Uiterlijk en aansluitingen
Samengevat
Welke configuratie je ook kiest, op elke E540 zit een bijzonder prettig toetsenbord en een grote touchpad met een fijn, duidelijk klikgevoel. Samen met de stevige behuizing zijn dat de sterkste punten van de laptop, die kenmerkend zijn voor laptops uit de ThinkPad-serie. Ook kenmerkend is het gemak waarmee onderdelen te upgraden zijn. Het scherm is wel weer een tegenvaller, vooral wat contrast en kijkhoeken betreft.
Pluspunten
-
Prettig toetsenbord en prettige touchpad
-
Makkelijk te upgraden
-
Goede prijs
Minpunten
-
Matig full-hd-paneel
-
4GB geheugen kan krap zijn
Eindoordeel
Voor zakelijke gebruikers produceert Lenovo al jaren de ThinkPad-laptops. Over het algemeen zijn dat stevige laptops met zakelijke opties, zoals een tpm of een smartcard-lezer, die voor consumenten niet interessant zijn. Lenovo's Thinkpad Edge E540 zit wat dat betreft op het randje; het is een 15,6"-laptop die wel onder de zakelijke ThinkPad-tak van Lenovo valt en een tpm meekrijgt, maar toch in veel winkels te krijgen is en niet voorzien is van extra 'zakelijke' hardware, zoals een smartcard-lezer. Wie niet naar de winkel wil en zijn E540 liever zelf configureert, kan terecht bij Lenovo's onlinewinkel, waar de laptop volledig valt te customizen.
We testten een dergelijke aangepaste configuratie van de E540, die momenteel niet in de Pricewatch staat. Onze ThinkPad was uitgerust met een Core i3-4000M-processor, 4GB geheugen, een 128GB-ssd, Windows 8.1 Pro en een full-hd-paneel. In die configuratie komt de prijs in Lenovo's onlinewinkel op 770 euro uit. Op het moment van schrijven is dezelfde configuratie, maar dan met Core i5-processor, voor hetzelfde geld in verschillende webshops verkrijgbaar.
Voor iets minder dan achthonderd euro krijg je een laptop die behoorlijk degelijk aanvoelt. De laptop is grotendeels gemaakt van mat, donkergrijs plastic, dat gelukkig geen licht reflecteert. De scharnieren van het scherm zijn als enige delen van de behuizing van metaal gemaakt. Jammer is dat de scharnieren niet helemaal strak op de rest van de behuizing aansluiten en de videokabel daardoor zichtbaar en onbeschermd is. De zakelijke ThinkPad-uitstraling blijkt ook wanneer je de laptop aanzet; het enige lampje dat gaat branden is het rode puntje op de i van het ThinkPad-logo, terwijl de rest van de laptop strak oogt, zonder extra lampjes of overbodige opsmuk.
Toetsenbord en touchpad
Lenovo's ThinkPad-laptops staan bekend om hun goede toetsenborden en touchpads, en de E540 vormt daarop geen uitzondering. De toetsen zijn licht gebogen, waardoor je vinger vanzelf naar het midden van de toets glijdt, en de toetsen bieden bijzonder veel travel. Daardoor is het geen straf om langere teksten weg te tikken op de laptop. De trackpoint, te midden van de letters g, h, en b, kan even wennen zijn; we tikten die tijdens het typen wel eens onbedoeld aan. De software biedt gelukkig de mogelijkheid om de trackpoint onafhankelijk van de touchpad uit te schakelen of andersom. Een tweede punt van gewenning is de plek van de Fn-toets, die in de linkerhoek van het toetsenbord zit, waar de meeste mensen de control-toets zullen verwachten.
/i/1404384980.jpeg?f=imagenormal)
Lenovo heeft de touchpad van de E540 zo gebouwd dat de muistoetsen zowel voor de trackpoint als voor de touchpad zelf te bedienen zijn. Daardoor is de touchpad over de hele lengte in te drukken en bij het klikken beweegt die dus in zijn geheel mee. Ondanks dat meebewegen voelt het klikken erg duidelijk aan en vinden we de touchpad net als het toetsenbord van bovengemiddelde kwaliteit.
Aansluitingen
Optische drives worden steeds vaker weggelaten in laptops, maar in de E540 is het laatje nog gewoon te vinden. De laptop is niet leverbaar met een harde schijf of ssd op die plek, maar de meeste tweakers zullen de dvd-brander in een handomdraai vervangen door een bracket met een tweede schijf of ssd. Lenovo maakt het vervangen niet moeilijk; de brander is met één schroefje aan de onderkant van de laptop los te halen.
Rechts naast de brander bevindt zich een gigabit-ethernetaansluiting en links is een usb 2.0-aansluiting gemonteerd. De snellere usb 3.0-aansluitingen bevinden zich aan de linkerkant, naast de hdmi-aansluiting. Ook d-sub is aanwezig voor oude monitoren of beamers. Tot slot mag een sd-kaartlezer natuurlijk niet ontbreken; die is rechtsonder de schuine rand aan de voorkant verstopt. Daarmee beschikt de E540 over alle gebruikelijke aansluitingen die je op een laptop kan verwachten.
Specificaties, snelheid en accuduur
De E540 is, zoals gezegd, in verschillende configuraties te leveren, van Core i3-4000M tot Core i7-4702MQ en met de in de cpu geïntegreerde gpu of met een GeForce GT 740M-videokaart. Het voordeel van al die mogelijke configuraties is ook dat de laptop zo ontworpen is dat de componenten makkelijk te vervangen zijn. Het werkgeheugen en de ssd zijn makkelijk te vervangen, wat bij wel meer laptops het geval is, maar mocht je de processor te langzaam vinden, dan is ook die te vervangen.
| Lenovo ThinkPad Edge E540 |
Processor |
Intel Core i3-4000M |
Cores/threads |
2/4 |
Klokfrequentie |
2,4GHz |
Gpu |
Intel HD 4600 |
Werkgeheugen |
4GB-ddr3-1600 |
Opslag |
Samsung MZ7TD128HAFV |
WiFi |
Intel Wireless-N 7260 |
Schermpaneel |
15,6", tn, 1920x1080 pixels |
Besturingssysteem |
Windows 8 Pro |
Lenovo monteert standaard een Intel Wireless-N 7260-netwerkkaart, die 802.11n-netwerken ondersteunt op de 2,4GHz-band. De netwerkkaart is in een mini-pcie-expresslot gestoken en dus vervangbaar. Daarnaast bevindt zich nog een leeg m.2-slot voor (caching-)ssd's van maximaal 42mm lang.
Onder sommige gebruikers is de E540 berucht vanwege een probleem waarbij de laptop niet meer start na het afsluiten. De rode i van ThinkPad gaat branden, maar er verschijnt geen beeld. Lenovo heeft het probleem ondertussen opgelost met een bios-update. Onze E540 was uitgerust met die laatste bios-versie, 1.61, waardoor wij niet tegen startproblemen zijn aangelopen.
Snelheid en accuduur
De testlaptop was voorzien van een Core i3-processor, geklokt op 2,4GHz. Het grootste verschil met de snellere Core i5-processors is dat de Core i3 geen Turbo Boost heeft. Bij 2,4GHz houdt het dus op, waardoor de i3-processor het in benchmarks ongeveer twintig procent slechter doet dan een i5-4200M. Dat lijkt veel, maar als je bedenkt dat computers het grootste deel van de dag idle zijn, dan is de extra snelheid vooral interessant voor power users. De laptop voelt in elk geval snel aan en de belangrijkste reden daarvoor is de ssd, die afkomstig is van Samsung. Het betreft een Samsung PM841, die afgeleid is van de 840 en 840 Pro, en uitgerust is met een MDX-controller en 128GB flash-geheugen.
De prestaties van de ssd zijn, voor een laptop, prima en maken een wereld van verschil ten opzichte van een standaard mechanische schijf. Er zijn echter wel snellere ssd's te krijgen. Wie het onderste uit de kan wil halen kan het standaardexemplaar eenvoudig vervangen door een andere 2,5" sata-schijf.
Accuduur
Niet alleen de hardware en het scherm zijn aan te passen, ook de accu is in verschillende capaciteiten te krijgen. Het standaard meegeleverde exemplaar kan 48Wh leveren, terwijl voor een meerprijs van twaalf euro een accu met een capaciteit van 62Wh in de prijslijst staat.
Ons testmodel was voorzien van de standaardaccu, die volgens Lenovo goed is voor een accuduur van zes uur. In onze webbrowsetest simuleren we browsegedrag door een vaste reeks websites te bezoeken en door te scrollen. Daarbij kwamen we uit op een accuduur van ruim vijf en een halfuur, iets minder dan de fabrieksopgave. Tijdens het kijken van een 1080p-film is de accuduur een stuk lager en komen we uit op vier uur. Voor een 15,6"-laptop zonder extra zuinige processor is vooral het resultaat in de browsetest niet verkeerd.
Schermkwaliteit
Via webwinkels zijn er verschillende versies van de E540 verkrijgbaar en op Lenovo's eigen website zijn de laptops ook te configureren en te bestellen. Ons reviewexemplaar was voorzien van een full-hd-scherm, een upgrade van 44 euro. Die meerprijs valt mee voor een mat full-hd-scherm, hoewel helaas wel gekozen is voor een tn-paneel. Wat kijkhoeken betreft valt er dus geen winst te boeken ten opzichte van het standaardscherm met 1366x768-resolutie, dat ook een tn-paneel bevat.
Het full-hd-scherm werkt wat ons betreft een stuk prettiger dan het standaardscherm, doordat er bij een gelijke weergave-instelling veel meer ruimte is op het bureaublad. Daarnaast kan de schermhelderheid van dit paneel lekker hoog worden gezet, waardoor de afleesbaarheid prima is. Er zijn ook twee dingen die meteen negatief opvallen. De achtergrondverlichting is niet gelijkmatig verdeeld; aan de linker- en rechterkant loopt de helderheid terug. Daarnaast stemt de kleurweergave niet tot tevredenheid, doordat de kleuren er duidelijk fletser uitzien dan we gewend zijn. Je ogen wennen over het algemeen snel aan slecht gekalibreerde panelen, maar op het moment dat een slechte kleurweergave echt opvalt, is het meestal ook goed mis. Met behulp van onze Spectracal C6 colorimeter en Calman v5 hebben we de schermhelderheid, het contrast en de kleurweergave gemeten.
Schermhelderheid en contrast
De helderheid blijkt een sterk punt van het E540-scherm te zijn. We maten 352cd/m², wat een prima waarde is, die tot gevolg heeft dat het scherm bij veel omgevingslicht ook nog goed af te lezen is. Het matte scherm draagt ook bij aan die afleesbaarheid, doordat het weinig licht reflecteert.
In tegenstelling tot de helderheid is het contrast van het paneel bedroevend laag. Voor de mooie kleurtjes hoef je de upgrade naar een full-hd-scherm dus niet te nemen.
/i/1403858433.png?f=imagenormal)
Tot slot hebben we de kleurafwijking gemeten en ook daarvan kunnen we niet onder de indruk raken. De gemiddelde kleurafwijking is erg hoog en bovendien erg blauw, terwijl rood en groen ongeveer in gelijke mate ondervertegenwoordigd zijn.
/i/1403858462.png?f=imagenormal)
Ook de primaire en secundaire kleuren laten een flinke afwijking zien. Voor de 44 euro die de upgrade naar het full-hd-paneel kost, krijg je een prettig werkende resolutie en een helder, mat scherm. Voor de kleurweergave hoef je het niet te doen; kijkhoeken, contrast en kleurweergave zijn vrij slecht, maar voor meer ruimte op je desktop en een scherper beeld vinden we het full-hd-scherm toch een aanrader.
Conclusie
ThinkPads zijn niet meer voorbehouden aan de zakelijke markt. Lenovo heeft talloze modellen van de ThinkPad E540 in de gewone winkelschappen gelegd en biedt daarnaast de mogelijkheid om je laptop zelf te configureren. De door ons geteste configuratie is een aangepast exemplaar, dat op dit moment niet in gewone winkels te krijgen is. In deze review geven we daarom geen specifiek oordeel over een laptop, maar proberen we iets over de hele serie te zeggen.
Allereerst de behuizing: die is van stevig, mat plastic gemaakt, waardoor de laptop degelijk aanvoelt en een zakelijke uitstraling krijgt. Ook het scherm is mat en dat heeft in combinatie met de hoge maximale helderheid als voordeel dat het prima af te lezen is. De meerprijs voor een full-hd-scherm vinden we de moeite waard, omdat de hogere resolutie een stuk prettiger werkt. Verwacht echter niet dat de beeldkwaliteit ook toeneemt; het blijft een tn-paneel met bijbehorende slechte kijkhoeken, laag contrast en grote kleurafwijking.
Naast het scherm is ook de interne hardware makkelijk aan te passen. Processor, geheugen, draadloze netwerkkaart en harde schijf zijn allemaal na aankoop nog makkelijk te upgraden. Alleen de grafische kaart is niet achteraf in te bouwen en ook is het handig om meteen de juiste accu te kiezen. Daarbij is de standaard meegeleverde 48Wh-accu absoluut niet slecht; we haalden ruim vijf en een halfuur en dat is geen slecht resultaat voor een 15,6"-laptop zonder een speciale energiezuinige processor.
Welke configuratie je ook kiest, op elke E540 zit een bijzonder prettig toetsenbord en een grote touchpad met een fijn, duidelijk klikgevoel. Samen met de stevige behuizing zijn dat de sterkste punten van de laptop, die kenmerkend zijn voor laptops uit de ThinkPad-serie. Ook kenmerkend is het gemak waarmee onderdelen te upgraden zijn. Het scherm is wel weer een tegenvaller, vooral op het gebied van contrast en kijkhoeken. De keuze voor een tn-paneel heeft ongetwijfeld te maken met de prijs van de laptop; die is onder de achthonderd euro gebleven en voor dat geld is dit een van de weinige laptops met zowel een full-hd-scherm als een ssd.
Samengevat
Welke configuratie je ook kiest, op elke E540 zit een bijzonder prettig toetsenbord en een grote touchpad met een fijn, duidelijk klikgevoel. Samen met de stevige behuizing zijn dat de sterkste punten van de laptop, die kenmerkend zijn voor laptops uit de ThinkPad-serie. Ook kenmerkend is het gemak waarmee onderdelen te upgraden zijn. Het scherm is wel weer een tegenvaller, vooral wat contrast en kijkhoeken betreft.
Pluspunten
-
Prettig toetsenbord en prettige touchpad
-
Makkelijk te upgraden
-
Goede prijs
Minpunten
-
Matig full-hd-paneel
-
4GB geheugen kan krap zijn
Eindoordeel
Verkorte review |
Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.
|