Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Het tweede leven van 2g

De mobiele netwerken van Nederland (1)

31-03-2014 • 08:00

182

Multipage-opmaak

Inleiding: gsm voor altijd

2gHet is 1994, Prodigy scoort een grote hit met No Good en de eerste film op basis van Star Trek: The Next Generation komt uit. Brazilië schakelt Nederland uit in de kwartfinale van het WK Voetbal en - nog belangrijker - KPN schakelt die zomer Nederlands eerste digitale mobiele netwerk in: gsm.

De krant Trouw omschreef bij die gelegenheid welke revolutie digitale mobiele netwerken en de bijbehorende telefoons zouden kunnen veroorzaken. "Voor SMS moet de GSM-telefoon een klein schermpje bevatten waarop de tekst kan worden ingetoetst en gelezen. Dit geeft al aan dat de digitale mobiele telefoon de kiem in zich heeft van een draagbare computer en telefoon ineen. De revolutie in de computerwereld van de afgelopen vijftien jaar kan door de digitalisering nu ook daadwerkelijk overslaan naar de mobiele telecommunicatie."

Een abonnement kostte toen 77 gulden per maand en een minuut bellen kostte 90 cent. Voor wie is vergeten hoe om te rekenen: dat is ongeveer 35 euro per maand voor het abonnement en iets meer dan 40 cent per minuut voor het bellen - als je de inflatie niet meerekent.

Gsm, het heet ook wel 2g, lijkt nu zwaar verouderd. De maximale doorvoersnelheid van de internetverbinding over 2g is 384kbit/s en veel mensen gebruiken het trage netwerk vooral nog om te bellen of te sms'en, hoewel zelfs dat niet meer nodig is. Een paar jaar geleden sijpelden daarom de eerste berichten door dat providers op termijn zouden willen stoppen met 2g als 4g er eenmaal zou zijn.

Maar nu is 4g er, dus gaat het 2g-netwerk uit? Daar lijkt het niet op. Sterker nog: 2g krijgt een tweede leven, waarbij er meer gebruikers en meer gebruik zullen zijn dan ooit tevoren. Hoe is die ommezwaai gekomen en waarom is 2g ineens weer zo belangrijk geworden?

Dit verhaal is het eerste in een reeks over de Nederlandse mobiele netwerken. Tweakers sprak met mensen die de netwerken beheren en beslissingen nemen bij de drie grote providers, KPN, Vodafone en T-Mobile. Zij leggen uit wat er schuilgaat achter de streepjes of bolletjes die je telefoon boven in beeld weergeeft en wat de toekomst zal brengen voor de mobiele netwerken in Nederland.

Zendmast

Hoe het mobiele net werkt

Internet is tot nu toe een dubbele revolutie gebleken; in de eerste fase ging het vooral om computers, veelal kasten met monitors, muizen en toetsenborden, die door middel van snoeren met de muur waren verbonden. We zitten nu midden in de veel belangrijkere tweede fase van die revolutie: het mobiele internet.

Datzelfde internet is er nu altijd, op elke plek die we willen, en brengt ons in contact met alles wat we willen. Dat is hier al een omwenteling, maar voor veel mensen in ontwikkelingslanden is het de grootste technologische vooruitgang in hun leven; het mobiele internet is het eerste en enige internet dat velen van hen kennen.

Mobiele netwerken zijn in feite niets meer dan vaste netwerken met mobiele opstelpunten

Als je veertig jaar zou teruggaan in de tijd en voorbijgangers zou uitleggen dat je op een willekeurige plek op straat vrijwel iedereen aan de andere kant van de wereld op datzelfde moment kunt oproepen, zien en spreken, zouden ze je voor gek verklaren of op zijn minst denken dat je stevig aan de drugs zit. Wat mogelijk is geworden dankzij internet, mobiele netwerken en apparatuur als smartphones, is een van de grote technologische wonderen van onze tijd.

Hoe werken die netwerken eigenlijk? De netwerken die we omschrijven als 'mobiele netwerken' zijn in feite niets meer dan vaste netwerken met mobiele opstelpunten, een beetje zoals wifi thuis. Van de weg die een signaal aflegt, gaat het overgrote deel over vaste netwerken.

ZendmastEen signaal, bijvoorbeeld een pushnotificatie naar je telefoon, komt het netwerk vermoedelijk binnen via een van de vele onderzeese kabels die Nederland met de rest van de wereld verbinden. Vervolgens gaat het over de vaste kabels van de provider, meestal een glasvezelverbinding, naar de mast toe. Als de mast of masten waarmee je telefoon is verbonden geen glasvezel hebben, gaat het vaak via een straalverbinding vanaf een andere mast, dus al via de lucht. Vaak gaat het signaal echter pas het laatste stukje draadloos, van de mast naar de telefoon. In die zin is het dus niet wezenlijk anders dan een wifi-verbinding, waarbij de data ook pas het stukje vanaf de router naar de apparatuur door de lucht aflegt.

De telefoon en de zendmast communiceren op bepaalde frequenties, dus met golven van een bepaalde lengte. Elke provider heeft blokken met frequenties toegewezen gekregen tijdens veilingen van de overheid, en telefoons moeten antennes en hardware hebben om signalen op die frequenties te kunnen zenden, ontvangen en decoderen.

Mobiele netwerken verschillen in een belangrijk opzicht van andere soorten netwerken, zoals fm-radio of zelfs internetdiensten als wifi; masten moeten het signaal aan elkaar kunnen overdragen. Als dat niet zo was, zou iemand die vanuit de auto belt, bijna elke minuut opnieuw moeten bellen, omdat hij het dekkingsgebied van een bepaalde mast uit- en het gebied van een andere mast inrijdt.

Mobiele netwerken

2g: langzaam, maar betrouwbaar

Gsm was de eerste standaard die providers gebruikten om fijnmazig landelijk dekkende netwerken te bouwen en de kans is levensgroot dat jouw eerste telefoon via dit 2g-netwerk werkte. De gsm-standaard kwam tot stand op initiatief van de Groupe Special Mobile, waar ook de afkorting vandaan komt. Deze groep, met daarin onder meer de voorloper van KPN en diverse andere Europese providers, sprak deze standaard af om het mogelijk te maken dat telefoons in meer landen dan alleen het thuisland werken.

Gsm werkte eerst alleen met spraak, maar later kwam daar gprs bij: general packet radio service. Deze 'laag' over gsm maakte, langzaam, dataverkeer mogelijk. Nog later gingen veel providers over op edge: enhanced data rates for gsm evolution. Edge maakt het mogelijk om data met een maximale snelheid van 384kbit/s over een gsm-netwerk te pompen, veel sneller dan gprs. Inmiddels zijn 3g en 4g vele malen sneller.

Hockeystick

Misschien zie je 2g of edge nog maar zelden in de statusbalk van je telefoon, maar het is ongelofelijk belangrijk in het dagelijks leven. Onderlinge communicatie van trams, de borden boven de weg met hoeveel file er staat op een route en zelfs sommige apparatuur voor pinautomaten in winkels werken op 2g. Als alle providers morgen 2g zouden uitzetten, zou het maatschappelijk leven deels stil komen te liggen.

Ook veel nieuwe apparatuur krijgt nog louter een 2g-verbinding, zegt Jacob Groote, die als vice president mobile operations bij KPN de kwaliteit van het netwerk beheert. "Slimme energiemeters werken bijvoorbeeld via 2g, maar ook auto's met simkaart met lokalisatiefunctie en men denkt er ook over om containers te traceren via een 2g-verbinding. Daarnaast werken de borden boven de weg met realtime-file-informatie met 2g, net als bussen van Connexxion. Die toepassingen hebben niet veel data nodig. Je stuurt een paar lettertjes over via 2g en dan staat het daar een tijdje. Dan is 2g snel genoeg."

Matthias Sauder, head network bij Vodafone, ziet dezelfde ontwikkeling. "Het gebruik ontwikkelt zich echt als een hockeystick. Een paar jaar geleden gebeurde dat nog niet zoveel en ineens is dat een stuk meer geworden. Dat is echt een opvallende ontwikkeling."

Welk netwerk gaat uit?

Enkele jaren geleden sprak KPN openlijk over de mogelijkheid om 2g op termijn uit te zetten, maar nu is dat lang niet zeker meer. "Het is het onderwerp van studies die wij nu aan het doen zijn", zegt Groote. "Ik spreek erover met buitenlandse collega's en leveranciers, en overal zie ik steeds meer het idee rijzen om in plaats van 2g het 3g-netwerk op termijn uit te zetten. Het is een gevoel dat leeft in de markt, maar wij weten nog niet wat we gaan doen."

Overal zie ik steeds meer het idee rijzen om het 3g-netwerk op termijn uit te zetten

Waarom werken al die toepassingen die over 2g lopen niet via 3g? Groote: "Die modems zijn vaak veel duurder in aanschaf. Bovendien is 3g een technologie waarbij je vaak onder vuur kan komen te liggen van patent-trolls. Voordat al die toepassingen over zijn op 4g, duurt nog jaren. Tot die tijd is 2g enorm belangrijk."

Vodafone is er ook nog niet uit. "Er gaat iets veranderen en iedereen gaat zijn positie in de komende jaren bepalen", zegt Sauder. "Niemand kan de vraag beantwoorden wat er precies gaat gebeuren op dat gebied."

T-Mobile zet geen van de netwerken uit, zegt Richard Marijs, die als technology strateeg zijn werk heeft gemaakt van het voorbereiden van beslissingen over het netwerk. "Je kunt praten over drie netwerken, maar het is eigenlijk nu een mobiel netwerk met drie technologieën. Met onze apparatuur kunnen we per dag een technologie per mast aan- of uitzetten. Niet dat we dat gaan doen, maar het zegt iets over hoe flexibel het is geworden. Misschien zetten we frequenties die we nu gebruiken voor 2g of 3g op een later moment wel in voor 4g, zoals we al hebben gedaan met gsm op de 1800MHz-band, maar we denken nu nog niet aan het volledig uitschakelen van een van de technologieën."

Dat de providers zo makkelijk kunnen schakelen tussen de diverse netwerken, komt door een nieuwe generatie netwerkapparatuur. Deze zogenoemde SingleRAN-apparatuur kan schakelen tussen 2g, 3g en 4g op alle beschikbare frequenties. Alle providers gebruiken die bij de vernieuwing van hun netwerken; alle drie zijn ze ook bezig met grote operaties om alle apparatuur in het netwerk te vervangen.

SingleRan uitleg

Tot slot

Met verschillende generaties mobiele netwerken in de lucht is het logisch om te denken dat de oudste generatie er als eerste uitgaat, maar vanzelfsprekend is dat niet. Zeker nu recente slimme energiemeters, auto's en andere toepassingen werken met 2g in plaats van 3g, is het snel uit de lucht halen van het eerste digitale mobiele netwerk voor providers geen optie.

Weinigen hebben zien aankomen dat de snelle telecomindustrie zo'n ouderwetse technologie nog lang in de lucht zou houden. 2g dankt zijn tweede leven vooral aan de goedkope apparatuur, de betrouwbare werking en het gebrek aan alternatieven. Het is geen nostalgie, maar simpelweg de beste optie voor toepassingen als borden boven de snelweg, in bussen en in treinstations.

Voor 3g ziet de toekomst er minder florissant uit. Providers hebben de 3g-netwerken onlangs nog één keer fors verbeterd, zowel wat bereik als wat snelheid betreft, maar de kans bestaat dat dit de laatste ronde was waarin 3g zoveel aandacht kreeg. Op de lange termijn is 3g vermoedelijk het minst gebruikte en minst aantrekkelijke netwerk. Het is een kwestie van wachten totdat providers het uit de lucht halen van dat netwerk durven aankondigen.

In de volgende aflevering van deze serie gaat het over bereik en snelheid. Veel mensen hebben nog altijd thuis of in de buurt van hun huis weinig tot geen bereik, terwijl mobiel internet op stations en andere drukke plekken niet altijd even goed werkt. We bespreken nieuwe technologie en apparatuur om een beter bereik en meer capaciteit mogelijk te maken, maar gaat dat het verschil maken waarop veel mensen hopen?

Reacties (182)

182
178
107
11
1
57
Wijzig sortering
Belangrijk punt wat niet aangehaald wordt: 3G is wel veel beter versleuteld dan 2G, toch?

Verder wel fijn dat 2G blijft bestaan, er zijn ook veel alarm-systemen die werken met 2G bijvoorbeeld. Dat je een sms/belletje krijgt als er beweging gedetecteerd wordt in je huis dus.

[Reactie gewijzigd door woekele op 23 juli 2024 00:54]

Een toevoeging over encryptie ed was zeker geen slechte toevoeging geweest. Allicht een volgende editie?
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Nanax31 maart 2014 09:31
De A5/1-encryptie is idd gekraakt (die is ook met opzet zwak gemaakt door de Britse overheid destijds), maar nieuwere vormen van versleuteling doen het een stuk beter. Ik ben door de stukken van de ontdekker van de kwetsbaarheden gegaan (Karsten Nohl) en in NL hebben we de zwakke beveiliging niet meer.
Uiteindelijk is de encryptie op de mobiele telefoonnetwerken natuurlijk een wassen neus, aangezien we inmiddels weten dat GCHQ en de NSA sowieso alles vast kunnen leggen en dit ook gewoon doen.

Ik begrijp dat encryptie belangrijk is om ervoor te zorgen dat jan en alleman er geen toegang toe hebben, tot zover is het belangrijk. Maar het blijft een dubbel gevoel als de eigen overheid bijna (naja, misschien kun je 'bijna' zelfs weghalen) crimineel omgaat met je telefoongegevens..
Als het gaat om privacy wel, maar om georganiseerde misdaad, of die nauwelijks voorkomende "terreuraanslagen" niet.
Ik noem maar wat: bedrijfsspionage? Da's waarschijnlijk gemiddeld een groter risico dan die andere zaken in Nederland...
De A5/2 is de verzwakte encryptie en die is uit gezet.
A5/1 staat nog steeds aan. Als je telefoon, SIM kaart en netwerk het aankunnnen kan je dezelfde encryptie gebruiken als UMTS. Anders gebruik je A5/1
Maar als je nagaat dat de NSA e.d. gewoon de kabels aftappen heeft dat minder nut of ligt dat aan mij?
ja daar zat ik idd ook aan te denken. 2g heeft een nogal brakke beveiliging, waardoor het al jaren mogelijk is om MitM aanvallen te doen en informatie te onderscheppen, of vermoedelijk ook om valse data te versturen. Nu zou ik niet direct weten waarom dat crimineel interessant zou zijn, maar er is ongetwijfeld iemand die hier gebruik van kan maken.
Anoniem: 449164 @foppe-jan31 maart 2014 16:55
Maar als je hoort wat voor bedrijven hier allemaal gebruik van maken... Ik denk dat het dan toch wel redelijk goed beveiligd moet zijn.
jep, soortgelijk voor diefstal motoren, boten, e.g. http://www.howdoifindmy.nl/gps-tracker-shop

goed artikel verder
Helaas is dat ook achterhaald, een beetje pro-dief heeft een jammingdevice bij zich

http://www.ebay.com/itm/6...nal-blocker-/251487560617
Data over 2G kon ook al via CSD en HSCSD, deze technieken werden voor GPRS ingezet om data uit te wisselen over het GSM netwerk. In dit artikel wordt gesuggereerd dat GPRS hiervoor de eerste techniek was, maar dat is niet juist. Zoals CSD als HSCSD bestonden beide al veel eerder dan GPRS.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Plofkotje31 maart 2014 09:39
Dat klopt, maar er staat nergens dat gprs de eerste technologie was voor data over 2g. Ik snap je punt, ga even kijken of ik het nog ergens toe kan voegen :)
Mjah, het is een beetje raar geformuleerd vanwege "GSM werkte eerst alleen met spraak" wat ervoor staat, maar prima ;)
Waar het fout gaat is de aanname dat 2G begon met spraak. GSM is vanaf het begin digitaal en ondersteunde altijd al CSD en Fax. Dat zijn simpele protocollen waarvan de implementatie geen moeite kostte (toch al digitaal) maar het GSM netwerk wel een vroege meerwaarde gaven boven het analoge netwerk (NMT in Nederland)
"Data over 2G kon ook al via CSD en HSCSD."
Sterker nog. Circuit Switched Data en FAX werken alleen over 2G en niet (meer) over 3G niet over 4G.
Als je alleen maar log's en processen op de achtergrond data laat versturen, is 2G voldoende.
net zoals de 384 k/nogiets gratis Wi-Fi voldoende is om je email (via VPN) op de achtergrond laat synchroniseren.
Bij je slimme meter is 2G idd zat. Voor je internet pagina is het niet echt genoeg meer.
Mooi om te zien dat sommige technieken in de IT gewoon goed zijn en daarom nog steeds ingezet worden.
Ik vind het wel overdreven om te stellen dat niemand aan zag komen dat 2G zou blijven en 3G zou verdwijnen. Ik heb al presentaties gezien over die mogelijkheid een goede 6 jaar geleden.

Men heeft er namelijk bij de LTE standaard voor gekozen om voice en SMS niet standaard mogelijk te maken. Een keuze om de, toen nog bestaande, inkomsten uit voice en SMS te beschermen ( Een keuze die uiteindelijk whatsapp en skype groot heeft gemaakt en grotendeels die zelfde inkomstenbron heeft opgeblazen). 2G was dus vanuit het hele LTE design dus eigenlijk al voorbestemd om nog lange tijd in de lucht te blijven.

Nu data steeds belangrijker wordt, wordt er bijvoorbeeld in de huidige markt gekeken naar WiFi over LTE. Het is de volgende logische stap voor, bijvoorbeeld, providers zoals ziggo/upc die een soort seamless roaming tussen thuis-hotspots en wifi in de publieke ruimte willen samenvoegen tot een landelijk dekkend wifi netwerk. Daarmee worden veel meer klanten en apparaten bereikt dan met pure LTE.
Kan iemand me dit uitleggen?

"Het gebruik ontwikkelt zich echt als een hockeystick. Een paar jaar geleden gebeurde dat nog niet zoveel en ineens is dat een stuk meer geworden. Dat is echt een opvallende ontwikkeling."

Heeft de ontwikkeling van de hockeystick ineens een vlucht genomen? En wat gebeurde nog niet zo veel? Hockeystick?
Weer wat wijzer, dank :)
Hartelijk bedankt. Dit had overigens ook wel in het artikel kunnen staan. Niet iedereen spreekt dat jargon namelijk. Aangezien t.net een zo groot mogelijk publiek wil bereiken, lijkt me het verstandig dit toe te voegen.
Ik zal er even melding van maken als dat nog niet is gedaan. :)
Ijshockeystick denk ik. Hele tijd rechte lijn, geen verandering, en nu plots een scherp stijgende lijn.
Anoniem: 532949 @ViNyL31 maart 2014 11:15
ik denk dat ze daarmee de grafiek bedoelen die heeft de vorm van de swing/ slag van een hokystick , dus van laag naar omhoog. maar het zou ook iets totaal anders kunnen zijn ;)
Foutje, als een hockeystickcurve wordt bedoeld. Da's die curve die afgebeeld staat.
Sinds kort mijn toestel van 3G/4G aangepast naar 2G.
Reden: Overdag gebruik ik enkel zaken als Whatsapp en Twitter. Hiervoor is 2G voldoende om berichten binnen te krijgen. Daarnaast scheelt het flink wat accu. Eenmaal weer thuis schakel ik over op WIFI. Werkt perfect voor mij en haal daarmee 3 dagen accu.
3G is gewoon een technologie die geen meerwaarde heeft.

1. je hebt 2G, goed bereik voor bellen, niet geschikt voor data, tenzij het kleine berichten zijn zoals jij ook al aangeeft.
2. 3g = meer accu verbruik, geschikt voor streaming video (redelijk in ieder geval) matig bereik
3. 4g, eigenlijk een combinatie van 2G en 3G waarbij de snelheden veel hoger liggen.

Hoe het met accu's en 4g zit weet ik niet, maar meer signalen zal wel meer accu kosten. Echter alleen 4g zou dit mogelijk op kunnen lossen, dus ook voice over 4g. Mogelijk komt dit al bij Tele 2 eind dit jaar.

3g zal dus "binnenkort" wel worden uitgeschakeld.
Update voor je post:
Hoe zuinig/onzuinig is 4G?

Arnoud heeft dat al een keer getest:
reviews: Hoe snel en zuinig is KPN's 4g-netwerk?

Conclusie, het verschil is verwaarloosbaar.
Wat wellicht meeweegt is ook hoe goed het bereik is van de 3G-mast t.o.v. de 4G-mast. Het 4G-bereik is waar ik woon nog vrij slecht (maximaal 1 streepje) terwijl het 3G-bereik perfect is. Volgens mij is het zendvermogen dat gebruikt wordt voor de 4G-verbinding in dat geval wel significant meer, maar dat zeg ik als telecom-leek.
Draadloze mobiele communicatie, is een proces van twee richtingen.
Hoeveel en welk bereik je hebt ligt niet alleen aan de zendmasten, maar ook aan de ontvanger/zender die je zelf kiest.
GSM-bereik verschilde eind jaren 90 sterk per model, door dat niet elke 'interne antenne' in het begin even goed was dat is later minder geworden,

Op dit moment zitten in de meeste telefoons, allemaal generieke antennes horend bij de chipset of Chinese simpele antennes. Die functioneren afdoende, maar je kan net wonen in op een plek waar minder bereik is. Wat een oplossing daarvoor is, is het kiezen voor een antenne die gevoeliger is. Zo heb je bijvoorbeeld antennes van Paratek of militaire antennes, die ruim 20decibel (4x) meer bereik hebben dan de generieke antennes in de snapdragon800 apparaten.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 23 juli 2024 00:54]

De Blackberry Z30 heeft zo'n Paratek antenne. Engadget heeft deze getest en er zijn geen noemenswaardige verschillen tussen de Z30 en andere telefoons. Het lijkt er dus voorlopig op dat ze deze claim verre van waar kunnen maken.

http://www.engadget.com/2013/10/11/blackberry-z30-review/
Anoniem: 572916 @wph1 april 2014 01:13
1. Hoe werkt een antenne?
2. Hoe werkt een 'paratek' antenne?
3. Maakt dat een verschil?
4. Is dat verschil te vatten in harde cijfers?

1.Hoe werkt een antenne?
Een antenne kan op twee manieren 'verbeterd' worden.
Door de antenne te verlengen, waardoor je een groter gedeelte van een radiogolf opvangt, of de zender uitgang optimaliseren met antenne tuning. Door dat te goed af te stellen, laat je de resonerende antenne denken, dat de ontvangende antenne 'optimaal' is. Waardoor je dus beter bereikt hebt.

Ideaal zijn antennes even lang als de resonerende golflengte. Door een tuner, kun je een antenne korter maken. Dit gaat wel ten koste van de signaalsterkte die je meet in decibel met als isotoop 0 decibel. door de tuner kun je een antenne van 40 meter ook verkleinen naar een antenne van 1 meter. Zo'n kleine antenne extrapoleert dan het signaal dan alsof het een hele antenne is.
Hoe beter je die antenne tuning doet, hoe nauwkeuriger je het signaal kan herconstrueren. Dus hoe beter bereik je hebt.

Door de smd techniek heeft men de laatste 15 jaar antennes erg compact kunnen maken, dit zolang de golflengte niet te laag is. Je kan hierdoor een vrij kleine antenne toch goed laten functioneren, door de in- en uit-gangstrap te laten denken dat de antenne goed functioneert.
Dus niet 'betere' antennes, maar vooral betere 'tuning' van de antenne zorgt dat antennes beter functioneren.

2. Hoe werkt een 'paratek' antenne?
Als je kijkt naar Paratek, zie je dat zij twee revolutionaire manieren hebben van RF-tuning, ipv 'dom' tunen op de dichtstbijzijnde zendmast gebruiken ze hun eigen AIMM en RAFT technieken, om adaptief maar ook reflectief het beste signaal op te pikken.

Daarnaast gebruikt paratek ook para-scan/tune technologie voor nauwkeuriger tunen en opvangen van het radio signaal en het optimaliseren van de antenne. Welke eigenschappen die technologie en materiaal precies hebben, weet ik niet. Maar paratek geeft aan dat dit nauwkeuriger ontvangst mogelijk maakt.

Als je kijkt naar hoe antennes werken, is het theoretisch gezien dus best aannemelijk, dat deze antennes een beter signaal opvangen en op met juiste frequentie verzenden onder minder omstandigheden dan gewone sdm/gsm antennes.

3. Maakt dat een verschil?
Dit lijkt niet alleen een waarheid op papier, maar wordt ook in de praktijk bevestigd door verschillende gebruikers die last hadden van wegvallen van signaal.
De gebruikers ervaarden dit:
All running on same network and in same place, the others calls ok but data speeds half that of Z30, and call quality of Z30 is exceptional (ref. aan Z10 & Nokia920)
Weird. I get reception in the basement of one of my university buildings (which is all concrete and bricks) with my Z30, while my Z10 had problems keeping up
I can dismiss all the claims that paratek does not make a difference. I went back home where there is poor coverage with my 9780 and a friends S3. The coverage meter went to full bars when looking on the Internet and no dropped calls when I was on the phone for a hour and 20 mins. It seriously makes a difference.
Amazing difference for me, it's the first phone where I can call from my house and the calls don't drop. My Z10 I had to walk upstairs or outside. I don't know about data I'm always on wifi at home.
Het lijkt dus vooral te werken voor gebruikers met zwakke ontvangst.

4. Is dat verschil te vatten in harde cijfers?
Bovenstaande kan natuurlijk ook allemaal placebo- of fanboy-effect zijn. alleen maar PCmagazine heeft het officieel gemeten, en die kwam tot de volgende resultaten
At the street location with poor service, the Z30 showed an average signal level around -52dBm (closer to zero is better) and network speeds around 0.7Mbps down and 0.5Mbps up. At the same location, a Galaxy Note 3 showed -94dBm, 0.15Mbps down, and 0.15Mbps up

In the area with good service, the advantage was less dramatic, though. The Z30 showed -42dBm, 2.66Mbps down, and 0.89Mbps up, where the Note 3 showed -73dBm, 2.24Mbps down, and 1.3Mbps up.

In our basement location, the Z30's signal strength fluctuated from anywhere as good as -73dBm to -107dBm, but it was able to actually make a call on the first attempt without ever dropping out.
The Note 3 showed around -108dBm, but was unable to make a call from the basement.
Dus niet alleen de kwaliteit, sterkte en dichtheid van de zendmasten maken een verschil. Ook een fijne en adaptieve tuner voor je antenne in je telefoon kan een significant verschil maken. En makkelijk leiden tot 4x zoveel bereik onder dezelfde omstandigheden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 572916 op 23 juli 2024 00:54]

In de review, staat niet wat je zegt. Er staat dat de testers, geen plek hebben kunnen vinden met slecht bereik, de gebieden waar de antenne een verschil maakt.
So, we went hunting for areas where network performance suffered to see if the Z30 could do better than the other devices we regularly use for testing. Unfortunately, the answer is no.
Als je vollop bereik hebt, is maakt de antenne behalve in energieverbruik niet veel verschil uit
Juist op de plekken, waar er minder bereik is, merk je het verschil in:
-Bereik (>20 decibel meer)
-Datasnelheid (4x zo snel)

De antenne is wel uitgebreid getest op lokaties in NY met slecht bereik door PCmagazine.
At the street location with poor service, the Z30 showed an average signal level around -52dBm (closer to zero is better) and network speeds around 0.7Mbps down and 0.5Mbps up. At the same location, a Galaxy Note 3 showed -94dBm, 0.15Mbps down, and 0.15Mbps up

In the area with good service, the advantage was less dramatic, though. The Z30 showed -42dBm, 2.66Mbps down, and 0.89Mbps up, where the Note 3 showed -73dBm, 2.24Mbps down, and 1.3Mbps up.

In our basement location, the Z30's signal strength fluctuated from anywhere as good as -73dBm to -107dBm, but it was able to actually make a call on the first attempt without ever dropping out.
The Note 3 showed around -108dBm, but was unable to make a call from the basement.
Dus ook zijn veel telefoons 'het zelfde', welke telefoon met welke antenne je koopt, heeft invloed of je wel of geen bereik hebt, en beïnvloed je datasnelheid.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 23 juli 2024 00:54]

Je leest het verkeerd.

"The answer is no" slaat op het gedeelte "if the Z30 could do better".

Als het op "hunting for areas" sloeg zou de zin moeten zijn "we could't find any" of iets dergelijks. Het antwoord "the answer is no" past daar sowieso niet bij.

Daarnaast is het natuurlijk vreemd om te denken dat ze geen plekken konden vinden met slechtere dekking, want dat kan natuurlijk iedereen. Elke kelder of lift voldoet.
Update voor je post:
Hoe zuinig/onzuinig is 4G?

Arnoud heeft dat al een keer getest:
reviews: Hoe snel en zuinig is KPN's 4g-netwerk?

Conclusie, het verschil is verwaarloosbaar.
Vind je, want ik vind 4u 57min op 4G bij browsertest, en 3u 22min op 3G bij browsertest toch (Samsung Galaxy S4) een grootte verschil.

Dan zie je duidelijk dat 4G VEEL zuiniger is dan 3G, ok in stand-by maakt het geen bal uit, maar ik denk niet dat je een 3G of 4G abonnement neem als je niet af en toe ga Browsen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2024 00:54]

Anoniem: 572916 @wph1 april 2014 01:16
Het lijkt als je gebruikers ervaringen leest, best waarschijnlijk dat ze het niet uitvoerig geprobeerd en zeker niet gemeten hebben.
De claim/jacht in de review, is hoe je hem ook leest vrij weinig onderbouwd met cijfers.
Wat wellicht meeweegt is ook hoe goed het bereik is van de 3G-mast t.o.v. de 4G-mast. Het 4G-bereik is waar ik woon nog vrij slecht (maximaal 1 streepje) terwijl het 3G-bereik perfect is. Volgens mij is het zendvermogen dat gebruikt wordt voor de 4G-verbinding in dat geval wel significant meer, maar dat zeg ik als telecom-leek.
Ik kan dat niet beamen, sinds het plaatsen van de 4G aparatuur hier in de omgeving is mijn telefoon ineens weer bruikbaar op 3G/H+

Al 7 of 8 jaar hoor ik "het komt er aan" van VF, en met het aanstaande aflopen van mijn contract bij VF het besluit genomen om naar KPN te gaan.
( één van de redenen was de beschikbaarheid, de andere was het niet terugschakelen naar lagere snelheid bij einde data - iets wat alletwee is aangepast toevallig )

Doordat er waarschijnlijk meer antenne's geplaatst worden voor 4G zal ook de dekking toenemen, en ( soms) verbeteren.
De dekking zal wellicht verbeteren, maar met VF is de dekking in Eindhoven Centrum nog matig. Snelheden op 4G zijn vele malen lager dan via 3G. Als het bereik verbetert zal mijn verhaal waarschijnlijk niet meer opgaan inderdaad.

Ik heb daarom op mijn apparaten voorlopig 4G uitgeschakeld, totdat het bereik beter wordt.

[Reactie gewijzigd door gday op 23 juli 2024 00:54]

De vraag is hoe erg is het bij het uitschakelen ( mits mogelijk) van 2G op je telefoon. En dus volledig op 4g over (ook voor bellen). Dat is zo ver ik weet nog niet mogelijk in Nederland.
verwaarloosbaar, ja en nee: want de snelheid is een stuk hoger bij nagenoeg zelfde verbruik.
Je punt over 4g als zijnde een combinatie van 2G en 3G is niet correct. Het is zelfs een compleet andere, niet backwards compatible, standaard.

Voice is er zelfs standaard niet over mogelijk. Een keuze die de providers op den duur wel eens duur kan komen te staan
Technisch heb je gelijk. Gebruikers kant natuurlijk niet. voor een gebruiker is 4G eigenlijk een combinatie van 2g (goed bereik) en 3g (snel internet).
VoLTE (voice over lte) is mogelijk, maar nog niet voor gekozen in NL.
Anoniem: 103465 @Kevinp31 maart 2014 12:50
3G krijgt ook een nieuwe leven bij een aanbieder met lage frequentie welke dan meer bereik geeft binnenhuis. Dus het is niet alléén 2G.

Ook leuk om te lezen :

http://www.4gmasten.nl/acht-inform/frequenties
Ik zie wel een aantal mogelijkheden, maar het lijkt mij puur uit kosten overweging beter om minder verschillende standaarden te heben.
3G heeft inderdaad geen meerwaarde meer wanneer 4G volledig uitgerold is, echter 3G zal nog wel even bestaan aangezien dat Vodafone pas net begonnen is met uitrollen van hun 4G netwerk.

KPN is in dat opzicht al veel verder, zij hadden al plannen in 2011 al voor het einde van 2014 een volledig 4G net over Nederland hebben terwijl Vodafone pas in 2012 al zoiets had van we beginnen het rond eind 2012.

ik hoop eigenlijk wel dat ze 2G behouden om de zwarte plekken in het net weten te opvangen.
ook denk ik dat 5G op den duur 4G zal vervangen, maar dit is nog toekomst muziek

maar @Arnoud mooie post
Edit: klein typ foutje

[Reactie gewijzigd door salamondo op 23 juli 2024 00:54]

Je doet het nu voorkomen alsof Vodafone net begonnen is met de uitrol.

Om enig tegenwicht aan jouw verhaal te geven, kijk eens op de volgende kaart: https://www.vodafone.nl/s...kking/dekkingskaart.shtml

Klik linksboven op geplande 4G-dekking en kijk door de drie knoppen onder in de kaart hoe de uitrol verloopt.

Dat plaatst volgens mij jouw post toch plots in een ander perspectief, denk dat je dat met me eens zult zijn.
@divx; je hebt wel gelijk, maar vodafone is met een enig sinds langzamere tempo begonnen met bouwen van haar 4G netwerk, terwijl KPN de grote frequentie veiling van 2012 niet heeft afgewacht.

Ze zijn beide er erg actief mee, ik denk dat je het er ook wel met me eens bent als ik zegt dat de dekkingsgebied van KPN toch groter is doordat KPN meer haast heeft gehad met bouwen.

laat wel duidelijk zijn voor iedereen dat alle partijen al sinds begin 2011 bezig zijn maar dat alle partijen een ander tempo hebben aangehouden
ALS 3G uitgefaseerd wordt is dat ook een meer jaren plan. De meeste smart phones die verkocht worden ondersteunen geen 4G. Als je rekent om een levensduur van 3 jaar kan dit nog wel even duren.
KPN is al jaren bezig om analoog bellen uit te faseren.
Zolang er nog een meerderheid van gebruikers is, zal men het niet afschaffen.

( de 'achterblijvers' zullen dan gelijk een belangengroepje oprichten, die ELK besluit en aanbod zullen tegenwerken )
Niet dat het verkeerd is om een belangengroep op te zetten, maar sommige schieten hun doel aardig voorbij
PSTN kan je ook niet zomaar uitfaseren, denk bijvoorbeeld aan een alarmeringsysteem voor mensen die met zorg op afroep wonen, bijvoorbeeld op Fokus of in een aanleunwoning.
Zo'n systeem moet betrouwbaar zijn en mag niet zomaar falen omdat de stroom uitvalt en de modem het niet meer doet waardoor je geen VOIP lijn meer hebt.

Ik krijg ook regelmatig aanbiedingen van mijn ISP en KPN om de PSTN lijn toch te vervangen door een moderne VOIP over FTTH lijn. Maar als ik dan vraag of mijn fax nog wel werkt op die VOIP lijn is de standaard reactie dat ik dan nog maar beter op PSTN kan blijven zitten.
Voor mij hoeft dat ook zo nodig niet, maar KPN wil het wel graag.
Ga maar eens een analoge lijn nieuw aanvragen, ze zullen het aan alle kanten "tegenwerken" helaas.

PSTN is te duur, KPN moet de noodstroom voorzien, en dat is waar ze eigenlijk vanaf willen.
Grappig dat je Fokus noemt als voorbeeld van een clusterwoning met zorg op afroep. Dit is echt de eerste keer dat ik op het internet 'in het wild' iemand tegen kom die weet wat Fokus is,zeker op Tweakers.
Ik woon zelf in zo'n woning trouwens en maak elke dag meerdere keren gebruik van dat intercom systeem.
Anoniem: 449164 @salamondo31 maart 2014 16:51
Inderdaad erg mooi maar ik snap niet waarom er dan een volledig nieuwe technologie moest worden ontwikkeld (3G), hadden ze niet kunnen bouwen op 2G, dan was 4G misschien sneller ontwikkeld.
Ik kan je niet uitleggen waarom we steeds verder willen met het door ontwikkelen van dingen, Daft Punk kan dat wel denk ik
wat ik wel kan is het volgende uitleggen:
4G staat voor 4de generatie ook wel LTE
3G staat voor 3de generatie ook wel UMTS
2G staat voor 2e generatie ook wel GPRS aka GSM

Toen 3G werd gebouwd hebben ze 2G ook laten staan, wat er nu vooral voorkomt is dat er een Hot swap wordt uitgevoerd(zoals dit bij kpn wordt genoemd) dan wisselen ze de UMTS uit voor LTE(4G voor 3G) en meestal blijft de GSM antenne dan zelfs hangen
ik denk niet dat 4G sneller was ontwikkeld als we 3G hadden gebouwd.

je moet het een beetje zien als dat je na de iphone 3(en GS) de 4 kreeg en niet de iphone 5. hoop dat het duidelijk is
Anoniem: 449164 @salamondo1 april 2014 16:44
Ja ik snap wat je bedoeld. Nou ken ik iemand die heel actief meewerkt aan al deze standaarden en zelfs hij vknd dat er beter op 2G had kunnen worden gebouwd in plaats van meer tijd te steken in 3G.
3g zal dus "binnenkort" wel worden uitgeschakeld.

Te kort door de bocht. In Nederland is het wellicht zo dat veel embedded apparatuur op 2G blijft hangen, maar in diverse andere locaties op aarde is dat niet zo. In Japan is 2G al geheel uit de lucht. En ook in de VS zijn diverse providers al hard bezig 2G snel uit te faseren waar mogelijk.

En ook bij de uitrol van VoLTE (spraak over LTE) is 3G een expliciet onderdeel van de binnenlandse-roaming indien een land nog geen 100% 4G dekking heeft. 2G kan namelijk niet als backup dienenen om een virtuele 4G connectie op te zetten. Verizon in de USA heeft deze fallback ook daadwerkelijk al draaien. En ook iPhone sinds de 4S heeft al ondersteuning voor deze fallback netwerken (al gebruikt het zelf geen LTE)

De Nederlandse providers zijn dus ook deels afhankelijk van deze wereldontwikkelingen. Als Apple en Samsung tzt besluiten 2G uit te schakelen in diverse modellen, heeft KPN & Co geen keuze en 3G te blijven aanbieden of landenlijk 4G aan te bieden.

Wél kunnen de Nederlandse providers flink sturen door de uitrol van 4G te bespoedingen. Hoe beter de 4G dekking en hoe agressiever het marketingopffensief om mensen snel op 4G compatibel toestellen te krigen, hoe meer frequentieruimte men van 2G en 3G kan overhevelen naar 4G. Echter dat kost geld, en het is maar de vraag of men dat gaat doen.

Gezien de dramatische uitrol van de laatste 3G varianten en het gebrekkige ambitie (muv wellicht KPN) betreft een snelle 4G uitrol, lijkt het erop dat de Nederlandse 3 vooral een afwachtende houding aannemen. Dat is overigens niet geheel onlogisch, gezien het feit dat Nederland vooral een land is waar concurentie op prijs plaatsvindt.

Pagina 3 geeft dat ook mooi weer, waar Vodafone stelt: "Er gaat iets veranderen en iedereen gaat zijn positie in de komende jaren bepalen".

Mijn voorspelling is dus dat zowel 2G als 3G nog jaren zullen blijven, en Nederland voroal de rest van de wereld zal volgen.
3G/3.5G heeft natuurlijk op dit moment nog wel meerwaarde voor toestellen die geen 4G aan boord hebben. Ik werk meestal op 2G en zet 3G/3.5G aan als ik onderweg wat wil of moet surfen. Dat gaat toch prettiger met wat snelheid.

Wat mij betreft laten ze het nog 5 jaar aanstaan en dan ben ik vast wel op 4G over. Dat zal voor heel veel gebruikers gelden, vermoed ik.
ik heb het idd nooit anders gedaan
ik heb binnenshuis slechte 3g dekking en als ik hem niet op alleen 2g zet is mijn accu voor eind van de middag leeg
nu haal ik gemakkelijk de hele dag intensief gebruiken

zeker zolang 4g niet voor iedereen open staat en geen voice ondersteund hoop ik dat het 2g idd ook in de lucht blijft 3g mag uit en 4g open voor iedereen (vooral voor oude klanten KPN met een 1GIG abbo!!!) :(:(:(
Ik zou als je binnenshuis last hebt van slecht 3g bereik waardoor je gsm de hele tijd schakelt en zoekt en je batterij leegtrekt kiezen voor een telefoon met Paratek antenne, zoals de blackberry. Z30.

Of binnenshuis gebruik maken van wifi en 2g, en pas bij het de deur uit gaan omschakelen naar 3g.
Jeps, ik gebruik 2G altijd op festivals als Lowlands. Batterij gaat nu wel een dag of 3 mee.
Anoniem: 318025 @Gerald18231 maart 2014 22:21
Ik zelf gebruik ook het 2G netwerk omdat het in de standby overduidelijk minder energie verbruikt dan het 3G netwerk. Maar het probleem is wel dat switchen tussen 2G en 3G ook eventjes duurt, en je dus voor een min wellicht geen verbinding hebt.

Maar ik gebruik een app om makkelijk tussen de netwerken te switchen en met het 2G netwerk kun je zelfs naar Tweakers.net surfen, dat duurt dan wel iets langer dan via 3G, maar het kan wel :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 318025 op 23 juli 2024 00:54]

Ik heb jaren lang 3G uitgehad, totdat ik naar T-mobile ging..die heeft blijkbaar een 2g netwerk van niks. Veel gaten in het netwerk..dus toen maar weer 3G aangezet.

Voor mij mag 2G nog wel blijven bestaan. Maar 3G kan wellicht over een jaar of 10 uitgefaseerd worden. Zou een beetje jammer zijn dat iemand met een toestel zonder 4G, maar wel 3G dus niet meer fatsoenlijk zou kunnen internetten.
Het is wel een beetje sneu dat je door zulke hoepels moet springen om tot 3 dagen accuwerktijd te komen. Een beetje telefoon moet dat toch ook kunnen met 3G gewoon aan. Wat dacht je ervan om juist 2G helemaal uit te zetten?
Als er geen 3G meer is, dan heb ik geen internet meer op mijn telefoon.

4G werkt bij mij niet en als ik GPRS heb (sneller dan 2G toch?) kan ik eerst een dag gaan werken voordat een internetpagina geladen is.

Dus wat mij betreft wordt er geinvesteerd in 3G, of 4G landelijk dekkend (en werkend) maken..
Met 2G en GPRS bedoelen mensen eigenlijk altijd gewoon GPRS. GPRS is het protocol op de 2e generatie netwerken, oftewel 2G. GPRS wordt ook wel eens 2.5G genoemd en EDGE wordt ook wel 2.75G genoemd. Deze termen zie je vrijwel nooit in het dagelijks leven. ;)

Momenteel wordt er veel geld geïnvesteerd in het 4G netwerk, dit omdat het sneller is maar bijvoorbeeld ook omdat het 'bereik' beter is door de bredere en lagere frequentiebanden. Gelukkig voor jou duurt het waarschijnlijk nog wel even voordat 3G uitgezet wordt. Tegen die tijd heb je voor 99.9% zeker een mobiel die ook 4G ondersteund.
Mijn mobiel ondersteunt 4G (iphone 5) maar in mijn buurt is geen 4G aanwezig. Nou zal het inderdaad nog wel even duren voordat 3G uitgezet wordt, en zal 4G (hopelijk) terzijnetijd landelijk dekkend zijn.
de uitrol van de lage frequenties 4G gaat sneller dan de hoge frequenties ;)
ik merk het hier in het hoge noorden, collega van mij heeft een Iphone 5, geen 4G, ik heb een Xperia Z, en heb volle bak 4G. de mijne werkt op de lage frequentie, de zijn niet.
Anoniem: 572916 @Draakje51 april 2014 01:25
Waarom niet er zelf in investeren door te kiezen voor een goede handset?

Een draadloze netwerkverbinding is natuurlijk niet afhankelijk van maar 1 kant,
Maar van beide zenders/ontvangers. Als de netwerkoperator een zwak signaal op een bepaalde plek aanbied, kun ook kiezen voor een telefoon met een betere tuner die ook zwakkere radiosignalen oppikt en goed extrapoleert, zodat je onder die omstandigheden wel bereik hebt.

Vooral paratek, maar ook een paar militaire bedrijven zijn goed in het ontwerpen van die geïntegreerde tuners voor antennes die zorgen voor extra bereik.
Ik zie zelden of nooit het 3g icoontje op mijn telefoon verschijnen.

Ik dacht dat het aan mijn telefoon lag maar blijkbaar ligt het aan mijn provider (vodafone)

is 2g ook snel genoeg om bijvoorbeeld een google maps van data te voorzien? Ik heb een hele tijd met 3g uit gedraait op een ouder telefoon van mij maar nu wil ik het wel weer eens proberen.

Voordeel van 2g is ook dat je databundel langer meegaat...
Ook alleen maar omdat je telkens regen de beperking van de snelheid aanloopt... Je zal minder internetten, omdat de snelheid zo traag is dat het niet leuk om een paar pagina's op een rij te openen.
Ik heb eigenlijk altijd 3g met Vodafone, in Zuid-Limburg heb ik alleen vaak last van buitenlandse netwerken die soms wat sterker zijn dan Nederlandse palen...
2G kan nauwelijks Google Maps bijbenen. Maar als je met WiFi al de route hebt berekend en gestart dan lukt het.
Dan gaat er waarschijnlijk ook wat mis met je telefoon, zeker als die gewoon op WCDMA staat ;)
Of je komt alleen maar op plekken waar de verbinding slechter is en deze dus automatisch terugschakeld op GSM
Anoniem: 449164 @4play31 maart 2014 16:57
Het kan wel maar is niet altijd even handig, veel providers bieden momenteel gratis 2G internet aan, snel genoeg voor Whatsapp dus, misschien het proberen waard voor veel mensen hier.
Anoniem: 449164 @FreshMaker1 april 2014 16:56
Een hoop providers geven onbeperkt internet met een snelheid van 384 kb/s gratis bij de grotere abbonementen.
Dat is niet gratis, dat is een 'straf' als je teveel verbruikt in de maand.


IMO is gratis, of extra iets zoals XS4ALL het aanbied, 200mb mobiel data als extraatje op je adsl-abo.
Anoniem: 449164 @FreshMaker5 april 2014 19:22
Je mag dan 2G internet gratis gebruiken, onbeperkt, erg handig voor diensten zoals Whatsapp.
Wederom ....
Noem mij één provider waar je direct en zonder een abonnement op 2G kan !

Dat je teruggezet wordt, telt echt niet als gratis 2G, er zit altijd een periode voor, waar je al een betaalde service hebt afgenomen.
Jij 'trapt' in de marketing, dat je echt onbeperkt internet krijgt, maar alleen maar in snelheid teruggezet word.

Je bent teruggezet omdat je teveel verbruikt hebt in je bundel, EN omdat er teveel klachten rondzingen over datalimieten, dit is de volgende stap van de providers die gebruikt wordt als zoethoudertje.
Ik heb er geen moeite mee, maar ga het nu niet als "gratis" verkondigen.

Dan moeten ze een prepaid introduceren, 2G altijd ( op 64/32kbps ), en als je sneller wilt, kan je dat aanzetten.
moet je kijken hoeveel mensen ineens geen abo meer afnemen met internet, ik ben bang dat geen één provider dat meer als een half jaar vol gaat houden.

nee, de illusie kan je uit je gedachte zetten, 2G word NOOIT gratis
Anoniem: 449164 @FreshMaker6 april 2014 10:15
Maar wel onbeperkt! Je kan bij verschillende abbonementsvormen 100 minuten bellen of sms'en krijgen en onbeperkt 2G.
Links, zoals ik al zei .....
Geef de link dan

en het is niet onbeperkt, de snelheid wordt na xx MB BEPERKT ...
ik heb hier binnen in mij huis geen eens 3g ... aleen gprs , en dit op het kpn netwerk !
heb ook Vodafone en T-Mobile geprobeerd. maar ook die hebben geen dekking in mijn huis |:(
vaak valt zelf tijdens het bellen mijn verbinding weg , dus als ik echt mobiel wil belen moet ik buiten gaan staan ...ja dit in anno 2014
ik heb hier binnen in mij huis geen eens 3g ... aleen gprs , en dit op het kpn netwerk !
Welke telefoon heb je?

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 23 juli 2024 00:54]

op het moment heb ik een iPhone 4s en een samsung galaxy s3 liggen
bijden geen berijk binen in huis, en vaak droped calls

mijn kpn simkaart zit nu op het moment in mijn iPhone 4s en bij berijk linksboven in heb ik 2 bolletjes en een E logo denk dat dat staat voor edge....kom ik in de buurt van leeuwarden of groningen dan staat er vaak 3g in beeld met 3 bolletjes

[Reactie gewijzigd door roblamper op 23 juli 2024 00:54]

beiden geen bereik binen in huis, en vaak droped calls
Dat is wel heel vervelend.
Je kan dan een paar dingen doen.

Aan de netwerkkant:
-Het melden bij je telefoonprovider (samen met buren)
-Via de telefoonprovider iets aanvragen als Signaalplus
-Je kan zelf een 3g signaal versterker maken.

Aan de telefoonkant:
-Een andere radio-versie op je android installeren.
-Wisselen van provider (heb je reeds gedaan)
-Een telefoon met betere antenne proberen, die zijn er in 2 smaken.
  • Militair of outdoorspul met een goede antenne.
  • Of een high-end consumenten telefoon met extra gevoelige, of grote antenne die dus meer bereik heeft.
-De antenne in je telefoon vervangen. (dit vereist zeer veel kennis van radio-technologie, en tweaken)

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 23 juli 2024 00:54]

heel erg bedankt voor de hulp , ik ga maar eens zelf zoon 3g versterker inelkaar flanzen :p
ik heb hier binnen in mij huis geen eens 3g ... aleen gprs , en dit op het kpn netwerk !
heb ook Vodafone en T-Mobile geprobeerd. maar ook die hebben geen dekking in mijn huis |:(
vaak valt zelf tijdens het bellen mijn verbinding weg , dus als ik echt mobiel wil belen moet ik buiten gaan staan ...ja dit in anno 2014
Je kunt je natuurlijk gaan afvragen waarom de providers geen 3G mast hebben neergezet in Engwierum... Ik denk dat ik wel een idee heb nadat ik je woonplaats heb opgezocht op Google Maps.
Anoniem: 145013 @EdwinB31 maart 2014 12:57
Tja, niet iedereen woont in de randstad. Ook op vele plaatsen in Drenthe alleen G bereik op de telefoon. 4G? Wij zijn al blij met E of 3G bereik.

Op mijn werk heb ik alleen ontvangst op een specifiek plekje op mijn bureau. Dus er is zeker nog wel ruimte voor verbetering van bestaande netwerken.
er is voldoende 4G te vinden in Drenthe, zowel bij KPN als bij Vodafone...
mocht je dus wel verbetering willen zien in je situatie zoals die nu is, zou ik je aanraden om bij je eventuele volgende contract te gaan voor een toestel en abonnement met 4G.
Het zal je verbazen wat dat voor positief effect heeft op je bereik.

Ik heb hier thuis weinig tot nooit 3G dekking, terwijl ik nu ik naar mijn schermpje kijk, netjes 2 streepjes 4G heb.
Anoniem: 145013 @MartijnAbel1 april 2014 08:13
De kaart van Vodafone zegt heel iets anders: https://www.vodafone.nl/s...kking/dekkingskaart.shtml
Ik zie maar een paar blauwe plekken in Drenthe. Daarnaast is mijn ervaring dat dit soort kaarten erg optimistisch zijn.

De KPN heeft een betere dekking, zo wat overal, behalve in Drenthe.

Dus nee, overstappen heeft geen zin.

bron: http://www.4gdekking.nl/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145013 op 23 juli 2024 00:54]

Anoniem: 428562 @roblamper31 maart 2014 11:56
Binnenshuis kunnen bellen wordt vaak bemoeilijkt door de goede warmte isolatie van het huis. Aluminium folie van glaswol isolatie kan gaan werken als een gedeeltelijke kooi van faraday, het dunne laagje metaal dat in HR glas wordt gebruikt komt de ontvangst ook niet ten goede. Het is te makkelijk om altijd je provider de schuld te geven van slecht bereik.
Interessante reeks artikelen wordt dit:) Stukje achtergrond informatie is altijd leuk om te weten.
Nu vraag ik me af; telefoons zonder 3/4G werken toch om te bellen/sms'en over 2G? Dan lijkt het mij ook een behoorlijke stap om dit stop te zetten. Persoonlijk heb ik nog altijd een 15 euro telefoontje om mee te bellen, zou ik graag houden :)
Bellen en smsen werkt inderdaad nog over 2G, heb een iPhone 4 bij T-Mobile en als ik zie dat mijn 3G weg valt weet ik dat ik gebeld word. Zodra het gesprek is afgelopen komt het 3G logo weer tevoorschijn.
Bellen gaat ook gewoon over 3G, bij KPN bel je altijd over 3G (mits bereik goed is), bij Vodafone en T-Mobile schakel je (vaak) terug naar 2G. KPN gebruikt als enige HD Voice, en dat werkt alleen over 3G (kan wel over 2G, maar wordt hier niet gedaan).

SMS gaat ook gewoon over 3G, bij 4G is het een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door The Wizard op 23 juli 2024 00:54]

Bij Vodafone en T-Mobile val je ook alleen van 3G terug naar 2G als je ontvangst slecht is of als de mast zeer druk is hoor. Bij Vodafone bel je wel standaard via 2G als je 4G gebruikt.

SMS kan volgens mij ook over 4G; kwam bij een test via KPN gewoon aan terwijl de telefoon forced op 4G zat (incoming calls werkten niet).
Dat klopt, maar SMS gaat nog wel via de servers van 2G/3G, vandaar. Ik wou er niet te diep op ingaan :).
Bellen met een iphone 4 zou normaal gesproken gewoon over 3g moeten gaan.
edit; nevermind ik zat in de war met het feit dat je dataverbinding wegvalt bij bellen op 3g

[Reactie gewijzigd door antiekeradio op 23 juli 2024 00:54]

Tenzij de vetbinding zwak is, dan valt de telefoon terug op 2G.
dat klopt en is ook volkomen logisch natuurlijk ;)
vandaar dat ik ook de nuance "normaal gesproken" hierbij vermeld haha...
Correct, maar er staat ook niet bij op welke termijn, als men dit al doet, 2g zouden worden afgesloten. Uit het artikel blijkt meer dat je je eigenlijk voorlopig nog niet al te druk hoeft te maken

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.