Inleiding: lang moeten wachten
Inleiding: lang moeten wachten
Android werd op hardwaregebied sinds het begin gedomineerd door socs die gebaseerd zijn op de ARM-instructieset. In theorie kan Android met zijn Linux-basis op een scala aan hardware draaien, maar die ondersteuning was er in de praktijk simpelweg niet.
Twee jaar geleden toonde Intel op de Computex prototypes van Android-tablets met een Atom x86-processor aan boord. Volgens de chipfabrikant konden deze zich meten met de op ARM gebaseerde modellen, maar dit was grootspraak. We hebben die tablets toentertijd getest en de prestaties waren verre van goed. Daarnaast werden de prototypen te heet en crashten ze vaak. Sinds die tijd zijn er overigens nog geen Android-tablets met Intel-hardware uitgekomen, wat nog eens bewijst dat de beweringen die het bedrijf toen deed toch echt te rooskleurig waren.
We zijn inmiddels twee jaar verder en Intel lijkt zijn zaakjes nu beter op orde te hebben. De Atom-cpu is flink afgeslankt en geoptimaliseerd, en ook aan de softwarekant is veel werk verzet. Het huidige platform, door Intel Clover Trail+ genoemd, moet de vieze smaak van twee jaar geleden wegspoelen en kunnen opboksen tegen de ARM-chips van Nvidia, Qualcomm en Samsung.
Zowel Asus als Samsung heeft vertrouwen in Intel en kondigt deze week nieuwe tablets aan met zo'n Clover Trail+-soc aan boord. In het geval van Asus gaat het om de Memo Pad FHD 10. Wij bezochten de stand van de Taiwanese fabrikant om de nieuwe tablet te bekijken en natuurlijk ook om te beoordelen of Intel ditmaal wel een degelijke chip voor Android-tablets heeft afgeleverd.
Hardware en snelheid: maakt Intel de belofte waar?
Intels Atom-chips hebben in de laatste jaren vele revisies ondergaan, maar blijven allemaal gebaseerd op hetzelfde processorontwerp dat nog uit 2008 stamt. In de tussentijd is de chip een stuk kleiner geworden, mede door het toepassen van modernere productieprocedés. Verder zijn het energiegebruik verlaagd, de geheugensnelheid verhoogd en de grafische kracht vergroot. Voor de echt grote stappen moeten we echter wachten op het Bay Trail-platform. Dat is gebaseerd op een nieuwe processorachitectuur, die compleet voor gebruik in mobieltjes en tablets ontworpen is.
De Clover Trail+-chip in de Memo Pad FHD 10, die ook bekendstaat als de Atom Z2560, is dus het beste wat Intel kon maken met de oude technologie als basis. De soc bestaat uit twee processorkernen op 1,6GHz, die door middel van hyperthreading tot vier threads tegelijk kunnen verwerken. Daarnaast is een PowerVR SGX544MP2-gpu van Imagination Technologies ingebouwd.
We hebben een korte benchmark gedraaid op de tablet om meer te weten te komen over de prestaties van Clover Trail+. Kort na het draaien van die benchmark kwam overigens een ietwat zenuwachtige medewerker van Asus naar ons toe gelopen met het verzoek om geen benchmarks te draaien. De hard- en software zouden namelijk nog geoptimaliseerd moeten worden. Dat horen we vaker op beurzen en in veel gevallen is dat niet zo, maar willen fabrikanten zich gewoon indekken. Aangezien Intel in de afgelopen twee jaar inderdaad veel dingen heeft aangepast aan dit platform, zou het echter kunnen dat er nog verdere optimalisaties op de planning staan. We houden bij deze score dus een slag om de arm.
Waar de Asus-medewerker zich zo'n zorgen over maakte weten we niet, want de score is niets om je voor te schamen. De Java-test in CFBench is in dit geval een interessante, omdat Intel juist op dit vlak werk te verzetten had. Bij het draaien van native code zijn de Atoms snel, soms sneller dan ARM-chips, maar dat wisten we al. Het heikele punt was het uitvoeren van Java via de Dalvik VM, die gebruikt wordt om Android-apps te draaien. Hoe sneller een chip Java code via de VM kan draaien, des te sneller een app zal werken. Intel weet hier een aantal veelgebruikte chips op achterstand te zetten. De quadcore-APQ8064 van Qualcomm blijft echter buiten bereik, deels omdat deze twee keer zo veel rekenkernen heeft als de Z2560.
Die benchmarkprestaties laten zich ook goed vertalen naar de praktijk. Het klinkt misschien weinig opzienbarend, maar de Memo Pad FHD 10 is vloeiend in gebruik en dat konden we van de prototype-tablets van Intel niet zeggen. De hele interface leek met 60fps gerenderd te worden, animaties worden soepel weergegeven, zonder schokken, en ook bij intensief multitasken konden we de tablet niet op grote haperingen betrappen.
Scherm, behuizing en software
Voluit heet Asus' nieuwe tablet 'Memo Pad FHD 10', misschien niet de meest indrukwekkende naam, maar dat terzijde. De FHD in de naam verwijst naar full-hd, de resolutie van het beeldscherm. Eigenlijk is het nog net een beetje meer, want de tablet heeft een resolutie van 1920x1200 pixels, meer dan de officiële full-hd-resolutie van 1920x1080 pixels.
/i/1370361975.jpeg?f=imagenormal)
Die hoge resolutie is niet nieuw voor een Asus-tablet; meer dan een jaar geleden bracht het bedrijf al een tablet uit met een dergelijk scherm, de Transformer Pad Infinity. Bij dat model werd de hardware door het scherm wel tot het uiterste gedreven, wat hier en daar schokjes opleverde. Zoals op de vorige pagina beschreven lijkt de Atom Z2560 echter wel in staat om alle pixels vlot aan te sturen.
Het gaat om een ips-paneel, waardoor de kijkhoeken goed zijn en ook de kleurreproductie leek in orde; er viel in ieder geval geen duidelijke kleurzweem te zien. In tegenstelling tot de schermen van eerdere modellen is dat van de Memo Pad FHD 10 niet gelamineerd, waardoor het iets verzonken in de behuizing ligt. We zien liever gelamineerde schermen, maar aangezien Asus met dit model op het midrange-segment mikt, begrijpen we de keuze.
Op de Computex zijn overigens meer midrange-tablets met deze resolutie aangekondigd, waardoor het erop lijkt dat de oude resolutie van 1280x800 pixels nu alleen nog maar gebruikt zal worden in goedkopere en kleinere tablets. Dat kunnen we alleen maar toejuichen, want die extra pixels maken dat foto's en vooral tekst er een stukje scherper uitzien.
Uiterlijk is de Memo Pad FHD 10 een echte Asus-tablet, die voortborduurt op de designs van eerdere modellen. De achterzijde loopt naar de randen taps toe, is gemaakt van plastic en heeft een bobbeltjestructuur, waardoor hij lekker vasthoudt. Op het vlak van dikte en gewicht is de FHD 10 niet opzienbarend. Hij weegt 580 gram en meet op zijn dikste punt 9,5mm. Dat kan beter, maar voor een midrange-tablet is het naar verwachting.
/i/1370361973.jpeg?f=imagenormal)
Aan de buitenzijde zijn naast een usb-poort nog een micro-hdmi-uitgang en een micro-sd-kaartlezer geplaatst. Het is dus eenvoudig om het opslaggeheugen van de FHD 10 uit te breiden, om daarna bijvoorbeeld hd-films op het scherpe scherm te bekijken. Enigszins nieuw voor Asus-tablets is de aanwezigheid van stereoluidsprekers. Bij veel voorgaande modellen plaatste Asus slechts aan één zijde een luidspreker, wat een beetje raar klinkt en waardoor geen kanaalscheiding bereikt kon worden. Hoewel we de geluidskwaliteit vanwege alle rumoer op de beurs niet getest hebben, zal de aanwezigheid van een tweede luidspreker zeker verbetering opleveren.
:fill(white)/i/1370361978.jpeg?f=thumb)
Op het gebied van software lijkt de Memo Pad FHD 10 identiek aan de HD 7, die we eerder al onder de loep namen. Dat betekent dat de tablet Android 4.2 draait en Asus niet veel heeft aangepast aan het besturingssysteem. De mogelijkheid om de wijzigingen die Asus aan de notificatiebalk en quick toggles heeft aangebracht uit te zetten, is ook bij dit model aanwezig.
Opvallend is dat Asus de nieuwe stijl van Google voor 10,1"-tablets volgt. Dat houdt in dat de virtuele knoppen niet meer linksonderin zitten, maar gecentreerd zijn. Daarnaast zit de knop voor het applicatieoverzicht niet meer in de rechterbovenhoek, maar onderaan in het midden.
Tot slot
We dachten lange tijd dat Intel met de techniek van de huidige Atom-generatie geen geschikte tabletchip kon ontwerpen en dat we echt moesten wachten op het vernieuwde Bay Trail-platform. Met Clover Trail+ lijkt het ze toch gelukt. Het is zeker geen chip waarmee het bedrijf de high-end kan aanvallen, maar de Memo Pad FHD 10 voelde in gebruik prima en qua snelheid en gebruiksgemak deed de tablet zeker niet onder voor de concurrerende modellen met ARM-hardware.
Er blijft nog wel een aantal vragen openstaan. Zo is nog niet bekend hoe Intels chip omspringt met de accu. Asus claimt dat de tablet het tien uur kan uithouden op een volle accu, maar dat soort claims moeten vaak met een korreltje zout genomen worden. Daarnaast is nog niet bekend hoe goed de gpu precies presteert en of deze krachtig genoeg is om moderne tabletgames op hoge resolutie te renderen. Die vragen zullen we te zijner tijd beantwoorden in een review.
Op de Memo Pad FHD 10 valt verder eigenlijk weinig aan te merken. De behuizing is stevig, de schermresolutie is hoog en er zijn genoeg aansluitingen aanwezig. Het is waarschijnlijk geen tablet waarvoor mensen in de rij zullen liggen, maar als Asus niet te hoog gaat zitten met de prijs, kan hij best wel eens goed gaan verkopen. Een prijs tussen de 300 en 350 euro lijkt aannemelijk, al heeft Intel al aangegeven dat het ook Clover Trail+-tablets onder de 299 euro verwacht. Of een dergelijke prijs ook voor de FHD 10 zal gelden, weten we pas over een paar maanden, want hij komt waarschijnlijk pas aan het einde van het derde kwartaal op de markt.