Door Sim Kranenburg

Philips 60PFL8708: vierzijdig Ambilight

22-11-2013 • 08:00

125

Multipage-opmaak

Inleiding: Ambilight aan vier kanten

Inleiding: Ambilight aan vier kanten

Volgend jaar is het tien jaar geleden dat de eerste Ambilight-televisie van Philips op de markt kwam. Ambilight-televisies hebben verlichting op de achterkant, die op de muur achter de televisie schijnt en meekleurt met het weergegeven beeld, waardoor film en televisiekijken een intensere ervaring moet worden.

De Aurea was wellicht wat ver doorgeschoten met het Ambilight-concept

De eerste versie van het systeem uit 2004 maakte nog gebruik van rode, groene en blauwe fluorescentielampen aan weerszijden van het scherm en kon maar één kleur tegelijk weergeven, de gemiddelde kleur van wat op dat moment op de televisie werd weergegeven. Philips maakte bij die eerste versie gebruik van fluorescentielampen, omdat led-verlichting toen nog niet helder genoeg was om een overtuigende demonstratie te kunnen geven in een felverlichte winkel.

Philips stapte in 2007 over op gekleurde leds en introduceerde de Aurea-tv. Die had aan de voorkant, rond het scherm, verlichte randen met 250 leds die de kleuren die op de tv weergegeven werden, lieten doorlopen in de rand. De Aurea was wellicht wat ver doorgeschoten met het Ambilight-concept en viel niet bij iedereen in de smaak.

De Philips 60PFL8708, die wij bekeken, doet het wat rustiger aan. De televisie heeft de 4 XL-versie van Ambilight, met 94 leds die individueel aangestuurd kunnen worden en aan alle vier de zijden rondom de televisie licht op de muur schijnen.

Verder heeft de televisie een edgelit lcd van 60” met led-backlight. De tv kan 3d weergeven door middel van passieve brillen, is voorzien van smart-tv en stond op het moment van schrijven voor ongeveer 2800 euro in de Pricewatch. Wij onderzochten hoe het is gesteld met de beeld- en geluidskwaliteit en natuurlijk het gebruiksgemak.

Uiterlijk en aansluitingen

Uiterlijk

We vinden het design van de 8708 zeer geslaagd. De televisie is afgewerkt met dunne randen van donker geborsteld metaal. Aan de bovenkant en aan de zijkanten is de rand slechts 8mm breed. De onderste rand is met 20mm wat breder. In de rand onder het scherm zit een uitstulping met daarop het Philips-logo. Het stripje waarop het logo staat ziet eruit als geborsteld metaal, maar is eigenlijk van kunststof, want de status-led schijnt erdoorheen. Het geheel oogt strak en mooi afgewerkt.

Philips 60PFL8708 uiterlijk Philips 60PFL8708 uiterlijk Philips 60PFL8708 uiterlijk Philips 60PFL8708 uiterlijk

Het grootste deel van de voet is gemaakt van plexiglas en is dus doorzichtig. De voet is aan de voorkant 68cm breed en aan de achterkant smaller. Hij is ongeveer 24cm diep. Aan de achterkant zit een soort T-stuk van metaal, dat op dezelfde manier is afgewerkt als de tv. Het toestel kan op de voet ongeveer 30 graden gedraaid worden.

Philips 60PFL8708 uiterlijk Philips 60PFL8708 uiterlijk Philips 60PFL8708 uiterlijk Philips 60PFL8708 uiterlijk

Alleen de meest basale functies zijn zonder remote toegankelijk

De tv is aan de bovenkant slechts 15mm dik, maar aan de onderkant ongeveer 40mm. Aan de achterkant prijkt middenbovenaan een Philips-logo dat verlicht wordt door de backlight van de tv, zoals we dat ook van Apple-laptops kennen. Boven aan het dikkere gedeelte zit een strip met Ambilight-leds. Deze schijnen rondom en om te voorkomen dat de wandbeugel het licht van de Ambilight-leds tegenhoudt, is een speciale beugel voor wandmontage meegeleverd. Er zijn overigens ook vesa-schroefgaten aanwezig voor als je een andere beugel wilt gebruiken.Philips 60PFL8708 uiterlijk

Vanaf de achterkant gezien zitten uiterst links de knoppen waarmee je de televisie zonder afstandsbediening kunt bedienen. Alleen de meest basale functies zijn zonder afstandsbediening toegankelijk, je kunt er niet mee door menu’s navigeren. Naast de knoppen aan de achterkant zit een breedbandluidspreker en aan de andere kant een voor de hoge tonen.

Aansluitingen

Rechts van de bevestigingspunten zitten van boven naar beneden de volgende aansluitingen: een toslink- optische audio-uitgang, een scart-aansluiting door middel van een break-out-kabel, een aansluiting voor een satellietschotel, een antenneaansluiting voor Digitenne of kabel en drie hdmi-aansluitingen. Deze aansluitingen zijn allemaal onder een hoek gemonteerd, zodat er bij muurmontage geen haakse stekkers nodig zijn.

Philips 60PFL8708 uiterlijk Philips 60PFL8708 uiterlijk Philips 60PFL8708 uiterlijk Philips 60PFL8708 uiterlijk

Daarnaast zit een aantal aansluitingen die recht naar achteren steken en daardoor bij muurmontage maar net zullen passen. Van links naar rechts zijn dit een seriële serviceaansluiting, een componentaansluiting door middel van een break-out-kabel, een 3,5mm-jackaudioaansluiting voor geluid bij de componentingang en een tweede 3,5mm-jackaudio-ingang. Er is dus wel een een component-break-outkabeltje meegeleverd, maar een kabeltje voor de bijbehorende audio van cinch/tulp/rca naar 3,5mm-jack moet je zelf regelen.

Daaronder zit een rij aansluitingen die weer onder een hoek zijn gemonteerd, van links naar rechts een vierde hdmi-aansluiting, drie usb-aansluitingen, een koptelefoonaansluiting en een CI+-slot.

Ambilight uitgelicht

Is Ambilight slechts een gimmick om mee op te vallen in de winkels en zo de verkopen op te drijven of heeft het ook praktisch nut? Volgens Philips is televisiekijken met Ambilight rustiger voor de ogen. Dit is natuurlijk alleen waar als je in een donkere kamer televisiekijkt, omdat dan het contrast tussen het heldere scherm en de donkere omgeving minder groot is. Doordat de muur rondom de tv verlicht wordt, is er een groter oppervlak waar licht vandaan komt, waardoor kijken naar een Ambilight-televisie dus een beetje te vergelijken is met kijken naar een groter scherm, al is het kijken naar een daadwerkelijk groter scherm natuurlijk prettiger.

De modus Warm wit is volgens ons de interessantste

In het menu van de tv kunnen de Ambilight-leds in vier verschillende standen worden gezet: Uit, Dynamisch, Statisch en Warm wit. Uit spreekt voor zich. Dynamisch is Ambilight zoals het bedoeld is; in deze stand kleuren de leds mee met het actieve beeld. De dynamische modus kent tien standen, van ‘relaxed’ tot, alweer, ‘dynamisch’. Bij de meer relaxte instellingen worden er minder verschillende en verzadigde kleuren gebruikt. Het is niet mogelijk om de reactiesnelheid van het systeem aan te passen. Dit is een gemiste kans, want het Ambilight-systeem trekt regelmatig de aandacht doordat het even tijd nodig heeft om van kleur te veranderen bij snel wisselende beelden. Zou het systeem net zo snel van kleur veranderen als het beeld zelf, dan kwam het allemaal wat natuurlijker over. Ook valt op dat er bij weergave van een volledig wit beeld een redelijk kleurverschil te zien is tussen het licht van het scherm en het licht van de Ambilight.Philips 60PFL8708 Ambilight

In de stand Statisch branden de leds continu met één kleur die je zelf kunt uitkiezen. Er is een tweede statische modus, Warm wit, en dat is volgens ons eigenlijk de interessantste. Het contrast dat een lcd kan weergeven is namelijk beperkt. Dat komt vooral doordat lcd’s zwart niet helemaal als zwart kunnen weergeven, omdat het licht van de backlight nooit helemaal kan worden tegengehouden. Fabrikanten proberen dit wel door de backlicht in zijn geheel of in gedeelten te dimmen bij donkere scènes, maar dit geeft zichtbare bijwerkingen in beeld. Zo kun je ondertitels lichter en donkerder zien worden als de televisie de backlight geheel of gedeeltelijk dimt. Met een lichtbron achter de televisie zullen je pupillen wat vernauwen, waardoor de zwarte gedeeltes in beeld wat zwarter lijken, en daarmee neemt de indruk van contrast toe.Philips 60PFL8708 Ambilight

In het ideale geval heeft de lichtbron achter de televisie dezelfde kleurtemperatuur als een correct gekalibreerde televisie, 6504 kelvin. In het menu is de kleur van de Warm wit-modus nauwkeurig af te stellen. We zijn met onze Spectracal C6-colorimeter aan de slag gegaan en hebben deze modus gemeten. De standaardinstellingen leverden met een kleurtemperatuur van meer dan 9500 kelvin nogal blauwig koel licht op. Alles behalve warm wit dus. Gelukkig is het een koud kunstje om de kleurtemperatuur met hulp van de colorimeter rond de 6500 kelvin te krijgen. Het lukte ons met de instellingen rood 100, groen 64 en blauw 53. Al zullen deze instellingen natuurlijk niet voor alle exemplaren van de Philips 8708 dezelfde zijn.

Voor wie de dynamische modus van Ambilight nog niet dynamisch genoeg vindt, heeft de Philips 8708 de mogelijkheid om te worden gekoppeld met de Philips Hue led-lampen. Deze led-lampen kunnen net als het Ambilight-systeem op de televisie alle kleuren aannemen of wit licht met verschillende kleurtemperaturen geven. De Hue-lampen zijn niet goedkoop; een starterkit met drie lampen kost ongeveer tweehonderd euro. Om de televisie met de led-lampen te laten praten is een app op je smartphone of tablet nodig.

Philips 60PFL8708 Ambilight Philips 60PFL8708 Ambilight Philips 60PFL8708 Ambilight Philips 60PFL8708 Ambilight

De Ambilight+Hue-app is er helaas alleen voor iOS en Android, en zonder de app zijn de lampen niet aan de tv te koppelen. In de app kun je de positie van de led-lampen ten opzichte van de televisie aangeven, zodat de lampen dezelfde kleur aannemen als de Ambilight-leds aan de kant waar de lamp staat. Als je klaar bent met instellen moet de Ambilight+Hue-app in de achtergrond blijven draaien, anders verbreek je de koppeling tussen tv en led-lampen. Kortom, het is onhandig dat de televisie niet zelf een verbinding met de Hue-lampen kan opzetten.

Komen we terug bij de vraag of Ambilight nu vooral een gimmick is of dat het ook praktisch nu heeft. Het praktisch nut van het systeem is eigenlijk beperkt tot de Warm wit-modus. In deze modus lijkt het contrast hoger dan het in werkelijkheid is en heb je minder last van de matige zwartwaardes die een lcd-scherm nu eenmaal met zich meebrengt. De overige modi zijn vooral een kwestie van smaak. De een zal het een prachtige aanvulling vinden op de televisiebeleving, de ander zal het afdoen als een nutteloze gimmick. Voor mensen die geen genoeg van Ambilight kunnen krijgen is er in ieder geval ook nog een Lounge-modus, waarbij de Ambilight-leds geanimeerd gekleurd licht op de muur schijnen als de televisie uitstaat. En voor wie het allemaal maar onzin vindt, kan het systeem ook gewoon worden uitgeschakeld.

Metingen en kalibratie

We hebben de tv op de preset ‘isf Nacht’ gezet, waarbij we voor de kleurtemperatuur ‘warm’ hebben gekozen. Nadat we alle ‘beeldverbeteraars’ hebben uitgezet, hebben we de maximale helderheid gemeten. Met 402cd/m² komt er lekker veel licht uit de tv, waardoor deze goed te gebruiken is met zonlicht in de kijkruimte, al is direct zonlicht op het scherm natuurlijk iets om te vermijden.

Hierna hebben we de backlight op 24 gezet. We kwamen uit op een helderheid van 127cd/m², een prettige waarde om ’s avonds in een niet te fel verlichte kamer te kijken, en deden een contrastmeting.ANSI contrastmeting

Met een gemeten ANSI-contrast van 1140:1 zijn we niet echt tevreden. De televisie mag dan voorzien zijn van Ambilight om het contrast groter te laten lijken, liever hadden we gezien dat er een beter lcd-paneel was gebruikt. Van een televisie in deze prijsklasse mag je een beter contrast verwachten. Bij het meten van het contrast viel ook op dat het scherm niet uniform verlicht is en flink last heeft van backlight bleeding. Ter illustratie van het probleem hebben we met een lange sluitertijd een foto van een zwart scherm gemaakt

Backlight bleeding

Het probleem is in het echt niet zo erg als op de foto. Bij het kijken naar films in cinemascopeformaat, waarbij er zwarte balken boven en onder de film te zien zijn, valt de backlight bleeding echter meer op dan je bij een televisie in deze prijsklasse zou verwachten.

Als eerste hebben we een grayscale-meting gedaan om te zien hoe goed de weergave zo uit de doos is.Philips 60PFL8708 metingen

Hoewel de gemiddelde kleurtemperatuur met 6564 kelvin al redelijk goed lijkt, zien we in de rgb-balansgrafiek dat er te veel groen in beeld zit, waardoor de gemiddelde delta E op 6,8 uitkomt. De gemiddelde gamma is met net iets meer dan 2 aan de lage kant, waardoor de weergave iets te licht is.

Vervolgens hebben we de primaire en secundaire kleuren gemeten.Philips 60PFL8708 metingen

Met een gemiddelde delta E van 3,53 scoort de 8708 niet slecht. Bovendien zien we dat vooral de 75- en 100IRE-meting een afwijking vertonen, waardoor we met een grijscorrectie een eind verwachten te komen.

De 8708 heeft alleen tweepuntsgrijscorrectie aan boord. Dit is opvallend, want de primaire en secundaire kleuren zijn wel uitgebreid in te stellen. Na wat experimenteren met de de tweepuntsgrijscorrectie, waarbij we steeds onze voortgang controleerden met de Spectracal C6-colorimeter, kwamen we op de onderstaande instellingen.

Het witpunt van rood, groen en blauw hebben we op respectievelijk 127, 117 en 39 gezet en het zwartniveau van rood, groen en blauw op -2, -2 en -1. Vanwege exemplarische verschillen zijn onze instellingen niet zomaar op andere toestellen toepasbaar, maar je krijgt zo een goed idee van wat we gedaan hebben om de tv te kalibreren. Om de gemiddelde gamma op 2,2 te krijgen hebben we de gamma-instelling op +1 gezet. Een gamma van 2,2 is ideaal voor een kijkruimte die een laag lichtniveau heeft, zoals je ’s avonds in de meeste huiskamers aantreft. Kijk je het liefst in een donkere kamer naar film, dan zou je een hogere gamma-instelling kunnen kiezen. Met een lcd-paneel met een niet zo geweldige zwartweergave, zoals deze 8708, verlies je dan wel al snel doortekening in de donkere gedeelten van het beeld. We bekeken de resultaten van onze inspanning door middel van een grijswaardenmeting.Philips 60PFL8708 metingen

Met een gemiddelde kleurtemperatuur van 6477 kelvin zitten we vrij dicht in de buurt van de ideale waarde van 6504 kelvin en dat levert een gemiddelde delta E van 2 op. Alles onder de 3 wordt beschouwd als met het blote oog onzichtbaar, een prima resultaat dus. Ook de gammawaarde hebben we op een prima gemiddelde van 2,21 gekregen.

Philips 60PFL8708 metingen De primaire en secundaire kleuren zien er na kalibratie eveneens prima uit en met een gemiddelde delta E van slechts 1,47 zijn we meer dan tevreden. Al met al laat de 8708 zich prima kalibreren, maar gooit de lage contrastwaarde wat roet in het eten.

Als laatste hebben we de inputlag gemeten. De inputlag is de tijd die de tv nodig heeft om het beeld dat aan een ingang aangeboden wordt daadwerkelijk weer te geven. Voor het spelen van actiegames is een zo laag mogelijke waarde gewenst. Nadat we de tv in de gamemodus hadden gezet, namen we een lag van 54ms waar. Deze waarde is een tikje aan de hoge kant om lekker te gamen. Als je de tv van de gamemodus afhaalt, schiet de inputlag naar boven de 100ms en worden games onspeelbaar.

Afstandsbediening

Omdat een gewone afstandsbediening voor het bedienen van smart-tv niet ideaal is, leveren veel fabrikanten twee afstandsbedieningen mee. Een gewone infraroodafstandsbediening en eentje die geoptimaliseerd is voor smart-tv, met bewegingsdetectie of een touchpad. De afstandbediening van de 8708 verenigt verschillende afstandsbedieningen in één apparaat. Op het eerste gezicht ziet de remote eruit als een gewone infraroodafstandsbediening. Alle knoppen die je verwacht zitten erop en ook nog eens precies op de plek waar je ze verwacht. De knoppen hebben een prettige voelbare klik en de belangrijkste laten zich snel op de tast vinden.Philips 60PFL8708 afstandsbediening

De ontwerpers van deze afstandsbediening verdienen een pluim

Draai je de afstandsbediening om, dan vind je een handig qwerty-minitoetsenbord met een splitsing in het midden. Door die splitsing kun je met twee duimen prettig url’s of wachtwoorden invoeren. Alle toetsen hebben een tweede functie, die is aangegeven met blauwe tekens en die door middel van de Fn-toets te gebruiken is. De toetsjes voelen prettig aan en het invoeren van teksten gaat veel beter dan met de schermtoetsenborden van concurrerende smart-tv’s.Philips 60PFL8708 afstandsbediening

De afstandsbediening is ook voorzien van vernuftige bewegingsdetectie. Als je je duim op de ok-knop laat rusten verschijnt er, mits je in de smart-tv-interface bent, een aanwijspijl in beeld en kun je bedieningselementen op het scherm aanwijzen om ze met de ok-knop te selecteren. Het slimme is dat de knoppen die op dat moment aan de onderkant zitten niet werken, zodat je niet per ongeluk functies activeert met de vingers waarmee je de remote vasthoudt.Philips 60PFL8708 afstandsbediening

De ontwerpers van deze afstandsbediening verdienen een pluim, want dit is met ruime afstand de slimste afstandsbediening die er is. Alle functies die je van een afstandsbediening verwacht zijn supersnel te vinden, en het apparaat ligt prettig in de hand en voelt solide aan. Hieraan kunnen andere fabrikanten een voorbeeld nemen.

De afstandsbediening communiceert via radiosignalen met de televisie, waardoor het niet nodig is om op de tv te mikken als je hem wilt gebruiken. De tv heeft nog wel een infraroodontvanger aan boord, zodat je een eventuele universele afstandsbediening met de 8708 kunt gebruiken. Ook is het mogelijk om apparaten die je via hdmi aangesloten hebt via cec te bedienen, mits die apparaten ook het cec-protocol ondersteunen.

Interface en smart-tv

Interface

Zo slim en doordacht als de afstandsbediening zit de interface helaas niet in elkaar. Op zich is hij duidelijk en kun je prima vinden wat je zoekt, maar waarom je alleen met de pijltjestoetsen door de menu’s kunt navigeren is een raadsel. De aanwijsfunctionaliteit werkt alleen bij sommige apps, maar is onbruikbaar in de rest van de interface, terwijl die zich prima leent voor bediening met de aanwijspijl. Af en toe wordt je nog extra op het gebrek aan aanwijsfunctionaliteit gewezen. Als je bijvoorbeeld de tv-gids bekijkt en je laat je duim per ongeluk op de ok-knop rusten, krijg je een melding in beeld dat er alleen pijltjesnavigatie beschikbaar is. Dit is erg storend, aangezien de ok-knop zich midden tussen de pijltjestoetsen bevindt. Ook vinden we het vreemd dat er reclame getoond wordt in de tv-gids, aangezien de programma-informatie gratis met het dvb-signaal meegestuurd wordt.Philips 60PFL8708 interface

Het hoofdmenu is onderverdeeld in de categorieën Help, Satelliet, TV, Smart TV, Bron, TV-gids, Opnamen, Skype en Configuratie. Help herbergt een elektronische handleiding met een handige index. Satelliet is voor het kijken naar televisie via een aangesloten satellietschotel. We vinden het onlogisch dat tv-kijken via de satelliet niet onder de categorie TV valt. Bovendien zouden we het prettig vinden als de categorie Satelliet alleen zichtbaar was als je ook daadwerkelijk satellietzenders hebt ingesteld.

De ontwerpers hebben de bediening van de televisie simpeler willen maken

Het menu-item TV laat je zoals verwacht naar analoge of digitale televisie kijken en Smart TV stuurt je door naar het Smart-TV-menu. Dit item had wat ons betreft ook achterwege gelaten kunnen worden uit het hoofdmenu, aangezien Smart-TV een eigen knop op de afstandsbediening heeft. Met het menu-item Bron kies je een van de ingangen voor externe apparaten of kun je op het thuisnetwerk via dlna zoeken naar foto’s, video en muziek.

Ook het menu-item TV-gids had wat ons betreft uit het hoofdmenu gelaten kunnen worden, omdat ook hiervoor een knop op de afstandsbediening zit. Onder Opnamen vind je eerder opgenomen programma’s terug die op een aangesloten usb-stick of harddisk staan. Het is alleen mogelijk om het programma op te nemen waar je ook naar kijkt, waardoor het nut van de opnamefunctie beperkt is.

Skype heeft zijn eigen plaats in het hoofdmenu gekregen. Om Skype te kunnen gebruiken wordt er een usb-webcam bij de tv geleverd. Ook van het menu-item Skype hadden we liever gezien dat het niet in het hoofdmenu zou zitten, maar bijvoorbeeld onder Smart-tv.

We zien sommige zaken liever niet in het hoofdmenu terug omdat het laatste menu-item, Configuratie, een van de meest gebruikte is en je telkens als je een instelling wilt veranderen, met de pijltjestoetsen langs alle andere menu-items moet navigeren.

Ook het Configuratie-menu is niet handig ingedeeld, omdat hier veel instellingen te vinden zijn die alleen bij de installatie van de televisie nodig zijn, zoals zenders zoeken, satelliet zoeken en verbinding maken met het netwerk. Verder vind je hier de 'Snelle beeldinstellingen'. Deze zijn echter niet zo snel, omdat het een wizard is, die bovendien bijzonder weinig instelmogelijkheden biedt. Wil je bijvoorbeeld de backlight aanpassen aan het omgevingslicht, dan moet je nog een paar niveaus dieper de menustructuur induiken om bij de juiste instelling te komen.Philips 60PFL8708 interface

De ontwerpers hebben de bediening van de televisie simpeler willen maken, maar zijn daarin zover doorgeschoten dat eenvoudige instellingen aan beeld of geluid eigenlijk alleen maar onhandiger zijn geworden, omdat ze dieper in de menustructuur zijn weggestopt.

Smart-tv

Als je de televisie voor het eerst aanzet, krijg je het onderstaande scherm te zien.Philips 8708 privacy

Het spreekt voor zich welke optie je moet kiezen als je op privacy gesteld bent. De optie om de persoonlijke aanbevelingen later uit te schakelen hebben we overigens niet in het menu kunnen terugvinden. Wie dus na de eerste keer goedkeuren alsnog wil dat zijn kijkgedrag niet wordt gemonitord, zal de tv een factory reset moeten geven of de koppeling met het netwerk moeten verbreken. Het is in ieder geval een verbetering dat de televisie laat weten dat er iedere 3 tot 5 minuten contact met het thuisfront wordt gezocht. Dat was namelijk tot voor kort niet het geval.

De slome soc waarmee de 8708 is uitgerust, gooit flink roet in het eten

De smart-tv ervaring van de Philips 8708 laat zich verder in één woord samenvatten: langzaam. Er is een redelijk aantal videodiensten te vinden, zoals Netflix, Pathé thuis, Uitzending gemist, RTL XL en Videoland, maar het navigeren door de interface is een onprettige ervaring omdat de tv je continu laat wachten. Als je televisie bezig is met het laden van iconen en apps verschijnt onder in beeld een ‘Even geduld aub’-animatie, die nog het meeste weg heeft van de Kitt-scanner uit de jarentachtig-televisieserie Knight rider. Het is net alsof de soc uit de 8708 ook uit de jaren tachtig stamt, want deze animatie krijgen we wel erg veel te zien.Philips 60PFL8708

Ook de webbrowser werkt bijzonder onprettig. Het is makkelijk om url’s in te voeren met het minitoetsenbord van de afstandsbediening, maar de tv reageert zo traag op commando’s dat het browsen op de 8708 geen pretje is. De smart-tv ervaring zou dankzij de superslimme afstandsbediening goed moeten zijn, maar de slome soc waarmee de 8708 is uitgerust, gooit flink roet in het eten.

3d en mediaspeler

3d

De 8708 maakt gebruik van passieve brillen voor de weergave van 3d-films. Dit systeem heeft de bekende voordelen; de brillen zijn lekker licht, slechts 18 gram, en supergoedkoop, dus als er een keer een stukgaat, is dat geen ramp. Er worden er vier bij de televisie geleverd en de brilletjes uit de bioscoop werken ook prima met de tv. Het systeem werkt goed; er is weinig crosstalk en omdat de brillen niet knipperen zoals actieve brillen, is het rustig voor de ogen en gaat het systeem ook bij het kijken naar een lange film niet vermoeien.

Het systeem gaat ook bij het kijken naar een lange film niet vermoeien

Er kleven ook nadelen aan het systeem. Doordat de beeldlijnen om en om worden verdeeld tussen het linker- en het rechteroog, wordt de verticale resolutie gehalveerd. Per oog krijg je dus maar 540 van de 1080 beeldlijnen te zien. Als je met een 3d-bril op dicht bij de televisie zit, kun je een lijnstructuur waarnemen. Heel storend is het allemaal niet en voor veel mensen zullen de voordelen van het passieve systeem tegen de nadelen opwegen.Philips 3D-bril

Mediaspeler

De mediaspeler van de 8708 kan foto’s, muziek en video’s afspelen via een aangesloten usb-apparaat of vanaf je thuisnetwerk via dlna. Een aantal audioformaten wordt niet ondersteund, waaronder het populaire flac-formaat. De meest gebruikte videoformaten worden wel ondersteund en ook zijn de populaire ac3- en dts-codecs aan boord, maar ondertiteling kregen we daarbij niet te zien, ondertiteling die in een mkv-file verpakt zit noch losse srt-files.

Bij het kijken naar 3d-films door middel van de mediaspeler liepen we tegen een nare bug aan. Als we keken naar 3d-films met over/under-indeling, werkte alles naar behoren, maar het populaire half side by side-formaat kregen we niet aan de praat. Wat we ook probeerden, het lukte steeds niet om de juiste indeling te selecteren. Bij een van onze pogingen liep de televisie zelfs vast en moesten we de stekker uit het stopcontact halen om het apparaat weer werkend te krijgen. Nu is het wel zo dat de over/under-indeling slimmer is om te gebruiken op een passieve 3d-televisie. Bij de half side by side-indeling verlies je namelijk de helft van de horizontale resolutie en omdat de tv de resolutie verticaal halveert, blijft er dan nog maar een kwart van de oorspronkelijke 1080p-resolutie over. Dit neemt niet weg dat het toestel dit formaat vlekkeloos zou moeten afspelen.

Geluid en energieverbruik

Geluid

De luidsprekers van de 8708 zitten aan de achterkant. Hierdoor luister je dus naar indirect geluid. Vanaf de voorkant gezien zit aan de rechterkant, achterop een breedbandluidspreker en aan de linkerkant alleen een hogetonenluidspreker, een asymmetrisch speakersysteem dus. Dit komt de stereoweergave niet ten goede en die was toch al niet geweldig, omdat de luidsprekers aan de achterkant zitten.

Wat geluid betreft is de 8708 ook onder de platte tv's een van de mindere

Dankzij de achterwaarts gekeerde luidsprekers konden de randen onder het scherm wel mooi smal blijven, maar voor een goed geluid zul je een losse soundbar of av-receiver met luidsprekerset moeten inzetten. De meeste platte televisies hebben geen geweldig geluid, maar wat dit betreft is de 8708 ook onder de platte televisies een van de mindere.Philips 60PFL8708 Luidsprekers

Energieverbruik

De Philips 8708 is voorzien van een led-backlight, waardoor het verbruik niet al te hoog zou moeten liggen. De Ambilight-leds verbruiken natuurlijk ook energie. Om te kijken hoeveel de invloed van Ambilight op het verbruik is, hebben we de tv aan onze energiemeter aangesloten.

In stand-by verbruikt de tv minder dan de benedengrens van 1W van onze meter. Volgens de fabrieksopgave bedraagt het stand-by-verbruik 0,1W, wat neerkomt op minder dan een euro per jaar aan stroomkosten.

Het maximale stroomverbruik van de tv is ongeveer 202W. Deze waarde wordt gehaald met de backlight van de tv op stand 100, waarbij de helderheid een stevige 402cd/m² bedraagt en de Ambilight-leds koel wit licht weergeven op de helderste stand. We hebben Ambilight vervolgens uitgezet en toen zakte het verbruik naar 172W. Het Ambilight systeem gebruikt dus maximaal 30W. Met Ambilight in de dynamische stand zakt het verbruik naar 194W gemiddeld.

Vervolgens hebben we de backlight op 24 gezet, waarbij de helderheid 127cd/m² bedraagt. Bij deze helderheid is het ’s avonds prettig kijken met niet te veel licht in de kamer. Het verbruik met Ambilight op warm wit bedroeg toen zo’n 98 watt. Als je op deze helderheid zonder Ambilight kijkt, is het gebruik gemiddeld 71 watt.

Het verbruik van de 8708 is prima te noemen voor een 60"-televisie en is vergelijkbaar met wat andere lcdtv's met led-backlight verbruiken. Uiteraard verbruiken de Ambilight-leds ook energie, maar daar krijg je dan ook wat voor terug en met maximaal 30W is het extra verbruik te overzien.

Specificaties

Merk en uitvoering
Merk Philips
Serie 8000-serie
Uitvoering 60"
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Laagste prijs € 2.799,- Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 11 winkels
Eerste prijsvermelding woensdag 11 september 2013
Beeldeigenschappen
Schermdiagonaal 60"
Verversingsfrequentie 100Hz
HD-specificatie Full HD
Kijkhoek 178°
Beeldhelderheid 402cd/m²
Beeldverhouding 16:9
Reactietijd 1ms
Beeldoptimalisatie Perfect Pixel HD Engine
Ontvangstnorm NTSC, PAL, SECAM
3D
3D-ondersteuning Ja
3D-technologie Passief
2D-conversie Ja
Meegeleverde 3D-brillen 4
Beeldtechniek
Televisietype LCD
Backlight Led: Full-led
Resolutie (TV) 1920x1080 (Full HD 1080p)
Local dimming Ja
Onlinefeatures
Internettelevisie Wel
Chatmogelijkheden Skype
Social media Facebook, Twitter
Omroepen on demand Uitzending gemist
Overige onlinecontent Netflix
Verbinding
Tuner type Analoog, DVB-C, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2
Common Interface CI+
Video in Component Video, 4x HDMI, Scart, 3x USB 2.0, Wireless Display (WiDi)
DLNA Ja
Verbinding (Audio) Audio (3,5mm)
Verbinding (Ethernet) Ethernet 100Mbit/s
Verbinding (USB) 3x USB 2.0
WiFi aanwezig Ja
Verbinding (wlan) 802.11n
Geluid
Luidsprekers Intern Stereo
Luidsprekervermogen (RMS) 25W
Energie
Stroomverbruik 79W
Stroomverbruik (stand-by) 0,1W
Eigenschappen
Televisie-eigenschappen 24p, App-bediening, Firmware-upgrade mogelijk, OSD, Picture in picture, Ruisonderdrukking, Slaaptimer
Teletekstpagina's in geheugen 1.200
Beugelbevestiging Vesa 200mm
Introductiejaar 2013
Uiterlijk
Televisie kleur Zwart
Bezelmateriaal Metaal brushed
Afmetingen en gewicht
Hoogte 860mm
Hoogte (zonder voet) 776mm
Breedte 1,342m
Diepte 236mm
Diepte (zonder voet) 13,5mm
Gewicht 27,7kg
Overige specificaties
Bijzonderheden Elevation serie 4-zijdig Ambilight
Meer informatie
EAN 0871258168615, 8712581686154
SKU 60PFL8708S/12
Tweakers ID 348381
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Conclusie

Er zijn maar weinig mensen die de Philips 8708 niet mooi vinden om te zien. Door het strakke ontwerp met de zeer dunne, mooi afgewerkte, randen rondom het scherm gooit de televisie hoge ogen wat design betreft. Een enkeling is niet gecharmeerd van het plexiglas dat voor de voet is gebruikt, maar voor het mooiste resultaat hang je de televisie natuurlijk op met de meegeleverde muurmontageset.

Voor liefhebbers van Ambilight is de Philips 8708 een interessante televisie

De meest in het oog springende feature van de 8708 is natuurlijk de vierzijdige Ambilight-verlichting aan de achterkant. Voor de een is Ambilight een aantrekkelijke feature en voor de andere een onnodige gimmick. Wat ons betreft is het praktisch nut ervan beperkt tot het weergeven van continu warm wit licht om de niet heel goede zwartwaarden een beetje te maskeren.

Onze metingen lieten zien dat die zwartwaarden een te laag contrast opleveren voor een televisie in deze prijsklasse. Met de kleurweergave zit het, zeker als je de televisie kalibreert, wel goed. Een hoog contrast is voor de kijkervaring echter belangrijker dan een nauwkeurige kleurweergave. Ook is er te veel backlight bleeding te zien.

Dankzij het briljante ontwerp van de afstandsbediening had de smart-tv-ervaring geweldig kunnen zijn, maar doordat de gebruikte soc flink tekortschiet, zit je de hele tijd op het toestel te wachten. Ook de indeling van de menu’s had naar ons idee een stuk beter gekund en het is een gemiste kans dat de aanwijsfunctie van de afstandsbediening niet in de hele interface is te gebruiken.

Voor liefhebbers van Ambilight is de Philips 8708 dankzij de vierzijdige werking ervan een interessante televisie. Als je het uiterlijk van een televisie belangrijker vindt dan de beeld- en geluidskwaliteit, is de 8708 wellicht iets voor jou. Wij vinden echter dat er, gelet op de hoge aanschafprijs van zo’n 2800 euro, best wat betere hardware gebruikt had mogen worden.

Pluspunten

  • Design
  • Afstandsbediening
  • Meegeleverde accessoires

Minpunten

  • Prijs
  • Laag contrast
  • Trage soc

Eindoordeel

Tweakers zegt: 6

Reacties (125)

125
116
50
4
0
30
Wijzig sortering
Tip: Philips heeft nu een actie waarbij je gratis Hue lampen of €100 cashback krijgt bij de nieuwere modellen. (http://www.philips.nl/c/t...568/cat/#/local-promotion)

[Reactie gewijzigd door SaphuA op 22 juli 2024 23:27]

Dat komt vast omdat die hue lampen beter reageren op het ambilight signaal van de tv dan de tv zelf. Althans, dat meende ik in het fimpje te zien.
Een beetje offtopic

Al een tijdje geleden op zoek geweest naar een DIY ambilight systeem die zonder pc en voor alle bronnen toe te passen is, zie https://github.com/gkaindl/ambi-tv

Hier staat alles omschreven wat je moet hebben en met deze setup heb je geen pc nodig. Wanneer je alle videobronnen met Ambilight wilt gebruiken heb je nog een HDMI switch nodig. De tutorial staat hier http://www.youtube.com/watch?v=8cpQpGYtjR0

Basis excl. kabeltjes en goede adapter kost dus € 245,- met kabeltjes en adapter komt een dergelijk systeem uit rond de € 300,-

Andere opties voor een eigen DIY systeem
Standalone Ambilight Scimo (niet te koop volgens mij)
http://www.keiang.de/Content-pid-32.html

Op de website Amblone staat omschreven hoe je een ambilight-clone kunt maken stap voor stap http://amblone.com/guide

Op Adsfruit.com staat een tutorial hoe je een systeem in elkaar kunt zetten, echter dit betreft een systeem dat via een pc aangestuurd moet worden, dus niet optimaal. http://learn.adafruit.com/adalight-diy-ambient-tv-lighting

Hier http://www.arfx.nl/shop/i...?main_page=index&cPath=14 staat een kant en klaar systeem, maar deze is wel behoorlijk duur en ook nog eens beperkt als het gaat om de mogelijkheden, ook deze wordt aangestuurd via een pc

[Reactie gewijzigd door bmonninkhof op 22 juli 2024 23:27]

Bedankt voor het overzicht!
Holy shit.. 2800 euro voor deze slechte tv?
Ambilight is mooi maar als dat het enige pluspunt is..
Ambilight is leuk, maar daar gaat Philips het niet mee redden.
Ik ben nu 2 jaar eigenaar van een high-end philips TV. Conclusie is dat het beeld zeer goed is, ambilight leuk, maar de firmware zeer onstabiel, en de processor niet van deze tijd. Net-TV is aanwezig, maar het kan soms minuten duren voordat deze gestart is.
Jammer.
DIt is ook exact mijn ervaring. Mooi beeld, maar de menu's zijn verschrikkelijk traag en smart-tv wil ik me al helemaal niet aan wagen. Leuk als je met pensioen bent en geen idee hebt wat je met je tijd wil doen, maar voor mij is 't niks ;)

Firmware is ook een drama, zelfs na alle updates heb ik nog steeds dat het switchen van resolutie (60p naar 24p) ik vaak alleen nog maar zwart beeld heb en de TV uit en aan moet zetten. De ambilight doet het dan overigens nog wél :?

TV uit en aanzetten is overigens ook een hele beleving. Als je hem uitzet heeft hij ongeveer 20 seconden nodig om uit te gaan, vooraleer je hem weer kunt aanzetten met de AB. Daarna gaat hij weer helemaal opstarten (Philips logo, etc etc). Dus trek gerust 1:30 minuut uit als je weer eens met zwart beeld zit. Dit is onacceptabel.

Ook met mijn nieuwe mediacenter (xbmc) heb ik hetzelfde probleem, dus wat mij betreft wel mijn laatste Philips TV. Op de slaapkamer heb ik een Samsung hangen, die werkt gewoon feilloos.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 22 juli 2024 23:27]

Ik heb al een aantal jaar Ambilight. Het bevalt mij heel goed, persoonlijk vind ik het een toevoeging op de kijkervaring. Ik mis het niet als ik bij anderen ben natuurlijk.

Helaas ben ik 'genoodzaakt' om nog een plasma tv te kopen van Panasonic voordat het uit de handel is. Maar even kijken naar een zelfbouw ambilight. Alhoewel dit, voor zover ik erover gelezen heb, erg lastig leek.
Ik heb geen Philips tv, maar heb zelf een LED-strip aan de achterkant van mijn tv (Pioneer Kuro 60-inch) en dan rondom geplaatst (met afstandsbediening aan of uit te zetten) en het effect is dat het veel rustiger kijkt en zwart als zwarter wordt ervaring, dus via een optische truuk een beter contrast. Echt een toevoeging voor de kijkervaring, zeker met films.
Vroeger hadden veel mensen om die reden een klein schemerlampje achter de TV :)
"Ik heb al een aantal jaar Ambilight. Het bevalt mij heel goed, persoonlijk vind ik het een toevoeging op de kijkervaring"

Same here, vind het ook iets toevoegen, al zou ik het niet missen wanneer ik het niet meer zou hebben.
"En voor wie het allemaal maar onzin vindt, kan het systeem ook gewoon worden uitgeschakeld."

Mooie tv en gelukkig zit deze optie er ook op ;)
Als je de ambilight toch uit gaat schakelen zou ik deze TV helemaal niet nemen. Ik denk dat in die prijsklasse vrijwel elke andere TV beter is.

Ik vind Ambilight weer wel een pluspunt, en vindt het ook jammer dat Philips er patent op heeft. Philips is namelijk waardeloos op Software gebied. Deze TV heeft een trage interface maar dat is op andere TV's minstens zo erg. Daarbij gaan TV's uit 2012 al geen Netflix meer krijgen, dus als er volgend jaar iets nieuws voor smart TV's komt, ga er maar alvast van uit dat je dan weer een nieuwe mag kopen.

En de ambilight van de extra lampjes die je er bij kan kopen loopt via de smartphone app en niet via de "smart" TV? Wat is dat nou weer voor debiele design keuze?

[Reactie gewijzigd door Benji87 op 22 juli 2024 23:27]

de extra lampen is het philips hue systeem, eigenlijk bedoeld als standaard thuis verlichting aan te sturen met een smartphone of tablet, toevallig kan de tv het ook aansturen. Een app op de tv om het te configureren zou geen kwaad kunnen, maar de bediening gaat een stuk makkelijker op een smartphone.

Ik zie in iedergeval een mooie voor een .Plan. zo'n tv + hue set reviewen. Ik weet in iedergeval dat ik daar met liefde aan mee zou willen doen.
Dat het configureren met de smartphone gaat kan ik mee inkomen. Dat zou ik ook zeker niet via een Philips TV willen doen.
Maar de smartphone moet ook met de app open aan blijven staan. Je zou toch verwachten dat eenmaal geconfigureerd de TV de lampen aan zou sturen naar aanleiding van de configuratie en niet dat de smartphone dat nog moet gaan zitten doen.

