Door Joost Schellevis

Redacteur

Internet in Nederland viert vijfentwintigste verjaardag

17-11-2013 • 08:00

86

Singlepage-opmaak

Een entry in een accesstabel

In 1982 werd binnen Europa een vergelijkbaar netwerk voor onderzoeksinstellingen opgezet, het EUnet. Onderzoekers uit vier landen - het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Denemarken en Zweden - konden nu met elkaar communiceren, maar EUnet leek in niets op het internet. Er was geen tcp/ip: in plaats daarvan werd gebruikgemaakt van het Unix-to-Unix-copy-protocol. Dat protocol doet precies wat de naam suggereert: het bestand wordt van computer naar computer gestuurd, net zo lang tot het de volgende node bereikte. “Dat was niet ideaal, traag, en alleen voor e-mail en usenet geschikt”, aldus Beertema tegenover Tweakers.

Het NSFnet was geavanceerder. In 1983 werd op dat netwerk het tcp/ip-protocol geïmplementeerd, waarmee directe verbindingen tussen twee verschillende punten op het netwerk kunnen worden opgezet en de tussenliggende nodes de pakketten zonder tussenbeide te komen, doorsturen naar de bestemming. Daardoor konden computers die niet fysiek rechtstreeks met elkaar verbonden waren, toch rechtstreeks communiceren.

TCP/IP

Via EUnet konden onderzoekers op een gegeven moment via een 0,3kbps-verbinding met de Verenigde Staten communiceren, maar dat was niet genoeg voor Beertema: hij wilde graag aangesloten worden op het NSFnet. "Met een aansluiting op het NSFnet zouden we directe mailaflevering op de bestemming, remote login, ondersteuning voor bestandsoverdrachten en nog veel meer ter beschikking krijgen", aldus Beertema.

Onder vuur

nsfnetTechnisch gezien was het triviaal om een netwerk toegang te geven tot NSFnet. "Officiële internettoegang bestond uit niets meer dan een entry in een accesstabel", zo zei Beertema vorig jaar in een interview met Tweakers. Om die entry te krijgen, moest echter wel toestemming worden verkregen. "En dat was het echte werk."

In de Verenigde Staten bestond weerstand om Europa op NSFnet aan te sluiten en ook de bestaande transatlantische EUnet-verbinding lag onder vuur. "Vergeet niet, dit alles speelde in de tijd van de Koude Oorlog", aldus Beertema. Een fanatieke NSA-medewerker die in Oostenrijk was gedropt, dreigde twee tot drie keer de bestaande EUnet-verbinding af te sluiten: de Amerikanen vreesden dat via EUnet informatie zou weglekken. Het punt in Oostenrijk waarop EUnet toen aangesloten was, was namelijk eveneens een 'officieel contactpunt' tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.

Nadat internetpionier Rick Adams bij het Amerikaanse Ministerie van Defensie lobbyde voor het CWI en de fanatieke NSA'er de mond was gesnoerd, werd dan toch besloten dat het CWI mocht worden aangesloten op het internet. Op 17 november 1988 werd daarom 's werelds eerste transatlantische internetverbinding geactiveerd. Nederland was op het nippertje de eerste: de Scandinavische landen hadden ook een internetverbinding klaarstaan, maar die werkte nog niet.

Die verbinding liep over een normale telefoonlijn, waardoor die transatlantische internetverbinding een kostbare bedoening was: een telefoontje met de Verenigde Staten kostte toen circa 4,50 gulden per minuut, oftewel bijna 6500 gulden bij een dag lang bellen.

Dat internet zich uiteindelijk wist te ontwikkelen tot een alomtegenwoordig orgaan, is volgens Beertema te danken aan de Europese Commissie. Die doorbraken de monopolies van de telecomproviders - in Nederland de PTT - zodat internetproviders als Xs4all, Knoware en AlterNet hun diensten konden gaan aanbieden en het internet uiteindelijk kon worden wat het nu is.

Piet Beertema vindt het moeilijk te voorspellen hoe het internet er over 25 jaar uitziet. "Wie had in 1988 kunnen bevroeden dat Tim Berners-Lee een briljant idee zou krijgen dat nu eens geen hype zou worden? Dus kan ook niemand zeggen hoe het internet er over een aantal jaar uitziet", aldus Beertema. Berners-Lee vond het hypertext transfer protocol uit, dat de kern van het world wide web vormt. Het world wide web zorgde ervoor dat mensen op een laagdrempelige manier in contact konden komen met internet.

"Wat als quantumcomputers werkelijkheid worden en ze misschien zelfs in de huiskamer komen te staan? Misschien krijgen we wel een tunnelend quantum-netwerk", sluit de grondlegger van het internet in Nederland af.

Reacties (86)

86
86
66
4
0
4
Wijzig sortering
Mocht je (veel) meer willen lezen over de geschiedenis van het internet in Nederland, dan is deze serie interviews met de Nederlandse 'aartsvaders' van Peter Olsthoorn ècht een aanrader: http://www.netkwesties.nl...-nederlandse-internet.htm
Internet, eerste stapjes op het internet waren voa een 2400 baud modem, daarna een 28k8, toen een 33k6 en toen was de hype! 56kflexV90 modems!
en ISDN, toren hoge rekeningen met als gevolg dat KPN kwam met Mxstream!
ADSL! wie had dat ooit gedacht! ADSL was luxe en hip zat je via de kabel was je sneller als ADSL!
en je had een breedband verbinding thuis!

vandaag de dag is het gewoon net als Gas Water en Licht, standaard op genomen in je huis begroting! betaalbaar en haalbaar.

Mogen wij even die uitvinders Dankbaar zijn voor dit medium!
Zonder internet GEEN! Tweakers!
_/-\o_ :)
Als iemand die geboren is in 1994,
zonder internet had ik een totaal ander leven.
best creepy :|
Interessant artikel met leuke feiten. De e-mail lijkt niet zo heel veel veranderd zo is te zien in het screenshot.
In Oostenrijk werden de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie met elkaar verbonden via het uiteindelijke internet. Wanneer werd de firewall uitgevonden?

[Reactie gewijzigd door Sildenafil op 23 juli 2024 03:00]

In Oostenrijk werden de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie met elkaar verbonden via het uiteindelijke internet. Wanneer werd de firewall uitgevonden?
In 1988 werd door DEC (later overgenomen door Compaq, nu dus HP) de eerste generatie 'packet filter'-firewall beschreven in papers en gebouwd, ook AT&T was op dat moment met iets vergelijkbaars bezig :)
Er is ook niet zo gek veel veranderd met e-mail. Internet is vooral een protocol. E-mails versturen naar de wereld deed ik tijdens een stage aan de RUU in 1986 ook al.
Als de RUU verwijst naar een Universiteit hier in Nederland, dan vind ik dat wel knap, omdat we in 1988 het eerste emailtje verstuurd hebben...
Tjonge jonge in 1988 kwam hij al weer uit in Nederland, ik gebruik het al weer 15 jaar denk ik, was toen nog Multikabel en later Ziggo.

De tijd gaat erg snel, er is een hoop verandert.
Wat dacht je van Sonera...
SoneraPlaza, Quicknet, Multikabel en nu Ziggo. Qua ping had je met die eerste drie elke dag wel wat te zeuren ;)
Grappig feitje: in 1999 bood xs4all 1Mbps internet aan voor 99 gulden. ;) (bron: nu.nl)
Ja, plus 650 gulden eenmalige aansluitkosten. Dat is nu ook niet meer voor te stellen :P

Toch kon die 99 gulden per maand voor grootgebruikers erg voordelig zijn, want het alternatief toen was inbellen (analoog of via ISDN) en dat kon ook aardig in de papieren lopen, zeker als je provider geen lokaal inbelnummer had (wat nog wel eens voorkwam) en je dus interlokaal in moest bellen tegen hoger tarief.

Kabelinternet was er toen nog lang niet overal, en vaak ook erg duur, en was dus niet altijd een alternatief.

Later kreeg je wel diensten als Superweb, QuickOnline en anderen, waar je gratis kon inbellen, hoewel dan de verbinding meestal wel na 1 of 2 uur oid werd verbroken. Dat scheelde ook al aardig in de kosten.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 03:00]

Ja, plus 650 gulden eenmalige aansluitkosten. Dat is nu ook niet meer voor te stellen :P
probeer voor de grap eens glasvezel te krijgen op een plek waar nog geen glasvezel ligt zonder het samen met de hele wijk te doen, dan zijn de aansluitkosten ook behoorlijk hoog hoor...
Die 650 gulden werd later gehalveerd, met terugwerkende kracht.
Toch kon die 99 gulden per maand voor grootgebruikers erg voordelig zijn, want het alternatief toen was inbellen (analoog of via ISDN) en dat kon ook aardig in de papieren lopen, zeker als je provider geen lokaal inbelnummer had (wat nog wel eens voorkwam) en je dus interlokaal in moest bellen tegen hoger tarief.
Jep, zeker als je gebruik maakte van BBS systemen en die zitten buiten je regio. Ik (mijn ouders en daardoor eindelijk ik) had soms wel een telefoonrekening van 500 gulden / maand. En met 1 analoge lijn betekende dat mijn ouders niet konden bellen, of ze pakten de telefoon op, waarna mijn BBS verbinding verbroken werd :( :P
ahum ahum,
anno 2012 nog net ontsnapt aan 600,- EUR aansluitingskosten voor VDSL2 terwijl er al koper met ADSL2 in huis lag. Indirect bij Belgacom via alternatieve aanbieder. Via een dochteronderneming Scarlet toch nog zonder kosten kunnen regelen.

zie:
http://tweakers.net/nieuw...eaction=6513009#r_6513009
Grappig feitje: in 1999 bood xs4all 1Mbps internet aan voor 99 gulden. ;) (bron: nu.nl)
Dat is nog snel, toen ik eerste breedband kreeg rond "98 was dat 256Kbps, en betaalde dacht ik 69 gulden, kan ook meer zijn geweest, twijfel beetje.

Wat was dat goedkoop en snel, via 56K modem ging het zo traag, en kon niet te te lang online omdat het heel erg duur was via de telefoon, betaalde gewoon per minuut voor telefoonkosten en ook nog eens voor toegang van internet. Dat was toen ineens anders, kon 24/7 online blijven en kosten mij niks meer, toen ging het ook pas ineens snel met het internet, 24/7 verbinding heeft internet ineens in stroomversnelling gebracht, hoorde overal dat mensen modem eruit deed.
Wij werden teruggebeld door de overheid. Inbellen met het 56k modem doorgeven wie je was en de verbinding werd verbroken. Een minuutje later werden we gebeld en waren we online, bijna voor niets maar wel met beperkingen.
Heerlijk, wij hadden thuis via Goldmine, volgens mij als een van de eerste in Nederland/Eindhoven internet via de kabel. Dat was in september 1998. Met 3 IT broers was internet wel erg interessant voor ons :)
Later werd Goldmine; Chello/Upc. Volgens mij was de prijs tien ongeveer 80 gulden per maand.

Artikel uit die tijd via radar gevonden.
Maandag 10 augustus 1998
--------------------------------------------------------------------------------


Kabelexploitant UPC begint Internetbedrijf
Goldmine Internet Services NV luidt de naam van het nieuwe bedrijf voor breedband Internetaanbod van United Pan-European Communications Ltd, Europa's grootste private kabelmaatschappij, opererend in 14 landen.

UPC, ex-partner van Philips, is 50 procent aandeelhouder in de Amsterdamse kabelexploitant A2000 en heeft 49 procent in Nuon Telekabel. De Internetdienst zoals die door A2000 is ontwikkeld, vormt de basis voor het nieuwe bedrijf.

Goldmine noemt zich de '...eerste pan-Europese aanbieder van breedbandtoegang tot Internet.' Binnenkort maakt Goldmine de details bekend van haar aanbod. Nu zegt het bedrijf:

'Met de Goldmine service kunnen consumenten een breedbandpakket kopen bij hun plaatselijke kabel-tv-bedrijf. Deze levert de lokale en internationale content, e-mail en andere communicatiediensten met hoge snelheid.'

Het pakket zal bij het van start gaan beschikbaar zijn in tenminste 5 Europese talen voor een vast maandelijks bedrag, dat wordt gefactureerd op de nota voor kabel-tv.

Goldmine belooft ook 'mondiale en echt Europese content', met onder meer veel video en audio, spellen en videoconferencing.

Er zijn ervaren managers aangetrokken:


Tim Morel (ex-AT&T Worldnet) wordt Chief Executive Officer;
Marc Deschamps (ex-Philips Media) Chief Operating Officer;
Iain Osborne (ex-Yahoo), Executive Vice President Marketing.

http://web.planet.nl/computer/multim/10 ... 8-98a.html

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 23 juli 2024 03:00]

de 1ste aanbieder in Eindhoven was Internet Access Eindhoven, helaas via de modem maar heb gouden tijden beleefd door voor 12,50 gulden per maand in te bellen met telnet.
1998 was het; kan het als de dag van vandaag herinneren.
Chello/UPC was destijds ongelofelijk duur en totaal niet stabiel.
Ben in 1999 overgegaan op kabel maar bij UPC was dat een aardig drama.
Regelmatig uitval van het netwerk (in onze wijk iig) en een 10Gb download limiet... :)
Fair Use noemden ze dat destijds... ik herinner me de waarschuwingen van UPC.
Gelukkig leven we nu wat makkelijker
Volgens mij had A2000 al 1.5 Mbit en 256kbit up.
Het moet ook voor 2000 geweest zijn, maar welk jaar precies. Ook voor die prijs, en borg voor modem, aansluitkosten weet ik niet, volgens mij gratis daar het via kabel ging.

In Suriname kreeg men dit pas in 2013, denk zoo'n 15 jaar later. Lang leven Teleduur

[Reactie gewijzigd door gepebril op 23 juli 2024 03:00]

Dat was 1998, om precies te zijn. Toen zijn we de boel immers gaan delen in de Meentflat, weet je nog? Lekker pielen met oude 486's die icm met Linux een nieuw leven kregen als router. De kastjes zoals iedereen die nu in de meterkast heeft hangen, bestonden nog niet.

Wij deden dat toen zo. :+

Oh en die eerste generatie LanCity modems van A2000 kon je via een ARP-hack nog zo tweaken dat je ipv 256kbit up, 10mbit up had :)

Dat waren nog eens tijden... :Y)

[Reactie gewijzigd door iGadget op 23 juli 2024 03:00]

Wat een mooie foto.
Ik weet dat nog goed, heb volgens mij niet mee gedaan, daar ik een eigen aansluiting had. Ik kan me de videobitch nog herinneren. Heb wel meegeholpen om kabels te trekken naar de 100 appartementen. Nog maals hulde voor de initiatiefnemers.
Quantumcomputer in de huiskamer? Oké, maar dan alleen als virtuele machine. Virtualiteit heeft de toekomst.
Quantumcomputer in de huiskamer? Oké, maar dan alleen als virtuele machine. Virtualiteit heeft de toekomst.
En welke computer gaat die VM dan draaien? :D

Zal toch iets krachtigers moeten zijn dan de VM zelf, of moet in de cloud gebeuren, alleen zie ik de cloud nog niet zo snel alles overnemen, men is er niet zo happerig op, denk eerder dat men straks genoeg heeft van de "cloud" en dat men gewoon alles in eigen beheer wilt houden en dus gewoon eigen machine wilt hebben. Cloud zal wel blijven bestaan, maar zal op geven moment zijn plekje vinden en denk dat die naast de fysieke computer zal zijn en niet bijna in zijn geheel zal vervanger.
De cloud is een modewoord. Het is hetzelfde principe als mainframecomputing dat in de jaren '60 al bestond. IBM lacht zich een slag in de rondte.... Het is nu hooguit wat meer geformaliseerd met standaardprotocollen en over TCP/IP. Voorheen was het een IBM feestje (en wie nog meer mainframes bouwde; allemaal propriety).
Net als VM nu 'in' is. Maar alleen om (soms verkeerd) te bezuinigen. Ook dat principe is in de IBM wereld al heel wat jaren gebruikelijk.

De computerwereld is wat dat betreft niet veel anders dan de wasmiddelenwereld. Elke zoveel tijd komt er weer iets 'nieuws'. Als je op enig moment lang genoeg meedraait, zie je steeds weer oude wijn in nieuwe zakken langs komen. Hebben de marketingmensen weer wat te doen :+
De cloud is een modewoord. Het is hetzelfde principe als mainframecomputing dat in de jaren '60 al bestond.
Omdat er destijds tegenwoordig weinig krachtige computers gigantische datacenters waren zijn, was is timesharing interessant, waarbij meerdere gebruikers vanaf goedkope terminals laptops hun processen 3D renders, games en andere reken-intensieve taken op centrale computers laten uitvoeren.

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 23 juli 2024 03:00]

Daar heb je geen virtualisatie voor nodig. Maar goed, dan verzanden we in een semantische discussie.

De ICT vindt zichzelf elke paar jaar opnieuw uit, dat is het gewoon. Men moet af en toe nieuwe spulletjes verkope, dat is de driver, niet 'customer demand'. Die 'demand' wordt gecreëerd door er een hype van te maken. In het begin moesten we wel op mainframes werken omdat er gewoonweg geen PC's waren (nog niet uitgevonden). Een DEC MicroVAX kwam nog het dichtst in de buurt, maar het woord Micro betekende dat ie niet een volledig rack in beslag nam, maar een ladeblok van je buro zeg maar. Toen de PC kwam, had je natuurlijk nog steeds de mainframes voor zware taken, maar op enig moment kwam er de server zoals we die nu kennen. Echter, voor écht rekenwerk zijn de zware jongens altijd gebleven. Bedrijven als KPN kopen nog steeds de hele zware servers van Sun en IBM omdat ze gewoon zaken hebben lopen die je niet op een Delletje voor elkaar krijgt. Ja, je kunt die dingen gaan clusteren, maar dan roep je weer andere problemen over je af. Dat is dan weer een oplossing voor andere problemen.
Er is een korte periode geweest dat we ineens weer een beest van een pc op het buro moesten hebben, en dát is nu weer aan het veranderen naar SBC, virtualisatie en noem nog maar 10 buzzwords. Voer voor marketeers. Daarmee zeg ik niet dat het nutteloos is, maar het is niets nieuws. Het zijn modekreten voor dingen die al heel oud zijn. Diezelfde marketeers die 10 jaar geleden riepen dat we van die zware servers af moesten, roepen nu dat we er weer naartoe moeten ;)
De cloud, dan ben je afhankelijk van een enkele server voor je pc, ik denk het dus niet, internet is juist zo bedoeld dat je niet afhankelijk bent.
Dus Beertema waagt zich niet aan een voorspelling over hoe het over een aantal karen uitziet en jij voorspelt dit? ;)

Leuk artikel, verbazingwekkend hoe kort de koude oorlog nog geleden is en hoe hard de techniek daarna gegaan is. Zeker de communicatie wereldwijd.

[Reactie gewijzigd door breinonline op 23 juli 2024 03:00]

Leuk artikel, verbazingwekkend hoe kort de koude oorlog nog geleden is en hoe hard de techniek daarna gegaan is. Zeker de communicatie wereldwijd.
Achteraf is misschien juist de koude oorlog wel de aanjager geweest van deze manier van communiceren door een internationaal netwerk. Bepaalde opsporingsdiensten van toen hadden zich met de data van nu ook wel raad geweten. De populariteit van internet brengt helaas ook nadelen met zich mee.
Ook mooi om te zien dat de Europese Commissie (in)direct een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van het net
Je hebt denk ik gelijk. Maar echter zal er misschien binnenkort een voorloper ontstaan. Waarbij de apparaten in huis zichzelf kunnen connecten en als een terminal zichzelf gedragen. Waarbij dus elk scherm in feite alleen maar een domme terminal met accu is.

Dat zou tv kijken op elk punt in het huis mogelijk maken. Zonder lastige programma's of via internet wat net wat minder kwaliteit heeft.

Hetzelfde geld voor internet. Een toetsenbord meenemen verbinding maken en klaar. Alles werkt.

Dit is technisch makkelijk mogelijk. Alleen is het er (in mijn ogen jammer genoeg) nog niet. Dat zou veel dure apparaten schelen.

Een quantum computer zou vooral voor Justitie erg handig zijn. Alle dat centraal. Dat komt er vast nog wel. Maar niet voor mij tenzij ik er niet omheen kan.
Tv kijken op elk punt in huis?
Dat kan nu gewoon met je smartphone, tablet of Windows computer via een applicatie store. Hoe makkelijk wil je het hebben?
Dat kan, maar ziggo kan dat zo weer omzetten. Het is niet iets wat kan/mag.

overigens kan ik het dus NIET (meer) op mijn pc via ziggo. NL1, 2 en 3 zenden dan wel weer live uit.
Ik heb het over de landelijke kpngroep zoals kpn, telfort en xs4all. Via hun eigen vrijgegeven software, kun je op veel verschillende systemen tv kijken.

Met een eigen vpn, kun je het zelfs buiten je eigen wifi omgeving doen zodat je het echt overal kunt gebruiken, maar dat is meer voor de hobbyisten/tweakers ;)
Ziggo biedt dat gewoon zelf aan en maakt er reclame voor. Overigens net zoals UPC, Telfort, KPN, XS4ALL (vergeet ik er nog)?

Ja, dat kunnen ze zo weer omzetten, maar dat lijkt me nu niet echt goed afstralen op je bedrijf. Eerst groots adverteren voor iets om het vervolgens terug te draaien.
Tablet telefoon ja. Pc nee.
Welles, maar nog niet in de vorm zoals jij het bedoeld idd.
Wat mij opvalt is dat het principe van het netwerk nog steeds functioneerde zoals het is bedacht. Ongetwijfeld is de ontwikkeling van het netwerk een proces van trial and error geweest maar het concept was goed uitgedacht. Nu ja, gefeliciteerd dan maar allemaal!
Anoniem: 382732 @gruiten17 november 2013 09:44
Het principe is dan ook niet veel meer dan het sturen van pakketjes data van een source- naar een destination address. :-)
Ik ben zeker geen netwerkspecialist, dat begrijp je wel uit mijn reactie, maar heb in het verleden wel eens een cursus gevolgd over verschillende netwerkprincipes. Ik vind het nog steeds wonderbaarlijk dat iemand op dit idee is gekomen, het is een beetje het ei van Brunelleschi, je moet het maar verzinnen.
Maar wel een principe dat is opgeschaald van ~128 nodes naar >100.000.000 nodes :)
Internet heeft een informatie revolutie ontketend. De meesten mensen vinden het niet zo belangrijk als het uitvinden van de boekdrukkunst maar qua impact lijkt het er wel behoorlijk veel op.
En dan na te gaan dat het de bedoeling is dat alle wetenschappelijke i formatie in 2024 vrij beschikbaar moet zijn, dan is het weer net hetzelfde als het universiteitsnetwerk maar dan voor de hele wereld.
De boekdrukkunst maakte indirect internet mogelijk (gewoon omdat boeken verspreiding en 'massale parallele'doorgave van kennis mogelijk maakten, kranten e.d.)

Aan de andere kant zie ik nu al 'een ietwat roestend internet, dat onder diens eigen gewicht aan het inzakken is'.

Zal de menselijke invloed wel zijn, mis-bruik....
toch lees ik nog liever een boek dan een lap tekst op een LCD
De eerste keer dat ik met het internet verbonden ben geweest was tegelijkertijd met toen ik ben gaan spelen met een toen gloednieuw en veelbelovend besturingssysteem ben gaan spelen. Eerst met een beta versie van Yggdrasil. Dit was in 1993. Later in dat zelfde jaar overgestapt op een andere, nieuwere variant: Slackware 1.0 met Linux kernel 0.99.11 Alpha. De wereld was toen iets anders als nu; Linux newbies kregen toen standaard maar 1 antwoord op vragen: RTFM. Toen zeer frustrerend, achteraf fantastisch: als je eenmaal met boeken, man pages en documentatie op de floppies ppp handmatig had geconfigureerd en je config files, start en stop scripts zelf had geschreven dan wist je inmiddels ook exact hoe die delen van het systeem werkten. Kostte je een paar dagen lezen, proberen, schelden en overnieuw beginnen, maar dan had je wel een berg kennis opgedaan.

Onder Windows was de frustratie om met Internet te verbinden niet veel minder. Niet dat het daar zo gecompliceerd was, maar omdat te doen had je Trumpet Winsock nodig. Dit pakketje blonk niet uit in overdreven stabiliteit.

Dure bedoeling was het ook, aangezien tenzij je binnen 020 of 035 woonde, het vrijwel onmogelijk was om met lokale telefoonkosten in te bellen voor internet. 035 is trouwens Hilversum voor degenen die het niet weten. In die tijd (1994) boodt de VPRO gratis en zonder abonnement internet toegang aan voor iedereen.
En dan met Linux in willen bellen. En oh wee als het niet werkte en je een helpdesk moest bellen, kreeg je antwoorden als "maar Linux is alleen voor hobbyisten" en werd de verbinding verbroken.
Meeste Linuxers werden standaard afgepoeierd op de helpdesk inderdaad, vroeger bij Planet Internet wel altijd Mac en in het begin Windows 3.11 ondersteund. Het lullige was wel dat sommige mensen tegen dingen aanliepen als dat je de IP-adressen van de DNS servers hard moest ingeven omdat je anders geen data kreeg. En dat zijn gewoon weetjes.

Toch wel vaker in ieder geval mensen hun verhaal laten vertellen en een beetje op weg geholpen.
Anoniem: 474132 17 november 2013 08:35
De tussengemixte footage in het filmpje klopt vaak niet helemaal, anachronismen; soms zie ik beelden uit de jaren 60 voorbij komen terwijl als ik 25 van 2013 aftrek ik toch op de jaren 80 uitkom.
De ontwikkeling van internet begon in de jaren ' 60, het is dus prima mogelijk.
Sja, dat heb ik nog eens opgezet via cron. 2 modems en een lijst van nummers die gebeld moesten worden om de eerder binnengehaalde berichten verder te verspreiden. Het zag er in de logging een beetje uit als usenet, lange lijsten met posts van jan en alleman.

En alles was serieel, :-) ,van IP wist ik toen nog niets. Verbaasd me nu trouwens nog wel eens hoe weinig veel mensen in de IT snappen van IP. Niet dat het me helpt, als ik naar de helpdesk bel kan ik ook al die stappen herhalen met de 'first line' voor ik wordt doorgezet naar een specialist.

Ook grappig dat de NSA toen bang was dat we geheime gegevens in de US zouden weghalen en probeerde het netwerk te beperken tot computers van amerikaanse militaire en veiligheids-diensten, terwijl ze nu juist het omgekeerde doen. :-)

Ik weet nog wel dat diverse universiteiten het praktisch nut van die links niet echt inzagen. Het belangrijkste was als ze elkaars print queues maar zagen :-)
Ik neem aan dat je uucp bedoelt, cron is slechts een scheduler. Recentelijk weer een gedeelte van uucp geinstalleerd (cu) om een slimme meter uit te lezen. 7bit is zo eind jaren 80/begin 90.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.