Door Arnoud Wokke

Redacteur

Nokia Lumia 630 Review

Knal voor je knaken

Conclusie

Een neveneffect van de snelle en trouwe updates die Microsoft altijd aanbiedt voor Windows Phones, is dat toestellen van de vorige generatie, vaak fors in prijs gezakt, lang aantrekkelijk blijven. De Lumia 520 blijft nog wel even in de winkel en kost nu onder de honderd euro, de Lumia 630 is op het moment van schrijven 135 euro.

Voor die pak 'm beet veertig euro meer krijg je een snellere telefoon, een veel groter scherm en wat extra features. Wie daar niet om geeft en een Windows Phone wil, of zelfs gewoon een eenvoudig te bedienen smartphone, kan met een Lumia 520 nog altijd prima uit de voeten. Het is overigens ook nog de moeite waard om de Lumia 635 te noemen; die is exact gelijk aan de 630, maar ondersteunt ook 4g en kost ongeveer vier tientjes meer.

Wie de vergelijking trekt met Android, ziet dat de Lumia 630 wel goede concurrentie heeft. De Moto G van Motorola bijvoorbeeld kost iets meer, maar heeft een even groot scherm met een hogere resolutie en een in onze ogen prettiger in de hand liggend ontwerp. Beide telefoons zijn prima aan te raden, al heeft Motorola op minder zaken beknibbeld. Motorola heeft met de Moto E nog een concurrerend toestel, dat momenteel rond de 120 euro kost. In dezelfde prijsklasse zit ook de Samsung Galaxy Ace 3, met Android en met 4g aan boord. Huawei heeft rond dezelfde prijs eveneens de nodige interessante modellen in de schappen liggen. De Lumia 630 komt dus in een markt terecht waarin tegenwoordig ook concurrenten prima smartphones voor ongeveer dezelfde prijs maken, een groot verschil met een jaar geleden, toen de Lumia 520 uitkwam.

De Lumia 630 is een waardige opvolger en op veel belangrijke punten beter. Het scherm is groter, de camera is beter, hij voelt veel sneller aan en hij lijkt stevig. Nadelen zijn er ook; het ontbreken van automatische helderheid is jammer en het scherm scoort over het algemeen geen voldoende.

Het pijnlijke is dat Nokia zelf bewijst dat de besparingen niet nodig waren. Het maakte immers de Nokia X2 met Android, die wel beschikt over Glimp, een ClearBlack-scherm met automatische helderheid en een frontcamera. Daarbij is de X2 ook nog iets goedkoper, alleen niet in Nederland verkrijgbaar.

Als je op zoek bent naar een goedkope smartphone, is op Windows Phone-gebied de 630 de nieuwe onbetwiste koning, al is dat vooral wegens een gebrek aan concurrentie op Windows Phone-gebied. Wie op zoek is naar een prima goedkope smartphone zonder een voorkeur te hebben voor een bepaald platform, heeft in de Lumia 630 nog steeds een prima alternatief.

Samengevat

De Lumia 630 is de erfgenaam van de succesvolle Lumia 520 en ook bij deze nieuwe Windows Phone moest de fabrikant besparen. Vooral het scherm is het slachtoffer. Met 4,5" heeft het een prima grootte, maar de helderheid past zich niet automatisch aan, het oogt flets en is buiten slecht afleesbaar. Bovendien ontbreekt de frontcamera voor Skype en selfies. De telefoon voelt wel stevig aan, al liggen andere Lumia's vaak beter in de hand. Windows Phone 8.1 draait soepeltjes en veel sneller dan op de Lumia 520. Op Windows Phone-gebied is de Lumia 630 voor mensen die een goedkope smartphone willen de beste keuze; op Android heeft de Lumia 630 met smartphones van Samsung, Huawei en vooral Motorola stevige concurrentie. De telefoon is niet spectaculair, maar voor zijn prijsklasse zeker bovengemiddeld.

Pluspunten

  • Telefoon doet stevig aan
  • Software voelt soepel en snel aan
  • Prijs is prima

Minpunten

  • Scherm is buiten slecht afleesbaar
  • Geen automatische helderheid
  • Geen frontcamera

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7
Verkorte review

Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.

Reacties (194)

Wijzig sortering
Ach, je moet het gewoon zo zien; telefoons worden over het algemeen steeds beter. De schermen die in smartphones worden gebruikt lopen langzaam maar zeker tegen de grenzen van het zinvolle aan. Nog hogere resoluties (mijn Oppo Find 7 heeft al een 5,5" scherm met een PPI van 538 @ 2560x1440) hebben geen enkele zin en kosten een hoop energie. Dat wil zeggen dat er binnen nu en enkele jaren amper nog toestellen zullen zijn die een slecht scherm hebben. Zo gaat die ontwikkeling nu eenmaal.

Goed; het scherm van deze Lumia 630 is niet zo goed als duurdere concurrerende toestellen, maar is het echt slecht ? Zo slecht dat je je eraan gaat storen als je slechts het budget hebt voor een goedkoop toestel ? In de regel is je gebruik daar ook naar; je wilt wel de voordelen van een smartphone maar zit niet de hele dag naar het scherm te staren zodat de kwaliteit niet zo belangrijk is.
Goed; het scherm van deze Lumia 630 is niet zo goed als duurdere concurrerende toestellen, maar is het echt slecht ? Zo slecht dat je je eraan gaat storen als je slechts het budget hebt voor een goedkoop toestel ? In de regel is je gebruik daar ook naar; je wilt wel de voordelen van een smartphone maar zit niet de hele dag naar het scherm te staren zodat de kwaliteit niet zo belangrijk is.
Ik ben het totaal niet met je eens en ik zal het uitleggen waarom. Je noemt alleen schermresolutie en pixeldichtheid, alsof je daaraan de kwaliteit van het scherm zou kunnen aflezen. Dat is net zoiets als zeggen hoe goed een auto is door zijn topsnelheid te noemen.

Je hebt gelijk dat veel mensen een goedkoop toestel anders gebruiken, maar sommige dingen zijn hetzelfde. Een eerste vereiste die ik altijd zwaar meeweeg is de afleesbaarheid in alle lichtomstandigheden. Immers: als je een appje krijgt of Facebook wil checken bij de bushalte of tijdens een wandeling, dan moet je dat kunnen aflezen - anders is je telefoon niet goed bruikbaar. Nokia heeft dat door als geen ander en onder andere de Lumia 620 is in dit opzicht voor een budgettoestel extreem goed. De 520 heeft dat dan weer niet trouwens. De X2 weer wel. Voor afleesbaarheid spelen vooral helderheid en in mindere mate contrast een rol.

Kleurweergave is ook belangrijk, maar in mindere mate. Veel mensen gebruiken hun telefoon voor het bekijken van foto's van familie, vrienden etc. Als het scherm te rood is, zien mensen er steevast verbrand uit bijvoorbeeld - of in elk geval heel anders dan in het echt.

Dit vind ik beide veel belangrijker elementen dan resolutie. Scherpte is leuk, maar in dagelijks gebruik vind ik persoonlijk 1280x720 op alle toestellen tot 5" meer dan genoeg - en misschien zelfs wel groter. Vanaf een ppi van 250/260 heb je een punt bereikt dat het okee is. Ik zie het verschil wel, maar het gebrek aan scherpte irriteert me niet meer.

Langs deze meetlat heb ik ook dit scherm gelegd. De 630 heeft zelfs voor een budgettoestel geen goed scherm. Dat is een zwaar minpunt voor veel mensen, denk ik :)
Ik bedoelde er ook enkel mee te zeggen dat niet iedereen er met dezelfde kritische ogen naar kijkt dan jij en ik. De gemiddelde consument wordt wel steeds slimmer, maar er zijn zat mensen die de Lumia 630 genoeg vinden en niet verder kijken dan hun neus lang is. Er moet blijkbaar een markt zijn voor toestellen die een ondermaats scherm hebben, anders zou Microsoft dit toestel niet uitbrengen.

Ze zullen heus wel de nodige research hebben gedaan om te bepalen of dit toestel zal gaan verkopen. Ik geloof daarom niet dat Microsoft in het wilde weg maar een scherm heeft gekozen en dit zonder verder na te denken in een toestel heeft geplakt. Er zal wel een reden voor zijn (niet enkel de prijs) waardoor ze dit paneeltje hebben gekozen.
Oh, vast wel. Kosten zullen daarbij een grote rol gespeeld hebben om hiervoor te kiezen en mensen zullen grootte van het scherm het belangrijkst vinden in enquêtes vermoed ik. Maar dat neemt niet weg dat de minpunten er zijn en blijven en deze telefoon minder goed maken dan hij had kunnen zijn.
Toch erg jammer, in de Lumia 720 hadden ze een heel prima scherm, met dezelfde resolutie.

Goede review overigens.
De Lumia 720 kostte meer dan twee keer zoveel als de 630 toen hij uitkwam...
Dat is correct. Daar zat echter wel wat meer extra's aan dan alleen het scherm. Bovendien zal dat scherm na 1,5 jaar ook in prijs zijn gezakt.
Daar heb je ook gelijk in, maar er zullen ook mensen zijn die liever een iets hogere resolutie gehad hebben. Dit scherm is namelijk nog minder dan 720p. Verder blijft het natuurlijk een budget toestel dus logisch dat de kwaliteit van het paneel verder niet al te best is. Goede review trouwens. ;)
Helemaal eens met deze verhouding van beoordeling, met name voor goedkopere toestellen. Hoe duurder een toestel wordt, hoe dichter dat die criteria naar mijn mening bij elkaar komen. Of misschien meer "hoe minder aftrek ik bereid ben te accepteren" over de hele linie.
De beoordelingscriteria van de camera in een smartphone zou hier trouwens ook aardig op lijken.

Helaas is het voor fabrikanten makkelijker om veel TFT-/CCD-pixels uit te spugen dan om een efficiënt optisch ontwerp te maken. En dan zie je dat optisch ontwerp ook nauwelijks nog terug op papier.
Ik ben het helemaal met je eens en begrijp het eerlijk gezegd niet zo goed van Nokia/Microsoft. De budgetklasse is juist de klasse waarin WP marktaandeel kan veroveren omdat het makkelijker en soepeler werkt dan veel toestellen op Android. Juist in deze klasse gaat het om pure bruikbaarheid en niet om specs.

Zoals je stelde: bij de 620 was het scherm een stuk beter dan bij verkoopkanon 520. Misschien hebben ze gedacht dat het daarom niet veel uitmaakte en een tientje minder het belangrijkste verkoopargument was, maar de concurrentie heeft niet stil gezeten. De 630 is het toestel dat WP aan marktaandeel moet helpen, maar ze hadden wat mij betreft iets meer moeten in investeren in een beter scherm om dat ook mogelijk te maken.
De verkorte reviews lezen erg prettig!

On-topic; een jaar geleden twijfelde ik bij de aanschaf van een nieuw mobiele telefoon nog over de Nokia 520. Toen de beste telefoon in de prijsklasse. Ik wilde de beperkingen van Windows Mobile (vooral matige ondersteuning van Whatsapp vond ik een tegenvaller) daarom nog voor lief nemen. Nu de Android-concurrentie niet duurder of slechter is vraag ik me echt af waarom je hier voor zou kiezen...
Ik heb een Lumia 520 en een Huawei Y300, allebei ongeveer even duur te koop, maar de Lumia werkt een stuk prettiger, stuk rapper. En Whatsapp is al heel lang geen issue meer.
Was het nou bij de 520 dat er sommige apps niet werkten vanwege 512mb geheugen?

Toen kwamen ze ook met de 525, zal het verschil tussen de 630 en de 635 naast het 4g-gebeuren wellicht ook qua werkgeheugen verschillen, of doen alle apps 't nu wel op wp8.1?
Er zijn enkele games die niet willen werken op telefoons met 512mb, maar dit geld niet voor reguliere apps zoals WhatsApp. Het ecosysteem werkt naar mijn ervaring overigens zeer goed met 512MB.

Apps die geminimaliseerd worden (of bij het starten van een andere app) blijven niet draaien op de achtergrond. In plaats daarvan stoppen de processen, maar blijft de app wel aanwezig in het RAM-geheugen van je telefoon. Het hervatten van de app gebeurt dan vliegensvlug. Worden er andere apps geopend die meer geheugen nodig hebben, dan wordt de status van de geminimaliseerd app opgeslagen en de app zelf uit het RAM-geheugen gehaald. Het hervatten van deze geminimaliseerde app duurt dan wat langer, ongeveer 1 a 2 seconden met een Lumia 630. Dit proces noemt Microsoft Fast App Switching. (die 1 a 2 seconden worden overigens goed gemaskeerd door de grafische overgangseffecten van Windows Phone, een leek zou dit dus vrijwel nooit merken)

Je hoeft je dus als gebruiker vrijwel geen zorgen te maken over het telefoongeheugen. Het enige is dat een Windows Phone met meer RAM geheugen sneller kan multitasken. Er kunnen tenslotte meer apps tegelijkertijd in het RAM-geheugen achterblijven.

Apps die op de achtergrond moeten blijven werken, zoals Whatsapp, maken gebruik van een losse 'deamon'. Dit kleine proces handelt alle achtergrondtaken af, zoals het ontvangen van berichten. Omdat dat een minimale hoeveelheid geheugen gebruikt, zul je daar weinig van merken.

Hoe dat in de praktijk werkt? Naar mijn ervaring zeer goed. Ik heb zelf een Nokia Lumia 630 en bij mij draaien apps als Whatsapp, NSA Messenger en Skype allemaal op de achtergrond en ja Flappy Bird draait nog steeds en nee AT5 (even een symblisch voorbeeld) heeft nog steeds geen app uitgebracht voor Windows Phone. Boeiuhh :+

[Reactie gewijzigd door Miuccia op 28 juni 2014 23:16]

Whatsapp is niet echt een probleem meer, dus ik zou zeggen probeer het eens uit in de winkel.

offtopic:
Het is trouwens Windows Phone, niet Windows Mobile ;)
Hij vroeg meer naar ... waarom zou je voor goedkope Windows Phone toestellen kiezen nu er ook hele goede goedkope Android smartphones zijn. Een tijd geleden spande Windows Phone de kroon op Low Budget phones. Maar nu niet meer. Hij vroeg zich af waarom je hier voor zou kiezen.
Omdat goedkope android telefoons vergeleken met wp8 nogal..hmm hoe zeg ik het netjes. ..compleet kut zijn.

En ik weet het, niet bij jou, bij jou en bij duizenden anderen is het allemaal fantastisch.
Van android sticks tot android tablets ik heb ze allemaal geprobeerd maar het is een drama..Het zal allemaal wel aan mij liggen maar het reageert traag loopt vaak vast ,gewoon compleet onwerkbaar. Dit is mijn mening en mijn ervaring.

En begrijp me niet verkeerd, ik kan me ook mateloos irriteren aan de missende functies en beta status van het hele wp8 gebeuren maar het werkt nog altijd beter dan android.
Ik ben Android fan, maar ben het compleet met je eens. Low budget Android devices hebben bij mij nooit fatsoenlijk gewerkt. Echt een drama eigenlijk...

Dit WP toestel lijkt me prima voor de low end gebruiker die vooral niet veel eist. Eigenlijk ben je als je zo weinig budget hebt gedoemd om WP te kiezen. Jammer dat er hierdoor nooit echt vaart komt in de beschikbare software en features voor dit platform. Als ontwikkelaar nog steeds niet interessant.
Die interesantheid voor developers begint al te komen als ik de koers van Windows en WP moet geloven :)
Zou juist ook nu al enorm interessant moeten zijn. Het begint al met de uitrol van WP8.1 dat ~nu begint.
1 keer coden en je app/game kunnen releasen op PC, tablet, console en telefoon.

Ik snap niet waarom dit niet interessant gevonden word door developers.
Dat app verhaal wordt een beetje oud..persoonlijk mis ik vergeleken met de iphone helemaal niets. Ja, ik kan niet Candy Crushen maar ach dat overleef ik ook wel :-)
Het hele Google platform, van Gmail tot Google Now.... Dat zijn dingen die ik echt zou missen...
Dat dacht ik zelf ook, maar goed..

Google now, meh. Gmail is prima te vervangen door live mail. Google drive == onedrive. Enige wat echt mist is een youtube client welke officieel is. Gelukkig zijn er genoeg 3rd party clients op wp voor youtube, die m.i. eik nog beter zijn dan de officiele clients op een hoop andere mobiele os'sen. ;) Ergo; ik mis qua Google diensten eigenlijk niets. ;)
Hoe gedoel je makkelijk vervangen? Je data van google drive kopieren naar one drive zal nog wel gaan maar zomaar even een emailadres inwisselen is andere koek. Als windows phone niet goed met gmail over weg kan dan is het echt een no go.
Je kan wel je gmail adres aan je outlook account vast hangen zodat mails e.d. daarheen ook gewoon blijft werken.(kan andersom ook overigens)

Je kan zelfs van je gmail adres een Microsoft account maken. Dat je zelf niet eens merkt dat je op een MS account bezig bent omdat je dan ook gewoon inlogt met bladiebla@gmail.com
Mjah, volgens mij doet gmail het sowieso wel op Windows Phone hoor. Ik weet dat er wat geouwehoer was omdat Google nou ja, schijt heeft aan alles wat niet-google is. Vaak ten koste van de dienstverlening aan bestaande klanten. (zie Caldav verhaal)

Maar ik snap niet waarom mensen zo vast blijven houden aan het Google ecosysteem om eerlijk te zijn. Ja, je mailadres veranderen is even werk maar goed.. Het is heel makkelijk om elke keer te piepen over vendor lock in vanuit Microsoft wat hier op t.net vaak genoeg gebeurt, maar als Google het doet door effectief diensten onbruikbaar te maken voor concurrentie, is het opeens gemakkelijker om maar de diensten van de concurrentie geen kans te geven lijkt wel.

[Reactie gewijzigd door xxxneoxxx op 28 juni 2014 14:58]

Maar dan adviseer jij de walled garden van Microsoft. Het verrotte is dat je wel "moet" of "gedwongen" wordt om te kiezen voor een ecosysteem en daarin te blijven. Dit doet elke partij. Google, Microsoft en Apple.
Wijzen hierbij heeft totaal geen zin.

Om te wijzen naar Google zegt vaak dan ook genoeg over jou dan als dat ik zou ontkennen dat Google geen walled garden aan het maken is.
Waarvan er maar 1 een advertentiebedrijf is. Dan eerder Microsoft, Apple, Ubuntu..
Gmail doet het ook gewoon. Ik heb mijn gmail account ook gewoon op mijn 920, werkt voor mij als gebruiker exact hetzelfde behalve dat ik mijn outlook account beter/makkelijker/sneller al mijn mail kan doorzoeken.
Windows Phone gaat prima met gmail hoor, zelfs als je een google account met blackboard geneuzel in moet stellen (mijn google account van de UVT synct hier namelijk netjes ;) )
Als windows phone niet goed met gmail over weg kan dan is het echt een no go.
Vanwaar deze stelling? Gmail werkt namelijk als een tierelier op WP.
Toen ik overstapte heb ik op m'n gmail-account gewoon een forward gezet naar m'n @outlook.com account.
Voor het migreren van bestaande mail van gmail naar outlook.com zijn prima gratis (SAAS) tootljes te vinden.
Ik wil in ieder geval niet meer terug :p

Overigens is de ondersteuning in WP8.1 voor Gmail prima hoor. Maar goed, als je dan toch een MS-account moet aanmaken kun je het net zo goed je primaire account maken :p
ik heb mijn gmail adres gewoon geregistreerd als MS account en werkt perfect op m'n Lumia. Is dus geen issue.
Ik dacht ook zo over Google Now, maar de laatste maanden krijg ik werkelijk handige updates. Zoals waar mn auto ook alweer stond in Amsterdam, voetbaluitslagen op 1 plek, integratie met chrome desktop en de navigatiesuggestisch zijn bizar handig :)
Zo'n beetje alles wat je hier opnoemt heb ik al een tijdje op mijn 920.
Sterker nog...
Veel zat er al standaard op.
Heb je echt Google Chrome op de WP ja? Ik geloof er echt niets van...
Beweer ik niet en niet nodig.
Gmail vervangen door Live Mail is eigenlijk nergens voor nodig. Voeg een Google account toe en er word direct een Live Title aangemaakt die naar je Gmail inbox leid. Agenda sync werkt bij mij ook weer, net als contacten syncroniceren.
gmail is gewoon beschikbaa rop WP en vwb google now zie dit:
http://nl.pcmag.com/featu...ri-welke-stemassistent-is
Er zijn in veel landen veel banken en dergelijke zonder WP apps.
ING was er in de uitzondering echt heel vlot mee om mij een app te geven. Maar WP mist ook veel bedrijfs apps van BMW, Audi, bluetooth apperatuur/meuk e.d. die veel mensen toch zullen missen.

Apps speelt nog wel een rol, voor jou, mij en veel anderen niet. Maar Microsoft moet eens gaan beseffen dat het nu juist de wat minder gebruikte apps zijn die ze naar WP moeten gaan toetrekken.

[Reactie gewijzigd door batjes op 28 juni 2014 12:19]

Ben ik het zeer zeker met je eens er zijn meestal wel apps die het ondersteunen maar nooit van de fabrikant zelf. Meestal de thuis knutselaar die een universele app bouwt. (met respect, ik zou het niet kunnen)
Ja, ING was belachelijk laat met z'n app voor WP, maar de app werkt prima, geen klachten tot dusver.
Ghoh, hoewel ik een tevreden Windows Phone gebruiker ben (Lumia 900 vorig jaar, nu Lumia 920. Lumia 520 voor het werk) moet ik toch wel zeggen dat ook ik wel regelmatig een app mis. Dit zal op termijn wel goed komen, maar momenteel toch nog een gemis op momenten.
Enkele voorbeelden:
In België heeft enkel KBC een app voor Windows Phone. Andere banken hebben deze wel in het buitenland maar stellen deze voor België niet open blijkbaar (bvb ING, Rabo, BNP, ...)
Men heeft een afvalkalender app gemaakt zodat je nooit vergeet je vuilzak op tijd buiten te zetten. Zeer handig, maar jammer genoeg niet beschikbaar op Windows Phone.
Ik ben wel al blij dat een app als Yelo er aan komt en TV-overal beschikbaar is.
Ik mis niet veel apps, maar af en toe komt er toch eentje boven.
Omdat hun .NET framework een gesloten systeem is. De wereld gaat naar open en multiplatform frameworks welke overal werken. Daarom kijken developers er niet zo erg naar. Je kan beter je tijd investeren in WebApps want straks zullen alle mobiele applicaties gemaakt zijn uit HTML/CSS/Javascript. In ieder geval de front end hoe ze eruit zien. Waarom zou je dan nog je tijd investeren in het leren van silverlight shit.
Daarnaast werkt code wat je voor Windows Phone schrijft zooooo goed op andere platforms... NOT. Daarom. En ook omdat niemand de Apps gemaakt voor Modern UI Runtime uberhaupt draait op hun desktop.
Uhm, http://msdn.microsoft.com...indows/apps/br211385.aspx
HTML/CSS/JS is ook op Windows 8, RT en WP8 gewoon mogelijk.

Silverlight is al enige tijd deprecated en was er ook alleen maar om een periode te overbruggen. Nu DRM soort van geaccepteerd is bij de W3C, kunnen ze Silverlight eindelijk helemaal laten vallen. Netflix in IE11 gebruikt bv al geen Silverlight meer maar is gewoon HTML.
Gebruikte Android toestellen zijn over het algemeen erg betaalbaar hoor en daarnaast is het grootste probleem het aanbod in wp market. Playstore is vele malen groter.
Maar ook gebruikte Android toestellen zijn bij mij echt niet meer wat het was. Ik heb nu bijna twee jaar een HTC one x+ en wil er echt vanaf. Batterij is hopeloos en het systeem in zn algeheel trager aan het worden. Dit laatste zal met een goede reset vast wel verholpen zijn, maar de batterij is echt een killer met een unibody ;)

Verder helemaal tevreden mee geweest :) Dit kraakt 0, geen krassen en eigenlijk amper gebruikschade...
Je kan de batterij wel zelf vervangen met een speciaal gereedschap dat je voor minder dan 2 dollar van internet oppikt.

Dan heb je wel alsnog last van een traag android apparaat.

Mocht je een volgende telefoon willen die minder last heeft van die vertraging zit je bij door hun strege geheugen eisen voor ontwikkelaars aardig goed denk ik!
Mwaah, ik heb de moto g en e een tijdje gebruikt en met beide kun je heel prima uit de voeten. Reageren prima, kwaliteit prima en een lage prijs.
Android vind ik persoonlijk ook wat minder sinds ik met Windows phone ben begonnen. Mijn historie met smartphones:

- HTC TyTnII (windows mobile)
- iPhone 3g (iOS)
- Motorola Defy (android 2.2 daarna 2.3.3)
- Lumia 720 (WP 7)
- Lumia 920 (WP 8/8.1)

Daarnaast heb ik nog allerlei telefoons tijdelijk gehad, waaronder voornamelijk android telefoons, maar ook Symbian.

Mijn conclusie, WP heeft heel wat weg van de closed manier waarop iOS bijvoorbeeld zijn updates uitbrengt, met als verschil dat ze hier andere fabrikanten de hardware laten maken.
Android is een aardig systeem maar heeft nog altijd veel te veel een hackers gevoel, rooten, tasks killen om geheugen te besparen, apps die op de achtergrond zonder de gebruiker daarvan op de hoogte te stellen je batterij leeg zuipen, allemaal van die dingen waar je een normale gebruiker niet mee lastig wil vallen, ik had vaak het idee dat ik de meeste tijd bezig was te werken voor de telefoon in plaats van andersom (daarbij gebruik ik smartphones voornamelijk om af en toe even een spelletje te spelen en mij te voorzien van relevante infromatie via websites of apps, en natuurlijk te bellen en sms'en ).

Ook de UI van WP is wat mij betreft een enorm pluspunt, het reageert snel en is eenduidig voor de meeste applicaties, waarbij ik op android na 2 complete overhauls van de UI nog altijd het idee heb dat het een bij elkaar geraapt zooitje componenten is. Op iOS heb ik dat minder maar daar vind ik de UI gewoon niet zo mooi meer, ze hebben daar wel altijd eenduidige UI, met uitzondering van een aantal apps. De iOS 6 look heeft wel het een en ander verbetert (of beter gezegd vernieuwd) maar ik had persoonlijk liever gezien dat ze echt een keer met iets nieuws zouden komen. De huidige UI heeft nog steeds enorm veel weg van de UI van Symbian S60 als je daar het home screen weg zou laten.

Windows Phone is wat mij betreft iig in een hoop opzichten beter dan de Android telefoons die ik gehad heb, vrijwel nooit ben ik bezig met dingen die puur zijn om het toestel te laten werken zoals ik dat wil (behalve af en toe 4g uitschakelen vanwege batterij duur). Het reageert vrijwel altijd snel en de prijs voor een normaal model is vaak een stuk lager dan die van een toestel met andere operating systems waarbij je vaak toch bijna de volledige featureset hebt van een moderne smartphone.

Kwa apps, ja er zijn nog steeds een hoop apps die niet beschikbaar zijn op Windows Phone, aan de andere kant kan je je afvragen of je die wel nodig hebt. Zo is er bijvoorbeeld geen (officiële) Google Maps beschikbaar, jammer, maar aan de andere kant vind ik de Maps apps van Nokia een stuk beter dan die van Google.

Als je elke hype op spelletjes gebied wil mee maken is Windows Phone misschien niet voor jou, spellen als bubble witch saga (en vele andere spellen die je constant op facebook voorbij ziet komen) zijn gewoonweg niet beschikbaar. Overigens zijn er vaak wel alternatieven te vinden met variërende kwaliteit en het geld ook de andere kant op, genoeg apps die je alleen op WP tegen komt die ook van hoogwaardige kwaliteit zijn.

Voor mij persoonlijk werkt WP prima en ik verwacht dat mijn volgende telefoon ook weer een WP toestel gaat worden. Het enige dat ik echt jammer vind is dat er nog geen Duolingo app beschikbaar is op WP, maar dit is voor mij geen reden om een andere telefoon aan te schaffen.
- Lumia 720 (WP 7)
- Lumia 920 (WP 8/8.1)
De Lumia 720 draait toch echt WP 8(.1)
Excuus, was natuurlijk de Lumia 700
- Motorola Defy (android 2.2 daarna 2.3.3) uit de vorige eeuw :) Android is ook verandert hea.
Tsja, dat heb je met Windows ook. Helaas worden maar al te vaak referenties uit het verleden aangehaald. Doen we helaas niets aan.
Mwa valt mee, toch zeker niet vorige eeuw :) Ik weet dat er in Android ondertussen een hoop veranderd is, mijn ervaringen zijn dan ook niet alleen gebaseerd op de Defy, het is alleen wel een toestel dat ik een langere tijd gehad heb, daarnaast ook ervaringen gehad met de toestellen van Samsung (galaxy S II, III, IV, young), HTC One, One X om er maar een paar te noemen, maar vaak niet meer dan een week of twee dus lijkt me niet helemaal eerlijk om die te noemen.

De persoon die nu rond loopt met mijn defy is nog altijd zeer tevreden over het ding. Verder is het toestel zelf best gaaf, een vriend van me die ook zo'n toestel maakte er een sport van om het ding in het water te flikkeren.

[Reactie gewijzigd door mkooiman op 30 juni 2014 13:45]

Vanouds was het zo dat je van de goedkope Android telefoons niet echt blij wordt. Door een aantal ontwikkelingen op de budgetmarkt is dit aan het veranderen:
in de review wordt de Moto G al genoemd. Net als de Nexus in het midden/hogere segment is de G in de markt gezet als een voorbeeld voor de andere fabrikanten: bijna-stock Android, goede hardware en (i.t.t. de 630) scherm, vloeiende en stabiele software.
Verder is de markt voor Androidtelefoons zeer competitief. Je ziet al dat HTC, Samsung en Sony de prijzen van hun highends na introductie sneller moeten laten dalen. Aan de onderkant van de markt komt daar de concurrentie van de Chinese merken bij. Hierdoor krijg je steeds meer waar voor je geld.
Bij WP ligt dit anders, omdat die markt gedomineerd wordt door Nokia. Daarnaast zullen fabrikanten eerder een toestel op Android (wereldwijd >80% van de verkopen) dan op WP (3%) uitbrengen. Zelfde geldt voor de app developers.

[Reactie gewijzigd door antidote op 28 juni 2014 13:26]

Je ziet al dat HTC, Samsung en Sony de prijzen van hun highends na introductie sneller moeten laten dalen. Aan de onderkant van de markt komt daar de concurrentie van de Chinese merken bij. Hierdoor krijg je steeds meer waar voor je geld.
Dit kan natuurlijk ook tot gevolg hebben dat het voor fabrikanten minder aantrekkelijk gaat worden om voor Android te bouwen. De aantallen zijn nog wel groot, maar de marges op verkochte eenheden wordt steeds kleiner.

Bovendien zien we dat klanten door de matige update support van hun Android telefoons sneller de "impressie" hebben dat hun toestel verouderd Impressie, want hierboven is ook betoogd dat is een ouder goedkoop toestel een OS update geven geen verbetering hoeft te betekenen. Een gesloten OS levert trouwens ook geen garantie op voor lang onderhoud en OS updates. Een merk als Apple heeft daar al wat historieopbouw in. Een OS update op een oudere iPhone betekend ook veelal geen versnelling. WP heeft die historieopbouw nog niet. Het is daarom interessant om te zien hoe een WP8.1 straks draait op een 520.

Mijn verwachting is dat de acceptatie van gebruikers dat ze een toestel van een paar honderd euro maar een paar jaar kunnen gebruiken zal verdwijnen. Het systeem van volledige updates (dat eigenlijk alle mobiele OS'sen momenteel hanteren) schiet tekort om oudere, en vooral lichtere toestellen te voorzien functionaliteits-updates die nog schalen bij de mogelijkheden van dat specifieke toestel. Veiligheidsupdates zouden helemaal los moeten komen te staan van OS-updates en onder een eigen regiem moeten vallen. De kant die je dan opgaat is een richting die los is te vergelijken met de rolling distributions (continue updates van deelfuncties in een OS) waar de Linux wereld mee experimenteert. Dit vraagt wel heel wat meer inspanning van de software en hardware fabrikanten. Maar misschien dat een inzakkende markt (een teken hiervoor is het momenteel naar elkaar toe kruipen van high en low end smartphones) de fabrikanten zal aanmoedigen die kant op te bewegen.
[...]
Dit kan natuurlijk ook tot gevolg hebben dat het voor fabrikanten minder aantrekkelijk gaat worden om voor Android te bouwen. De aantallen zijn nog wel groot, maar de marges op verkochte eenheden wordt steeds kleiner.
Bij de andere besturingssystemen is het niet veel anders: verkopen van de Lumias bestaan voor een groot gedeelte uit budgetmodellen, en de duurdere modellen dalen na introductie relatief snel in prijs. Ander voorbeeld is de Samsung Ativ S die een stuk goedkoper was dan de hardwarematig gelijke Galaxy S3.
Ook de Blackberry Z10 is sinds z'n introductie in prijs gedaald naar de regionen van de Lumia 630 en de Moto G.
De enige die zich hieraan weet te onttrekken en een hoge marge per toestel weet te behalen is Apple -maar ook daar is de vraag of ze dat kunnen blijven volhouden.
Met de genoemde voorbeelden van Motorola is echt heel weinig mis.
asus memo pad 8 inch 2 weken geleden gekocht, traag traag traag traag.

Dat ligt nu in de winkel, dat kopen mensen, dat is android voor de meesten, traaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaag.
En bij Wp8 heb je altijd garantie op updates bij android (bijna) nooit zelfs voor een telefoon van pak en beet 450 euries. :P
Wel bij Motorola, kijk de Moto E en de Moto G.
Android is niet over één kant te scheren, elke fabrikant maakt andere soort toestellen.
Dat moet de tijd nog maar uitwijzen. De Moto G is pas 8 maanden geleden op de nederlandse markt verschenen, 8 maanden ondersteuning bieden stelt niks voor. Dat het in het budgetandriodland specatuleer is zegt meer over hoe slecht de rest van de Driodfabrikanten zijn dan hoe goed Motorola is. De budgetmodellen met WP(en BB OS10) krijgen veel langere ondersteuning. WP8 heeft ondersteunig tot 2016, 36 maanden. Alle WP88 gebruikers krijgen WP8.1, daarvan loopt de ondersteunig tot half 2017. Dat is voor de budgetmodellen flink meer als de high-end Driods, zelfs flinks meer als de Nexustoestellen gemiddeld krijgen :)
Je kan je wel afvragen wat het nut is van die updates. Iemand die zo'n budget toestel koopt, zit diegene met smart te wachten op Android 5.x? Of is diegene tevreden als fb, whatsapp, etc het gewoon doet?
Voor 99% van de apps maakt het niet meer uit, zolang je naar 4.0 of hoger hebt (en volgens mij kun je zelfs terug naar 2.3) en doordat google steeds meer via de play services en de play store verspreidt, krijg je wel veel mee van de nieuwe dingen bij google zonder het hele os te updaten.
Wat je even vergeet is dat ze op Google I/O aankondigden nu security updates via Google Play Services uitbrengen. Elke zes weken sowieso een (functionele) update zoals bij Google Chrome.
Dat betekent dat zelfs oude Android 2.2 toestellen nu security fixes en dus ondersteuning krijgen.
Dat houd dus in dat gebruikers na 3,5 geen ondersteuning te hebben gehad nu weer wat securetyupdates binnen gaan krijgen. WP8 gebruikers krijgen 5! jaar de nieuwste versie. De voor Andriod begrippen zwaar verouderde Froyo toestellen zitten naar WP begrippen pas op 2/3 van hun updatecyclus.

Dus waar het in Andriodland bijzonder is dat een fabrikant 8 maanden updates geeft plus wat securetyupdates op de budgettoestellen doet de concurrent 5 jaar lang de nieuwste versie. Dat is wel iets andere koek :)
Eh ja eerst, maar nu is het dus verbeterd met die security fixes via Google Play Services. Wat is je punt?
Dat de froyo toestellen op froyo blijven terwijl ms de nieuwste versie van het is naar alle toestellen uitrolt. Zoals ik ook al in mijn vorige reactie schreef.

(en zie ook de reactie van @vali hieronder) de ondersteuning op andriod voor de high-end telefoons kokt nog niet eens in de buurt van de ondersteuning voor de low-end WP

[Reactie gewijzigd door RagingPenguin op 29 juni 2014 11:02]

Heb je wel gelijk in. Die Froyo toestellen zullen geen OS updates krijgen. Ze krijgen wel security fixes, (soms) updates van systeem apps en API updates van Play Services.

Wat wel goed nieuws is, ik meen me te herinneren dat Google op de I/O 2014 aankondigde met speciale toestellen voor bedrijven te komen die gegarandeerd van OS updates zijn.
Droom maar lekker verder. Android is upgrade/update hel (tenzij Nexus) Dan beter bij Microsoft of Apple. 2 collega's zijn van de week puur vanwege de niet verdere upgrade van Android phone overgestapt naar Windows Phone.
Het klopt niet wat je hier verteld. Er zitten bugs in 4.2 en lager die niet via Google play services zijn te fixen. De enige oplossing is een update vanuit de fabrikant en dat is precies waar het nadeel zit van een budget android Phone, die krijg je niet. De HTC desire 300 krijgt namelijk geen update en laat die nou 4.2 hebben bij de aankoop.

Android gebruikers kunnen hierdoor al geïnfecteerd worden bij het browsen op het internet.

Ik vind het dus niet raar dat android amper marktaandeel in de it wereld, als hun support zo belabberd slecht is.

[Reactie gewijzigd door vali op 29 juni 2014 00:04]

Google play services worden alleen geupdated voor Android 2.3 en hoger, oudere toestellen vallen buiten de boot.

En er worden geen echte security issues gefixt enkel extra scanners toegevoegd die oudere toestellen weer langzamer maken.
Moto is toch van google? dus dat is logica. maar zei ook bijna, En de htc one M7,M8 krijgen ook updates naar Android L. Ik hoop gewoon dat google net als MS en Apple universeler te werk gaan. Iedereen updates of geen. :)
Motorola is inmiddels verkocht aan Lenovo.
Je kan google in dit geval niet vergelijken met apple of Microsoft, als het op niet nexus toestellen aankomt. HTC, Samsung, Sony, en anderen beslissen zelf in hoeverre ze meegaan met de updates, terwijl apple en Microsoft de toestellen zelf op de markt brengen.
Google probeert dat grotendeels op te lossen door kritieke delen via hun play services te verspreiden, maar daar hebben een aantal users hier ook weer problemen mee, je zou te afhankelijk worden van google..
Ik merkte dit met mijn Nexus 7, weliswaar geen smartphone.
Merkte, omdat nu mijn scherm voor de tweede maal is gebarsten door minimale stress en ik geen zin heb om nog eens 70 neer te leggen voor een scherm moet ik er niet meer van weten.

De laatste maand ofzo voor hij nutteloos werd, haperde deze constant, naar home navigeren duurde soms tientalle seconden, hij bleef ook gewoon vast hangen op simpele apps, apps opstarten duurde lang, etc.

Had hiervoor ook al gewerkt met een Samsung tablet, werkte ook bagger.
Neen, Ik moet niks meer hebben van Android.
Nexus 7 2012 heeft een bagger I/O chip helaas. Daardoor is het apparaat in sommige situaties totaal onbruikbaar. Heeft niks met Android te maken, maar wel bijzonder slecht van Google / ASUS.
Dan heb je ook de moto g geprobeerd ?

Niet elke smartphone op andriod in de budget klasse zijn kut .
Toegeven voor de moto g staken de lumia 's met schouder en kop bovenuit maar tijden veranderen

Motorola heeft laten zien dat wanneer je je toestel bijna skinloos verkoopt Android prima meekan met Windows phone Google heeft de laatste jaren hard gewerkt om de systeemeisen te verlagen en in brechmarks is duidelijk te zien dan Windows phone niet meekan het snappy gevoel mag er dan wel zijn maar het os schiet niets op !

Ik denk dan ook dat je enkel ervaring hebt met toestellen met zware logge skin ofwel oude Android versies
Probeer eens moto g of Nexus 5 daarna praten we verder
Een Nexus 5 valt moeilijk budget te noemen...
Dat is dus gewoon niet waar, als je goed oplet wat je koopt.
Koop bijvoorbeeld de Moto G en je hebt gewoon een prima smartphone in je handen.
Snel, met updates, lange batterijduur, hogere resolutie, selfies maken mogelijk etc..
Heb je ooit wel met de Moto G gewerkt? Het is een rap ding zonder lag en slowdowns..
Omdat je Windows PHone misschien mooier vindt. Daarnaast heb je waarschijnlijk langere update-support en ik denk dat de interface ook wel soepeler draait(WP is sowieso soepel, of android dat tegenwoordig ook al is op low-end weet ik niet zeker).
+1Anoniem: 426269
@Ojjorz29 juni 2014 15:22
Ik heb het in januari serieus een maand geprobeerd met de Nokia 520, maar alles werkte gewoon minder dan op mijn vorige Android telefoon. Toen een Moto G gekocht en daar erg tevreden mee. De Nokia 520 gebruik ik nu alleen nog in de auto met Here wereldwijde offline navigatie (15,95 euro).
Ik vond Windows mobile ook altijd een heel slecht systeem. Daarom ben ik toentertijd overgestapt op Android. Maar sinds Windows Phone (en zeker versie 8!) er is ben ik er helemaal aan verslingerd. Wat een heerlijk systeem!
Alle gekheid op een stokje: als je niet gehecht bent aan minstens 1000 zinloze apps op je toestel en kiest voor low budget is Windows Phone altijd superieur. Ze kunnen zeggen bij Tweakers wat ze willen, maar elke low budget Android telefoon die een tijdje in gebruik is is langzamer en laggy vergeleken bij zijn tegenhanger met Windows Phone. Het is dan wel weer een miskleun van Nokia om die sensor weg te laten. Daar kan ik nou echt boos om worden....
Mijn vrouw heeft een S3 mini, die heeft ook een baggerscherm, maar is wel duurder dan de 630...

[Reactie gewijzigd door RoJan op 29 juni 2014 16:04]

Zolang je met de termen Windows Mobile blijft spreken, ja dan heb je wel beperkingen ja ...
Waarom wordt er geen enkele vergelijking met de 620 gemaakt? Dat toestel is inmiddels spotgoedkoop te krijgen, en hoewel je marginaal inlevert op schermgrootte, kloksnelheid en accu heeft dat toestel exact dezelfde specs. Alleen krijg je daar voor minder geld ook nog eens NFC, hardwaretoetsen, een cameraknop, een lichtsensor, een flitser en een tweede camera bij.
Omdat de 620 binnenkort niet meer te koop zal zijn :)
Dat zal wel meevallen. In telefoonwinkels misschien, maar een beetje tweaker zal toch op z'n minst z'n weg kunnen vinden naar Amazon en andere webshops die "uitgefaseerde" telefoons nog jaren zullen verkopen.
Dat zijn de grote aantallen natuurlijk niet. Een toestel die je niet bij een winkel kan kopen is in mijn ogen niet echt een alternatief. De definitie van tweaker verschuift toch al steeds meer richting de gewone consument, die gaat al die moeite niet doen.
Wordt dat dan niet gedaan bij de snelheidstest? Anyway, waarschijnlijk ook omdat het geen eerlijk vergelijking is daar de 630 de opvolger is van de 520, niet de 620, en dus sowieso iets lagere hardware heeft...
Wat maakt het uit waar het "een opvolger" van is? Dat is toch puur theoretisch?
Ik heb vorige week een 630 aangeschaft als vervanging van een 620 en ik merk duidelijk verschil in prestaties. De 630 laadt alles veel sneller, animaties gaan soepeler en het scherm reageerd aanzienlijk beter op aanraking. Daar tegenover staat dat de 630 langer, breder en een stuk dunner is en daarmee meer als een volwaardige smartphone aandoet en de 620 meer als een pocketphone die snel de broekzak in en uit kan en soms zelfs dwars in de broekzak zit. Qua accuduur kan ik nog niet meer zeggen dan dat ik geen verschil merk. Na 10 dagen heb ik de 630 2 keer opgeladen en heb nu nog 62% over. Ik heb het wel over een korte periode en zal veel verschillen van gebruiker tot gebruiker. Ter referentie: voor de 620 had ik een GS3 en die moest soms wel 2 keer per dag aan de lader, maar daarbij ging veel lading verloren door een hoop onzin die Android(en Samsung) met zich mee namen. Ik durf wel te zeggen dat 50% van de accuduur opging aan het updaten, heropenen na crash en uberhaubt werkend krijgen van apps. Wat dat betreft WP8 ftw.
Inderdaad!
De Lumia 630 is de erfgenaam van de succesvolle Lumia 520
De 620 wordt hier gewoon genegeerd.
De test waarbij de telefoon doorlopend sites bezoekt, konden we niet draaien; Internet Explorer crashte bij elke test na een paar uur, ondanks herhaalde pogingen.
Misschien moeten jullie dan ook de mobiele Tweakers pagina fixen. Op WP8.1 is de mobiele Tweakers pagina de enige pagina die crasht, vreemd genoeg werken alle andere sites goed. Neem een voorbeeld aan andere websites, en zorg dat het werkt.
Hij bezocht alle sites in het rijtje een keer of veertig voor hij crashte. Ik heb geen bewijs voor je claim dat het aan Tweakers zou liggen. Ik gebruik Tweakers dagelijks op mijn Lumia met 8.1 en heb nooit crashes van de browser.
Klopt, ik heb het hetzelfde probleem. tweakers website crasht op wp8.1.
Zal het even doorgeven aan onze devvers :)
Schijnt een bug te zijn in IE11 voor WP8.1 want er was met Cordova ook een bug waardoor hybride apps crashten. Had te maken met het simultaan inladen van javascript-bestanden geloof ik. Het zorgde ervoor dat onze app wel werkte in WP8 (ook met GDR3) en niet in 8.1

Ik hoop dat het nog in 8.1 gefixed gaat worden voor ie uitkomt

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 28 juni 2014 09:57]

Ik heb het ook pas sinds 8.1, daarvoor nooit last van gehad.

Geheugen leegmaken is de enige optie, na het crashen start IE vaak helemaal niet meer op zonder eerst wat dingen uit het geheugen te gooien.
Bij mij(1520) werkt de tweakers website idd goed op 8.0, maar op 8.1 is die erg langzaam. Vooral pagina's met comments zijn traag. Ik hoop zeer dat dit wordt opgelost. Wel apart dat de desktopversie van ie11 hier geen last van heeft.

[Reactie gewijzigd door WoutervOorschot op 28 juni 2014 11:54]

Het is niet zozeer bepaalde sites, maar eerder bepaalde techniek op die sites die ervoor zorgt dat sites crashen ;)
Het crashed overigens nauwelijks (of niet, is mij tot nu toe 2 keer gebeurt afgelopen week toevallig) als je IE11 in desktop mode draait.
Ik gebruik tweakers best vaak mobiel en vroeg mij af hoezo iedereen problemen had, tot ik het terug in mobile version zette. Toen crashde tweakers inderdaad om de haverklap.

[Reactie gewijzigd door batjes op 28 juni 2014 12:14]

Ter info: kies op de lumia met WP8.1 onder aan de tweakers.net site de link weergaveopties. En zet de weergave op 1 van de desktop weergave optie. De automatische keuze zorgt ervoor dat de internet explorer sluit.
Hier knalt de site er ook regelmatig uit. Dit nu op wp8.1, maar op wp8 had ik er ook last van. Dit op de htc8x.
Dat zegt meer over IE op WP dan Tweakers lijkt me, want een browser hoort ook niet te crashen als de Tweakers site JS niet optimaal is.
Of dat bepaalde veiligheids maatregelen te strak staan.
Van "Dit gaat fout, forcekill die boel".

Heb liever dat dan dat IE gaat lieren en toch maar probeert 1 of ander op hol geslagen script te laten draaien.

Ik brows best veel websites op mijn telefoon, en op de incidentele crash na (wat naar mijn ervaring hetzelfde is als de 3 desktop browsers of anderen, 1 keer per X maanden), gebeurt dit alleen bij Tweakers.net zo heftig.

Kan wel degelijk niet aan de browser liggen maar 1 of ander script oid wat op hol slaat.
Daar heb je zeker gelijk in, alleen vreemde is dat dat niet gebeurt in andere browsers. Misschien een script dat alleen voor IE achtige browsers laadt ofzo.
Zou redelijk makkelijk uit te vinden moeten zijn, IE11 op WP8.1 is dezelfde IE11 als op Windows RT/8.

Als ik ook even met de dev tool speel, waarmee je IE11 desktop in WP8 mode kan laten draaien gaat ook alles goed. Maar deze stuurt de IE10 UA string mee.
Maar dan draait alles gewoon goed, geen crashes oid. Behalve de UA string (en Tweakers kijkt hier nog steeds naar, mobile version maar UA van desktop IE10 en gewoon desktop krijgen natuurlijk :P) _zou_ hier niets anders aan moeten zijn dan IE op de telefoon.
Het zou fijn zijn moest het opgelost geraken ;)
bij mij crashed de browser ook, zodra de reacties op de pagina komen worden deze traag ingelezen en daarna sluit IE af. UC browser laad het ook traag of niet. Als je de functie speed mode aan zet laad het wel, maar dan is de layout weg en bijna onbruikbaar.
Yep, idem dito hier. Alleen Tweakers heeft dit probleem bij mij...
Hier ook. Ik kon het artikel nog wel lezen op mijn Lumia 920 met 8.1, maar zodra ik de reacties wilde lezen crasht de browser om de haverklap.
Op zich best jammer want ik las het forum nog wel eens voor het slapen gaan, dat is nu gewoon niet meer te doen.
WP7.nl heeft er trouwens ook last van, de rest niet.
Ik sluit me hier bij aan. Tweakers is de enige site die ik gebruik en crasht met wp 8.1.
Beetje een crappy omschrijving.

Als je website van tweakers in laadt dan je je begint te scrollen dan laat het de eerste 2 seconden een wit veld zien dan plotseling floept de website in beeld totdat je weer verder gaat met scrollen weer een lege pagina ziet en de site plotseling in beeld verschijnt. scrol 3 of 4 keer en de website crasht terug naar het hoofdscherm.

Het is net alof IE moeite heeft met renderen van de pagina.

De website is trouwens helemaal uitgeladen dus daar ligt het niet aan.

Dit verschijnsel heb ik alleen bij de tweakers website.
Dit verschijnsel komt bij meerdere websites voor, en ligt volgens mij aan het geheugen. Houd de "terug knop" even ingedrukt, sluit alles, vervolgens alle tabbladen sluiten en je kunt weer even verder zonder crashes. (bij mij tenminste).

Ik heb dit pas sinds de developer preview van 8.1, daarvoor nooit last van gehad. Dus waarschijnlijk zal er nog wel een oplossing komen.

Heb jij toevallig ook een model met 512MB ram, of 1GB?
lumia 920 en een huawei w1
Op de w1 heb ik dit probleem niet en dat is een 512mb toestel.
Beide met developer preview 8.1?
yup. behalve de w1 die zit niet op de laatste dev update van 8.1, geen geheugen genoeg.
Ik heb ze ook constant en alleen op Tweakers. Ik heb de resolutie aan moeten passen. In een forum op Tweakers werden hiervoor laatst tips gegeven omdat veel gebruikers last hebben van crashes sinds 8.1, Ik had verwacht dat hiervoor binnen een maand wel een oplossing zou zijn. Tweakers is voor mij nu minder leesbaar op mijn Ativ S.

Pas hier je resolutie aan als oplossing tegen de crashes.
http://tweakers.net/devicedetect/

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 28 juni 2014 09:48]

Ik heb idd ook last van deze crash, wanneer ik een artikel lees (hoef niet eens ergens op te klikken!) dan sluit hij gewoon ineens het tabblad. Ik draai nu ongeveer drie maanden WP8.1 op mijn Lumia 920, nergens problemen gehad. Maar ik heb weleens geprobeerd bij te houden wanneer het gebeurd maar het leek totaal random. Maar wel alleen op Tweakers.net. Zouden jullie een keer serieus naar dit probleem willen kijken? Het is voor mij nu eigenlijk onmogelijk om een beetje serieus Tweakers op mijn telefoon te lezen zonder 20x per dag de site opnieuw te laden.
Probeer tweakers anders eens te bekijken in desktop mode. Zelf ook een 920 met de laatste WP8.1 update en het crashen is echt zelden.
Enorm bedankt! In de desktop mode crasht hij inderdaad niet meer, ik heb het net een uur aan laten staan en nog steeds geen crashes gehad. Het leest alleen nu wel nog een beetje vervelend met de kleine letters, hij zou wel mooi zijn als alsnog de mobile site goed ondersteund kon worden, en vooral blijkbaar de bug in WP8.1opgelost kon worden :)

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Martijn264 op 28 juni 2014 13:18]

ha! grappig, ik zet het net om desktop naar mobile . nu crasht het niet meer, althans net niet. ff mee klooien en kijken wat er gebeurt..


Het is de magische wereld van Microsoft. crasht het niet dan blue screenen we je wel. :D
Hahaha idd de magische wereld van Microsoft :P

Ik heb hem nu ook weer terug gezet naar de mobiele versie maar hij crasht nog steeds hoor :/
Niet alleen die van Microsoft.
Kernel panics in Android, Purple Screen Of Dead in Linux en iOS crashes (je ziet niets want Apple geeft je geen melding zodat je denkt dat apps niet kunnen crashen) Hier alleen al een hele pagina erover: http://www.iphoneclub.nl/...re/app-crash-iphone-ipad/

On topic: welke versie draai je. Had het ook met de eerste WP8.1 DP maar sinds de laatste update (DP update nr3) krijg ik ze niet meer.
Ah, zelf vind ik de tekst wel goed leesbaar, heb tekst grootte toch standaard op de kleinste die ik kan kiezen staan.

Ik browse de meeste sites zo, mobile versies word naar mijn mening de teksten, titels en meuk veelste groot. Zonde van de pixels.
Elke keer hoorde ik mensen "Tweakers op WP sucks, crashed steeds" :P Ik had niets door en vroeg me af waarom mensen problemen hadden.
Kan me hier helemaal in vinden, ik gebruik de app voor wp omdat de website kleine letters geeft op mijn Lumia 1520 8.1 laatste update, de fonts schalen niet mee met zoomen. Gewoon slecht.
Voor dit stuur ik je door naar het forum. Daar is dit al uitbundig besproken geweest en is dus inderdaad al bekend
Dat scherm kan echt niet meer hoor. Maak hem dan een paar Euro duurder, en zet er wat mooiers in.
Inderdaad kan de helderheid wel wat beter zelf met mijn Ace is het ook een ramp.
Resolutie is prima, scherm genoeg en een wat langere accuduur dan met 720p en hoger.
+1Anoniem: 126717
@46194328 juni 2014 09:01
Dat scherm klinkt exact hetzelfde als die van de 625. Ik kreeg het idee dat ik de review daarvan zat te lezen. Vermoedelijk heeft ook deze geen vetafstotende laag waardoor het scherm na een beetje gebruik nog slechter afleesbaar is?
Dat is jammer, want op zich zijn het goede telefoons.
Hopelijk komt er een Lumia in 7,8 serie. Want het verschil in specs en prijs tussen de 630/930 is enorm...
Zelf werk ik sinds een half jaar met de samsung galaxy s4 mini. Elke avond moet hij, zelfs bij heel beperkt gebruik (5-10 belletjes /smsjes /whatsappjes per dag) 's nachts weer aan de prik anders haalt hij de volgende avond niet.
Mijn vrouw schafte enkele geleden de nokia lumia 520 aan, zelfde gebruik en het accuutje gaat 3 dagen mee.
Misschien is het scherm van de samsung inderdaad wat beter dan van de nokia, maar voor het meeste gebruik heb ik dat ook niet nodig. Dus wat dat betreft zal ik een volgende keer een lumia zeker overwegen.
Bloatware hebben ze allebei helaas in overvloed. Maar tot nu toe heb ik op de samsung wel last van bloatware die 'automatisch' (=door voor mij onbekende oorzaak) wordt opgestart, op de lumia niet.
De bloatware op de Lumia kun je gewoon verwijderen vanuit de app-lijst :). Afgezien van de systeemapps kun je alles van je toestel verwijderen. Dat is juist een van de voordelen van Windows Phone ;).

De 630 lijkt me een mooi toestelletje verder! Wat betreft het scherm is het ongelooflijk zonde dat de lichtsensor moet ontbreken. Voor vijf euro meer op de prijs had die er waarschijnlijk wel in kunnen zitten en dan waren er al gelijk twee (grote) minpunten minder geweest.
Wat betreft het vierkantere design (zoals ook bij de 930) weet ik niet of Nokia (Microkia?) daar zo verstandig is geweest alles wat hoekiger te maken. Juist door die lichte afronding waren de Lumia's lekker in het gebruik. Geen glance (glimp) is ook een nadeel, tenminste als je er al aan gewend bent. Ben benieuwd of er een technische reden is dat dat ontbreekt op alle tot nu toe aangekondigde WP8.1 toestellen.

Enne: deze korte review is een waardig alternatief voor een volledige review :)

Edit @ batjes: Da's een duidelijk verhaal, thanks! :)

[Reactie gewijzigd door Evest op 28 juni 2014 14:58]

The problem with the Nokia Icon/930 and running Glance comes down to the display type. No, it’s not the AMOLED technology (the Lumia 928 proves otherwise) and it’s obviously not the 1080P resolution (the Lumia 1520 attests to that) but rather it’s the type of AMOLED screen used. More to the point, the screen used on the Lumia Icon/930 lacks ‘display memory’. Long story short, in order for Glance to work, it needs display memory to maintain the information presented by the program. Unfortunately, we’re not engineers, so how Glance actually works in detail and what it needs is beyond our pay grade

So why not use an AMOLED display with display memory? That answer comes down to money, as we were told they are only too cost prohibitive for that particular combo. LG and Samsung are big AMOLED display manufacturers, and we’re guessing that the combo of 1080P, AMOLED and display memory components are not as mass produced as others, or there is something else keeping their prices too high for Nokia. Remember, Nokia doesn’t make their displays, even if they are involved with their engineering.
http://www.wpcentral.com/...not-have-glance-heres-why
Die accu problemen heb ik niet met de S4 mini. Mijn gebruik is een paar belletjes en SMSjes per dag, 2-3 maal per dag mail, whats app en facebook. Per dag is er met mijn lichte gebruik gemiddeld 20% accu capaciteit verbruikt. Dus om de mini niet al te ver leeg te trekken gaat ie eens in de 3 dagen aan de oplader.

Wel kill ik vaak alle openstaande apps voordat Ik de telefoon voor glangere tijd, bijvoorbeeld savonds weg leg. Ook staan er een hoop dingen zoals GPS, NFC,Bluetooth enz. uit.
Wel geinig dat mijn Lumia 620 wel over alle minpunten bezit: frontcamera, automatische helderheid en goed leesbaar buiten. Dus een keuze voor wie die lumia 630 interessant vinden.

Edit: Ik draai nu ook de developers preview en hij draait vele malen sneller nu !

[Reactie gewijzigd door Marvin- op 28 juni 2014 11:00]

Ik denk dat de schermgrootte (3,8") een afvaller is voor de meeste mensen.
Tja, ik vind een kleine mobiel wel fijn om vast te houden en in de broekzak te steken. Schermgrootte is al lang niet meer dat groter altijd beter is. De iphone 5s heeft bijv. een marginaal groter scherm van 4" en toch verkoopt het als een malle.
Er zijn ook veel mensen die een klein scherm prima vinden. Maar de meesten zullen toch iets groter willen.

Zelf vind ik eigenlijk 4,3"(L720) de ideale maat, past goed in elke broekzak en toch een prima schermgrootte.
Ik ben allang blij dat er bij de minpunten niet meer staat "weinig apps in de store" :)
De 620 koste meer dan €200 toen hij uitkwam. De 630 kost €135.
Ja klopt, ze hadden hem beter in de '500' lijn kunnen plaatsen, de 600 lijn is meer mid-low end en 500 is de low-end sectie.
En toch krijg ik ergens het gevoel dat men bij deze review vergeten is dat dit ding 130 euro kost, en geen enkel moment high-end wilt zijn.

Ja, er zijn Androids die evenveel kosten en ogenschijnlijk betere/meer onderdelen aan boord hebben, echter is mijn ervaring dat android niet zo houdt van de lage specs van die telefoons, waardoor je een heerlijk traag, vastlopend en rebootend telefoontje krijgt. WP is in dat opzicht heel veel meer efficiënter, wel zo handig.

De L520 van mijn ma loopt bijna net zo lekker als mijn L820 qua snelheid, natuurlijk in het openen van apps trager, maar niet hinderlijk. Natuurlijk is het scherm van de L520 spuuglelijk vergeleken met mijn L820, maar wat maakt dat nou uit?
"echter is mijn ervaring dat android niet zo houdt van de lage specs van die telefoons"

Android, of die toegevoegde skins?
4.4 werkt prima met "lage specs" namelijk.
Mijn ervaring met Android is ook traagheid, schokkerig, inconsistentie. De consument kan het niet schelen of het aan toegevoegd skins, software of wat dan ook ligt (hoewel Android zelf heel lang nodig heeft gehad om beetje vlot te gaan draaien). Samsun is grote naam, de tablets zijn gewoon traag. Ik begrijp niet hoe ze dat zo durfden uit te brengen.
Mijn ervaring met Samsung is heel anders, prima tot heel goed eigenlijk, al koop ik wel alleen "topmodellen".

Ook op de Moto G draait Android totaal niet schokkerig of inconsistent..
Toch wil ik het eerste 4.4 toestel met een goedkope SOC en slechts 512MB wel eens zien... heeft toch een reden dat er vaak minimaal een S400 en 1GB inzit om Android goed te laten draaien... Daarnaast is het belachlijk dat een OS minimaal een dualcore 1,5 GHz met 1GB nodig heeft voor de versies tussen 2.3 en 4.4
Hoezo wil je dat, de Moto G kost 168 euro en heeft inderdaad de S400 en 1GB RAM. Dus?

Dat noem ik bijzonder goedkoop hoor, bij een 2 jarig abonnement kost dat je 7 euro per maand.. Als je dat veel vind kun je *iets wat ik niet mag zeggen*.
Maar de Moto G is een oud toestel ondertussen... en de S400 en 1GB zijn gewoon echt nodig... dat is het issue... als er een S200 en 512MB in had gezetten was android waarschijnlijk niet vooruit te branden geweest.

Maar helaas weten we dat nooit zeker omdat er geen enkele fabrikant is die überhaupt nog een android toestel met weinig RAM durft uit te brengen. En daar zal waarschijnlijk een goede reden voor zijn, Android is een resource vreter ;)
Wat is nou het probleem dan?
Ja Android heeft aardige specs nodig om fatsoenlijk te draaien. Zolang dat voor een goede prijs te koop is zie ik daar geen nadeel in hoor.

Voordeel daarvan zijn de vele features die Android bied. Of je die dan weer gebruikt is nogal persoonlijk.
Ik miste een beetje hoeveel geheugen dit toestel heeft (dus niet werkgeheugen) en of er een microSD kaart aansluiting opzit. De eerste is vooral belangrijk aangezien je de SD kaart maar gelimiteerd kan gebruiken in WP8.1. (niet voor apps bijv.)
Standaard 8GB en er zit een microSD slot in achter de (uitneembare en dus vervangbare) batterij.

Overigens is 8.1 wel in staat om die microSD voor (unified) Apps te gebruiken, dat is juist één van de nieuwe punten voor 8.1.
Zelf heb ik de Lumia 620 gehad, prima telefoon, maar niet heel erg snel (of het nou WP8 of WP8.1 was). Nu in het bezit van de Lumia 630, en eerlijk gezegd kan ik mij niet direct vinden in de kritiek over het scherm, op de een of andere manier werkt het eigenlijk wel prima. Batterijduur is ook een stuk langer dan de L620 en hij is sowieso veel rapper. En een pluspunt is ook dat je met een micro sd tot 128gb bij kunt prikken. Dus dat is max 136 gb ruimte. Op de Lumia 620 gebruikte ik amper automatische schermverlichting omdat ik in een hele donkere ruimte niet direct heel veel verlichting nodig heb.. Uiteraard zijn er dingen op aan te merken qua beknibbelen, maar vergeet niet dat de Lumia 620 is gelanceerd met een prijs van rond de 240 euro, en deze Lumia 630 gelanceerd is voor een bedrag van rond de 149 ( en nu al 135). Geen topper, maar wel veel telefoon voor (erg) weinig geld.
Helemaal eens.
Voor mijn moeder ook een 630 besteld (€ 120 via Hollands Nieuwe).
Vergeleken met de 520 een stuk(je) sneller, het toestel ligt juist wel lekker in de hand (dat is erg persoonlijk) en het toestel heeft een redelijke premium uitstraling.
Het scherm is op zich prima, inderdaad in fel licht kan het beter, maar voor de huis-tuin-en-keuken-gebruiker die niet veel wilt uitgeven, is dit een perfect toestel.

In de review mis ik trouwens nog dat er een aantal erg goede apps worden meegeleverd (nokia here+! en de overige nokia-apps)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee