Door Willem de Moor

Redacteur

Acer Aspire V5-122P-laptop

01-06-2014 • 08:00

28 Linkedin

Acer Aspire V5-122P-laptop

Pluspunten

 • Touchscreen met ips-paneel
 • Stevige constructie
 • Zeer draagbaar

Minpunten

 • Trage processor
 • Display niet erg helder

Eindoordeel

Tweakers zegt: 6

Met de V5-122P-serie heeft Acer een kleinere variant van de V5-serie laptops gemaakt met een AMD-processor aan boord. Het touchscreen heeft een diagonaal van 11,6", waarmee de laptops zeer compact zijn. Tweakers teste het model dat beschikt over een AMD A6-1450, samen met 6GB werkgeheugen en een 500GB harde schijf. Dat quadcore-model kost Onbekend, terwijl ook een dualcore-uitvoering voor Onbekend verkrijgbaar is.

Uiterlijk, toetsenbord, touchpad

Acer heeft de kleine laptop in twee kleuren plastic uitgevoerd. Het deksel met touchscreen is grijs, met een geborsteld-aluminiumuiterlijk, terwijl de onderste helft mat zwart is. De notebook is net iets kleiner dan een A4'tje en weegt slechts 1,2 kilogram.

Het is wat vreemd dat Acer in het duurdere model maar liefst 6GB geheugen heeft ingebouwd

De laptop is van plastic, maar dankzij zijn geringe formaat krijgt dat weinig kans om echt slap aan te voelen. Wel geven de scharnieren wat mee bij het openklappen en tijdens het tikken op het touchscreen beweegt het scherm flink mee. Het scherm is glimmend afgewerkt, maar verder is de laptop vrij mat.

De binnenkant van de V5-122P is van grijs plastic met dezelfde geborsteld-aluminiumafwerking als de bovenkant. Het verlichte toetsenbord is zwart en tikt aardig, maar de toetsen zijn erg plat, wat minder prettig aanvoelt dan 'holle' toetsen. De touchpad is vrij klein, maar werkt prima en bovendien is het scherm aanraakgevoelig. De muisknoppen van de touchpad zitten onderin en worden wel heel diep ingedrukt. Als alternatief werkt de hele touchpad als linkermuisknop, wat een subtielere beweging oplevert.

Accutests en snelheid

De Acer V5-122P-laptops zijn geen echte werkpaarden en dat merk je onder andere aan de aansluitingen. Je moet het doen met slechts één usb 2.0- en één usb 3.0-aansluiting, en een kaartlezer. Een poort die op een standaard-minidisplayport lijkt, is in feite een multifunctionele aansluiting. Met de meegeleverde adapter kun je daarop een d-sub-, usb 2.0- en een netwerkpoort aansluiten. Verder zijn uiteraard draadloos netwerk (b/g/n) en bluetooth aanwezig, en kun je een headset aansluiten op de audiopoort. De powerbutton zit, iets afwijkend van de norm, op de zijkant van de laptop.

Het touchscreen van de V5 werkt prima en is gecombineerd met een ips-paneel, wat betere kijkhoeken oplevert dan goedkopere tn-panelen. Wel is de resolutie van het glimmende scherm beperkt, maar nog altijd in verhouding met de afmetingen. De maximale helderheid is vrij laag, wat buitengebruik wat lastig maakt. De kleurweergave is niet geweldig, maar wijkt niet storend af. Het contrast is daarentegen wel weer goed, maar met een beperkte maximale helderheid heb je daar in felverlichte omgevingen weinig profijt van.

Acer heeft voor zijn V5-122P-serie gekozen voor AMD-processors. Dat zijn apu's uit de energiezuinige serie, met twee of vier cores en een ingebouwde grafische processor. De rekenkernen zijn, getuige de benchmarks, niet bijster snel en dat geldt ook voor de grafische prestaties. Daarom is het wat vreemd dat Acer in het duurdere model maar liefst 6GB geheugen heeft ingebouwd; dat geld had anders besteed kunnen worden. De accu gaat met browsen ruim drie uur mee en tijdens het afspelen van video wordt de vier uur net aangetikt. Het opladen gaat met behulp van een compacte lader in ongeveer drie uur.

Conclusie

Voor degene die draagbaarheid als primaire behoefte ziet, heeft Acer met de V5-122P-serie een prima compacte laptop in handen. Vooral het scherm, inclusief touch-ondersteuning, is dik in orde. Daar staan wel zeer matige prestaties van de AMD-quadcore tegenover; met de dualcore-variant zal de laptop nog wat trager zijn. De Acer heeft wel een standaard-2,5"-harde schijf aan boord die door een ssd vervangen kan worden. Zo kunnen de prestaties worden opgeschroefd. Voor een prijs van Onbekend is de V5-P122 wel een aardige internetlaptop of een aardig tabletalternatief.

Verkorte review

Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (28)

Wijzig sortering
Het idee van zo veel mogelijk producten onder de aandacht te brengen met een kleine review is aardig maar een oplijsting met plus en minpunten gecombineerd met een specificatielijst verschaft mij meer info voor hetzelfde werk. zo weet ik nu aleen dat de schermresolutie beperkt is maar dat wordt niet uitgedrukt in cijfers. 1366x768 is beperkt maar werkbaar 1024x600 is ook beperkt maar niet meer werkbaar vandaag de dag.

Bovendien komt het geheel wat te toegankelijk over.
Dit is geen artikel voor tweakers maar meer iets voor in de computer idee of clicks magazine.
Hier zitten de nerds, niet het doorsnee publiek van de persgroep. serieus waar blijven de linux distro's, de indie games en de exotische hardware?
it is geen artikel voor tweakers maar meer iets voor in de computer idee of clicks magazine.
Hier zitten de nerds, niet het doorsnee publiek van de persgroep.
Zijn die nerds na de overname van Tweakers door de Persgroep en na de laatste reorganisatie nog wel de core doelgroep?
Waarom wordt er dan reclame gemaakt op bushokjes etc met de slowgun "wij nemen technologie op de proef"? Neem aan dat je doelgroep dan vrij breed is, wat ik persoonlijk niet erg vind. Ik kan hier toch uit concluderen dat tweakers ook het niet nerd publiek wil aanspreken? Wat ik overigens een zeer goede zaak vind, hoorde van de week nog een verkoper bij scheer en foppen iemand aanraden om 16gb ram te nemen voor een huis tuin en keuken pc met een i5 erin a 800 euro 8)7
Juist daarom. We zien degenen die altijd al op Tweakers kwamen als onze basis, de mensen die Tweakers groot gemaakt hebben en voor wie we de overgrote meerderheid van onze artikelen schrijven.

Maar het is geen 1999 meer. De onderwerpen waar we nu veel over schrijven interesseren niet alleen de mensen die altijd op Tweakers kwamen, maar veel meer mensen - en steeds meer lezers begonnen daarom mensen in hun omgeving te verwijzen naar Tweakers, waarna die op de site kwamen, maar hun weg niet konden vinden.

Voor die mensen zijn die aanpassingen en reclames bedoeld. We dachten: we testen al zoveel, we hebben al zoveel data, daarmee kunnen we een soort 'Consumentenbond van tech' zijn, waar iedereen het voor hem of haar beste product kan vinden. Voordeel voor ons en voor jou is dat het extra geld oplevert, waarmee we onze mensen en servers kunnen betalen en hopelijk overhouden om te investeren in testapparatuur en dergelijke.

Deze reviews als hierboven zijn dus idd niet specifiek voor jou bedoeld, maar als je wilt weten hoe deze laptop presteert, kun je wel het testrapport lezen. De testen doen we even grondig, maar besparen tijd op uitwerking van grafieken van benchmarks, schrijven van duiding daarbij, maken van meer foto's en video. De uitgebreide reviews, GoT, de achtergronden en het nieuws zijn niet voor die mensen bedoeld die de site nu pas ontdekken: het gaat echt om de pricewatch en reviews.

De gedachte is dat deze reviews toegankelijker zijn - en we doen ze alleen bij voor tweakers minder interessante en aansprekende producten, vaak uit de midrange-klasse, maar kwalitatief dezelfde info bieden. Zo hopen we beter te zijn dan die computerbladen en dergelijke die ook dit soort dingen testen.
Waarom zoeken jullie niet meer de samenwerking? Bijvoorbeeld het delen van (uitgebreide) reviews met een anders-talige site, wat qua pageviews alleen maar voordeel oplevert.
Een review als dit helpt mij onvoldoende om te bepalen of het iets is, wegens het gebrek aan tests.
hear hear. Sinds de aankondiging van de tweakers posters door Nederland heen en de introductie van verkorte reviews krijg ik het maar niet uit mijn hoofd bij veel reviews dat ik de link leg met wat ik lees en dat dit interessant is voor de "massa". Het is louter een gevoel, maar wel een die er sinds kort in zit.
Knap waardeloze review.
Traag? Hoe traag? Kan ik bijv geen word gebruiken? Duurt het laden van een facebook pagina 3 minuten?

Dat dit trager is dan een macbook pro, begrijpt mijn 5 jarig zoontje ook wel. Maar hoe traag? Voor dit geld leek mij dit wel een ardige "bank" laptop voor gewoon wat simpel werk.

Hmm http://www.notebookcheck....ok-Processor.92120.0.html voldoende dus voor offixe etc. Fijn die nu/spits reviews maar hierdoor moet je dus constant op andere sites zoeken als je echt wat wil weten.
Als zelfs mijn medion 1317t met een AMD A1200 snel genoeg is voor dat soort zaken moet deze netbook er helemaal geen probleem mee hebben.
Voor internet gebruik zou ik wel een browser gebruiken die hardware acceleratie ondersteund out of the box, anders loop je bij video'tjes toch wel tegen wat hickups aan. IE Touch werkt bv prima, maar Chrome vind sommige dingen toch even wat minder fijn. Verder is een SSD in z'n apparaat een pre, dan is het prima werkbaar.
Traag is een relatief begrip. Laatst twee Zotac ZBox AQ01 (AMD A4-5000) bij familie geïnstalleerd met een traditionele HDD (WD Scorpio Black). Die apparaten zijn alles behalve traag. Je moet er natuurlijk geen high-end games mee gaan spelen, maar voor normaal kantoorgebruik zijn ze vlot genoeg.
Ik begrijp nooit dat mensen glimmende beeldschermen willen hebben of mss beter gezegd, dat zij glimmende schermen, geen of niet zo'n probleem vinden. Ik vraag me ook af waarom fabrikanten dat toch zoveel gebruiken bij laptops. Ik heb begrepen dat iig tegenwoordig schermen vaak glimmend zijn vanwege de touchscreen functionaliteit maar dat is alleen de afgelopen 2 jaar ofzo. Zou het soms kunnen dat fabrikanten glimmende schermen gebruiken, om je in de winkel over de streep te trekken, is een glimmend scherm goedkoper te maken of heeft het een hele andere reden?
Ik begrijp nooit waarom mensen niet kunnen accepteren dat er zoveel mensen zoveel wensen zijn.
Het maakt mij niet zoveel uit op een laptop, ik wil gewoon een mooi scherm, matte schermen op goedkope laptops zijn vaak vrij slecht, dan zorgt het glimmende laagje voor mooiere kleuren en betere helderheid.

En vergeet niet dat het hier een touchscreen betreft, die zijn er niet met matte coating (althans ik heb ze nog nooit gezien)
Mijn Vaio Pro heeft een speciale screenprotector uit de fabriek meegekregen waardoor het touchscreen eruit ziet als een mat scherm.
Ik wil niet anders meer.
Probleem is dat glossy stilaan een standaard aan het worden is en mat een niché. Zelf geef ik ook de voorkeur aan mat. Je ziet jezelf niet zitten als het beeld iets donkers weergeeft, je hebt veel minder reflectie van lichtbronnen in je omgeving en het voelt gewoon prettiger aan.

Toen mijn chef me vorige week liet weten dat ik een bijkomende monitor kon kopen (zijn idee) vroeg ik direct of ik er 2 kon bestellen zodat ik eindelijk die glossy van mijn bureau af kon krijgen en voor mat kan gaan.
Een matte filter zorgt over het algemeen voor een mindere kleurintensiteit, contrast en helderheid. (Immers is het niets meer dan een korrelig patroon dat het licht meer diffuus maakt.)

Over het algemeen zal een paneel er dus aantrekkelijker uitzien met een onbewerkte, glossy laag. (Zeker in een winkelopstelling, waar reflecties zullen worden geminimaliseerd.)
Kleur weergave is een stuk mooier op een glanzend scherm. (Al kan dit discussies oproepen)
Binnen vindt ik het persoonlijk ook prettiger werken. Mat scherm heeft natuurlijk een streepje voor in de volle zon. Maar op de wat duurdere laptops zie je vaak behandelde glossy schermen welke minder gevoelig voor spiegeling zijn. Ik kan duidelijk het verschil merken tussen mijn MacBook Retina scherm, waar spiegeling vermindert is t.o.v mijn vorige MacBook Pro.

Mat scherm ben ik zelf niet zo dol op. Het is een kwestie van smaak.
Ik vind de verkorte reviews best prettig voor tussendoor. Toch mis ik nog een paar simpele dingen. Om bijvoorbeeld achter de schermresolutie te komen moet je toch weer een paar keer doorklikken. Dat zijn dingen die ik toch in een review wel verwacht eigenlijk. Misschien iets om standaard specificaties aan de zijkant te zetten? Of in ieder geval makkelijker bereikbaar te maken. Ik was zelf een beetje aan het zeuren. Terwijl ik alles nalas zag ik dat de meeste gegevens wel gewoon in de review staan, dus ik mis zelf eigenlijk alleen de schermresolutie

On topic: Prima laptopje voor de prijs, zeker voor de mensen die geen chromebook in verband met beperkte functionaliteit door het gebrek aan bijvoorbeeld Microsoft office willen aanschaffen is dit een goed alternatief in mijn ogen!

[Reactie gewijzigd door Sanderzwk op 1 juni 2014 09:17]

Ik mis in de review de relatie tot de prijs enigszins, ja het wordt genoemd, maar toch vind ik het nu moeilijk inschatten hoe ik sommige punten moet waarderen. Als ik een budget zou hebben van 320 of 399, geeft deze processor dan echt "zeer matige prestaties" t.o.v. de rest in deze prijsklasse, of zit hij gewoon ergens in de middenmoot, maar heb je wel een IPS touch-screen en 6GB geheugen zodat je veel tabs open kunt hebben staan. Ben je eigenlijk wel daadwerkelijk beter af als ze een 10% betere processor erin hadden gedaan ten koste van de 6GB? Ik betwijfel het en in ieder geval ben ik niet overtuigd zoals het nu opgeschreven staat dat deze laptop voor de prijs de betiteling voldoende verdient, ik zie veel reviews van bijv mobiele telefoons in high end die bijna automatisch al een zeer goed krijgen als ze niet te veel van de standaard afwijken, dat zou ik juist een voldoende noemen.
Is de A4variant voldoende om PowerPoint, Excel en SPSS te draaien?
Precies. Die programma's draaien al prima op mijn 4 jaar oude ZBox AD02 (AMD E-350). Een A4-5000 is minstens 2x zo snel...
Als je niet te gek gaat doen met Excel en SPSS (geen enorme Monte Carlo-simulaties of dat soort dingen): zeker en vast. Die programma's draaien op ongeveer alles.
Puur als internetlaptop of tabletvervanger prefereer ik toch mijn chromebookje, vanwege de veel langere accuduur en razendsnelle opstart, en dat voor een lagere prijs (incl minder gedoe met updates, virusscanners etc). Al vind ik het nog wel wennen aan het gehele Google ecosysteem. Wat ik vooral jammer vind aan de V5-122P is de korte accuduur. Als dat langer was geweest zou ik deze nog wel overwegen.
Met een ssd lijkt mij deze ook snel op te starten, een kleine 120 gb van crucial kost 55 euro pricewatch: Crucial M500 2,5" 120GB , en dat lijkt mij een welkome update ipv de slome 5200 rpm die hier nu in zit. Dat deze gewoon windows draait vind ik wel erg fijn, gewoon alle standaard programmas kun je hier op draaien. Alles in een google cloud ben ik gewoon niet echt een fan van.
Klopt, maar dan heb je het ook niet meer over een 'internetlaptop/tablet vervanger', maar over een (kleine, relatief slome, weinig autonome qua accuduur) windowslaptop - met alle voor maar ook nadelen van windows. Waar je dan bij elkaar ook (minstens) 100 euro meer voor neerlegt en je moet de boel opentrekken, opnieuw installeren etc. Dan zou ik denk ik eerder de Asus T100 kiezen (is ook echt een tablet). Of anders misschien de chromebook opentrekken en er linux op zetten/dualbooten (met een grotere Mydigital Msata erin). Wilde ik per se een windowslaptop dan zou ik eerder wat sterkers kiezen, vooral qua accuduur. Zo'n kleine formfactor vind ik toch vooral interessant voor mobiel werken (11 inch past ideaal op treintafeltjes), maar dan staat accuduur wel hoog op mijn lijstje.
SSD's maken het verschil inderdaad. Heb hier een 10 jaar oude Athlon64 X2 3800+ staan met 2GB werkgeheugen. Kennis klaagde dat 'ie traag was. Heb er ook die Crucial M500 (120GB) in gezet ... dat ding gaat als een trein !

Helaas is het zo'n gammel HP A8MN-BR (mini-ITX) bordje dat maar 2GB ondersteund. Heb geen andere AM2(+) bordjes gevonden die in dat kastje passen, anders had ik deze omgeruild voor eentje die 4GB ondersteunt. Maar goed; met die SSD kan die machine zeker nog 5 jaar mee.

Volgens mij dwaal ik te ver af ;-)
Mijn Samsung NC10 netboekje loopt met Atom N270, 2GB, Samsung 840 SSD en Win8.1 ook weer heel acceptabel.http://tweakers.net/pricewatch/224251/samsung-nc10-ka04.html.Toch voelt mijn Acer C720 meer als 'communicatiedevice' aan.
Wat meer fotootjes was wel leuk geweest, krijg niet echt goed beeld van de laptop en niet eens foto van de DP kabel/convertor.

Voor mensen die iets meer willen zien van de laptop, en kan ook mooi het doorveren van het lcd zien.
https://www.youtube.com/watch?v=aGvYNKsGrSk
https://www.youtube.com/watch?v=LgkgxngU_SE

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 1 juni 2014 17:11]

Opvallend dat het aantal aansluitingen wordt genoemd als een soort van minpunt. De Macbook Air heeft al jaren exact dezelfde aansluitingen, en daar wordt niet over gepraat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee