Het is lastig te voorspellen of Centrino een succes zal worden. De laatste tijd lijkt het er steeds meer op dat er twee groepen laptopgebruikers ontstaan. Aan de ene kant zijn er de mensen die vooral graag hun pc even van zolder willen halen om op de keukentafel te internetten. Deze groep zal in de meeste gevallen beschikken over een energiebron en dus geen meerprijs willen betalen voor een systeem dat extra zuinig met energie omspringt. Aan de andere kant zijn er de mensen die hun laptop de hele dag door gebruiken op steeds wisselende plaatsen. Zij kunnen wel voordeel hebben van een langere levensduur van de accu.
Intel mikt duidelijk op de tweede groep en vooralsnog lijkt het erop dat het bedrijf een goed product zal neerzetten. Tests van een op Centrino gebaseerde laptop die Tom's Hardware Guide in handen kreeg laten zien dat de Pentium M op 1,6GHz in veel gevallen nauwelijks onder doet voor de Pentium 4-M op 2,2GHz. Dat is geen slechte prestatie voor een processor die volgens Intel een gemiddeld verbruik zou moeten hebben van minder dan 1 Watt.
Het belangrijkste probleemgeval bij het zuiniger maken van laptops valt echter buiten Intels bereik: het beeldscherm. Een backlight van een 14,1" laptopscherm verstookt ruim vier Watt, meer dan processor, chipset en netwerkcontroller bij elkaar. Simpelweg door het omlaag halen van de helderheid van het beeldscherm gaat de accu vaak al zo'n twintig minuten langer mee. Momenteel zijn deze beeldschermen dan ook het grote probleem bij het vergroten van de mobiliteit.
Intel lijkt in ieder geval voor te liggen op de concurrentie. Ondanks de bewering van Transmeta dat het 'jaren voorloopt' op Intel, zijn de zuinige chips van zowel Transmeta als VIA nog niet op erg hoge kloksnelheden verkrijgbaar en laat ook de IPC vaak te wensen over. Daarnaast tonen de tests van Tom's Hardware Guide aan dat de FPU van de Pentium M beter is dan die van de Pentium 4. Dat maakt de nieuwe processor geschikt voor toepassing in clustercomputers, bijvoorbeeld als onderdeel van een renderfarm. Intel heeft al aangegeven dat de Pentium M ook in dergelijke clusters gebruikt zal worden. De bruikbaarheid zal er in de tweede helft van dit jaar, als Intel overstapt op een 90-nanometerprocédé, nog op vooruit gaan.
Dat is voorlopig nog toekomstmuziek, maar vandaag komt de eerste versie van de Pentium M al wel beschikbaar. Verschillende fabrikanten zullen als het goed is producten aan het publiek laten zien en ook tijdens de aankomende CeBIT zal er naar verwachting genoeg informatie vrijkomen. Totdat er meer onafhankelijke benchmarks beschikbaar komen is het nog deels in het duister tasten, maar voorlopig lijkt het erop dat Intel een goed product neerzet dat gericht is op twee markten die een duidelijke groei vertonen: clustercomputing en laptops. Als Intel de consument kan ervan kan overtuigen dat de kloksnelheid niet zaligmakend is, dan ziet de toekomst voor de Pentium M er niet slecht uit.
