Door Jelle Stuip

Redacteur

Lenovo ThinkPad E540 Review

Zakelijke laptop voor iedereen

16-07-2014 • 08:00

161

Multipage-opmaak

Uiterlijk en aansluitingen

Samengevat

Welke configuratie je ook kiest, op elke E540 zit een bijzonder prettig toetsenbord en een grote touchpad met een fijn, duidelijk klikgevoel. Samen met de stevige behuizing zijn dat de sterkste punten van de laptop, die kenmerkend zijn voor laptops uit de ThinkPad-serie. Ook kenmerkend is het gemak waarmee onderdelen te upgraden zijn. Het scherm is wel weer een tegenvaller, vooral wat contrast en kijkhoeken betreft.

Pluspunten

  • Prettig toetsenbord en prettige touchpad
  • Makkelijk te upgraden
  • Goede prijs

Minpunten

  • Matig full-hd-paneel
  • 4GB geheugen kan krap zijn

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Voor zakelijke gebruikers produceert Lenovo al jaren de ThinkPad-laptops. Over het algemeen zijn dat stevige laptops met zakelijke opties, zoals een tpm of een smartcard-lezer, die voor consumenten niet interessant zijn. Lenovo's Thinkpad Edge E540 zit wat dat betreft op het randje; het is een 15,6"-laptop die wel onder de zakelijke ThinkPad-tak van Lenovo valt en een tpm meekrijgt, maar toch in veel winkels te krijgen is en niet voorzien is van extra 'zakelijke' hardware, zoals een smartcard-lezer. Wie niet naar de winkel wil en zijn E540 liever zelf configureert, kan terecht bij Lenovo's onlinewinkel, waar de laptop volledig valt te customizen.

Lenovo Thinkpad Edge E540We testten een dergelijke aangepaste configuratie van de E540, die momenteel niet in de Pricewatch staat. Onze ThinkPad was uitgerust met een Core i3-4000M-processor, 4GB geheugen, een 128GB-ssd, Windows 8.1 Pro en een full-hd-paneel. In die configuratie komt de prijs in Lenovo's onlinewinkel op 770 euro uit. Op het moment van schrijven is dezelfde configuratie, maar dan met Core i5-processor, voor hetzelfde geld in verschillende webshops verkrijgbaar.

Lenovo Thinkpad Edge E540Lenovo Thinkpad Edge E540

Voor iets minder dan achthonderd euro krijg je een laptop die behoorlijk degelijk aanvoelt. De laptop is grotendeels gemaakt van mat, donkergrijs plastic, dat gelukkig geen licht reflecteert. De scharnieren van het scherm zijn als enige delen van de behuizing van metaal gemaakt. Jammer is dat de scharnieren niet helemaal strak op de rest van de behuizing aansluiten en de videokabel daardoor zichtbaar en onbeschermd is. De zakelijke ThinkPad-uitstraling blijkt ook wanneer je de laptop aanzet; het enige lampje dat gaat branden is het rode puntje op de i van het ThinkPad-logo, terwijl de rest van de laptop strak oogt, zonder extra lampjes of overbodige opsmuk.

Toetsenbord en touchpad

Lenovo's ThinkPad-laptops staan bekend om hun goede toetsenborden en touchpads, en de E540 vormt daarop geen uitzondering. De toetsen zijn licht gebogen, waardoor je vinger vanzelf naar het midden van de toets glijdt, en de toetsen bieden bijzonder veel travel. Daardoor is het geen straf om langere teksten weg te tikken op de laptop. De trackpoint, te midden van de letters g, h, en b, kan even wennen zijn; we tikten die tijdens het typen wel eens onbedoeld aan. De software biedt gelukkig de mogelijkheid om de trackpoint onafhankelijk van de touchpad uit te schakelen of andersom. Een tweede punt van gewenning is de plek van de Fn-toets, die in de linkerhoek van het toetsenbord zit, waar de meeste mensen de control-toets zullen verwachten.

Lenovo Thinkpad Edge E540

Lenovo heeft de touchpad van de E540 zo gebouwd dat de muistoetsen zowel voor de trackpoint als voor de touchpad zelf te bedienen zijn. Daardoor is de touchpad over de hele lengte in te drukken en bij het klikken beweegt die dus in zijn geheel mee. Ondanks dat meebewegen voelt het klikken erg duidelijk aan en vinden we de touchpad net als het toetsenbord van bovengemiddelde kwaliteit.

Aansluitingen

Optische drives worden steeds vaker weggelaten in laptops, maar in de E540 is het laatje nog gewoon te vinden. De laptop is niet leverbaar met een harde schijf of ssd op die plek, maar de meeste tweakers zullen de dvd-brander in een handomdraai vervangen door een bracket met een tweede schijf of ssd. Lenovo maakt het vervangen niet moeilijk; de brander is met één schroefje aan de onderkant van de laptop los te halen.

Lenovo Thinkpad Edge E540Lenovo Thinkpad Edge E540

Rechts naast de brander bevindt zich een gigabit-ethernetaansluiting en links is een usb 2.0-aansluiting gemonteerd. De snellere usb 3.0-aansluitingen bevinden zich aan de linkerkant, naast de hdmi-aansluiting. Ook d-sub is aanwezig voor oude monitoren of beamers. Tot slot mag een sd-kaartlezer natuurlijk niet ontbreken; die is rechtsonder de schuine rand aan de voorkant verstopt. Daarmee beschikt de E540 over alle gebruikelijke aansluitingen die je op een laptop kan verwachten.

Specificaties, snelheid en accuduur

De E540 is, zoals gezegd, in verschillende configuraties te leveren, van Core i3-4000M tot Core i7-4702MQ en met de in de cpu geïntegreerde gpu of met een GeForce GT 740M-videokaart. Het voordeel van al die mogelijke configuraties is ook dat de laptop zo ontworpen is dat de componenten makkelijk te vervangen zijn. Het werkgeheugen en de ssd zijn makkelijk te vervangen, wat bij wel meer laptops het geval is, maar mocht je de processor te langzaam vinden, dan is ook die te vervangen.

Lenovo ThinkPad Edge E540
Processor Intel Core i3-4000M
Cores/threads 2/4
Klokfrequentie 2,4GHz
Gpu Intel HD 4600
Werkgeheugen 4GB-ddr3-1600
Opslag Samsung MZ7TD128HAFV
WiFi Intel Wireless-N 7260
Schermpaneel 15,6", tn, 1920x1080 pixels
Besturingssysteem Windows 8 Pro

Lenovo monteert standaard een Intel Wireless-N 7260-netwerkkaart, die 802.11n-netwerken ondersteunt op de 2,4GHz-band. De netwerkkaart is in een mini-pcie-expresslot gestoken en dus vervangbaar. Daarnaast bevindt zich nog een leeg m.2-slot voor (caching-)ssd's van maximaal 42mm lang.

Lenovo Thinkpad Edge E540Onder sommige gebruikers is de E540 berucht vanwege een probleem waarbij de laptop niet meer start na het afsluiten. De rode i van ThinkPad gaat branden, maar er verschijnt geen beeld. Lenovo heeft het probleem ondertussen opgelost met een bios-update. Onze E540 was uitgerust met die laatste bios-versie, 1.61, waardoor wij niet tegen startproblemen zijn aangelopen.

Snelheid en accuduur

De testlaptop was voorzien van een Core i3-processor, geklokt op 2,4GHz. Het grootste verschil met de snellere Core i5-processors is dat de Core i3 geen Turbo Boost heeft. Bij 2,4GHz houdt het dus op, waardoor de i3-processor het in benchmarks ongeveer twintig procent slechter doet dan een i5-4200M. Dat lijkt veel, maar als je bedenkt dat computers het grootste deel van de dag idle zijn, dan is de extra snelheid vooral interessant voor power users. De laptop voelt in elk geval snel aan en de belangrijkste reden daarvoor is de ssd, die afkomstig is van Samsung. Het betreft een Samsung PM841, die afgeleid is van de 840 en 840 Pro, en uitgerust is met een MDX-controller en 128GB flash-geheugen.

De prestaties van de ssd zijn, voor een laptop, prima en maken een wereld van verschil ten opzichte van een standaard mechanische schijf. Er zijn echter wel snellere ssd's te krijgen. Wie het onderste uit de kan wil halen kan het standaardexemplaar eenvoudig vervangen door een andere 2,5" sata-schijf.

Accuduur

Niet alleen de hardware en het scherm zijn aan te passen, ook de accu is in verschillende capaciteiten te krijgen. Het standaard meegeleverde exemplaar kan 48Wh leveren, terwijl voor een meerprijs van twaalf euro een accu met een capaciteit van 62Wh in de prijslijst staat.

Ons testmodel was voorzien van de standaardaccu, die volgens Lenovo goed is voor een accuduur van zes uur. In onze webbrowsetest simuleren we browsegedrag door een vaste reeks websites te bezoeken en door te scrollen. Daarbij kwamen we uit op een accuduur van ruim vijf en een halfuur, iets minder dan de fabrieksopgave. Tijdens het kijken van een 1080p-film is de accuduur een stuk lager en komen we uit op vier uur. Voor een 15,6"-laptop zonder extra zuinige processor is vooral het resultaat in de browsetest niet verkeerd.

Schermkwaliteit

Via webwinkels zijn er verschillende versies van de E540 verkrijgbaar en op Lenovo's eigen website zijn de laptops ook te configureren en te bestellen. Ons reviewexemplaar was voorzien van een full-hd-scherm, een upgrade van 44 euro. Die meerprijs valt mee voor een mat full-hd-scherm, hoewel helaas wel gekozen is voor een tn-paneel. Wat kijkhoeken betreft valt er dus geen winst te boeken ten opzichte van het standaardscherm met 1366x768-resolutie, dat ook een tn-paneel bevat.

Het full-hd-scherm werkt wat ons betreft een stuk prettiger dan het standaardscherm, doordat er bij een gelijke weergave-instelling veel meer ruimte is op het bureaublad. Daarnaast kan de schermhelderheid van dit paneel lekker hoog worden gezet, waardoor de afleesbaarheid prima is. Er zijn ook twee dingen die meteen negatief opvallen. De achtergrondverlichting is niet gelijkmatig verdeeld; aan de linker- en rechterkant loopt de helderheid terug. Daarnaast stemt de kleurweergave niet tot tevredenheid, doordat de kleuren er duidelijk fletser uitzien dan we gewend zijn. Je ogen wennen over het algemeen snel aan slecht gekalibreerde panelen, maar op het moment dat een slechte kleurweergave echt opvalt, is het meestal ook goed mis. Met behulp van onze Spectracal C6 colorimeter en Calman v5 hebben we de schermhelderheid, het contrast en de kleurweergave gemeten.

Schermhelderheid en contrast

De helderheid blijkt een sterk punt van het E540-scherm te zijn. We maten 352cd/m², wat een prima waarde is, die tot gevolg heeft dat het scherm bij veel omgevingslicht ook nog goed af te lezen is. Het matte scherm draagt ook bij aan die afleesbaarheid, doordat het weinig licht reflecteert.

In tegenstelling tot de helderheid is het contrast van het paneel bedroevend laag. Voor de mooie kleurtjes hoef je de upgrade naar een full-hd-scherm dus niet te nemen.

Lenovo E540 grijswaarden

Tot slot hebben we de kleurafwijking gemeten en ook daarvan kunnen we niet onder de indruk raken. De gemiddelde kleurafwijking is erg hoog en bovendien erg blauw, terwijl rood en groen ongeveer in gelijke mate ondervertegenwoordigd zijn.

Lenovo E540 kleurafwijking

Ook de primaire en secundaire kleuren laten een flinke afwijking zien. Voor de 44 euro die de upgrade naar het full-hd-paneel kost, krijg je een prettig werkende resolutie en een helder, mat scherm. Voor de kleurweergave hoef je het niet te doen; kijkhoeken, contrast en kleurweergave zijn vrij slecht, maar voor meer ruimte op je desktop en een scherper beeld vinden we het full-hd-scherm toch een aanrader.

Conclusie

ThinkPads zijn niet meer voorbehouden aan de zakelijke markt. Lenovo heeft talloze modellen van de ThinkPad E540 in de gewone winkelschappen gelegd en biedt daarnaast de mogelijkheid om je laptop zelf te configureren. De door ons geteste configuratie is een aangepast exemplaar, dat op dit moment niet in gewone winkels te krijgen is. In deze review geven we daarom geen specifiek oordeel over een laptop, maar proberen we iets over de hele serie te zeggen.

Allereerst de behuizing: die is van stevig, mat plastic gemaakt, waardoor de laptop degelijk aanvoelt en een zakelijke uitstraling krijgt. Ook het scherm is mat en dat heeft in combinatie met de hoge maximale helderheid als voordeel dat het prima af te lezen is. De meerprijs voor een full-hd-scherm vinden we de moeite waard, omdat de hogere resolutie een stuk prettiger werkt. Verwacht echter niet dat de beeldkwaliteit ook toeneemt; het blijft een tn-paneel met bijbehorende slechte kijkhoeken, laag contrast en grote kleurafwijking.

Naast het scherm is ook de interne hardware makkelijk aan te passen. Processor, geheugen, draadloze netwerkkaart en harde schijf zijn allemaal na aankoop nog makkelijk te upgraden. Alleen de grafische kaart is niet achteraf in te bouwen en ook is het handig om meteen de juiste accu te kiezen. Daarbij is de standaard meegeleverde 48Wh-accu absoluut niet slecht; we haalden ruim vijf en een halfuur en dat is geen slecht resultaat voor een 15,6"-laptop zonder een speciale energiezuinige processor.

Welke configuratie je ook kiest, op elke E540 zit een bijzonder prettig toetsenbord en een grote touchpad met een fijn, duidelijk klikgevoel. Samen met de stevige behuizing zijn dat de sterkste punten van de laptop, die kenmerkend zijn voor laptops uit de ThinkPad-serie. Ook kenmerkend is het gemak waarmee onderdelen te upgraden zijn. Het scherm is wel weer een tegenvaller, vooral op het gebied van contrast en kijkhoeken. De keuze voor een tn-paneel heeft ongetwijfeld te maken met de prijs van de laptop; die is onder de achthonderd euro gebleven en voor dat geld is dit een van de weinige laptops met zowel een full-hd-scherm als een ssd.

Samengevat

Welke configuratie je ook kiest, op elke E540 zit een bijzonder prettig toetsenbord en een grote touchpad met een fijn, duidelijk klikgevoel. Samen met de stevige behuizing zijn dat de sterkste punten van de laptop, die kenmerkend zijn voor laptops uit de ThinkPad-serie. Ook kenmerkend is het gemak waarmee onderdelen te upgraden zijn. Het scherm is wel weer een tegenvaller, vooral wat contrast en kijkhoeken betreft.

Pluspunten

  • Prettig toetsenbord en prettige touchpad
  • Makkelijk te upgraden
  • Goede prijs

Minpunten

  • Matig full-hd-paneel
  • 4GB geheugen kan krap zijn

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Verkorte review

Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.

Reacties (161)

161
146
75
2
1
38
Wijzig sortering
Ligt het aan mij of wordt de OneLink aansluiting compleet overgeslagen?

OneLink Pro Dock heeft namelijk wel een DisplayPort ( Max resolutie: 2560*1600 ) en natuurlijk een aantal extra's. *Zie hier*
Het is natuurlijk een dure aankoop ( $119,99 Lenovo webshop ), maar zeker de moeite waard om even te melden in de review.

Zelf deze laptop ook in gebruik, persoonlijk niet genoeg aan 4GB en uiteraard de DVD-speler/brander vervangen met een caddy.
Jammer dat die OneLink zorgt dat de laptop geen "standaard" oplaadconnector heeft. Als je die ooit wil vervangen, zal je een originele Lenovo powersupply moeten kopen.
De thinkpads hadden altijd al een andere connector dan de consumentenlijnen. Mijn T430 en E535 hebben een veel dikkere stekker en connector dan bv mijn Y510p. Maar nu is de stekker rechthoekig geworden.
Wat mij het meeste verbaast is dat er blijkbaar nog steeds mensen zijn die een clitores boven een touchpad verkiezen. Dacht dit dit relikwie uit het verleden inmiddels wel verdwenen zou zijn.
Ben je gek? Het is 1 van de dingen waarom ik van mijn thinkpad houd. Zalig om te gebruiken, je moet je vingers nooit verplaatsen omdat je tegen de rand zit. En met een beetje gevoel voor de trackpoint kan je ook heel precies werken, ook wanneer je laptop in een moeilijkere positie staat of op een minder stabiele ondergrond.
Ik heb onlangs een Lenovo Ideapad gekocht, zonder die clitoris dus. Toetsenbord is prima, maar trackpad is achterhaald. Er is wel multitouch, maar wat ik enorm mis is rechtsklikken zoals bij de Mac: twee vingers tappen werkt vele malen fijner dan rechtsonder op het touchpad klikken. Voor links klikken is een enkele keer tappen genoeg, dus je hoeft niet echt te klikken. Dat is wel weer fijn.
Dat zijn toch allemaal software kwesties? Ik kwam van een mac, naar een Thinkpad (t430s), en mijn trackpad heb ik hetzelfde geconfigd als op de mac, omdat ik eraan gewend was, en het erg fijn vond werken!
Op mijn ThinkPad werkt 2 vingers wel als rechtsklikken. Dit kan je instellen in het Synaptics Control Panel.
Ja die tepel werkt echt fijn. Veel preciecer dan de touchpad. Speciaal in combinatie met de inmiddels niet meer aanwezige 3 hardware Mouse buttons.

Wegen de nieuwe touchpad en het verdwijnen van de muisknoppen overwegen wij nu over te stappen.
Ik mis mijn drie hardware Mouse buttons ook enorm. Het voordeel van de trackpoint is ineens een stuk minder. Lenovo zou hierdoor wel eens veel klanten kunnen verliezen.
Ik heb ergens geruchten gehoord dat de fysieke knoppen in de volgende generatie terugkomen. Ik meen me te herinneren dat het ergens in http://reddit.com/r/thinkpad stond maar ik kan het niet meer vinden.

Edit: link is nu aanklikbaar

[Reactie gewijzigd door zarex op 25 juli 2024 22:58]

Laten we maar hopen. Het oude design was prima en alles wat veranderd word maakt het alleen maar slechter. Apart van de goede stabiele hardware was het design een belangrijke reden om voor lenovo te kiezen. Persoonlijk werk ik zelf nog op een 410 maar deze is volgende maand uit de garantie, en er is geen budget gereserveerd om die dingen buiten garantie nog te laten fixen... Hopen dus dat ie ut gewoon blijft doen :)
Ik ga het in de gaten houden. Dank je wel voor de link.
Geen probleem. Sowieso kan ik reddit wel aanraden, er is veel informatie/ondersteuning te vinden in de verschillende subreddits!
Veel mensen hebben daar inderdaad kritiek op, het ontbreken van dedicated buttons.
(Al hoewel ik geen Thinkpad heb, zie ik ook graag dedicated buttons.)
"Form over function" wordt dat ook wel genoemd. Lenovo kijkt teveel naar Apple en te weinig naar functionaliteit.

Er is zelfs een Hitler/Der Untergang variant van gemaakt:
"Hitler finds out about the changes to the ThinkPad TrackPoint buttons "
https://www.youtube.com/watch?v=UXa0XzNvuZU
Als je genoeg met dat knopje heb gespeeld dan werkt het prima, hier op het kantoor zijn er een hoop mensen die alleen met de clitoris werken, ik zou het juist vreemd vinden wanneer ze hem er niet in zouden bouwen.
Hiet kunnen de meeste zelfs niet met een trackpad werken. Halen ze hun laptop uit de tas, volgt er nog altijd een muis achterna. En als er dan eens iets moet gebeuren op een laptop waar geen muis aan hangt schuiven ze hem vaak naar mij door. O-)
Dat ding werkt beter dan het clickpad. Vind zelf de clickpads op de e535 en y510p een ramp. De T430 heeft nog een normale touchpad en die werkt wel prima. De trackpoint vergt gewenning maar werkt heerlijk als je eenmaal gewend bent.
Juist bij deze laptop is het een mooie toevoeging. Mijn Lenovo van een paar jaar jaar oud heeft een zowat identieke behuizing, waarbij de touchpad ook zover naar links ligt, dat je hem vaak onbedoeld aanraakt. En dat is geen pretje kan ik je vertellen.... |:(. De trackpoint biedt dan een interessant alternatief. Wat dan weer jammer is, is dat het rode rubberen knopje niet erg goed vastzit... die van mij is er af en onvindbaar, waardoor de trackpoint nu onbruikbaar is... grrr.

Het toetsenbord en de degelijkheid van de behuizing stellen bepaald niet teleur, ook na enkele jaren gebruik, waaronder veelvuldig meeslepen van het apparaat.

Edit:
@Blokker_1999 (hieronder)
Bedankt voor de tip! Eens kijken of ik de doos nog kan vinden!

[Reactie gewijzigd door Edddd op 25 juli 2024 22:58]

Werden er geen reserve meegeleverd met je laptop? Moet thuis eens zoeken, maar kan zijn dat ik er nog wel 1 of 2 heb liggen.
Vroeger wel, dan had je drie verschillende. Tegenwoordig volgens mij niet meer. Maar je kunt ze sowieso los bestellen.
Via eBay heb je voor $1,50 3 verschillende smaken.
Steriele afdelingen ;)
Zeer nuttig daar
Anoniem: 120284 @Xacky16 juli 2014 16:42
Het verbaasd mij juist dat zoveel mensen weigeren er een uurtje in te steken om er mee te leren werken. Daarna werkt het juist veel fijner. Iedereen die ik ken die wél dat uurtje erin gestopt heeft maalt totaal niet meer om een touchpad. Je kunt 'm zelfs ook nog als muisknop gebruiken.
Zo'n clit zou standaard laptophardware moeten zijn, er is (icm de twee toetsen onder het toetsenbord) geen betere muisvervanger
Touchpad, afschuwelijk. Ik gebruik het glijpaneel mijn E330 nooit, geef mij maar een 'clitores' (sic).
Op zich idd een interessante notebook voor de consument. Wat ik me alleen afvraag. waarom nog die DVD-speler. Doe daarvoor in de plaats een normale HDD van 500GB of 1TB. Daar wordt je veel gelukkiger van... Qua kosten maakt dat ook niet veel uit.. Er zijn meer mensen die gebruik maken van extra opslag data, want een 128GB SSD zit zo vol. Als je echt nog een DVD speler wil hebben, kan je altijd een externe nemen..
Zoals de review ook aangeeft zijn Lenovo laptops zeer eenvoudig zelf te configureren. Je zou dus perfect de ODD achterwege kunnen laten ter vervanging van een bijkomende interne HDD.
Zakelijk gezien kan een DVD speler nog wel handig zijn hoor, soms krijg je zaken als software of bijv. presentaties nog weleens op CD aangeleverd. Onhandig ik weet het maar het gebeurd.
Het broertje met aanduiding S540 is een beetje dunner en dus ook zonder CD/DVD drive.
Ben benieuwd of dat het dunnere broertje ook een gelijkwaardig toetsenbord heeft. In 9 van de 10 gevallen staat een dunnere laptop gelijk aan een slechter toetsenbord, gezien toetsen minder ruimte krijgen (zeer merkbaar op ultrabooks en de MBA).
Staat hier voor me. Het toetsenbord ziet er gelijkwaardig uit op basis van de foto's. Zelf heb ik er geen problemen mee ondervonden, typt lekker, goed veel ruimte tussen de toetsen en ze "wiebelen" niet.
De meeste 'noobs' waarvoor ik een nieuwe desktop of laptop mag configureren kijken erg vreemd als ik vraag of er een dvd speler in moet. De meeste mensen gebruiken die dingen nog (te) vaak.
Anoniem: 432173 @jobvr16 juli 2014 12:39
Werk reeds 2 jaar met een ssd van 128GB en geeft meer als voldoende ruimte.
De content die het meest in beslag neemt wil je toch delen met de rest van het gezin (foto's, films en muziek) dus die zet je toch gewoon centraal op een nas van zoveel TB als je maar wenst...

En een DVD speler, welja, als je nog eens een DVD wil bekijken komt dat wel praktisch uit... Zolang er geen centrale cataloog bestaat (in Belgie) waaruit je praktisch elke film kan huren, zweer ik toch nog steeds bij een dvd-lezer...
Anoniem: 464138 16 juli 2014 08:28
Wij hebben deze laptop al een tijdje en ik ben het wel eens met de meeste dingen, met uitzondering van het touchpad want die vinden we helemaal niet prettig. Zeker de rechtermuisknop is irritant: de cursor verspringt vaak een klein beetje als je daar op klikt. Dat klinkt als een klein probleem maar als je echt een beetje serieus moet werken is een gewone muis absoluut aan te raden want het haalt het bloed onder je nagels vandaan. ;)
Verder is het voor de prijs een erg goede laptop, zeker aangezien er vaak (soms nog best grote) kortingen zijn. Het is lang zoeken naar een betere laptop in deze prijsklasse. Dat in ogenschouw nemend valt de kwaliteit van het (HD) scherm reuze mee, er is voor deze prijs niet veel beters te vinden helaas.

Er schiet me nog een vervelend probleem te binnen: er is een driverprobleem met de wifikaart. Hopelijk wordt dit snel opgelost want om wifi werkend te krijgen moeten de drivers vaak opnieuw geïnstalleerd worden.

Edit: nog een klein dingetje is dat als we het geluid boven de 85% zetten, er af en toe een klein kraakje van onder het toetsenbord vandaan komt. Ik vermoed dat het te maken heeft met de cd-rom drive, deze gaat er later waarschijnlijk nog wel uit om plaats te maken voor iets anders, hopelijk lost dat het probleem op.
Een goede laptop voor de prijs, maar dus niet zonder (kleine) probleempjes. Maar dat ben ik helaas wel gewend van laptops die vaak allerlei kuren vertonen en in dat opzicht valt het bij deze Lenovo nog reuze mee... :s

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 464138 op 25 juli 2024 22:58]

Ik heb er op werk één voorbij zien komen welke ik moest installeren. Het viel mij ook hoe frustrerend de nieuwe touchpad werkt als je de muisknop indrukt. De cursor verspringt vaak van plek waar je wilt klikken. De oudere varianten zoals SL500 werkten een stuk beter door een losse muisknoppen aan te bieden.

Juist hier in het artikel wordt de touchpad weer de lucht in geprezen?
Ik heb geen Thinkpad maar een Ideapad. Bij mij werkt links klikken door te tappen (dus niet doordrukken tot ie klikt, maar alleen met je vinger op het touchpad tikken of hoe je het ook noemt). Met rechtsklikken werkt dit niet bij mij, maar er is een driver beschikbaar dit dit ook mogelijk maakt, zoals op de mac met twee vingers tappen dus.
Hier de E545 in de familie. Verschil is de AMD processor (t.o.v. i3). Kan er iemand mij uitleggen waarom ie met AMD processor eigenlijk goedkoper is en je er toch 1TB voor krijgt ipv 512GB?

on topic: de touchpad vind ik ook niet goed werken. Reageert soms erg traag of niet, bij klikken verspringt hij inderdaad waardoor je vaker moet herklikken... Vandaar dat ik graag met de stick werk. Beweegt altijd vloeiend. Klikken kan je via de extra muisknoppen net onder het toetsenbord (enkel op de E545 en dankzij het crappy touchpad toch een welgekomen extra).

Batterij vind ik ook eerder een teleurstelling, maar dit ligt misschien aan de AMD processor t.o.v. de i3? Nu, denk al die extra's weg (SSD, HD panel) en je hebt een erg aantrekkelijke, stevige laptop die in zijn prijsklasse bijna niet te kloppen valt. En daar doen veel klanten het toch om.
Ik heb deze laptop nu een maand of 4 privé en moet zeggen dat ik er prima op kan werken. Behalve met het touchpad, nu is dit onder Windows nog te doen door de meegeleverde software, maar onder bijvoorbeeld Linux is haast niet te werken met het touchpad. Bij het klikken (het indrukken van het gehele vlak) schiet de cursor vaak even net de andere kant op. Wat het werken er mee bijzonder irritant maakt, wat dat betreft zijn de touchpads van bijvoorbeeld een MacBook Pro/Air VEEL beter en fijner. Maar goed :) Verder is de Lenovo een fijne laptop voor een wat mij betreft goede prijs!
Dat is denk ik gewoon een kwestie van tikken om te klikken inschakelen. Dan tap je gewoon even op je touchpad zonder de fysieke knop in te drukken. Meestal is een 2-vinger tap dan rechtermuisknop.
Tja, dan hadden ze dat klikken er niet in moeten maken. Als het er in zit moet het wat mij betreft ook goed werken.
Dat zeer zeker. Ik heb even terug een custom E540 besteld. Ik zal wel zien hoe het gaat werken in Fedora Linux!
Heb je de TouchPad van je MacBook weleens onder Linux geprobeerd dan?
Ik had er behoorlijk last van in Fedora 20, soms detecteerde het ding de klik niet eens. Dat was tenminste totdat ik alles up-to-date bracht, blijkbaar is er een fix tussendoor gekomen want nu werkt 'ie net als op de voorgeinstallerde win8 pro!
Anoniem: 5897 16 juli 2014 08:50
4GB krap voor een zakelijke laptop? De gemiddelde gebruiker gaat dat echt niet vol krijgen. Wellicht de excessen met wat vreemde excel sheets.
Draaien van vm's? Al wil je dan ook nog een i5..
in welke situatie is "4GB geheugen kan krap zijn" van toepassing?

i don't get it - game/photoshop/edit al jaaren op 4gb, it works - rest is imho overkill
Ben bij de recente aanschaf van een nieuwe pc van 8 naar 16 GB gegaan.

Pc's dienen om mee te multitasken en thrashen is zó irritant dat je beter wat extra uitgeeft om het probleem voorgoed op te lossen.

Veel nuttiger dan een 10% snellere cpu imo.
Zeker, in mijn oude PC zat 6 GB en dat kreeg ik vol. Nieuwe PC heeft 16 GB en die heb ik nog niet over de helft gezien, behalve als ik VMware draai.
Ik heb zelf een laptop met 8GB werkgeheugen. Ik moet voor mijn werk regelmatig met 1 of 2 virtuele machines werken. Hierbij loopt het aantal MBs flink op.

Voor de gemiddelde gebruiker is 4GB geheugen inderdaad genoeg. Lager zal ik zelf nooit gaan omdat Windows ook steeds meer resources nodig heeft om stabiel te kunnen blijven draaien.
Anoniem: 5897 @himlims_16 juli 2014 09:08
Ja dat zeg ik toch..?
2 jaar geleden kocht ik al een laptop met een i7-processor een full hd scherm en 6gb werkgeheugen voor 700 euro.
Ik nog geen prijsdaling gezien bij de full hd laptops.
800 euro voor een laptop met een i5 en 4gb geheugen? Er mag dan wel een SSD in zitten, maar een 128 gb SSD is tegenwoordig niet veel duurder dan een 500gb hdd. Ik heb 4 jaar geleden een laptop met een i5, 4gb geheugen en een 750gb hdd gekocht voor 599 euro.
Het is belachelijk hoe de markt geen spat meer vooruit gaat. Er zit gewoon geen schot meer in. Intel brengt ieder jaar een nieuwe proc uit die amper sneller is dan de oude, 4GB geheugen is de afgelopen 5 jaar standaard geweest in laptops. Ik vind het eenslechte zaak.
En jij hebt toen waarschijnlijk een consumer notebook gekocht terwijl deze zich richt op de professionele markt waar men vaak iets meer waarde hecht aan bouwkwaliteit alsook aan after-sales support.
Deze thinkpad is niet op de professionele markt gericht. Daar is de T-serie (en X en W) voor. Dit is een soort budget-thinkpad. Volgens mij zit er ook niet zo'n aluminium frame in zoals in de T-serie.
Hij is wel (deels) op de zakelijke markt gericht. Er zit namelijk een stevig toetsenbord in wat bedoeld is voor intensief typewerk. Verder is het optionele matte scherm ook een puur zakelijke feature. En een DVD-speler voegt voor de meeste consumenten maar weinig toe. Kortom: genoeg zakelijke accenten wat deze laptop duurder maakt dan een instapper voor de consumentenmarkt.
De hardware is gewoon volwassen geworden. Waar "vroeger" een pc na 2 tot 4 jaar compleet achterliep, kun je nu nog prima meekomen met een 5 jaar oude i5, geen probleem. Ook SSD's beginnen gemeengoed te worden.

De ontwikkeling zit hem natuurlijk nog steeds in nog sneller, maar ook in zuiniger en goedkoper.

Waarschijnlijk gaan we pas echt weer aan de slag bij een nieuwe generatie schermen, met OLED, 4k, etc. En dan moeten de CPU/GPU en het RAM ook meekomen.
Maar wat voor merk/type? Er zit nogal wat kwaliteitsverschil tussen een Lenovo Thinkpad en een random budgetmodel van bv Acer ;)
ik kan uit ervaring zeggen dat de bouwkwaliteit van de thinkâd edge serie even ondermaats is als de budgetmodellen van hp of acer, laat je niet bedotten door het thinkpad logo!
Onzin, hier staat een E535 en die voelt stukken beter aan dan een Acer V3 om maar iets te noemen. Het scherm tordeert nauwelijks en de laptop voelt stevig. Het is natuurlijk geen T-serie, maar de E-serie is stukken beter dan budget! Vooral,het toetsenbord is heerlijk!

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 25 juli 2024 22:58]

Hier staat een e530, de behuizing komt in de linker bovenhoek volledig los, het scharnier van het scherm is ook niet meer wat het geweest is. Deze laptop is nooit gevallen en altijd vervoerd in een laptop tas.
Daarnaast maakt de fan een zwaar zoemend geluid. Heb voor de laptop 900 euro betaald (i7 en GT 630m omdat ik het toen nodig had). Nu heb ik een acer aspire v5 gekocht voor 800 euro, ik geef toe de hardware is wat minder (i5 ulv en GTA 720m), maar het geheel voelt veel steviger aan en het scherm is geweldig! Het toetsenbord is inderdaad beter bij de Lenovo, maar dat is voor mij tegenwoordig van minder belang, ik vind het toetsenbord van de acer zeker niet slecht
Dar heb ik me ook nooit door laten bedotten. Er is simpelweg geen een ander merk (nee ook niet met die mooie alu appeltje) dat zulke degelijkheid levert.
Leverde, want sinds de overname van IBM door Lenovo is het enige wat gelijk in kwaliteit is gebleven, het stickertje met het logo.

Zeker de instappers zijn gewone Chinese cheap ass notebooks met een thinkpad logo.

Vroeger stond dat synoniem aan kwaliteit, maar dat is erg lang geleden...
Dit vergelijk gaat volgens mij niet goed op, het lijkt op de volgende opmerking:

"Tien jaar geleden kocht ik een auto met een 2 liter motor en vier deuren voor 15000 gulden. Waarom moet een Mercedes duurder zijn dan een Skoda met dezelfde specificaties?"

Specs laten niet het hele beeld zien, net zomin bij laptops als bij auto's. De Thinkpad lijn voelt stevig aan, gebruikt (in mijn ervaring) kwaliteits componenten die lang meegaan. Het toetsenbord is een heel goed voorbeeld bij de Thinkpads, deze zijn grandioos. Ik typ zo ontzettend veel liever op een Thinkpad toetsenbord dan op een HP, maar hoe breng je dit voordeel over in specificaties, het is een gevoel (en daar betaal je ook voor)

Daarnaast zet ik mijn bedrijfsdata liever op een thinkpad dan op een Acer (puur als voorbeeld: want daar heb ik persoonlijk mindere ervaringen mee), de service is beter en onderdelen liggen vaker op voorraad bij de leveranciers, kosten die niet altijd zichtbaar zijn maar wel betaald moeten worden door de uiteindelijke afnemer..

Nogmaals: Een Acer is niet slecht en een Thinkpad is niet beter, dit is alleen mijn mening :-)
20 jaar geleden kocht je een 1GB HDD voor een schamele $3000.

Prijsdalingen zijn inderdaad relatief en niet altijd direct aan elkaar te linken. Hetzelfde zie je bijvoorbeeld bij GSMs welke bij bijna elk nieuw modeltype eenzelfde adviesprijs hebben maar waar de specs iets/amper zijn gewijzigd.

Ik snap inderdaad dat je het vreemd vindt dat een i5, 4GB en FullHD nog steeds 700 Euro kost maar ik mis even welke generatie CPU jij hebt (waarschijnlijk een generatie ouder) en of jij ook een 128GB SSD in je laptop geleverd hebt gekregen.

De afweging i7-performance en SSD is natuurlijk een no-brainer als je dan kijkt dat je nu "maar" een i5 en een SSD krijgt voor hetzelfde geld.
ik heb toen een HP dv6-6b04ed voor 699 euro weten te bemachtigen (nieuw).
Een ssd met 128GB kost nu rond de 60 Euro.
Volgens mij beschikt de laptop nog steeds over aardig goede specs.
Misschien is de processor uit een oudere generatie. Maar per generatie blijft de prijs toch redelijk hetzelde van de cpu's.
Lenovo, maar belangrijker IBM Thinkpads zijn altijd aan de prijs geweest. Voor sommige mensen acceptabel omdat de robuustheid altijd er hoog is geweest. Het waren een beetje de Nokia's van laptopland. Hoop dat dat nog steeds geldt.
Ik kan bij deze bevestigen dat de bouwkwaliteit echt hoog is. Ik heb een thinkpad t420 van het werk en prive een mbp 2012.
Alhoewel de gebruikte materialen anders zijn voelen ze beide even stevig aan.
Om eerlijk te zijn mishandel ik de thinkpad best wel wat en hij is nog perfect inorde
Tjah, maar met je HP Pavillion ben je wel een renault met een volvo aan het vergelijken. En zoals je zelf al aangeeft blijft de prijs per generatie gelijkwaardig, waarom zou je voor dezelfde hardware dan ineens minder moeten betalen als samengesteld geheel wanneer de fabrikant nog altijd vergelijkbare kosten maakt?
Ik snap de opmerking mbt goeie prijs dan ook niet...
Ik ook niet. En je kan hem niet eens aansluiten op een 4k of QHD scherm.

Daarnaast, waarom is de E540 opeens een zakelijke laptop? De E serie wordt juist voor de consumenten gepositioneerd. Zakelijk noemde Tweakers eerder de L540, zie: reviews: Laptop Best Buy Guide: februari 2014
ja dat begreep ik ook al niet , de Edge serie is een lowcost consumenten apparaat.
Wel een erg goede, ken twee mensen die een edge hebben en dat werkt vlekkeloos.
Alleen de T en de X serie kun je wat mij betreft als zakelijk beschouwen temeer omdat er naast windows 8 ook gewoon windows 7 pro wordt meegeleverd en op de edge serie alleen windows 8 (ik dacht in de home versie).
De oudere T en X versies hadden al een (optioneel) 3G modem en de edge niet en zo zijn ernog wel wat verschillen..
Volgens de Lenovo site kan je deze E540 nogsteeds met windows 7 uitrusten en is er een 3G model:

http://shop.lenovo.com/nl...e-series/e540/?cid=nl:sem|se|google|59142567407|nl_Edge540_en|NL+T1+Brand+IIP+-+ThinkPad+Edge+Intel|99774810&ef_id=U2UVogAAAagq@@-P:20140716143047:s#tab-customize
Kun je ook vermelden wat voor type laptop je gekocht hebt?
Een tweede punt van gewenning is de plek van de Fn-toets, die in de linkerhoek van het toetsenbord zit, waar de meeste mensen de control-toets zullen verwachten.
En dat is gewoon aan te passen in het bios... Vreemd dat dat niet vermeld staat in de review.
E535, T430 en Y510p hier.
Ik vind het ook een niet al te beste review. Je mist meer dingen o.a. dingen die Lenovo onderscheidt van andere merken. Ook de zeur op de 4gb is raar. Je kan die upgraden. Heeft deze laptop geen always on usb poort? Hoe bedoelt de reviewer dat je de dvd drive niet vervangen met een hdd kan krijgen, terwijl hij het later over een bracket heeft? Is die bracket van Lenovo of is dat zelfbouw? Daarnaast wat mooi van Lenovo is wat ik mis in de review:

-Je kan je DVD speler vervangen voor een 2e accu (wie gebruikt er nog cd/dvd/blu-ray als je alles vanaf usb kan doen incl OS installaties?)

-Lenovo levert standaard een batterij management app die wonderen doet voor je batterij. Zo kun je eenvoudig de firmware van de batterij updaten en je gauge resetten. Bij een reset kun je bijvoorbeeld een batterij van 3 jaar oud die 25% capaciteit verloren heeft weer herstellen naar een verlies van 4%. Zo heb ik vorige week een 3,5 jaar oude Lenovo laptop van een vriend gehad die nog maar 4 uur mee ging van de 6,5 uur die hij eerst deed. Na de reset ging hij weer iets meer dan een 6uur mee. Dit omdat batterijen door het constant volladen en compleet ontladen in de war raken met hoeveel capaciteit hij eigenlijk nog heeft. Lees het Tweakblog van Infant over batterijen maar eens hoe dat zit Mijn Crash: Domme Batterijen. Bij HP kun je na moeilijk moeilijk moeilijk een cd met software krijgen om je batterij te resetten, andere merken leveren geen progs en willen dat ook niet leveren. Laptop accu's zijn natuurlijk een mooie geldput. Belachelijk en naaierij, gelukkig laat Lenovo hiermee zien dat ze wel om hun klanten geven. De service is sowieso goed imo.

Ik heb nooit begrepen waarom je een grote kijkhoek moet hebben op je laptop, vooral als je in bijv een trein zit wil je niet dat anderen mee kijken. Een nadeel kun je ook zien als een positief voordeel. Als je een presentatie geeft dan hang je de laptop toch vaak aan een beamer of extern scherm.

[Reactie gewijzigd door RadioKies op 25 juli 2024 22:58]

Heb zelf jaren met een Edge 13 van Lenovo gewerkt en dat beviel mij altijd heel erg goed. Bouwkwaliteit is super degelijk, laptop oogt zakelijk en kan gerust jaren mee gaan. Daarnaast worden de laptops van Lenovo volgens mij altijd mat geleverd en dat is een grote plus. Daarnaast vind ik ze ook absoluut niet duur voor wat je er voor krijgt.

Er is eigenlijk maar één praktisch nadeel aan de laptop en dat is de kleur. Als je met dit soort laptops buiten in de zon gaat zitten houdt de zwarte behuizing veel te veel warmte vast. Op een gegeven moment kun je dat ding niet meer vast pakken zo warm wordt hij en dat zal ook echt niet goed zijn voor de hardware die erin zit. De Edge 13 had ook als nadeel dat het scherm slecht af te lezen was in zonlicht maar dat lijkt bij dit model niet meer het geval te zijn.
Dit scherm is inderdaad goed af te lezen in lichte omgevingen. Let er wel op dat dit alleen voor het full HD scherm geldt!

De configuratie met 'wxga wide' scherm heeft een stuk lagere maximale helderheid (ongeveer 200 cd/m² vs 300cd/m²)
Op mijn T420 kan je in de bios fn en ctrl omwisselen, ik ga er van uit dat dat zijn deze ook kan, waardoor het laatste minpuntje van het toetsenbord ook nog verdwijnt.
Op mijn S430 kan dat ook, dus het lijkt me dat het standaard is op voormalige IBM laptop's.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.