Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Shoot-out - Goedkope Windows Phones: veel voor weinig

Inleiding: op naar de massa

Inleiding: op naar de massa

Het is inmiddels 2,5 jaar geleden dat Microsoft Windows Phone 7 uitbracht, het mobiele besturingssysteem dat het Redmondse bedrijf weer aan de top van de smartphonemarkt moest brengen. Fabrikanten als Samsung, HTC en LG zouden de toestellen gaan maken.

De tijd van illusies is inmiddels voorbij; Windows Phone groeit simpelweg niet zo hard. Weliswaar heeft het zich in de afgelopen jaren bewezen als een blijvertje, er komen nog steeds nieuwe toestellen uit, maar het heeft ondanks de volledige steun van Nokia geen potten kunnen breken. Het marktaandeel is 3,5 procent, veel lager dan dat van Windows Mobile tijdens de hoogtijdagen. In Nederland is bovendien geen groei te zien; het marktaandeel in Nederland is stabiel en is nu nog steeds wat het een jaar geleden al was.

Toch heeft Microsoft nog een troef achter de hand en die wordt nu uitgespeeld: de markt voor goedkope telefoons. Omdat Windows Phone is toegeschreven naar slechts enkele processors, zijn alle Windows Phones toestellen die vloeiend draaien, een schril contrast met vergelijkbare Androids, die geregeld minder snel aanvoelen.

Vorig jaar waren er al goedkopere Windows Phones, maar er was een groot verschil. De 'complete' Windows Phones kregen een prijs van tussen de 250 en 320 euro. Van die categorie hebben we er vorig jaar vier op een rij gezet. De nog goedkopere toestellen, met prijzen onder 200 euro, kregen een beperking mee; door de beperkte processor en het beperkte werkgeheugen konden sommige apps en veel games niet op de toestellen draaien. Dat verschil is met Windows Phone 8 opgeheven. Deze telefoons kunnen precies draaien wat de duurdere telefoons ook kunnen.

Tweakers ging spelen met drie goedkopere Windows Phones van Nokia, HTC en nieuwkomer Huawei. Krijg je waar voor je geld met deze telefoons?

De toestellen op een rijtje

HTC 8S, Lumia 620 en Huawei W1

De telefoons in deze shoot-out draaien allemaal Windows Phone 8 en zitten in de losse verkoop in dezelfde prijscategorie, op het moment waarop deze shoot-out wordt gemaakt is dat tussen de 200 en 250 euro, al kan de prijs in de loop van de tijd nog flink dalen. In het verleden bleken Windows Phones niet bepaald waardevast. Windows Phones van de eerste generatie begonnen op 550 euro, maar waren binnen een jaar voor 200 euro te koop. Met de Lumia 800 van Nokia gebeurde hetzelfde; de adviesprijs was 499 euro, maar onder andere door overproductie is hij inmiddels te koop voor rond de 200 euro.

Score: 4OnbekendMobiele telefoons Nokia Lumia 620 Zwart
Nokia Lumia 620 Zwart

De Lumia 620 van Nokia is niet helemaal de goedkoopste Windows Phone in de line-up van de Finnen, maar de goedkopere Lumia 520, van 170 euro, is nog niet te koop. De Lumia 620 heeft een 3,8"-scherm: een ClearBlack-lcd met een resolutie van 800x480 pixels. Daarmee is dit het scherpste scherm in deze shoot-out. De processor is een Qualcomm Snapdragon 400, een MSM8227 op 1GHz. Dat is een dualcore met twee Krait-processorkernen op een maximale snelheid van 1GHz. De telefoon mist sommige van de features van de duurdere Nokia's, zoals Super Sensitive Touch, terwijl de 520 die wel heeft. De 620 ondersteunt overigens hardwarematig wel Super Sensitive Touch, maar een update moet die functie activeren. Het is op moment van schrijven onduidelijk wanneer de update om de 620 met handschoenen aan te gebruiken komt. Als de 520 op de markt komt, met grotendeels dezelfde karakteristieken en zelfs een iets groter scherm, is dat waarschijnlijk de betere keuze.

Score: 4OnbekendMobiele telefoons HTC Windows Phone 8S Geel
HTC Windows Phone 8S Geel

De HTC 8S is de goedkopere versie van de 8X en dat is te zien en te voelen aan het ontwerp. Dat heeft dezelfde gebogen achterkant van kunststof met een matte afwerking. De 8S heeft een 4"-scherm met een resolutie van 800x480 pixels. Het is volgens HTC een slcd. De processor is net als bij de Lumia een Snapdragon 400 MSM8227. De 8S is een 'signature phone' van Microsoft, wat ertoe leidt dat hij officieel de naam 'Windows Phone 8S' draagt.

OnbekendMobiele telefoons Huawei Ascend W1 Zwart
Huawei Ascend W1 Zwart

De Huawei Ascend W1 is de goedkoopste telefoon in deze shoot-out. Los kost hij iets boven 200 euro, maar als je bereid bent een simlock van Vodafone te aanvaarden, kun je hem in prepaid krijgen voor 150 euro. Voor die prijs krijg je op papier de beste specs van de goedkopere Windows Phones. De processor is een Snapdragon 400 MSM8230 op 1,2GHz en daarmee is hij net een tikje sneller dan de andere twee. Het scherm is een ips-lcd met een diagonaal van 4" en een resolutie van 800x480 pixels.

Accu: Ascend W1 wint dik

We meten de accuduur aan de hand van vier tests: browsen, video kijken, bellen en de telefoon in stand-by laten staan. Daarbij staat wifi aan, en bij telefonie en in stand-by is 3g ingeschakeld. De omstandigheden zijn voor alle telefoons hetzelfde. Uitleg over onze testmethode en wat we verstaan onder zwaar, gemiddeld en licht gebruik, vind je in het achtergrondverhaal over onze accutests. In de praktijk hangt de accuduur natuurlijk ook af van zaken als het gebruikte netwerk en de geïnstalleerde apps. Bovendien kan het verbruik van exemplaar tot exemplaar verschillen. We doen alle tests op waardes van op of zo dicht mogelijk bij de 250 nits. Daardoor zijn telefoons met een hogere helderheid als de Lumia 620 niet automatisch in het nadeel.

Van de drie telefoons heeft de Ascend W1 de grootste accu: 1950mAh. De 8S heeft een 1700mAh-accu en de Lumia 620 moet het doen met 'slechts' een 1300mAh-accu. Dat is behoorlijk laag, zelfs voor deze prijsklasse, en dat blijkt ook wel. Ter referentie staan in de tabel ook de duurdere modellen HTC 8X en Nokia Lumia 920, en nog twee goedkopere Androids van twee van de fabrikanten: de HTC One V en de Huawei Ascend P1, beide met Android 4.0.

De Ascend W1 is de grote verrassing in deze shoot-out; hij gaat het langste mee van alle tot nu toe geteste Windows Phones. Bij zwaar gebruik is dat 16 uur, een uurtje meer dan zelfs de veel duurdere Lumia 920. De 8S houdt het 12 uur uit, de Lumia 620 geeft zelfs nog een uur eerder de geest. De W1 is dus de enige waarmee je als power user de dag doorkomt.

Ook bij gemiddeld gebruik excelleert de Huawei-smartphone. Je kunt dan een volle twee dagen doen op een acculading en dat is knap voor een telefoon. De Lumia 920 komt ook bijna tot twee dagen. De HTC 8S komt tot halverwege de tweede dag en de Lumia 920 moet de tweede ochtend alweer aan het infuus. Dat valt tegen van de HTC en Nokia, die beide minder lang meegaan dan vergelijkbare Androids.

Met licht gebruik, waarbij de telefoon voornamelijk in stand-by staat en wordt gebruikt om zaken te checken en niet voor langdurig entertainment, is hetzelfde beeld zichtbaar. De Lumia 620 komt niet eens tot vier dagen, de 8S haalt de vier dagen net en de Ascend W1 doet het waanzinnig goed met een tijd van meer dan vijf dagen.

Design: HTC 8S de mooiste

Het ontwerp van de drie telefoons loopt sterk uiteen, maar ze zijn alle drie ongeveer even groot en hebben door de voorschriften van Microsoft enkele grote overeenkomsten, vooral in de lay-out van de knoppen.

ToestelLumia 620HTC 8SAscend W1
Hoogte 115mm 121mm 125mm
Breedte 64mm 63mm 64mm
Dikte 11,1mm 10,3mm 10,7mm
Gewicht 127g 111g 130g
Schermgrootte 3,8" 4,0" 4,0"

HTC 8S, Lumia 620 en Huawei W1

De Lumia 620 is van deze drie het kleine dikkerdje. Het ontwerp heeft ronde hoeken, in tegenstelling tot duurdere, hoekigere Lumia's. De witte behuizing is gemaakt van een stroef soort plastic en voelt redelijk goed aan. Bijzonder is dat de 3,5mm-jack in de accuklep zit. Ook apart is de manier waarop de accuklep losgaat: door op de camera te drukken.

De vergrendelknop zit aan de rechterzijkant, tussen de volumeknoppen en de cameraknop. Hij is prettig bereikbaar, maar de feedback is niet goed. Hij klikt niet altijd goed en dat is des te frustrerender omdat als hij wel werkt, het even duurt voordat het scherm aan is. Het went snel, maar is simpelweg niet ideaal. De Lumia 620 voelt goedkoop aan en ziet er goedkoop uit; hier had Nokia beter zijn best kunnen doen.

De HTC 8S is een heel andere telefoon. Het ontwerp is een beetje geleend van de 8X, de duurdere Windows Phone van HTC. Het is een grijze telefoon met felgele accenten, die met een markeerstift gemaakt lijken te zijn. Onder het scherm zit een felgele strip met de knoppen, die romdom het toestel loopt. Ook rondom de speakergrill en camera-opening zijn gele accenten te vinden.

De telefoon is gemaakt van een stroef soort kunststof en de behuizing is bol, waardoor het toestel veel dunner lijkt dan de 10,3mm die hij is. De telefoon ligt lekker in de hand en het ontwerp voelt goed aan. De vergrendelknop zit bovenop en dat is een element dat beter had gekund. De grootte van de telefoon maakt dat het geen enorm probleem is, maar het is makkelijker als zo'n knop aan de zijkant zit.

De Huawei Ascend W1 heeft vooral een generiek ontwerp. Het scherm zit op de behuizing en dat is zichtbaar. De achterkant is stroef en ongevoelig voor vingerafdrukken. Nadeel is dat de camera uitsteekt; daardoor leg je het toestel altijd op de camera.

De volumeknoppen zitten links, de vergrendelknop is net als bij de 8S bovenin te vinden. De Ascend W1 is niet mooi of lelijk; hij is vooral onopvallend, zeker in vergelijking met de andere twee telefoons in deze shoot-out.

HTC 8S (voor shoot-out Windows Phones) HTC 8S (voor shoot-out Windows Phones) Nokia Lumia 620 (voor shoot-out Windows Phones) Nokia Lumia 620 (voor shoot-out Windows Phones) Huawei Ascend W1 (voor shoot-out Windows Phones) Huawei Ascend W1 (voor shoot-out Windows Phones)

Scherm: victorie voor HTC 8S

Het scherm is een van de belangrijkste elementen van een telefoon en de drie telefoons hebben vergelijkbare exemplaren. Het gaat in alle gevallen om een lcd met een diagonaal van rond de 4" en een resolutie van 800x480 pixels. Die resolutie wordt voorgeschreven door Windows Phone, die dat als laagste resolutie ondersteunt.

De karakteristieken komen overeen, wat maakt dat er alleen verschillen zitten in de kwaliteit. Geen van drieën is een topper op lcd-gebied; het contrast en de kleuren zijn onder een kijkhoek verre van optimaal en in dat opzicht doet vooral de Ascend W1 het slecht. Recht van voren zien alle schermen er redelijk uit. De pixeldichtheid is niet laag of hoog; pixels zijn te zien, maar het is niet zo dat het enorm stoort.

Helderheid
Telefoon / tabletSchermtypeIn nits, hoger is beter
Nokia Lumia 620 IPS lcd
*******
588
Nokia Lumia 920 IPS lcd
*****
388
HTC One V TN lcd
*****
383
HTC 8S IPS lcd
****
366
HTC 8X IPS lcd
****
343
Huawei Ascend P1 Super Amoled
****
307
Huawei Ascend W1 IPS lcd
***
289

Als je even geen zaklamp bij je hebt, kun je prima een Lumia 620 aanzetten op een wit scherm. Met bijna 600 nits is die telefoon een ongekende lichtbak. Geen wonder dat Nokia de automatische helderheid agressief heeft ingesteld; de helderheid zakt al snel in naar onder 200 nits. De hoge helderheid maakt dat het van de drie telefoons veruit het best af te lezen is in direct zonlicht of felle lichtomstandigheden buiten en dat is een groot voordeel.

De helderheid van de andere twee telefoons is beneden gemiddeld. Die van de 8S is nog in orde, maar de Ascend W1 is simpelweg niet helder genoeg om comfortabel buiten te kunnen gebruiken. Die had best een fellere backlight kunnen gebruiken, want dit voldoet niet.

Zwartwaarde
Telefoon / tabletSchermtypeIn nits, lager is beter
Huawei Ascend P1 Super Amoled
*
0,00000
HTC 8S IPS lcd
***
0,29000
HTC One V TN lcd
***
0,29900
HTC 8X IPS lcd
****
0,37600
Nokia Lumia 920 IPS lcd
*****
0,49000
Nokia Lumia 620 IPS lcd
******
0,61670
Huawei Ascend W1 IPS lcd
*******
0,67200

Er is maar een telefoon die het op dit gebied goed doet en dat is de HTC 8S; die heeft een uitstekende zwartwaarde van rond 0,3 nits. De Lumia 620 toont zwart als donkergrijs, omdat hij zo'n felle backlight heeft, en de Ascend W1 heeft simpelweg een scherm met veel minder kwaliteit en dat zie je in dit soort details terug.

De zwartwaarde is belangrijk, omdat zwart een belangrijke rol speelt in de interface van Windows Phone. Hoe zwarter zwart is, hoe meer interface-elementen en live tiles eruit springen. In Android speelt dat effect minder.

Contrast
Telefoon / tabletSchermtypeIn punten, hoger is beter
HTC One V TN lcd
*******
1280
HTC 8S IPS lcd
*******
1262
Nokia Lumia 620 IPS lcd
*****
951
HTC 8X IPS lcd
*****
902
Nokia Lumia 920 IPS lcd
****
790
Huawei Ascend W1 IPS lcd
**
430

Het contrast van de Ascend W1 behoort tot de laagste die we tot nu toe hebben gemeten en dat zegt veel; het is simpelweg een van de slechtste ips-lcd's die we ooit hebben gezien. De Lumia 620 heeft een contrast dat gemiddeld is; het is beter dan dat van de veel duurdere Lumia 920. Topper is echter de HTC 8S, die een geweldig contrast heeft, zeker voor die prijsklasse.

Kleurtemperatuur
Telefoon / tabletSchermtypeIn kelvin, 6500 is ideaal
Nokia Lumia 620 IPS lcd
******
6337
Huawei Ascend W1 IPS lcd
******
6356
HTC 8S IPS lcd
******
6756
Nokia Lumia 920 IPS lcd
******
6769
Huawei Ascend P1 Super Amoled
******
7029
HTC One V TN lcd
*******
7652
HTC 8X IPS lcd
*******
7710

De kleurtemperatuur zegt veel over de afstelling van het scherm, vooral zichtbaar bij het weergeven van grijs. De kleurtemperatuur van alle schermen is dik in orde. Bij sommige goedkopere Androids hebben we in het verleden kleurtemperaturen gemeten van 10.000 kelvin of hoger, maar de drie goedkopere Windows Phones zitten allemaal rond de 6500 en dat is knap.

Gemiddelde kleurfout
Telefoon / tabletSchermtypeIn Delta E 1994, lager is beter
HTC 8X IPS lcd
*****
3,7100
Nokia Lumia 920 IPS lcd
*****
3,7400
HTC 8S IPS lcd
******
3,8200
Nokia Lumia 620 IPS lcd
*******
4,7700
Huawei Ascend W1 IPS lcd
*******
4,8100

De gemiddelde kleurfout geeft aan hoe natuurgetrouw de telefoon de kleuren weergeeft, iets wat we uitdrukken in Delta E 1994. Een waarde onder de 2 is zo goed als perfect, onder de 5 is het niet storend en boven de 10 is het een scherm met een bijzonder slechte kleurweergave.

De drie telefoons doen het prima. Ze hebben alle een kleurweergave die onder de 5 blijft en dat toont aan dat kleuren gemiddeld gesproken redelijk goed worden weergegeven.

Er zijn echter verschillen te zien. De Lumia 620 doet veel kleuren bijna perfect, maar gaat behoorlijk de mist in met blauw en magenta. De Ascend W1 heeft kleine uitschieters bij blauw en cyaan, maar doet het over de hele linie goed. De 8S wint ook op dit gebied de strijd; de kleurweergave van alle kleuren is prima.

Gamut HTC 8S Gamut Huawei Ascend W1 Gamut Nokia Lumia 620

Snelheid: krappe overwinning Ascend W1

Bij de review van Windows Phone 8 bleek dat de combinatie van de nieuwe software en dualcore-processor een goede stap was voor de snelheid van de software bij dagelijkse taken. Zaken als het openen van apps en het starten van games bleken veel sneller te gaan dan onder versie 7.5.

De Lumia 620, 8S en Ascend W1 bevatten minder snelle processors op lagere kloksnelheden en minder krachtige gpu's, waardoor het interessant is om te zien hoe snel diverse dagelijkse taken gaan op de toestellen.

WhatsApp openen
Tijd (seconden)
Nokia Lumia 920
****
2,7
Huawei Ascend W1
****
2,7
HTC 8X
****
2,9
HTC 8S
*****
3,4
Nokia Lumia 620
*****
3,4
Nokia Lumia 800 (WP 7.5)
**********
7,4

Gek genoeg zit er niet veel verschil tussen de duurdere Windows Phones en de goedkopere modellen. Allemaal doen ze rond de drie seconden over het openen van WhatsApp en dat is best snel, zeker vergeleken met hoe het was op Windows Phone 7.5. WhatsApp is een belangrijke app voor veel mensen en elke seconde die het sneller is, maakt veel uit.

Tussen de drie toestellen in deze shoot-out buit de Ascend W1 zijn hogere kloksnelheid optimaal uit. Hij is ruim sneller dan de Lumia 620 en 8S.

Facebook-app openen en Nieuwsoverzicht laden
Tijd (seconden)
HTC 8X
*****
3,6
Nokia Lumia 920
******
4,3
Huawei Ascend W1
********
5,7
HTC 8S
*********
6,2
Nokia Lumia 620
*********
6,3
Nokia Lumia 800 (WP 7.5)
**********
7,1

Veel mensen werken met de Personen-hub om Facebook in Windows Phone bij te houden, maar wie meer functionaliteit wil, is al snel aangewezen op de Facebook-app, overigens ook gemaakt door Microsoft. De goedkopere telefoons zijn hierin een stukje langzamer dan de duurdere modellen, maar het verschil is niet schokkend groot. De Ascend W1 wint het weer van de andere twee, met ongeveer een halve seconde.

Desktopversie NY Times laden in browser
Tijd (seconden)
Nokia Lumia 920
*****
8,9
HTC 8X
*****
9,9
Nokia Lumia 800 (WP 7.5)
********
14,1
Huawei Ascend W1
*********
15,9
Nokia Lumia 620
*********
17,3
HTC 8S
**********
18,3

De desktopversie van The New York Times is al jaren bekend als zware site en daarom gebruiken we die hier. Het duurt lekker lang voordat hij helemaal geladen is, vanwege alle elementen op de pagina. De goedkope Windows Phone 8-telefoons doen het ondanks de betere hardware minder dan de Lumia 800, die ruim 14 seconden nodig heeft. De HTC 8S doet het gek genoeg met een gemiddelde score van 18,3 seconden iets minder dan de hardwarematig gelijke Lumia 620. Het is onduidelijk waar dat aan ligt, maar hertests gaven hetzelfde beeld.

Angry Birds openen tot aan openingsscherm
Tijd (seconden)
HTC 8X
****
5,2
Nokia Lumia 920
****
5,2
Huawei Ascend W1
******
8,6
Nokia Lumia 620
******
8,7
HTC 8S
******
8,8
Nokia Lumia 800 (WP 7.5)
**********
14,1

Bij de test, waarbij de gpu een grote rol speelt, is duidelijk te zien dat de drie telefoons het ongeveer hetzelfde doen. Dat is nog altijd fors sneller dan de Lumia 800, maar een stuk langzamer dan de 8X en Lumia 920. Al met al is duidelijk te zien aan deze benchmarks dat de goedkopere telefoons langzamer zijn dan de duurdere modellen.

In de praktijk is dat ook duidelijk te merken. In vrijwel alle facetten gaat het langzamer, zeker als het nodige van de telefoon wordt gevraagd. Erger nog: alle drie de telefoons in de shoot-out vertoonden gedrag dat we niet van Windows Phone kennen: haperingen. Als er bijvoorbeeld een mail verstuurd wordt, kan de telefoon een paar seconden een laadscherm tonen voordat het instellingenscherm tevoorschijn wordt gehaald. De telefoons kunnen duidelijk minder aan. De schermanimaties, waarvan de vloeiendheid voor veel mensen gelijk staat aan de snelheid van de telefoon, haperen uiteraard nooit. Dat komt niet alleen omdat de gpu die altijd afhandelt, maar ook omdat het besturingssysteem daar voorrang aan geeft boven andere taken, op dezelfde manier als dat in iOS is geregeld.

Het laden van de statische frontpage van Tweakers is nooit een domein geweest waarin de mobiele versies van Internet Explorer gedomineerd hebben. De beperkte snelheid van de browser blijkt hier. Ook de duurdere modellen zijn veel langzamer dan concurrenten op andere platforms, maar de goedkopere modellen komen boven de seconde uit en dat is echt langzaam. In de praktijk blijkt dat ook. Als je ze naast goedkope Android-telefoons houdt, blijkt IE10 simpelweg bij veel sites een stuk trager met het laden van pagina's.

Aan de andere kant is IE10 wel beter bij het scrollen; dat ziet er altijd vloeiend uit en dat is bijzonder prettig. Ook zoomen gaat steeds zonder problemen, waardoor de browser niet in snelheid, maar wel in gebruik prettiger is dan die van Androids in dezelfde prijsklasse.

Software: Lumia 620 heeft grote voorsprong

Alle drie de telefoons draaien Windows Phone 8, met de Portico-update GDR1. Omdat er bij goedkopere modellen geen features worden weggehaald, bevatten de telefoons dezelfde features als de duurdere modellen. Wel vereisen sommige features hardware, zoals de feature Portemonnee, die nfc moet hebben. Dat hebben de drie telefoons dan weer niet.

Lumia 620

De Lumia 620 heeft van de fabrikant het meest complete pakket software meegekregen. De suite van Nokia bevat veel nuttige apps. Here Drive+ Beta is offlinenavigatie, Here Maps is Nokia's kaartenprogramma en Here OV is een openbaarvervoerplanner, hoewel programma's van derden in Nederland dat beter doen. Een andere highlight is Nokia Music, dat niet alleen muziek kan afspelen en waarin een muziekwinkel zit, maar dat ook een 'radiofunctie' bevat; de app kan muziek streamen van playlists die Nokia heeft samengesteld, zonder betaling of login. Dat werkt prima en is echt een leuke toevoeging. Ook heeft Nokia Creative Suite voor fotobewerking en voor een Instagram-achtige ervaring kun je 2InstaWithLove downloaden.

Nokia heeft ook diverse 'lenzen' in de Camera-app, kleine apps voor de camera die een bepaalde softwarefunctie toevoegen en waarover we op de volgende pagina meer vertellen. In de Store staan bovendien nog tientallen apps die gebruikers alleen kunnen downloaden op Nokia's.

Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620 Screenshot Nokia Lumia 620

HTC 8S

HTC heeft veel minder apps dan Nokia: Fotoverbetering en HTC Hub zijn een paar van de highlights. Ook is er software om gegevens van andere telefoons over te dragen. Een uitkomst is ook HTC's traditionele Netwerk Setup, dat bij het invoegen van een nieuwe simkaart de instellingen van de provider opzoekt, ook als het een obscure, kleine provider is. Het aanbod van HTC is nuttig, maar lang niet zo uitgebreid en compleet als dat van Nokia.

Screenshot HTC 8S Screenshot HTC 8S Screenshot HTC 8S Screenshot HTC 8S Screenshot HTC 8S Screenshot HTC 8S Screenshot HTC 8S Screenshot HTC 8S Screenshot HTC 8S Screenshot HTC 8S Screenshot HTC 8S Screenshot HTC 8S Screenshot HTC 8S

Ascend W1

Huawei heeft maar één app toegevoegd aan de telefoon: een app om contactgegevens over te brengen. De app wekt irritatie doordat hij in hoofdletters in het hoofdmenu staat. Voor de rest heeft Huawei niets toegevoegd aan Windows Phone 8 en is het dus puur 'stock'.

Screenshot Huawei Ascend W1 Screenshot Huawei Ascend W1 Screenshot Huawei Ascend W1 Screenshot Huawei Ascend W1 Screenshot Huawei Ascend W1 Screenshot Huawei Ascend W1

Camera: Lumia pakt nipt het goud

De interface van de camera is bij de drie toestellen goeddeels hetzelfde. Omdat Microsoft maar beperkte aanpassingen toestaat, hebben de toestellen dezelfde iconen in de camerasoftware, die bovendien op dezelfde plek zitten. De software verschilt echter.

Bij alle drie kan de camerasoftware worden gestart via de cameraknop aan de rechterzijkant. Dat werkt ook als de telefoon vergrendeld is. Als een foto is gemaakt, kan die echter niet gedeeld worden zonder de beveiligingscode van het toestel in te voeren, als de gebruiker een code heeft ingesteld. Foto's kunnen wel worden verwijderd.

Een foto maken kan met diezelfde cameraknop of een tik op het scherm. Dat wijkt af van veel andere telefoons, waarbij een tik op het scherm leidt tot scherpstellen. Het is in veel gevallen een betere manier om een foto te maken, omdat het indrukken van de cameraknop soms maakt dat het toestel een beetje beweegt en de foto dus vaag wordt.

De software van de camera kan worden uitgebreid met 'lenzen', kleine apps die een softwarefunctie toevoegen. Lenzen zijn te downloaden uit de Store, maar Nokia heeft enkele exclusieve lenzen die alleen werken op Lumia's, zoals Cinemagram voor 'animated gifs' en Slimme Opname, waarmee de gezichten uit diverse groepsfoto's kunnen worden gecombineerd en eventueel een voorbijganger of ander storend element kan worden verwijderd. HTC heeft wel een app Fotoverbetering voor algemene verbeteringen aan foto's, maar dat is geen lens. Nokia heeft daarvoor Creative Studio. Huawei heeft helemaal geen software toegevoegd.

Foto maken
Telefoon / tabletOSIn seconden, lager is beter
HTC 8X Windows Phone 8
******
3,21
Huawei Ascend W1 Windows Phone 8
******
3,23
Nokia Lumia 620 Windows Phone 8
*******
3,29
HTC 8S Windows Phone 8
*******
3,35
HTC One V Android 4.0
*******
3,38
Huawei Ascend P1 Android 4.0
*******
3,51

De telefoons zijn ongeveer even snel in het maken van foto's. De tijd om de camerasoftware te starten, een foto te maken en de gemaakte foto terug te zien bedraagt iets meer dan drie seconden, evenveel als bij bijvoorbeeld de veel duurdere HTC 8X. Sommige telefoons op andere platforms doen dit wel veel sneller; de score is vrij gemiddeld. Het betekent wel dat je momenten kunt missen doordat de camera nog aan het starten is.

Alle drie de toestellen hebben een 5-megapixelcamera met autofocus en een enkele led-flitser. De maximale resolutie is 2592х1944 pixels. Er is ook niet waanzinnig veel verschil te zien, maar de verscherping bij de HTC 8S is iets overdreven, terwijl de Lumia 620 de kleuren het beste weergeeft.

In het donker bleek het zo goed als onmogelijk om met de Ascend W1 een scherp plaatje te krijgen. De HTC en Nokia deden dat beter, maar de resultaten zijn nog altijd een beetje ondermaats. Dit zijn overigens uitsnedes van veel grotere foto's.

Alle drie de telefoons kunnen filmen op 720p op een maximum van 30fps. Daarin zit een verschil met duurdere Windows Phones, die kunnen filmen op 1080p met 30fps. De video's zijn op het oog acceptabel voor deze prijsklasse, maar we hebben de videofunctie niet in detail vergeleken.

Foto gemaakt met Lumia 620 voor review shootout goedkopere Windows Phones Foto gemaakt met Lumia 620 voor review shootout goedkopere Windows Phones Foto gemaakt met Lumia 620 voor review shootout goedkopere Windows Phones Foto gemaakt met Lumia 620 voor review shootout goedkopere Windows Phones Foto gemaakt met HTC 8S voor review shootout goedkopere Windows Phones Foto gemaakt met HTC 8S voor review shootout goedkopere Windows Phones Foto gemaakt met HTC 8S voor review shootout goedkopere Windows Phones Foto gemaakt met HTC 8S voor review shootout goedkopere Windows Phones Foto gemaakt met Huawei Ascend W1 voor review shootout goedkopere Windows Phones Foto gemaakt met Huawei Ascend W1 voor review shootout goedkopere Windows Phones Foto gemaakt met Huawei Ascend W1 voor review shootout goedkopere Windows Phones Foto gemaakt met Huawei Ascend W1 voor review shootout goedkopere Windows Phones Foto gemaakt met Lumia 920 voor review shootout goedkopere Windows Phones Foto gemaakt met Lumia 920 voor review shootout goedkopere Windows Phones Foto gemaakt met Lumia 920 voor review shootout goedkopere Windows Phones

Hardware en belkwaliteit

Geluidskwaliteit

Alle drie de telefoons hebben, behalve de luidspreker aan de voorkant om mee te bellen, een luidspreker aan de achterkant voor het overige geluid. In beide gevallen blijkt de Nokia de beste; bellen klinkt bovengemiddeld en de luidspreker kan voor een telefoon in deze prijsklasse heel hard. Bij de HTC 8S is het op beide gebieden wat minder gesteld. Ondanks het Beats Audio-logo aan de achterzijde klinkt het geluid een stuk minder. Beats werkt dan ook alleen met oordopjes. De Huawei is op dit gebied de minste van de drie.

Hardware

De telefoons lopen op een Qualcomm 400-processor, maar de Ascend W1 heeft hier wel een streepje voor. Hij gebruikt de MSM8230, die is geklokt op 1,2GHz, de HTC en Nokia hebben de MSM8227 op 1GHz. Alle drie hebben een Adreno 305-gpu; de gpu's worden door Qualcomm gerangschikt naar generatie en 'kracht'. Het eerste cijfer, 3, staat voor de nieuwe generatie van Adreno-gpu's, maar de 05 duidt aan dat het om een weinig krachtige variant gaat.

De telefoons hebben een werkgeheugen ter grootte van 512MB en dat is meer dan genoeg voor het beperkte multitasken op Windows Phone. Wel kunnen ontwikkelaars invullen dat een telefoon minimaal een werkgeheugen ter grootte van 1GB moeten hebben; zoals DX Benchmark doet, maar die eis komt nog maar zelden voor.

De drie telefoons hebben ook een zeer beperkt opslaggeheugen; de Lumia 620 beschikt over 8GB, de HTC en Huawei hebben maar 4GB, waarvan bijna 2,5GB na de eerste installatie wordt ingenomen door het systeem. Daarmee blijft er 1,5GB over voor apps en dat maakt dat niet alles geïnstalleerd kan worden. Apps hebben meer dan hun eigen omvang nodig op het opslaggeheugen voor installatie en updates.

Het kan niet voldoende benadrukt worden dat je zeker moet weten dat je geen grootverbruiker bent van apps en vooral games als je deze telefoons overweegt. Met de Lumia valt het nog een beetje mee, maar vooral de HTC en Huawei hebben voor power users simpelweg te weinig geheugen aan boord.

Screenshot geheugen HTC 8S

Daar komt bij dat Windows Phone 8 een probleem heeft met caching. Alle apps, ook als ze verwijderd zijn, laten sporen na waardoor het geheugen langzaam volloopt. Dat kan in de huidige versie niet geleegd worden, waardoor er op een gegeven moment geen andere keuze is dan de telefoon te resetten. Deze bekende bug zal waarschijnlijk met een update worden gefikst. Tijdens de reviewperiode nam de hoeveelheid geheugen dat kon worden gebruikt wel af, maar geen van de telefoons raakte door deze bug door het geheugen heen.

Update, vrijdag: Het reviewsample van de Lumia 620 kreeg vrijdagmiddag een update met als volgnummer 1030.6407.1308. De update biedt compatibiliteit met de downloadbare app 'Lumia Opslagcontrole', waarmee het cachegeheugen geleegd kan worden. De verwachting is dat in een volgende update voor Windows Phone ook de andere telefoons deze functie krijgen.

Muziek, films en documenten kunnen opgeslagen worden op een sd-kaartje, dat in alle drie de toestellen past. Dat is een uitkomst, want de Lumia 920 en 8X hebben die niet en uitbreidbaar geheugen is altijd een pre voor wie het interne geheugen onvoldoende vindt.

Specs naast elkaar

Merk en productserie Nokia Lumia HTC Huawei Ascend
Type 620 Windows Phone 8S W1
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (22 winkels) Onbekend (36 winkels) Onbekend (1 winkels)
Eerste prijsvermelding dinsdag 5 februari 2013 zaterdag 6 oktober 2012 donderdag 7 maart 2013
Waardering Score: 4 Score: 4
Beeldscherm
Diagonaal 3,8" 4" 4"
Resolutie 800x480 800x480 800x480
Camera
Resolutie 5M 5M 5M
Video 1280x720 (HD Ready 720p) 1280x720 (HD Ready 720p)
Technische kenmerken
Kloksnelheid 1GHz 1GHz 1,2GHz
Geheugen 512MB 512MB 512MB
Opslag 8GB 4GB 4GB
Accu
Bellen 9,9u Onbekend 8u
Stand-by 330u Onbekend 460u
Capaciteit 1.300mAh 1.700mAh 1.950mAh
Uiterlijk
Kleur Diverse Diverse Zwart
Gewicht 127g 113g 130g
Lengte 115mm 120mm 124mm
Breedte 61mm 63mm 63mm
Dikte 11mm 10mm 10mm

Conclusie: geen duidelijke winnaar

Een prima Windows Phone 8-toestel hoeft geen rib uit je lijf te kosten. Voor minder dan de helft van de prijs van de duurdere modellen krijg je een full-featured Windows Phone-toestel, waarbij je op slechts een paar elementen inlevert. De schermresolutie en de omvang van het opslaggeheugen zijn de meest in het oog springende. De GB's die je krijgt, kunnen op den duur te weinig blijken te zijn en dat kan voor veel gebruikers reden genoeg zijn om deze telefoons in de winkel te laten liggen. De Lumia 620 heeft met 8GB en een downloadbare app voor het legen van het cache-geheugen een behoorlijke streep voor op dit gebied.

Elk model heeft zijn voors en tegens. De Nokia Lumia 620 heeft de meest complete software en het felste scherm, maar laat het afweten op accuduur. De HTC 8S heeft het meest luxe ontwerp en de beste kleurreproductie, maar is langzamer en heeft opnieuw geen beste accuduur. De Huawei Ascend W1 gaat dan wel het langste mee op een acculading, maar het scherm en de camera zijn een stuk minder en het ontwerp is weinig spannend.

Als prijs een belangrijke rol speelt, dan heeft Nokia met de Lumia 520 binnenkort een aantrekkelijkere telefoon dan de 620 op vrijwel elk gebied. De HTC is op het moment van schrijven iets goedkoper dan de 620 en Huawei biedt zijn telefoon aan in een prepaidpakket bij Vodafone voor 150 euro, waarmee hij de laagste prijs heeft van alle Windows Phones op de markt.

Het is in elk geval goed te zien wat je krijgt voor de relatief lage prijs; alle features van Windows Phone in een compacte telefoon met een redelijke camera en prima werkende software. Tegenover concurrerende Android-modellen is de prijs ook niet schrikbarend laag, maar Windows Phone heeft zo zijn voordelen tegenover Android, zoals de Facebook- en Twitter-integratie, en de makkelijke en overzichtelijke bediening met live tiles. Dat Windows Phone beperkter is in functionaliteit dan Android, is voor sommige gebruikers waarschijnlijk juist een voordeel.

Het is niet zo dat je met deze toestellen gelijk voor een dubbeltje op de eerste rang zit, maar het zijn stuk voor stuk verzorgde, moderne toestellen. Een echte winnaar? Die is er niet. De Nokia troeft de rest af op software en geheugen, HTC wint punten op gebied van design en de Ascend W1 is een stuk goedkoper dan de andere twee.

 Nokia Lumia 620 ZwartHTC Windows Phone 8S ZwartHuawei Ascend W1 Zwart
  Nokia Lumia 620 Zwart HTC Windows Phone 8S Zwart Huawei Ascend W1 Zwart
Algemene beoordeling Score: 3Score: 3Score: 3
Prijs Score: 3Score: 2Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4.5Score: 4Score: 4
Featureset Score: 4Score: 3Score: 2.5
Beeldkwaliteit opname Score: 3Score: 2.5Score: 2
Design Score: 3Score: 4.5Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 4Score: 4.5Score: 4
Bereik Score: 4.5Score: 4Score: 4
Accuduur Score: 2.5Score: 3Score: 4.5
Gebruiksgemak Score: 4Score: 4Score: 4
 Tweakers zegt: 6Tweakers zegt: 6Tweakers zegt: 6

Reacties (157)

Wijzig sortering
De sterren geven naar mijn mening geen goede weergave ten opzichte van de tekst. Zeker gezien de prijs zouden ze veel beter moeten scoren. Deze toestellen hebben gewoon een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding, je krijgt een complete smartphone voor weinig geld.

Zoals te lezen valt is er voor elk component wel een betere variant te vinden maar dat hoort ook bij een budget toestel. Kijk je verder dan zie je dat de telefoons nergens een echte steek laten vallen. Iets wat vaak wel het geval is met budget telefoons. Deze telefoons doen wat je van een budget telefoon verwacht. Voldoende presteren voor een leuke prijs.

Kijk voor gein ook eens naar de gebruikersreview van de 8s bijvoorbeeld. Daar krijgt ie een 4,5 ster op de algemene beoordeling.

[Reactie gewijzigd door MrFl0ppY op 19 april 2013 08:37]

Wat me opvalt is dat het ene toestel slechts 2 sterren krijgt voor prijs, terwijl die slechts een tientje duurder is dan de goedkoopste en 20 euro goedkoper dan de de duurste in deze test.
Conclusie; ze geven de sterren hier niet puur op prijs maar betrekken er ook andere zaken in.
Wat gewoon niet klopt. Die andere zaken moeten naar voren komen in de andere onderdelen waarop gewaardeerd word, dat doe je niet bij de prijs.

Daar gaat het al fout.....

zie bijv; reviews: Nexus 4 van Google en LG: voor een dubbeltje op de eerste rang
Vijf sterren voor prijs, terwijl die 2x zo duur is. Het is duidelijk; bij de prijs beoordeling worden ook de prestaties meegenomen. Onterecht.

Wat mij betreft zouden topmodellen met hoge prijzen in de meeste gevallen 1 a 2 sterren krijgen voor prijs; ze zijn gewoon heel duur. Net als een Ferrari; geweldige auto maar als je naar het prijskaartje kijkt, moet je even slikken. Dat je er wat voor terugkrijgt, snappen we wel.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 21 april 2013 11:38]

mischien zouden ze een prijs kwaliteit score en een ultimate score moeten geven.
in dit geval prijs kwaliteit 5 sterren ultimate score 3 steren.

Ze hebben wel een prijs die sterren aangeeft maar die scoren onvoldoende bij de htc en voldoende bj de nokia
Tweakers probeert absolute scores ipv relatieve scores te geven heb ik het idee. De scorekaart van een budgettelefoon moet dus te vergelijken zijn met die van een topmodel, wat natuurlijk totaal niet realistisch is. Gebruikersreviews geven wel die relatieve score, waardoor er veel betere scores uitrollen.
Uiteindelijk maakt de scorekaart natuurlijk weinig uit, als je deze toestellen serieus overweegt moet je gewoon de tekst lezen.
Persoonlijk denk ik dat het meer een persoonlijke smaak kwestie is.
Ik vind het bijvoorbeeld niet belangrijk dat de Huawei W1 totaal geen extra software heeft.
Sterker nog, ik heb liever een 'Stock" Windows Phone 8 als al die extra programma's erbij.
Het enige wat ik mis is inderdaad Nokia Drive, maar ik heb ook begrepen dat 'Drive' vrijkomt voor alle toestellen? Maar dat weet ik echter niet geheel zeker.

Zelf ben ik een gebruiker van twee toestellen: de iPhone 5 en de Huawei W1.
Het lieftst gebruik in mijn Huawei W1! De redenen zijn:
- Werkt snel (OS gerelateerd)
- Lange Accu Duur
- Gebruiksgemak qua OS.

De iPhone 5 is een top toestel, maar toch vind ik Windows Phone heerlijk werken.
En de Huawei W1 doet dit voor mij uitstekend! Spelletjes spelen is totaal geen probleem, ik vind persoonlijk het scherm er goed uit zien. Maar ik kijk natuurlijk wel naar de prijs: 150€.
Als ik dan zie dat ik voor dat bedrag wel de snelste van de 3 heb en de tussenmaat qua scherm. Dan mag je zeker niet klagen. Qua geheugen heb ik 1 voordeel, ik ben al niet zon zware App gebruiker (zelfs niet eens op de iPhone), maar ik kan wel de iPhone daarvoor gebruiken. Ik raad daarom wel de mensen aan om hier even naar te gaan kijken. Ben je echt een intensieve app gebruiker en je wil wel 1 van de 3. Neem dan de Nokia, puur voor het opslag, anders raad ik iedereen de Huawei aan. Goedkoop, snel, goeie camera en echt een goed accu duur!
Het argument van die extra programma's zou op Android op gaan, maar op WP niet. De programma's zijn makkelijk verwijderbaar als je ze niet gebruikt (long press in hoofdmenu). Extra apps zijn dus of een voordeel of niet hinderlijk en dus is geen extra apps op het toestel nooit een voordeel :)
Da's nu eens een originele invalshoek, een iPhone 5 vs. de W1 en voorkeur voor de W1. Say no more! :D
Bevestigt ook mijn buikgevoel dat je met die W1 echt geen kneusje vasthebt dat aanvoelt als een budgetmodel.
Bevestigt ook mijn buikgevoel dat je met die W1 echt geen kneusje vasthebt dat aanvoelt als een budgetmodel.
Ik weet niet of je die conclusie kunt trekken uit Electr0n's reactie. Hij vindt vooral het OS prettiger en sneller werken, en geeft daarom de voorkeur aan z'n W1. Over het kwaliteitsgevoel van z'n budgetmodel heeft-ie het niet.

Hij bewijst vooral ook dat er een categorie gebruikers is die de volledige capaciteit en mogelijkheden van een iPhone 5 (of ieder ander willekeurig topmodel) niet gebruikt, en dus net zo goed, maar veel goedkoper, uit is met een goedkoper toestel.
Hier hebt u een punt!
Ik heb inderdaad niet over de bouw kwaliteit gehad.
In mijn ogen is het vrij normaal, maar het is van Plastic.
Het scheelt dat de SIII en SIV dat ook is, maar denk dat er wel een soort van kwaliteit verschil in zit. Neemt niet weg dat de Huawei W1 kwalitief goed is. Hij is niet kras gevoelig! Wat wel een verschil is dat het geen Gorilla Glass is, dus het scherm is wel gevoeliger als een iPhone 5.

Overigens vind ik dat de Huawei W1 goed in de hand ligt, hij is licht en het is makkelijk te besturen met je duim en dus 1 hand.

Ik heb ook een review er over geschreven, misschien is dat interessant voor jullie.
Ik blijf moeite houden met die sterretjes en het begrip "algemene beoordeling". Dat laatste zou dus een samenvatiing moeten zijn van alle overige punten. Als ik die wegstreep dan zou op basis van de overige beoordelingen de Huawei ruim 3,5 ster moeten krijgen wat dan "ruim voldoende" of iets dergelijks zou moeten zijn. Op basis van mijn eigen ervaring zou dat inderdaad een prima beoordeling zijn. Voor een prijs van 150 euro en eventueel 6 euro voor een unlock code via ebay heb je een toestel dat zoals de review beschrijft leuk meekomt, maar een matige camera heeft en echt te weinig opslagcapaciteit.

Nu wordt dit toestel gepresenteerd als "voldoende". Maar voldoende ten opzichte van wat? Ten opzichte van een S4, L920 of een iPhone 5 of ten opzichte van zijn eigen prijsklasse? Wordt hier nu een Volkswagen Up! vergelijken met een Mercedes S klasse of met een Toyota Aygo?

Of speelt de verwachting van de reviewer een belangrijke rol en zo ja, wat is die dan? Wat dat betreft zegt de eindconclusie mij meer dan de daaronder staande scorekaart.

Let wel, de review vind ik echt goed geschreven, mijn complimenten daarvoor, maar die scorekaart blijf ik maar een raar ding vinden die veel te een-dimensionele informatie geeft.
Gewoon niet naar kijken.

Je geeft eigenlijk zelf het antwoord al. Als iemand gaat shoppen voor een auto met een kleine prijs, zoals een Aygo, dan moet doe persoon ook niet zeuren tegen de Toyota verkoper dat er in een Mercedes standaard stoelverwarming zit.

Volgens mij moet je het gewoon in de context van deze review zien of gewoon niet naar kijken.

Bijvoorbeeld prijs is context gevoelig, maar ook wat de reviewer er van vindt. Puur de prijs als getal zouden deze beter moeten scoren dan een iPhone of Galaxy S4. Maar je ziet hier al in terug dat de prijs samenhangt met een waardeoordeel van de reviewer in combinatie van specs waarschijnlijk. Maar welke spec heeft hoeveel gewicht in de prijsfactor? Dat is dus subjectief.

Dat kan ook niet anders.
Je zegt wel niet naar kijken, maar dat doet de rest van de consument-bezoekers dus wel. De kans is groot dat die niet eens de review lezen, maar gewoon zien dat de waardering maar 3 sterren is. Dat voelt aan als een matig toestel, terwijl dat niet is. Hierdoor krijg je een krom beeld van wat voor die persoon een goed toestel zou zijn. Je gaat niet aan iedereen een iPhone 5 aanraden (tenminste, als je bijvoorbeeld ook kijkt naar budget of eisen).
Maar je geeft toch zelf aan wat het probleem is. Draai het maar eens om. De consument ziet een waardering van 5 sterren, dat voelt aan als een top toestel, terwijl dat het niet is.

Hoe kan tweakers nou weten waar een bezoeker naar op zoek is en voor hem de score aanpassen?
Het zou me niet verbazen als er heel iets anders uit een usability test komt. Bij vergelijkingssites als Beslist zie je ook dat budgettoestellen gewoon 5 sterren kunnen krijgen. Zolang het maar duidelijk is dat de review gekoppeld is aan de prijs (en dat een goedkoper toestel dus ook prima kan zijn met wat andere verwachtingen).
Wat boeit jou die consument bezoekers... heb je aandelen ofzo. Jeetje.
Zoals bij andere reviews te zien is, is het blijkbaar bij Tweakers het geval dat men alles met een Ferrari aan het vergelijken is. Ook Android-toestellen krijgen 3 sterren. reviews: Shoot-out: iets minder dure Android-smartphones

Kortom: niet teveel op de waarderingen letten bij deze review. Die zijn nogal vertekend. Ik denk zelfs dat je ze nog wel wat hoger mag waarderen. Vloeiende toestellen voor een lage prijs met aardig wat features lijkt mij gemakkelijk 4 sterren waard. Sure je hebt wat beperkingen, maar daarvoor betaal je dan ook minder. De 512mb beperking heb je alleen voor de ongelofelijk grote games (downloads van meer dan 512mb e.d. ) van bijvoorbeeld Modern Combat, Batman en Spiderman. Games als Bejeweled of Wordament zijn wel gewoon functioneel. In feite is het dus ook niet anders dan dat je geen budget-pc koopt om Crysis 3 te spelen.
Ter informatie over Drive:

Nokia maakt onderscheid tussen 2 versies. Je hebt Drive+ en Drive.

Drive+ is gratis offline-navigatie voor de gehele wereld.
Drive is gratis offline-navigatie voor 1 land per simkaart.

De high-end modellen van Nokia (920, 820 en 620) hebben Drive+.
De low-end modellen (520,720) + non-Nokia toestellen krijgen Drive .

Verder komt er in een volgende update van Nokia de mogelijkheid om offline-kaarten op de SD-kaart te installeren. Qua support is Nokia het beste.

En Nokia komt in de toekomst met subscription mogelijkheden voor non-Nokia toestellen. Je kunt dan voor een kleine bedrag upgraden naar Drive+.

Hou dus hiermee rekening.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 19 april 2013 13:01]

Op de Lumia 620 krijg je HERE Drive+ beta, dus met alle kaarten van de hele wereld inderdaad. Werkt echt perfect.

Er word in mijn woonplaats een nieuw wijkje aangelegd, en Nokia had de straten al in de maps opgenomen, terwijl Google Maps ze niet kende. Ik was direct verkocht. En vrouwlief kan er ook mee omgaan, en dat zegt ook wat ;)

De Nokia software is echt goed. Dat is, samen met opslaggeheugen, voor mij de doorslaggevende beslissing geweest, want ik twijfelde een maandje geleden tussen de Lumia 620 en de Huawei W1. Maar ik ben heel erg blij dat ik de Lumia heb gekozen.
Liever iets meer betalen voor een volledig toestel lijkt mij meer de conclusie.
Je gaat je anders toch alleen maar ergeren aan al die tekortkomingen.

Matige toestellen als deze zijn vaak toch een teleurstelling op de langere termijn. Want echt goedkoop zijn ze ook niet.

[Reactie gewijzigd door Cr0N op 19 april 2013 08:11]

Ik ben het hier niet mee eens.
Sinds een week heb ik nu de Huawei W1. Wat een supertoestel.
Het voelt snel en degelijk aan. Alles wat je echt nodig hebt is aanwezig.
En vooral vergeleken met de budget toestellen met android is dit echt een verademing om mee te werken.
Daarnaast is het erg handig dat je zeer eenvoudig met office kan werken op de windows 8 phone. De telefoon kan goed overweg met word, excel, powerpoint en oneNote.
Iets dat in de review wel naar voren had mogen komen

Ik kan me dan ook niet vinden in het eindoordeel van tweakers. Alle telefoons zijn voldoende. Terwijl ze in vergelijking met android telefoons in de zelfde prijsklasse er met kop en schouders uitsteken. Ik zou ze toch echt willen waarderen op goed!

[Reactie gewijzigd door Nixo op 19 april 2013 08:58]

Mja het lijkt alsof ze vergeten zijn dat het budget toestellen zijn en daardoor enorm slechter scoren. De camera's zijn niet fantastisch, maar voor budget-toestellen zijn ze meer dan prima. Prijs bij de HTC en Lumia zijn ook wat laag gewaardeerd imo. Je krijgt veel toestel voor weinig geld.

Het voelt een beetje aan alsof ze allemaal maar 3 sterren mochten scoren en dat er daarna is gekeken waar ze dingen vanaf konden trekken.

Edit: nu zie ik overigens dat de budget-toestellen van Android ook allemaal 3 sterren kregen. Het lijkt me niet de bedoeling dat je als waardering-systeem alleen 5 sterren kunt halen met de nieuwste van de nieuwste hardware. Ik had verwacht dat prijs wel een grotere indruk zou maken op de rest van de waarderingen. Een Polo kan bv ook 5 sterren scoren. Dat is niet alleen aan Ferrari's voorbehouden.
Edit: nu zie ik overigens dat de budget-toestellen van Android ook allemaal 3 sterren kregen. Het lijkt me niet de bedoeling dat je als waardering-systeem alleen 5 sterren kunt halen met de nieuwste van de nieuwste hardware. Ik had verwacht dat prijs wel een grotere indruk zou maken op de rest van de waarderingen. Een Polo kan bv ook 5 sterren scoren. Dat is niet alleen aan Ferrari's voorbehouden.
Als budget-telefoons meer sterren scoren, zeg ik in feite dat ze even goed zijn. Je kan zeggen dat de prijs-/kwaliteit-verhouding even goed is, maar niet dat hij evenveel functies biedt of even goed is (hij kan perfect zijn voor jou, maar dat is iets anders). Er is geen maximum aan sterren, maar de prijs/kwaliteit-verhouding is maar een van de factoren. De sterren geven meer aan dan hoe hij scoort voor die prijs; hij geeft aan hoe die scoort.

En aan iedereen die zegt dat je dan een Polo met een Ferrari vergelijkt: dat klopt.
Ok dat is dan duidelijk, maar ik blijf het een kromme beoordeling vinden. Ik dacht dat je altijd een toestel (of wat voor apparaat dan ook) beoordeeld op zowel prijs als kwaliteit en die niet los van elkaar gaat zetten. Iedereen snapt dat een goedkoper toestel minder features bevat, maar kan dan nog wel goed zijn. Dan moet je er niet de noemer "matig" of "voldoende" aan hangen als de algemene ervaring juist veel beter is. Ik denk dat mensen heus wel begrijpen dat een budget-toestel niet hetzelfde heeft als een high-end toestel. En anders kun je er nog een notitie bij zetten.

De auto van het jaar is ook niet elk jaar een sportauto bijvoorbeeld. Je moet het beoordelen voor wat het is, niet voor wat het kan zijn. Dit wordt op andere delen van tweakers wel goed gedaan, dus dat zou hier ook moeten.
Ik dacht dat je altijd een toestel (of wat voor apparaat dan ook) beoordeeld op zowel prijs als kwaliteit en die niet los van elkaar gaat zetten.
Wij beoordelen ze ook beiden: de Ascend W1 krijgt bijvoorbeeld 4 sterren voor prijs omdat hij veel biedt voor weinig geld. Een Lumia 620 met zijn uitgebreidere software, feller scherm enz had voor die prijs wellicht een nog hogere beoordeling gekregen.

Juist omdat we prijs los beoordelen van de rest, lijkt het me niet meer dan overzichtelijk om alles langs dezelfde meetlat te leggen. Anders ga ik meten met twee maten en dat maakt het voor niemand duidelijker.

Prijs is namelijk maar een onderdeel, maar draai het eens om: stel je voor dat accuduur leidend zou zijn voor de Algemene Beoordeling (net zoals jij prijs leidend wil laten zijn voor de Algemene Beoordeling): zou je je dan afvragen of telefoons met mindere accuduur ook de maximale score kunnen krijgen, omdat 'iedereen snapt dat een toestel met minder accuduur toch goed kan zijn'?

Nee, natuurlijk niet. De Algemene Beoordeling is precies dat: een beoordeling waarbij ik alles in aanmerking neem: prijs is daar een onderdeel van. Niets meer en niets minder.

De Consumentenbond lost dat op met Beste Koop: een predikaat voor iets dat een goede prijs-/kwaliteitverhouding heeft. Die hebben wij niet, al zou ik het een goed idee vinden om ook dat te kunnen doen, maar ik kan niet ineens ons scoresysteem omvormen tot een beoordeling op Prijs vs De Rest.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 19 april 2013 14:07]

Maar Arnoud, als dit echt zo is, en sterren zijn absoluut ipv relatief, dan zou 3* voor prijs van een Nokia Lumia 920, en 3* voor de prijs van een Nokia Lumia 620 betekenen dat ze hetzelfde kosten?
Maar is het dan niet eerder een kwaliteitsbeoordeling dan een algemene beoordeling?

Ik zou toch graag zien dat de prijs een grotere impact maakt op de algemene beoordeling. Van een goedkoper product verwacht je natuurlijk minder. Dat lijkt me geen rare aanname.

Ik zie overigens dat het niet alleen bij deze telefoons volgens deze beoordeling wordt gedaan. Ook de Android-toestellen of andere reviews van de laatste tijd (camera's en tv's zie ik dit ook bij).

Het is dan ook niet zozeer jouw fout, maar het is gewoon krom dat de gebruikersreviews dan wel 5 sterren geven en daar blijkbaar meer rekening mee houden, dan de reviews van tweakers zelf. Tuurlijk heb je wel wat fanboy reviews, maar als alle 3 de gereviewde items bij de gebruikers gemiddeld 4,5 ster krijgen tegen de 3 sterren van de redactie, dan is dat verschil natuurlijk wel erg groot.

Misschien dat een dergelijke discussie beter op het forum kan worden voortgezet trouwens.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 20 april 2013 02:28]

Ik krijg er toch een beetje een Topgear gevoel bij. Ja de prijs wordt losgelaten maar tegelijkertijd de specs niet vergeleken met topmodellen. Dit is zoiets als al werd aangehaald een ferrari naast een polo te zetten, de prijs te negeren maar vervolgens zeuren dat een Polo maar 80 HP heeft vergeleken met 450 HP van de ferrari. De specs, gebruik alles dien je voor mijn gevoel te bekijken in verhouding tot wat dit product nou eigenlijk is binnen zijn doelgroep. Wanneer een budget/low-end/high-end mobieltje/grafische kaart of wat dan ook wordt bekeken dien je de producten onderling af te zetten en niet met een top model. Helaas levert mij nu inderdaad deze shoot-out me dus niets op behalve dat ze gemiddeld allemaal "gemiddeld" presteren. Maar hoe presteren ze nou binnen hun doelgroep? Misschien dat een mobieltje voor zijn doen juist een goede accu heeft, ppi, geheugen enz. maar dat komt door de kromme vergelijking niet echt te voren.
Nee mooie shoot-out maar een matige vergelijking.
precies, de telefoons worden hier beoordeeld op dingen die ze niet zijn, i.p.v. dingen die ze wel zijn.

En dat is meteen een puntje die ik mis in de beoordeling, het ontwerp word afgedaan als saai, ja als je de zwarte of witte beoordeelt wel. Sterkte van de hele Lumia lijn van Nokia zijn alle felle kleuren waar ze in uitkomen en op het moment dat je de felgroene of babyblauwe (of geel of magenta en er zijn ook nog andere kleuren achterkantjes te krijgen) versie hebt vind ik hem nou niet bepaald saai overkomen.

Ik ben ook sinds een paar dagen in het bezit van een felgroene Nokia Lumia 620 en ik ben er super blij mee. Ik ben overgestapt van een iPhone 4 naar deze en tot nu toe ben ik nog geen nadelen t.o.v. de iPhone 4 tegengekomen op het gemis van ING internetbankieren na. Ook vind ik de telefoon ook niet bepaald crappy aanvoelen zoals in de review word beweerd en het probleem met de unlock knop is bij mij non existing

Ik bedoel, voor €250 krijg je een fantastisch pakket, alles wat je nodig heb. Een snelle vloeiende telefoon met bijna alle mogelijkheden van het topsegment maar een wat kleiner scherm (ben ik juist blij mee, groter dan dit hoeven telefoons van mij echt niet) en wat lagere specs. En als je die specs vergelijkt met 2 jaar geleden heb je eigenlijk een topsegment telefoon in je handen, ik bedoel de iPhone 4 word ook nog steeds verkocht en die kost nog steeds €450

Ik ben juist van de iPhone overgestapt omdat het me allemaal te duur werd en ik kan met deze telefoon prima, op sommige punten zelfs beter dan de iPhone uit de voeten.

Ik had een iPhone 4 bij T-Mobile, abonnement kost €30,- voor 150min/sms en 1000Mb snel en daarna langzaam internet, ik heb daar 2 jaar geleden nog €230,- voor moeten bijbetalen ook.

zou ik nu zou willen upgraden naar een iPhone 5 werd het zo ongeveer het volgende: €38,- per maand voor 75 min/2500sms en 1000Mb snel en daarna langzaam internet en dan nog €328,- bijbetalen.

Als ik dan mijn iPhone 4 verkoop voor €200 dan betaal ik uiteindelijk €8 per maand meer voor de helft van de minuten en sms'jes die je tegenwoordig toch niet meer gebruikt en als restant kost het me nog €128 voor de telefoon.

Die optie leek me dus helemaal niets dus ik had de keus al gemaakt om voor een sim only te gaan van rond de €15,- met 500mb internet wat voor mij al afdoende is, toen was ik al even gaan kijken wat voor telefoon ik als alternatief voor mijn iPhone wou mocht ie kapot gaan en toen kwam ik de Lumia 620 tegen.

En als je dan even verder zoekt kom je het volgende abonnement tegen:
Gratis Nokia Lumia 620 met Hollandsnieuwe 275min/sms en 500mb internet voor €19,25 per maand gedurende 2 jaar, een economischere aanbieding kun je volgens mij niet vinden op dit moment, het abo kost €5 meer dan het toestelloze abonnement dus dat beteken dat je maar €120 voor de telefoon betaald gedurende je abonnement. De laatste gratis en gesubsidieerde telefoon die ik heb gehad was nog in de laatste dagen van orange alweer zo'n 6 jaar geleden.

En nu kan ik alsnog mijn iPhone 4 verkopen dus dan houd ik er nog geld aan over ook. Ik ga iig niet meer meewerken aan die hoge woekerprijzen van de telecommafia in dit land.
Het is wel een leuk uitspraak wat je doet (dat de telefoons veel beter zijn dan de androids), maar ik vind het uiterst teleurstellend dat Tweakers in een deel van de testen het uitgekozen android-toestel niet mee nemen.

Ook de keuze voor de al wat gedateerde One V (single core processor) is een vreemde. Waarom niet de Desire X (dualcore)? Of desnoods de Ace 2?
Of zou dan de Android te veel voorsprong pakken?

Immers hebben de WP-telefoons wel een dualcore. Dit is verse appels met oude peren vergelijken.

[Reactie gewijzigd door Quacka op 19 april 2013 11:01]

Ach nee.
Ik heb de 620 en ik vindt het een fantastisch toestel. De batterij gaat niet zo lang mee? En die van de 820 of 920 wel ofzo? Die moet je ook elke dag aan de lader hangen hoor.

Het toestel is betaalbaar, er zijn genoeg mensen die echt geen 500-600 euro aan een telefoon gaan uitgeven. Mag er niet aan denken dat ik zo'n toestel laat vallen en het kapot is, daar gaat je 500-600 euro.

Het toestel reageert heel vlot, geen enkele applicatie geeft problemen. Ook de de zwaardere spelletjes werken zonder probleem (denk dan bijvoorbeeld aan asphalt 5 en 7)
In vergelijking met een 820 ja ok, bij de 620 als je veel apps gebruikt tegelijkertijd durft hij zo heel af en toe is een hikje te geven.

Toestel is gewoon vlot, draait alle apps zonder probleem en is betaalbaar. Een teleurstelling is het zeker niet, eerder een verassing want ik dacht ook eerst van, jah het goedkopere broertje, hoop dat het deftig gaat werking maar dat was helemaal onterecht gedacht.
Een 2e getuigenis over de batterij:
Bij intensief gebruik ging de batterij 7 uur mee. Wat maakt dat de meeste dagen de telefoon 2 maal opgeladen moet worden, behoorlijk irritant.

Over de vlotte besturing sluit ik me aan bij sprankel.
Ik ga niet beweren dat de batterij super is maar dat probleem heb je met bijna alle smartphones. En een 820 krijg ik ook plat in 7 uur, ik durf zelfs wedden dat ik hem in 3 uur plat krijg.

Maar als je bleutooth en wifi en 3g en gps constant laat aanstaan en dan nog is grondig gebruik maakt kan ik mij inbeelden dat je in de problemen komt.

Wat ik mij overigens nog afvraag,

Als je de cover achteraan erafh haalt zie je duidelijk dat hier elektronica in zit. Aan de bovenkant zitten 6 contact punten die contact maken met 6 contactpunten aan de achterkant van de telefoon.

Eerst dat ik dat dit voor de knoppen was die aan de zijkant zitten, echter bij nader bekijken van die knoppen blijkt dat niet het geval te zijn.
Dan dacht ik; mogelijk zit er een antenne in, maar als ik de cover erafhaal kan ik nog perfect bellen of surfen dus dat is het ook niet.

Het zou kunnen zijn voor wireless charging maar dat zou de 620 niet hebben.

Dus kan mij iemand vertellen waarvoor de elektronica in de cover achteraan (dus het gedeelte dat eraf gaat) dient?

Edit:

Gevonden! de connector om je koptelefoon in te steken zit in de backcover ingewerkt (had er niet opgelet). Hebben ze gedaan omdat de cover dan dikker uitgevoerd kan worden zonder dat er problemen komen om de hoofdtelefoon in te steken.

Echter dan zouden er 4 connectie punten op moeten zitten maar er zitten er 6 op. Om de optie open te laten alsnog wireles charging op te zetten?

[Reactie gewijzigd door sprankel op 19 april 2013 11:16]

In de beschrijving wordt genoemd dat de 3.5mm headphone jack in de cover zit. De contactpunten dienen ervoor om die aansluiting te laten maken met het toestel. Dat maak ik althans op uit de beelden in de video.

Zes contactpunten is wel veel voor een headphone. Het is natuurlijk ook mogelijk dat er meer contactpunten zijn waardoor je bijvoorbeeld ook een wireless charging cover zou kunnen maken. Dat heeft Nokia bijvoorbeeld bij de Lumia 820 in de aanbieding.
Ja, dat is voor de hoofdtelefoon aansluiting, welke in de cover zit. En waarschijnlijk ook voor de wireless charging, want die kan je gebruiken als je er een andere cover opzet.
De 620 ondersteunt geen wireless charging, ook niet met een andere cover.

Dit in tegenstelling met de 820, waar je inderdaad een aparte cover moet aanschaffen voor wireless charging; dat is dus een cover die de standaard cover vervangt. Bij de 720 hebben ze dat weer anders gedaan, die heeft geen verwisselbare covers dus daarvoor kun je een extra cover kopen waarmee wireless charging mogelijk gemaakt wordt, en die cover schuif je over de standaard cover
Die puntjes zouden idd van de koptelefoon aansluiting moeten zijn, wat ik overigens ook een HEEL groot pluspunt van de nokia vind zijn de asscesoires die nokia nog los uitbrengt.
Vaak van heelmgoede kwaliteit, en last but not least een (spat) waterdichte cover?

Dat is de selling point van sony, waarom wordt door de reviewer daar haast geen aandacht aan besteed.

Al met al vind ik de toon wat gematigd, ook qua performance, ja hij is langzamer, maar dat schrikt de consument meteen af.
Het is niet wereld schokkend traag, in deze prijs categorie moet je bij concurent OS android toch genoegen nemen met een heel andere ervaring. Lees trager...

En ook android gaat erg slecht om met beschikbare flash ruimte apps zijn ook nagenoeg niet op de sd kaart te instaleren zonder eigen handelingen.

De gemiddelde gebruiker zal met deze windows phones een prima smart phone hebben.
Intensief gebruik? Kijk je 24/7 naar internetvideo's dan? 7 uur is wel erg matig, maar het lijkt me sterk dat een ander toestel het dan veel langer uit zal houden.
7 uur is schandalig.. zoiets heb ik nog nooit meegemaakt bij al mijn smartphones hoor.
Sinds ongeveer 2006: de QTEK 9000, QTEK s9100, de HTC TyTN I, HTC TyTN II, de allereerste Samsung windows mobile met fysiek toetsenbord. Allemaal binnen een werkdag aan de oplader.

Tenzij je de Wifi en de 3G af en toe aanziet ipv always on.

Toen over naar de Nokia's met een E50, E60, E70, E71. Allemaal prima, zolang je maar niet always on hebt.
Vervolgens een iPhone 3G, ook OK, maar dankzij een update van iOS was dat toestel na enkele maanden zo traag dat het niet meer werkbaar was.
Toen een HTC Desire HD, en ook daarvoor geldt: bijna een dag, zolang je geen always on doet.

En het helpt zeker als je een redelijke verbinding hebt. In menig kantoorpand had ik slechte 3g dekking, en als je dan even vergeet de antenne uit te zetten, dan ben je na een overleg zo een kwart batterij verder - of erger.

En wat verder ook helpt, is na elk gebruik even het scherm uitzetten. Bij de Desire HD kan ik dankzij Android zien dat het scherm voor mijn gebruik de grootverbruiker is. Door mijn gedrag iets aan te passen (scherm aan, gebruik, scherm uit) is dat grotendeels onder controle.
Ik heb zelf een 920, maar het ligt er heel erg aan hoe intensief je je telefoon gebruikt.
Die van mij gaat gemiddeld 1,5 tot 2dagen mee. En dat is met Wifi of 3G aan (ligt aan de locatie waar ik ben), en regelmatig whatsappen en hier en daar een foto. En iedere dag game ik ook een half uurtje op de telefoon.
Ik heb een Lumia 920 en ik kan er 2 tot 3 dagen mee zonder dat ik het stopcontact moet opzoeken.
Ik zoek wat dingen op op het internet via wi-fi en 3G, van tijd tot tijd speel ik een spelletje op de metro via 3G, ten slotte luister ik naar muziek opweg van en naar het station.

Batterij is uitstekend voor mij, zeker voor de Lumia 920.

Er zijn inderdaad ook meer dan genoeg mensen die nog altijd een GSM/smartphone kopen om er gewoon mee te bellen en SMS'en. Denk hierbij aan jan mondaal die verstanding genoeg is om niet meteen mee te lopen met de rest.
Ik kan uit ervaring zeggen dat er bijna geen telefoon zaligmakend is.
Van Motorola StarTec tot iPhone 4s ik heb ze allemaal gehad. De Nokia 6310i was toch wel de telefoon waar ik het meeste plezier van heb gehad. De iPhone 4s is degene met het meeste gezeik, met namen het wegvallen van het bereik.

Het is waar wat u zegt sparkel, waar gebruik je het toestel voor... de meeste bellen, emailen, internetten, whats appen en luisteren naar muziek.
Het enige waar alle telefoon fabrikanten eens naar moeten kijken is grotere batterijen, want je kan (in mijn geval) niet altijd vertrouwen op iPhone dat er stroom in zit... 1x vergeten aan de ladert ehangen en je bent de pineut.

De markt is veranderd, vroeger had een dure telefoon meer features en dat is vandaag de dag niet meer zo. Alle toestellen hebben een camera, snel internet, muziek ,afspelen films, en touchscreen.
De apps maken het verschil.

Dus kies wat je leuk vind en als je een goedkoop toestel neem is daar niks mis mee.
Ik zat eerst te kijken naar een Lumia 620, maar ik denk dat het toch een Lumia 720 word.
Zoals wat? Velen boeit het niet dat het scherm net wat scherper en net wat betere kleuren heeft. Of dat er 16gb op zit ipv 8gb (SD-kaart erin). Op het gebied van performance lever je niet veel in bij WP8. De verschillen zitten hem dan in apps (NOkia doet dat beter) en hardware.

Dit soort toestellen zijn betere alternatieven voor goedkopere Android toestellen die qua performance niet veel voorstellen.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 19 april 2013 08:19]

Klopt. Wat ik wel jammer vind aan deze Shoot-out is dat twee nieuwe budget-toestellen van Nokia er niet mee zijn ingenomen. De Lumia 520 en de 720.

Zit nog erg te twijfelen welke telefoon mijn Nokia Lumia 800 gaat vervangen. Ik heb de Lumia 800 nu in de verkoop staan maar ben er tegelijkertijd nog niet uit of het de 520, 620 of 720 gaat worden. De Huawei en HTC lijken zo op het eerste ogenblik nog wel interessant, maar wat Nokia aan software toevoegt vind ik ze een grote plus voor hebben op de concurrentie (oa. offline navigatie, wat ik echt vaak gebruik!) ;)
Waarom zou ik mijn email moeten checken met een dual/quad core, full HD, 5 inch of groter, onhandig en breekbaar toptoestel?

Dat kan dus ook prima, net als 95% van de andere meest gebruikte toepassingen die je op een smartphone hebt/doet, met een toestel van 200 euro.

Ik vind meer dan dat uitgeven voor een telefoon echt een gigantische geldverspilling. Ik leg ook geen SLI opstelling in de huis-tuin en keuken PC van m'n ouders. Hier geldt hetzelfde. High end smartphone = Overkill.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 19 april 2013 09:55]

Ik heb voor mijn werk even mogen spelen met de HTC 8S. Ik heb hem twee weken meegekregen en vond het jammer hem weer in te leveren. Het toestel voelt zeer degelijk aan en werkt uitstekend. Zeker geen matig toestel dus. Het interne geheugen is met 4 GB (daar blijft dus minder dan 2 GB van over) is klein en hij heeft geen frontcamera, maar ik vraag mij nu eerder af waarom een 8X zo veel moet kosten
Nee dat ben ik niet met je eens. Niet iedereen gebruikt zijn mobiel intensief . Ik gebruik mijn mobiel wel veel, maar heb er minder dan 20 apps op staan. Als ik spotify, whatsapp, endomondo en wat mail/surf kan doen, ben ik tevreden. Daar hoef je echt geen €500+ toestel voor te hebben. Het trekt mij wel dat ook de goedkopere toestellen dezelfde hardwarematige componenten onder de kap hebben als de duurdere modellen. Je hebt gewoon een fatsoenlijk basismodel en kan dat uitbreiden naar de duurdere modellen als je meer "snufjes" wilt.

Persoonlijk heb ik dat liever als een traag android toestel, die zogenaamd alles kan, maar nergens de kracht voor heeft (in deze prijsklasse).
Ik vind 2,5GB voor een standaard installatie toch behoorlijk fors. Ook dat apps data achterlaten baart mij zorgen.
Daar komt bij dat Windows Phone 8 een probleem heeft met caching. Alle apps, ook als ze verwijderd zijn, laten sporen na waardoor het geheugen langzaam volloopt
Dit betekent dat, anders dan bijvoorbeeld bij iOS, apps buiten hun app directory data schrijven. In iOS zit alles in de app package, waardoor automatisch alles verwijderd wordt. Mijns inziens is dit ook een potentiële attack vector. Waar schrijft Windows dan data van die apps weg? Heeft Windows Phone ook een registry?

Misschien dat iemand met meer kennis van Windows Phone dit kan toelichten?
Windows Phone 8 is qua code base vergelijkbaar met de desktop variant Windows 8. Oftewel, ook de NT kernel en dus ook een registry. Daarnaast geloof ik dat het systeem ook onder water logs bijhoudt en een temp (cache) directory heeft. Dat verklaart de hoeveelheid data die achterblijft.

Overigens heeft Nokia net een app uitgebracht waarmee je je storage kan beheren en je cache kan legen. Dat resulteerde op mijn Lumia 920 in 1,6GB minder data.

[Reactie gewijzigd door LCP op 19 april 2013 10:40]

Niet om per se Windows Phone af te kraken hoor, maar ik vind het zwak dat hier een of andere app voor gedownload moet worden, die blijkbaar bij de meeste mensen niet eens werkt.

Het komt wat mij betreft de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede als er nu al management tools nodig zijn. Dit weten mensen van hun PC, na een paar jaar wordt het trager. Blijkbaar wordt in Windows Phone de boel ook niet opgeruimd. En de registry is helemaal een eng ding. Al moet ik zeggen dat ik sinds Windows 7 hier nooit meer problemen mee hebt gehad, maar vertrouwen doe ik dat ding niet.

Op iOS heeft iedere app in zijn eigen directory een Caches en een Temp directory.
a) Dit komt de veiligheid ten goede, Sandboxing zorgt er voor dat er nooit buiten de <Application Home> geschreven kan worden.
b) Als je de app verwijdert, wordt ook alle temp data en cache verwijderd.

Edit:
Windows 8 Store app slaan hun temp data wel op binnen de app, windows phone 8 niet:
http://msdn.microsoft.com...ationdata.temporaryfolder

In het midden van de api:
Windows Phone 8
This API is not implemented and will throw an exception if called.
En dit is het verrotte van de documentatie van Windows (Phone) 8 SDK, want onderin staat het volgende:
Minimum supported phone
Windows Phone 8
Dit is regelmatig binnen de documentatie. De tekst tussendoor mis je nog al snel.

[Reactie gewijzigd door aToMac op 19 april 2013 11:29]

Dit is niet een app, maar een update voor Windows Phone 8, het staat nu in ieder geval om mijn Lumia 620 in het instellingenmenu.
Het staat toch onder Apps met Nokia als publisher? Lijkt me niet waarschijnlijk dat Nokia updates doet aan de code van Windows Phone 8.
De standaard Storage Check zit direct in het OS vanaf firmware 1308.
De app in de link is een beta app dat weer extra functionaliteit biedt dat je ook kaarten op SD kaart kan zetten.

Add: Dat is een van de leuke dingen van Nokia. Je kan al eerder van beta functionaliteit gebruiken maken voordat deze in het OS of in de vorm van een losse app uitgebracht worden.
Je verward een feature met een bug. Dit is ook niet zoals het hoort, maar nokia heeft er inmiddels al aan gewerkt om er iets aan te kunnen doen. Dit wordt binnenkort heus wel verbeterd met een update van Microsoft.

Verder draaien apps bij WP8 ook in een sandbox, anders kunnen ze nooit zo goed scoren op het gebied van beveiliging. Hoe of wat kan iemand anders je wel uitleggen, maar het is niet zo dat dit probleem de normale gang van zaken is binnen WP. Net als de audio-bug-abuse van Whatsapp.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 19 april 2013 12:39]

Op Android is er ook genoeg verborgen cache te vinden hoor, alleen is het geheugen minder snel vol omdat je ook apps naar de SD kaart kan verplaatsen. Nu mijn telefoon wat ouder is merk ik dat er vaak tientallen MB's aan cache van applicatie opgaat, wat ook niet automatisch wordt opgeruimd. (Ik gebruik nu deze app daarvoor overigens)

iPhones hebben een ruimer geheugen, Apple heeft nog geen iPhone uitgebracht die van alles alleen het minimale heeft.
iPhones hebben een ruimer geheugen, Apple heeft nog geen iPhone uitgebracht die van alles alleen het minimale heeft.
Nee, iOS ruimt de Caches en Temp directories zelf op als het nodig is. Hardware is nooit voldoende als de software het verprutst.
Het feit dat je bij het noemen van registry de emotionele termen 'eng' en 'vertrouwen' gebruikt duid op het feit dat je eigenlijk geen flauw idee hebt wat het is en wat het doet.

Dat sandboxen van iOS klinkt leuk, maar (imho) één van grootste minpunten van iOS is dat applicaties niet of nauwelijks met elkaar communiceren. Twee apps om dezelfde PDF te openen betekend dat die PDF ook fysiek 2x op je apparaat staat, dus 2x schijfruimte innemen. WP is veel soepeler in dat soort zaken, wat de mogelijkheden van het apparaat vele malen groter maakt dan iOS ooit zal kunnen in zijn huidige vorm.

Maargoed, storage is wel het laatste waar ik me druk om maak bij het kiezen van een nieuwe telefoon. Alles behalve apps staat toch in de cloud. Daarnaast is het natuurlijk absurd om een apparaat van 150 euro te gaan vergelijken met een apparaat van 800 euro en te gaan roepen dat je wat minpuntjes tegenkomt.

[Reactie gewijzigd door iWishmaster op 19 april 2013 14:54]

Dit probleem zit toch niet in de hardware, dus op software basis is het prima te vergelijken.

Ik weet prima wat de registry is en wat het doet. En het stond nou niet bekend om zijn stabiliteit. Ook kan er niet echt gesproken worden van een solide manier van software bouwen. Dat de registry ondertussen stabiel is doet hier niets aan af.

Het voorbeeld dat je noemt met de PDF's is inderdaad een voordeel in de situatie die je noemt. Moet ik zeggen dat ik deze use case in de praktijk nog niet ben tegengekomen, dus erg beperkt voel ik me er niet door.
Het langzaam vollopen is een 'bug'. Ik zou het even na moeten kijken, maar ik meen me te herinneren dat de 1308 update een 'manuele oplossing' had en dat er in een latere release een ge-automatiseerde variant komt.

Echter trek jij het probleem direct breder en haal je er zaken bij die gebaseerd zijn op speculatie.
Dat verklaart een hoop, ik gebruik nog WP7.8 en ik dacht daar geen last van te hebben. Dit zal dus een echte WP8 ding zijn,
De data van de apps zelf blijft volgens mij wel bij de app opslag. Maar hij heeft net als Windows dus gewoon registersleutels. Het is niet dat je als app buiten je ruimte kunt en dus niet in het systeem kunt rommelen.

Dat het systeem groter is, komt volgens mij door de Windows ondergrond. Die is bij Windows 8 ook niet al te klein en bij Windows RT verlies je ook nog best veel.
Maar met een SD kaart is het probleem al een stuk kleiner natuurlijk.

Met dit soort telefoons verwacht ik ook geen gebruikers die complete films erop gaan zetten en 1000 applicaties gaan installeren. Overigens blijft mijn 920 met de 250 apps&games die ik er inmiddels op heb staan (geen noodzaak nog gezien om iets te uninstallen) ook gewoon vloeiend.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 19 april 2013 11:24]

Mooie review! Zouden jullie in de toekomst de Lumia 520 toe willen voegen? :)
In de toekomst wellicht Windows mobile voor mij als OS. (Wellicht Lumia 520)

Lumia 520 pluspunten:
-Mooier Design
-IPS DIsplay 4 Inch

Nadelen:
-Geen flitser?

[Reactie gewijzigd door guidonno op 19 april 2013 08:12]

Uit de conclusie:
Een goed Windows Phone 8-toestel hoeft geen rib uit je lijf te kosten.
Ik zie geen 'goed' beoordeelde toestellen, alleen maar 'voldoende'.
Het is in elk geval goed te zien wat je krijgt voor de relatief lage prijs; alle features van Windows Phone in een compacte telefoon met een redelijke camera en prima werkende software. Tegenover concurrerende Android-modellen is de prijs ook niet schrikbarend laag, maar Windows Phone heeft zo zijn voordelen tegenover Android, zoals de Facebook- en Twitter-integratie, en de makkelijke en overzichtelijke bediening met live tiles.
De voordelen van de één zijn nadelen voor de ander. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld behoefte aan de integratie van sociale netwerken in de eigen gebruikte software. Bovendien is Android hier niet helemaal van uitgesloten, aangezien sommige fabrikanten deze functionaliteit verwerken in hun skins.

[edit]
Was niet bedoeld als reactie op guidonno. Mijn excuses.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 19 april 2013 09:06]

Vrijwel alle budget-toestellen krijgen op tweakers matige waarderingen. Hier de shootout van Android-toestellen bijvoorbeeld: reviews: Shoot-out: iets minder dure Android-smartphones

Er wordt totaal geen rekening gehouden met de prijs van een toestel. Het is simpelweg een onderdeel van de waardeering maar heeft verder blijkbaar weinig impact.
Hoe is het een nadeel? Dat je het niet als voordeel ziet dat kan, maar dat is met alle features, dat zou hetzelfde zijn als je zou zeggen "de camera van de Lumia 920 is geen voordeel, want ik maak geen foto's" of "De resolutie van de HTC One is geen voordeel, want mijn ogen zijn bar slecht"

Zolang iets geen nadelen en alleen voordelen, is het gewoon een voordeel, ik denk dat jij verder slim genoeg ben om uit die voordelen te halen wat voor jou van belang is...

Oh and integratie in de skin is nog steeds gewoon een app, simpel als dat. Je blijft dus houden dat alle apps moeten worden gemaakt om samen te werken met die andere app, iets wat niet gebeurd. Bij WP is het dus gewoon onderdeel van het OS. Tevens maakt het dat ook extreem snel.
De Nokia Lumia 520 was een betere vergelijking geweest dan de Lumia 620 in dit rijtje.

Hij heeft dezelfde form factor als de Huwaei en HTC.Ook qua feature set komt hij volgens mij beter overeen. Zo hebben ze alle drie geen front facing camera, geen NFC. Ik denk zelfs dat de 520 de andere 2 kan aftroeven met super sensitive touch (iets wat de 620 nog mist), 8GB geheugen en de Nokia apps. De andere 2 hebben zover als ik kan vinden geen onderscheidende features. Buiten de ontbrekende flitser op de 520.

Ik kan er ook niet over uit dat ze het design van de HTC 8S als beste aanstippen. De Nokia Lumia 620 met een van de andere covers ziet er een stuk fraaier uit. Maar dat is een kwestie van smaak.

Nog even op de post van guidonno:

Pluspunten 520:
- Groter scherm
- Grotere accu

Plus punten 620:
- NFC
- Flitser
- Front facing camera
- Clear black scherm
- Drive+
- Design (Ja, een kwestie van smaak)
- HAAC microfoons

Alle bovengenoemde pluspunten van de 620 zijn ook pluspunten boven de Huwaei en HTC en daarmee is het volgens mij beduidend de beste telefoon in deze review. Voor de compleetheid moet ik eigenlijk ook nog de pluspunten van de laatste 2 opnemen. De HTC heeft er geen die ik kan waarnemen en de Huwaei heeft inderdaad een betere processor wat in sommige situaties blijkbaar nog wel merkbaar is.

P.S. Voordat we aan de conspiracy theories beginnen, ik ben een tevreden Nokia Lumia 620 gebruiker.

[Reactie gewijzigd door Triogap op 19 april 2013 22:20]

Verschillen zitten in kleine dingen: geen NFC, geen compass en vooral geen Drive+ (volledige gratis navigatie over de hele wereld). Je hebt alleen Drive wat je navigatie geeft voor 1 land per simkaart.
Ik denk dat de meeste voor de standaard ingebouwde navigatie gaan, of een vorm van de tomtom.
Ik zelf heb eigenlijk nog noooit een weggebruiker gezien met de telefoon als navigatie. Ja ik heb zelf mijn oude sgs2 weleens moeten gebruiken als navigatie (google maps), maar van alle weggebruikers die ik ken heeft nooit hun telefoon als navigatie gebruikt.
Of die ene applicatie van Nokia dan zo'n meerwaarde heeft? Moa nee dat denk ik niet.

Daarbij dat NFC, wie gebruikt dat momenteel? Ja er zijn bedrijven die het in productie willen nemen, zoals je weleens geruchten op tweakers voorbij ziet komen. Maar nu is dat echt geen eis voor je telefoon.
Compass???? Ja belangrijk zeg met al die verkeersborden en internet op je telefoon. Er kan best een doelgroep zijn die een compass MOET hebben, maar die gaan denk ik voor totaal andere telefoons. Ik zelf heb nog nooit iemand horen zeggen: ik wil die telefoon niet, er zit geen compass in |:(

Ik vind het wel leuk dat er weer eens een artikel is voor WP telefoons, het mag zeker weten wat meer in het nieuws komen. Ze zijn namelijk alles behalve ''slecht''.
Daarbij is het natuurlijk leuk dat bijv de 8s net als de 8x in meerdere kleuren beschikbaar zijn, zwart/wit, geel, blauw, rood etc.
Daarbij zijn bijv in de 8s en 8x nog geen babyfouten gevonden, waardoor het toch wel een beetje bewijst dat de vinger van Microsoft in de pap, veel positieve ervaringen oplevert.

Een beetje reclame voor mezelf als dat mag? :D
V&A aangeboden: HTC Windows Phone 8X Zwart
Ik rijd al sinds 2009 alleen maar met iphone als navigatie (meestal Navigon). Ook een 3 weken USA roadtrip mee gedaan...
Ja dat kan inderdaad. De meeste die navigatie veel gebruiken zijn zakelijke weggebruikers. Laat deze doelgroep meestal een auto hebben met navigatie in het dashboard zo niet een tomtom gebruiken. Daarbij de meeste auto's die nu gemaakt worden hebben standaard -zo niet tegen een kleine bijbetaling navigatie ingebouwd.

Kortom, navigatie op de telefoon zal na mijn weten echt geen EIS zijn, om bijv nokia boven HTC of Samsung te kiezen. Daarbij wie weet van nokia's navigatie af? Die doelgroep word dankzij alle alternatieve zo klein, dat het uiteindelijk geen meerwaarde is.
roerend mee oneens. iedereen die ik kent heeft zijn navigatie kastje uitgegooid en gebruikt zijn smartphone. dat kan ik goed voorstellen. als ik nav nodig heb, heb ik nooit toevallig bij me en als ik mee heb genomen, dan vergeet ik altijd mee te nemen naar huis (blijft in de auto liggen). dat doet zich minder vaak voor bij een phone
Ja zoals je zelf aangeeft: blijft in de auto liggen.
Je hebt je navigatie meestal nodig als je in de auto zit, aangezien die bij jou in de auto blijft liggen heb je altijd navigatie in de auto..

Ik heb als ik thuis ben, geen navigatie nodig. ik weet de weg naar de koelkast en wc wel.
Inderdaad het is misschien handig als je te voet bent om je telefoon te gebruiken als navigatie, dan ga je niet met een tomtom lopen of de navigatie uit je dashboard halen. Maar come-on, roerend met mij oneens op basis wat je vervolgens zegt?
er is een reden waarom veel mensen hun tomtom kastje niet permanent in de auto willen laten liggen (oa diefstal) en meestal na gebruik meenemen naar huis.

[Reactie gewijzigd door llee op 19 april 2013 09:52]

Hangt denk ik van je gebruikspatroon af.

Ik gebruik (heb woning in VS) mijn telefoon ook vaak om startpunten van hiking trails te vinden of natuurparken. Klassieke navigatie faalt dan vaak omdat ze als ze al ruwe coordinaten input kennen, niet snappen dat het object geen straat/bedrijf/etc is.

En in Europa is het vanwege het anti-autobeleid van de meeste binnensteden juist weer onmogelijk om te parkeren in de buurt van je bestemming. Navigon heeft dan een 'last mile' optie. Ook is de integratie met het OV van Nokia Maps soms heel handig in groet Europese steden als Parijs, Barcelona, etc

Plus het wel best nog wel eens voorkomen dat ik de lokatie van de parkeergarage na restaurantbezoek (ook als ik bob ben :) ) niet helemaal direct kan plaatsen.

Het probleem is voor mij dat TomTom gewoon stil heeft gestaan. De laatste 5 jaar is er zo goed als geen verbetering bij TomTom bijgekomen. telefoons hebben dankzij integratie met internet, aGPS, realtime traffic info en automatische kaartupdates gewoon de klassieke TomTom ingehaald.
roerend mee oneens. iedereen die ik kent heeft zijn navigatie kastje uitgegooid en gebruikt zijn smartphone. dat kan ik goed voorstellen. als ik nav nodig heb, heb ik nooit toevallig bij me en als ik mee heb genomen, dan vergeet ik altijd mee te nemen naar huis (blijft in de auto liggen). dat doet zich minder vaak voor bij een phone
Ik heb wel eens Google Turn By Turn navigatie gebruikt op een Samsung Galaxy S. De grootste klacht die ik heb daarover is dat het pakket alles probeert op zijn Engels uit te spreken.

"In fifty metres, turn right onto why-chi-chi-an-sea-wag", omdat die kaarten niet echt heel erg nauwkeurig zijn is het soms best lastig om de gruwelijk vermangelde uitspraak te lijmen met een straatnaambord. Omdat de uitspraak zo ontzettend anders is van hoe wij Wijchenseweg uitspreken.
En dat soort onzin uitspaak van straat namen gebeurt overal waar in het Nederlands combinaties worden gebruikt die in het Engels niet bestaan. Waalbandijk wordt Wah-al-ban-dai-chik. Utrechtsestraatweg wordt You-tray-chi-tse-stray-ate-wog.
En dan laat ik echt moeilijke namen nog buiten beschouwing. Een Dommer van Poldersveldtweg, een Grotebrugse Grintweg of een Burgemeester van Lidth de Jeudelaan.

Die Amerikaans-Engelse text-to-speech engine breekt daar de virtuele strot over en op de onzin die er uit komt is niet te navigeren.

Iets als een TomTom die wel op een redelijk correcte manier de boel uitspreekt helpt dan stukken. De klemtoon ligt wel eens verkeerd, maar het ding weet tenminste een 'ij', 'eu', 'aa' of 'oe' uit te spreken.

Zolang GTbT onverstaanbare breuzel uitkraamt kan ik dat niet serieus nemen als navigatie oplossing. Als kaart werkt het heel redelijk, maar als ANWB lid is het net zo gemakkelijk om even bij de plaatselijke VVV/ANWB vestiging een plattegrond te halen. Kan je gelijk om een route vragen van iemand die lokaal bekend is, wat ook weer z'n toegevoegde waarde heeft omdat die vaak een makkelijker te volgen route weten en op de hoogte zijn van werkzaamheden en dat soort dingen.
Ik heb een htc 8s en net een tomtom gekocht. Wel zo handig in de auto en bij elkaar nog steeds stukken goedkoper dan een high end foon ;). Tomtom werkt gewoon prettig. En waarom tontom voor bijv iphone kopen als je dan moet gaan kloten met je telefoon in de auto. En met houder erbij ga je over de prijs van echte tomtom met lifetime map updates. Dedicated spul is voor nav wel zo prettig. Wel oneens met die kleine bijbetaling bij inbouwspul voor autos... Daar betaal je vaak flink voor.
Ik heb een htc 8s en net een tomtom gekocht. Wel zo handig in de auto en bij elkaar nog steeds stukken goedkoper dan een high end foon ;). Tomtom werkt gewoon prettig. En waarom tontom voor bijv iphone kopen als je dan moet gaan kloten met je telefoon in de auto. En met houder erbij ga je over de prijs van echte tomtom met lifetime map updates. Dedicated spul is voor nav wel zo prettig. Wel oneens met die kleine bijbetaling bij inbouwspul voor autos... Daar betaal je vaak flink voor.
Klopt, je bent het oneens over het inbouwspul. Tegenwoordig zijn de extra dingen als navigatie een marketing trucje om exclusief te zijn. Bij de goedkopere auto's zit het vaker niet standaard erin, en om toch voor bijv opel te gaan krijg je het met een echte kleine bijbetaling wel.
De NFC wordt nog niet echt veel gebruikt, maar het lijkt erop dat dit in de toekomst wel wat meer wordt. Nu mis je het niet nee, maar misschien bij je volgende toestel wel.
Compas heb je niet direct nodig, maar is voor zaken waar je GPS bij gebruikt wel handig. Dan kan de telefoon aan het compas al merken waar je heen gaat waardoor je weergave beter klopt. Nou maakt dat dus minder uit als je al wat beperkter bent met je navigatie, maar het scheelt nog wel een beetje natuurlijk.

Verder heb je gelijk. Het zijn mooie toestellen. Ik vind de hele lijn van de Lumia's best aardig. Je krijgt behoorlijke bang for buck en de ondersteuning is meer dan prima.
Ik zelf heb eigenlijk nog noooit een weggebruiker gezien met de telefoon als navigatie

Dat komt ook omdat iPhone en Android tot niet zo heel lang geleden gewoon niet zulke goede navigatie hadden. Googlre Maps is zoals de naam zegt als Maps programma heel goed, maar als echte navigatie was het tot recent echt een flink aantal stappen terug tov een klassieke navigatie als TomTom/Garmin.

Op meer recente Symbian toestellen echter had Nokia ook al Drive en dat was wél echte navigatie. Ik heb dat lange tijd gebruikt en mijn TomTom ging dus steeds vaker de kast in. Zowel prive als voro werk reis ik veel, en de wereldwijde navigatie met offline maps was gewoon fantastisch. Deze Windows Phone Here Drive(+) is dus ook écht bruikbaar als navigatie. (Al is de Windows Phone versie vreemd genoeg minder goed dan de Symbian heb ik ondervonden!?)

Idem voor programma's als Navigon. Maar daar moe(s)t je voor betalen, en dan is het natuurlijk de vraag of je niet 'gewoon' een offline GSP unit zou kunnen kopen voor een kleine meerprijs.

Dat verklaart dus waarom telefoons lange tijd niet door wisten te dringen, omdathet beperkt was tot mensen of die een speciaal programma aanschaften of een recente Symbian (2010+) hadden.

Echter tijden veranderen. Inmiddels echter is Google Maps ook wat meer volwassen geworden, en redelijk bruikbaar voor navigatie. Steeds meer mensen gaan dat dus gebruiken. Niet voor niets is TomTom is zware problemen ...

Ikzelf ben voor mijn HTC 8X gestopt met wachten op Microsoft/Nokia en was het gezeik mnet SIM-licenties zat, en heb op mijn HTC 8X Navigon geinstalleerd. Dat had ik dus veel eerder moeten doen. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Geen TomTom meer voor mij nodig ...
Mijn vader gebruikt al jaren zijn mobiel als navigatie, zo ken ik wel meer mensen die gewoon hun mobiel gebruiken. Bovendien is de navigatie van Nokia geweldig, dus mijn pa ziet geen reden om een TomTom te nemen.
Ik heb een tomtom one xl , or whatever. Maar gebruik deze niet meer omdat drive van nokia prettiger werkt.
Ik rijd ook al jaren met google maps navigatie. In het buitenland heb ik tomtom op mijn oude windows phone staan

Enkel voor mijn motor heb ik een aparte gps. Een tomtom, zeer prijzig. Toch verkies ik google maps. De route keuze is beter. Ik heb al met beide naar eenzelfde locatie gekregen en google gaf me de handigste weg. Zelfde instellingen.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 19 april 2013 10:20]

Toch geeft men aan dat de 520 in de praktijk een minder scherm heeft als de 620. Hoewel het scherm van de 620 iets kleiner is, heeft hij wel dezelfde resolutie, Clear Black technologie en een betere kijkhoek. De 520 schijnt ook goedkoper aan te voelen en is ook qua camera minder (ook geen front cam). Het prijsverschil tussen de 520 en de 620 schijnt dat niet goed te maken.

Bron: http://www.slashgear.com/...slashgear+%28SlashGear%29
Ik heb op CeBIT allebei de toestellen in mijn hand gehouden en echt, ik snap niet dat nokia niet van de 520 het kleine dikkertje heeft gemaakt. De 620 voelt goedkoper aan en licht minder lekker in de hand. De 520 ziet er ook veel mooier uit en hoewel het toestel wat minder ppi heeft, zie je dat niet. Dat is hetzelfde als het verschil tussen de 620 en de 8S/W1, de 8S en de W1 hebben namelijk ook een 4" scherm, terwijl de 620 een 3,8" heeft (en de 520 ook een 4"). Het prijsverschil maakt het wel degelijk goed. Ik heb de 8S naast de 520 gelegd als vergelijking en het viel me op dat de app op de 520 zelfs sneller waren gestart, dat was wel erg vreemd.
De 520 is weer net wat nieuwer dus kan weer wat beter geoptimaliseerd zijn. Verder dacht ik dat de 520 een iets andere processor had en ander schermtype. Ik kan me vergissen, maar er zit dus wel wat verschil tussen inderdaad. De kans is echter klein dat de 520 hier gelanceerd wordt. Het ziet er nu naar uit dat ze een beetje afwisselen met de beschikbare toestellen. Vaak is het 920+820+620 en 720+520.
De processor in de 520 is dezelfde als die in de 620 (en 720). Schermtype is wel anders.

En de 520 komt gewoon in Nederland hoor, diverse webshops hebben hem al op de site staan voor pre-orders.

Edit: waarom dit weggemod wordt moeten jullie toch 'ns uitleggen... dacht eigenlijk dat het redelijk relevant was. En als ik ongelijk heb zou ik dat graag vernemen...

[Reactie gewijzigd door B64 op 19 april 2013 14:41]

Misschien goed om de review een beetje aan te passen, ik hoor meerdere malen dat je de cache niet kan leeggooien. Laat dit nu net met laatste update in de Lumia 620 opgelost zijn. Je kan handmatig de temp files leeggooien. Het is een Nokia feature, maar naast het al grotere geheugen en de andere software, is voor mij de L620 zeker de betere.

[Reactie gewijzigd door The_MAN op 19 april 2013 09:06]

Die update staat in elk geval niet op de 620 die wij hebben. Gisteravond nog contact gehad met Nokia, maar ze zeggen niet wanneer de volgende update komt. Dat kan ik dus niet meewegen :)
Ik heb hem met de meest recente update van mijn 920 wel direct gekregen, de app kwam met nieuwe rom mee. Mischien even nokia care suite bekijken ?
Het is beide. De standaard zit in de firmware en onder tools. De app in je link is alweer een volgende versie van de functionaliteit in de vorm van een beta app. Met de beta kan je ook de kaarten op SD kaart zetten. Werkt top moe ik zeggen.
Dat is raar, op 10 April kwamen de 1e updates al binnen in NL, ik had hem volgens mij op 11 April. Deze update voegt inderdaad de Storage Check app in je settings toe die op verzoek de temp files kan wissen. Op het forum al wel bekent: http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/40118318
Het zit denk ik in "Nokia-verbeteringen Versie 1.8.1.140" (kijk onder Instellingen -> Extra's en informatie), i.c.m. firmware 1030.6407.1308.000x (kijk onder Info).

Ik heb overigens een Spaanse Lumia 620... ;) Misschien dat de NL-Lumia's nog even moeten wachten.

Je krijgt dan een "Opslag controleren" app onder Instellingen. Link: http://conversations.noki...orage-check-settings-app/

Er is ook al een nieuwe Beta versie: http://betalabs.nokia.com/trials/Storage-Check. Daarmee kun je je navigatiekaarten op de SD kaart zetten. Deze link openen op je Lumia: http://www.windowsphone.c...c2-4f19-8161-67149e44214c

[Reactie gewijzigd door mwatts op 19 april 2013 11:45]

De Beta is nu aan het installeren, heb Nokia Drive en NAVIGON USA, maps op de SD kaart zijn erg welkom!
De standaard Storage Check versie zit in het OS. Deze app met extra functionaliteit zit in een app.
Wow, ik wist dat die update eraan zat te komen van Nokia. Maar mijn Lumia 920 heeft m nog niet :(
Hier ook nog niet met een Nederlandse Lumia 920. Heb ergens gelezen dat de laatste update stopgezet was wegens issues. Maar wanneer de update dan weer verder gaat? ;(
Firmware: 1232.5957.1308.0003, dat is de nieuwste. Ik was ondgeduldig je kan met Nokia Care Suite de nieuwste firmwares al ophalen flashen, werkt beetje zoals odin van samsung.
Heb ik ook gedaan. Wachten is niet mijn sterkste kant ;)
@ Tha_MAN. Inderdaad.
Zie ook : http://www.wpcentral.com/...storage-management-option van vorige maand. Nog niet alle Lumia 620's komen blijkbaar standaard met deze update.
De Lumia 620 heeft wel degelijk NFC volgens mij. ZIe http://www.nokia.com/be-n...n/lumia620/specificaties/ onder het tabje hardware.4 GB lijkt me inderdaad wat te weinig ruimte om apps te installeren, maar ik verwacht volgende week een HTC 8 S dus hoop dan uit te kunnen maken of meer opslaggeheugen wenselijk is.
Je weet dat Windows Phone het niet toestaat dat je apps op de SD-kaart installeert? Dus ook al blijkt dat 4GB voor jou te weinig is om apps te installeren, zal een SD-kaart alleen helpen om andere data (foto's, video's, documenten) weg te schrijven en zo wat ruimte vrij te maken.
Ja maar de keuze is door het werk gemaakt :) . Zelf was ik van plan een Lumia 820 te kopen, maar nu ik via het werk een HTC 8S krijg wil ik toch even proberen of deze niet aan mijn eisen voldoet. Upgraden kan altijd nog :+ .
In de pricewatch is de Hueawei welgeteld 14 hele euro's goedkoper dan de HTC. Toch krijgt eerst genoemde vier sterren en de 8S maar vier?

Ik ben nu in het bezit van mijn eerste budget smartphone. Na verschillende iPhones heeft mijn huidige werkgever niets anders te bieden dan een HTC One V. Als non-poweruser vind ik dat geen ramp en functineel doet het ding wat ik ervan verwacht. Dit soort instapmodellen zouden idd het marktaandeel van Windows Phone een boost kunnen geven. Toch heb ik zo mijn twijfels. Gebruikers van Android budgettelefoons hoor ik vaan klagen over bugs en instabiliteit van hun toestel. Zou dit bij Windows anders zijn?
Ja, omdat onder de kap de hardware hetzelfde is als de duurdere modellen. Het loopt dus wel lekker soepel, alleen lever je in op snufjes (daar zijn de duurdere modellen voor)
Dat komt omdat de Huawei bij Vodafone slechts 150 euro kost bij een prepaid pakket :) Staat ook duidelijk in het artikel trouwens.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True