Uiterlijk en aansluitingen
Samengevat
De populariteit van de Asus N550 is niet uit de lucht komen vallen. De laptop heeft snelle hardware en is ook geschikt om games op te draaien. De metalen behuizing is stevig, al laat het deksel zich wel vrij makkelijk indrukken. De draadloze netwerkkaart is relatief langzaam, net als de harde schijf. Een voordeel is dat de hardware wel makkelijk zelf te upgraden is. Daarnaast tikt het toetsenbord prettig en heeft Asus een scherm met goed kijkhoeken gemonteerd.
Pluspunten
-
Snelle hardware
-
Geschikt voor games
-
Hardware makkelijk te upgraden
Minpunten
-
Geen ssd
-
Langzame wifi-chip
-
Geen meeneemlaptop door hoog gewicht
Eindoordeel
De Tweakers-community verkiest regelmatig een laptop van Asus in de Laptop Best Buy Guide. De Asus N56 is diverse keren genomineerd en halverwege 2013 bracht Asus zijn opvolger uit in de vorm van de N550. In de LBBG van februari kwam de N550 als winnaar uit de bus, genoeg reden voor ons om een eigen review aan de N550 te wijden.
Van Asus ontvingen we de N550JV-CM068H, die momenteel voor Onbekend in de Pricewatch staat. De N550 is een forse laptop met een 15,6"-scherm. Het gewicht van iets meer dan 2,6 kilogram nodigt eerder uit tot het neerzetten van de laptop op een vaste plaats, dan tot mobiel gebruik.
Uiterlijk
De behuizing van de laptop is grotendeels van metaal gemaakt. De buitenkant van het scherm heeft een geborsteld metalen afdekking met in het midden een Asus-logo dat oplicht als het scherm aanstaat. Dat deksel lijkt op het eerste gezicht stevig, maar laat zich gemakkelijk vrij diep indrukken, wat ons doet vrezen voor de overlevingskansen van het scherm in een volgepakte tas.
Klappen we het scherm open, dan treffen we opnieuw een boel metaal aan. De behuizing rondom het toetsenbord voelt in tegenstelling tot het deksel stevig aan en geeft niet mee onder druk. Rondom is die behuizing afgewerkt met een gepolijst metalen randje, wat de laptop een zorgvuldig afgewerkte uitstraling geeft. Boven het toetsenbord bevinden zich twee ronde knoppen te midden van een stippenmotief, dat de indruk geeft dat er zich onder iedere knop luidsprekers bevinden. Dat blijkt niet het geval te zijn, want de luidsprekers, vier stuks, bevinden zich aan de schuine onderkant van de behuizing en zijn op de gebruiker gericht.
Toetsenbord en touchpad
De N550 krijgt een volledig toetsenbord met numeriek eiland en achtergrondverlichting mee. Het toetsenbord tikt aangenaam, doordat de toetsen veel travel hebben. Daarnaast voelt de aanslag voor een laptop behoorlijk duidelijk aan.
Met de touchpad van ons reviewmodel hadden we wat meer moeite, omdat hij niet helemaal recht in de behuizing leek te liggen. We gaan ervan uit dat dit niet exemplarisch is en daardoor kunnen we er moeilijk een oordeel over geven. Bij onze N550 geven de linker- en rechtermuisknop elk een andere feedback en laat de ene knop zich verder indrukken dan de andere. Ook het naar binnen swipen om de charm-bar te laten verschijnen gaat niet helemaal soepel, omdat de touchpad 'hol' is, waardoor het oppervlak lager ligt dan de polssteunen.
Aansluitingen en geluidskwaliteit
In het verleden heeft Asus de N550 ook met een blu-ray-speler uitgerust, maar dat model wordt in Nederland niet geleverd. De N550 herbergt aan de rechterzijde dus een gewone dvd-writer, naast een sd-kaartlezer en een usb 3.0-aansluiting.
Aan de linkerkant treffen we nog twee usb 3.0-aansluitingen aan, naast een hdmi- en minidisplayport-aansluiting. Verloopkabeltjes om oude monitoren via d-sub aan te sluiten worden niet meegeleverd. Een vaste gigabit-ethernetaansluiting is wel weer aanwezig, evenals een minijack-audio-in- en uitgang. Asus heeft de belangrijkste aansluitingen dus goed op orde.
/i/1399450368.jpeg?f=imagenormal)
Tot slot hebben we naar de geluidskwaliteit van de N550 geluisterd. Bij de meeste laptops vinden we het weinig zinvol om daar wat over te zeggen omdat die over het algemeen tegenvalt. Asus levert bij de N550 echter een losse subwoofer mee en heeft de naam Bang en Olufsen op de behuizing mogen printen, dus dat schept verwachtingen. Die verwachtingen worden helaas niet waargemaakt. Asus heeft maar liefst vier luidsprekers gemonteerd, maar die blijken alleen maar hoge tonen voor hun rekening te nemen. Het subwoofertje vervormt de lage tonen en het middengebied is ondervertegenwoordigd.
Specificaties, snelheid en accuduur
Voor duizend euro mag je aardig snelle hardware verwachten in de N550. Asus monteert een quadcore-i7-processor, 8GB geheugen en een harde schijf van 750GB. Er is geen ssd aanwezig en ook een flashcache is achterwege gebleven, en dat heeft tot gevolg dat de N550 wat langzaam aanvoelt bij het starten van Windows en programma's. Als alles eenmaal draait, blijkt de hardware prima in staat tot het draaien van zwaardere software als Photoshop en Premiere. Net als de harde schijf is ook de draadloze netwerkverbinding vrij traag. Wifi 802.11n wordt ondersteund, op één kanaal, wat leidt tot een maximale doorvoersnelheid van 150Mbit/s. Wie de verbinding alleen voor internet en e-mail gebruikt, zal daar genoeg aan hebben, maar als je draadloos bestanden van en naar de laptop kopieert, zul je snel tegen de limiet van de netwerkkaart aan lopen.
| Asus N550JV - CM068H |
Processor |
Intel Core i7-4700HQ |
Cores/threads |
4/8 |
Klokfrequentie (turbo 2 cores/1 core) |
2,4GHz (3,2 / 3,4GHz) |
Gpu |
Intel HD 4600 Nvidia GeForce GT 750M |
Werkgeheugen |
8GB ddr3-1600 |
Opslag |
Hitachi HTS727575A9E364 |
WiFi |
Atheros AR9485 |
Schermpaneel |
15,6", ah-ips, 1920x1080 pixels |
Besturingssysteem |
Windows 8.1 |
Wie wat aan de snelheid van zijn N550 wil doen, kan met behulp van een torx-schroevendraaier gemakkelijk de plastic onderkant van de laptop afhalen. Zowel het werkgeheugen als de harde schijf blijkt makkelijk te upgraden. Het geheugen is niet vastgesoldeerd en de harde schijf maakt gebruik van een standaard-sata-aansluiting. De draadloze netwerkkaart is ook upgradebaar; Tweaker Meulendijks89 bewees dat al door het standaard-Atheros-kaartje te vervangen door een Intel Dual Band Wireless-AC 7260-kaartje.
/i/1399450372.jpeg?f=imagenormal)
Games
Hoewel de N550 niet te boek staat als een gamelaptop, blijkt dat toch behoorlijk goed te kunnen, dankzij de relatief snelle GeForce GT 750M-videokaart. Oudere games als Sleeping Dogs en Grid 2 draaien prima op 1920x1080 pixels bij medium-instellingen. We hebben Battlefield 4 ook op medium gedraaid, maar dat bleek te veel van het goede te zijn. Op lage instellingen draait de game nog wel met gemiddeld 40fps. Je zult dus niet de nieuwste games op de hoogste instellingen kunnen spelen, maar als je het niet erg vindt om op beeldkwaliteit in te leveren, kom je met de N550 een heel eind.
Accuduur
Tussen de hardware van de N550 in bleek er nog maar weinig ruimte over voor de accu. Toch is die met een capaciteit met 59Wh niet bijzonder klein. De quadcore-i7-processor is echter niet gemaakt op energiebesparing, dus op voorhand verwachtten we geen wonderen van de accuduur.
De accuduur is met iets meer dan drie en een half uur inderdaad niet bijzonder hoog, maar voor een 15,6"-laptop met een quadcore-i7-processor mogen we niet veel meer verwachten.
Ook in de filmtest weet de N550 niet te verrassen. De laptop houdt het iets meer dan drie uur uit op een acculading, waarna er een stopcontact gezocht moet worden. Daarmee is de N550 dus een laptop die vooral bedoeld is om op een vaste plek, in de buurt van een stopcontact, te worden gebruikt. Daarbij nodigt het gewicht van iets meer dan 2,6 kilogram ook niet uit tot meenemen.
Schermkwaliteit
Wie de N550 wil inzetten als multimedialaptop, is gebaat bij een goed scherm met goede kijkhoeken. Asus monteert een aanraakgevoelig ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels, dat afkomstig is van LG. De kijkhoeken blijken inderdaad goed te zijn en we kunnen nauwelijks verkleuringen constateren bij scherpe kijkhoeken. Wat wel snel opvalt zijn de reflecties van het spiegelende scherm. Wie goed kijkt ziet dat het paneel redelijk diep in de behuizing ligt en dat er ruimte is tussen de schermlagen. Het paneel is dus niet gelamineerd en dat verergert de reflecties ook nog eens.
Schermhelderheid en contrast
Naast de resolutie en de kijkhoeken zijn helderheid en contrast belangrijke eigenschappen van een laptopscherm.
De maximale helderheid komt uit op 320cd/m², terwijl de contrastverhouding bijna 1000:1 is. Voor een laptop is dit dus geen verkeerd scherm. Zorg je voor enige verduistering, zodat er geen licht reflecteert op het scherm, dan is het geen straf om op de laptop te werken.
Kleurweergave
We gaan nog wat dieper in op de kleurweergave door tien tinten grijs te meten en te kijken naar de weergave van de primaire en secundaire kleuren.
/i/1399365610.png?f=imagenormal)
/i/1399365636.png?f=imagenormal)
In de grijswaardentest blijken rood en blauw vrij goed met elkaar in balans te zijn, maar groen is oververtegenwoordigd. De correcte weergave van grijswaarden vinden we over het algemeen belangrijker dan die van de primaire en secundaire kleuren, omdat de grijswaardenmeting een groter deel van de kleuren in het beeld vertegenwoordigt. In dit geval gaat het paneel bij de weergave van de primaire en secundaire kleuren echter zodanig de mist in dat de afwijking ook significante invloed zal hebben op de weergave van de tussenliggende kleuren. In de praktijk zul je waarschijnlijk weinig merken van die kleurafwijking, totdat je een externe monitor of televisie aansluit die anders gekalibreerd is.
Conclusie
Asus' N550 is al meer dan eens genomineerd in de Laptop Best Buy Guide en dat blijkt geen wonder te zijn. De laptop blijkt snelle hardware te bieden voor zijn geld, waardoor je niet alleen zware software kunt draaien, maar ook behoorlijk kunt gamen.
Twee onderdelen steken toch schril af tegen de overige hardware. De draadloze netwerkkaart heeft een maximale doorvoersnelheid van slechts 150Mbit/s en in plaats van de trage harde schijf hadden we liever een ssd gezien. Wil je echter onderdelen vervangen, dan is dat in een handomdraai gebeurd. Je hebt wel een torx-schroevendraaier nodig, maar als de onderkant eenmaal verwijderd is, zijn de componenten goed bereikbaar.
Het scherm en toetsenbord stemmen eveneens tot tevredenheid. Het full-hd-scherm heeft goede kijkhoeken en een goed contrast, terwijl het toetsenbord prettig tikt. De bijgeleverde subwoofer vormt dan weer geen reden tot aanschaf; de lage tonen worden vervormd weergegeven en voegen dus weinig toe aan de geluidskwaliteit.
Al met al is de populariteit van de N550 goed te verklaren; de laptop levert snelle hardware in een metalen behuizing en is daarmee een goede allround-laptop, die wat ons betreft het beste tot zijn recht komt als je hem netjes op een vaste plek laat staan.
Samengevat
De populariteit van de Asus N550 is niet uit de lucht komen vallen. De laptop heeft snelle hardware en is ook geschikt om games op te draaien. De metalen behuizing is stevig, al laat het deksel zich wel vrij makkelijk indrukken. De draadloze netwerkkaart is relatief langzaam, net als de harde schijf. Een voordeel is dat de hardware wel makkelijk zelf te upgraden is. Daarnaast tikt het toetsenbord prettig en heeft Asus een scherm met goed kijkhoeken gemonteerd.
Pluspunten
-
Snelle hardware
-
Geschikt voor games
-
Hardware makkelijk te upgraden
Minpunten
-
Geen ssd
-
Langzame wifi-chip
-
Geen meeneemlaptop door hoog gewicht
Eindoordeel
Verkorte review |
Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor om bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.
|