Ik vind het een leuke toevoeging dat die lampen extra kunnen worden gebruikt en leuk bedacht, maar deze implementatie is echt waardeloos en ik snap ook niet dat ze dat zelf niet inzien.
Ik zie in iedergeval een mooie voor een .Plan. zo'n tv + hue set reviewen. Ik weet in iedergeval dat ik daar met liefde aan mee zou willen doen.
Zoiets is al geweest (edit: Helaas zonder de tv ;)):
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/41023271

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 22 juli 2024 23:27]

Anoniem: 126717 @Benji8722 november 2013 09:42
Ik vind Ambilight weer wel een pluspunt, (...)
Ik heb het bij kennissen gezien en het ziet er mooi uit. Maar toen ik mijn wensenlijstje maakte voor een tv kwam het er niet op voor. En wel om de simpele reden dat ik mijn tv niet voor een wand kan plaatsen. De mijne staat onder een hoek van pak 'm beet 45 graden met de muur en dan is het effect volledig weg. Ook de reden voor mijn soundbar trouwens daarmee loop je tegen hetzelfde probleem aan.
Ik zie in de tekst het gebruik van een soundbar (of stereo) aanbevolen worden. Mocht je dat overwegen moet je in de gaten houden dat de voet niet in hoogte verstelbaar is. Dus je het 95% kans dat de soundbar niet past onder de tv. (Thuis heb ik dat opgelost met een stapeltje boeken, maar mooi is anders.)
Ook mijn TV staat nu onder 45 graden in een hoek maar toch doet Ambilight nog iets. (maar stukken minder dan tegen vlakke wand). Dus ik ben wel aan het kijken naar Hue lampen om te Ambilight wat te vergroten.

Mijn 2011-2012 TV is niet snel, maar snel genoeg voor de dingen die ik wil.
En bug vrij.
Als ik nu iets wil afspelen pak ik toch veelal de laptop via HDMI dan m'n HDX1000, m'n net TV, etc, dat gaat toch sneller.
Toch zijn er mogelijkheden om ambilight te krijgen op niet Philips TV's. In combinatie met bijvoorbeeld XBMC zit ik nog te wachten op LightPack vanuit Kickstarter: http://www.kickstarter.co...cklight-for-your-displays . Vanaf half december ook los te koop via http://getlightpack.com/
. Daarbij gaan TV's uit 2012 al geen Netflix meer krijgen, dus als er volgend jaar iets nieuws voor smart TV's komt, ga er maar alvast van uit dat je dan weer een nieuwe mag kopen.
. Wat let je om een media pc aan te sluiten?
Dan moet ik dus extra geld gaan uitgeven om een extra kast naast m'n TV te zetten, waardoor ik een extra apparaat moet opstarten die extra energie slurpt en ik met een extra afstandsbediening vervolgens moet gaan bedienen.

De TV kost genoeg, dus als ze gewoon een beetje meer van dat geld zouden investeren in een SOC die een beetje future-proof is en een beetje meer moeite doen om de TV's up to date te houden, dan zou je er niks extra's aan hoeven te hangen.
Dan moet ik dus extra geld gaan uitgeven om een extra kast naast m'n TV te zetten, waardoor ik een extra apparaat moet opstarten die extra energie slurpt en ik met een extra afstandsbediening vervolgens moet gaan bedienen.

De TV kost genoeg, dus als ze gewoon een beetje meer van dat geld zouden investeren in een SOC die een beetje future-proof is en een beetje meer moeite doen om de TV's up to date te houden, dan zou je er niks extra's aan hoeven te hangen.
Dan kies je dus voor een ander model/merk omdat deze duidelijk niet voldoet aan jouw wensen.
Dat zal ik ook de volgende keer zeker doen, maar m'n TV is nu pas een jaar oud (en heeft dus geen netflix), dus dat gaat nog wel even duren.
Maar ik denk dat er wel meer mensen zijn die liever een toekomstbestendige TV aanschaffen dan eentje waar ze binnen een jaar al een extra PC aan moeten hangen om van hedendaagse functies gebruik te kunnen maken, dus leek het me relevant om deze ervaring te delen.
Vooral de trage SOC is erg irritant.

Ambilight TV's zijn altijd wat duurder geweest, maar ik vind het wel wat toevoegen het kijkt rustiger.

Jammer dat Philips niet wat strenger is tegen de maker van de TV's (Sharp?).
Philips heeft in 2011 de tv-tak ondergebracht bij het Chinese TPV Technology

bron: http://www.gadgetzone.nl/nieuws.php?id=7844#.Uo9lKuJ4-XM
Mn ouders hebben ook een Philips tv (geen ambilight). Die lijkt dezelfde software te draaien als deze tv, maar die tv van me ouders.. ook zooo enorm traag. En dit model is denk ik 2 jaar oud...

Waarom doet philips hier niets aan.. Toch erg dat een TV van 2 jaar geleden te traag voor woorden is, maar een nieuwer model, dezelfde problemen heeft.

Weet iemand of je die afstandsbediening ook los kan kopen?
@KevinP: Sharp en LG zijn leveranciers van de in duurdere modellen gebruikte panelen, en Philips heeft wel eens met Sharp samengewerkt in middenklasse toestellen. Verder dus geen kwestie van streng zijn tegen externe partijen. De software is helaas al een lang bestaande klacht, en die wordt nog steeds in België geschreven door de mensen die dat ook voorheen al deden.

@Tornado 1.0: Niet ondergebracht bij TPV en TPV is niet Chinees. Verder klopt die zin wel ;)

In werkelijkheid is de tv-tak ondergebracht in een joint-venture (gevestigd in Amsterdam onder de naam TP-Vision) met het Taiwanese (of administratief gezien op de Bermuda's danwel Maagdeneilanden gevestigde) TPV. De goedkope modellen zijn gebaseerd op TPV-techniek en worden in TPV-fabrieken gebouwd, de duurdere modellen zoals het model waar het hier om gaat zijn gebaseerd op Philipstechniek (vandaar dus die klachten over de trage software) en worden gebouwd in voormalige Philipsfabrieken.
Ik heb ook altijd geroepen dat ik ambilight nergens voor nodig vond. Sinds januari heb ik echter een 40PFL8007K (met het idee dat ik ambilight uit zou zetten) maar nu zou ik geen tv zonder meer willen. Met name in de avond vind ik ambilight echt veel prettiger kijken, juist doordat er licht achter het scherm zit. Als ik nu in de avond bij andere tv zit te kijken stoor ik mij vaak aan de felheid van het beeld tegen de donkere achtergrond.
Dat is dus maar net wat je gewend bent. Ik heb er eerlijk gezegd nooit last van. Daarvoor kun je ook een TV kopen die automatisch de helderheid van het scherm aanpast aan de hoeveelheid omgevingslicht... Dan heb je hetzelfde effect namelijk geen last van vermoeide ogen. Dit zit tegenwoordig in de meeste moderne TV's al ingebouwd.

Het concept van Philips heeft dus goed uitgewerkt voor ze, want jij koopt dus vanaf nu geen ander merk TV meer en bent daarmee gebonden aan het merk Philips, omdat je de rest niet prettig meer vind kijken.
Ook in theorie kijkt het prettiger en wat Philips heeft gedaan is alleen maar een slimme manier vinden om een al langer bestaand gebruik nieuw leven in te blazen en commercieel succesvol te exploiteren.

Het gebruik waar ik op doel is het plaatsen van een lichtbron aan of bij de TV. Dat waren voorheen altijd monochrome of witte lichtbronnen, die niet op de beeldinhoud reageerden. De kleur en het reageren is de gepatenteerde aanvulling van Philips.

Al in de jaren '50 bracht ACEC televisies uit waar bovenin een lamp zat. In de jaren '70 volgden Engelse en Scandinavische fabrikanten. Vooral in Engeland was het op enig moment mode om de meest verschrikkelijke lichtgevende ornamenten op de TV te plaatsen. Ook werd in het algemeen het advies gegeven om in de buurt van de TV of achter de TV een schemerlamp te plaatsen.
Dan moet je eens de beeldinstellingen optimaliseren... Helderheid staat vaak veel te fel en kleuren veel te druk. Dat helderheid verhaal speelt bij monitors en smart phones net zo hard. Zo vaak veel te fel out of the box...
Mensen die ambilght slechts een nutteloze gimmick vinden hebben nog nooit savonds een film gekeken met ambilight. Voor mij nooit meer een tv zonder, ook al zit ik dan vast aan Philips tv, die verder inderdaad weinig bijzonder zijn. Ambilight maakt dat allemaal dubbel en dwars goed.
Hier staat een plasma in de woonkamer en een LCD in de slaapkamer. De plasma in de woonkamer heeft uiteraard geen Ambilight maar de LCD in de slaapkamer heeft een DIY Ambilight systeem. Voor mij inderdaad onmisbaar aangezien ik daar vrijwel alleen 's avonds televisie kijk. Echter mis ik het absoluut niet op de plasma in de woonkamer. Ooit eens gemonteerd op de plasma, maar het effect was alleen maar dat de kleurreproductie en het contrast optisch achteruit gingen. Terwijl het contrast bij LCD optisch inderdaad groter lijkt te worden.

Plasma kijkt al rustig van zichzelf, daar is Ambilight niet nodig.
een 60 inch tv begint al vanaf 55 watt stroomverbruik. Vergeleken met 200 wat hier. Deze tv verbruikt dan bijna driemaal zoveel als een energie efficiënte tv.

Wordt het niet tijd om bij tv reviews het item stroomverbruik zwaarder mee te laten wegen, of in iedergeval hoe deze het in vergelijking met concurrentie doet? (hier wordt alleen een andere backlight tv vergeleken) Net zoals er bijna alleen nog maar AAA wasmachines etc. verkocht worden. Voor de portemonnee, het klimaat en het milieu let ik bij elke aanschaf scherp op het energieverbruik.
Die 200 Watt is het maximale verbruik waarbij de backlight voluit staat en de ambilight ook.
Met de backlight op een lagere stand lag het verbruik veel lager. Lees het stukje over engergieverbruik nog eens door zou ik zeggen..
De 55 Watt die je noemt zou je wellicht ook nog wel kunnen halen als je de backlight op de laagste stand zet maar dan moet je wel in een donkere kamer kijken omdat het beeld dan erg donker is.
Onder dezelfde omstandigheden zal jouw 55W TV ook minstens 150W trekken. Die 55W is namelijk een vastgesteld gemiddelde, terwijl de hier genoemde 200W een maximumwaarde is. Het vastgestelde gemiddelde van dit toestel ligt volgens het typeplaatje op 79W. Iets meer dan 55W dus, maar alsnog erg zuinig.
ik vind ambilight altijd super mooi.
heb dan ook me DIY ambilight gemaakt. voor mijn 2560x1440 monitor. 50 lampjes op 27 inch geloof ik. maar helaas is dat niet zo netjes afgewerkt. ik zou graag een 1440p monitor zien met 60 fps ambilight die lekker fel is.
ook al is het voor sommige mensen te veel, van mij mag heel me kamer mee kleuren :+
Dat is een kwestie van smaak. Voor mij hoeft het niet, zo'n Ambilight. Je betaalt er sowieso weer extra voor (net als dat hele SMART-gebeuren) terwijl de muur achter mijn TV bereids is bekleed met een wanddoek waardoor die extra verlichting amper zichtbaar is.

Pap heeft de oude 37" Philips TV van m'n beste kameraad overgenomen. Dat toestel heeft ook Ambilight maar hij heeft het nog nooit aan gehad. Ik heb het wel eens voor hem ingeschakeld maar kreeg toen de opmerking "Det kinse oet zitte; al die lempkes lijden erg aaf en zuus d'r sowieso neet veel vanne mit det donkere gordien d'r achter" (lekker, dat Limburgs dialect ^^)

Waarmee ik maar wil zeggen dat niet iedereen even gecharmeerd is van dat LED-festijn. Ik weet wel dat het uit te schakelen valt maar om eerlijk te zijn is het dan weggegooid geld. Er zijn vergelijkbare en zelfs betere toestellen te krijgen voor minder geld.
Ambilight zit er niet op als stijlelement of sfeerverlichting. Het heeft wel degelijk een functie, namelijk betere zwartwaarden en daarmee een beter contrast, vooral in een verder verduisterde kamer. Dat de ambilight af zou leiden lijkt me een kwestie van gewenning, maar goed, er zijn genoeg mensen die onbekende dingen liever buiten de deur houden puur omdat ze het niet kennen.
Ik ben zo gewend aan ambilight dat ik het erg af vind leiden als het er niet op zit :-)
Allemaal een kwestie van gewenning, amar feit blijft dat mabilight rustiger is voor de ogen en de beeldkwaliteit ook nog beter oogt.
Het maakt de zwartwaarden niet beter hoor, het verbergt juist de mindere zwartwaarde, al is die er nog steeds.
Klopt, het is een optische truuk waardoor het zwart zwarter oogt.
Ambilight zit er niet op als stijlelement of sfeerverlichting...

EN JA, het is DUS ook voor sfeerverlichting! Druk maar eens op de ambilight knop als de TV uitstaat!


- Mijn punt is ook als de TV uit staat heeft het een FUNCTIE! Niet zoals de meeste TV's, dat als die uitstaat gewoon een ding is wat in de weg staat, of daar is #niets doet!

[Reactie gewijzigd door Cybertek op 22 juli 2024 23:27]

Mijn tv staat in een aparte kamer die alleen bedoeld is voor tv kijken en gamen, dus ik zet de LED-verlichting alleen aan als ik ga kijken. Als sfeerverlichting vind ik het los daarvan waardeloos, zeker als de tv uit staat.
Mooie TV, maar wie bij Philips heeft bedacht dat de lampen via de app moet worden bedient? Dat is echt een serieuze design fout naar mijn mening. De TV had zelf het middelpunt van connectiviteit kunnen zijn (zeker met deze prijs) waarbij slechts de settings hoeven te worden bewerkt via de app.
Het is natuurlijk onzinnig dat je de hele film-ervaring een mobiel laat werken terwijl dat apparaat al actief bezig is en het tot zijn taak gerekend mag worden.

2800 euro? dat is serieus veel geld voor een gemiddeld huishouden en deze zal deze tv dan ook niet kopen. De hogere inkomens zullen hopelijk al dusdanig verwent zijn met Bose geluidssystemen en dergelijke dat de minpunten van deze tv worden gemaskeerd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.