Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

HTC One: een schoonheid met kleine imperfecties

14-03-2013 • 13:00

230

Singlepage-opmaak

Camera: vier grote megapixels en leuke software

Het moet HTC worden nagegeven: de fabrikant toont lef. Terwijl andere fabrikanten voor hun topmodellen de sprong maken of hebben gemaakt van 8- naar 13-megapixelcamera's, zet HTC een stap terug. De foto's die de One maakt, hebben een resolutie van ongeveer 4 megapixel. Dat staat slecht op specsheets en om dat te voorkomen drukt HTC de camereresolutie het liefst uit in 'ultrapixels'.

In plaats van meer pixels op een sensor met dezelfde grootte, propt HTC minder pixels op een sensor met dezelfde grootte. Waar 8-megapixelcamera's een pixelgrootte hebben van rond 1,4µm en 13-megapixelcamera's zelfs teruggaan naar 1,1µm, hebben de pixels van de One een grootte van 2µm.

De gedachte is dat grotere pixels meer licht kunnen vangen en dat moet de ruis verminderen. HTC is niet de enige die de ruis van smartphone-camera's wil verminderen. Nokia deed dat met een 41-megapixelsensor in zijn 808 PureView, waarvan de sensor de informatie uit gemiddeld zeven pixels samenvoegt tot één pixel. Dat is een andere benadering; Nokia kiest voor selectie op basis van info uit veel pixels, HTC kiest voor info uit minder, maar grotere pixels om hetzelfde doel te bereiken.

Pixelgrootte HTC One

De grotere pixels met meer lichtgevoeligheid moeten ook betere foto's bij weinig licht mogelijk maken, een terrein waarop veel smartphones het lastig hebben. Een telefoon heeft immers geen grote sensor en lensopening, simpelweg omdat er weinig ruimte is. Om betere low-light foto's te maken, is er meer nodig. De lensopening is f/2.0 en dat betekent dat er licht vanonder een bredere hoek in de camera kan vallen. Bovendien is er optische beeldstabilisatie, zodat de lens langer open kan blijven zonder dat de foto's er bewogen uitzien. Overigens heeft de One in tegenstelling tot de 808 PureView geen mechanische sluiter.

HTC One camera

Eerdere geruchten wezen erop dat de One een Foveon-sensor zou hebben met meer lagen om licht op te vangen, maar dat bleek ondanks aanvankelijk tegenstrijdige info onjuist; het is 'gewoon' een Bayer-sensor, zoals op bovenstaande illustratie goed te zien is aan de gekleurde vakjes in de sensor.

Net als bij de toestellen van vorig jaar heeft HTC een aparte 'gpu' voor beeldverwerking in de telefoon gezet, met de naam ImageChip2. Het is nog altijd een beetje een raadsel wat die ImageChip precies is. Teardowns van de HTC One X van vorig jaar, bijvoorbeeld die van TechRepublic, toonden diverse onbekende onderdelen, maar geen daarvan had een HTC-label erop. Omdat HTC er zelf weinig over kwijt wil, blijft het onduidelijk wie de chip maakt, wat hij precies kan en hoe hij zijn functies uitvoert. Ook over de verbeteringen van deze ImageChip2 houdt HTC zich op de vlakte. Wel is duidelijk dat HTC hem niet zelf maakt. Alleen de algoritmes voor ruisonderdrukking, hdr-video en continue autofocus zijn door HTC zelf ontwikkeld.

Ook bij geluid heeft HTC iets nieuws in petto. De twee microfoons hebben beide twee membranen voor de juiste opname, zonder vervorming, van zowel harde als zachte geluiden. Dat lijkt op wat Nokia heeft gedaan met de haac-microfoons in zijn 808 PureView en Lumia 920, waarvan Nokia eveneens claimt, en terecht, dat ze lawaai van bijvoorbeeld een concert zonder vervorming kunnen opnemen.

Software

De lagere resolutie heeft enkele voordelen. Ten eerste gaat het delen van foto's via mobiel internet sneller, omdat de bestanden kleiner zijn. Waar veel smartphone-foto's al snel tussen 1MB en 3MB groot zijn, zijn de foto's uit de One rond 600-700KB. Dat scheelt een stuk bij het uploaden. Ten tweede kan HTC softwarematig meer doen met de foto's, omdat er minder pixels te verwerken zijn. Daar heeft HTC ten volle gebruik van gemaakt met een feature die Zoe heet. Zoe is een afkorting van 'zoetrope', in het Nederlands 'zoötroop'. Dat is een cilindervormige 'kijkdoos' uit de negentiende eeuw, waarmee met een reeks van statische afbeeldingen die door kleine gaatjes worden bekeken de illusie van bewegend beeld werd gecreëerd.

Wat HTC doet, is iets anders. In Zoe-modus wordt continu een film opgenomen, terwijl er ook twintig high-res foto's worden gemaakt. Het filmpje in mp4-formaat duurt 3,6 seconden; de 0,6 seconden voordat je de sluiterknop indrukt, wordt meegenomen, evenals de 3 seconden erna.

Die Zoe's zijn dus een combinatie van een 3,6 seconden durend 1080p-filmpje en twintig 4-megapixelfoto's die zijn geschoten op 6fps. Die Zoe's zijn zichtbaar in de Gallery, waar ze beginnen als foto en vervolgens het filmpje laten zien. De filmpjes zijn vergelijkbaar met Vine, de app van Twitter waarmee filmpjes van 6 seconden gemaakt kunnen worden. Vervolgens kunnen die Zoe's gebruikt worden voor diverse toepassingen. Uiteraard kan er een shot worden uitgepakt om te delen of op te slaan, maar ook kan hij integraal op YouTube worden gezet. HTC heeft er ook een aparte site voor, waarop een url 180 dagen blijft staan voordat hij verdwijnt.

Verder is er software om net als bij bijvoorbeeld BlackBerry Story Maker een filmpje te maken van diverse foto's van hetzelfde evenement met overgangen en een soundtrack. Dat doet hij automatisch, sterker nog, je hoeft niets te doen om die filmpjes te maken. De telefoon schikt foto's naar 'gebeurtenissen' op basis van tijd en eventueel locatie en maakt van het beschikbare beeldmateriaal een filmpje van ongeveer 30 seconden. De gebruiker kan eventueel bepaalde beelden selecteren en kiezen uit zes retrothema's. HTC zet er een filter overheen en gooit er vervolgens ook nog een vintagemuziekje onder. Dat is niet in te stellen. Uiteraard hebben we een voorbeeldfilmpje online gezet en eentje op basis van hetzelfde beeldmateriaal op onze eigen server gezet.

Deze software kan een gouden greep blijken te zijn. Immers, de telefoon maakt zelf filmpjes en de gebruiker hoeft ze alleen maar te delen. Meer opties zouden welkom zijn, maar deze functie is uitermate makkelijk en echt een leuke toevoeging.

Er is nog meer software. Een foto kan bewerkt worden met effecten, frames en basale retoucheermethodes. Dat werkt sneller dan op veel andere telefoons en is eenvoudig genoeg voor elke gebruiker; het zijn simpelweg een paar opties. Daarmee kan onder meer de huidskleur van personen op de foto worden aangepast; bij foto's kan die soms minder mooi uitkomen. Video's kunnen niet bewerkt worden, maar ze kunnen wel worden ingekort.

HTC One screenshot - fotobewerking HTC One screenshot - fotobewerking HTC One screenshot - fotobewerking HTC One screenshot - fotobewerking