Inleiding
Samengevat
De Lumia 630 is de erfgenaam van de succesvolle Lumia 520 en ook bij deze nieuwe Windows Phone moest de fabrikant besparen. Vooral het scherm is het slachtoffer. Met 4,5" heeft het een prima grootte, maar de helderheid past zich niet automatisch aan, het oogt flets en is buiten slecht afleesbaar. Bovendien ontbreekt de frontcamera voor Skype en selfies. De telefoon voelt wel stevig aan, al liggen andere Lumia's vaak beter in de hand. Windows Phone 8.1 draait soepeltjes en veel sneller dan op de Lumia 520. Op Windows Phone-gebied is de Lumia 630 voor mensen die een goedkope smartphone willen de beste keuze; op Android heeft de Lumia 630 met smartphones van Samsung, Huawei en vooral Motorola stevige concurrentie. De telefoon is niet spectaculair, maar voor zijn prijsklasse zeker bovengemiddeld.
Pluspunten
-
Telefoon doet stevig aan
-
Software voelt soepel en snel aan
-
Prijs is prima
Minpunten
-
Scherm is buiten slecht afleesbaar
-
Geen automatische helderheid
-
Geen frontcamera
Eindoordeel
Hoe kom je met een opvolger voor een ongelofelijk succesvol toestel? De Lumia 520 van, toen nog, de Finse fabrikant Nokia groeide uit tot bestverkopende Windows-apparaat en voor zover er statistieken van zijn, is het veruit de bestverkochte Windows Phone ooit. Daarbij moet je overigens geen iPhone- of Galaxy S-aantallen voorstellen; het zijn er maximaal een paar miljoen per maand.
De Lumia 630 lijkt geen rechtstreekse opvolger van de 520, die zou immers 530 moeten heten, maar hij heeft ongeveer dezelfde prijs als de 520 bij zijn release. Voor die prijs krijg je wel een toestel met de nodige extra's, zoals een SensorCore om onder meer stappen te tellen, een groter scherm en een krachtigere processor.
/i/1402401217.jpeg?f=imagenormal)
We verwachten komend jaar veel meer van dit soort Windows Phones te zien verschijnen. Fabrikanten kunnen voortaan het ontwerp van chipmakers als Qualcomm nemen als basis en dat uitbrengen met minimale aanpassingen en zonder geld aan Microsoft te hoeven betalen. Dat maakt goedkopere Windows Phones dan tot nu toe mogelijk en fabrikanten als Huawei gaan daar ongetwijfeld op inspringen.
Tweakers nam dit budgetmodel kort onder de loep om te kijken of deze Lumia 630 evenveel kopers over de streep zou kunnen trekken als de 520. En hoewel hij niet duur is, is de vraag: krijg je waar voor je geld?
Scherm, design en hardware
Scherm
/i/1402401218.jpeg?f=imagenormal)
Het scherm van de Lumia 630 is een ips-lcd met een diagonaal van 4,5" en een resolutie van 854x480 pixels. Dat leidt tot 218 pixels per inch en dat is heden ten dage wel weinig; het scherm van de Lumia 520 is iets scherper, al scheelt het niet veel. Met 4,5" is er meer ruimte dan bij vorige budgetmodellen van Nokia, en het scherm is even groot als dat van duurdere modellen als de Lumia 1020 en 925, ook al is de resolutie veel lager. In de praktijk zijn inderdaad pixels zichtbaar, maar echt hinderlijk is het niet.
De helderheid van het scherm schiet wel tekort en flink ook. Op een zomerse dag zul je het scherm niet of bijna niet kunnen aflezen buiten en dat is jammer, want het is iets waarin Nokia's vaak uitblinken. Wat ook slordig is, is dat onder een hoek de bron van de achtergrondverlichting zichtbaar is. Het gekke is dat onder een lage kijkhoek het contrast bijna wegvalt en het scherm donker oogt, maar dat het onder een extreme hoek juist weer feller en contrastrijker is.
Het scherm is al met al niet best. Het contrast is matig, waardoor het wat flets oogt. De kleurweergave is voldoende, maar alle kleuren zijn te licht. Met dat laatste is echter prima te leven.
Design
De Lumia 630 voelt echt aan als een stevige Nokia-telefoon. Over de voorkant zit een grote glasplaat, waaronder het scherm huist, terwijl de achterkant en zijkanten zijn gemaakt uit een stuk plastic. De camera steekt heel licht uit, maar dat hindert niet veel. De zwarte cover die we hadden, bleek iets stroever dan de gele en daardoor ligt het toestel met de zwarte achterkant beter in de hand. Door de weinige elementen in de behuizing is het een strak ontwerp, hoewel het niet luxueus aanvoelt.
De 630 is de eerste Lumia zonder aparte cameraknop. De rest van de knoppen zit op de gebruikelijke plekken. De knoppen hebben geen goede feedback; zowel de zwarte als de gele cover maakt het indrukken van de knoppen lastiger dan je zou willen.
Om de een of andere reden ligt het hoekigere ontwerp van de 630 ten opzichte van andere Lumia's wat minder lekker in de hand dan de meer afgeronde designs van de vorige generatie. Dat komt wellicht door de hoeken, waardoor de hand verder van het scherm zit dan bij rondere toestellen.
Hardware
De telefoon heeft een voor Windows Phone nieuwe processor: een Qualcomm Snapdragon MSM8226. Dat is een soc met vier Cortex A7-processorkernen op 1,2GHz en een Adreno 305-gpu, geen enorme upgrade ten opzichte van dualcore-versie in de 520.
Het geheugen is met 512MB beperkt, maar veel last heb je daar inmiddels niet meer van op Windows Phone, omdat veel ontwikkelaars hun apps hebben aangepast om ook de populaire 520 te laten werken.
Hoewel de hardware dus prima is voor zijn prijsklasse, heeft Nokia de nodige componenten simpelweg weggelaten. Zo is er geen nabijheidssensor om het scherm uit te schakelen tijdens telefoontjes. Het schakelt zich weliswaar uit, maar doet dat op een andere manier. Ook is er geen lichtsensor en dus geen manier om de helderheid van het scherm automatisch te regelen. Dat laatste maakt dat de extreme helderheidsinstelling van bijvoorbeeld de Lumia 920 en 925 niet op de 630 zit; die vereist namelijk een lichtsensor. Daarnaast ontbreekt de frontcamera en is er geen led-flitser aan de achterkant. Voor foto's is dat nog niet eens zo problematisch, maar voor wie zijn telefoon als zaklamp gebruikt wel.
/i/1402401495.jpeg?f=imagenormal)
Software, accuduur en camera
Software
De Lumia 630 draait op Windows Phone 8.1, de nieuwste versie van Microsofts mobiele besturingssysteem. Dat is overigens geen voordeel ten opzichte van de vorige generatie Lumia's; die krijgen via een over-the-air-update allemaal dezelfde softwareversie. Dat wil niet zeggen dat ze even snel zijn. We legden de 630 naast een Lumia 620, met dezelfde processor als de 520, om te kijken hoe groot het verschil is met bijna dezelfde softwareversie; de 620 draait Windows Phone 8.1 Developer Preview, de 630 uiteraard 8.1 met Lumia Cyan.
Telefoon | Lumia 630 | Lumia 620 |
Tweakers-frontpage openen |
4,67 seconden |
4,76 seconden |
Store openen |
2,11 seconden |
3,20 seconden |
Extras+Info-scherm openen |
2,80 seconden |
9,19 seconden |
Here Drive+ openen |
7,82 seconden |
11,28 seconden |
Bij alle taken die je afvuurt op de telefoons, van een simpele handeling tot aan complexere zaken, is de Lumia 630 een slag sneller dan de 620. Dit kan liggen aan Lumia Cyan, maar is vermoedelijk ook te danken aan de krachtigere processor en de meer gepolijste versie van Windows Phone 8.1 op het toestel. Het is afwachten tot Cyan uitkomt voor de vorige generatie Lumia's om het verschil beter te meten.
Naast meer snelheid is er ook een extraatje, vooral voor de sport- en fitnessliefhebber. De SensorCore van de Snapdragon-soc zit in de 630 en dat betekent dat hij zonder veel van de accu te vragen optioneel input van sensoren kan opnemen voor bijvoorbeeld het bijhouden van sportactiviteiten. Dat staat standaard uit, maar kan door de gebruiker worden ingeschakeld.
De 630 moet de functie Glimp ontberen, net als trouwens de veel duurdere 930. Glimp is de Nokia-feature waarmee gebruikers zonder op een knop te drukken al zien of er nieuwe notificaties zijn; het kopieert het lockscreen zonder de wallpaper. Glimp zit wel op de Lumia 620. Nokia heeft zoals altijd veel van zijn apps en features toegevoegd. Belangrijkste daarbij is uiteraard de offline navigatie, die wereldwijd bruikbaar is.
Deze Nokia is de eerste Windows Phone met onscreen-knoppen. Dat is in sommige opzichten een verbetering. Zo is in te stellen welke kleur ze hebben en als je kiest voor zwart is het bijna alsof je knoppen onder het scherm hebt en draaien ze mee met de interface. Het nadeel is dat je een klein stukje van het scherm kwijt bent aan de knoppen. Een aanvullend, irritant puntje is het omhoog schuiven van het Action Center; op de homeknop tikken voldoet en omhoog schuiven vanaf de onderkant van het Action Screen kan ook, maar je kunt ze niet combineren. De veeg moet dus exact beginnen vanaf de onderkant van het Action Center en niet op een onscreen-knop: een precisieactie die bijna niet uit te voeren is. Op toestellen zonder onscreen-knoppen is dit geen probleem; omhoog vegen vanaf de knoppen op het scherm werkt dan wel.
Accuduur
De accu van de Lumia 630 heeft een capaciteit van 1830mAh. Dat is aan de krappe kant, maar ook weer niet bijzonder klein. Het opladen duurt volgens onze test wel lang: twee uur en drie kwartier. Dat is langer dan bij smartphones met een grotere accu, zoals de Nexus 5.
De accuduur bij video kijken valt tegen. In onze test komt hij tot iets meer dan zes uur en vrijwel alle toestellen die we tot nu toe hebben getest doen het beter. De test waarbij de telefoon doorlopend sites bezoekt, konden we niet draaien; Internet Explorer crashte bij elke test na een paar uur, ondanks herhaalde pogingen.
In stand-by doet de Lumia 630 het beter. Hij kan tamelijk zuinig zijn en dat is fijn voor mensen die hun toestel weinig gebruiken; dan kan hij het een paar dagen uithouden. Bij intensief gebruik zul je het stopcontact nog voor het einde van de dag moeten opzoeken.
Camera
De 630 heeft een autofocuscamera aan de achterkant, met een maximale resolutie van vijf megapixel. De camera heeft niet de beschikking over een led-flitser, dus foto's in donkere lichtomstandigheden kun je eigenlijk vergeten.
Smartphones in deze prijsklasse hebben vaak een matige camera en wat dat betreft doet de 630 het bovengemiddeld. Hij kan onder de juiste lichtomstandigheden een leuk plaatje schieten, maar als het toevallig geen goed verlichte, zonnige dag is, zal de gebruiker moeite hebben een mooie foto te maken. Wel is de camera snel genoeg om dingen vast te leggen en zijn objecten en mensen herkenbaar, wat voor velen wellicht voldoende is.
Video's opnemen kan in maximaal 720p-resolutie met 30fps. Dat steekt schraal af tegen de 4k- en full-hd-mogelijkheden van duurdere smartphones, maar het is nog altijd geen beroerde resolutie. Hoewel Nokia met zijn optische beeldstabilisatie en microfoons in duurdere toestellen goede video-opnames mogelijk maakt, is daar weinig van terug te zien bij dit goedkope toestel.
Conclusie
Een neveneffect van de snelle en trouwe updates die Microsoft altijd aanbiedt voor Windows Phones, is dat toestellen van de vorige generatie, vaak fors in prijs gezakt, lang aantrekkelijk blijven. De Lumia 520 blijft nog wel even in de winkel en kost nu onder de honderd euro, de Lumia 630 is op het moment van schrijven 135 euro.
/i/1402401220.jpeg?f=imagenormal)
Voor die pak 'm beet veertig euro meer krijg je een snellere telefoon, een veel groter scherm en wat extra features. Wie daar niet om geeft en een Windows Phone wil, of zelfs gewoon een eenvoudig te bedienen smartphone, kan met een Lumia 520 nog altijd prima uit de voeten. Het is overigens ook nog de moeite waard om de Lumia 635 te noemen; die is exact gelijk aan de 630, maar ondersteunt ook 4g en kost ongeveer vier tientjes meer.
Wie de vergelijking trekt met Android, ziet dat de Lumia 630 wel goede concurrentie heeft. De Moto G van Motorola bijvoorbeeld kost iets meer, maar heeft een even groot scherm met een hogere resolutie en een in onze ogen prettiger in de hand liggend ontwerp. Beide telefoons zijn prima aan te raden, al heeft Motorola op minder zaken beknibbeld. Motorola heeft met de Moto E nog een concurrerend toestel, dat momenteel rond de 120 euro kost. In dezelfde prijsklasse zit ook de Samsung Galaxy Ace 3, met Android en met 4g aan boord. Huawei heeft rond dezelfde prijs eveneens de nodige interessante modellen in de schappen liggen. De Lumia 630 komt dus in een markt terecht waarin tegenwoordig ook concurrenten prima smartphones voor ongeveer dezelfde prijs maken, een groot verschil met een jaar geleden, toen de Lumia 520 uitkwam.
De Lumia 630 is een waardige opvolger en op veel belangrijke punten beter. Het scherm is groter, de camera is beter, hij voelt veel sneller aan en hij lijkt stevig. Nadelen zijn er ook; het ontbreken van automatische helderheid is jammer en het scherm scoort over het algemeen geen voldoende.
Het pijnlijke is dat Nokia zelf bewijst dat de besparingen niet nodig waren. Het maakte immers de Nokia X2 met Android, die wel beschikt over Glimp, een ClearBlack-scherm met automatische helderheid en een frontcamera. Daarbij is de X2 ook nog iets goedkoper, alleen niet in Nederland verkrijgbaar.
Als je op zoek bent naar een goedkope smartphone, is op Windows Phone-gebied de 630 de nieuwe onbetwiste koning, al is dat vooral wegens een gebrek aan concurrentie op Windows Phone-gebied. Wie op zoek is naar een prima goedkope smartphone zonder een voorkeur te hebben voor een bepaald platform, heeft in de Lumia 630 nog steeds een prima alternatief.
Samengevat
De Lumia 630 is de erfgenaam van de succesvolle Lumia 520 en ook bij deze nieuwe Windows Phone moest de fabrikant besparen. Vooral het scherm is het slachtoffer. Met 4,5" heeft het een prima grootte, maar de helderheid past zich niet automatisch aan, het oogt flets en is buiten slecht afleesbaar. Bovendien ontbreekt de frontcamera voor Skype en selfies. De telefoon voelt wel stevig aan, al liggen andere Lumia's vaak beter in de hand. Windows Phone 8.1 draait soepeltjes en veel sneller dan op de Lumia 520. Op Windows Phone-gebied is de Lumia 630 voor mensen die een goedkope smartphone willen de beste keuze; op Android heeft de Lumia 630 met smartphones van Samsung, Huawei en vooral Motorola stevige concurrentie. De telefoon is niet spectaculair, maar voor zijn prijsklasse zeker bovengemiddeld.
Pluspunten
-
Telefoon doet stevig aan
-
Software voelt soepel en snel aan
-
Prijs is prima
Minpunten
-
Scherm is buiten slecht afleesbaar
-
Geen automatische helderheid
-
Geen frontcamera
Eindoordeel
Verkorte review |
Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.
|