Door Jonathan Brugge

Nieuwsposter/Frontpage-admin

Introductie Intel Centrino - een mobiel platform

12-03-2003 • 10:06

13

Singlepage-opmaak

Conclusie

Het is lastig te voorspellen of Centrino een succes zal worden. De laatste tijd lijkt het er steeds meer op dat er twee groepen laptopgebruikers ontstaan. Aan de ene kant zijn er de mensen die vooral graag hun pc even van zolder willen halen om op de keukentafel te internetten. Deze groep zal in de meeste gevallen beschikken over een energiebron en dus geen meerprijs willen betalen voor een systeem dat extra zuinig met energie omspringt. Aan de andere kant zijn er de mensen die hun laptop de hele dag door gebruiken op steeds wisselende plaatsen. Zij kunnen wel voordeel hebben van een langere levensduur van de accu.

Intel mikt duidelijk op de tweede groep en vooralsnog lijkt het erop dat het bedrijf een goed product zal neerzetten. Tests van een op Centrino gebaseerde laptop die Tom's Hardware Guide in handen kreeg laten zien dat de Pentium M op 1,6GHz in veel gevallen nauwelijks onder doet voor de Pentium 4-M op 2,2GHz. Dat is geen slechte prestatie voor een processor die volgens Intel een gemiddeld verbruik zou moeten hebben van minder dan 1 Watt.

Intel Centrino logoHet belangrijkste probleemgeval bij het zuiniger maken van laptops valt echter buiten Intels bereik: het beeldscherm. Een backlight van een 14,1" laptopscherm verstookt ruim vier Watt, meer dan processor, chipset en netwerkcontroller bij elkaar. Simpelweg door het omlaag halen van de helderheid van het beeldscherm gaat de accu vaak al zo'n twintig minuten langer mee. Momenteel zijn deze beeldschermen dan ook het grote probleem bij het vergroten van de mobiliteit.

Intel lijkt in ieder geval voor te liggen op de concurrentie. Ondanks de bewering van Transmeta dat het 'jaren voorloopt' op Intel, zijn de zuinige chips van zowel Transmeta als VIA nog niet op erg hoge kloksnelheden verkrijgbaar en laat ook de IPC vaak te wensen over. Daarnaast tonen de tests van Tom's Hardware Guide aan dat de FPU van de Pentium M beter is dan die van de Pentium 4. Dat maakt de nieuwe processor geschikt voor toepassing in clustercomputers, bijvoorbeeld als onderdeel van een renderfarm. Intel heeft al aangegeven dat de Pentium M ook in dergelijke clusters gebruikt zal worden. De bruikbaarheid zal er in de tweede helft van dit jaar, als Intel overstapt op een 90-nanometerprocédé, nog op vooruit gaan.

Dat is voorlopig nog toekomstmuziek, maar vandaag komt de eerste versie van de Pentium M al wel beschikbaar. Verschillende fabrikanten zullen als het goed is producten aan het publiek laten zien en ook tijdens de aankomende CeBIT zal er naar verwachting genoeg informatie vrijkomen. Totdat er meer onafhankelijke benchmarks beschikbaar komen is het nog deels in het duister tasten, maar voorlopig lijkt het erop dat Intel een goed product neerzet dat gericht is op twee markten die een duidelijke groei vertonen: clustercomputing en laptops. Als Intel de consument kan ervan kan overtuigen dat de kloksnelheid niet zaligmakend is, dan ziet de toekomst voor de Pentium M er niet slecht uit.

Centrino laptops op IDF

Reacties (13)

13
12
11
1
0
0
Wijzig sortering
De huidige mobile-versie van de Pentium 4 maakt daarbij gebruik van SpeedStep, dat het mogelijk maakt om de kloksnelheid te halveren op momenten dat dat nodig is
Speedstep zoals hier beschreven wordt allang niet meer gebruikt door Intel in de mobile P4, maar werd gebruikt in de mobile P3.

De mobile P4 heeft veel meer feature's die het energieverbuik verminderen, zoals Enhanced Speedstep (werkt ongeveer zoals PowerNow van AMD, dus er worden nu meerdere standen ondersteund i.p.v. halvering zoals de reviewer meld).

Enhanced Speedstep kan daarnaast het voltage verlagen als de laptop van de netspanning af wordt gehaald en dat zorgt er dus ook voor dat er minder energie wordt verbruikt.

Maar daarnaast heeft Intel bij de P4-M ook nog Deep Sleep en Deep Sleeper modussen die ervoor zorgen dat bij weinig activiteiten de CPU een erg laag voltage krijgt van een Volt. De prestatie wordt dan natuurlijk wel minder, maar het verbuik ook.

De P4-M heeft dus wel iets meer in huis dan dat de reviewer meldt en het ligt voor de hand dat al deze feature's ook aanwezig zijn in de Pentium M.
Hmm in dat plaatje van die Banias, is dat socket 478?
Ik denk niet dat je de Pentium -M in een Pentium 4 mobo kan laten draaien, vanwege de verandering in de bus.
De minimale en maximale kloksnelheid zijn on-die vastgelegd, [...]
Dus al helemaal geen overclock, dmv van een mobiele proc in een normale workstation te stoppen, net als je bij de AMD K-6 3+ kon doen ;(.
De low-voltagevariant betreedt de markt op 1,1GHz, zijn ultra-low-voltage tegenhanger moet het doen met 900MHz.
...maar nu moet de klant ervan worden overtuigd dat ook een processor die het met een lagere kloksnelheid moet doen een prima CPU kan zijn.
...zijn de zuinige chips van zowel Transmeta als VIA nog niet op erg hoge kloksnelheden verkrijgbaar en laat ook de IPC vaak te wensen over.
Zit Intel eerst te pochen op de hoge Gigahertzen, en nu doen ze vrolijk mee met Transmeta en Via.
Het is nu gewoon een keuze die je maakt. Óf snelheid, óf zuinigheid. Ach, dan hebben Via en Transmeta nu tenminste eerlijke concurrentie (betreft snelheden dan)
Ziet er wel veelbelovend uit trouwens dat Centrino platform.

Al wil ik bijvoorbeeld wel een laptop met een Transmeta proc (als ik hem niet neem om op te gamen) staat gewoon stoer, ik heb bij Transmeta nu een beetje dat underdog gevoel. Al wil ik voor mijn desktop game pc wél een P4 3GHz
Anoniem: 24188 @zyberteq18 maart 2003 13:45
Het is nu gewoon een keuze die je maakt. Óf snelheid, óf zuinigheid.
Met de Mobile Centrino kies je voor zowel snelheid (Mobile Centrino 1,6 Ghz is sneller dan een Mobile Pentium 4 2,4 Ghz) als zuinigheid (Langere batterijtijd, gemiddeld 5 uur).

Nog een aantal voordelen:
Processor met standaard module voor draadloze (WiFi) netwerken
Kleinere afmeting, waardoor dunnere ontwerpen ontstaan

Er is verder nog geen programma op de markt (bij mijn weten) die enorme snelheden vereist, waarom zou je dan een notebook met 2,4 Ghz nemen.
Doordat het model zeer energiezuinig is hoef je ook geen zware adapter mee te zeulen naar iedere werkplek.
Ziet er goed uit hoor!!!
Intel heeft weer een extra concurrentie-puntje gevonden.
De prijzen zijn nog steeds vergelijkbaar met eerdere laptops maar met het geweldige voordeel dat ze zuiniger zijn.
Zeer interessant ook om in de trein te gebruiken (zonder dat je halverwege met een low-bat signaal te maken krijgt :) )
De prijzen zijn nog steeds vergelijkbaar
Jammer, niet dus: http://www.tweakers.net/nieuws/25978
Eind deze zomer zouden er modellen beschikbaar moeten komen die naast met 802.11b ook met 802.11a kunnen werken, wat een maximale snelheid van 54Mb/s betekent. Het ontbreken van ondersteuning voor 802.11a is opvallend, gezien de nadruk die Intel legt op de mobiliteit van Centrino. Binnen die strategie lijkt het logisch om al direct ondersteuning voor de snelle variant voor draadloos ethernet, maar hiervoor heeft Intel om onduidelijke redenen niet gekozen.
Ik begrijp niet dat er wel ondersteuning komt voor 802.11a maar juist niet voor 802.11g. Voor zover ik heb begrepen heeft 802.11g juist meer voordelen zoals directe compatibiliteit (immers zelfde GHz band) als 802.11b en groter bereik dan 802.11a (voordeel van de 5GHz band zou zijn dat deze minder storingsgevoelig is)

Komt Intel in de toekomst (wanneer de standaard 802.11g vaststaat) wel met ondersteuning daarvoor?

Bovendien zou het ontbreken van 802.11a ingegeven kunnen zijn doordat de GHz band van 802.11a niet zomaar vrij bruikbaar is in Europa. We hebben daar 802.11h nodig voor zover ik begrijp.
Ik heb in ieder geval goede hoop voor de toekomst, want, zeker met een draadloss netwerk, tegenwoordig doe ik vaak maar 2 á 3 uur met een batterij, en daar wordt ik redelijk moe van. Het zou dus idd wel prettig zijn als je gewoon de gehele dag met één batterij kan doen

Ondanks de vermindering van het aantal Ghz (hoewel ik me afvraag hoeveel dat scheelt voor huis tuin en keuken office gebruik), denk ik dat het voor veel mensen een zeer aantrekkelijk alternatief is. Als je echt zware prestatie wilt leveren, moet je denk ik toch echt bij een desktop blijven...
Dit concept is ook zeer interessant voor Universiteit.. aangezien deze ook steeds meer gebruik maken van WAN en, aangezien de prijs niet omhoog schiet, de studenten dus overal hun laptopje kunnen planten zonder elke dag 3 keer een stopcontact te moeten zoeken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.