Door Arnoud Wokke

Redacteur

Samsung Galaxy Note Edge Preview

Op de rand van een nieuw tijdperk

Inleiding: aan de rand van het ravijn

Het begint een jaarlijkse traditie te worden dat Samsung op elektronicabeurs IFA in Berlijn, zo aan het einde van de zomer, iets geks doet. Zo presenteerde het Zuid-Koreaanse bedrijf drie jaar geleden tot ieders verrassing de Galaxy Note, een toestel dat volgens Samsung 'tussen smartphone en tablet' inviel.

De verrassing van twee jaar geleden was de Galaxy Camera, een camera met een groot touchscreen aan de achterkant en Android. De bedoeling daarvan was om de functionaliteit van een Android-telefoon met al zijn apps voor het bewerken en delen van foto's te combineren met de kwaliteit van een echte camera.

Vorig jaar kwam Samsung op IFA met de eerste Galaxy Gear, een horloge draaiende op - toen nog - Android. Inmiddels heeft de fabrikant afgelopen jaar nog vier smartwatches aangekondigd, waarvan drie op het eigen platform Tizen en een op Android Wear. Ook de eerste Gear draait inmiddels op Tizen.

Dit jaar was Samsung er nog meer dan vorige jaren op gebrand om veel nieuwigheden te laten zien. Immers: het momentum van Samsungs smartphonetak lijkt ze te ontglippen en terwijl concurrenten als Huawei en LG het goed doen, zou Samsungs smartphonetak niet langer groeien. De Zuid-Koreaanse fabrikant is nog altijd veruit de grootste op de smartphonemarkt. Maar ja, dat was Nokia begin 2010 ook.

Misschien wel daarom bracht de fabrikant zelfs meerdere nieuwigheden mee. De Gear VR die we in een eerdere preview bespraken en de opvallende Galaxy Note Edge. De bijzonderheid van de Note Edge is zijn scherm: die stopt namelijk niet aan de zijkant van de telefoon, maar krult zich voor een deel om de zijkant heen.

In onze eerste ontmoeting met de Note Edge probeerden we erachter te komen hoe Samsung dit gebogen scherm gebruikt en of je er in het dagelijks gebruik echt wat aan zult hebben.

Wat kun je met dat extra randje?

Samsung heeft gelijk de sdk vrijgegeven zodat ontwikkelaars ondersteuning kunnen inbouwen voor het stukje scherm aan de rand van de Note Edge en dat is met goede reden: de fabrikant hoopt dat ontwikkelaars nuttige features maken voor de schermrand en misschien zelfs komen met de killer-feature voor dit technologische snufje.

De toepassingen die Samsung zelf heeft bedacht, zijn best handig, maar niet wereldschokkend. Je kunt de schermrand gebruiken als nachtklokje, iets dat zeker handig is als je telefoon 's nachts op ooghoogte ligt. Hij is te gebruiken als liniaal en hij kan weergeven hoeveel stappen je hebt gelopen. Er zit zelfs een spelletje op, een variant op het aloude Memory, maar waarom we dat zouden willen spelen op zo'n ontzettend klein schermoppervlak is vooralsnog een raadsel.

Samsung heeft ook de knoppenbalk onderin beeld verwijderd ten gunste van snelkoppelingen in de schermrand aan de zijkant. Het voordeel is dat er daar meer passen, het nadeel is dat ze daar veel kleiner zijn. De schermrand kan ook notificaties weergeven, maar dat is beperkt tot gemiste oproepen, sms'jes, Hangouts-berichten, mailtjes en meldingen van Samsungs agenda S-Planner. WhatsApp-berichten zijn daar bijvoorbeeld dus niet te zien.

Bij het nemen van foto's staan de knoppen van de camera-app in de balk, die zich dan bovenaan bevindt, waardoor het mogelijk is een foto te nemen door op de plek te drukken waar bij een camera normaal de cameraknop zit. Tijdens het kijken van video's zitten de afspeelknoppen van de video daar.

Samsung maakt dus op veel plekken gebruik van de balk, maar het geeft nooit echt het gevoel een meerwaarde te zijn ten opzichte van de manier waarop je een plat toestel gebruikt. Samsung vervangt functionaliteit, maar voegt niet veel toe.

Wie linkshandig is, kan de telefoon ook bedienen: volgens Samsung dienen linkshandigen het toestel om te draaien. De interface draait inderdaad mee, maar de Home-knop zit dan aan de bovenkant en bij het bellen zul je eraan moeten denken het hele toestel om te draaien; ideaal is het dus niet.

Daar komt bij dat het toestel het lastig heeft op de kleine rand een klik van een veegbeweging te onderscheiden: hij ziet daardoor als snel het aantikken van een snelkoppeling als veegcommando. Dat gebeurde meerdere keren tijdens de hands-on en dat is irritant. Het is een detail dat vermoedelijk verbeterd kan worden met software-optimalisaties.

De techniek achter het scherm

Het scherm van de Edge is grotendeels een gewoon plat scherm van het Super Amoled-type met vermoedelijk een Pentile-layout, waarbij elke pixel bestaat uit twee subpixels: een rode en een groene of een blauwe en een groene. Dat platte scherm heeft een resolutie van 2560x1440 pixels, met daarnaast dus 2560x160 pixels aan de zijkant; dat samen zorgt ervoor dat de diagonaal uitkomt op 5,6". De zijbalk is breder dan die 160 pixels extra: als je de balk opent op volle breedte, valt hij voor een klein deel over de huidige interface heen.

Het scherm bedekt bovendien niet de hele zijkant: op een gegeven moment houdt het op. Daardoor is de balk echt een gebogen scherm element: het neemt een deel van het platte scherm in en gaat op een gegeven moment over in de zijkant. De hoek waaronder het scherm zit is ongeveer 45 graden.

Het scherm dat doorloopt aan de zijkant geeft de Note Edge een futuristische look. Het is niet zozeer dat dit lijkt te bestaan omdat er grote behoefte aan was, maar omdat het technologisch kan - wat de precieze toepassing zal worden van gebogen schermen, is waarschijnlijk nog steeds van later zorg. Zo voelt het ook: het is misschien geen revolutie in de manier waarop je met een smartphone zult omgaan, maar het is wel een stukje toekomst in de hand.

Hoe maak je een gebogen scherm?

De Note Edge komt niet uit de lucht vallen. Sterker nog: Samsung toonde meer dan anderhalf jaar geleden een prototype van een smartphone met precies zo'n gebogen scherm als de Note Edge. Deze kromming in het scherm is mogelijk door ontwikkelingen in de productie van buigbare schermen.

Deze buigbare schermen hebben veelal een substraat van plastic in plaats van glas. Omdat plastic buigbaar is en de oleds verder geen nadeel ondervinden van de buiging, kunnen fabrikanten het scherm dus buigen. Onder meer Samsung en LG maar ook het Nederlandse Philips waren al rond 2006 bezig met deze technologie.

Ondanks dat het simpel klinkt, is de productie niet eenvoudig. Het grootste probleem met vrijwel elke nieuwe displaytechnologie zijn de yields. Omdat er nog veel misgaat, zijn er veel schermen die niet goed genoeg zijn en is het dus nog relatief duur om een beperkt aantal goede schermen te maken. Bij de Note Edge is dat te merken doordat Samsung hem alleen in sommige landen uitbrengt: de fabrikant kan nog niet genoeg schermen maken om de hele wereld van Note Edge-exemplaren te voorzien.

Sommige van de problemen waar schermmakers tegenaan lopen, kun je zelf al bedenken. Een van de meest prominente is dat je het materiaal onder druk zet. Alles wat je buigt terwijl het recht was, heeft de neiging om terug te buigen en dus staat er druk op. Bovendien moet een gebogen scherm altijd in dezelfde vorm blijven, ook als de temperatuur schommelt en het materiaal dus nog meer onder druk komt te staan.

