voor airflow. Voor een radiator hebt je statische druk nodig. De SP series zijn meer geschikt ;)
Klopt, mits en maar ;) De AF hebben een stuk minder statische druk, maar voor hele dunne radiators (zoals AIO-waterkoelers) is dat een minder groot probleem dan voor dikke custom rads, die vaak 60 of soms 80 mm dik zijn. Voor die laatste is de SP bedoeld, ik denk dat je voor een H100 met beide uit de voeten kunt.
2 weken geleden al de h100i in gebouwd vond zelf dat de standaard fans goed zijn probeer het eerst met de standaard fans en misschien dan ze te vervangen, of je verlangd echt veel naar gekleurde fans ;)
Ik heb zelf een CM Seidon 120v. Hij koelt als een malle met mijn 4790k (max 50 graden na tien minuten stresstest) In vergelijking met de stock cooler een hele verbetering, hierbij ging hij rond de 80 hangen. Een duurdere koelpasta scheelt een hele hoop.
Ook mogelijk met een goede Air-cooler.
Vaak is waterkoeling een stuk prijziger ivm een luchtkoeler. De seidon 120 koop je echter voor de prijs van een gangbare aftermarket luchtkoeler dus is ook prima aan te raden als je geen kolosaal stuk metaal wilt in je kast of daar nauwelijks ruimte voor is.

Mijn i7 is met de Seidon 120 ook een heel stuk stiller en koeler zelfs met een forse overclock dan de stock koeler van Intel op stockspeeds. Ik wist vooraf dat dit niet de beste keus was, maar voor de prijs van nog geen 40 euro wilde ik het proberen en heb ik er geen moment spijt van gehad. Het feit dat er een klein blokje zit ipv een gigantische aircooler is ook prettig als je eens wat wilt vervangen in een redelijk kleine case, je kunt immers nog makkelijk bij andere componenten komen.

Ik kan me goed voorstellen dat deze koeler ongeschikt is voor een heethoofd van AMD, maar voor intel cpu's is deze zeker aan te raden. Wil je meer stilte dan vervang je de meegeleverde fan door een stiller model en heb je ook een prima oplossing.
ik heb deze koeler op mijn fx-6100 staan (tdp van 95 watt) en hij komt stressed (15 min) niet boven de 55 graden uit dus het ligt er net aan welke cpu van amd je hebt ;) . Verder maakt de fan die meegelevert word enorm veel herrie terwijl je de pomp bijna niet hoort (allebij op 50% met fancontroller), het is dus aanbevolen om er een andere fan op te zetten.
Klopt helemaal, maar sinds het een nieuwe pc was prikkelde het een beetje om iets nieuws te proberen. Daarnaast was ik totaal niet tevreden met de stock cooler en was ik op zoek naar een goedkoop alternatief. Ben hier in ieder geval erg tevreden mee.
Zoals het al in de review stond: Het monteren van de cooler kan erg lastig zijn, maar ik had ook niet meer verwacht voor die prijs. Als je stock snelheden draait doet dit beestje zijn werk prima.
Als je je processor niet overklokt. Dan is waterkoeling in mijn ogen 'dikke overkill'. Of heb ik het fout?
There is no such thing as overkill :P
Waterkoeling kan stiller zijn dan luchtkoeling bij volle belasting, en het maakt je setup flexibeler, je kunt de radiator overal plaatsen, in plaats van recht bovenop je CPU die midden in de kast zit. Zo kun je warmte tactisch je kast uitsturen, en ruimte houden voor een betere airflow.
Verder heb je nogal een verschil in processoren. Een totaal uitgeklede i3 of Athlon low-budget-CPU verstookt een stuk minder (20-50 W) dan een high-end CPU, die vaak 140W of soms meer uit je voeding lust... Dat maakt nogal wat uit voor de warmte die je moet afvoeren.

Voor minder dan zeg 65 W is waterkoeling wel minder effectief, en vooral een pak duurder voor geen prestatiewinst. Daarboven, en vooral bij meer dan 120W, wordt het zeker interessant, en kun je er zoals te zien ook mee concurreren tegen de high-end luchtkoelers. Als ik even spiek is het hier gebruikte testsysteem een 100W AMD, dat zit aardig in de middenmoot.

Mijn eigen resultaten (met een full-blown custom waterkoeling, 120.3) zeggen dat een 140W CPU prima op 50 graden (dus zeg maar 30 graden verschil met omgeving) te houden is onder belasting. Er is dus nog flink ruimte boven de geteste setjes. Dit alles bij bijna geen geluid (fangeruis).
Oké. Maar ik heb nu nog gewoon luchtkoeling op mijn CPU. Ik hoor weinig tot geen geluid.
Ook vind ik dat zo'n buisje met koelvloeistof, aardig wat ruimte in beslag neemt (in je case).
If it aint broken, don't fix it :) Zo lang je geen reden ziet tot het neerleggen van toch gauw 100+ euro zou ik het niet doen, het is niet dat iedereen aan het waterkoelen moet.
Niet per se, het is allemaal afhankelijk van wat je wil en wat je verwacht, iemand haalde eerder al eens aan dat hij een hele warme omgeving heeft in de zomer waarin zijn PC staat en dan kan waterkoeling een echte uitkomst zijn.
Ja oké, maar lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat iemand zijn desktop meeneemt ergens mee naartoe waar het snik en snikheet is.
Ik heb genoeg kenissen die in flats wonen waar het zomers bij langduring warm weer binnenshuis over de 30C is en dat is in Nederland.
Dan heb je nog steeds geen waterkoeling nodig (als je hem niet hebt overgeklokt). Ik woon niet in een flat, maar, als in de zomer de zon in mijn slaapkamer schijnt (waar ook mijn PC staat). Dan is het ook altijd warm in mijn kamer. Dan word mijn GPU maar 78 graden maximaal.

Eventuele oplossing: gordijnen dicht doen.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 17 december 2014 12:42]

Lijkt me ook, zwaar overklokken en koelen dm.v. waterkoeling en een peltier-element, goeie ouwe tijd :)
Correct, neemt niet weg dat er vast mensen zijn die zonder de overclock watercooling nemen puur omdat het kan enz.

Maar idd als je niet gaat overclocken heeft het geen meerwaarde.

Ja kan wel, maar dan is CPU erg " koel " maar daar integen maakt hij veel lawaai, dus persoonlijk heb ik liever iets warmer dan de lawaai, het CPU mag ook wel warm worden.

[Reactie gewijzigd door aygul12345 op 17 december 2014 11:13]

Precies wat je zegt. Sommige vrienden van mij die een 'game pc' hebben. Die zeggen: "Jahh ik heb een i7! Super goed voor gamen." Dat is dus ook overkill. Voor gamen heb je aan een goede i5 genoeg (IMHO).

Ik heb nu nog gewoon luchtkoeling op mijn CPU. Ik hoor weinig tot geen geluid. Waarom zou je dan waterkoeling willen??

Ik denk dat het ook deels te maken heeft met dat je dan kan zeggen: "Ja ik heb waterkoeling! Vet hè?"
Ik zeg natuurlijk niet dat iedereen met waterkoeling zo is. Maar sommige die doen het natuurlijk alleen maar voor de aandacht en omdat het er mooi uitziet.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 17 december 2014 11:22]

Nou, weetje wat het is, laten we voorop stellen dat als je de keus HEBT om tussen een i5 (flaggenship -K) tegen een i7-4770k en een i7-4790k, dan zal ik natuurlijk voor de i74790k gaan, logisch je bent dan wel de komende jaren feuture proof, en de benchmark liegen der niet om.

Maar als je moet kiezen tussen i5- flaggenship k en tussen een i7-4770k dan maakt het idd niet veel uit kwa performers, dan moet je het hebben van wat je precies wilt doen op de pc, zoals renderren ( photoshop enz) vanwege de hyper treading.

Maar op jou vraag als je kijkt voor puur voor gaming, is een i5-flaggenship K variant meer dan genoeg, maar een i7-4790k is sneller.
Inderdaad, als je het onbeperkt budget hebt. Dan kan je kopen wat je maar wilt. Maar iedereen heeft wel een budget. Want ik zie het altijd zo: je hebt gaming pc's van 700, 1000, 1500, 5000, 10000 en ga zo maar door. Dus dan blijf je bezig. Je zult nooit het beste van het beste kunnen hebben.
Nee klopt,

Weetje wat het mooiste was van alles... Ik dacht vroeger dat waterkoeling écht de topnotch was, want ik ging er vanuit dat alléén water door de koelblok heen ging, waardoor je verder met andere maatregelen geen rekening mee hoeft te houden... Want ja water blijft toch " altijd " koel?

Juist integendeel, ik zag vervolgens een radiator wat er van pas moet komen, of het nou groot of klein is, vervolgens moet je een goede pomp hebben, waarbij het geluid hoog in de oren kan schieten.

Begrijp mij niet verkeerd, waterkoeling kan leuk zijn, maar maakt meer db dan een gewone goede (ikbenstil.nl) luchtkoeling.

Dat is hoe ik het zie.
Jij begrijpt me ;) .

Maar in de tests zagen we dat de waterkoeling minder decibel produceerde. De Scythe Mugen 4 is een goede koeler. Dan lijkt mij dat een waterkoeling met fan minder geluid maakt. (Maar misschien heb ik het fout) 8)7
Volgens de geluidsmetingen is de geluidsdruk van de Mugen het laagst. Of bedoel je iets anders?

In ieder geval geldt dat een lager RPM van de fan resulteert in minder geluid. Als de fan groter wordt, blijft de luchtverplaatsing hetzelfde dus kan het RPM omlaag.

Simpeler: Als de luchtkoeling en waterkoeling die je vergelijkt dezelfde fan heeft die in dezelfde situatie moet presteren zal de waterkoeling iets meer geluid produceren omdat die nog een pomp heeft die draait. Een water-set met externe radiator maakt nog iets meer lawaai, omdat de fans zich dan buiten de kast bevinden en het geluid dus niet gedempt kan worden.

maar als die dan weer grotere fans heeft dan de lucht-set waarmee je vergelijkt is hij toch stiller, en zo zie je maar dat je nog wel een tijdje door kunt gaan op deze manier :Y)

[Reactie gewijzigd door Patriot op 18 december 2014 03:39]

Ik vraag me af wat de doelgroep is van zo'n setje. Ik vind dat waterkoeling gebruikt moet worden om het geluid van je PC omlaag te brengen. Daarom vind ik het vreemd om alleen je CPU te koelen met water. Dat kun je goedkoper en makkelijker met een luchtblok. Pas als je ook je videokaart en misschien de chipset gaat koelen met water heb je er echt voordeel van (IMHO). Maar dan heb je dus niets aan zo'n closed-loop CPU koelsysteem, maar moet je de loop uitbreiden met meerdere blokken.

Overigens vind ik het wel vreemd dat de waterpompen meer herrie maken naar mate ze harder draaien, mijn waterpomp is vrijwel onhoorbaar (Eheim).
Ik heb een X40 Kraken, de voorloper van de geteste, mag ik aannemen. Ik ben niet voor waterkoeling gegaan omdat het stil zou zijn (wat uit de test ook wel weer blijkt), maar omdat ik een hele kleine behuizing heb. Als ik daar een luchtkoeler in hang gaat m'n cpu gewoon over de zeik ivm de hitte, en het feit dat hij dan naast een (luchtgekoelde) HD7970 hangt die ook veel te heet wordt voor de kleine ruimte die ik heb. Ook zie ik het niet zitten zelf een compleet waterkoelsysteem in elkaar te knopen.

Met een waterkoelblokje op m'n CPU krijgt de videokaart ook wat meer ademruimte zodat het allemaal prima binnen de perken blijft. Idealiter zou ik graag zo min mogelijk horen, maar ik vraag me af of dat wel kan met de kleine behuizingen die ik wil hebben én zonder dat het qua prijs enorm uit de klauwen gaat lopen.
Ikzefl moet het toch niet meer hebben...
Heb er eentje gehad (H50 van Corsair).
Is 1x vervangen geweest voor een pomp die teveel kabaal maakte (gekend probleem) en kreeg daarvoor een H60 in de plaats, die nog geen 2 jaar later de geest had gegeven (pomp kapot).
Geef mij maar een goeie luchtgekoelde, kans dat die kapot gaan is klein (of het moet de fan zijn, wat je een tientje kost).
Heb ook al 3 jaar de Corsair H50 en ben enorm tevreden.
2500K @ 4.4 GHz tegen een max stresstest van 65-68*C, na 3 uren draaien.
Via een standaard (weet-niet-meer-hoe-het-heet) programmaatje (cpu-temp?), draait alles zeer stil.
Enkel in stress tests, gaad het geluidniveau naar omhoog. En tijdens gaming, is de grafische kaart sowieso luider dan de koeler.
Ik gebruik een H100i en hij werkt eerlijk gezegd perfect. Hieruit blijkt dat hij veel geluid produceert, maar hier merk ik zelf eigenlijk weinig van. Als ik dingen zit te doen waardoor mijn processor naar een hoge temperatuur oploopt dan wordt deze zeer goed gekoeld, terwijl de ventilatoren nog relatief stil lopen.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Nintendo Switch Google Pixel Sony PlayStation VR Samsung Galaxy S8 Apple iPhone 7 Dishonored 2 Google Android 7.x Watch_Dogs 2

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*