Een neveneffect van de snelle en trouwe updates die Microsoft altijd aanbiedt voor Windows Phones, is dat toestellen van de vorige generatie, vaak fors in prijs gezakt, lang aantrekkelijk blijven. De Lumia 520 blijft nog wel even in de winkel en kost nu onder de honderd euro, de Lumia 630 is op het moment van schrijven 135 euro.
Voor die pak 'm beet veertig euro meer krijg je een snellere telefoon, een veel groter scherm en wat extra features. Wie daar niet om geeft en een Windows Phone wil, of zelfs gewoon een eenvoudig te bedienen smartphone, kan met een Lumia 520 nog altijd prima uit de voeten. Het is overigens ook nog de moeite waard om de Lumia 635 te noemen; die is exact gelijk aan de 630, maar ondersteunt ook 4g en kost ongeveer vier tientjes meer.
Wie de vergelijking trekt met Android, ziet dat de Lumia 630 wel goede concurrentie heeft. De Moto G van Motorola bijvoorbeeld kost iets meer, maar heeft een even groot scherm met een hogere resolutie en een in onze ogen prettiger in de hand liggend ontwerp. Beide telefoons zijn prima aan te raden, al heeft Motorola op minder zaken beknibbeld. Motorola heeft met de Moto E nog een concurrerend toestel, dat momenteel rond de 120 euro kost. In dezelfde prijsklasse zit ook de Samsung Galaxy Ace 3, met Android en met 4g aan boord. Huawei heeft rond dezelfde prijs eveneens de nodige interessante modellen in de schappen liggen. De Lumia 630 komt dus in een markt terecht waarin tegenwoordig ook concurrenten prima smartphones voor ongeveer dezelfde prijs maken, een groot verschil met een jaar geleden, toen de Lumia 520 uitkwam.
De Lumia 630 is een waardige opvolger en op veel belangrijke punten beter. Het scherm is groter, de camera is beter, hij voelt veel sneller aan en hij lijkt stevig. Nadelen zijn er ook; het ontbreken van automatische helderheid is jammer en het scherm scoort over het algemeen geen voldoende.
Het pijnlijke is dat Nokia zelf bewijst dat de besparingen niet nodig waren. Het maakte immers de Nokia X2 met Android, die wel beschikt over Glimp, een ClearBlack-scherm met automatische helderheid en een frontcamera. Daarbij is de X2 ook nog iets goedkoper, alleen niet in Nederland verkrijgbaar.
Als je op zoek bent naar een goedkope smartphone, is op Windows Phone-gebied de 630 de nieuwe onbetwiste koning, al is dat vooral wegens een gebrek aan concurrentie op Windows Phone-gebied. Wie op zoek is naar een prima goedkope smartphone zonder een voorkeur te hebben voor een bepaald platform, heeft in de Lumia 630 nog steeds een prima alternatief.
Samengevat
De Lumia 630 is de erfgenaam van de succesvolle Lumia 520 en ook bij deze nieuwe Windows Phone moest de fabrikant besparen. Vooral het scherm is het slachtoffer. Met 4,5" heeft het een prima grootte, maar de helderheid past zich niet automatisch aan, het oogt flets en is buiten slecht afleesbaar. Bovendien ontbreekt de frontcamera voor Skype en selfies. De telefoon voelt wel stevig aan, al liggen andere Lumia's vaak beter in de hand. Windows Phone 8.1 draait soepeltjes en veel sneller dan op de Lumia 520. Op Windows Phone-gebied is de Lumia 630 voor mensen die een goedkope smartphone willen de beste keuze; op Android heeft de Lumia 630 met smartphones van Samsung, Huawei en vooral Motorola stevige concurrentie. De telefoon is niet spectaculair, maar voor zijn prijsklasse zeker bovengemiddeld.
Pluspunten
Telefoon doet stevig aan Software voelt soepel en snel aan Prijs is prima
Minpunten
Scherm is buiten slecht afleesbaar Geen automatische helderheid Geen frontcamera
Eindoordeel
Verkorte review |
---|
Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier. |