Een ander probleem is dat de temperatuur bij de fabricage te hoog is voor het plastic substraat. Het proces om de oleds op de plaat met connectoren te plaatsen gaat gepaard met grote hitte. Glas weerstaat die hitte, maar het buigbare plastic niet. Samsung werkt daaromheen door de oleds eerst met glas te lamineren en er pas na de plaatsing op de plaat weer af te halen. Daarna gebruikt Samsung ltps voor de bescherming van de oleds.

Inmiddels gebruikt Samsung gebogen schermen in al een handvol producten: na de eerste, experimentele Galaxy Round kwam de Gear Fit, een fitnessgadget. Bovendien heeft smartwatch Gear S een 2" gebogen scherm.

Het ontwerp en de hardware

Samsung heeft veel moeten schuiven met zijn ontwerp om de schermrand mogelijk te maken: aan de rechterkant zitten normaal gesproken immers veel knoppen. De aan-uitknop zit nu aan de bovenkant en dat is voor zo'n grote telefoon ontzettend onhandig. Gelukkig heeft hij een fysieke Home-knop om de telefoon wakker te maken, maar het is niet erg gebruiksvriendelijk om het scherm te moeten uitzetten met zo'n moeilijk bereikbare knop. De volumeknoppen zitten aan de linkerkant, wat een prima plek is, ook al zijn Samsung-fans het niet gewend.

Het hele ontwerp is asymmetrisch en dat oogt wel een beetje vreemd. De asymmetrie is aan de achterkant terug te vinden, tot aan de binnenkant aan toe. Verder deelt de Note Edge veel ontwerpelementen met de reguliere Note 4, zoals de metalen rand en achterkant van leerachtig plastic.

De Note Edge lijkt bovendien in vrijwel alle andere opzichten op de Note 4 - ze hebben dezelfde Qualcomm Snapdragon 805-soc met ondersteuning voor 4g+, dezelfde camera met optische beeldstabilisatie en hebben beide niet langer de usb 3.0-poort die de Note 3 wel heeft. We nemen de nieuwe features en kenmerken van de Note 4 onder de loep in een komende, aparte preview.

Tot slot: van de Note Edge een deugd maken

Samsung heeft er een handje van om producten uit te brengen waarvan ze er zelf nog niet helemaal uit zijn wat precies de functies en features zouden moeten zijn. De eerste Gear-smartwatch was daarvan een voorbeeld - het horloge kreeg met een update zelfs een heel nieuw besturingssysteem. Ook de eerste Galaxy-telefoon uit 2009 kun je daarvan als voorbeeld zien: een opvolger verscheen toen binnen twee maanden met een verfijnd ontwerp, het jaar erop kwam Samsung met zijn immens succesvolle Galaxy S-lijn.

Het vereist veel verbeeldingskracht om met de huidige stand van de technologie op het gebied van gebogen schermen goede toepassingen te verzinnen. Samsung doet een dappere poging, maar overtuigt niet echt: de schermrand is een waanzinnig stukje technologie dat op zoek is naar de killer feature die het verdient.

Net als de eerste Galaxy-telefoon en eerste Gear-smartwatch staat de Note Edge op de rand van een nieuw tijdperk, waarin de technologie een toegevoegde waarde kan krijgen doordat smartphones met nieuwe vormen nieuwe mogelijkheden kunnen krijgen.

De Note Edge komt vooralsnog niet naar Nederland. Erg rouwig hoef je daarom niet te zijn: hij is vermoedelijk peperduur en heeft vooralsnog weinig meer te bieden dan een gewone Note 4. Het is een smartphone voor in de geschiedenisboeken: de eerste met een omgevouwen schermrand. De Note Edge maakt ons vooral benieuwd naar de toekomst, naar waar Samsung en concurrenten als LG mee komen om gebogen schermen voor gewone gebruikers een meerwaarde te laten bieden in dagelijks gebruik.

Reacties (146)

Wijzig sortering
Anoniem: 474132
4 september 2014 23:52
Samsung blijft toch vooral een halfproducten fabrikant, ze hebben moeite met het bedenken van wezenlijke toegevoegde waarde op consumenten niveau en productdesign.

Prima chipbakker, ssd fabrikant en display technoloog maar ze verkopen technologie, geen oplossingen. Ze leveren bouwstenen maar een vernieuwende architectuur hoef je bij samsung niet te verwachten.

Ze hadden, bij wijze van spreken, Eiffel de bouten en moeren kunnen leveren maar het design van de toren hadden ze met geen mogelijkheid kunnen realiseren. Daar ontbreekt het koreaanse bedrijf de conceptuele vermogens voor zo lijkt het wel.

Een technologisch conglomoraat met verfijnde implementatie technieken maar een troebele visie betreffende productdefinitie. Daarin kunnen ze alleen hogere goden zoals Apple volgen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474132 op 5 september 2014 00:05]

Ik had het niet beter kunnen zeggen in mijn ogen. Ze doen ontzettend veel dingen goed, maar conceptueel vermogen ontbreekt er vaak aan inderdaad. Qua technologie kunnen een hoop bedrijven nog wat van Samsung leren volgens mij, maar innovatieve nuttigheden komt bij hun vaak (niet altijd) niet veel verder dan een gimmick.
Samsung heeft genoeg innovatieve devices bedacht hoor. Denk aan de Galaxy Note phablets welke in korte tijd erg populair zijn geworden. Nu zie je dat andere fabrikanten wel moeten volgen.
De Note vind ik geen innovatie. Het is letterlijk een 1-op-1 smartphone, maar dan wat groter. En alleen vanwege het formaat hangt het "tussen een tablet en smartphone" in.

Met innovaties bedoel ik meer een écht op zichzelf staande smartwatch, een VR-bril (waren ze verre van de eerste in). En innovatieve functies die echt een toegevoegde waarde hebben, zoals: NFC, een motion chip, e.d.
De Note is niet alleen een grote smartphone, maar heeft ook een pennetje met bijbehorende software wat de andere toestellen niet hebben. Wel degelijk innovatief. ;)
Wat ik me nou iedere keer afvraag, wat is het nut??

Leuk zo'n gimmick, maar hadden ze deze balk niet net zo goed op een bestaand (vlak) scherm kunnen plaatsen? Dan zou hij ook bv links of rechts geplaatst kunnen worden (voor de linkshandigen onder ons), zou de balk beter te gebruiken zijn (ook met de pen), zou de behuizing minder kwetsbaar zijn aan die kant van de edge en zou hij beter afleesbaar zijn van zowel voren als de zijkant.

Wederom een gimmick voor het gimmick zijn, maar helaas ook weer slecht uitgevoerd.

Innovatief? Ja

Praktisch? Nee
Ik zal je heel simpel uitleggen wat het nut is:

1. De eerste zijn met iets.
2. Innovatief bezig zijn om nieuwe dingen uberhaupt te kunnen verzinnen.
3. Ook al is het nog niet compleet functioneel, je geeft ontwerpers en programmeurs nu ideeën...en daar kan straks het nut uit voortvloeien.

Ik vind dit soort dingen heel spannend omdat het laat zien dat bedrijven nog steeds bezig zijn met het innoveren. Niet alleen simpel betere hardware en updates voor <vul je OS in>, maar ook echt nadenken om iets te verbeteren... thinking outside of the box.
De eerste zijn met iets, bewijst nog steeds niet het nut van iets.

Je kan van alles verzinnen, maar of het allemaal nuttig is, dat valt te betwijfelen.

Als ze het dan beter uitgewerkt zouden hebben, hadden ze ook het scherm aan beide kanten een edge kunnen geven?

Het valt voor mij echt in de categorie leuk bedacht, compleet zinloos uitgevoerd ( net als bv met je ogen scrollen, een uv sensor (daarvoor moet je telefoon in de volle zon liggen, niet handig, want dan smelt al dat plastic van die telefoon))
Ik zeg dat eerste zijn een nut op zich is. Je hebt immers iets laten zien wat niemand nog heeft laten zien.

Ik zeg niet dat alles wat Samsung verzint nuttig is, maar hier lijken wel mogelijkheden te liggen.

Wellicht dat ze de edge aan beide kanten door laten lopen als de productie het toe laat en programmeurs de randen goed gaan gebruiken.

Ik geef je wel gelijk dat het nog niet zinvol genoeg is uitgevoerd...maar dat is de volgende stap.
je kan hem gebruiken als wekker: klik
Waarom niet pas iets implementeren als het ook echt een meerwaarde biedt? De Galaxy S4 zat ook vol met gimmicks die ze in de S5 gewoon er weer uit gesloopt hebben. Het heeft zo gewoon geen enkele zin en heeft geen toegevoegde waarde.
Het gebogen randje kan aan zonder dat het volledige scherm aan staat (zie 1m54 in de video). Dus in die zin heeft het al (tenminste een beetje) nut om basale info als tijd, notificaties ed. te tonen op het kleine scherm en zodoende efficienter om te gaan met de accucapaciteit.
Deze telefoon komt meer over als een prestige project dan dat het echt functionaliteit heeft.

Daarnaast word het vast houden van het toestel lastiger omdat je aan een kan vrijwel direct op het scherm zit. (wat imo voor flinke frustratie kan zorgen).

Wat betreft links en rechts handige. Er is een beetje overnagedacht maar daarmee is alles gezegd de home button komt voor links handigen dus boven aan het scherm te recht en het logo op de kop... en in portrait komt de camera's dus ook onderaan te recht. stel je zou het toestel dan omdraaien (linkshandig) dan zit je vrijwel meteen met je hand op het afgronde scherm.

[Reactie gewijzigd door downcom op 4 september 2014 13:13]

Ik heb als linkshandige de telefoon ook "gewoon" in mijn rechterhand. Ik weet niet hoe dat voor anderen is? Misschien een interessant onderzoekje. Hoeveel rechtshandigen / linkshandigen gebruikt de telefoon met de schrijfhand?
Ik gebruik beide handen net hoe het uit komt eigenlijk... Maar ik heb op mijn One M8 al dat ik af en toe touches trigger op de schermrand als ik met mijn duim aan de andere kant iets probeer aan te raken, ik kan me niet voorstellen dat dit toestel het langer dan een paar dagen zou overleven voor deze met hoge snelheid tegen de muur eindigt. Tenzij je het toestel alleen tweehandig gebruikt natuurlijk, iets wat met een Note niet zo gek is... maar dan maakt links of rechtshandig ook niet meer uit lijkt me.
Ik gebruikte mijn Galaxy S3 meestal met twee handen: ik hield hem vaak vast met de rechter hand, en typte dan met links (als linkshandige). Met de flapcover die ik er bij kreeg werd de linkerkant veel dikker en was het moeilijker om de telefoon alleen met links te bedienen. Alleen met rechts was iets makkelijker maar voor mij lastig omdat ik met links iets nauwkeuriger ben.
Met mijn huidige iPhone 5 heb ik hier minder last van omdat die wat kleiner is. Ook met een rubberen rand erom is die nog vrij goed met één hand te bedienen.
Het eerste wat mij te binnen schoot was ook de bedienbaarheid voor linkshandigen, maar ik verwacht dat een groot toestel zoals de Note toch vaak met twee handen bediend wordt. Voor notificaties maakt links of rechts niet veel uit, daar hoef je niet heel nauwkeurig voor te mikken. Ik zou een toestel alleen niet gauw op de kop houden vanwege de al genoemde home-knop die dan bovenaan zit. Daarnaast klopt het dan voor mijn gevoel niet, ook al draait de interface mee.

Puntje voor het artikel: afaik zitten bij Samsung-telefoons al heel lang de volumeknoppen aan de linkerkant, dus dat lijkt me geen afwijking in het ontwerp?
edit:Te zien aan de foto op pagina 3 zitten de volumeknoppen aan de linkerkant van de bovenkant. Dat is inderdaad wel anders dan mensen van eerdere Samsung telefoons gewend waren. Op andere plaatjes die op het web te vinden zijn lijken de volumeknoppen wel net boven het midden van de linker zijkant te zitten? Op sommige plaatjes zie ik ook een koptelefooningang op de bovenkant (pagina 1), op andere niet (pagina 3). Wat is het nou?

[Reactie gewijzigd door gwystyl op 4 september 2014 14:10]

Ik schrijf met rechts, maar gebruik mijn telefoon met name met mijn linkerhand. Snij en knip overigens ook met links.
Als je gebeld wordt zul je dus eerst je telefoon om moeten draaien, omdat je anders in je luidspreker loopt te praten.. Idd niet echt heel handig voor een linkshandige.. :P
is een stap in de toekomst. Wellicht later een telefoon met scherm van 360 graden? iig, voorlopig houd ik het gewoon op platte schermen. Nog niet veel toegevoegde waarde voor mij
Dat lijkt me best onhandig, want dan wil je iets cilindervormigs maken, denk ik. Dat wordt lastig meenemen.
Los van nut en alle eventuele op en aanmerkingen, ik vind het er ontzettend gaaf uitzien! Dit heeft een zeer hoge WOW-waarde.
Overigens denk ik dat het sowieso voor scrollen door een document behoorlijk handig is.
Dat scrollen kan ook met bijvoorbeeld een scrollwieltje zoals de Sony CMD-CD5 o.a. had (http://www.mytrendyphone....nds/Sony/Sony-CMD-CD5.jpg). Dat ziet er alleen niet erg hip meer uit en kost veel plek.

Op deze pagina staan nog wat plaatjes uit het patent van Samsung over het ronde scherm. Daarin staan ook wat functies genoemd zoals sneller door je adresboek scrollen, slide to unlock enz.:
http://worldwidegadget.bl...isplays-galaxy-round.html
Erg leuk om te zien, en hoewel je dat allemaal ook kan op een recht scherm, vind ik het wel een toegevoegde waarde om het aan/rond de zijkant van een telefoon te maken.

Wat ik nog niet snap: glas kan best in andere vormen gemaakt worden. Waarom zou een rond display dan geen glazen plaat voor zich kunnen hebben?
Verder is de link tussen gebogen en flexibel helemaal niet zo logisch als het af en toe lijkt. De Nexus S had wel een gebogen scherm, maar deze was niet flexibel. Je ziet bij eerdere leaks van o.a. Samsung (http://i.tmgrup.com.tr/tk...79/513520746036400279.jpg) dat ze er wel mee bezig zijn, maar naast het display heb je nog een boel elektrronica in een telefoon zitten die helemaal niet flexibel is. Het is dan voor een scherm helemaal niet nuttig om flexibel te zijn. De LG van vorig jaar met gebogen scherm kon ook maar heel beperkt gebogen worden, omdat anders de behuizing of printplaat kapot zou gaan (naast het display).

[Reactie gewijzigd door gwystyl op 4 september 2014 14:08]

Ik ben eigenlijk erg benieuwd naar de accu/werk tijd, er zou een 3220mah accu in zitten.
Samsung zou gezegd hebben dat de Note4 "7%" langer mee zou gaan.. Ik ben benieuwd.
Het scherm en de Qualcomm 805 zouden zuiniger zijn?

En ja het is jammer dat de Edge niet standaard in NL(EU?) geleverd gaat worden en aangezien ik geen zin in gezeur heb dan maar een gewone Note4 over een maandje.
Ik vraag me ook af ofdat hij helemaal niet in de EU komt of alleen in de grote landen. Want als hij wel in duitsland komt ligt hij ook zo in de nederlandse winkel/webshops. Net als de Xbox One om maar iets te noemen.
Een lineaal? als hij nou automatisch iets zou meten zou het bij "bepaalde" selfies wel handig zijn voor de wat minder bedeelden onder ons.

Verder valt deze bij mij onder de categorie "gekkigheidjes" van Samsung. En dat hoeft niet slecht te zijn. Iedereen dacht dat de Note ook een gekkigheidje was en moet je eens kijken wat daarna gebeurd is.

Prima dat Samsung het wél aandurft dit soort producten te lanceren. Waar andere fabrikanten krampachtig en veilig altijd de sweet-spot proberen te raken is Samsung tenminste avontuurlijk.
Dit is duidelijk een marktonderzoek product net als de eerste Note inderdaad. Maar goed echte die-hard gadget freaks willen hem wel hebben! Ik zou hem ook wel willen hebben... maar dit is high-high end waar je het geld wel voor uit moet willen geven. Die prijzen!
Misschien ben ik gewoon niet creatief genoeg maar ik zie gewoon echt (nog) niet de toegevoegde waarde van een krom scherm in een telefoon. Misschien wordt het nog wat maar, misschien is het ook gewoon dood einde op het gebied van innovatie. Ik hoop natuurlijk op het eerste.
Dit zie ik het nut niet van in. Een eerdere Samsung telefoon, namelijk de Galaxy Round, zie ik wél het nut van in (plaatje hier: http://www.designboom.com...msung-galaxy-round-00.jpg)

Die past namelijk lekker makkelijk in je broekzak, valt precies om het been heen. Zeker met een grotere telefoon (had zelf hiervoor een Galaxy Note) lijkt me dit best handig. Dan heb je toch minder het gevoel een ontzettend grote telefoon in je broekzak te hebben.

Flexibel is natuurlijk nog beter, maar dat is weer een volgende stap. Zoals Samsung deze telefoon heeft gemaakt zie ik er (nogmaals) ook totaal geen heil in.
Immers: het momentum van Samsungs smartphonetak lijkt ze te ontglippen en terwijl concurrenten als Huawei en LG het goed doen
Is LG echt zo goed aan de weg aan het timmeren? LG was namelijk erg hip net voordat de wereld aan iOS en Android begon, maar daarna zakte het toch wel weer in met de populariteit van LG dacht ik.
Met de N5 hebben ze weer een opleving met de hele goede G2 en goede G3. En ze hebben nog diverse PRO modellen die we in NL niet zien waar je ook allemaal goede geluiden over hoort.
Ik snap dat mensen de mogelijkheden nog niet zien, maar sportcoaches zullen die wel zien. Een 'normale' stopwatch houden coaches vast in één hand (bijv. linkerhand) en dan druk je op de toetsen met je vingers (wijs- en middelvinger). Ik weet niet of deze Note prettig in de hand ligt, maar knoppen kunnen indrukken aan de zijkant is zeer interessant voor toepassingen waarbij met één hand tijd of iets anders moet worden gemeten!

Ik heb ten tijde van Windows Mobile applicaties gemaakt voor sportcoaches en toen bleek dat men er nog niet aan toe was. Men bleef analoge stopwatches gebruiken en tijden opschrijven en dan na een wedstrijd werd alles over getikt in Excel om er dan meer mee te kunnen doen. Via ActiveSync had ik mijn tijden direct in Excel. Maar de conservatieve coaches vonden touchscreens toen maar niets...
Nadeel is dat je nog steeds niet kunt voelen waar die knoppen zitten, dus moet je nog kijken.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee