Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Sony Xperia Z: de eerste full-hd smartphone voor Nederland

22-02-2013 • 08:00

160

Singlepage-opmaak

Het scherm getest

Uiteraard stonden we te popelen om deze eerste full-hd-telefoon aan onze schermtesten te onderwerpen. Daarvoor gebruiken we zoals gewoonlijk een X-Rite i1 Pro Display-colorimeter met Calman-software in een donkere ruimte, om omgevingsinvloeden op de schermmetingen uit te sluiten. Alle telefoons worden op deze manier getest.

Xperia Z gamut uitsnede

De helderheid van het scherm is 400 nits, maar eerlijk is eerlijk: om die helderheid te bereiken moet je de Mobile Bravia Engine 2 uitzetten; als die is ingeschakeld komt de maximale helderheid uit op rond 380 nits. Omdat het aantal schermlagen net als bij andere moderne smartphones geminimaliseerd is, zijn de reflecties ook minder heftig.

Desondanks is het scherm van de Xperia Z makkelijk af te lezen in direct zonlicht. Op een zonnige dag kun je veelal prima uit de voeten. Hij is op dit vlak echter niet de beste: de Xperia P van Sony zelf staat op dit gebied op eenzame hoogte, omdat het een ware lichtbak is met zijn toegevoegde witte subpixels.

De zwartwaarde van de Xperia Z, dus het licht dat hij uitstraalt bij de weergave van zwart, is met 0,6 nits redelijk hoog. Het is niet zo hoog als de Xperia P en de erbarmelijk slechte Xperia V, maar ook op dit gebied is de concurrentie een stapje verder. De waarde is niet dramatisch, maar veel lcd's presteren op dit gebied simpelweg een stuk beter, waaronder de iPhone 5 en vooral het LG-scherm van de Nexus 4.

Het contrast van het scherm is voor een telefoon van deze prijsklasse ondermaats. Het contrast is het verschil in herlderheid bij de weergave van wit en zwart en om dit vast te stellen meten we dit zowel op maximale helderheid als op de vaste helderheid van 250 nits.

De Xperia Z komt uit op een contrast van 664 en dat is laag: sommige telefoons met een lcd hebben een contrast dat twee keer zo hoog ligt. Sony heeft bovendien afgelopen jaar telefoons uitgebracht met een hoger contrast. Dat de Xperia Z hier zo laag scoort, is teleurstellend.

Telefoons met amoled-schermen staan niet in deze tabel, omdat door de extreem lage zwartwaarde het getal in de tienduizenden of zelfs honderdduizenden loopt, waarbij kleine meetfouten leiden tot grote verschillen.

De witbalans van de Xperia Z is abominabel: met bijna 8000 kelvin ligt hij op de waarde van de Galaxy S III en is dus veel te blauw afgesteld, maar die laatste kan nog ingesteld worden op 'natuurlijke weergave'. Het in- en uitschakelen van de Mobile Bravia Engine 2 heeft op de witbalans geen invloed, zo bleek uit onze metingen. De kleurtemperatuur is idealiter 6500 kelvin; daaronder is een scherm te rood, daarboven oogt hij blauw.

Volgens Sony geeft de Mobile Bravia Engine kleuren overgesatureerd weer en dat klopt. Zonder Bravia Engine komt de kleurfout op een nette, zij het niet spectaculaire, 5,28 Delta E 1994, maar als de Bravia Engine aan staat komt hij tot 11,4. Dat is voor een lcd een hoge waarde - het scherm komt hiermee in het territorium waar normaal alleen amoleds komen.

Dit effect is precies waar Sony op mikt: het scherm is niet bedoeld om kleuren correct te reproduceren, maar om alleen huidtinten juist weer te geven en andere kleuren feller te maken. Voor kleurpuristen is de Bravia Engine geen goede toevoeging. Wie houdt van de oververzadigde kleuren van Samsungs amoled-telefoons, heeft aan de Xperia Z wel een goede - al ontbreekt het dus aan de diepe zwartwaarden.

Het scherm is al met al in de metingen bij lange na geen topper: het contrast is relatief laag, zwart is bij lange na niet zwart, de kleurtemperatuur is veel te hoog en de Bravia Engine zorgt voor onnatuurlijke kleurweergave. Schermen zijn echter ook een kwestie van smaak en wie houdt van de felle kleuren en scherpe beelden, zit goed met de Xperia Z.

Gamut Xperia Z met Bravia Engine ingeschakeld Gamut Xperia Z zonder Bravia Engine ingeschakeld