Door Jurian Ubachs

Redacteur

FIFA 14: kampioen in de problemen

Conclusie

Het begon met een voor ons verpeste Carrièremodus en eindigt daarna, via diverse ups en downs, niet al te positief. FIFA 14 is geen slechte game, verre van zelfs - anders zou er wel een onvoldoende prijken onder dit relaas. Liefhebbers van Ultimate Team krijgen in FIFA 14 weer een veel betere game en ook de online component is uitgebreid. FIFA 14 is wat dat betreft, als je ook nog de Skill Games (rondo's!) in ogenschouw neemt, misschien wel de meest complete FIFA-game tot nu toe.

Daar zit het probleem ook niet. Los van de Career Mode valt voornamelijk op dat de ontwikkeling in de gameplay dit jaar pas op de plaats maakt. Voor elk opvallend positief punt valt een negatief punt te noemen. Dat is gelukkig aardig in balans, maar de essentie van dat verhaal is dat het de gameplay van FIFA 14 niet béter maakt dan die van FIFA 13, en dat is natuurlijk wel de bedoeling. We twijfelen er niet aan dat FIFA 14 zijn fans heus wel weer kan bekoren, maar ook zij zullen niet ontkennen dat het zoveel beter had gekund.

Pluspunten

+ Frisse, moderne look
+ Betere aanvallende AI
+ Basisgameplay blijft goed
+ Spectaculaire schoten
+ Rondo's

Minpunten

- Nieuwe scouting verknalt Career Mode
- Deel oude problemen nog steeds aanwezig
- Gameplay voelt af en toe stroperig
- Weer hetzelfde, eentonige, vaak niet kloppende commentaar
- Veel spelers slecht herkenbaar

Cijfer: 7,5

Titel FIFA 14
Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
(PS4, Xbox One krijgen later een andere versie)
Ontwikkelaar EA Sports
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum Inmiddels verschenen

N.B.: voor zover wij kunnen nagaan zijn de screenshots die Tweakers van EA aangeleverd heeft gekregen gemaakt met de nextgen-versie van FIFA 14. Deze beelden zijn niet of niet allemaal representatief voor de beeldkwaliteit van de pc-, Xbox 360- en PlayStation 3-versie.

Reacties (144)

144
138
80
7
0
27
Wijzig sortering
Best wel grappig hoe individuele ervaringen zo kunnen verschillen. Een aantal van de pluspunten de hier aangehaald worden, vind ik net erg ambetant. En andersom.
- De menu's. Fijn dat ze een aantal pijnpunten van de fifa 13 hebben aangepakt. Maar het menu ziet er haast uit als een darts bord. In theorie lijkt het alsof (bijna) alles met veel minder kliks te bereiken is. In de praktijk verspringt er zoveel, en werkt het zo onlogisch, dat ik constant richting de verkeerde onderdelen lijk te klikken. Zal misschien zijn omdat ik om mac totaal geen ervaring heb met bijv. windows-8-besturing, en dat die nieuwe indeling daarop geïnspireerd is, maar ik werd er gisteren alvast moedeloos van.
- Die nieuwe Career Mode! Heerlijk. Het is wat uitdagender, maar dat nieuwe scoutingsysteem maakt een carrière een stuk interessanter. Je zoekt nu geen nieuwe spelers meer door wat door je spelers-database te browsen, maar te gaan kijken, (onder)zoeken en vergelijken. Bij sommige ploegen heb je wat aan de *****-scouts, bij andere ploegen lijkt het dan weer interessanter om wat extra miljoentjes opzij te houden voor kernversterkingen.
- De gameplay wordt hier 'stroperiger' genoemd. Naar mijn gevoel wordt het allemaal net dat beetje dynamischer: meer mogelijkheden om rond de backlijn openingen te creëren, het bouwen aan 'succesvolle' acties begint veel meer bij de middenvelders, en tot nu toe lijkt het ook veel leuker om succesvol te zijn met verdedigend voetbal. Niet makkelijker, maar wel leuker.

Met de opmerkingen over het Nederlandstalige commentaar ben ik het trouwens wel 100% eens. Eén keer aangezet, en is echt wel om mismoedig van te worden. Het zou trouwens wel een stuk leuker kunnen worden wanneer EA gaat beseffen dat er nog een redelijk belangrijk land is waar men Nederlands spreekt, en waar qua voetbalcommentaar wel wat te ontdekken valt. Peter Vandenbempt bijvoorbeeld. Of zelfs een Frank Raes.
"De aangeleverde screenshots zijn niet representatief voor de beeldkwaliteit"

Als dit het geval is, waarom maakt Tweakers dan niet haar eigen screenshots?
"De aangeleverde screenshots zijn niet representatief voor de beeldkwaliteit"

Als dit het geval is, waarom maakt Tweakers dan niet haar eigen screenshots?
Inderdaad, wel een kritische review maar screenshots maken om het te verduidelijken is er niet bij. Ook de video lijkt 1 op 1 overgenomen te zijn van EA. Ik zie alleen een wedstrijd als Barca - Man Utd ipv Ajax - Feyenoord bijvoorbeeld, dit laatste was handig geweest om gelijk de slecht herkenbare gezichten van de spelers te laten zien.
De beelden in de videoreview zijn allemaal door onszelf opgenomen. De wedstrijden die daarvoor gespeeld zijn zijn Ajax - Groningen, Bayern - Man Utd. Barca - Real en Juventus - City. Zijn nu eenmaal de populairdere ploegen, online in Seasons, maar ook op de redactie.
Eindelijk krijgt Fifa het cijfer wat het verdiend. De minpunten die hier worden genoemd stoor ik me al een paar edities aan. Het commentaar is zo inspiratieloos en slaapverwekkend, dat doet echt afbreuk aan de game. De slecht herkenbare spelers is wederom een probleem waar weer niets aan is gedaan en de gameplay voelt in mijn ogen vaak repetitief aan.

Het zou echt zo mooi zijn wanneer EA of Konami, welke van de twee maakt mij niet uit, een voorbeeld zou nemen aan 2K games. Wanneer je NBA 2K13 speelt heb je echt het gevoel dat je bij een basketballwedstrijd aanwezig bent. Het commentaar is dynamisch, reageert op dingen die gebeuren, komt met feitjes en weetjes over spelers/teams. Spelers zijn bijna allemaal te herkennen (niet zo moeilijk, want dit zijn er een stuk minder, maar toch).

2K laat tenminste zien hoe een sportgame kan en moet zijn. Hopelijk kijkt men bij EA en Konami eens goed naar deze serie, want het zou zo'n geweldige footie-ervaring opleveren :9

[Reactie gewijzigd door JanW op 26 september 2013 09:56]

Er zijn nog zoveel meer minpunten aan te kaarten.

- Scheidsrechters zijn dramatisch. Tackle van achter = rood. Prima, dat klopt. Zelfde situatie, maar dan alleen vasthouden van een doorgebroken speler = vrije trap, geen kaart.

- Regelmatig wordt er offside gegeven voor een speler die zich volledig niet bezig houdt met de aanval

- Belevenis van het publiek. De spreekkoren en liedjes zijn leuk, maar kom op. Als ik in eigen huis een goal scoor dan hoor je 2 seconden "YEEEEeeee" en dan is het weg. Dat geluid moet naar mijn idee hard zijn. Hier en daar een keer een wat vuurwerk kan ook geen kwaad. Als ik Ajax - Feyenoord speel dan wil ik het voelen als ik de 1-0 scoor.

- Een middenvelder met 90+ Vision en Passing geeft 9 van de 10 keren dezelfde belabberde steekballen als een middenvelder met 50 Vision en Passing

- WHAT THE HELL IS UP MET DIE ACHTERLIJKE WISSEL ANIMATIE'S VAN BIJNA 2 MINUTEN!? In Fifa 12 werd het er voor het eerst ingezet dat ze wat uigebreidere animatie's er in zette. Iedereen klaagde toen al dat het te lang duurde, en dat je het gewoon altijd moet kunnen skippen. Wat doet EA bij Fifa 13: ze maken de animatie's gewoon nog langer! Nu zijn we inmiddels bij Fifa 14 en er zit nog steeds geen verschil in

Ik zal nog steeds het spel kopen omdat PES mij gewoon nog minder trekt (geen fanboy-ism o.i.d.), maar EA luistert echt niet naar de community. En er zijn gewoon echt bugs die al sinds Fifa 11 of Fifa 12 bestaan, en gewoon nog steeds niet gefixed zijn.
Klopt, ik verbaasde me over de volgende zin:
"Wij maakten zelfs mee dat het commentaar meende dat wij een vrije trap kregen, terwijl in werkelijkheid de tegenstander die vrije bal kreeg."

Ik speel FIFA 13 op de pc, en op de xbox, en dit heb ik eigenlijk ALTIJD. Dus op het moment dat Youri zegt dat Real een vrije trap krijgt, kan je er vanuit gaan dat hij de tegenstander bedoelt. Nu ben ik geen programmeur of wat voor functie je ook maar moet hebben om dit soort dingen te fixen, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand daar lang mee bezig zou zijn.

Bij mij op m'n Asus N55 werkt FIFA 13 trouwens over het algemeen vrij beroerd, ik speel Ultimate Team, en ALTIJD na een wedstrijd als ik probeer terug te keren naar het FUT-menu, crasht het spel. Niet alleen hier, maar ook na een vriendschappelijke game, of wat voor game dan ook. Er is een oplossing voor (een ziek bizarre), namelijk alt+tab'en naar het desktop, op het kleine venstertje van play/settings/blabla gaan staan en een paar keer op f5 rammen...

:|

Serieus. Dat werkt.

Ik heb altijd alle updates geïnstalleerd, maar dit blijft zich voordoen.
Hahaha, die wisselanimaties!. Echt verschrikkelijk. Net zo vervelend als je online een potje wil spelen, ga je de hele 'film' door, dan ben je minimaal 5 minuten verder. Bij Quick-play wil je dit dus niet...

Hetzelfde geldt voor ingooien en corners. Hier mag je letterlijk een minuut over doen.
> Ik zal nog steeds het spel kopen omdat PES mij gewoon nog minder trekt

Waarom koop je het eigenlijk uberhaupt? Als er toch bar weinig is veranderd hoef je toch niet weer 50 euro uit te geven?
En dat is nu juist het gene waarom EA zo slim is: mensen (waaronder in) blijven het spel toch wel kopen.

Ik noem wel allerlei negatieven punten op, maar natuurlijk heeft het spel ook goede punten. Het spel draait nu niet meer alleen om pace zoals in 13 het geval was.

Nieuwe rosters, shirtjes, stadions, etc.

Uiteindelijk zijn we het er allemaal over eens dat het van de zotte is dat een nieuwe Fifa elke keer 50 euro kost, maar toch koopt (vrijwel) iedereen die 13 speelde de nieuwe versie ook weer.
Ik heb beide footies gespeeld dit jaar, moet zeggen dat Fifa meer van hetzelfde is. EA heeft de laatste 7 jaar goed gewerkt om Fifa een beter te spel te maken, maar heeft eindelijk een piek bereikt. PES was de beste footie op de PS2 maar deze generatie hebben ze een ander richting ingeslagen, het speelde niet meer zoals een sim vroeger. Ik merk dat ze bij Konami vele dingen aan het fixen zijn, maar dat ze nog steeds niet de niveau van de PES op de PS2 evenaren. Wat me aan Fifa vooral stoort zijn die animaties en physics effecten, spelers bewegen als robots. Hier zijn sommige PES animaties:

http://i.minus.com/itYicmCpeO0VP.gif

http://i.minus.com/iIG1zsfJ0xuuj.gif

http://i.minus.com/iiOlFABh0WlWM.gif
Mwah, ik vind een 7,5 behoorlijk hoog voor een game met zulke tekortkomingen.
Waar is de PES 2014 review?
Die is een week geleden al uitgekomen.

Voor de rest is dit weer een Fifa die voortborduurt op Fifa 09, met hele kleine tweaks aan de gameplay.
Je kan hem net zo goed Fifa 10,8 noemen.
Weinig vernieuwende elementen en dat geschaats over het veld word je helemaal gek van.

Maar voor de rest natruulijk wel een compleet spel.
PES komt er nog aan. Ondanks de eerdere releasedatum van PES hadden we op de redactie FIFA veel eerder binnen. Daardoor is deze review eerder klaar.
Oke, thanks voor je toelichting! :)
Hahahaha
De reden daarvoor is volgens EA dat het leeuwendeel van de pc's waar gamers FIFA-games op spelen niet in staat is de nieuwe engine te draaien.
PLEASE. De Xbox 360 is vergelijkbaar met een game PC van ~7 jaar geleden. Zeg dan gewoon dat dit meer geld oplevert omdat je de huidige gen consolegames makkelijk kunt porten naar de PC, want we weten allemaal dat het bij EA vrijwel alleen maar om de pegels draait.
Nou de laatste FIFA die ik veel gedaan heb op de pc was FIFA 97 als ik me niet vergis.
Wel had ik een tijd terug FIFA 13 bij een vriend op de pc gedaan, maar niet langer dan 2minuten..
Wat is dat onhandig zeg. Terwijl ik op de Xbox echt veel plezier met FIFA heb.

Daarbij denk ik dat de meeste dat gevoel hebben, en ik ook letterlijk niemand ken die FIFA op de pc doet, het is allemaal console.
Uiteraard kan je een controller op de pc aansluiten, maar dan zit ik liever gelijk in de woonkamer voor een grote tv met een paar vrienden.
Dat is ook gelijk imo het sterke punt van FIFA: met een paar vrienden op de bank met een biertje, FIFA tegen elkaar doen.

Pc is leuk voor shooters en wow achtige games, althans dat is mijn mening
Fifa 98 op de PC was de shit.

Heb je die gespeeld? Q (harde tackle & gegarandeerd rood) was geweldig om te doen. Je kon naar de keeper rennen terwijl de bal aan de andere kant van het veld lag en hem keihard onderuit halen. Ik deed vaak wedstrijden met mijn vriendtjes om wie het eerst zijn spelers van het veld gestuurd kreeg totdat de wedstrijd gestaakt werd. Je kon ook de strengheid van de scheidsrechter heel laag zetten en overal mee wegkomen. Dit kon je per team instellen en het was leuk om een team super streng te zetten en de ander juist totaal niet. Mooie uitdaging.

Good times.
Fifa 98 is ook de laatste versie die ik veel heb gespeeld.
Alleen al het opstarten, Fatboy Slim door je speakers, geweldig!
Haha yeah!

Ze moeten gewoon een re-make maken.
Ja precies, fifa 98, maar dat was ook de enige die leuk speelbaar was via het toetsenbord. Daarna werd het steeds geavenceerder waardoor het gewoon niet leuk te doen is met het toetsenbord.
Inderdaad. Het was echt arcade. 8 richtingen om te lopen waren genoeg.
Want je kan ook geen gamepads aansluiten op een PC..... 8)7
Of tegen elkaar spelen en kaarten uitzetten. Moest je wel snel worden met je keeper :D .. doorlopen, tackelen.. goal. Mooi was dat. Of voor de 16 naar binnen kappen, 100% doelpunt.

Maar goed, de demo van FIFA 14 op de PS3 vind ik ook vrij weinig aan. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat zijn op de PS4. M'n verwachting is in ieder geval flink omlaag, dus ik denk dat het alleen maar kan gaan meevallen. Wellicht dat ze ook nog wat updates doorvoeren n.a.v. het commentaar vanuit de comunnity.

En dat commentaar..sja..bij mij staat het volledig uit in FIFA13. Speelt best lekker en rustig ;).
Haha ja, man. Ik heb ontzettend veel lol gehad aan dat spel nu ik eraan terugdenk.
Je kon zelf het Nederlands elftal samenstellen. Zo kon ik Peter van Vossen bijvoorbeeld wel meenemen naar het WK. Dat is wel iets wat ik in alle FIFA delen daarna niet meer heb teruggezien. Ik vond dat nu juist briljant. Teams her en der wijzigen waardoor je niet echt gebonden was aan vaste selecties. Soms bleven er hele goede spelers namelijk thuis.
Je kon ook schwalbes maken :D
Oh ja, dat is waar ook. Dat hebben ze er een paar spellen later uitgehaald omdat het "niet etisch" was en dat soort bullshit.
Op de PC, weekends met een lading gasten, iedereen prikt een teams, een tournooi daarmee opzetten en veels te fanatiek de wedstrijden spelen. Die feature (custom tournaments van spelers team) was daarna snel verdwenen en nooit meer gespeeld. Ja, vorig jaar eens een 'demo' getorrent. Wat een afgang: onbestuurbare 800x600 console meuk. De ruimte op een HD niet waard.
Koop een console. Neem 3 vrienden. Ga op de bank zitten. Zet fifa aan, neem wat drank en andere supplementen... Gegarandeerd een gezellige avond gamen!!! Naast GTA5 en FarCry is dit de enige manier van gamen voor mij de laatste 2 jaar haha
Dat haalt geen donder uit. Kan ie net zo goed een paar euro uitgeven aan een HDMI kabel, zijn PC in zijn TV pluggen en dan heeft ie het probleem nog net zo hard niet opgelost als dat ie een paar honderd moet neertellen voor console, game en benodigdheden.

Hij heeft klachten over features die vroeger wel zaten in FIFA en nu niet meer, een ander platform lost dat ook niet op.
Hell yeah. Jij snapt het.

Als je een Xbox hebt kan ik je ook Bomberman aanraden. Dat is echt lachen met z'n vieren.
Neu dank u wel, ik heb zo mijn grenzen. Ventrilo aan en tot late uurtjes CK2 of EU4 multi is heel wat vermakelijker.
Daar zijn de meningen flink over verdeeld... Persoonlijk heb ik totaal niks met die manier van gamen
Heb sowieso echt totaal niet met online multiplayer... Misschien andere prioriteiten ;)

@Hillbilly... Idd die was ik helemaal vergeten... Speel ik idd vaak bij vrienden (alleen jammer dat ze beter zijn haha)
Mensen, eng, bah! Wat staat je tegen aan FIFA in gezelschap, als ik vragen mag?
Ah, nevermind, je hoeft geen antwoord te geven, ik zie al wat het probleem is ;). Ik vroeg het gewoon hoor, geen reden om je op te winden?
Anoniem: 469887
@bstard3 oktober 2013 10:55
Forever alone.
Fifa werkte lang perfect op de PC. Maar ik dacht ook weer eens na zo'n 10 jaar fifa te spelen. Dus 13 geprobeerd.

Maar ik erger me ten eerste aan de menu's waar ik niks kan vinden.

Ten tweede dat ik herhalingen van goals krijg (daarbij zie 1).

Ten derde dat net wanneer je aan het lopen bent je switched van player (volgens mij wel instelbaar).

Ten vierde dat de controls veel anders zijn dan vroeger (10 jaar geleden). Maar dat is mijn onkunde.

Ten vijfde aan de voor weer beginnende speler ongelofelijk slechte schiethulp.

Al met al wil ik nog best een wedstrijdje spelen misschien om erin te komen. Maar het speelt gewoon erg frustrerend.
Ik gebruik zelf Xbox Controller op de PC vindt de controller gewoon geweldig maar tussen het gebruik van PC of Xbox verder zie ik geen degelijke verschillen. (Maar kan me vergissen is tijd geleden dat ik op Xbox speelde).

[Reactie gewijzigd door comitatus op 26 september 2013 23:30]

Daarbij denk ik dat de meeste dat gevoel hebben, en ik ook letterlijk niemand ken die FIFA op de pc doet, het is allemaal console.
Ja, als EA elk jaar weer gimped versie voor PC eruit poept is het ook geen wonder dat niemand dat speelt. Doen ze toch zelf.
want we weten allemaal dat het bij EA vrijwel alleen maar om de pegels draait.
Gek he voor een commercieel bedrijf.

[Reactie gewijzigd door Gunner op 26 september 2013 09:35]

Als het geld prevaleert boven de kwaliteit van games wel ja. Want slechte games -> minder inkomsten.

"Gelukkig" hebben ze BF4 nog in de pijplijn zitten, waar je overigens ook 110 euro voor neer mag leggen als je gelijk de Premium package wilt met alle uitbreidingen.
je heb gelijk, maar tegenwoordig denken gamers ook wel alleen aan zichzelf, en denken zij dat ze kun bepalen hoe en wat, en daar is voor geen enkele uitgever tegenaan te werken. ze doen het allemaal fout, worden allemaal afgekraakt tot het bot, en de enkele die het in de ogen van gamers goed gedaan had was THQ en we weten allemaal hoe goed dat afgelopen is. we willen tegenwoordig perfecte kwaliteit tegen een zo laag mogelijke prijs, en dat is gewoon niet haalbaar. bij uitgevers draait t om geld, bij gamers draait het alleen maar om de wil van gamers en zo weinig mogelijk geld uit geven.
Maar ergens moet "klant is koning" toch vandaan zijn gekomen?
ja, een wens die nooit uit kan komen. als ik koning zou zijn zou ik toch nooit voor de verkoop prijs in een winkel iets willen kopen, maar altijd ver onder de verkoop prijs, wat ook niet haalbaar is. natuurlijk is de klant machtig, maar we moeten niet gaan denken dat wij als gamers de dienst uit maken. je zie in de praktijk dat we ons zelf er het hardste mee pakken. DRM, betalende DLC, micro transactie's, Always online. allemaal items die we zelf in de hand gewerkt hebben door alsmaar meer eisen te stellen die gewoon onhaalbaar zijn voor uitgevers.
No offense, maar EA heeft absoluut een punt. Veel FIFA spelers zijn heel jong en die hebben vaak niet de optie een dikke videokaart te kopen. Die moeten het doen met een Xbox 360, Playstation 3, matige PC of zelfs een matige laptop.
Maar zelfs een matige PC is al veel sneller dan een Xbox 360, dat was mijn punt.
de 360 versie draait dan ook gewoon op de "standaard" tech,
Kunnen de game makkelijk porten want ervaring, bereiken meer mensen wat slechte pcs zijn goed genoeg... makkelijk cashen.
Wat een onzin dat de PC's waar Fifa op gespeeld word die nieuwe engine niet aan zou kunnen. Ik speel Fifa 13 op mijn pc met een i5 2500, XFX6870 en 6GB RAM en haal zonder moeite op de hoogste instellingen meer dan 200 fps. of te wel ik kan het makkelijk draaien ook als ze de enigne wel hadden geudate.
Ik vermoed dat EA bang is dat veel gamers het spel links zouden laten liggen als ze hier een high-end pc voor nodig zouden hebben. FIFA is al jaren een game met heel lage systeemeisen op de PC. Daarnaast speelt de lancering van de next-gen consoles natuurlijk ook een rol. Waarschijnlijk komt de nieuwe engine volgend jaar met FIFA 15 wel naar de PC.
Dan moet EA dat gewoon zeggen, en niet een kletsverhaal ophangen!
Helemaal een kletsverhaal is het niet natuurlijk.

Als je de complete afzetmarkt bekijkt (en dus niet alleen West-Europa etc) dan klopt het verhaal van EA wel. In andere gebieden nemen de gemiddelde pc-specs echt niet zo snel toe als hier, en zelfs hier vraag ik me af hoeveel mensen daadwerkelijk over een pc beschikken die games kan afspelen op het niveau van een Xbox One of een PlayStation 4.

Natuurlijk: de gemiddelde Tweakers zal vast kunnen met zijn pc, maar of dat voor de hele demografie geldt? En als je inderdaad naar markten als Brazilië, Oost-Europa en dergelijke gaat kijken, dan zal het gemiddelde in pc-specs niet echt oplopen.

EA kiest er (in elk geval dit jaar) voor om een groter deel van de afzetmarkt te kunnen bedienen met de pc-versie van FIFA. Dat gaat ten koste van gamers die wél een sterke pc hebben en liever de nextgen-versie hadden gehad, maar tegelijkertijd kun je niet ontkennen dat er een aanzienlijk aantal gamers in de wereld is dat door deze beslissing juist wel FIFA kan spelen op zijn pc.
Ik begrijp je redenering, maar zou dit dan niet voor meer games gelden?

Verder: prima review, ik lees/kijk je reviews altijd graag!
Hoeveel games ken jij met daadwerkelijk een current EN nextgen-versie, waarvan de uitgever er dan 1 kiest voor de pc-versie? FIFA 14 is wel een uitzondering daarin hoor. Het zal niet de enige game zijn, maar echt veel zijn het er ook niet.

Mensen die EA hier veroordelen vergeten trouwens ook even snel dat EA met Battlefield 4 juist WEL de moeite neemt de pc een heel eigen game te geven, iets dat andere bedrijven *kuch* Activision *kuch* niet altijd nooit doet met zijn shooter.
omdat bf4 net om de pracht en praal gaat, dat heb je bij fifa niet.
Dit is rampzalig!!! Ik speel FIFA vooral vanwege de Career Mode zoals ik PES speelde voor de Master League. Scouten voordat je weet hoe goed iemand is? Ik kan het begrijpen met jonge spelers van 16 ofzo maar ik zou dus eerst Messi moeten scouten voordat ik weet hoe goed hij is? Hij staat op de voorkant van het spel!

Ik kan me bijna niet voorstellen dat ik (na een lange rust pauze) terug ga naar PES...
je kan de nieuwe PES best eens goed (lang genoeg) testen, totaal vernieuwend tov de vorige versies! ik heb het nog niet langdurig getest maar het is in ieder geval 'totaal anders' door de nieuwe engine.

Ik heb fifa 12 en 13 gespeeld bij vrienden en toch was het me niet waard om over te stappen ondanks dat PES niet genoeg vooruitgang bracht.
Voor zover ik het heb kunnen opmaken uit eerdere berichten zijn de echt grote spelers zoals bijvoorbeeld Messi, Ronaldo en Ibrahimovic wel standaard volledig zichtbaar.
Carriere mode is totaal verknald met dit nieuwe systeem. Even snel een vervanger zoeken zit er niet meer bij. Het niet kunnen zien van transferwaarden en OVR verpest het echt. Ook merk ik dat veel teams stroperig voetballen.

Ben veelal bezig geweest met FUT nu wat veel sneller lijkt te voetballen dan carriere modus. Bal rondtikken gaat veel makkelijker en aanamens zijn sneller, altans zo lijkt het.

Zelf heb ik al jaren de engelse commentatoren aanstaan ipv de Nederlandse, het spel is gewoon saai als ik youri mulder en evert hoor praten. Hebben deze mannen geen zelfrespect, ze zien toch ook zelf wel dat hun commentaar bagger slecht is? Fifa 15 maar sjoerd als commentator.

Ook lijkt fifa 14 lichter te draaien dan fifa 13, de fan van mijn videokaart hoor ik niet terwijl dat bij fifa 13 toch wel anders was.

Ik zal persoonlijk weer vele uren in fifa gaan stoppen, het spel blijft gewoon leuk om te doen.

[Reactie gewijzigd door Zackito op 26 september 2013 10:30]

Als manager in career mode, kan je er daarentegen veel meer je stempel op zetten. Niet meer snelsnel een vervanger zoeken in de laatste week van de transferperiode op basis van cijfertjes uit de ingebouwde wikipedia, maar al in het begin van het seizoen netwerken, bouwen, navragen en anticiperen. Er is nu veel meer gelaagdheid. Kiezen of je (miljoenen) investeert in seniorscouts die vooral op lange termijn gaan renderen, of zelfs jeugdscouts waarbij het nog langer duurt, kiezen of je spelers in je eigen ploeg wil laten groeien of niet, ik vind het eigenlijk een enorme toegevoegde waarde.
Juist dat was leuk in carrière modus, nu moet je eerst te lang wachten op een scout die met spelers komt waar je totaal niet geintresseerd in ben. Ze hadden juist meer aandacht moeten schenken aan het scouten van jeugdspelers, en het managen van jeugdteams. Het leukste in carrière was juist de transfermarkt, nu krijg je eerst 500 e-mails over je scoutnetwerk wat 99 procent niet interessant is.

Ook moet ik zeggen dat carrière modus gewoon onoverzichtelijk is, er komt teveel informatie op je af mbt scouts, spelers, club en wat niet.

[Reactie gewijzigd door Zackito op 26 september 2013 18:24]

Eigenlijk zouden ze nog een Google-licentie moeten tekenen. Dat je binnen Fifa je mails ook gewoon op gmail binnenkrijgt. En dat je daar dan labeltjes kan instellen, oninteressante van interessante mails kan scheiden, enzovoort. :)

En dat andere, ik begrijp wel wat je wil zeggen, maar blijkbaar ervaar ik dat zelf tot nu toe heel anders. In fifa 13 kreeg ik eigenlijk veel meer zoekresultaten dan nu. Daar kreeg je telkens 150 spelers bij een zoekopdracht. Nu krijg 'je' (ik?) er gewoon een handvol waarop je gaat scouten, ipv databasen. Achja. Ik begrijp wel wat je bedoelt, maar hoe je ermee om gaat, of je het leuk vindt of niet, is blijkbaar heel persoonlijk. En blijkbaar vind ik deze manier toch veel fijner (of veelbelovender) dan - oneerbiedig gezegd - bladeren door de spelerscatalogus waarin alles je voorgeschoteld werd. Wil je betere resultaten (en minder oninteressante spelers voorgeschoteld krijgen), dan zal ik betere instructies moeten geven, en investeren in scouts met bijvoorbeeld ***** ipv **-judgement. Of het werk tussen de scouts anders verdelen. Moet ik eens over nadenken...

En daar moet ik ook wel aan toevoegen dat de laatste fifa die ik voor fifa 13 (een maandje geleden voor het eerst) heb gespeeld World Cup 98 was, ofwel die van die periode met Fatboy Slim. Dat was nog de tijd dat de enige transfermogelijkheid was om de naam en het rugnummer van wat random spelersnamen te veranderen.
nee, gewoon lekker op sofifa.com kijken :+
Veel leuker dan uren zitten wachten op een goede speler dat je gescout hebt.
Is dat niet zo'n beetje als een goed boek uit de kast nemen, en na het tweede hoofdstuk al direct naar de laatste pagina's gaan kijken om erachter te komen hoe het afloopt? :-)
Ik lees nooit geen boeken :+
maar zo zou ik het niet zien, je leest een boek voor het verhaal en niet omdat je lezen opzich (onafhankelijk van het verhaal of w/e) echt leuk vindt, ik speel fifa voor het voetbal en niet hoe dit eindigt. Dan is het wel leuk om met steeds betere spelers te spelen en ze zien te groeien.
Ik speel dan ook liever met spelers die ik ken van naam dan random spelers waar ik nog nooit van gehoord heb (of niet eens bestaan).

dus geef mij maar direct de beste jonge spelers op een lijstje zodat ik die kan kopen en direct weer kan voetballen. Anders ga ik wel football manager kopen.
Enige waar ik nog een update zou willen zien is dat je je eigen stadium zou kunnen maken door er geld in te steken en dat je dit dan ook in thuis wedstrijden kan zien.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 30 september 2013 14:12]

Waar kan je die rondo vinden? Ik zie hem nergens
Skill Games, en dan de 'Ground Passing' oefeningen uitspelen (dat over de grond passen in kleine goaltjes). De skill challenge die je daarna krijgt is de rondo.
Ik mis commentaar m.b.t. de snelheid van spelers en de rol daarvan in de game.
In FIFA 13 (en dan Ultimate Team) zie je dat vrijwel 80-90% van je tegenstanders snelle spelers opstelt. En dan zijn er die zeggen dat snelheid belangrijk is in het echte leven en het dus realistisch is dat snelle spelers beter presteren dan langzame.

Echter... je ziet vrijwel niemand spelen met tragere meer tactische/goed gepositioneerde/sterk koppende spelers. Een voorbeeld is dan Ronaldinho.

Dit maakt het dat veel mensen met veelal de zelfde spelers spelen. Dit in combinatie van de 80% aanwezige 3-5-2- opstelling (waar zoals ik het nu lees wel iets aan gedaan wordt), leidt er toe dat er weinig variatie was in FIFA 13. En dat ondanks dat er honderden/duizenden(?) spelers te selecteren zijn.

Weet iemand hoe het zit met die (Overpowered) pace?
Weet iemand hoe het zit met die (Overpowered) pace?
Die is al minder overpowered dan bij vorige delen, het gaat nu veel meer om de kracht van de spelers. Heb je sterke spelers zul je ook merken dat zij moeilijker van de bal te zetten zijn.

Wat wel overpowered is, is het gericht schieten (R1 en rondje). Net als in Fifa 12 kun je makkelijk van 30 meter afstand een gericht schot doen en de bal draait richting de kruising..
Die pace is er volledig uitgehaald, maar zoals ik hierboven al vermeld in mijn andere comment, het is overdreven. Als Messi of Neymar alleen op doel afgaan worden ze keer op keer terug gehaald door een verdediger, en dat lijkt me toch ook de bedoeling niet te zijn...

Nu was dit wel in de demo, dus ik heb (weinig maar toch) hoop dat dit in de volledige game toch wat beter gaat zijn.

- edit: typo -

[Reactie gewijzigd door ktorfs op 26 september 2013 09:14]

1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee