Pluspunten
Solide constructie Redelijke accuduur Onderscheidende Stand-modus
Minpunten
Geen best beeldscherm Geen gigabitnetwerk
Eindoordeel
Lenovo bewijst dat een laptop met een high-end gevoel geen navenante prijs hoeft te hebben. De Flex 14 is vormgegeven als een ultrabook, maar is wel iets dikker dan de meeste echte ultrabooks. Daar staat echter een vanaf-prijs van slechts vijfhonderd euro tegenover.
Het 14"-model uit deze serie heeft, naast zijn relatief lage prijs en aantrekkelijke vormgeving, nog een troef in handen: het scharnier. De laptop dankt de naam Flex aan de mogelijkheid om het scherm driehonderd graden om te klappen. Zo kan de laptop als klassieke laptop en als 'tablet' gebruikt worden.
De licht wigvormige behuizing van de Flex 14 is op zijn dikste punt ongeveer 21 millimeter dik en aan de voorkant 11 millimeter dun. De buitenkant is voorzien van een matte afwerklaag, die wat rubberachtig aanvoelt. Ter contrast zijn de randen, met onder meer de poorten, grijs afgewerkt. Die poorten omvatten onder meer een hdmi-poort, een netwerkpoort, drie usb-poorten waarvan één usb 3.0 en een kaartlezer.
Met zijn Haswell-processor is
de laptop redelijk snel bij eenvoudige werklasten
Aan de binnenzijde is de laptop voorzien van een geborsteld-aluminiumlook rond het toetsenbord. Het glimmende scherm wordt omlijst door een glimmende zwarte rand met midden onder een Windows-knop voor gebruik in tabletmodus. Het AccuType-toetsenbord is matzwart met chiclettoetsen en de vrij grote touchpad van 105 bij 70 millimeter is van een chromen randje voorzien. De bouwkwaliteit is dik in orde; de behuizing voelt stevig aan en de scharnieren houden het scherm goed op zijn plaats.
Het scherm is glimmend uitgevoerd, waardoor reflecties van zon- of ander fel licht problematisch kunnen zijn. Het scherm heeft verder een tn-paneel, wat betekent dat de kijkhoeken, vooral verticaal, niet best zijn; kleuren en contrast vervagen dan al snel. De resolutie bedraagt 1366 bij 768 pixels en het touchscreen ondersteunt tienvingerige multitouch.
De contrastverhouding is met 546:1 niet geweldig: de maximale helderheid is vrij laag en het scherm combineert dat met tegenvallende zwartwaardes. Ook de kleurweergave is niet al te best; vooral blauw wijkt behoorlijk af van de ideale waarde.
De Flex 14 die door Tweakers is getest is voorzien van een Core i3-4010U met een kloksnelheid van maximaal 1,7GHz, gecombineerd met een riante 8GB werkgeheugen en een harde schijf van 500GB. Het starten van Windows vanaf de harde schijf duurt net geen minuut. Met zijn Haswell-processor is de laptop redelijk snel bij eenvoudige werklasten, maar complexere taken zoals het converteren van video's verlopen wat trager, omdat er maar twee cores beschikbaar zijn. Door het ontbreken van een losse videokaart is de laptop alleen geschikt voor het spelen van eenvoudige games of nieuwere games met de instellingen omlaag geschroefd.
Lenovo geeft voor zijn Flex 14 een accuduur 'tot negen uur' op, maar uit onze accutests komen lagere cijfers. Voor browsen komt de Flex 14 op ongeveer vier uur en een kwartier uit, terwijl de laptop het afspelen van video een kwartiertje minder lang volhoudt.
De geluidsproductie terwijl de laptop weinig werk verzet is laag. Tijdens licht tot normaal gebruik is het apparaat nauwelijks hoorbaar. Zetten we de processor echter flink aan het werk, dan is de ventilator wel goed hoorbaar.
Conclusie
De prestaties van de laptop zijn redelijk, maar een i3-processor uit de U-serie levert geen razendsnelle prestaties, al helemaal niet omdat de laptop geen ssd aan boord heeft. Wie zijn verwachtingen daarop afstemt, zal niet teleurgesteld worden. Het enige grote nadeel is het scherm; dat is reflecterend en niet erg helder. Buiten in de zon is dat niet handig. Het omklappen van het scherm om de laptop in tabletstand, of zoals Lenovo het noemt in 'Stand mode' te gebruiken, is ten slotte een leuke en voor sommigen handige feature.
Verkorte review |
---|
Tweakers test elk product op dezelfde manier en met dezelfde aandacht. Om met de middelen die we hebben meer te kunnen doen, kiezen we ervoor bij sommige reviews niet alle testgegevens met onze duiding te tonen. Dit is zo'n verkorte review. Al onze gebruikelijke tests zijn wel uitgevoerd en de resultaten zijn via het Tweakers Testrapport in de rechterbalk te vinden. Wil je meer weten over hoe we producten testen? Klik dan hier. |