Door Jelle Stuip

Redacteur

R9 280X: videokaarten strijden in de subtop - update

Conclusie

Van de vier geteste videokaarten is er één een buitenbeentje: de Matrix Platinum-versie van Asus' R9 280X. Die videokaart moet extreem overklokken mogelijk maken dankzij de extra dikke koeler, de handmatige spanningsregeling en de mogelijkheid om de ventilators met een druk op de knop op volle kracht te laten draaien. Daar zit een prijs aan vast en met een prijs van 330 euro zullen de meeste mensen eerst naar andere, goedkopere 280X-kaarten kijken.

Die drie goedkopere videokaarten van Club3D, Gigabyte en MSI ontlopen elkaar nauwelijks als het om prestaties in games gaat. Hoewel de verschillen niet groot zijn, eindigt de MSI wel steevast onder aan het lijstje. Dat komt doordat de kloksnelheid bij de MSI 50MHz lager ligt dan bij de rest.

In eerste instantie testten we een 280X van MSI waarbij de fans niet hard genoeg wilden draaien en daar rekenden we de kaart ook op af. Die kaart kregen we rechtstreeks van AMD en bleek niet vergelijkbaar te zijn met het retail-exemplaar dat in de winkel ligt. Na een hertest met een correcte R9 280X van MSI bleek dat de koeling juist erg goed uit de test komt en daarop is de score aangepast. Samen met de 280X van Club3D komt de MSI als beste uit de test.

De koelprestaties van de 280X van Gigabyte vonden we niet bevredigend. De ventilators draaiden tijdens onze Furmark-test al op 92 procent, terwijl er in onze testomgeving eenvoudig frisse lucht kan worden aangezogen. Voordeel is dat de temperatuur bij de Gigabyte minder hoog oploopt dan bij de andere videokaarten.

De 280X van Club3D dan, dat is eigenlijk de enige videokaart die binnen dit kwartet geen uitschieters laat zien. Hij is wel snel, maar niet constant de snelste. De koeling is niet de stilste en de temperaturen zijn niet bijzonder laag, maar de koeling doet wat zij moet doen en zorgt ervoor dat de gpu netjes op 1100MHz blijft tikken onder Furmark. Het verbruik valt tussen dat van de Asus en de MSI in en is daarmee ook vrij gemiddeld. Geen positieve, maar ook geen negatieve uitschieters leidt in dit geval dus tot een goede score.

Wordt het de Club3D of MSI dus, of zouden we toch doorsparen voor de Matrix-kaart om die vervolgens flink over te klokken? Dat zou niet onze keuze zijn, om twee redenen. De overkloks die we halen zijn niet spectaculair. Een gpu-frequentie van 1240MHz is natuurlijk niet verkeerd, maar de enorme koeler en de extra spanningsregeling hadden onze verwachtingen hoger doen oplopen. Bovendien blijkt uit de benchmarks dat je met 1240MHz nog niet in de buurt van de framerates komt die een R9 290 neerzet. En die videokaart kost, in de goedkoopste uitvoering, een tientje meer dan de Matrix. Tel daarbij op dat de koeling van de Matrix-kaart out of the box niet eens een Furmarksessie overleefde en we moeten concluderen dat de Matrix-kaart leuk speelgoed is, maar niet de meeste waar biedt voor je geld.

Reacties (104)

Wijzig sortering
De 280x staat alleen maar zo hoog in de PW omdat deze kaart ideaal is voor litecoin/scrypt mining, wegens de recentelijk geexplodeerde litecoin prijs. Ze zijn niet aan te slepen. Had verwacht dat juist T.net hier wel van op de hoogte zou zijn. Beetje een gemiste kans om dat niet in je reviews te verwerken, door bijvoorbeeld scrypt hashrate te benchmarken. Daar zit onderling tussen de merken nog aardig wat verschil namelijk.

[Reactie gewijzigd door Boxman op 11 december 2013 14:30]

Ik game niet, heb wel 3 x R9 280x hier draaien voor inderdaad: Litecoin mining. De toestroom op de R9 280x is omdat de voorraden 9750 op zijn. Onderschat die aantallen niet, meeste "miners" draaien op 2 of meer kaarten.
Tjah, heel leuk voor jullie. Maar niet leuk voor de gamers want die vissen atm naast het net door de geringe aantallen van de kaarten.

Ik wil bijvoorbeeld de 280x TwinFrozr gaming halen, maar die worden snel opgekocht door veel miners.
Ook op Tom's Hardware is een round-up gedaan van 280X-kaarten, met deels een aantal andere varianten dan hier. De review daar is echter ook onvolledig en laat nog niet veel zien qua benchmarks, noch een conclusie. Dit omdat de review gaandeweg nog zal worden geüpdated. Vooralsnog lijkt in elk geval de Club3D Royalking er relatief goed uit te komen qua geluid, warmte en specs. Dezelfde kaart die ook hier op Tweakers goed scoort.

We zullen langer moeten wachten totdat we de ontbrekende kaarten ook goed kunnen vergelijken online. Elke review-site heeft beperkingen qua tijd en welke modellen ze aangeleverd krijgen. Ik ben in elk geval blij dat er steeds meer informatie los komt, en wacht met smart op een meer complete vergelijking. Dit zijn natuurlijk slechts refresh-kaarten van de 7970 en dus is het qua performance allemaal niet zo nieuw of spannend, maar ik kies toch graag een kaart die een goede combi heeft van performance, geluid en lage temps. En dat verschilt per aanbieder toch weer.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 11 december 2013 13:43]

Allemaal leuk en aardig, maar geen van de geteste videokaarten is überhaupt leverbaar. Sterker nog: er is haast geen enkele 280x leverbaar. In de praktijk heb je dus helemaal keus, en kun je alleen de afweging maken hoeveel geld je ervoor over hebt. Of je neemt een GTX770, een wellicht iets minder aantrekkelijke - maar beter leverbare - kaart.

Zoals overigens ook al meer mensen opmerken worden er in deze review vier willekeurige 280x kaarten met elkaar vergeleken. Mede gelet op de leverbaarheid is dat niet heel interessant.
Vind het jammer dat voor een load belasting nu opeens alleen maar furmark gebruikt wordt...is gewoon echt geen realistische belasting :/ Dacht dat er normaal ook ingame load daarnaast werd gebruikt? Daarnaast jammer van de Asus...had liever een 'standaard' 280x van hen in de vergelijking gezien...Dit is echt een niche product. De andere 3 zijn ook al niet zo interessant jammer genoeg...Wel raar van de MSI, maar ik lees daar in andere reviews ook slechte dingen over. Normaal is hun TwinFrozr koeler toch wel goed, maar slaan dit keer wel hard de plank mis blijkbaar.
Furmark gebruiken we inderdaad al geruime tijd als load-test om het fangeluid te meten, maar niet voor energieverbruik. Voor het ingame energieverbruik gebruiken we een run van 20 minuten in Unigine Valley, waarmee we met behulp van onze energiemeter het gemiddelde verbruik meten, juist omdat furmark niet realistisch is.

Het voordeel van Furmark voor geluidstests is dat het makkelijk een constante belasting oplevert, terwijl in Valley bijvoorbeeld nog verschilt per scène. Daarnaast denk ik dat het voor de geluidsproductietest niet heel erg veel uitmaakt wat voor software je gebruikt ,omdat iedereen een andere kast + bijbehorende airflow heeft, wat weer invloed heeft op de geluidsproductie van de fans. Het belangrijkste is wat mij betreft dat de testomstandigheden iedere keer hetzelfde zijn, zodat we betrouwbare vergelijkingen kunnen maken.
Even los gezien van alle andere factoren zoals kast, omgevingstemperatuur en andere externe factoren buiten jullie invloed.
Het kan inderdaad als een load generator gebruikt worden, maar ik weet niet of jullie maatregelen nemen tegen beïnvloeding. Zoals ik al eerder aangaf, herkennen drivers tegenwoordig furmark en passen ze de kloksnelheden hierop aan. Dit resulteert natuurlijk dan in minder warmte waardoor de fans minder hard hoeven te draaien, wat natuurlijk een vertekend beeld geeft in jullie test.

Is het dan niet realistischer om ook een gemiddelde van de geluidsdruk te nemen over een langere periode, bijv tijdens die 20 min valley sessie?

[Reactie gewijzigd door WallyPower op 11 december 2013 09:02]

De kloksnelheden houden we tijdens de Furmarkmeting in de gaten, daarom konden we ook concluderen dat de MSI-kaart zich terugklokte bij 77 graden.
Een gemiddelde nemen van de geluidsdruk zou natuurlijk ideaal zijn, maar dan zouden we op zoek moeten naar een geluidsdrukmeter die gemiddelden op kan slaan (die moet wel te vinden zijn) en belangrijker nog: een geluidsdichte ruimte bouwen waarin gegarandeerd twintig minuten lang geen enkel achtergrondgeluid doordringt. Dat durf ik van de huidige testruimte niet te garanderen.
En daarnaast zou een nieuwe testmethode betekenen dat we alle oude resultaten in de database weg moeten gooien.
Voorlopig zullen we dus nog bij Furmark blijven, maar als we de mogelijkheid hebben om de testmethode te verbeteren, dan zullen we dat natuurlijk doen.
Ben ik hier de enige die het perfect vind dat Furmark zorgt voor te hoge temperaturen of terugklokkende cpu's? M.i. is Furmark juist DE test om aan te tonen of een videokaart zijn performance waar kan maken. Het is toch te zot voor woorden om een bepaalde performance bij een videokaart te claimen (Teraflops of whatever), maar wanneer je deze dan vervolgens ten volle wilt benutten, buiten het feit of het zinvol is of niet, de kaart niet thuis geeft! Furmark is ook gewoon code die door de videokaart verwerkt kan worden. M.i. is het gewoon idioot, dat een kaart te warm wordt door code die voor die kaart geschreven is, dan is het ontwerp dus gewoon niet goed, of de koeling niet adequaat.
Je uitleg stemt mij tevreden :P
Mij ook, gewoon het feit dat er weinig goed onderbouwde comments zijn. Tenminste niet net als deze, heb het nog niet zo bekeken wat dus leerzaam is.
Ja ik snap ook niks van het feit dat ze furmark gebruiken voor het testen van de load. Het is een andere soort belasting dan een game geeft en daarbij horen ook andere temperaturen. Daarnaast meende ik ook dat nVidia in de drivers furmark kan herkennen en dat ze dan tverbruik van de kaart automatisch terug schroeven.

Tot slot nog over de conclusie van de gigabyte windforce koeler met furmark. Ik vind het wat kort door de bocht om bij een benchmark die een onrealistische belasting veroorzaakt commentaar te geven op de draaisnelheid van fans. Overigens wordt de GPU daarbij wel op een nette temperatuur gehouden..
Die gewone 280x van Asus(de gewone DCIIT)is een echte aanrader, deze wordt met gamen slechts ~66 graden en is erg stil. Standaard draait hij op 1070MHz.

Hier een review van deze kaart: http://www.techpowerup.co...X_Direct_Cu_II_TOP/1.html

[Reactie gewijzigd door !mark op 11 december 2013 10:03]

DIe wekte ook al mijn interesse voor een toekomstige upgrade (mijn 5870 draait alles nog goed genoeg op dit moment, voordeel van "slechts" in Full HD gamen, en idd ook een Asus). Een mooi voorbeeld van de test van de geluidsproductie van een 7-tal kaarten vind je hier terug, in de vorm van video's:
http://www.tomshardware.c...arty-round-up,3655-6.html

Betere vergelijking die meer zegt dan alleen getalletjes kun je niet hebben imho :)
Die Republic of Gamer spullen zijn zwaar overpriced (hey, can't blame em for trying to cash..) maar de standaard spullen zijn ook zeker meer dan prima.

[Reactie gewijzigd door 2Dutch op 11 december 2013 20:05]

Ja die heb ik ook gezien ja, geeft een mooi beeld.

Die matrix kaart vind ik maar slecht uit de bus komen, wordt een stuk warmer dan de gewone Asus. Terwijl hij maar 30MHz sneller is.

De kaart draait hier prima en is net als in het filmpje erg stil :D.
Ik heb de indruk dat het nogal eens voor komt bij Asus dat hun speciale reeks(RoG) kaarten de verwachtingen niet inlossen. Ze willen de boel te veel forceren. Je pakt gewoon beter hun standaard geklokte of overgeklokte kaarten. Dat die 280X Matrix 3 sloten inneemt vind ik ook een nadeel.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 12 december 2013 01:16]

Laat mij nou net de MSI R9 280x besteld hebben..

Deze kaart kwam harstikke goed uit diverse benchmarks, raden jullie deze MSI kaart nu af en kan ik beter voor een andere kaart gaan? Ben nu nog optijd om me order te cancelen namelijk :p

DM me anders even please. Thnx in advance!
Same here! Maar alternatieven zijn zeer slecht leverbaar.

De minpunten van deze kaart zijn overigens toch wel enigzins softwarematig te verhelpen?

Edit:
Zoals eerder gezegd in de reacties hierboven, heeft Techpowerup gesteld dat de hoge temperaturen van de VRM mede verantwoordelijk voor throttling in non gaming stresstests, maar dat tijdens het gamen dit niet merkbaar is.
(http://www.techpowerup.co...SI/R9_280X_Gaming/31.html)

Edit2:
Er is overigens een bios update beschikbaar wat de overheating problemen zou moeten oplossen (genoemd in bovenstaande link). Ik heb geen idee of de MSI R9 280x-kaarten die nu geleverd worden deze bios-versie al hebben, maar dit is wel even iets om te controleren indien je deze kaart hebt.
Download de update hier:
http://www.techpowerup.co...i-r9280x-3072-131009.html

[Reactie gewijzigd door robuus op 12 december 2013 17:05]

OOh, ik ga er alleen maar op gamen niks benchen :)

Thnx voor je toevoeging. Echter vindt ik de MSI variant ook vrij slecht leverbaar, ik moet nog wachten tot 21 december of zelfs het nieuwe jaar 8)7
Ik heb hem bij 4launch in bestelling staan voor ca. 272 euro incl. verzending. Via de klantenservice weet ik dat zij per 13 december een nieuwe batch binnenkrijgen van de toeleverancier, en dat ik hem de volgende dag in huis heb. Of dit slechts geldt voor mensen die hem al in bestelling hebben staan weet ik niet, maar je zou even kunnen bellen met 4launch.
Kan ik morgen idd wel even doen. Meen ze vorige week gemaild te hebben.. nog geen reactie. Ik wacht het anders wel even af. 21e vindt ik ook prima, tevens krijg k er een gratis bf4 voicher bij mycom bij. 271.99 is de totaal prijs. Thnx voor de tip iig ;-)
Het exemplaar dat wij van AMD ontvangen hadden bleek nog geen final product te zijn. We hebben vanmorgen een retail-exemplaar ontvangen van MSI en op basis van tests met die kaart is de review aangepast. De koeling blijkt nu juist goed uit de bus te komen, dus ik hoop dat je je order nog niet gecanceld hebt :)
Hi PiweD, ik heb eerder vandaag nog een diepgaande review gelezen waarin de koeling niet als slecht uit de bus kwam maar eerder als beste.

Deze week nogal af van de gene op tweakers, dus heb ik op basis van goed vertrouwen in MSI de order nog niet gecanceld. Want wilde het zelf wel eens ondervinden, mocht de kaart te warm worden stuur ik hem terug.

Bedankt in iedergeval voor je reactie ;)


ps zie nu dat de kaart ook de 4 sterren heeft gekregen die hij verdient :) Bedankt!

ps google maar eens op andere reviews overall gezien komt deze kaart als een vd beste uit de bus en is nog het laagst geprijsd ook (mits de Sapphire Dual-x 280x ''249,-)

[Reactie gewijzigd door Dr.Root op 13 december 2013 16:02]

Ik heb zelf de MSI variant, ben dik tevreden. Ben niet het type dat overklokt maar draai veel recente games op hoge settings. Vind hem wel wat luidruchtig bij het spelen van bepaalde spellen, maar dat kan ook liggen aan mijn kast (airflow problemen)
Die drie goedkopere videokaarten van Club3D, Gigabyte en MSI ontlopen elkaar nauwelijks als het om prestaties in games gaat. Hoewel de verschillen niet groot zijn, eindigt de MSI wel steevast onder aan het lijstje. Dat komt uiteraard doordat de kloksnelheid bij de MSI 50MHz lager ligt dan bij de rest, maar ook de koeling zou een aandeel in die lage score kunnen hebben. Tijdens de geluidstest bleek al dat de MSI zijn gpu heftig terugklokte, terwijl de ventilators van de videokaart op slechts 27 procent draaiden.
Ik snap de conclusie niet helemaal waarom de MSI juist af te raden is. De kaart is bijna het stilst en het koelst. De prestaties zijn heel iets minder, maar dat lijkt me eerder te liggen aan de lagere base clock van 50MHz, zoveel lager zijn de prestaties namelijk ook niet, dan aan dat de kaart zichzelf zou terugklokken.... De GPU snelheid zou eigenlijk eens goed gemonitord worden ingame.

Wel raar dat ook tijdens furmark de ventilator niet harder gaat draaien, maar de temperatuur is ook niet schrikbarend hoog. Is hierover ook contact over gehad met MSI? Wellicht een nieuwe BIOS?
Techpowerup heeft de MSI 280X ook gereviewed; het terugklokken ligt kennelijk aan de te hoge temperatuur van de VRM's.
MSI's new cooler doesn't seem to be such a great implementation for this card. While it only runs pretty hot under gaming, reaching up to 87°C, which is no problem by itself, we also see very high VRM temperatures, well above 115°C. This suggests that the cooler does not cool the voltage regulation circuitry properly despite having a baseplate that should do so. Its lack of proper VRM cooling caused the card to throttle in many of our non-gaming stress tests, though gaming performance seems unaffected.
Our fan-noise test was one such test. While the card is very quiet in idle, we couldn't get the fans to spin up to the same levels under load as we did in-game. Overall, the card seems kinda noisy while gaming, but it obviously isn't as noisy as the HD 7970 GHz reference design. What also worries me a bit is the very high power consumption during multi-monitor usage and media playback. AMD could have certainly improved those two aspects with their latest generation, especially considering NVIDIA's huge lead here—the problem could be solved by picking smarter clock and voltage levels for these states.
Vraag me af waarom de XFX variant niet meedoet aan deze test?

Toch wel HET kaart met het beste prijs/kwaliteit verhouding als je het aan mij vraagt!
Vraag me af waarom de XFX variant niet meedoet aan deze test?

Toch wel HET kaart met het beste prijs/kwaliteit verhouding als je het aan mij vraagt!
En ik vraag me af waarom de XFX variant volgens jou de beste prijs/kwaliteit verhouding heeft. Kan je dat ook onderbouwen?
Als ik zo snel even kijk dan vind ik de XFX eigenlijk maar best prijzig: de in deze test opgenomen Gigabyte is €15 goedkoper, is aanzienlijk sneller geklokt, en heeft een koeler die bij elke review (het ontwerp gaat al een poosje mee) opnieuw heel goed uit de bus komt.


Overigens zit er een fout in het Bios van de Gigabyte kaart waardoor de ventilators te hard draaien. Dit is op te lossen met software, of door te wachten op een nieuw Bios van Gigabyte. Bij mij draait die via software nooit harder dan 70%.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 11 december 2013 12:35]

Kort antwoord: omdat we keuzes moeten maken. Het is een roundup van vier videokaarten omdat we niet de capaciteit hebben om alle negen merken (of alle 16 varianten) van de 280X uitgebreid te testen. Wellicht zit XFX er volgende keer wel weer bij :)
Ik moet zeggen dat ik dit keer wel snap waarom de ti er niet tussen zit. Het zijn namelijk geen top kaarten. Maar zoals de tital al zegt subtopkaarten.
Je gaat ook geen APU van AMD tegenover een CORE I7 zetten... oh wacht...

Wel is het jammer dat de xfx en de andere varianten er niet tussen zittten.
Ja, maar het valt wel op dat Club3D er dan altijd bij zit naast de drie grote merken, en nooit Sapphire(heb ik zelf, fan is stil en houdt de kaart koel, wel een 7950) of XFX.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 12 december 2013 01:07]

Ik neem gewoon aan dat je 'het merk' bedoelde, maar 'kaart' typte. Stelletje zielepoten hier..
Net wakker :+

Heb zelf de XFX versie en ik moet zeggen, geweldige kaart voor zijn prijs
Ik vind de XFX variant toch wel wat luidruchtig hoor. De Double Dissipation is veel luider dan mijn oude videokaarten. Dat waren Sapphire 6850 Toxic Editions. Die kaarten hadden een referentiekoeler en man, dat maakte al best wat lawaai.

Ik heb net eventjes een benchmark voor mezelf gedraaid om mijn gevoel te bevestigen en ik heb het zo gedaan:

De 6850's zitten in een CM 690 A II behuizing met 4 fans op 1600rpm
Mijn XFX Double D zit in een Obsidian 550D met 6 SP fans op 1200rpm

Ik heb furmark 1.12.0 gelijktijdig op beide systemen in dezelfde kamer gedraaid en ben er tussen gaan zitten. Ik ben hierdoor tot de conclusie gekomen dat de XFX veel luider is, ondanks een geluiddempende, zware, goed gekoelde kast t.o.v. een open, lichte, rammelkast met 2 overgeklokte GPU's. Apparatuur om de exacte geluidsdruk te meten heb ik niet, maar op gehoor is het prima te bepalen.

Wel ben ik met je eens dat de kaart behoorlijke prestaties levert voor zijn prijs. Plus het feit dat de koeler behoorlijk sexy is :D
Vind beetje jammer dat ze hebben geen benchmarks laten zien bij hogere resolutie zo als 2560 bij 1600 (want ik dacht dat R9 280X 3GB met 384 bit bus serie was bedoelt als betaalbaar instap model voor hogere resolutie).

P.S. Ik zou best willen ook zien hoe zou Sapphire R9 280X TOXIC presteren :D


Update: Hopelijk komt ook nog update van Mantel gebruik bij Battlefield 4 met deze kaarten om echt verschil kunnen zien :P

[Reactie gewijzigd door umbrella1982 op 11 december 2013 08:38]

Misschien even onder het kopje overklokken lezen zou ik zeggen, daar hebben ze een aantal benchmarks gedraaid op 2560x1440.
Klopt, maar enkel de Matrix. En dat is nu net de kaart die ze het minste aanraden van de 4.

Al bij al een leuke review, maar ik zou toch ook graag benchmarks zien op 2560x1440 en misschien zelfs 5760x1080 (= 3 x 1080p) bij dit soort high-end kaarten. Een dergelijke setup begint meer en meer in het bereik te komen van mainstream gamers. Als je ermee kan leven dat de settings niet Ultra-hoog staan zou dat zelfs met een enkele kaart speelbaar moeten zijn.
Dat klopt maar performance wise zal er niet veel verschil zijn tussen de kaarten onderling, uiteindelijk is de R9 280X gewoon een rebranded HD7970 GHZ Edition.
Dat heb ik wel gezien maar was meer geïnteresseerd in NIET overgeklokte benchmarks maar standaard. ;)
In de Pricewatch zijn drie van de tien populairste videokaarten op het moment van schrijven een R9 280X.
Ik vermoed dat ze niet zo populair zijn vanwege gamers maar vanwege (lite)coin miners.
De 7950/7970 en 280X kaarten zijn bijna nergens meer te krijgen.
Idd, met mijn game machinientje had ik verzonnen als de eerst bugjes uit de amd drivers waren een R9 280X aan te schaffen maar door die miners is het lastig er nog eentje te vinden met een normale levertijd :( Op de marktplaatsen gaan ze wel voor meer dan de nieuwpriijs 8)7
Gisteren toevallig nog eentje gehaald, alternate heeft nog wel een beetje voorraad (gister dan in ieder geval :)
bij alternate inderdaad nog gewoon regelmatig te bestellen...

*Edit: de Club3D variant is trouwens prima over te clocken... maakt alleen wel veel lawaai en gebruikt een hele buts aan stroom.. maar dat doen denk ik al die kaarten ;-) (mine met R9 280X kaarten) worden wel vrij warm als er niet genoeg airflow is.

[Reactie gewijzigd door Bramzie op 11 december 2013 18:09]

Ik zit ook te wachten op benchmarks voor Battlefield 4 met mantle (zou toch deze maand gereleased worden dacht ik)
Aangezien mijn gtx560ti het wel heel zwaar heeft en zit te twijfelen tussen 3 kaarten; GTX770 / R9 280X / R9 290
Voorkeur van mij gaat naar de R9 290 kwa prestaties maar dan met een andere koeler erop, wachten is op leverbaarheid :)
Benchmark van BF4 met diverse grafische kaarten maar niet specifieke merken
Als prijs een zwaarwegende factor is bij jou (beperkt budget e.d.), dan is wat mij betreft de R9 280x de beste keus. Voornamelijk vanwege het geheugen (2gb versus 3gb), mantle, en de vrijwel gelijke prestaties.

Is prijs geen probleem, dan de R9 290 :)
Ik zou sowieso even wachten tot de Battlefield 4 Mantle update uitgebracht is om de effecten van Mantle in de praktijk te zien. De update wordt ergens in december verwacht.

Mantle heeft de potentie om pc gaming op z'n kop te zetten, het zou daarom verstandig zijn om daar minstens even op te wachten voordat je kiest tussen Nvidia en AMD. Mocht Mantle echt een gigantische boost geven dan zal Nvidia op de korte termijn moeten compenseren door op prijs te stunten met krachtigere kaarten en op langere termijn Mantle moeten integreren in hun eigen chips. In beide gevallen is even wachten op Mantle verstandig.

Overigens neig ik zelf de laatste generaties steeds naar Nvidia vanwege adaptive vsync. Het wordt eens tijd dat AMD zo'n functie ook gaat aanbieden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 524287 op 11 december 2013 17:18]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee