Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Sony's QX10 en QX100: betere camera's voor je smartphone

05-09-2013 • 14:00

76

Multipage-opmaak

Over een andere boeg

Over een andere boeg

De meest gebruikte camera is vandaag de dag de smartphonecamera. Zelfs met vakantie laten veel mensen tegenwoordig de compactcamera thuis. De kwaliteit van een smartphonefoto kan zich totaal niet meten met die van een echte camera, maar in een wereld waarin veel foto's op Facebook eindigen en niet in een album, is dat voor velen geen zorg.

Smartphonecamera's worden wel steeds beter; de lichtgevoeligheid gaat vooruit, de lenzen worden lichtsterker en we zien steeds vaker dat lenzen optisch gestabiliseerd zijn. De verbeteringen komen echter in kleine stapjes. De enige manier om echt verschil te maken is door een grotere beeldsensor in te bouwen, zoals Nokia met zijn Lumia 1020 heeft gedaan, of minder pixels op de sensor te stoppen, het idee achter HTC's Ultrapixel-camera.

Sony gooit het over een andere boeg. Op de IFA heeft het bedrijf twee accessoires aangekondigd die bestaan uit een camerasensor, een lens, een accu en een sd-kaartslot. Deze kunnen vervolgens op een smartphone bevestigd worden, waarna je het touchscreen kunt gebruiken om de opzetcamera mee te bedienen. Deze Cyber-shot-camera's moeten de beeldkwaliteit van een compactcamera combineren met de mogelijkheden van een smartphone.

Na afloop van Sony's persconferentie op de IFA konden we even met de camera's aan de slag om te kijken of dit enigszins aparte concept in de praktijk een beetje uit de verf komt.

De sensors, lenzen en bevestiging

Sony noemt de accessoires 'lens-style cameras' en ze komen in twee varianten: de DSC-QX10 en de DSC-QX100. Hippe merknamen heeft de fabrikant niet bedacht.

Sony lens voor smartphones Sony lens voor smartphones Sony lens voor smartphones Sony lens voor smartphones
Cyber-shot DSC-QX10Cyber-shot DXC-QX100
Beeldsensor 1/2.3 Exmor R CMOS 1" Exmor R CMOS
Resolutie 18,2 megapixels 20,2 megapixels
Zoombereik (35mm-equivalent) 25-250mm (10x) 28-100mm (3,6x)
Diafragmabereik f/3.3 - f/5.9 f/1.8 - f/4.9
Iso-bereik 100-1600 160-3200
Optische beeldstabilisatie Ja Ja
Afmetingen 62,4x61,8x33,3mm 62,5x62,5x55,5mm
Gewicht (met accu en micro-sd) 105g 179g
Prijs 200 euro 450 euro

De sensor in de QX10 is in feite dezelfde als die in de Xperia Z1: aan de grote kant voor een smartphone, maar aan de kleine kant voor een compactcamera. Dit model moet het dan ook hebben van zijn lens. Die heeft een zoombereik dat, in kleindbeeldtermen, loopt van 25 tot 250mm. Deze lens is ook nog eens optisch gestabiliseerd, waardoor het grote zoombereik in de praktijk echt bruikbaar is.

De QX100 heeft slechts een zoombereik van 28 tot 100mm in kleinbeeldtermen, oftewel 3,6x zoom. Deze versie moet het echter niet van zijn grote bereik hebben, maar van zijn grote sensor. Deze meet namelijk 1" in diagonaal en is daarmee groter dan welke smartphonesensor dan ook. Het is feitelijk dezelfde sensor als die in Sony's hoog aangeschreven RX100-compactcamera.

Beeldsensor maten

Bovenstaande illustratie laat zien hoe de verschillende sensors zich tot elkaar verhouden. De sensor van de goedkoopste variant, de DSC-QX10, is groter dan die van een iPhone 5, maar gelijk aan die van de Xperia Z1 en kleiner dan de sensor in Nokia's Lumia 1020. De sensor van de duurdere DSC-QX100 is flink groter dan de sensor in de Nokia Lumia 1020, maar alsnog aanmerkelijk kleiner dan de sensor in een instap-dslr, al mag dat geen verrassing heten.

Beide modules zijn voorzien van een beeldsensor en een zoomlens, maar daarnaast zijn er nog genoeg andere zaken geïntegreerd. Zo hebben ze plek voor een micro-sd-kaart, waar de foto's automatisch op opgeslagen worden en is er nfc voor het pairen met een smartphone, maar daarover meer op de volgende pagina. Opladen gebeurt via een micro-usb-poort.

Opvallend is dat de lenzen een eigen ontspanknop en zoomregelaar hebben, waardoor je ze ook zonder smartphone kunt gebruiken. Je kunt dan natuurlijk niet precies zien waar je een foto van maakt, net als bij een GoPro, maar het maakt wel een verschrikkelijk kleine compactcamera.

Bevestiging

Om de modules aan een smartphone te bevestigen maakt Sony gebruik van een soort beugelconstructie met een geveerde klem. Met een beetje kracht kun je de twee uiteinden uit elkaar duwen en de smartphone ertussen stoppen. De veer oefent genoeg kracht uit om de beugel stevig te laten klemmen en het geheel voelt redelijk solide aan. De constructie is gemaakt van kunststof en krassen op de behuizing van je smartphone zal het waarschijnlijk niet opleveren.

Sony lens voor smartphones

De lens zelf kan weer van de beugel losgeklikt worden, waardoor je die laatste op je telefoon kunt laten zitten als je de camera niet gebruikt. Voor de pas geïntroduceerde Xperia Z1 heeft Sony overigens een speciaal hoesje ontwikkeld waar de lenzen eenvoudig op geklikt kunnen worden; dan heb je geen klem nodig.

De klem kan overweg met smartphones met een breedte tussen 54mm en 75mm. Dat betekent dat een high-end smartphone moet passen en een grote telefoon als de LG Optimus G Pro zou met enig wrikken wellicht ook nog werken. Een telefoon als de Note II is echter te groot. Sony komt later dit jaar met een klem die ook op grotere telefoons en zelfs op tablets past.

Het geheel is een beetje raar om vast te houden. Bij een normale camera heb je een grip: een hoekje of verdikking waarmee je de body goed kunt beetpakken. Een dunne smartphone heeft dat natuurlijk niet en je hebt daarop ook geen fysieke sluiterknop onder je vinger. Het best werkt het eigenlijk om het geheel bij de lens vast te houden en de fysieke knop op de lens te gebruiken terwijl je het scherm alleen gebruikt om de compositie te bepalen.

Hoe werkt het in de praktijk?

Als de accessoire eenmaal vastzit, moet nog verbinding gemaakt worden met de telefoon. Dit kan op twee manieren: handmatig of met nfc. Die laatste optie is veruit het makkelijkst. Door simpelweg de achterkant van een smartphone tegen de zijkant van de lens te houden zal automatisch een verbinding via wifi direct opgezet worden, waarna de speciale camera-app van Sony gestart wordt. Dit werkt zelfs als de lens uitstaat; door het nfc-signaal zal hij zichzelf aanzetten.

Heb je geen nfc, dan moet je de lens met een knopje aanzetten en daarna handmatig een verbinding maken via de wifi-instellingen van de telefoon. Daarbij wordt om een wachtwoord gevraagd dat onder de batterijklep van de Cyber-shot-module staat. Net als bij elk ander wifi-netwerk hoeft dit gelukkig alleen de eerste keer.

Setup van Sony lens cameraKlik voor een vergroting

Op de beursvloer ging het pairen verre van snel, maar daarvoor had Sony ons al gewaarschuwd. De camera maakt gebruik van wifi op de 2,4GHz band en tijdens een beurs is die compleet verzadigd door alle verschillende wifi-hotspots en bluetooth-apparaten. Eenmaal terug in onze hotelkamer hebben we het nogmaals geprobeerd en toen ging het inderdaad sneller, maar echt snel zouden we het niet noemen. Het varieerde nogal, maar we moesten elke keer minstens tien seconden wachten voordat we aan de slag konden.

Als je alles eenmaal netjes ingesteld hebt, kun je aan de slag met het maken van foto's, waarvoor je de PlayMemories-app van Sony moet gebruiken. Deze is voor zowel Android als iOS beschikbaar en biedt een redelijk herkenbare camera-interface. Rechts in het midden zit een knop om foto's mee te maken, maar zoals gezegd kan dat dus ook met een fysieke knop op de lens. Via een modusknopje kun je wisselen tussen foto en video, en via een knopje rechtsonderin kun je het instellingenmenu bereiken.

Sony lens camera interface

Sony lens camera interface Sony lens camera interface Sony lens camera interface Sony lens camera interface

Wat opvalt is dat er voor zo'n geavanceerde camera maar bar weinig in te stellen valt. Zo zijn er alleen maar automatische standen beschikbaar, heb je geen invloed op de compressie en kun je de iso niet aanpassen, om een paar voorbeelden te geven. Wat kun je dan wel aanpassen? De witbalans, de timer en de resolutie van de genomen foto's.

Daarnaast kun je nog kiezen hoe groot de foto moet zijn die naar de smartphone gestuurd wordt, want behalve dat de foto's op het micro-sd-kaartje in de lens worden opgeslagen, wordt van elke foto ook een kopie naar de smartphone gestuurd. Standaard is dit een 2-megapixelversie, maar je kunt er ook voor kiezen om het origineel over te zetten. Dan moet je wel geduld hebben, want dat duurt tussen de 10 en 15 seconden, en daar moet je bij elke gemaakte foto op wachten. Bij de 2-megapixelkopie duurt het ongeveer 5 seconden.

Wachten was een terugkerend fenomeen terwijl we met de QX10 en QX100 aan het spelen waren. Het ligt voor de hand om je net genomen foto's te delen, via de Facebook-app bijvoorbeeld. Het probleem daarbij is dat zodra je naar een andere app gaat, de verbinding tussen je smartphone en de camera verbroken wordt. Als je weer terugkeert, moet je dus weer 10 seconden wachten tot de twee weer verbonden zijn. Dat maakt multitasken terwijl je de camera gebruikt al snel irritant.

Omdat de verbinding draadloos is, zie je trouwens enige vertraging in het zoekerbeeld en blijft het beeld soms even hangen, afhankelijk van de kwaliteit van de verbinding.

Beeldkwaliteit

Een beurs is niet de plek om uitgebreid testfoto's te maken en de beeldkwaliteit van een camera onder de loep te nemen; dat is geen doen. Dat zullen we in dit artikel dan ook niet proberen, maar voor wie nieuwsgierig is naar de beeldkwaliteit van de QX10, hebben we wel een kleine galerij met kiekjes. Je kunt de foto's in de galerij aanklikken voor de orginele versies.

Sample foto's QX10 Sample foto's QX10 Sample foto's QX10 Sample foto's QX10 Sample foto's QX10 Sample foto's QX10 Sample foto's QX10 Sample foto's QX10 Sample foto's QX10

Tot slot

We hebben eventjes met de QX100 kunnen spelen, maar veruit de meeste tijd hebben we doorgebracht met de QX10. Dat betekent dat we nog geen goed idee hebben van de beeldkwaliteit die het duurste model biedt, al kunnen we ons dat wel indenken. Qua werking zullen de twee modellen grotendeels aan elkaar gelijk zijn. De QX100 hebben we overigens met zowel een Xperia Z1 als een Nexus 4 gebruikt en in beide gevallen werkte het systeem precies hetzelfde.

De vraag is een beetje wat we eigenlijk met de QX10 en QX100 aanmoeten. Dat ze beide betere foto's opleveren dan hedendaagse smartphonecamera's staat buiten kijf. De sensors zijn beter dan die in heel veel telefoons en de zoomlenzen bieden natuurlijk mogelijkheden die je met een smartphone niet hebt. Ze zijn in onze ogen echter niet geschikt voor de situaties waarin je normaal even snel je smartphone pakt; daarvoor duurt het bevestigen en verbinden gewoonweg te lang.

Zijn het dan vervangers van compactcamera's? Omdat ze aan een smartphone gekoppeld zijn bieden ze meer mogelijkheden op het gebied van foto's delen, maar een compactcamera houdt fijner vast en is sneller in gebruik. Daarbij is het irritant dat de verbinding met de camera wegvalt als je even van app wisselt.

Met prijzen van 200 euro voor de QX10 en 450 euro voor de QX100 moeten ze wel concurreren met stand-alone camera's. We kunnen ons nog wel voorstellen dat iemand de QX10 bij wijze van experiment koopt, om het gewoon te proberen. Maar de QX100, die met zijn grote sensor eigenlijk het interessantst is, is geen impulsaankoop. We vinden het extreem tof dat Sony met zo'n gewaagd idee komt, maar door een combinatie van kinderziektes, gebrekkige ergonomie en prijs verwachten we dat de QX10 en QX100 vooralsnog echte nicheproducten zullen blijven.

Reacties (76)

76
76
54
3
1
15
Wijzig sortering
Denk er wel aan dat Tweakers dit getest heeft met de huidige versie van de PlayMemories-app, die nog niet officiëel compatibel is met deze camera's en nog geen ondersteuning heeft voor de uitgebreide manuele bediening.

Er komt binnenkort (waarschijnlijk nog voor de launch) een nieuwe versie die echt gemaakt is voor deze camera's.
Dan vind ik het een beetje dom van Sony om de boel nu al te tonen. Maakt geen goede eerste indruk. Had dan even gewacht tot de software beter op orde was..
Op de toestellen waarmee Sony zelf demo's doet staat een beta van de nieuwe app, het is inderdaad een beetje jammer dat ze perssamples van de QX-lenzen meegeven zonder toegang tot de nieuwe app. Maakt de reviews er ook niet positiever op.
>De QX100 moet het echter niet van zijn grote bereik hebben, maar van zijn grote sensor. Deze meet namelijk 1" in diagonaal en is daarmee groter dan welke smartphonesensor dan ook. Het is feitelijk dezelfde sensor als die in Sony's hoog aangeschreven RX100-compactcamera.

Die RX100 is de beste compactcamera van het moment met prestaties haast gelijk aan een DSLR en wordt nu voor 507 euro aangeboden.
pricewatch: Sony Cyber-shot DSC-RX100 Zwart

Oftewel, lap er 57 euro bij en je hebt iets dat net zo handzaam is als de QX100, veel meer kan qua functionaliteit en een veel betere prijs kwaliteitsverhouding heeft.
Het is echter de sensor uit de RX100 II en die kost nog minimaal €300 meer dan de QX100.
Correctie, het is niet dezelfde sensor van de RX100 maar die van de RX100 II. pricewatch: Sony Cyber-shot RX100 II Zwart
Die dus 700 + euro kost.
"over een andere boeg"

Vroeger toen nokia nog een groot speler was, had je een concurrent als Siemens bedacht een losse camera voor je telefoon. Dus zo nieuw is sony hier niet mee

http://cdn.pocket-lint.co...0994f5e83bd73b3336a96.jpg

(werkt trouwens voor geen meter toen der tijd)
In principe is het dus eigenlijk een standalone fototoestel waarbij de mobiele telefoon alleen gebruikt wordt voor de view. Persoonlijk vind ik dit een hele vette ontwikkeling en denk dat dit in de toekomst nog best wat kan worden mits het beter gaat werken.

[Reactie gewijzigd door Disrupt0r op 22 juli 2024 14:19]

De potentie is inderdaad wel groot, alleen zou het pairen natuurlijk snel en vloeiend moeten verlopen en daar is blijkbaar nog wel wat werk aan de winkel.

Daarnaast kan ik me voorstellen dat veel mensen iets meer invloed zouden willen hebben op de instellingen van de camera. Juist omdat je deze module neemt in plaats van een standaard smartphonecamera, zou je mogen verwachten dat je meer zou kunnen instellen.

Maar het is een eerste product, hopelijk komen er in de toekomst nog verdere uitwerkingen. Ik vind het in ieder geval een interessante ontwikkeling!
Een Sony phone met NFC heeft direct verbinding d.m.v. een tikje tegen elkaar, alleen met andere android en ios apparaten zal je handmatig de app moeten opstarten.

[Reactie gewijzigd door jesper86 op 22 juli 2024 14:19]

Misschien is er met tasker een mouw aan te passen. Sowieso lijkt het me goed als meer apps dit gaan ondersteunen. Of zelfs android zelf.
Ik dacht dat ik gelezen had dat elke smartphone met NFC op de door jouw beschreven manier kon verbinden? (mits app geinstalleerd)
" ... we moesten elke keer minstens tien seconden wachten voordat we aan de slag konden" Staat er in het artikel. Dit was bij gebruik van NFC en duurt wat mij betreft toch echt te lang. Als ik mijn compact camera pak voor een foto kan ik binnen 2 seconden schieten.

Als ik nu de tijd die het duurt om de telefoon aan te zetten heb en daarbij nog tien seconden voor het pairen met de lens, dat duurt gewoon nog te lang. Ik heb er echter wel vertrouwen in dat ze dit op termijn aanzienlijk kunnen versnellen. En dan wordt het natuurlijk interessant...
vind het idee echt tof. en voor een eerste iteratie van een volledig nieuw product ook best geslaagd.

Jammer van de trage verbinding maar verder zie ik vooral positieve puntjes. Ik denk dat hier wel een markt voor gaat komen! voor op vakantie bijvoorbeeld. Zeker omdat je dan direct de foto's kan delen via Facebook etc. Beter dan dat je gewoon na je vakantie 100 foto's op je facebook knalt (Ikzelf niet, maar zie het veel voorbij komen).

Even een edit: Er zit best wat "ruis" in. Meer dan ik had verwacht. Kan dit komen door aggresieve ruis-reductie methodes? Hier heeft sony ook "last" van in de Xperia Z. Er zit zoveel processing op de afbeeldingen dat ze er slechter van worden.

Sony heeft meer van dit soort grapjes en dit vind ik het enige minpunt aan Sony nog. Laat de foto's zoveel mogelijk As-Is! (behalve misschien wat contrast e.d. voor auto). Mijn sony camcorder kan ook "20 megapixel" foto's maken.... wat best knap is met een 5 megapixel sensor. Resultaat: 5 megapixel foto's zijn mooier dan de (standaard) 20 megapixel-foto's.

[Reactie gewijzigd door Waah op 22 juli 2024 14:19]

Het idee is indedaad leuk. Maar ik zie het voordeel niet tenopzichte van een miderne compactcamera met wifi. Deze kun je ook met je telefoon bedienen, zijn nauwelijks groter en zijn ook prima standalone te gebruiken. Ook het direct delen van foto's is met cameras als de wx300 of tz40 met behulp van je smartphone in een oogwenk gedaan.
smartphone + camera addon < smartphone en kleine compactcamera , om mee op reis te nemen.

Ik zie het probleem niet van de reviewer. Ik vind dit een leuk product ( behalve de prijs )

Misschien had ben beter een mini versie van dit poduct gemaakt , gewoon een opschuifbare lens ( lens alleen ) ?
Ik vind het een enorm geklungel. Vooral omdat je de add-on normaliter niet op je smartphone hebt. Je mobiel zit namelijk normaal in je broekzak. De add-on zit in je tas of in je jaszak o.i.d.

Dit is de procedure als je toevallig een plaatje wil schieten, zonder op de situatie voorbereid te zijn:
1. smartphone uit je broekzak halen;
2. camera add-on uit je tas/jas halen;
3. add-on aan je smartphone koppelen;
4. smartphone aanzetten;
5. add-on aanzetten;
6. wachten op de verbinding tussen smartphone en addon;
7. camera app starten;
8. foto maken (fotomoment al lang voorbij?).

Met een compact camera in je tas op jaszak:
1. camera uit je tas/jas halen;
2. camera aanzetten;
3. foto maken.

Als ik dan toch iets mee moet nemen voor betere foto's, dan is het niet zo'n accesoire (met een twijfelachtig betere kwaliteit - zie samples), denk ik zo.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 22 juli 2024 14:19]

voordeel is dat je foto's direct op je foon heb. praktijk: vanwege behoefte aan een betere camera heb ik een canon eos gekocht. tijdens uitmarkt wil ik de foto's van de eos in mijn foon hebben.... dat is giga omslachtig!
hoeveel had je canon gekost 800 of meer? voor 150 euro de QX10 en de 400 ero de QX100 vind ik het mooi prijs zolang de kwaliteit beter is dan andere smartphones wat op de markt is vind ik het een zeer goede knalprijs. professional pictures for you're mobile.
Anoniem: 538362 @sotiri5 september 2013 20:01
professional pictures for you are mobile? Ik snap hem niet |:(
Als je nu een micro-sd , met adapter in je EOS stopt, kun je die meteen in je telefoonstoppen!(als je een telefoon met mirco-sd hebt, is niet altijd meer helaas)
Anders word het micro-usb cardreader.
Was al een tijdje benieuwd naar hoe dit ging werken. Idee is goed, maar jammer genoeg dus vrijwel nergens te gebruiken omdat je er WiFi voor nodig hebt. Een 1 op 1 verbinding is een must.

[Reactie gewijzigd door vespino op 22 juli 2024 14:19]

De module zet een netwerk op, je hebt geen lokaal netwerk nodig.
Zeker? Dat haal ik namelijk niet uit het filmpje. En hoe dan ook moet er dus altijd een WiFi punt zijn lijkt me, wat dus (lang) niet altijd het geval is.
Wifi netwerk totaal niet nodig. Gaat via WIFI direct.

Check out dit filmpje
http://www.theverge.com/2...Tp_34xhGviQnfhRDnkPda-YKe

Wel schijnt het connect via NFC een stuk vlotter te gaan dan WIFI direct. In dit egval zijn iPhone gebruikers in het nadeel (iPhone hebben geen NFC).
Maar NFC is toch niks anders dan een manier om automatisch met bijv. een wifi netwerk verbinding te maken? Kan me niet voorstellen dat het verbinden veel sneller gaat daardoor, behalve dan dat het een aantal handelingen scheelt.

Maw: als het, zoals in artikel al gezegd is, druk is op de 2.4ghz band, dan zal NFC volgens mij ook baggertraag zijn.
NFC is traag, het word hier ook alleen gebruikt om de app te openen, en de link te maken (NFC zit trouwens op 13,56MHz)

Dan komt er een Wifi direct verbinding die de 2 apparaten koppelen
He jammer, dit werkt dus niet zo goed als dat ik me had voorgesteld. Een leuk nicheproduct, maar ik denk niet dat dit verder komt dan de gadgetliefhebber.

Hoewel, in Azië weet je natuurlijk maar nooit.
het kan in nederland ook wel wat worden, maar niet voor die prijs ben ik bang....
Voor een zachter prijsje is het ook mogelijk om 12x optische zoom te krijgen voor je Iphone. Als gimmick nog wel te overzien.
Speciaal frontje met schroefdraaid waarop je die vaste lens schroeft. Verkoper in die winkel deed even een demotje en was daardoor wel geinteresseerd. Helaas had hij geen nexus 4 hoesje op dat moment voorradig.
Anoniem: 474445 @B.V6 september 2013 08:46
Je behoud natuurlijk wel de kleine sensor
Wat een ruis zeg in die test fotos..., zelfs bij vol daglicht.
Wat denk je van de vervorming? Lijken wel 21:9 schermen aan de muur.....
Wou de markt heeft echt iets nieuws nodig me dunkt, ik kan me niet voorstellen wat je met zo'n ding zou doen ! 450 Euro koop je toch een prima compactcamera voor? Nee echt te gek voor woorden dit.
De compactcamera waar de bewuste lens en sensor 1 op 1 inzitten, kost €749. Ja, je levert een aantal zaken in (snelheid, vooralsnog geen RAW etc.), maar je betaalt €300 minder...
"De enige manier om echt verschil te maken is door een grotere beeldsensor in te bouwen, zoals Nokia met zijn Lumia 1020 heeft gedaan."

Zoals Nokia dat al jaren doet... Denk aan N8, 808Pureview... Etc.
Vind dat de Sony smartphonecameras erg tegenvallen..

Vroeger toonde ze nog innovatie met de w810i en k800i en de c905. Stuk voor stuk voor die tijd erg goede cameras. ben toen overgestapt naar de Nokia N8 en nu de 808 Pureview. Nog geen betere handzame cameratelefoon kunnen vinden. Terwijl deze telefoon al toch zo een 2 jaar oud word ondertussen.

Jammer Sony, Maar ben benieuwd naar de reviews.
Nokia is hier nog steeds koning in.
De Galaxy Zoom komt toch aardig in de buurt ....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.