Concurrenten
Panasonic toonde tijdens de presentatie van de Lumix GF5 ook een tabel met concurrerende modellen. Opmerkelijk genoeg werden niet de Sony NEX-C3 en de Olympus E-PL3 als concurrenten vermeld, maar de opvolgers van deze camera's. Ook viel het op dat Samsung ontbrak: vermoedelijk vond Panasonic de NX100 te oud en de NX200 te duur. Daarnaast ziet Panasonic de E-PM1 van Olympus en de Nikon 1 J1 als concurrenten van de GF3 en de GF5.
De opvolger van de NEX-C3, die waarschijnlijk deze of volgende maand wordt aangekondigd, heeft als enige in het lijstje een aps-c-beeldsensor. Die camera zou een maximale lichtgevoeligheid van iso 25.600 krijgen en de videoresolutie wordt verhoogd van 720p naar 1080p. Daarmee zou die camera een voordeel op het gebied van ruis hebben. Net als de GF5 heeft de nieuwe NEX een vga-scherm, maar bij Sony is dit scherm draaibaar. De Lumix GF5 wordt echter wel goedkoper dan de Sony.
Panasonic verwacht dat de Olympus E-PM1 de komende tijd nog niet opgevolgd wordt. De lcd van de E-PM1 heeft een relatief lage resolutie en is net als bij de GF5 niet draaibaar. De Lumix GF5 beschikt over een nieuwere sensor met betere ruisprestaties.
De Nikon 1-serie is, ondanks zijn relatief kleine sensor, redelijk populair en het instapmodel, de Nikon 1 J1, stelt veel sneller scherp dan de GF5. De Panasonic is met een focustijd van minimaal 0,09s niet bepaald langzaam, maar de Nikon is beduidend sneller en trefzekerder omdat de af-punten in de beeldsensor zijn geïntegreerd. Daardoor is fasedetectie-af mogelijk. Bij weinig licht schakelt de Nikon echter over naar contrastdetectie en daarin is de GF5 weer aanmerkelijk beter. De Nikon heeft verder de mogelijkheid om met continue autofocus tien beelden per seconde te schieten, terwijl de burstmodus van de GF5 niet verder gaat dan 4fps. De schermresolutie van de J1 is maar half zo groot als die van de Lumix GF5.
Van de vier genoemde modellen hebben alleen de Lumix GF5 en de Nikon 1 J1 een ingebouwde flitser. Bij de opvolgers van de NEX-C3 en de E-PM1 moet een meegeleverde flitser op de body geschroefd worden. Tot slot heeft Sony, vanwege zijn grote aps-c-sensor, als enige wat grotere en zwaardere lenzen nodig.
Conclusie
De Lumix GF5 is een solide update van de Lumix GF3. Aan het basisontwerp is niet heel veel versleuteld, maar de camera is op een aantal punten toch ingrijpend verbeterd. Zo zorgen de stroeve grip en het betere duimvlakje achterop voor veel meer houvast. Ook het nieuwe hogeresolutiescherm is een vooruitgang: foto's zien er beter uit, scherpte kan accurater beoordeeld worden, en het menu kon dankzij de extra real estate overzichtelijker worden gemaakt. De indeling van de menu's is hetzelfde gebleven, maar de hulp bij het maken van foto's is verbeterd.
Wat aan dit verhaal nog ontbreekt is een oordeel over de beeldkwaliteit. We zijn nog niet in staat gesteld om met het toestel uit schieten te gaan en zijn dan ook behoorlijk benieuwd hoe de beeldkwaliteit zich verhoudt tot die van de GF3 en de G3. De GF5 zou daar ongeveer het midden tussen moeten houden.
De nieuwe Lumix GF5 ziet er dankzij een paar kleine cosmetische aanpassingen ook nog wat volwassener uit dan zijn voorganger. Maar hoe klein de wijzigingen op het eerste gezicht ook zijn: de Lumix GF5 zou wel eens een stuk beter tegen de concurrentie opgewassen kunnen zijn dan zijn voorganger.