Inleiding: wat is groot?
Inleiding: wat is groot?
Het is nog maar twee jaar geleden dat Samsung op de IFA zijn eerste Galaxy Note aankondigde. Die telefoon had een voor die tijd gigantisch scherm: 5,3". Het was een noviteit en bleek een verkoopsucces; Samsung zette meer dan tien miljoen exemplaren van de grote telefoon af.
Meer nog dan dat bleek Samsung een trendsetter. LG was de eerste die volgde met zijn Optimus Vu en inmiddels is de heel grote telefoon in de smartphonemarkt een categorie die vol raakt met nieuwe modellen. Van goedkopere Chinese modellen die voor onder de 300 euro te koop zijn tot aan de Sony Xperia Z Ultra met een adviesprijs van meer dan 700 euro: ze komen in allerlei prijsklassen en met allerlei features.
Samsung zelf heeft de markt ook bevolkt met diverse modellen. Naast de Note-serie is er ook de Mega-serie, waarvan de Mega 6.3 in Nederland is uitgekomen en de Mega 5.8 alleen in sommige andere landen. Het is een markt waarin fabrikanten veel potentie zien.
Nu presenteert Samsung zijn derde Note, een telefoon met 5,7"-scherm, waarmee de Note-serie gek genoeg niet meer de smartphones met de grootste schermen omvat. Tweakers hield de derde Note vast om erachter te komen of deze telefoon net zo vernieuwend en goed is als de vorige Notes.
Design, hardware en scherm
Design
De Note 3 moet volgens Samsung de associatie met een 'klassiek' notitieblok of 'klassieke' agenda oproepen, door het gebruik van een zachte achterkant met textuur en stitches. De zijkanten zijn bovendien voorzien van lijntjes, wat de indruk moet wekken dat het pagina's van een notitieblok zijn. Daarmee gaat Samsung, met opzet of niet, de tegengestelde kant op van Apple. Waar Apple skeuomorfisme, digitale objecten die de look van analoge zaken hebben, juist in de ban doet, is bij Samsung nu zelfs de behuizing skeuomorf. De behuizing voelt iets beter aan dan die van de Galaxy S4 en is enigszins vergelijkbaar met die van de oude BlackBerry Bold. Dat is zeker een vooruitgang, maar het is nog altijd geen luxe gevoel, zoals de Xperia Z-serie van Sony en de One-serie van HTC weten op te wekken.
Het is knap dat Samsung een groter scherm in een kleinere telefoon heeft weten te proppen. De telefoon is even lang, iets minder breed en een stukje minder dik en zwaar.
Toestel | Note 3 | Note 2 | Mega 6.3 | LG G Pro | Galaxy S4 |
Lengte |
15,1cm |
15,1cm |
16,7cm |
15,0cm |
13,6cm |
Breedte |
7,9cm |
8,1cm |
8,8cm |
7,6cm |
7,0cm |
Dikte |
8,3mm |
9,4mm |
8,0mm |
9,4mm |
7,9mm |
Gewicht |
168g |
183g |
199g |
172g |
130g |
Scherm |
5,68" |
5,55" |
6,3" |
5,5" |
5,0" |
Vooral de breedte is een vooruitgang, maar nog altijd heeft de Note 3 een bezel die kleiner had gekund. Het scherm is bijna exact 7cm breed en de bezel is dus aan beide zijkanten 4,5mm. Ter vergelijking: de lcd's van LG doen het met een bezel van ongeveer 2,5mm. De Note 3 is daardoor beter vast te houden dan de Note II, maar LG's concurrent Optimus G Pro heeft op dat punt nog een streepje voor.
Het gewicht is ook een vooruitgang; hij is duidelijk lichter dan de Note 2. Hoewel veel mensen een zeker gewicht vinden bijdragen aan het degelijke gevoel van een telefoon, is hij niet zo vederlicht dat het een issue zou kunnen zijn.
/i/1378394869.jpeg?f=imagenormal)
Hardware
De Note 3 is een echte high-end telefoon van dit jaar en de Nederlandse versie zal dus worden uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 800-soc. Deze soc heeft vier Krait 400-processorkernen op 2,27GHz, een nieuwe Adreno 330-gpu op 550MHz die de gameprestaties moet opkrikken en een baseband met ondersteuning voor 2g, 3g en 4g. Daarnaast ondersteunt het toestel wifi-ac en bluetooth 4.0 LE, al is dat laatste inmiddels in veel telefoons te vinden.
Het is goed aan te tekenen dat de Snapdragon 800 twee versies heeft. De MSM8974, in onder meer de Xperia Z1 en Z Ultra van Sony, draait op 2,15GHz, met de gpu op 450MHz. Samsung gebruikt de duurdere MSM8974AB, die naast hogere kloksnelheden voor cpu en gpu ook de kloksnelheid van het LPDDR3-geheugen opkrikt van 800MHz naar 930MHz. Kortom: op veel vlakken is de AB-versie sneller.
De Note 3 heeft het grootste werkgeheugen in een smartphone tot nu toe: 3GB. Dat is vermoedelijk nodig ook, met alle features die Samsung mogelijk maakt op het gebied van multitasking. Het grote werkgeheugen, de krachtige processor en de opgekrikte geheugenbandbreedte maken dat het lastiger is dan bij andere telefoons om hem te laten stotteren. Het lukt uiteindelijk wel, door via multiwindow vier apps open te zetten en vervolgens op de achtergrond in de browser snel te scrollen, maar verder konden we nergens een spoor van hapering ontdekken.
De infraroodzender die op de Galaxy S4 te vinden is, is op de Note 3 eveneens aanwezig. Die maakt het mogelijk een tv of settopbox te besturen, dankzij software van Peel. Dat werkt prettig. Het opslaggeheugen van de Note 3 is met 32GB of 64GB al behoorlijk, maar dankzij de micro-sdxc-ondersteuning kan de gebruiker er maximaal 64GB bijprikken.
Net als in de Galaxy S4 is in de Note 3 een overvloed aan sensoren te vinden. Zo is er een infraroodsensor om gebaren boven het scherm te herkennen. Er is ook een 'rgb'-nabijheidssensor, die niet alleen kan detecteren dat er objecten dicht bij het scherm zitten, maar ook kan nagaan welke kleur die hebben. Dan zijn er nog diverse sensoren waarmee de Note 3 een soort miniweerstation wordt: een thermometer, vochtigheidsmeter en barometer. En net zoals bij de Galaxy S4 zijn de toepassingen verder ingeperkt dan nodig was geweest.
/i/1378372633.png?f=thumb)
Scherm
Het scherm van de Note 3 is een Super Amoled HD-display met een diagonaal van 5,68" en een resolutie van 1920x1080 pixels. De pixeldichtheid komt daarmee uit op 387, ruim onder die van de Galaxy S4, maar hoger dan die van bijvoorbeeld de iPhone 5 of Galaxy Note 2. Hoewel het lastig te verifiëren is, vermoeden we dat Samsung zijn S-Stripe-lay-out weer uit de kast heeft gehaald voor de subpixels. Daarbij zijn de blauwe subpixels veel groter dan de rode en groene. Op die manier zijn er dus in tegenstelling tot PenTile wel drie subpixels per pixel, maar zijn ze anders georganiseerd dan bij klassiek rgb. De grotere blauwe subpixels, blauwe oleds slijten het snelst, moeten voorkomen dat blauwtinten snel minder worden door slijtage.
Het scherm is mooi. Zoals je van een amoled mag verwachten is het contrast hoog en zijn de kleuren standaard oververzadigd. Door een instelling kun je dat wel aanpassen. Het scherm maakt verder een goede indruk op het gebied van helderheid, maar het kan zeker niet zo fel als het amoled-scherm van bijvoorbeeld de Lumia 925. Toch blijft het lastig om dat te testen op een beurs.
Het scherm is iets groter dan dat van de Note II, maar het verschil is miniem, 0,13", en dat geeft een vergelijkbare ervaring, tenzij je de toestellen direct naast elkaar legt. Het scherm voelt even groot, maar is door de resolutie een stuk scherper en mooier; de ppi gaat immers van 264 naar 387 en dat is een grote stap.
/i/1378394871.jpeg?f=imagenormal)
Software en features
S Pen
Zoals gewoonlijk heeft Samsung voor de nieuwe Note een nieuwe S Pen gemaakt. Deze is symmetrisch, waardoor hij op alle manieren in de opening in het toestel past en dat is prettig. Verder is hij nog altijd dun voor een pen, waardoor je bij lang gebruik kramp in je vingers zou kunnen krijgen, maar een groot probleem is het niet.
De belangrijkste nieuwe feature voor de S Pen is Air Command. De bedoeling is dat de gebruiker de pen boven het scherm hovert, maar het niet aanraakt. Als er een bolletje verschijnt, kan de gebruiker op de pen een knop indrukken om een menu met vijf opties te openen. Vervolgens kunnen die opties worden aangetikt.

De functies zijn nuttig; met S Finder kun je bijvoorbeeld alles op de telefoon doorzoeken. Niet alleen apps en contactpersonen, maar ook memo's en andere zaken. Met Pen Window kun je een vierkant op het scherm tekenen om een nieuw venster te openen, waarin een app gedraaid kan worden. De telefoon past de grootte automatisch aan. Een te klein venster kan niet, terwijl een heel groot venster evenmin tot de mogelijkheden behoort; het is meer om de plek te bepalen waar je een venster opent.
Het probleem van Air Command is dat het niet handig is. Het kost simpelweg moeite om de pen niet op het scherm te drukken, maar iets erboven te houden. Vervolgens moet je nog een knop indrukken en een functie selecteren. Het idee is niet slecht, maar de uitvoering maakt dat het niet makkelijk te hanteren is en dus in veel gevallen ongebruikt zal blijven.
Een andere leuke toevoeging is Action Memo. Daarmee kan de telefoon handschrift herkennen om vervolgens te proberen daar patronen in te vinden, bijvoorbeeld een telefoonnummer of url, waarna een bijbehorende actie kan worden uitgevoerd. De handschriftherkenning is boven verwachting; ook van vlugge krabbels kan de app nog chocola maken.
Ook Scrapbook is aardig. Daarmee kunnen gebruikers van alles vastleggen, zoals aantekeningen, delen van webpagina's, plaatjes en video's, en die verzamelen per onderwerp. Vervolgens kan dat worden doorzocht en gesorteerd. Het is een aardige manier om zaken te verzamelen en het maakt de pen weer een stukje nuttiger.
/i/1378372641.png?f=thumb)
TouchWiz: nóg meer features?
Het is inmiddels bekend dat Samsung niet van kiezen houdt en elke feature die het softwareteam kan bedenken in een telefoon stopt. Het gevolg is dat er een ongelofelijke brij is ontstaan van features die allemaal bijna hetzelfde heten of doen, maar toch anders zijn. Zo heb je 'palm gestures' die gaan over het bewegen van de hele handpalm over het scherm, en Air Gesture, het vegen van de hand boven het scherm. Uiteraard zijn ze te onderscheiden, maar Samsung maakt het gebruikers niet makkelijk.
Een goede toevoeging is de zoekfunctie in de instellingen. De zoekbalk staat bovenaan en dat maakt dat je die elk geval niet meer hoeft te zoeken. Bovendien zijn de tabjes aangepast en hebben ze nu logischere namen, al zijn ze nog altijd vormgegeven als tabs uit Android 1.6.
/i/1378372629.png?f=thumb)
Camera
De camera is een 13-megapixelcamera zonder de optische beeldstabilisatie die we in sommige andere telefoons tegenkomen. Wel heeft Samsung iets wat het Smart Stabilization noemt, maar dat is een softwarematige truc die in de praktijk niet veel effect lijkt te hebben. De maximale resolutie is 2322x4128 pixels, een 16:9-verhouding.
De nieuwigheid aan de camera zit in de video; die kan in uhd opnemen. De 4k-video's zijn in dezelfde resolutie als tv's, 3840x2160 pixels. Een testvideo werd opgenomen met 13fps met 10,2MB/s. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het filmpje van een seconde of vijf al 50MB inneemt.
Het nut van alles in 4k opnemen lijkt beperkt. Zelfs de full-hd-filmpjes van veel telefoons hebben nog geen excellente kwaliteit en zonder optische beeldstabilisatie heb je alleen maar meer onscherpe pixels in het beeld. Bovendien heeft nu nog bijna niemand een tv of monitor om het af te spelen. Met 13fps is het bovendien simpelweg niet echt lekker kijken.
Fotogalerij
Tot slot
De Galaxy Note 3 is duidelijk een derde versie; het concept van de pen in combinatie met het grote scherm is geperfectioneerd. De pen heeft inmiddels vele functies en gebruikers die nu enthousiast zijn over de mogelijkheden van de S Pen, zullen de nieuwe opties een welkome aanvulling vinden.
Daarnaast is ook het ontwerp een duidelijke update. De leerachtige achterkant met stitches en de 'pagina's' aan de zijkant zijn wel een beetje gekkigheid, maar het idee pakt in elk geval op diverse punten goed uit; hij voelt beter in de hand en laat minder vingerafdrukken achter.
De Note 3 is echter vooral een smartphone voor de Note-liefhebbers. Als het gaat om telefoons met grote schermen, dan heb je dit najaar behoorlijk veel meer keuze, maar als je zoekt naar een toestel met uitgebreide penfuncties en een digitizer, kun je nog altijd maar bij één smartphone terecht.
De adviesprijs van 749 euro is echt ontzettend hoog, maar daarvoor krijg je wel een telefoon met de snelste hardware van dit moment en de meeste sensoren en functies. Dat in combinatie met de snelheid van de software maakt van deze Note 3 met enige afstand de meest indrukwekkende smartphone die op deze IFA te vinden is.