Door Jelle Stuip

Redacteur

Asus N550JV Review

Goede allround-desktopvervanger

12-05-2014 • 08:00

159

Multipage-opmaak

Uiterlijk en aansluitingen

Samengevat

De populariteit van de Asus N550 is niet uit de lucht komen vallen. De laptop heeft snelle hardware en is ook geschikt om games op te draaien. De metalen behuizing is stevig, al laat het deksel zich wel vrij makkelijk indrukken. De draadloze netwerkkaart is relatief langzaam, net als de harde schijf. Een voordeel is dat de hardware wel makkelijk zelf te upgraden is. Daarnaast tikt het toetsenbord prettig en heeft Asus een scherm met goed kijkhoeken gemonteerd.

Pluspunten

  • Snelle hardware
  • Geschikt voor games
  • Hardware makkelijk te upgraden

Minpunten

  • Geen ssd
  • Langzame wifi-chip
  • Geen meeneemlaptop door hoog gewicht

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

De Tweakers-community verkiest regelmatig een laptop van Asus in de Laptop Best Buy Guide. De Asus N56 is diverse keren genomineerd en halverwege 2013 bracht Asus zijn opvolger uit in de vorm van de N550. In de LBBG van februari kwam de N550 als winnaar uit de bus, genoeg reden voor ons om een eigen review aan de N550 te wijden.

Van Asus ontvingen we de N550JV-CM068H, die momenteel voor Onbekend in de Pricewatch staat. De N550 is een forse laptop met een 15,6"-scherm. Het gewicht van iets meer dan 2,6 kilogram nodigt eerder uit tot het neerzetten van de laptop op een vaste plaats, dan tot mobiel gebruik.

Asus N550Asus N550

Uiterlijk

De behuizing van de laptop is grotendeels van metaal gemaakt. De buitenkant van het scherm heeft een geborsteld metalen afdekking met in het midden een Asus-logo dat oplicht als het scherm aanstaat. Dat deksel lijkt op het eerste gezicht stevig, maar laat zich gemakkelijk vrij diep indrukken, wat ons doet vrezen voor de overlevingskansen van het scherm in een volgepakte tas.

Klappen we het scherm open, dan treffen we opnieuw een boel metaal aan. De behuizing rondom het toetsenbord voelt in tegenstelling tot het deksel stevig aan en geeft niet mee onder druk. Rondom is die behuizing afgewerkt met een gepolijst metalen randje, wat de laptop een zorgvuldig afgewerkte uitstraling geeft. Boven het toetsenbord bevinden zich twee ronde knoppen te midden van een stippenmotief, dat de indruk geeft dat er zich onder iedere knop luidsprekers bevinden. Dat blijkt niet het geval te zijn, want de luidsprekers, vier stuks, bevinden zich aan de schuine onderkant van de behuizing en zijn op de gebruiker gericht.

Toetsenbord en touchpad

De N550 krijgt een volledig toetsenbord met numeriek eiland en achtergrondverlichting mee. Het toetsenbord tikt aangenaam, doordat de toetsen veel travel hebben. Daarnaast voelt de aanslag voor een laptop behoorlijk duidelijk aan.

Met de touchpad van ons reviewmodel hadden we wat meer moeite, omdat hij niet helemaal recht in de behuizing leek te liggen. We gaan ervan uit dat dit niet exemplarisch is en daardoor kunnen we er moeilijk een oordeel over geven. Bij onze N550 geven de linker- en rechtermuisknop elk een andere feedback en laat de ene knop zich verder indrukken dan de andere. Ook het naar binnen swipen om de charm-bar te laten verschijnen gaat niet helemaal soepel, omdat de touchpad 'hol' is, waardoor het oppervlak lager ligt dan de polssteunen.

Asus N550Asus N550

Aansluitingen en geluidskwaliteit

In het verleden heeft Asus de N550 ook met een blu-ray-speler uitgerust, maar dat model wordt in Nederland niet geleverd. De N550 herbergt aan de rechterzijde dus een gewone dvd-writer, naast een sd-kaartlezer en een usb 3.0-aansluiting.

Aan de linkerkant treffen we nog twee usb 3.0-aansluitingen aan, naast een hdmi- en minidisplayport-aansluiting. Verloopkabeltjes om oude monitoren via d-sub aan te sluiten worden niet meegeleverd. Een vaste gigabit-ethernetaansluiting is wel weer aanwezig, evenals een minijack-audio-in- en uitgang. Asus heeft de belangrijkste aansluitingen dus goed op orde.

Asus N550

Tot slot hebben we naar de geluidskwaliteit van de N550 geluisterd. Bij de meeste laptops vinden we het weinig zinvol om daar wat over te zeggen omdat die over het algemeen tegenvalt. Asus levert bij de N550 echter een losse subwoofer mee en heeft de naam Bang en Olufsen op de behuizing mogen printen, dus dat schept verwachtingen. Die verwachtingen worden helaas niet waargemaakt. Asus heeft maar liefst vier luidsprekers gemonteerd, maar die blijken alleen maar hoge tonen voor hun rekening te nemen. Het subwoofertje vervormt de lage tonen en het middengebied is ondervertegenwoordigd.

Specificaties, snelheid en accuduur

Voor duizend euro mag je aardig snelle hardware verwachten in de N550. Asus monteert een quadcore-i7-processor, 8GB geheugen en een harde schijf van 750GB. Er is geen ssd aanwezig en ook een flashcache is achterwege gebleven, en dat heeft tot gevolg dat de N550 wat langzaam aanvoelt bij het starten van Windows en programma's. Als alles eenmaal draait, blijkt de hardware prima in staat tot het draaien van zwaardere software als Photoshop en Premiere. Net als de harde schijf is ook de draadloze netwerkverbinding vrij traag. Wifi 802.11n wordt ondersteund, op één kanaal, wat leidt tot een maximale doorvoersnelheid van 150Mbit/s. Wie de verbinding alleen voor internet en e-mail gebruikt, zal daar genoeg aan hebben, maar als je draadloos bestanden van en naar de laptop kopieert, zul je snel tegen de limiet van de netwerkkaart aan lopen.

Asus N550JV - CM068H
Processor Intel Core i7-4700HQ
Cores/threads 4/8
Klokfrequentie (turbo 2 cores/1 core) 2,4GHz (3,2 / 3,4GHz)
Gpu Intel HD 4600
Nvidia GeForce GT 750M
Werkgeheugen 8GB ddr3-1600
Opslag Hitachi HTS727575A9E364
WiFi Atheros AR9485
Schermpaneel 15,6", ah-ips, 1920x1080 pixels
Besturingssysteem Windows 8.1

Wie wat aan de snelheid van zijn N550 wil doen, kan met behulp van een torx-schroevendraaier gemakkelijk de plastic onderkant van de laptop afhalen. Zowel het werkgeheugen als de harde schijf blijkt makkelijk te upgraden. Het geheugen is niet vastgesoldeerd en de harde schijf maakt gebruik van een standaard-sata-aansluiting. De draadloze netwerkkaart is ook upgradebaar; Tweaker Meulendijks89 bewees dat al door het standaard-Atheros-kaartje te vervangen door een Intel Dual Band Wireless-AC 7260-kaartje.

Asus N550

Games

Hoewel de N550 niet te boek staat als een gamelaptop, blijkt dat toch behoorlijk goed te kunnen, dankzij de relatief snelle GeForce GT 750M-videokaart. Oudere games als Sleeping Dogs en Grid 2 draaien prima op 1920x1080 pixels bij medium-instellingen. We hebben Battlefield 4 ook op medium gedraaid, maar dat bleek te veel van het goede te zijn. Op lage instellingen draait de game nog wel met gemiddeld 40fps. Je zult dus niet de nieuwste games op de hoogste instellingen kunnen spelen, maar als je het niet erg vindt om op beeldkwaliteit in te leveren, kom je met de N550 een heel eind.

Sleeping Dogs - 1920x1080 - Med
SysteemnaamGPUMinimum- / gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
XNB Destiny IV15 Radeon HD 7970M
****
+
***
36,0 / 63,5
Asus N550J-CM068H GeForce GT 750M
****
+
**
32,5 / 47,1
Apple MBP 15", naj. 2013, W8.1 Intel Iris Pro 5200
**
+
**
23,4 / 35,8

Accuduur

Tussen de hardware van de N550 in bleek er nog maar weinig ruimte over voor de accu. Toch is die met een capaciteit met 59Wh niet bijzonder klein. De quadcore-i7-processor is echter niet gemaakt op energiebesparing, dus op voorhand verwachtten we geen wonderen van de accuduur.

Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
SysteemnaamAccuIn minuten, hoger is beter
HP Pavilion TouchSmart 15 41Wh
*******
4u44m
Dell Precision M3800 61Wh
******
4u21m
Asus N550J-CM068H 59Wh
*****
3u39m
Asus R510C 45Wh
*****
3u26m
MSI GE60 2PE 49Wh
*****
3u22m

De accuduur is met iets meer dan drie en een half uur inderdaad niet bijzonder hoog, maar voor een 15,6"-laptop met een quadcore-i7-processor mogen we niet veel meer verwachten.

Accutest video 2013 (180cd/m²)
SysteemnaamAccuIn minuten, hoger is beter
HP Pavilion TouchSmart 15 41Wh
*******
4u27m
Dell Precision M3800 61Wh
******
3u55m
Asus N550J-CM068H 59Wh
*****
3u13m
Asus R510C 45Wh
*****
3u9m
MSI GE60 2PE 49Wh
*****
3u6m

Ook in de filmtest weet de N550 niet te verrassen. De laptop houdt het iets meer dan drie uur uit op een acculading, waarna er een stopcontact gezocht moet worden. Daarmee is de N550 dus een laptop die vooral bedoeld is om op een vaste plek, in de buurt van een stopcontact, te worden gebruikt. Daarbij nodigt het gewicht van iets meer dan 2,6 kilogram ook niet uit tot meenemen.

Schermkwaliteit

Wie de N550 wil inzetten als multimedialaptop, is gebaat bij een goed scherm met goede kijkhoeken. Asus monteert een aanraakgevoelig ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels, dat afkomstig is van LG. De kijkhoeken blijken inderdaad goed te zijn en we kunnen nauwelijks verkleuringen constateren bij scherpe kijkhoeken. Wat wel snel opvalt zijn de reflecties van het spiegelende scherm. Wie goed kijkt ziet dat het paneel redelijk diep in de behuizing ligt en dat er ruimte is tussen de schermlagen. Het paneel is dus niet gelamineerd en dat verergert de reflecties ook nog eens.

Schermhelderheid en contrast

Naast de resolutie en de kijkhoeken zijn helderheid en contrast belangrijke eigenschappen van een laptopscherm.

De maximale helderheid komt uit op 320cd/m², terwijl de contrastverhouding bijna 1000:1 is. Voor een laptop is dit dus geen verkeerd scherm. Zorg je voor enige verduistering, zodat er geen licht reflecteert op het scherm, dan is het geen straf om op de laptop te werken.

Kleurweergave

We gaan nog wat dieper in op de kleurweergave door tien tinten grijs te meten en te kijken naar de weergave van de primaire en secundaire kleuren.

Asus N550 grijswaarden

Asus N550 kleurweergave

In de grijswaardentest blijken rood en blauw vrij goed met elkaar in balans te zijn, maar groen is oververtegenwoordigd. De correcte weergave van grijswaarden vinden we over het algemeen belangrijker dan die van de primaire en secundaire kleuren, omdat de grijswaardenmeting een groter deel van de kleuren in het beeld vertegenwoordigt. In dit geval gaat het paneel bij de weergave van de primaire en secundaire kleuren echter zodanig de mist in dat de afwijking ook significante invloed zal hebben op de weergave van de tussenliggende kleuren. In de praktijk zul je waarschijnlijk weinig merken van die kleurafwijking, totdat je een externe monitor of televisie aansluit die anders gekalibreerd is.

Conclusie

Asus' N550 is al meer dan eens genomineerd in de Laptop Best Buy Guide en dat blijkt geen wonder te zijn. De laptop blijkt snelle hardware te bieden voor zijn geld, waardoor je niet alleen zware software kunt draaien, maar ook behoorlijk kunt gamen.

Twee onderdelen steken toch schril af tegen de overige hardware. De draadloze netwerkkaart heeft een maximale doorvoersnelheid van slechts 150Mbit/s en in plaats van de trage harde schijf hadden we liever een ssd gezien. Wil je echter onderdelen vervangen, dan is dat in een handomdraai gebeurd. Je hebt wel een torx-schroevendraaier nodig, maar als de onderkant eenmaal verwijderd is, zijn de componenten goed bereikbaar.

Het scherm en toetsenbord stemmen eveneens tot tevredenheid. Het full-hd-scherm heeft goede kijkhoeken en een goed contrast, terwijl het toetsenbord prettig tikt. De bijgeleverde subwoofer vormt dan weer geen reden tot aanschaf; de lage tonen worden vervormd weergegeven en voegen dus weinig toe aan de geluidskwaliteit.

Al met al is de populariteit van de N550 goed te verklaren; de laptop levert snelle hardware in een metalen behuizing en is daarmee een goede allround-laptop, die wat ons betreft het beste tot zijn recht komt als je hem netjes op een vaste plek laat staan.

Samengevat

De populariteit van de Asus N550 is niet uit de lucht komen vallen. De laptop heeft snelle hardware en is ook geschikt om games op te draaien. De metalen behuizing is stevig, al laat het deksel zich wel vrij makkelijk indrukken. De draadloze netwerkkaart is relatief langzaam, net als de harde schijf. Een voordeel is dat de hardware wel makkelijk zelf te upgraden is. Daarnaast tikt het toetsenbord prettig en heeft Asus een scherm met goed kijkhoeken gemonteerd.

Pluspunten

  • Snelle hardware
  • Geschikt voor games
  • Hardware makkelijk te upgraden

Minpunten

  • Geen ssd
  • Langzame wifi-chip
  • Geen meeneemlaptop door hoog gewicht

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Verkorte review

Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor om bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.

Reacties (159)

159
154
96
10
2
33
Wijzig sortering
Ik heb ook dezelfde laptop als in de review. Deze laptop heeft last van CPU thottle problemen. Asus heeft artificiële throttle ingezet. Wanneer de CPU alleen draait, dan is er niets aan de hand. Zodra je de CPU en GPU tegelijkertijd belast. Dan zie je snel dat de CPU terug geklokt wordt naar 800Mhz, terwijl de temperaturen niet eens abnormaal hoog zijn. Ik zag al bij 60 graden Celsius dat de CPU begon met throttlen. Dit lijkt op een softwarefout en kan opgelost worden door Asus. Er zijn twee quickfixes op dit moment:

1. Het programma ThorttleStop downloaden en BD Prochot uitschakelen. BD prochot staat voor "bi-directional processor hot" en is een Intel CPU functie om de processor te downclocken naar 800Mhz wanneer temperaturen boven 100 graden Celsius bereikt worden. De 4700HQ kan normaal gesproken tot 105 graden Celsius aan, maar bij de asus 550JV-CM068H treedt BD prochot veel eerder in werking, en wordt de CPU snelheid verlaagd naar 800Mhz.

2. Turboboost uitschakelen via Energiebeheer-> De schema-instellingen wijzigen-> Geavanceerde energie-instellingen wijzigen-> Maximale processorsnelheid van 100% naar 99% brengen.

Uit mijn ervaringen blijkt dat de laptop beter presteert in benchmarks(Prime 95, PCmark, 3Dmark) en games(Gta 4, Battlefield 4, Burnout reeks) door BD prochot uit te schakelen of door Turboboost uit te schakelen. Het feit dat de laptop beter presteert door een functie uit te schakelen die juist voor moet zorgen dat de laptop beter presteert, bewijst eigenlijk wel dat iets niet goed werkt, en dat er een firmware update nodig is.
Probleem met de touchpad is niet exemplarisch, Mijn N56, de N550 van een collega en de recente asus laptop van mijn tante hebben dit probleem allemaal, ook de laptops in de winkel hebben meestal geen rechte en/of goed vastzittende touchpad. Heb de mijne zelf hersteld.

Ben zelf nog altijd tevreden over de bouwkwalieit van Asus, maar die touchpads...

Jammer dat het gleuid blijkbaar slechter is geworden, want het midden is op mijn N56 toch best goed vertegenwoordigt.
Ik heb zelf ook een N550JV en mijn eerste model had zowel het probleem met de touchpad als met de dvd-writer die scheef zit en een beetje doorhangt. Bij mijn tweede model (het eerste werkte niet...) zit het touchpad wel juist, maar de dvd-writer hangt nog steeds een beetje door.
Ik had exact hetzelfde met mijn N56: touchpad die na een paar dagen verschoof en niet meer goed werkte. Twee keer retour en een vervangend exemplaar gekregen. Ook in de winkel is me dat al een paar keer opgevallen: scheefzittende touchpads. Hier op mijn werk twee mensen met x202's die ook scheve touchpads hebben, waarvan bij eentje de knoppen zeer zwaar indrukken.

Als je een Asus koopt zou ik hier zeker goed op letten, dus sowieso de doos openmaken in de winkel, en thuis even een tijdje goed erop "rammen" om te kijken of hij verschuift.
Touchpad van mijn N56 staat inderdaad ook bol.
Ik heb zelf al een klein jaar een N550JV, en ik ben er redelijk tevreden van, behoudens dan, zoals aangehaald in de review, de snelheid van de wifi-chip.

Het probleem met het touchpad is niet ongebruikelijk, ook mijn eerste model had dat!

Ik gebruik hem soms om te gamen, en dat doet hij best wel aardig. Ik kan Simcity op de hoogste instellingen spelen, maar voor Sleeping Dogs moet ik toch de resolutie verlagen. Wat betreft het gewicht, ik verhuis hem één keer per week in een geschikte tas. Het is natuurlijk niet de laptop die je dagelijks wilt verhuizen of meenemen...
Anoniem: 16328 12 mei 2014 13:07
Mooie laptop. Leuk dat er nu een review over is zodat mensen gelijk een goede review hierover kunnen lezen als ze op het Laptop Aankoopadvies op dit type worden gewezen. De grootste concurrent is nog het oudere type van ASUS de pricewatch: Asus N56VV-S4069H die voor 100 euro minder bijna geen slechtere specs heeft. En ook de beperkt verkrijgbare pricewatch: Lenovo IdeaPad Y510p (00303NL) is een goed alternatief. Voor de prijs is de Lenovo misschien nog wel een betere keus dan de ASUS N550 als je ziet dat de Lenovo een GT755M aanboord heeft die toch wel een stuk beter presteert door hogere clocks en sneller geheugen.
ik vind het jammer dat deze review zo laat komt, vooral gezien de N750JK al voor de deur staat !
Inderdaad, trouwens de opvolger, de N550JK is er trouwens al (Pricewatch is voor deze laptop nog een beetje een rommelboeltje maar je kan hem perfect vinden). De prijs is dezelfde als deze hier gereviewed maar wel met een GTX850m (weliswaar GDDR3 versie) en er is een model uit met standaard een 256GB SSD in.

http://tweakers.net/price...4/asus-n550jk-cn101h.html

[Reactie gewijzigd door nokie op 22 juli 2024 14:51]

ik ben ook van plan om de N750JK te halen, alleen in nederland lijkt er nog geen versie te zijn met een GTX850M en 4GB GDDR3 geheugen (wel in belgie en duitsland).

echter hoef je bij deze laptops niet te verwachten dat er versies komen met GDDR5 geheugen. op de asus website staat by specifications:

http://www.asus.com/Noteb...ks/N750JK/specifications/

"Haswell-based laptops use DDR3 Low Power (DDR3L, 1.35V) memory modules. Install only DDR3L memory if upgrading."
De n550JK-CN101H is hier net binnen gekomen. Ik kan je vertellen dat in mijn exemplaar een SanDisk SD5SE2256G1002E drive zit. Volgens PassMark is het verschil met de EVO wel aanzienlijk. Zie http://www.harddrivebench...d=SanDisk+SD5SE2256G1002E. Het is ondanks dat geen trage drive en voor de ongeveer 150 euro extra nog wel de moeite waard.

Je mag van Asus 217gb gebruiken van deze drive, de rest gaat op aan herstelpartities. Overigens wordt hij uitgeleverd met een C en D partitie (95gb resp 122gb). In de "Asus Console" laat hij vrolijk zien dat er nog 64gb vrij is aan diskruimte. Dat was de eerste keer wel even schrikken maar dat is dus de vrije ruimte op de C partitie.

De videokaart is een GTX850M (en HD4600)
De eerste keer dat ik het kopje las dacht ik: 'nice, hier zat ik op te wachten', aangezien ik aan het zoeken ben naar een nieuwe laptop en die nieuwe versie in de selectie staat maar helaas.

Het nieuwe model is helaas wel een stukje duurder maar levert je zoveel meer op, de 850m schijnt rond de 20% beter te presteren als de 750m en de ssd zorgt ervoor dat hij meteen ook een stuk rapper is zonder hem zelf te hoeven plaatsen. Wel ben ik benieuwd naar de specs van deze SSD. Als je de hier gereviewde laptop koopt + 130 euro voor een samsung evo... dan ben je al op de prijs van die nieuwe versie!
dat is bij mij ook het pijn puntje, hoe goed preseteerd deze laptop tegenover de samsung evo. Dan koop ik liever de 750JK zonder ssd en plaats dan zelf de Evo. maar wil wel 4Gb GDDR3 Vram versie.
Ik heb zelf liever een 850m 2Gb GDDR5, deze moet naar verluidt iets beter presteren als de GDDR3 versie door het snellere geheugen. Echter denk ik niet dat die versie ook maar in 1 Asus komt. MSI heeft hem wel voor 1100 maar daar krijg je weer een TN paneel bij.
Ook voor die laptop zit ik nog op een goede review te wachten.

En dan heb je in / na de zomer ook nog eens de komst van de Lenovo y50 met een 860m Maxwell, welke presteert richting een 770m. Als je op de US site kijkt, is daar nu de goedkoopste versie $ 1199. Als deze ook in NL komt tussen de 1100-1200 euro wordt het nog lastig kiezen. Deze versie zal echter zeer waarschijnlijk weer geen SSD meekrijgen voor dat bedrag maar wel alsnog een IPS paneel dacht ik.

Zo wordt het nog lastig kiezen en komt het voor mij eerder aan op de prijs denk ik, welke fabrikant laat als eerst de prijs naar een fatsoenlijk niveau zakken.
als ik zo de asus website lees gaat er geen enkel soort geheugen a DDR5 inkomen vanwege energie besparings oogpunt. check de link die ik eerder heb gegeven.

vandaar dat ik dan liever een 4gb ddr3 heb. hopelijk komt deze versie ook in NL.
Anoniem: 325840 @fuqua12 mei 2014 14:19
Haal je werkgeheugen en grafisch geheugen niet door elkaar?Werkgeheugen is altijd DDR3L en kan vervangen worden. Grafisch geheugen is GDDR5 en zit vastgesoldeerd.

Maar er zijn dus GT750M versies met DDR3 of GDDR5 (zoals in de Lenovo Y510). Misschien wel aardig om in de review te melden hoe dat dan gaat, is er nog 2GB DDR3 extra voor de videokaart of wordt het gewoon van het werkgeheugen afgesnoept? Ik denk het laatste maar weet het niet zeker.
Asus N550JV is 2GB dedicated DDR3 vram. Y510p is 2GB dedicated GDDR5 vram. De Y510p presteert hoe dan ook beter da de N550JV als het aankomt op games.

Er wordt dus niks van het werkgeheugen afgesnoept en fuqua maakt inderdaad een fout. Het DDR3L werkgeheugen heeft niets met de grafische kaart te maken.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 22 juli 2024 14:51]

Mooi, ik wist niet dar er al een opvolger was! Ik stel wel geen uiterlijke verbeteringen vast, hij is hetzelfde van design en hij is ook even dik, klopt dat?
daar mag je gerust van uitgaan, de verbetering zit hem voornamelijk aan de binnenzijde, met de nieuwe Hashwell chipset en een smoking GTX850M (waarvan de 2GB gDDR3 versie reeds ruim verkrijgbaar is, zoek in pricewatch op N550/750JK)
Nice! was van plan deze te kopen maar dan wacht ik nog wel even tot de nieuwe verkrijgbaar is :+

Thx voor de info!
Asus heeft in de N550JK versie de touchscreen verruild met een SSD. Hadden ze dat maar ook in de N550JV gedaan, dan zat ik nu niet met een nutteloze touchscreen.
Hoe kan het dat deze op bol.com bijna 5 kilo is?
@Asus
Je gaat nooit fatsoenlijk geluid uit laptop speakers krijgen, probeer het dus ook niet. Als we een los ding moeten aansluiten kunnen we net zo goed een fatsoenlijke speakerset aansluiten.
Anders dan dat de Tweakers review doet suggereren is de bijgeleverde box geen normale sub ansich. Het is een apparaat dat het object waar hij op staat laat fungeren als trilingsobject, waardoor je normaal gesproken met een kleiner ding toch een groot geluid(effect) teweeg kunt brengen.

De standaard speakers zijn inderdaad niet heel best, maar bij welke laptop is dat wel? Ik denk dat je die sub gewoon moet zien als iets extra's... zodat je nog een beetje redelijke draagbare audio kunt meenemen ipv meteen te denken aan een losse set om aan te sluiten.

Persoonlijk vond ik het best goed klinken als ik dit vergelijk met laptop die niet zo'n los ding erbij leveren. Simpel het ding op een houten tafel zetten oid en het geluid wordt opmerkelijk versterkt.
Natuurlijk: de audiofiel komt niet aan zn trekken, mja... daarvoor koop je deze laptop lijkt mij ook niet. Het staat je dan ook vrij om een losse set aan te sluiten of deze laptop helemaal niet te kopen. :)
De speakers van de Asus N73SV zijn wat mij betreft ongeëvenaard! Ook B&O, dus die laptop biedt wel degelijk goed geluid. Ik was ook aardig teleurgesteld toen ik de N76 en N56 bij de MediaMarkt uitprobeerde. Mijn 'oude' N73 is dan toch beter!
Ik ben het hier zeker met je eens. Overigens neem ik geen vervorming waar bij mijn N56, maar over processing in de geluidskaart. Als je zelf aan het regelen gaat komt er een bijzonder goed geluid uit en ik heb het aansluiten van de "mini subwoofer" nooit een probleem gevonden, behalve dat het snoertje voor het mooie net te kort is in sommige gevallen.

Ik ben er blij mee en vrijwel iedereen die het hoort is onder de indruk want heel simpel, het is beter dan gemiddeld :)
Als je een nominatie krijgt met best buy en de prijs boven de 1000 euro ligt is een ssd toch wel noodzakelijk om voor die nominatie in aanmerking te komen.

Dat je de hdd zo kan vervangen is misschien iets dat sommige tweakers doen. De massa wil toch gewoon standaard een ssd in zijn laptop en zeker ook voor een laptop van over de 1000 euro.
Anoniem: 405779 @bbob12 mei 2014 08:15
"Massa" en "laptop van over de 1000 euro" passen niet in een zin.
Dat is ook weer zo een hoge toren mentaliteit, de "massa" koopt ook laptops van over de 1000 euro, kijk maar naar hoeveel mensen je ziet rondlopen met een macbook! Ga er maar vanuit dat het over grote deel van de mensen dat deze laptop koopt, niet weet hoe hij/zij een HDD met een SSD moet vervangen!
de "massa" koopt ook laptops van over de 1000 euro, kijk maar naar hoeveel mensen je ziet rondlopen met een macbook!
Jij hebt rare informatiebronnen om te bepalen wat de massa koopt :P
Volgens J.P. Morgan zaten in 2013 de meest verkochte notebooks (51%) in de prijscategorie 400-900 USD, waarvan de 'vetste' prijscategorie 500-600 USD goed voor 20% van de gehele laptopmarkt is.
Laptops boven de 1000 USD bedienen maar 15% van de markt.

Genoemde bedragen zijn in USD ex belastingen (maar de euro is dik 30% meer waard dan de USD).

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 22 juli 2024 14:51]

Anoniem: 528441 @maevian12 mei 2014 09:01
Uhm ik/wij hebben geen Macbook, door crisis is dat allemaal aardig duur geworden (en dat wordt nog wel eens vergeten)
Ik ook niet, we hadden het hier dan ook over de "massa" en mijn comment ging ook niet enkel over macbooks, maar soms lijkt het hier op tweakers dat als je het woord macbook of apple laat vallen, dat dit nog het enigste is wat de mensen horen...
Ik denk dat hij eerder doelt op studenten, daar loopt een aardig deel van rond met macbooks. Als ik een laptop zou kopen voor dat geld, werd het toch iets met betere specificaties, keuze te over als je verder dan Apple kijkt.

Voor mij persoonlijk is het hebben van last-gen apparatuur al een tijdje overgewaaid, wat ik nu heb voldoet nog altijd dus waarom geld uitgeven voor een gevoelsmatig minimaal verschil? Dan spaar ik mijn geld liever..

De ASUS uit de review is dan wel een mooi apparaat, maar er zitten nog wat haken en ogen aan als je enigzins thuis bent in de materie. Voor hetzelfde geld stel je zelf een custom laptop samen welke voor hetzelfde geld meer bied. En zonder onnodige features zoals die subwoofer erbij.
Anoniem: 405779 @maevian13 mei 2014 15:07
Je zegt wat anders. Het over grote deel van deze laptop kopers wilt een SSD. Maar dat is niet wat er staat. De massa koopt laptops tussen de €500 en €1000.
kun je dat op de een of andere manier onderbouwen?
Anoniem: 405779 @maevian14 mei 2014 09:55
"dat" is?
dat de massa laptops koopt tussen de 500 en 1000 euro
Anoniem: 405779 @maevian15 mei 2014 08:19
Kun jij jouw uitspraak

" de "massa" koopt ook laptops van over de 1000 euro,"

Onderbouwen?
Sowieso zit in jouw zinnetje veel tegenstrijdigheid tenzij we het over een 50/50 verdeling hebben. En ik weet wel zeker dat dat niet het geval is. Google even zou ik zeggen en je weet dat jouw statement een stuk verder van de waarheid zit dan de mijne.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 405779 op 22 juli 2024 14:51]

Volledig offtopic;

De laptop van over de 1000 euro had een hogere massa dan een gelijkgeprijsde gouden ring.
leuk hoor, dat onderscheid altijd tussen de "massa" en tweakers. De massa bestaat niet. De meeste mensen weten niet wat een ssd is en wat het doet. Mensen die een laptop kopen van €1000 weten vaak wel wat ze willen, al dan niet per se in de vorm van specificaties. Vaak doet deze groep meer vooronderzoek. Deze willen dan vaker wel een ssd. Toch weten ze vaak ook prima dat harde schijf en werkgeheugen aan te passen zijn en hebben ze wel ergens een kennis die dat voor ze kan doen. Er zijn hier op tweakers wat te veel aannames over de "massa",
En bovenstaande gegevens komen uit welk onderzoek? Het lijkt er namelijk op dat jezelf hier ook gewoon een aanname doet over hoe mensen een laptop kopen.
Het zijn mijn ervaringen als verkoper in een bepaalde schreeuwerige winkel, dochtertje van die rooie. Ik wil alleen maar aangeven dat ik denk dat het iets ingewikkelder is dan de "tweakers" enerzijds en de "massa" anderzijds.
langzame wifi + ontbreken van SSD .... dus is het geen goede allround desktop vervangen :F

//edit; SSD is heden dag standaard, en prestatie voordeel is zeeer signifant; dus een vereist imho

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 14:51]

Ik probeer de kwaliteit van deze laptop niet goed te praten hoor, want voor mij is het ook zeker géén allrounder, maar de twee zaken die jij noemt zijn voor een desktop natuurlijk niet van levensbelang.

Een belangrijk punt van een desktopvervanger is dat hij het grootste deel van de tijd op dezelfde plek in een omgeving zal staan, bijvoorbeeld op een bureau waar de 1Gbs ethernet aansluiting goed van pas komt. Je hebt dan de betrouwbaarheid en snelheid van bedraad internet. Wifi zou belangrijker zijn bij een mobielere notebook waarmee je vaak onderweg bent in steeds wisselende omgevingen.

Je tweede punt snap ik, maar opnieuw is een SSD wel van minder belang dan bij een mobiele laptop. In een vaste omgeving heb je vaak langer de tijd bijvoorbeeld om de laptop te laten opstarten. Terwijl je bij een mobiele laptop toch al gehaaster bent en sneller wilt werken. Een SSD is dan niet meer weg te denken. Als desktopvervanger daarentegen, is het nog wel te doen zonder SSD. Nogmaals, ik wil deze Asus niet goed praten, want ik vind hem zwaar overpriced als je kijkt naar concurrenten, maar als desktopvervanger vind ik een SSD nou niet echt een must. Aan de andere kant; Ik zou zelf niet meer zonder SSD kunnen werken, en voor een laptop met deze prijs mag je ook zeker wel een SSD verwachten, al dan niet zo'n hybrid ~24GB SSD.
Voor dit geld kun je sowieso beter een msi ge70 of ge60 halen heb je en een gtx765 en hij is nog is goedkoper ook. er is ook nog is plek voor 2 msata ssd's.
In het verleden heb ik wat tegenvallende ervaringen met MSI gehad omtrent de bouwkwaliteit. Is dit nog altijd het geval bij MSI? Als dat zo is, dan vind ik dat geen goede vervanging voor deze Asus.
Ik heb een halfjaar terug een laptop gekocht en deze serie van Asus stond toen ook op mijn shortlist. Uiteindelijk een Lenovo Y510p gekocht met twee GF 755m's in SLI, vanwege mijn jarenlange goede ervaringen met hun Thinkpads (alleen in die zakelijke lijn kon ik niet slagen).

Maar wat ik in die zoektocht wel heb gemerkt is dat er eigenlijk geen perfecte laptop bestaat in dat prijssegment. Ze hebben allemaal hun probleempjes en je moet voor jezelf uitvinden met welke problemen je kunt leven.
Uit mijn ervaring hoef je ook geen Asus te kopen voor hun goede bouwkwaliteit. Zelf ook een ultrabook van ze. Altijd netjes mee omgegaan(in meegeleverde hoesje enzo). Zitten deuken in het alu. Daarnaast de aansluiting op het stroom ook klein breukje in waardoor hij soms zomaar uit het niks uitvalt. Proberen te laten repareren maar dan is het al snel je eigen schuld. Dus voor bouwkwaliteit en service hoef je ook niet bij asus te zijn.

OT zou er ook niet meer aan moeten denken om een laptop te hebben zonder SSD ook een pc zonder SSD lijkt me niks. Aan mij is deze niet besteed.
Mijn msi laptop doet het nog perfect en er zijn weinig dingen om over te klagen. Hij Is redelijk sterk en rond het toetsenbord van aluminium. Verder is get een van de beste bang voor je buck laptop voor gamen. Zover ik weet dan.
Wat een onzin zeg. Kijk voor de grap eens naar andere 1000 euro kostende laptops. Je kan niet alles verwachten voor die prijs, de rest van de vaste hardware is gewoon goed en redelijk highend (i7+GT750M).

Als je een zakelijk uitziende (strakke) laptop nodig hebt, dan kom je al gauw op deze Asus uit, of bijvoorbeeld de N56 dat de voorganger was. De MSI en bijv. Lenovo lijn hebben wel betere specificaties, maar zijn nou niet echt charmant als ermee bij vreemde bedrijven aan tafel schuift, vanwege de vormpjes en kleurtjes.
Mijn zus heeft daarom de N56 een half jaar geleden gekocht, die met een beetje tactisch inkopen rond de 1100 euro klaar was... voor een laptop met i7, 250GB SSD (die ze al had), 1TB interne schijf en 16GB RAM. Een behoorlijk ding, dat wel dus tactisch gekocht is (incl. alle geupgrade componenten), maar al met al niet extreem duur. Haar vorige was een "dekstopvervanger" van normaal 2500 euro en deze nieuwe is zelfs met de originele hardware bakken sneller. Dat zal ook zo zijn met deze N550.

Dus nee, voor die klasse hoeft het niet perse een SSD te hebben... dat je het zou verwachten is een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 22 juli 2024 14:51]

Als mensen "slechts" 256 gb zien staan bij de specificaties en bij een andere laptop 1000gb, dan kiezen veel mensen voor het hogere getalletje.
Het is gewoon marketing.
Ja oké, maar wat doet dat feit er toe of deze laptop wel of niet in de klasse valt van "best buy"? want daar ging het oorspronkelijk over. Dat met die specsgeile mensen heb je met al het spul wel, of het nou laptops, videokaarten, camera's of auto's zijn.

De laptop waarover ik het heb had oorspronkelijk overigens een 500GB schijf. Door even snel te upgraden is het nu een snelle en heel complete laptop geworden.
Het enige wat dan matig is, is de grafische kaart... wat je ook ziet bij de N550JV. Ook de accucapaciteit is niet bijzonder groot. Nou ja, voor die totaalprijs kan je daar dan nog weinig over zeggen. Een 4-5jaar terug kreeg je voor hetzelfde geld alleen een mainstream laptop met onboard (magere budget) grafische kaart. Voor de lege accu kan je hem natuurlijk altijd nog aansluiten op het net... ik denk immers dat de mensen die echt de max eruit willen halen sowieso meer vanaf het net werken dan enkel op de accu.

Wat dat betreft kan je tegenwoordig veel hardware kopen voor hetzelfde geld... een i7 van nu, was 4-5 jaar terug een hele snelle dual core of een vrij zeldzame mobiele quadcore... die helemaal niet zo mainstream waren dan de i7 hedendaags, zoals deze 4700HQ. Wat dat betreft zijn we ook wel verwend geraakt om nu te zeggen dat het te duur is voor wat je krijgt... al is goedkoper altijd beter natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 22 juli 2024 14:51]

Allemaal mooi gezegd, maar ik zie niet veel laptops te koop voor hetzelfde geld met dezelfde hardware, een goed scherm, goede bouwkwaliteit en een SSD.
Lezen en zelf even kijken is moeilijk vandaag? hmm :?

Zie hier dan maar: klik

Allemaal rond de 1000 euro met quadcore i7, scherm >full HD, meer dan 4GB RAM en een redelijke HDD.

Pak nu de goedkoopste en maak een wenslijst:
Dan kom ik hier op uit: klik
Vrijwel dezelfde hardware (i7 quad+GT750M), goed scherm (full HD, IPS en mat), goede bouwkwaliteit, een SSD (Crucial M500 120GB), 16GB 1600MHz RAM en nog een extra 1TB schijf. Zo moeilijk is dat niet en doet bovendien vrij weinig onder de N550. Doet zelfs niks onder als je de N550 stock zult kopen en er niets aan veranderd.
Precies wat ik dus zei. Er is geen laptop van onder de €1.000 met een SSD. Ik vroeg niet om een laptop waar je een SSD in kon zetten, opzettelijk niet. Ik ken de mogelijkheden. Niet iedereen kent deze overigens. Dat is precies mijn punt.

En deze Asus kost €918? Dat maakt ruimte voor een redelijke 240GB SSD bij verkoop van de HDD. De enige concurrent wordt dan deze. Dat maakt deze Asus zeker niet duur met slechts één concurrent.
Haha goed zo! Ja je hebt wel een punt, maar ik denk dat het gewoon (nog) niet kan voor de prijs. Reken maar uit, een i7 kost al gauw 300 euro... dat is al 33% van de totaalprijs. Doe de behoorlijke graka er nog eens bij, dat zal allicht ook al snel 200 zijn, nog wat RAM erbij dat er standaard inzit (60-80 euro, voor 6 resp. 8GB), IPS mat & full HD scherm kost ook al snel 120-150 euro, een 500GB HDD kost rond de 40 euro. Dat is al t.w.v. 720-770 euro. Dan hebben ze nog 150-200 voor de rest: behuizing, koeling, BR speler of DVD brander, moederbord, accu, oplader/adapter, toetsenbord en trackpad... + nog een beetje winst. Blijft simpelweg niet heel veel over voor een SSD.

En wat je zegt, in deze is de Asus niet eens extreem duur. Wel frappant vind ik het aanzienlijke verschil tussen de N550 en de N56, wat toch minstens >100 euro is, afhankelijk van het model. Het enige is de CPU (Haswell), accucapaciteit (3Wh meer) en/of wel/niet aanwezigheid van een touchscreen. Je mag jezelf afvragen of dit de >100 euro waard is, of dat je daar inderdaad beter een 240-256GB SSD voor kunt kopen.

Voor mijn gevoel kan je met laptops altijd het beste kijken naar wat er in zit dat je niet goed zelf kunt vervangen en of dit de prijs rechtvaardigt. Zoals het scherm, accu, aansluitingen, grafische kaart zijn dan dingen die je niet snel zult of kunt veranderen en zouden daarom dus een basis moeten zijn voor je laptopkeuze. CPU kan je evt. ook nog bijtellen, omdat je daar lang niet altijd goed bijkomt en omdat het aanbod vaak ook mager is.
Ik ben met je eens dat het jammer is dat het niet out-of-the-box compleet is, mja... een beetje handig persoon fixt dat zelf of weet iemand daarvoor te vinden om de gewenste combi te krijgen natuurlijk.
Een andere goede optie, die ook nog eens 200 euro goedkoper is, is een Acer (bijvoorbeeld de Acer Aspire V3 serie)

Eenvoudig in zwart, dezelfde specificaties, maar dan wel met 17" scherm (en nog een stukje zwaarder). Maar als dit toch al gfeen meeneem-laptop is, dan net zo goed een 17"model nemen. Als zakenman zou ik toch een ultrabook kiezen.
Voor het prijsverschil kun je mooi een 500Gb SSD aanschaffen. Op die manier heb je toch een hele nette multimedia laptop, een mooie desktopvervanger die toch makkelijk mee kan als het moet.
Als zakenman/vertegenwoordiger wel wellicht. Niet zo snel als je als techneut/grafisch designer bij bedrijven aan tafel schuift, waar ik dan op doelde. Tenminste ik kan me niet voorstellen dat ze je helemaal tof vinden als je met een kermisattractie aanschuift alleen omdat die dikke specs had voor minder geld en dan ff snel een schets maakt in Solidworks. Lijkt me dat je dat doet op een strakke laptop. De presentatie van het product maar ook zeker van jezelf komt dan toch iets beter uit de verf, ipv met een laptop met kleuren van de regenboog backlight en agressieve/speelse vormen van de behuizing zelf. ;)

Niet echt een andere optie vind ik als je naar de Acer's specificaties kijkt. Er zijn maar weinig van de Acer laptops hebben een quadcore i7 op een laptop van 15,6" of groter. Enkel dan deze, maar die heeft een GT710M kaart waarvan de tranen in je ogen schieten. Laat dat nou het één van de enige onderdelen zijn die je niet snel vervangt, omdat het aanbod niet groot is en de koeling passend/voldoende moet zijn. Of deze, wel quad maar toch alweer een eind duurder (60 euro) dan de N56 die ik ergens hierboven linkte.

Ach ja, uiteindelijk is er ook geen goed of fout aan het verhaal. Zoals altijd: je moet gewoon halen wat bij je doel past. In het geval van mijn voorbeeld komt de Asus dan simpelweg beter uit de verf voor het doel, strak, goedkoop, aardige specs, goed mee te nemen. Er zijn ook wel andere zakelijke mobiele workstation-achtige laptops (qua specs), maar die zijn vaak >1500+ euro. Te denken aan Thinkpads, HP Elitebooks, Dell Precisions, etc... Overigens niet echt vergelijkbaar met de laptop uit de review, alleen al omdat de prijs bijna het dubbele is.
Precies. Ik vind zelf het 17,3" scherm van mijn Acer heerlijk. Het is net wat fijner om op deze afmeting te werken. En dan vind ik dat ik met de 1080p resolutie al vaker dichter op het scherm kruip dan ik had gedacht, om details te zien (pixeldichtheid). Ik moet er niet aan denken om met deze resolutie op bijvoorbeeld een 13" apparaat te moeten werken.
Goede en krachtige review weer!
Maar er ontgaat mij iets, deze laptop word als een mogelijke "allround-desktopvervanger" genoemd, en ik moet zeggen dat het redelijk goed in de buurt komt, echter wordt het gewicht als min punt genoemd "Geen meeneemlaptop door hoog gewicht"... Ben ik niet helemaal mee eens, je kan niet verwachten dat hij even veel weegt als Macbook air, zo kan ik nog 10 minpunten opnoemen. Wij hebben hier in onze bedrijf alleen mensen lopen met 6540, 6530 etc en ik heb niemand ooit horen klagen over het gewicht ( ~2,56 /60)

Mvg
Ik heb de N53, een voorganger en meenemen is lastig (ga uit dat de grote ongeveer hetzelfde is).
Niet zozeer vanwege de grote en gewicht van de laptop maar vooral vanwege het achterlijk formaat van de lader.

overigens is de N53 ook niet geschikt voor meenemen vanwege de slechte kwaliteit, het oplaadbord binnen is al 4 keer kapot gegaan (in 3 jaar) vanwege het vele in uit pluggen van de stroomkabel. Een bekend puntje van de n53 dus zal met deze ondertussen wel opgelost zijn.

Al met al moet de N55 aardig verbeterd zijn wil het een meeneem laptop geworden zijn.

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 22 juli 2024 14:51]

Ik heb zodanig slechte ervaringen gehad met mijn splinternieuwe N550JV dat ik hem uit frustratie na twee reparaties direct heb verkocht. Service van Asus is extreem slecht in mijn ogen.

En de wifi kaart kan je bij ontvangst direct vervangen. Die is erg onbetrouwbaar.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 22 juli 2024 14:51]

Zelf heb ik deze ervaringen gehad met een K56 van Asus. Vrijwel dezelfde behuizing.

Mijn exemplaar had last van throttling (en niet te zuinig ook) tijdens het spelen van games en daarnaast moest ook de DC in aansluiting worden vervangen omdat die door hitteopbouw en het in- en uitpluggen inderdaad ook gewoon gedeeltelijk was gesmolten en losgekomen van het bordje.

Vreemd dat er in deze review niets over gemeld wordt, want vooral die DC in was echt een veel voorkomend probleem. Opgelost dus? Je moet het maar aannemen...
Die K-serie is berucht om onder andere zijn falende DC jacks, ik heb die op mijn werk destijds enorm vaak RMA moeten sturen voor dit probleem. Asus K-series vermijd ik sowieso ook als de pest, de kwaliteit van de N-series ligt wel iets hoger voor mijn gevoel.

Probleem blijft ComServe die de reparaties uitvoert, het kan goed gaan maar ook super slecht. En als het eenmaal slecht gaat kom je in een heel vervelend traject terecht.

De N550JV throttlet er overigens ook op los, Battlefield 3 kon ik er in elk geval niet op spelen zonder lagstoten als gevolg van de throttling. Ik heb nu een Lenovo Y500, en in geen enkele game komt dit probleem voor.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 22 juli 2024 14:51]

Mee eens, maar dat is persoonlijk, mijn vriendin bestempelde de laptop als licht haha. Ik vind het zelf ook meevallen heb er geen problemen mee.
je kan wel verwachten dat hij evenveel weegt als een macbook pro of een xps 15, twee laptops die zeker even krachtig zijn als de asus (oké, is een andere prijs categorie, maar ik heb het hier puur over power/portability)
Ik vind het helemaal geen goede review. Ik heb een beetje het gevoel dat deze snel in elkaar is gezet omdat Asus een notebook heeft opgestuurd. Zeker als je deze review vergelijkt met het juweeltje dat door een van onze mede tweakers is geschreven. De meerwaarde van deze review boven die door Meulendijks89 is geschreven in nihil....
Ik vind 2.6 kilo ook wel meevallen inderdaad. Maar de review is misschien toch een beetje kort door de bocht voor een hoop mensen om een investering van 1000 euro op baseren en bijna elke tweaker koopt wel eens een laptop. Zou lees ik onder in de comments dat de opvolger er al aan komt, dat had er wel bij mogen staan. Dus hier zou tweakers.net wel iets meer zorg mogen dragen.

Wel jammer dat ze er zo'n crappy wifi kaartje in stoppen, terwijl een Intel kaarten waarschijnlijk nauwelijks duurder is..

[Reactie gewijzigd door Mr_gadget op 22 juli 2024 14:51]

Het is een desktopvervanger maar het is geen meeneemlaptop 8)7

Ze hadden natuurlijk wat aan het gewicht kunnen doen door de hdd te vervangen met een SSD. En de dvd drive er uit halen en vervangen met wat meer batterij. Als je de laptop toch niet gaat meenemen dan kun je net zo goed een desktop kopen.

Ook dacht ik even toen het over het geluid ging, dat ze de speakertjes eruit hadden gesloopt. Dit zou ook ruimte en gewicht schelen. Als ik een film kijk via HDMI gaat het geluid via mijn tv. Als ik een spel speel heb ik een koptelefoon op. Ik gebruik het geluid van mijn laptop eigenlijk nooit. Lever dan (draadloze) oordopjes of zo.

Maar goed. Voor mensen die spelletjes willen spelen op hun laptop maar deze niet mee willen nemen is dit een mooie laptop. 8)7

Edit:
Voor reacties hieronder,. Ik begrijp dat je hem mee kan nemen. Maar om hem een desktopvervanger te noemen en dan er bij te vermelden dat het geen meeneemlaptop is vind ik wel een rare tegenstelling. Zeg dan dat het een nadeel is dat hij aan de zware kant is.

[Reactie gewijzigd door Macshack op 22 juli 2024 14:51]

"En de dvd drive er uit halen en vervangen met wat meer batterij..."

Hoe werkt dat dan?
Zoals Apple dat heeft gedaan met zijn MacBooks. Doordat ze de DVD speler eruit hebben gehaald hielden ze meer plek over voor hun battery packs. Aangezien deze batterij niet al te denderend is, kan hij wel wat extra gebruiken.
Ik snap dat een bedrijf die optie heeft, maar kun je dit als consument zelf ook toepassen was waar ik nieuwsgierig naar was.
Bestaan er modules die je in de plaats kan zetten van een DVD drive die je accu capaciteit vergroten?
Ik denk niet dat je je SATA-poort kan gebruiken voor stroomtoevoer.
Voor zover ik weet heeft alleen dell met bepaalde modellen deze mogelijkheid. Ze gebruiken ook een andere connector dan de slimline sata. Ook misschien wel logisch natuurlijk.
Als je op verschillende locaties moet kunnen werken kan je niet zoveel met een desktop.
Ik ben het helemaal met je eens!
Maar als mensen een laptop zoeken die ze niet of (wel) meenemen lijkt mij de Lenovo y510 een betere keus meer performance voor de zelfde prijs (755M in sli opstellilng) maar deze is ook aardig aan het gewicht.
Laptop is goed mee te nemen hoor, ik neem hem zovaak mee en heb er geen problemen mee, maar het is natuurlijk geen Apple laptop zoals die Air.
Ik neem nog steeds elke dag mijn N76VB mee naar school, prima te doen met een goede rugzak hoor.
Het is geen laptop die je dagelijks wilt meesleuren in je rugzak, maar als je vaak moet werken op verschillende locaties, die je doet met de auto, hoeft het gewicht niet zo een probleem te zijn
Blijf me af en toe verbazen dat Tweakers in reviews van test naar test andere laptops gebruikt.
Wat deed de MacbookPro erbij in de eerste test en waarom niet daarna?

Waarschijnlijk omdat die test niet gedaan zijn met dat model, en het vergelijk met de andere windows laptops is veel interessanter uiteraard. Een vergelijk consequent met drie andere modellen zou ik liever zien. Van de zelfde prijs klasse natuurlijk.

Verder, erg mooie review. In de winkel merken we echter wel dat de prijs wat hoog is voor veel mensen die kijken voor de "betere" huis, tuin en keuken e-mail bak. Voor de gamers onder ons publiek is de Lenovo Y500 serie dan weer erg populair. Lastig segment voor Asus.

Op een side note en persoonlijke ervaring met de laptop.
Mijn schoonmoeder heeft hem ook gekocht. Iets met demo model en leuke prijs. Tot nu toe is ie niet erg betrouwbaar gebleken.
AuteurPiweD Redacteur @dmvdberg12 mei 2014 08:54
Daar is voor gekozen omdat de eerste tabel een indruk van de prestaties van de videokaart moet geven. In de twee volgende tabellen, die over accuduur gaan, is gekozen voor laptops met dezelfde schermdiagonaal.
Dan blijf ik er bij dat ik liever een direct vergelijk zie tussen laptops uit de zelfde prijsklasse.
AuteurPiweD Redacteur @dmvdberg12 mei 2014 09:05
Tsja, dat is weer lastig omdat we redelijk veel laptops van rond de 1000 euro hebben getest en dat zijn voornamelijk ultrabooks en dan krijg je hele scheve vergelijkingen :X
Maar een Macbook Pro nemen, die totaal niet gericht is op gamen, veel duurder is, daar Windows op installeren en die gaan meenemen in de vergelijking is geen scheve vergelijking?

En vervolgens het sterke punt van diezelfde laptop negeren in de volgende test maakt de vergelijking niet nog schever?

Prima om een MBP in de vergelijking mee te nemen, maar doe dit dan wel consequent en eerlijk, dus ook op OSX. Willen jullie dit niet, laat hem dan gewoon weg, want zo slaat het nergens op.

Dat is ongeveer hetzelfde als een VW Polo testen en dan bij verbruik er een Ferrari naast zetten en bij snelheid een fiets... Zo kom je wel tot een "goed" rating ja..

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 22 juli 2024 14:51]

Nogmaals, de tabel is bedoeld om een indruk te geven van de grafische prestaties van de GT 750M in de N550.
De MacBook Pro staat daar niet om afgezeken te worden, hij staat daar alleen om te laten zien hoe één onderdeel, de gpu, zich ten opzichte van de gpu van de N550 verhoudt.

Dat er voor een MacBook Pro gekozen is heeft ermee te maken dat dit een van de weinig laptops is waarop we ook gamebenchmarks gedraaid hebben, omdat de gpu ook krachtig genoeg is. Als we de tijd en mankracht hadden om alle 15,6"-laptops van rond de 1000 euro te testen en te benchmarken, dan waren we natuurlijk voor passender vergelijkingsmateriaal gegaan, maar dat is simpelweg niet voorhanden.

De MacBook Pro is verder niet meegenomen in de accutest, omdat dat mijns inziens niets toevoegt. Een mbp is ongeveer 2x zo duur en is juist gemaakt als workstation met lange accuduur, terwijl de N550 meer een multimedialaptop is, die bij de meeste mensen de keukentafel niet vaak zal verlaten. Bij de tabel van de accutest is dan ook gekeken naar andere 15,6"-laptops, met Windows en een redelijk vergelijkbare accucapaciteit.

Bottom line: Het is niet zo dat achter iedere tabel de bedoeling zit om een aantal perfect vergelijkbare producten in een rangorde van goed naar slecht te zetten. Soms wordt er één onderdeel vergeleken, soms wordt er naar de laptop als geheel gekeken. In komende laptopreviews kan ik dat wellicht duidelijker naar voren laten komen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.