Door Pieter Molenaar

Panasonic Lumix GF6: instapmodel met pretenties

09-04-2013 • 08:00

29

Multipage-opmaak

Inleiding

Inleiding

De Lumix GF-serie m4/3-camera's van Panasonic was aanvankelijk gericht op de gevorderde gebruiker. De Lumix GF1 had onder meer uitgebreide bedieningsmogelijkheden en een ingebouwde flitser. Met de kleinere Lumix GF2 trachtte het bedrijf een bredere doelgroep aan te spreken, met onder meer een touch-lcd en een korte 14mm-pancake-kitlens. Het fysieke moduswiel en een aantal knoppen moesten echter het veld ruimen.

Met de introductie van het instapmodel Lumix GF3 in juni 2011 richtte Panasonic zich specifiek op de onderkant van de markt. De body werd kleiner en de flitsschoen werd geschrapt, terwijl de ingebouwde flitser een plekje recht boven de lensmount kreeg. De opvolger daarvan, de Lumix GF5, kreeg vooral betere specificaties, aangezien hij wat body betreft nagenoeg gelijk was aan de GF3, afgezien van een betere grip. De sensor werd verbeterd, terwijl de resolutie van de lcd werd verdubbeld.

Aan de verkleining van de afmetingen en het uitkleden van de features komt met de nieuwe Lumix GF6 een eind. Zo is het nieuwe model weer voorzien van een fysieke modusknop en is de lcd nu kantelbaar. Panasonic heeft met de GF6 ook de styling aangepast en de camera is vanwege de lcd-draaiconstructie wat groter uitgevallen dan de GF5. Ook intern is de GF6 op punten vernieuwd en de camera wordt geleverd met de nieuwe, compactere 14-42mm-kitlens. Tweakers kon de camera tijdens een eerder gehouden presentatie alvast in de hand houden en kort uitproberen.

Panasonic Lumix GH6 inleiding 500px

Modusknop, zoomring en kantel-lcd

Modusknop

De modusknop op de GF6 is terug van weggeweest. Daarmee heeft de camera een streepje voor op alternatieve instapmodellen als de E-PM1 van Olympus en de nieuwe NEX-F3 van Sony. Naast de gebruikelijke automatische modes en de pasm-standen, zijn met de metalen modusknop onder meer de scènestanden, een videostand met handmatige belichtingsmogelijkheid, een panoramastand en twee custom-presets te benaderen. Bij de GF5 was het niet mogelijk handmatig de belichting voor video in te stellen.

De toevoeging van het draaiwiel bij de GF6 vinden we een grote verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Je kan nu namelijk voor het starten al zien in welke modus de camera staat, waar je bij de GF5 eerst moest wachten tot hij gestart was om de modusselectie te checken. De modusknop heeft een gekartelde rand voor meer grip, maar hij klikt wat 'goedkoop' in de standen. Dat had wat strakker gemogen.

Lumix GF6 modusknop

Zoomen op de body

Op de bovenstaande afbeelding is ook goed te zien dat de GF6 een draairing heeft rond de sluiterknop. Net als bij de nieuwe NEX-F3 van Sony en het gros van de compactcamera's kan daarmee worden in- en uitgezoomd. Voor sommige verstokte compactcamerabezitters zal dat een onmisbare functionaliteit zijn. Ook is het mogelijk om daarmee het diafragma of de belichtingstijd in te stellen, terwijl met het 'zoompalletje' in de afspeelmodus in- en uitgezoomd wordt op foto's. In het menu wordt de draairing gebruikt om naar het vorige of volgende paginanummer te gaan.

Voor de fysieke zoommogelijkheid op de body is wel een objectief met 'powered zoom' vereist, zoals de intrekbare 14-42mm-kitlens. Dat komt goed uit, want de hendel op het objectief voor handmatige zoom vonden we lastig bereikbaar. De GF5 en de GH3 hadden overigens al de mogelijkheid om via de body te zoomen met behulp van de touchinterface.

Kantelbare lcd

Panasonic Lumix GF6 zelfontspannerfunctie 200pxDe vaste lcd van de GF5 is bij de GF6 vervangen door een lcd die zowel 180 graden naar boven, voor bijvoorbeeld zelfportretten, als in beperkte mate schuin naar beneden gericht kan worden. Wordt de lcd naar boven geklapt, dan schakelt de camera zelf over naar de zelfontspanfunctie. Het aftellen in beeld is vanaf een afstandje duidelijk zichtbaar. De keuze voor het volledig naar boven kunnen klappen is waarschijnlijk de reden geweest dat de lcd-constructie redelijk wat bulk en gewicht toevoegt aan de GF6. Sony heeft het wat dat betreft beter voor elkaar met zijn NEX-serie.

Daarnaast heeft Panasonic de resistieve touchlaag over het paneel vervangen door een zogeten 'in-cell'-touchscreen. Wat touchbediening betreft is de GF6 daardoor een verademing ten opzichte van zijn voorganger. Om contrastverlies en interne lichtstrooiing tegen te gaan is het afdekglas gelamineerd aan de lcd. Hoe effectief dat is hebben we in de presentatieruimte niet goed kunnen vaststellen. De resolutie van de GF6-lcd bedraagt 1040k-subpixels, tegenover 920k-subpixels bij de GF5.

Panasonic Lumix GF6 opklap-lcd 610px

Panasonic Lumix GF6 lcd Panasonic Lumix GF6 lcd

Metalen bovenzijde

De GF6 heeft ten opzichte van de GF5 een hoekiger uiterlijk gekregen, al zitten de meeste bedieningsorganen en componenten in grote lijnen nog steeds op dezelfde plek. Zo zit de ingebouwde flitser nog steeds midden boven de lensmount, rechts ervan vinden we de rode videoknop, de iA-'n00b'-knop en de sluiterknop met draairing voor aan-uit terug, terwijl links nog steeds de openingen voor de speaker en de stereomicrofoon zitten.

De styling is een mix van oud en nieuw. De bovenzijde van metaal doet denken aan meetzoekercamera's van weleer en bijvoorbeeld de Fujifilm X100 en X100s, maar is toch eigentijds vormgegeven. De voorzijde is van zwartgekleurd aluminium en de lensmount steekt iets verder naar voren uit dan bij de GF5.

De d-pad met draaiwiel aan de achterzijde is dezelfde gebleven, maar aan de drie knoppen daaromheen - voor het afspelen van foto's, de weergavestand en de gecombineerde knop voor het snelmenu, de Fn1-toets en de delete-functie - is nog een tweede Fn-knop toegevoegd. De knoppen zijn dit keer niet van metaal, maar van kunststof en liggen iets verzonken in de behuizing. Verder zien we in die hoek een controlelampje voor de wifi-functionaliteit. De GF5 beschikte niet over wifi-ondersteuning.

Panasonic Lumix GF6 knoppen

Grip

Panasonic Lumix GF6 grip 200pxBij de GF5 waren we zeer te spreken over het gripmateriaal, dat Panasonic ook gebruikt bij de GX1. Dit bood voldoende structuur en zachtheid om de camera goed vast te houden, maar bij de GF6 grijpt Panasonic terug op hetzelfde harde, gladde materiaal als bij de Lumix G3 en de high-end travelzoomcompactcamera's. Ook de vorm van de grip doet aan die camera's denken.

Panasonic benadrukte bij de presentatie dat het getoonde toestel nog niet de uiteindelijke afwerking had, al valt te betwijfelen of in een dergelijk laat stadium toch voor een compleet ander gripmateriaal gekozen wordt. Het gripvlak voor de duim is bij de GF6 gelijk aan dat van zijn voorganger en van hard kunststof met een opstaand randje.

Sensor uit de Lumix GX1

GX1-sensor

Panasonic maakt bij de GF6 gebruik van dezelfde beeldsensor met 16,1 megapixels als ook in de huidige Lumix GX1 terug te vinden is. Voor de GF5 gebruikte het Japanse bedrijf een oudere generatie sensor met 12,1 megapixels. Het in te stellen iso-bereik bedraagt bij de GF6 iso 160-25.600, al geldt voor de hoogste stand dat het beeldsignaal niet analoog, maar digitaal versterkt is. De GX1 had overigens iso 12.800 als iso-plafond. Volgens Panasonic is het hogere niveau bij de GF6 mogelijk doordat een nieuwe Venus Engine-beeldchip gebruik wordt.

Hoewel de nieuwere sensor beter is dan die van de GF5, hadden we toch gehoopt dat Panasonic de beeldsensor van de GH3 zou gebruiken of zelf een volledig nieuwe sensor zou hebben ontwikkeld. Naar verluidt is de sensor in de GH3, gezien de overeenkomsten in prestaties met die van de EM-5 van Olympus, afkomstig van Sony. Volgens de database van DxOMark is deze Sony-m4/3-sensor op alle vlakken beduidend beter dan die van de GX1. Panasonic moet op zijn tellen passen, want Olympus gebruikt in het concurrerende E-PM2-instapmodel wel deze betere sensor.

Panasonic Lumix GF6 sensor slide 610px

Nieuwe Venus Engine

De GF6 is uitgerust met een nieuwe Venus Engine-beeldverwerkingschip. De chip maakt gebruikt van nieuwe algoritmes voor ruisreductie, waaronder wavelet-technologie. 'Wavelet deconvolutie' is onder meer geschikt om het niveau van de willekeurig optredende fotonruis te verlagen. Ook is de chip voorzien van hardware voor zogeheten edge smoothing-ruisreductie, al gingen onze Japanse gastheren niet diep in op deze ruisreductietechnieken. Het resultaat is in ieder geval dat Panasonic het aangedurfd heeft het iso-plafond van de GF6 uit te breiden van iso 12.800 naar iso 25.600.

Een ander voordeel van de nieuwe Venus Engine is dat ondanks de hogere resolutie van de sensor de burstsnelheid niet is aangetast en zelfs nog licht gestegen is, van 4fps naar 4,2fps. Ook heeft Panasonic een groot aantal 'Creatieve filters' aan de GF6 toegevoegd, waarover later meer.

Nfc en wifi

Panasonic bood voor onder meer de GH3 al een uitgebreide app voor mobiele apparaten aan waarmee de camera op afstand bediend kon worden. Niet alleen heeft het bedrijf voor het eerst wifi-ondersteuning toegevoegd aan zijn m4/3-instapmodel, ook heeft Panasonic nfc ingebouwd om met een aanraking van de camera met het mobiele apparaat een wifi-verbinding op te zetten.

Bijzonder van de app is dat deze uitgebreide instelmogelijkheden kent. De belichting kan ermee op afstand geregeld worden, het is mogelijk om via de touchcontroles van de app het focuspunt aan te wijzen en het is in combinatie met een powered zoom-lens zelfs mogelijk om elektronisch in en uit te zoomen. We scharen een dergelijke functionaliteit nog steeds onder de gimmicks, maar ingebouwde wifi heeft wat connectiviteit betreft altijd een streepje voor op modellen die dat niet hebben.

GF6 wifi nfc app 610px

Kleinere kitlens

De nieuwe 14-42mm-kitlens was al eerder aangekondigd, maar dit was de eerste keer dat we het objectief ook echt in de hand konden houden en bekijken. De nieuwe versie is slechts 49mm lang, heeft een diameter van 56mm op het dikste punt en een gewicht van 110g. De huidige, niet intrekbare, 14-42mm-kitlens is bijna 64mm lang en weegt 165g. Ook is de filtermaat gereduceerd van 52mm naar 46mm.

Daarmee is de nieuwe 14-42mm wel wat langer en marginaal zwaarder dan de 14-42mm-kitlens van Olympus. Daarbij moet worden opgemerkt dat de Panasonic-lens geen intrekbaar ontwerp betreft. Prettig is dat bij het inzoomen de lengte van het objectief slechts weinig toeneemt en dat gebruikgemaakt wordt van een intern focusmechanisme.

De lens voelt goed aan, met prettig draaiende zoom- en focusringen. De lensbevestiging is in tegenstelling tot de huidige 14-42mm-kitlens van metaal en de kortste scherpstelafstand bedraagt een comfortabele 20cm. De lens is volgens een recensie van ePhotoZine een regelrechte aanrader.

GF6 nieuwe 14-42mm-kitlens uitgezoomd GF6 nieuwe 14-42mm-kitlens ingezoomd

Extra creatief

Menu-interface

De menu-interface van de GF6 lijkt sterk op die van de GH3, al ontbreekt natuurlijk een aantal specifieke high-end features van die laatste. De menu-interface kenmerkt zich door de mogelijkheid om alles via touchbediening in te stellen en Panasonic geeft de opties daarvoor groot in beeld weer. Een nadeel hiervan is dat er niet al te veel opties op een pagina of tabblad passen en je dus wat langer moet doorbladeren. Vanwege de capacitieve touchtechnologie worden aanrakingen uitstekend opgepikt; wat dat betreft is de GF6 een grote verbetering ten opzichte van de GF5.

Panasonic Lumix GF6 menuinterface Panasonic Lumix GF6 menuinterface Panasonic Lumix GF6 menuinterface Panasonic Lumix GF6 menuinterface Panasonic Lumix GF6 menuinterface Panasonic Lumix GF6 menuinterface Panasonic Lumix GF6 menuinterface Panasonic Lumix GF6 menuinterface

Meer Creative Filters

Panasonic heeft het aantal Creative Filters bij de GF6 met vijf nieuwe uitgebreid tot in totaal negentien stuks. De vijf nieuwe zijn achtereenvolgens Old Days voor een retro-effect, Sunshine om overbelichting van zonlicht te simuleren, Bleach Bypass voor de simulatie van een speciaal ontwikkelprocedé voor film, Toy Pop voor het betere Lomo-werk en een Fantasy-filter. Ook is het mogelijk een deel van de grafische filters te gebruiken in combinatie met de nieuwe Panorama-beeldmodus. Alleen de filters Toy Effect, Toy Pop, Miniature en Sunshine kunnen niet voor deze Creative Panorama-stand ingezet worden.

Daarnaast kan de automatische iA-stand nu ook standaard herkennen of er een eetgelag gefotografeerd wordt en de instellingen daarop optimaliseren. Zo wordt de helderheid van het beeld wat verhoogd om het gerecht beter uit te laten komen, terwijl bijvoorbeeld ook de helderheid van witte borden waar nodig opgeschroefd wordt voor een prettig ogend eindresultaat. De bekendmaking van deze 'maaltijdherkenning' in de iA-stand leverde bij de aanwezige journalisten enig gegniffel op.

Lumix GF6 creative filters 610px

Nieuwe opties

De GF6 biedt daarnaast de mogelijkheid van Stop Motion Animation. Bij deze optie wordt met een bepaalde tijdsinterval een opname gemaakt en worden deze direct in-camera verwerkt in een filmclip. Dat lijkt een nieuwe functionaliteit te zijn voor de Lumix G-serie. De GH3 heeft namelijk wel de mogelijkheid voor timelapsefotografie, maar zover wij weten kan die camera daar niet direct een filmpje van maken. Het is niet bekend of de GF6 ook timelapsefoto's kan maken of dat deze enkel over de animatiemogelijkheid beschikt.

Een andere nieuwe feature is de mogelijkheid om selectief zaken in beeld weg te poetsen. Als voorbeelden waarvoor deze Clear Retouch-optie handig zou zijn werden onder meer een wazig takje in beeld genoemd en een ongewenst persoon in een groepsfoto. We hebben deze grappige functie nog niet kunnen proberen en kunnen dus ook nog niets zeggen over de beeldkwaliteit van het aangepaste beeld en hoe groot een onderwerp maximaal mag zijn om voor verwijdering in aanmerking te komen.

Panasonic Lumix GF6 Clear Retouch 610px

Fotogalerij en specificaties

Panasonic Lumix GF6 body Panasonic Lumix GF6 body Panasonic Lumix GF6 body Panasonic Lumix GF6 body Panasonic Lumix GF6 body Panasonic Lumix GF6 body Panasonic Lumix GF6 body Panasonic Lumix GF6 body
Merk en uitvoering
Merk Panasonic
Product Lumix GF6
Specificatie body
Type body milc
Sensor Four/Thirds, Live MOS, 16,1 megapixels
Mount Micro Four Thirds
Minimale ISO-gevoeligheid ISO 160
Maximale ISO-gevoeligheid ISO 25.600 (uitbreiding)
Eigenschappen body ingebouwde flitser, fysieke modusknop, wifi, nfc
Scherm 3"-lcd, 1.040k-subpixels, kantelbaar
Video avchd: 1080/50i, 720/50p; mp4: 1080/25p, 720/25p
Verbinding (Extern) mini-hdmi, usb 2.0
Accuduur 360 foto's (schatting)
Afmetingen b: 111,7mm
h: 63,6mm
d: 40,2mm
Gewicht nog niet bekend

Voorlopige conclusie

Op het eerste oog zijn de wijzigingen aan de GF6 ten opzichte van zijn directe voorganger vooral cosmetisch. De body is hoekiger geworden, de bovenkant is van metaal en de zilverzwarte kleurstelling is een knipoog naar retrocamera's. Het gebruikte gripmateriaal had echter verleden tijd mogen blijven.

Kijken we verder dan onze neus lang is, dan zien we dat de GF6 een flinke hoeveelheid extra features gekregen heeft. Zo is de lcd nu niet vast ingebouwd, maar naar boven en beneden te kantelen, heeft Panasonic zijn nieuwste instapmodel voorzien van een fysieke modusknop mét twee customstanden, kan via de ring rond de sluiterknop met een geschikt objectief gezoomd worden, net als bij een compactcamera, en heeft de camera er een tweede functieknop bij gekregen. Allemaal zaken die de bruikbaarheid vergroten.

Daarnaast is de GF6 voorzien van zowel wifi als nfc, is de gebruikte sensor uit de GX1 beter dan die van de GF5, met ook een hogere resolutie, en claimt Panasonic met een verbeterde Venus Engine betere ruisprestaties te leveren bij jpegs direct uit de camera. Misschien nog wel belangrijker voor het succes van de GF6 is de nieuwe 14-42mm-kitlens waarmee hij geleverd gaat worden. Die is beduidend kleiner dan de huidige 14-42mm-kitlens zonder 'powered zoom', maar vreemd genoeg is het nieuwe ontwerp niet intrekbaar, zoals wel het geval is bij de powered-zoom-versie. Het nieuwe objectief beschikt over een metalen lensmount tegenover een van kunststof bij de vorige versie.

Toch heeft Panasonic wat kansen laten liggen. In plaats van een sensor met een hoog dynamisch bereik als in de GH3 te gebruiken, heeft het ervoor gekozen om de GX1-sensor te hergebruiken. Dat lijkt erop te duiden dat de sensorontwikkeling bij Panasonic trager verloopt dan bijvoorbeeld bij Sony.

Ook heeft Panasonic zich net als Olympus met de E-PL5 laten verleiden tot een lcd die helemaal naar boven geklapt kan worden, met alle gevolgen voor de dikte en het gewicht van dien. Sony maakt daarom bij zijn nieuwe NEX-F3-model gebruik van een lcd-module die wel naar boven kan klappen, maar niet naar beneden. Ook is de lcd-module beduidend dunner dan zowel die van Panasonic als die van Olympus. Fijn is wel dat het touchscreen capacitief is en dat het beschermglas gelamineerd is aan de lcd, voor minder interne reflecties en minder verlies van contrast.

Vanwege het sterk toegenomen aantal features is het overigens de vraag of Panasonic nu nog met een directe opvolger van de GX1 komt of dat er nog een model onder de GF6 in de pijplijn zit. Dat laatste blijkt overigens niet uit de op de presentatie getoonde roadmap.

Reacties (29)

29
28
23
2
0
5
Wijzig sortering
Toch heeft Panasonic wat kansen laten liggen. In plaats van een sensor met een hoog dynamisch bereik als in de GH3 te gebruiken, heeft het ervoor gekozen om de GX1-sensor te hergebruiken. Dat lijkt erop te duiden dat de sensorontwikkeling bij Panasonic trager verloopt dan bijvoorbeeld bij Sony.
Dat, of ze hadden een boel gx1 sensoren liggen die geen baasje meer hadden met de introductie van gx2 binnenkort..
Dat zou kunnen, maar Panasonic is al lang bezig met het veel te langzaam upgraden van zijn sensoren. Ze lopen echt hopeloos achter op directe concurrenten als Olumpus en Sony. Als je de prestaties van de laatste Olumpussen ziet (met Sony-sensoren) dan is gewoon duidelijk dat zij veel verder zijn. Ik ben dik tevreden met mijn Panasonic G5 om heel veel andere redenen, maar ruisprestaties horen daar niet bij. Vanaf ISO 1600 moet je bijna RAW schieten en nabewerken, omdat de ruis (of de ruisonderdrukking) je foto verpest.

De G5 heeft een aangepaste GX1 sensor, en deze GF6 hergebruikt dezelfde sensor weer. Gemiste kans en ik vrag me af waar de research dan in gaat zitten bij Panasonic. Ik verwacht ook geen GX2 eerlijk gezegd, althans niet in de vorm van de GX1. Mogelijk dat ze een compact model brengen dat nog specifieker op video gericht is.
Ik zie ook geen mogelijkheid tot EVF. Dan liever een Sony NEX. Die hebben dat toch iets beter voor elkaar.
Anoniem: 181786 @Nas T9 april 2013 12:01
Beide systemen hebben voordelen ten opzichte van elkaar. De goedkoopste NEX kan tegenwoordig een EVF. Dat kost je wel ongeveer 260 euro extra. Het is maar de vraag of mensen die zo'n instap toestel daar behoefte aan hebben.

Ik zou liever een m4/3 camera hebben, enkel en alleen al door het grotere aanbod aan native objectieven.
Persoonlijk was dat ook mijn overweging. Het aantal objectieven, maar vooral de kwaliteit van met name de (pancake)primes. De 20mm is echt een magistraal beestje, net als de 45mm Olympus (geen pancake). Sindsdien zijn er ook een ronduit geile Macrolens (Olympus) en een aantal high-end consumerzooms bijgekomen. Wat er nog aan onbreekt is een echt goede betaalbare en compacte telezoom. Panasonic heeft er volgens mij 4 in aanbod, maar die voldoen geen van alle aan mijn eisen voor een dergelijke lens.

Ik heb een aantal weken een Nex geleend met een aantal lenzen erbij en kon maar niet overtuigd raken van de voordelen van het systeem ten opzichten van mijn toen nog DSLR-verzameling. Daarna een G3 geleend en na 2 dagen was om en heb al mijn Canon-spul verkocht en een G5 gekocht.

Ik moet daar wel bijzeggen dat ik eerder ook een tijdje Sony DSLR heb geschoten en dat die periode met de A300 een behoorlijke antipathie tegen Sony heeft opgeleverd. Met stip de slechtste camera waar ik ooit mee heb gewerkt. Niet alleen slecht, maar gewoon een aanfluiting dat zoiets op de markt komt. Mogelijk ben ik dus wat bevooroordeeld. Aan de andere kant zijn al mijn compactcamera's wel altijd van Sony geweest. En daar zijn ze ook goed in. Compactcamera's in alle klassen.
Anoniem: 181786 @Hoppa!9 april 2013 14:01
Juist. Het aantal objectieven wat beschikbaar is en kwalitatief goed is maakt het op dit moment een beter systeem dan alle andere systeemcamera systemen. Dat is een van de voordelen als meerdere fabrikanten samen een mount dragen.

Voor wat betreft telelenzen heb ik de 40-150 en die voldoet voor wat ik ermee doen prima. Dat is daglicht op vakantie foto's nemen of in een dierentuin bij mooi weer. Erg compact en licht. Verder gebruik ik eigenlijk voornamelijk de 45mm f/1.8 en de 12mm f/2.0. Er zijn nog meer dan genoeg primes die ik graag wil hebben, maar voorlopig is het ook wel leuk zo. Met al die nieuwe sensoren (ik heb nog de E-PL1) denk ik dat als ik nog wat geld overheb een keer er eerst een andere body komt.

Wat me ook een interessant objectief lijkt is de 75-300. Ook relatief klein en licht maar wel met een ver tele bereik. Dat zou ij wel aanspreken om bijvoorbeeld eens 's nachts maanfoto's proberen te maken.

Zelf heb ik nooit een dSLR gehad. Was op pad om er een te kopen maar liep toen tegen m4/3-NEX-NX aan. Uiteindelijk m4/3 gekozen om verscheidene redenen. Nooit spijt van gehad.
Probleem is dat ik een Panasonic heb en dus een tele-objectief zoek met beeldstabilisatie (lees: Panasonic dus). De 75-300 valt dan af.

De 100-300 komt het beste uit de tests, maar dat is nauwelijks een MFT-objectief in afmetingen. Ding is groter dan de telelens die ik voor mijn DSLR had....
Is maar net wat je wil. Dit is de goedkoopste instapper. De G5 heeft een prima EVF. Sony Nex heeft zij plaats, net als MFT.
De G5 heeft de GH2 sensor.
Deze heeft meer DR dan de GX1 en G3.
In de praktijk schijnt het verschil met de OMD en G5 echt heel klein te zijn onder ISO1600.
Je moet alleen niet hoger gaan dan ISO3200 (voor mij niet echt een issue).
Ik had gehoopt dat ze deze sensor in de GF6 hadden gestopt.

[Reactie gewijzigd door leendertv op 23 juli 2024 07:00]

Je moet de sensorkwaliteit volgens mij wel in verhouding zien.
De GF6 is het instapmodel in de G-serie. Dan kun je niet het beste van het beste verwachten want die stopt de fabrikant het liefst in het duurste model.
Dat is bij ALLE merken zo: Canon stopt ook een oude sensor in de 1100D, Sony in de NEX3, Nikon een 10mp sensor in de Nikon 1, et cetera.

Als Panasonic de GH4 gaan uitbrengen kun je pas zeggen of ze qua technologie achterlopen op Sony of Canon.
Anoniem: 181786 @Cheewai9 april 2013 13:51
Dat is bij ALLE merken zo
Met uitzondering van Olympus dan schijnbaar. Die stopt de voor hun op dat moment best beschikbare sensor in de systeemcamera's ongeacht of het een instapmodel is of een topmodel.

Verder heb je wel gelijk hoor, vrijwel alle merken wat Panasonic ook doet.
maar vreemd genoeg is het nieuwe ontwerp niet intrekbaar
Kan iemand mij vertellen wat een intrekbare lens is?
Een lens die je voor gebruik uit moet trekken. Compacter om mee te nemen, maar doorgaans kwalitatief wat minder omdat er concessies moeten worden gedaan bij het ontwerp (zie de 14-42X van Panasonic)
Duidelijk. Maar als ik dit lees:
Die is beduidend kleiner dan de huidige 14-42mm-kitlens zonder 'powered zoom', maar vreemd genoeg is het nieuwe ontwerp niet intrekbaar, zoals wel het geval is bij de powered-zoom-versie.
Daar staat dat hij een stuk kleiner is dan zijn voorganger, dus dan zie ik niet waarom het gebrek aan intrekbaarheid een nadeel zou zijn gezien hij dus al aanzienlijk kleiner is. Bovendien begrijp ik de zin niet: de nieuwe versie is toch de powered-zoom-versie? Is dit een foutje?
Er zijn tot nog toe 2 14-42 lenzen.
De gewone 14-42, waar de hier omschreven lens een opvolger van is. Dit is gewoon een kitlens die nu wordt opgevolgd door een iets kleiner exemplaar.

Daarnaast is er de 14-42X. een vrij prijzig alternatief dat eigenlijk is ontworpen om als maatje van de kleinere Panasonic-camera's te fungeren. Dit is een pancake-zoom en kennelijk is die ook intrekbaar. Ik heb het ding wel ooit gebruikt, maar kan me dat niet herinneren. Heb me er nooit in verdiept omdat ik het ding onscherp en in de hoeken bij vlagen onbruikbaar vond.
De kans van slagen van dit toestel gaat natuurlijk ook afhangen van de prijs. Daar zie ik niets over terug...
Die was tot vanochtend ook nog niet bekend. Prijs is 549,95 euro voor de GF6 met de nieuwe kitlens.
het word hoog tijd voor een review met een lading compacte systeemcamera's op een rij tegen elkaar vergeleken ;)
Eens. Maar voor echte reviews op het gebied van foto-apparatuur kijk ik toch echt elders. Tweakers is vaak heel snel met de hands-on en daar prijs ik ze voor, maar de echte inhoudelijke tests kun je beter op een dedicated-site scoren met valide testmethodes en meer ervaren fotografen. Niks ten nadelen van de mensen hier, maar feit is dat er nogal eens onzin in de reviews wordt verkocht.
Dat is een verwijzing naar de 'Lumix G X 14-42 Power Zoom' lens. Power Zoom is dus onderdeel van de naam van die lens:

http://www.ephotozine.com...42mm-pz-lens-review-17884

De X lens met 3x zoom is in de uit stand ongeveer zo lang als een pancake lens. Vergeleken met die lens is de kitlens van de GF6 nog steeds te groot om camera en lens bijv in een jaszak mee te nemen.

Ik snap je verwarring wel, want Panasonic heeft geloof ik al zes of zeven 14-42mm lenzen gemaakt. Ik vind eerlijk gezegd dat de pancake zoom als standaard kit zou moeten worden meegeleverd. Dan heeft Panasonic echt een onderscheidend aanbod in deze klasse waar compactheid een belangrijke factor is.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 23 juli 2024 07:00]

Als ik zo de specificaties lees, ben ik toch blij dat ik een Sony NEX gekocht heb. Het lijkt wel alsof Panasonic achter de feiten aanloopt.

Ik zou wel eens een directe vergelijking met het maken van echte foto's willen zien tussen de Panasonic Lumix, de Sony Nexen de andere merken in deze klasse.
Ondanks dat deze camera op de onderkant van de markt gericht is, vind ik het ontbreken van een hot shoe voor een systeemflits echt een gemis. Het kleine flitsertje in de body is echt te klein en eigenlijk niet in verhouding tot de body. Je zult naar vrij hoge ISO waarden moeten om een redelijk egale belichting te krijgen.

Een simpel bouce flitsertje als een Metz AF-24 geeft echt een veel beter resultaat. Ik gebruik 'm regelmatig op mijn Leica Dlux-6 en daarvoor op de LX-3.

Dat de sensor wat achterloopt is eingelijk alleen interessant voor de tweakters en pixelpeepers. De gemiddelde media markt consument zal het worst zijn.
wifi bediening is anders best handig aangezien er geen accesoirepoort is.
zo hoef je niet met een extrerne timer bijv de sluiter te bedienen maar kan het met je smartphone.

En de mooie foto's komen meer van de persoon achter de camera, die dat ding weet te bedienen.De conpactheid van milc's spreekt mij erg aan. Je hebt geen spiegel nodig, alleen een goede sensor, een NEX doet niet onder voor zijn grote broers.
Anoniem: 382093 @FaceDown10 april 2013 01:08
Wat kan een DLSR in dezelfde prijsklasse meer tov een systeemcamera dan?
De Engelsen hebben een mooi spreekwoord:

A fool with a tool is still a fool

En ge-oefend fotograaf maak waarschijnlijk met deze toestellen betere fotos dan een hobby fotograaf met zijn DSLR. Alle technobabbel en pixel peeping ten spijt, fotografie gaat om de man achter de camera. De fraaiste en bekendste fotos zijn gemaakt met bijv een Leica M6. Daar zat geen autofocus is, geen multizone belichting (wel 13% centre weighted) en gewoon een Kodak Ektar filmpje.
Je spreekt jezelf redelijk tegen. Met je bericht impliceer je dat de M6 een matige camera is.
Technologisch gezien is de M6 ook een oude camera (1984-1998), maar dat wil niet zeggen dat je er geen goede fotos mee kunt maken. Hetzelfde geldt voor de GF6. Een technisch betere camera leidt niet automatisch tot betere foto's.
Maar, maar zoals je ziet bij de E-M5 kan een andere sensor wel een duidelijk betere beeldkwaliteit opleveren. Bij de Leica M6 bepaalt de kwaliteit van het rolletje en het glas de beeldkwaliteit, even afgezien van de persoon die de camera bedient.

Zowieso zijn denk ik met de M6 hele mooie foto's gemaakt omdat Leica-camera's ook vaker door belanghebbende fotojournalisten gebruikt werden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.