Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Galaxy Note 10.1 2014 Review

Veelzijdige tablet met prestatiedipjes

24-01-2014 • 09:30

109

Singlepage-opmaak

De hardware nader bekeken: Exynos 5420

Zoals we al opmerkten, is de Note 10.1 uitgerust met Samsungs eigen Exynos 5420-soc, gekoppeld aan 3GB werkgeheugen. Samsung is een van de weinige fabrikanten die al op het Cortex A15-ontwerp gebaseerde chips hebben uitgebracht. Dit chipontwerp van ARM wordt ook gebruikt in de 5420 en moest de veelgebruikte Cortex A9-core opvolgen, maar is tot nu toe weinig enthousiast ontvangen. In vergelijking met de nieuwste chips van concurrent Qualcomm zou het A15-ontwerp namelijk te veel stroom vereisen en met de huidige productietechnieken zou het ook nog eens een chip opleveren die behoorlijk warm wordt.

Samsung Exynos LogoToch is dit alweer de derde Cortex A15-chip die Samsung uitbrengt. Eerst was er de dualcore 5210, die gebruikt werd in de Nexus 10, toen volgde de 5410 in de Aziatische varianten van de Galaxy S4 en nu is er dus de 5420.

Om het hoge stroomgebruik enigszins binnen de perken te houden maakt Samsung gebruik van een door ARM bedachte processorkernindeling, genaamd big.Little. De 5420 heeft daardoor acht processorkernen: vier van het krachtige Cortex A15-type en vier van het zuinige Cortex A7-type. Het idee hierachter is dat de Cortex A7-kernen actief zijn als de telefoon niet zwaar belast wordt en de A15's alleen ingeschakeld worden als het echt nodig is.

Ten opzichte van de 5410 heeft Samsung de kloksnelheden van beide typen rekenkernen een beetje verhoogd, naar 1,9GHz voor de A15's en naar 1,3GHz voor de A7's. Het grootste verschil is echter de mogelijkheid om de cores onafhankelijk van elkaar aan te sturen, wat bij de 5410 nog niet kon. Die chip kon de cores enkel per cluster aan- of uitzetten, waardoor er dus Cortex A15 óf Cortex A7-cores actief waren; een combinatie van beide kon niet. Met de 5420 kan dat wel en in theorie moet het zelfs mogelijk zijn om alle acht cores tegelijk actief te hebben.

Voorlopig blijft dat ook bij theorie, want Samsung heeft ervoor gekozen om die mogelijkheid voor nu op softwareniveau uit te schakelen, wat we terugzien in benchmarks. Zelfs met volledige processorbelasting zijn er 'maar' vier cores actief. Met alle acht cores ingeschakeld zou de chip naar alle waarschijnlijkheid te warm worden. Hoewel de 5420 dus meer mogelijkheden heeft wat processorkernverdeling betreft, werkt hij in de praktijk hetzelfde als de 5410.

Samsung Exynos

We moeten waarschijnlijk wachten op de overstap naar een kleiner productieprocedé voordat toepassing van de nieuwe configuraties mogelijk wordt. De 5420 wordt nog gebakken op 28nm, net als alle ARM-socs van dit moment, en veel rek is er niet op het gebied van stroomgebruik en hitteontwikkeling.

Wanneer Samsung kan overstappen naar een kleiner procedé is niet bekend. Van concurrent TSMC wordt verwacht dat die in de tweede helft van dit jaar de overstap naar 20nm kan maken. Intel zou in die periode overigens al beginnen met de productie van 14nm-processors en lijkt dus flink voor te lopen.

Op gpu-vlak zijn er ook verschillen ten opziche van de 5410. Waar die soc nog een SGX544MP4-gpu van PowerVR had, heeft Samsung voor de 5420 ARM's eigen Mali-ontwerp gebruikt, de Mali T628MP6 om precies te zijn. Dit is een ontwerp met zes rekeneenheden en kloksnelheden tot 600MHz. De gpu en de processorkernen zijn met elkaar verbonden via een dualchannel-geheugencontroller met 32-bit, die goed is voor een bandbreedte van maximaal 14,9GB/s.

Opslaggeheugen en draadloze communicatie

De nieuwe Note 10.1 wordt in Nederland in varianten met 16GB en 32GB opslagcapaciteit geleverd, en van Samsung kregen we de grotere van de twee. Bij het model dat we op de IFA zagen, was slechts 17GB daarvan beschikbaar voor de gebruiker en dat vonden we eerlijk gezegd schandalig. Gelukkig is het met ons reviewmodel een stuk beter gesteld. Android gecombineerd met Samsungs toevoegingen neemt uiteindelijk ongeveer 6GB in beslag, waardoor rond de 26GB vrij is. Waarschijnlijk had Samsung op de IFA-modellen extra demonstratiesoftware en -media gezet die fink wat ruimte innamen.

Als je bestanden naar de tablet kopieert, gebeurt dat met een snelheid van bijna 25MB/sec. Een prima snelheid, veel meer weten mobiele apparaten meestal niet uit een usb 2-verbinding te halen.

Op draadloos gebied heeft de nieuwe Note 10.1 ondersteuning voor alle moderne standaarden. Hij kan dus overweg met bluetooth 4.0, en de wifi-standaarden b,g,n en ac, op de 2,4GHz- en 5GHz-banden.