Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Asus Transformer Book: langverwachte tablet-Zenbook

Conclusie

De Transformer Book van Asus is om één belangrijke reden al een product dat het overwegen waard is. Het is namelijk de eerste hybride met een afneembaar scherm die als een volwaardige laptop aanvoelt. Wat behuizing betreft heeft de HP Envy X2 dat ook wel, maar dat model had tablethardware aan boord. De ATIV Tab 7 van Samsung had wel weer volwaardige laptophardware, maar het toetsenborddeel van dat systeem was van veel mindere kwaliteit.

De behuizing van de Transformer Book is goed afgewerkt, die is stevig en het uiterlijk komt overeen met dat van de prima uitziende Zenbooks. Het plaatsen en loskoppelen van de tablet verloopt soepel genoeg en de tablet zit stevig in de behuizing. De prestaties zijn vergelijkbaar met die van ultrabooks in deze prijsklasse, al zal de gebruiker genoegen moeten nemen met lagere prestaties in tabletmodus. Positieve uitschieters zijn verder de accuduur en het feit dat het systeem weinig herrie maakt en niet echt heet wordt.

Wie de Transformer Book overweegt, moet er rekening mee houden dat een 13,3"-tablet groot is en met zijn gewicht van bijna een kilo is het apparaat niet lang in een één hand te houden. Voor thuisgebruik is een tablet met deze grootte overigens niet onwerkbaar en voor sommige scenario's, zoals browsen en video's bekijken op de bank, is het zelfs erg prettig.

Jammer is dat de hele laptop aan de forse en wat lompe kant is. Wie een ultraportable zoekt en de tablet kan missen, is veel beter af met een ultrabook. Andere nadelen zijn dat er maar aan een kant van het scherm audioweergave is, dat de schermhelderheid laag is en dat de touchpad bij ons testmodel niet vlekkeloos werkte.

Een belangrijke andere factor van betekenis is dat de Transformer Book XT300 laat op de markt komt en dat Intel op het punt staat een nieuwe processorgeneratie uit te brengen, met alle voordelen op het gebied van prestatietoename en verbruiksafname van dien. In het verlengde van de komst van die Haswell-generatie chips, komen er veel systemen die vergelijkbaar zijn met deze Transformer Book, maar dan waarschijnlijk met betere prestaties. Het kan lonen om een paar maanden te wachten, maar wie geen geduld heeft en zich bewust is van de beperkingen, heeft aan de Transformer Book een goede koop.

Pluspunten

 • Geslaagde combinatie van tablet en laptop
 • Stevige behuizing
 • Goede accuduur gezien prestaties

Minpunten

 • Audio-weergave slechts aan een kant
 • Relatief dikke en zware laptop
 • Touchpad niet optimaal

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Reacties (50)

Wijzig sortering
Ik heb nog de eerste ASUS transformer (Android) waar ik erg tevreden mee ben. Echter merk ik dat ik zeer zelden het scherm van het dock afhaal. De meerwaarde daarvan vond ik in het begin zeer belangrijk, maar nu gebruik ik het nauwelijks.

Bij deze transformer is het scherm nog een flink stuk groter en dat maakt het voor mij een stuk minder handbaar dan mijn huidige 10" tab. Het probleem van een afneembaar scherm is natuurlijk dat er veel gewicht in moet, doordat er een accu + moederboard e.d. in moet. Dit maakt het als laptop een stuk lomper en zwaarder.

Wat ik WEL een grote meerwaarde vind aan transformers is dat je dus altijd een touchscreen hebt. Dit vind ik een zeer groot pluspunt. Als je dat eenmaal gewend bent is werken op een laptop zonder touch screen een stuk irritanter. Het viel mij op dat er maar bijzonder weinig laptops nu op de markt zijn met een touch screen. Ik heb er nu 1 gevonden van ASUS zelf: ASUS Zenbook Prime UX31A Touch.

Mogelijk wordt dit mijn nieuwe laptop. Van mij mogen ze dus meer op ultrabooks MET touch screen focussen.
In feite wordt het nu wachten op de 10"/11" uitvoering met Haswell. Zelfde of hogere resolutie, hogere helderheid en ze hebben goud te pakken. Dan is ie wel licht en kan het scharnier kleiner.
Naast eein kleiner scherm mis ik vooral de 3g/4g connectiviteit. Een hybrid ultrabook/tablet is ideaal voor mobiele toepassingen maar dan moet het apparaat, naar mijn mening, ook altijd een internetverbinding kunnen hebben. Zeker in combinatie met de nieuwe RED abonnementen van vodafone waar je een datasim kan krijgen bij je abonnement.
Er zijn al een aantal fabrikanten die hybrids maken met Windows 8 en 3g/4g maar van mij mogen ze dit allemaal wel doen.
Er komen steeds meer ultrabooks met touchscreens uit, voor mijn gevoel zelfs meer dan ultrabooks zonder touchscreen.

Lenovo IdeaPad U310 (13,3")
Asus Vivobook X202E (11,6")
Asus Taichi (2x 11,6")
Acer Aspire S7 191 (11,6")

De prijzen zijn ook prima, zeker van de Asus Vivobook X202E.
De duurste editie met een i3 en 4gb ram is 525€. Waarschijnlijk wil je de HDD wel vervangen voor een SSD dus dan kom je wat duurder uit, maar dan heb je een prima portable touchscreen ultrabook.
Misschien de asus x202e ct009h? dan heb je alleen het afneembare scherm niet
Ik heb ook een Transformer met android. De TF300.
Ik haal eigenlijk nooit het dock eraf. Ik gebruik hem dus ook altijd in "laptop modus".

Ik wil binnenkort ook een keer een nieuwe laptop/tablet voor school/werk en andere activiteiten kopen. Dat moet mijn TF300 gaan vervangen.

Ik zat te denken aan een Laptop met touchscreen. Aangezien ik een tablet toch niet gebruik.

En inderdaad er zijn best weinig laptops met touchscreen.

Ik ga denk ik voor een Lenovo Yoga. Dit is een laptop met touchscreen.
Maar! je kunt het scherm volledig omvouwen tegen de achterkant. waardoor je het toch weer als tablet kan gebruiken.
Er zijn overigens diverse windows 8 ultrabooks met een touchscreen.

Overzichtje: http://www.youtube.com/wa..._detailpage&v=UHc_7UX_z_w
14" ASUS VivoBook S400CA $699
Intel Core i5 - 500GB HDD + 24GB SSD

11.6" ASUS VivoBook X202E $499
Intel Core i3 - 500GB HDD

13.3" Sony VAIO T13 Touch $699
Intel Core i3 - 500GB HDD

15.6" HP Pavilion TouchSmart Sleekbook $749
Quad-Core AMD A8-4555M - 750GB HDD

15.6" HP Spectre XT TouchSmart $1,199
Intel Core i5 - 500GB HDD + 32GB SSD

15.6" Dell Inspiron 15z $749
Intel Core i3 - 500GB HDD + 24GB SSD

13.3" Samsung Series 5 UltraTouch $799
Intel Core i3 - 500GB HDD + 24GB SSD

13.3" Acer Aspire S7 $1,599
Intel Core i7 - 256GB SSD
Kan weleens handig zijn maar echt productief wordt het volgens mij nooit (als je één letter wil corrigeren zit je er altijd naast). Met een muis werk je gewoon vele malen sneller (net als met een keyboard).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 mei 2013 21:41]

Die kan ik je ten zeerste aanraden!! Heb m namelijk zelf, is echt een top laptop!!
Eindelijk, mijn langverwachte droom is uitgekomen, hij is binnen bij Tweakers. Helaas is Asus zo traag met het uitbrengen van deze Transformer geweest waardoor ze nu achteraan in de rij aansluiten. Daarbij zijn inderdaad de nieuwe CPU 's beschikbaar waardoor de consument liever op wilt wachten. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat ze zo lang hebben gewacht om nog net de nieuwe CPU 's of SSD's te kunnen gebruiken.

Ik kan het mis hebben, maar waarom is de i5 gereviewed, terwijl er voor 1399euro (adviesverkoopprijs) een i7 beschikbaar is? Ik weet niet of het in het filmpje wordt genoemd, maar deze info ontbreekt in Ierse geval in het artikel. Deze i7-3517U is naar mijn weten zelfs beter verkrijgbaar dan de i5 (ik weet ook wel dat Tweakers deze toegestuurd krijgt van welwillende leveranciers, importeurs, gebruikers of fabrikanten).

Dat de speakers van deze tablet niet eens stereo zijn geplaatst vind in een flop van de fabrikant en hierdoor hebben vele Tweakers het apparaat al terug gestuurd naar de winkel óf ter reparatie aangeboden. Blijkbaar wist de service afdeling van Asus deze rare designkeuze niet eens.

Met de huidige tekortkomingen en de mogelijkheid om hem als volwaardige Windows 8 laptop én volwaardige Windows 8 tablet te kunnen gebruiken is wat mij betreft een score van 4,5 sterren rechtvaardig. Stiekem hoop ik op een 11" variant, maar dan wel met de nieuwe cpu. Op dit moment voelt hij aan als het langverwacht avondeten, terwijl ik al over mijn "honger" heen ben.

edit: links toegevoegd en prijs i7 aangepast

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 23 mei 2013 10:51]

Persoonlijk zit ik te wachten op de eerste reviews van de Lenovo Helix. Ik vind het ook vreemd dat Olaf de Helix niet noemt bij de alternatieven.

We gaan wel een leuke tijd tegemoet als gadgetfreaks; Intel komt met zijn Haswells opzetten, waardoor fabrikanten betere hybrids in elkaar zullen knutselen. Waarbij Intel heeft aangegeven dat de prijs richting de €600 zal gaan. Ubuntu komt met een responsive design OS, waardoor formfactors als de Phonepad Infinity heel erg interessant worden. De nieuwe generatie aan consoles worden dit jaar geïntroduceerd en worden ook nog eens een paar mobiele OSsen op de markt gezet; eerder genoemde Ubuntu, Tizen en mijn persoonlijke favoriet Jolla(bestelling is al geplaatst uiteraard).
Ik heb de Helix er bijgezet, die hoort natuurlijk ook in dat rijtje thuis. Wel is het als ThinkPad een echte zakelijke machine, dus in ieder geval voor Lenovo een andere doelgroep.
en weer de speaker aan de achterkant, echt Asus moet eens een keer leren dat ik niet aan de achter kant van de tablet/laptop zit, maar dat ik naar de voorkant van het scherm kijk....
Waarvan de linker tabletspeaker niet eens geluid produceert... geluid komt als je de tablet losklikt van het toetsenborddock alleen uit de rechterspeaker. |:(
hmmm erg mooi maar super jammer dat hij zo dik is! ik zie zoveel mensen om me heen die nu steeds meer naar dunne laptops grijpen. en geef ze ongelijk, zelf heb ik ook de dunste laptop van dat moment gehaald, prestaties iets minder maar hoeveel merk ik nou van een ssd met 20mb meer doorvoer snelheid (samsung 9series btw)

zoals meerdere reacties, tis leuk maar je kan dan beter een lichte/ dunne laptop aanschaffen die gewoon lekkerder aanvoelt, zovaak haal je dat scherm er niet af!
The Sandisk U100 is really such a bad performer. To call it "matig" is way too kind. The performance is atrocious. Just google this SSD. You'll find its performance almost on par with some fast HDDs. It's 4K write and read times are at least 4x as slow as the average SSD that can be purchased today.
Ziet er mooi uit! Dat niet alleen het ziet er ook stevig uit, vind ik ook wel wat waard. En tja, kwaliteit is nou eenmaal wat zwaarder. Geef mij liever een product dat tegen een stootje kan en wat zwaarder is dan een product dat licht is een na een een jaar bijna uit elkaar valt. Vind het een zeer interessant product.

Ik heb zelf ook een ASUS 17" notebook en de kwaliteit is gewoon supergoed. Heb meerdere notebooks van ASUS gehad en waren stuk voor stuk niet kapot te krijgen. Het enige waar ASUS niet zo goed in is is de FAN in die apparaten. Weet niet of daadwerkelijk een merk probleem is maar de FAN wordt na veelvuldig langdurig gebruik snel luidruchtig. Alle modellen de ik heb gehad hadden op ten duur een lawaaierige FAN. Dat is wel relatief eenvoudig op te lossen door wat siliconen olie in de lager te spuiten maar ja, moet wel zowat het hele apparaat uit elkaar.
Jammer maar waar, weer wordt er (zoals overal) geen woord gerept over het al dan niet vervangbaar zijn van de batterijen.

Mogelijk volgen er nu lange discussies over de zin/onzin hiervan, maar voor mij is dat essentieel (praktisch en principieel) en tevens reden waarom ik tot op heden nog geen tablet kocht.

We moeten ons als gebruiker / klant geen apparaten laten opdringen die per definitie na twee jaar alleen door de batterij onbruikbaar zijn terwijl het uiteindelijk de gebruiker is die zou moeten kunnen bepalen wanneer het toestel op geen enkele manier en voor niets nog te gebruiken is.
0Anoniem: 286841
@Darwin4Ever24 mei 2013 15:50
Dan koop je een ipad. De batterij gaat langer dan het apparaat zelf.
Reparatiecentra kunnen batterijen vervangen! Is wat omslachtiger, maar het kan!
Ik kan me niet voorstellen dat iemand interesse heeft in een laptop van €1300 met deze baggerspecs. Intel HD Graphics, 4GB RAM, 500GB hardeschijf LOLOLOLO voor deze prijs moet je op z'n minst de laatste Nvidia kaart of een goede Nvidia kaart en i7 CPU, 8GB RAM en een 1TB hardeschijf krijgen.
De TX300 moet je vergelijken met een ultrabook he, niet met de nieuwste Alienware ;) Voor een ultrabook (zenbook) is het een normale prijs! Dit staat even los van het feit dat ik met je eens ben dat ultrabooks TE duur zijn voor wat je er voor terug krijgt.. Maarja, wie mooi wil zijn moet pijn lijden zeggen ze... pijn in je portomonee
Mensen verdedigen de prijs ook nog ook lol Het heeft een touchscreen en dat is het verschil. Dat je de enige bent die er echt in geslaagd is om zoiets te maken of dat het in ieder geval een stuk beter is dan de rest betekend nog niet dat je er belachelijk veel voor moet vragen. Het is geen normale prijs! En deze specs zijn niet mooi dus zou je er niet zoveel voor moeten betalen. Dit is Apple marketing. Ze denken dat hun product zo speciaal is dat je er twee keer zoveel voor moet betalen. Als je een Apple computer met fatsoenlijke hardware wil zit je ook al tegen de €2500 aan te kijken. Voor een PC met dezelfde specs betaal je €1000 of misschien ietsje meer. Je zult zien dat over een jaar een gelijkwaardig product te vinden is voor €600 ipv. €1300.
Wel goed lezen hé ;) Ik geef je gelijk wat betreft de prijs! Maar vergelijk hem met andere ultrabooks met dezelfde specs (wat normale specs zijn voor een ultrabook aangezien ze niet voor gamen bedoeld zijn) en je ziet dezelfde prijzen. Dus marktconform is het een ´normale´ prijs. Ultrabooks zijn nieuw, het is een hype en dus gewild... dus de fabrikanten verkopen ze voor hoge prijzen. Met een beetje geluk dalen de prijzen snel zodat je voor een scherpe prijs (lees: redelijk naar specs) een ultrabook kunt kopen. Vooralsnog met de huidig verkrijgbare techniek moet je wat betreft sterke specs (gaming) naar de notebook/desktop toe.
Er is een reden dat dit ding zo duur is weet je..

Energiezuinigheid, bouwkwaliteit, kwaliteit van scherm, aanwezigheid SSD (en sowieso 2×opslag in een 13 inch weten te proppen! albeit met mSata), lage gewicht


Ik zou er zelf nooit een aanschaffen, want véél te duur voor wat je krijgt (en ik wil geen mobiel aparaat met HDD erin, dat is gewoon een slecht idee), maar dit aparaat zal zeker een niche hebben voor de reizigers onder ons
waaaaat, 1300 euro!!!! :? |:( :X 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee