Ik blijf wel bezig zo

.
quote: ApexAlpha
-Banken zijn nooit van de overheid geweest.
Correct, maar banken zijn sinds de jaren 90 van de vorige eeuw 'verlost' van veel strengere kapitaaleisen, toezicht en reguleringen. We hebben allemaal gezien wat dit tot gevolg heeft (3 van de 4 banken zijn omgevallen).
Bovendien: Postbank (komt voort uit PTT Post) is een onderdeel van wat nu de ING Groep is.
Opnieuw kort door de bocht. Er is geen ruimte hier om daar uitgebreid op in te gaan. Voor Nederland zat het probleem primair in de opsplitsing van ABN Amro. Om dit te kunnen betalen heeft Fortis gezonde onderdelen afgestoten en een flinke hap uit de buffers genomen. Vervolgens was er een vals gerucht (email) dat er problemen bij Fortis zouden zijn en de bank liep leeg. Door de geldscheppende functie kan geen enkele bank dat aan (ze lenen altijd meer uit dan er aanwezig is).
Regulering kan niks tegen een bankrun doen. (Daarnaast zijn het juist de kapitaal eisen die de banken dwongen te lenen).
Regulering helpt niet gegarandeerd. Glass Steagall Act uit 1933 was er juist op gericht om extremen te voorkomen door de splitsing tussen investerings en "business" banken. Toch zat juist in USA het probleem:
http://en.wikipedia.org/w...lass-Steagall_Act_of_1933
Die regulering komt er overigens wel, ik geloof dat de EU iets aan het bouwen is.
Los van dit verschil in inzicht blijf ik het een vreemde zaak vinden om te suggereren dat overheidsbanken beter zouden zijn dan zelfstandige banken. (Dat is immers het originele standpunt waar ik op reageerde).
NS is 100% in handen van de Nederlandse staat... (dus niet zelfstandig)
Dus wél zelfstandig.
Wikipedia quoten is altijd leuk maar zelden nuttig als goede bron

. NS is niet zelfstandig want het moet luisteren naar "de overheid". Zo moest de Fyra een bijzonder uiterlijk hebben om Nederland op de kaart te zetten. Siemens had daar geen zin in en het resultaat is de Italiaanse brokken trein. Het is de politiek die op dergelijke beslissing aan stuurt. Daarnaast bemoeid de overheid zich met veel meer aspecten van de NS:
-hoeveel treinen op tijd moeten rijden;
-dat de trein schoon moet zijn;
-dat reizigers zich veilig moeten voelen.
Vervoersplan moet ook worden goedgekeurd... Er is zelfs een speciale site voor

:
http://www.rijksoverheid....jksoverheid-prorail-en-ns
Totaal anders dan T-Mobile waarbij de Duitse staat 32% van de aandelen in bezit heeft.
quote: ApexAlpha
Dit zal best, helaas is de stroom die jij nu uit je stopcontact haalt dezelfde stroom als die van je buurman. Ook als je 'aangesloten' bent bij verschillende energiebedrijven. Het enige waar energiebedrijven mee kunnen concurreren is acties en reclame.
Je verwart de netbeheerder met de energie leverancier.
Elektriciteitsnet
Het Nederlandse elektriciteitsnet bestaan uit een landelijk net, beheerd door TenneT, dat de regionale netten en de meeste elektriciteitscentrales met elkaar verbindt. Het landelijke net heeft hoogspanningsniveaus van 380 en 220 kilovolt. Op iets lagere niveaus wordt de elektriciteit naar de regio's getransporteerd. Op middenspanningsniveaus wordt aan de grootverbruikers geleverd en verder gedistribueerd naar de laagspanningsnetten. Hierop zijn met name huishoudens maar ook kleine zakelijke klanten aangesloten.
Gasnet
Het hoofdtransportnet, beheerd door GasTransportServices (GTS), staat onder druk van 67 bar. Bij overdracht aan de regionale netten wordt de druk verlaagd en wordt het van nature reukloze aardgas uit veiligheidsoverwegingen van de typische gaslucht voorzien. In overslagstations wordt de druk gereduceerd waarna het met 30 millibar naar de afnemers stroomt.
http://www.netbeheerneder...egegevens/infrastructuur/
Dat is dus weer die Tennet. Het voorbeeld dat ik aanhaalde als een niet succesvolle splitsing door gebrek aan kapitaal en het opereren in de marge.
Extra inzicht in hoe de energie markt werkt: In het gehele systeem is een bepaalde vraag. Aan deze vraag moet worden voldoen anders gaat het mis. De energie leveranciers zorgen er samen voor dat dit goed verloopt.
Ze handelen in blokken stroom in binnen en buitenland. Dit is geen lokale markt. Als het hard waait in Denemarken dan keldert de prijs van een blok. Heel Denemarken heeft daardoor namelijk geen externe stroom meer nodig.
Vroeger draaide een overheidscentrale de hele dag 100%. Vandaar ook industrie die traditioneel s 'nachts actief was en de wegverlichting. Tegenwoordig worden ze centrales de hele dag in en uitgeschakeld.
Heel kort over PTT:
KPN is eerst verzelfstandigd, die kocht TNT, 2 jaar later is het pas afgesplitst. Dat de postzegel prijzen in Nederland vele malen te duur waren en er belachelijke bedragen is kas waren is een uitspraak van een (ondertussen ex-)topman van TNT.
Dat de overheid slecht is omgegaan met de privatisering betekent niet dat je kunt concluderen dat je beter niet kunt privatiseren. De belastingdruk is al hoog genoeg, wat mij betreft wordt het tijd dat Nederlanders wat meer keuze krijgen in waar ze voor willen betalen en waar voor niet.
[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 00:19]